NTA UGC NET Visual Art Paper 2 Solved Question Paper 2013 December

Looking for NTA UGC NET Visual Art Paper 2 Solved Question Paper 2013 December? Here get Paper 2 Solved Question Paper 2013 December.

 NTA UGC NET Visual Art Paper 2 Solved Question Paper 2013 DecemberNTA UGC NET Visual Art Paper 2 Solved Question Paper 2013 December: To score better marks in the NTA UGC NET Visual Art, you should have depth knowledge of the entire subject.

You can boost your preparation by referring to NTA UGC NET Visual Art Question Paper 2 2013 December. It will give you information about the important chapters and concepts covered in all chapters.

You must have NTA UGC NET Visual Art Solved Question Papers along with the latest Visual Art Syllabus to enhance your semester exam preparation.

Here we provide you the complete guide on NTA UGC NET Visual Art Paper 2 Solved Question Paper 2013 December.

NTA UGC NET Visual Art Paper 2 Solved Question Paper 2013 December

NTA UGC NET Visual Art Solved Question Papers are the best study materials to score good marks in the Visual Art exam.

Practicing these NTA UGC NET Visual Art previous year question papers assist the students in getting a clear idea about the question paper pattern and types of questions asked in the exam.

You can check the complete NTA UGC NET Visual Art Paper 2 Solved Question Paper 2013 December.


1. Archaeological site Dholavira is situated in

(A) Madhya Pradesh

(B) Orissa

(C) Haryana

(D) Gujarat

Answer: (D)

 

2. Masaroor Rock cut monolithic temples are located in

(A) Jammu

(B) Kangra

(C) Udaigiri

(D) Nasik

Answer: (B)

 

3. Indo-Islamic monument Alai Darwaza is located at

(A) Ajmer

(B) Aurangabad

(C) Hyderabad

(D) Delhi

Answer: (D)

 

4. Jean Jacques Rousseau’s idea mostly influenced the artistic movement of

(A) Neo-Classicism

(B) Romanticism

(C) Realism

(D) Impressionism

Answer: (B)

 

5. Blue period is related to

(A) Henry Matisse

(B) Pablo Picasso

(C) Emil Nolde

(D) Salvador Dali

Answer: (B)

 

6. Shock tactics was introduced by

(A) Eduard Munch

(B) Edger Degas

(C) Henry Matisse

(D) Claude Manet

Answer: (C)

 

7. Theodore Rousseau was a French Landscape painter of

(A) 16th Century

(B) 17th Century

(C) 18th Century

(D) 19th Century

Answer: (D)

 

8. Blue Horse painting belongs to

(A) Emil Nolde

(B) Franz Marc

(C) Eduard Munch

(D) Wassily Kandinsky

Answer: (B)

 

9. Himmat Shah studied at

(A) Delhi College of Art

(B) Vishva Bharati, Shantiniketan

(C) M.S. University, Baroda

(D) B.H.U., Varanasi

Answer: (C)

 

10. In which medium, Abanindranath Tagore works entitled ‘Owl’ and ‘Bird’ are executed?

(A) Wood

(B) Terracotta

(C) Iron

(D) Bronze

Answer: (A)

 

11. In which medium, the Sculpture entitled ‘Flight’ by P.R. Pochkhanawala is made?

(A) Steel

(B) Bronze

(C) Marble

(D) Aluminium

Answer: (D)

 

12. Sculptor V.R. Khajuriya belonged to

(A) Bhopal

(B) Chandigarh

(C) Jammu

(D) New Delhi

Answer: (C)

 

13. ‘The Life of a Virgin’ is a

(A) Painting

(B) Mural

(C) Woodcut

(D) Sculpture

Answer: (C)

 

14. Conte is used in

(A) Painting

(B) Lithography

(C) Screen printing

(D) Sculpture

Answer: (B)

 

15. The term ‘Undercutting’ is related to

(A) Sculpture

(B) Etching

(C) Painting

(D) Woodcut

Answer: (B)

 

16. ‘Burr’ is an effect achieved on

(A) Wood

(B) Metal

(C) Canvas

(D) Stone

Answer: (B)

 

17. Name a graphic image editing program introduced by Adobe.

(A) Adobe Photoshop

(B) Adobe Illustrator

(C) Adobe Premiere Pro

(D) Adobe After effects

Answer: (A)

 

18. Who used this aphorism “Less is More”?

(A) Ludwig Mies Van der Rohe

(B) Paul Rand

(C) Alain Fletcher

(D) Ivan Charmayeff

Answer: (A)

 

19. Which Branding Company designed the logo of “Xerox”?

(A) Ivan Charmayeff and Thomas Geismar

(B) Sagmeister Inc.

(C) Geyrhalter & Company

(D) Adams Morioka

Answer: (A)

 

20. Who developed full Roman typeface for the first time?

(A) Nicholas Jenson

(B) Claude Garamond

(C) Francois Didot

(D) Giambatista Bodoni

 

Answer: (A)

 

21. Choose the correct sequence of monuments’ sites from North to South in India.

(A) Sanghol, Jaggayyapet, Martand, Bhimbetka

(B) Martand, Sanghol, Bhimbetka, Jaggayyapet

(C) Bhimbetka, Jaggayyapet, Sanghol, Martand

(D) Martand, Bhimbetka, Sanghol, Jaggayyapet

Answer: (B)

 

22. Choose the reverse chronological correct sequence of the following monuments:

(A) Teen Darwaza, Buland Darwaza, Dakhil Darwaza, Alai Darwaza

(B) Alai Darwaza, Teen Darwaza, Buland Darwaza, Dakhil Darwaza

(C) Alai Darwaza, Buland Darwaza, Teen Darwaza, Dakhil Darwaza

(D) Buland Darwaza, Teen Darwaza, Dakhil Darwaza, Alai Darwaza

Answer: (D)

 

23. Choose the correct sequence according to seniority:

(A) Chitamani Kar, D.P. Chowdhury, Ajit Chakraborty, Sarbari Roy Choudhury

(B) D.P. Chowdhury, Chitamani Kar, Ajit Chakraborty, Sarbari Roy Choudhury

(C) Ajit Chakraborty, Sarbari Roy Choudhury, Chitamani Kar, D.P. Chowdhury

(D) Sarbari Roy Choudhury, Ajit Chakraborty, Chitamani Kar, D.P. Chowdhury

Answer: (A)

 

24. Choose the correct chronological sequence of sculptors:

(A) Dhanraj Bhagat, Abanindranath Tagore, A.M. Davierwalla, K. Kunhiramman

(B) K. Kunhiramman, Dhanraj Bhagat, Abanindranath Tagore, A.M. Davierwalla

(C) Abanindranath Tagore, Dhanraj Bhagat, A.M. Davierwalla, K. Kunhiramman

(D) A.M. Davierwalla, K. Kunhiramman, Abanindranath Tagore, Dhanraj Bhagat

Answer: (C)

 

25. Place in chronological order:

(A) Amrita Shergil, Devyani Krishna, Arpana Caur, Vasundhara Tiwari

(B) Devyani Krishna, Arpana Caur, Amrita Shergil, Vasundhara Tiwari

(C) Arpana Caur, Vasundhara Tiwari, Amrita Shergil, Devyani Krishna

(D) Vasundhara Tiwari, Amrita Shergil, Arpana Caur, Devyani Krishna

Answer: (A)

 

26. Select the correct chronological sequence of the paintings:

(A) Demoiselles d’avignon, Abstract Speed, Stone Breaker, Water Lilies

(B) Stone Breaker, Water Lilies, Demoiselles d’avignon, Abstract Speed

(C) Water Lilies, Demoiselles d’avignon, Abstract Speed, Stone Breaker

(D) Water Lilies, Abstract Speed, Stone Breaker, Demoiselles d’avignon

Answer: (B)

 

27. Choose the correct sequence of the printing processes in reverse order:

(A) Screen printing, Lithography, Etching, Woodcut

(B) Etching, Woodcut, Screen printing, Lithography

(C) Screen printing, Woodcut, Lithography, Etching

(D) Woodcut, Lithography, Screen printing, Etching

Answer: (A)

 

28. Choose the correct chronological sequence:

(A) Henri Moore, Albrecht Durer, Francesco de Goya, Pablo Picasso

(B) Henri Moore, Albrecht Durer, Pablo Picasso, Francesco de Goya

(C) Albrecht Durer, Francesco de Goya, Pablo Picasso, Henri Moore

(D) Pablo Picasso, Henri Moore, Albrecht Durer, Francesco de Goya

Answer: (C)

 

29. Write in the correct sequence of historical development.

(A) Corporate identity, Cuneiform, Syllabic Writing, Pictogram

(B) Corporate identity, Pictogram, Cuneiform, Syllabic Writing

(C) Cuneiform, Syllabic Writing, Pictogram, Corporate identity

(D) Syllabic Writing, Pictogram, Cuneiform, Corporate identity

Answer: (C)

 

30. Choose the correct sequence of decades.

(A) Soap Opera, Consumerism, Consumer Protection, Industrial Revolution

(B) Consumerism, Industrial Revolution, Soap Opera, Consumer Protection

(C) Consumerism, Consumer Protection, Industrial Revolution, Soap Opera

(D) Industrial Revolution, Soap Opera, Consumerism, Consumer Protection

Answer: (D)

 

31. Assertion (A): Expressionism is an art style, which allows to depict distortion of forms.

Reason (R): Because it gives freedom to artists to express subjective emotions rather than objective reality.

(A) (A) and (R), both are correct.

(B) (A) is correct, but (R) is incorrect.

(C) (A) is incorrect and (R) is correct.

(D) (A) and (R) are incorrect.

Answer: (A)

 

32. Assertion (A): Gandharan Art emphasizes realism of visual forms in manifestation.

Reason (R): Because artists were trained imitating the objective reality.

(A) (A) and (R), both are correct.

(B) (A) is correct but (R) is incorrect.

(C) (A) is incorrect and (R) is correct.

(D) (A) and (R) both are incorrect.

Answer: (B)

 

33. Assertion (A): Amrita Shergil mainly focused on Indian themes in painting.

Reason (R): Because she was influenced by Raja Ravi Verma.

(A) (A) and (R), both are correct.

(B) (A) and (R) are incorrect.

(C) (A) is correct but (R) is incorrect.

(D) (A) is incorrect and (R) is correct.

Answer: (C)

 

34. Assertion (A): Frida Kahlo was a feminist artist.

Reason (R): Because she made a painting depicting two images of her, entitled “Two Fridas”.

(A) (A) and (R), both are correct.

(B) (A) and (R) are incorrect.

(C) (A) is correct but (R) is incorrect.

(D) (A) is incorrect and (R) is correct.

Answer: (A)

 

35. Assertion (A): Paraffin Wax is less used in metal casting than the bee-wax.

Reason (R): Because Paraffin Wax is harder and brittle.

(A) (A) and (R), both are incorrect.

(B) (A) and (R) both are correct.

(C) (A) is correct but (R) is incorrect.

(D) (A) is incorrect and (R) is correct.

Answer: (B)

 

36. Assertion (A): Shankho Choudhury is a major renowned sculptor of India.

Reason (R): Because he brought the concept of community studio in India for the first time.

(A) (A) and (R), both are incorrect.

(B) (A) and (R) both are correct.

(C) (A) is correct but (R) is incorrect.

(D) (A) is incorrect and (R) is correct.

Answer: (C)

 

37. Assertion (A): In Aquatint print making process the tonal effect is obtained by use of resin powder.

Reason (R): Because Resin powder is acid-resistant which does not allow biting the plate.

(A) (A) and (R), both are incorrect.

(B) (A) and (R) both are correct.

(C) (A) is correct but (R) is incorrect.

(D) (A) is incorrect and (R) is correct.

Answer: (B)

 

38. Assertion (A): In viscosity process of printing a variation in depth on a plate is obtained by etching.

Reason (R): Henceforth, for printing of various depths, hard roller is used.

(A) (A) and (R), both are correct.

(B) (A) is incorrect but (R) is correct.

(C) (A) is correct but (R) is incorrect.

(D) (A) and (R) both are incorrect.

Answer: (C)

 

39. Assertion (A): Everybody is exposed to Outdoor Advertising whether they like it or not.

Reason (R): Because it has “Captured Audience”.

(A) (A) is correct and (R) is also correct.

(B) (A) and (R) both are incorrect.

(C) (A) is incorrect and (R) is correct.

(D) (A) is correct but (R) is incorrect.

Answer: (A)

 

40. Assertion (A): Colours in Design have variable effects on the beholders’ psyche.

Reason (R): Colours including the cultural perception appeals to the individual choice.

(A) (A) and (R), both are correct.

(B) (A) and (R), both are incorrect.

(C) (A) is correct but (R) is incorrect.

(D) (A) is incorrect but (R) is correct.

Answer: (A)

 

41. Match the following:

a. Jahaj Mahal                                                 i. Ahmedabad

b. Tomb of Ahmed Shah Khattu                    ii. Sarkhej

c. Roza of Ranik Sipari                                   iii. Srinagar

d. Shah Hamdan                                             iv. Mandu

Code:

        a b c d

(A) iv ii i iii

(B) ii iv i iii

(C) iii i iv ii

(D) iv iii ii i

Answer: (A)

 

42. Match the following:

a. Theory of Imitation                                     i. Bana Bhatta

b. Art is Communication                                 ii. Naganjeet

c. Chitrasutra                                                   iii. Leo Tolstoy

d. Harshacharita                                              iv. Aristotle

Code:

        a b c d

(A) iv ii i iii

(B) iv iii ii i

(C) iii i iv ii

(D) iv i ii iii

Answer: (B)

 

43. Match the following:

a. Lotus                                                           i. Time

b. Kalas                                                           ii. Life

c. Swastik                                                        iii. Well-being

d. Chakra                                                        iv. Enlightenment

Code:

        a b c d

(A) iv ii i iii

(B) iv iii ii i

(C) iv ii iii i

(D) iv i ii iii

Answer: (C)

 

44. Match the following:

a. A.R. Chugtai                                               i. Three Women

b. Rabindranath Tagore                                  ii. Gloomy Radhika

c. Amrita Shergil                                             iii. Maharashtrian Woman

d. Raja Ravi Verma                                        iv. Brooding

Code:

        a b c d

(A) iv ii i iii

(B) iv iii ii i

(C) iii i iv ii

(D) ii iv i iii

Answer: (D)

 

45. Match the following:

a. Air Blower                                                  i. Sculpture

b. Recipes                                                        ii. Teracotta

c. Earthenware                                                iii. Ceramics

d. Welding                                                      iv. Casting

Code:

        a b c d

(A) iv ii i iii

(B) iv iii i ii

(C) iv iii ii i

(D) iv i ii iii

Answer: (C)

 

46. Match the following:

a. Raku                                                            i. Acid

b. Red Clay                                                     ii. Ceramics

c. Biting                                                          iii. Print

d. Addition                                                     iv. Terracotta

Code:

        a b c d

(A) ii iv i iii

(B) iv iii ii i

(C) iii i iv ii

(D) iv i ii iii

Answer: (A)

 

47. Match the following:

a. Anupam Sood                                             i. Installation

b. Ananda Vardhan                                        ii. Print making

c. Abhinav Gupta                                            iii. Dhawani Siddhanta

d. Subodh Gupta                                            iv. Rasa

Code:

        a b c d

(A) iv ii i iii

(B) iv iii ii i

(C) iii i iv ii

(D) ii iii iv i

Answer: (D)

 

48. Match the following:

a. Rocker                                                         i. Print making

b. Chisel                                                          ii. Computer Graphics

c. Grinder                                                        iii. Lithograph

d. Vector                                                         iv. Sculpture

Code:

        a b c d

(A) iv ii i iii

(B) iv iii ii i

(C) i iii iv ii

(D) iv i ii iii

Answer: (C)

 

49. Match the following:

a. I want you for US Army                             i. James Montogomery Flagga

b. bLoie Fuller Poster                                      ii. Peter Max

c. Jane Avril Poster                                         iii. Jules Cheret

d. Toulousse Lautrec Poster                            iv. Henri de Toulousse Lautrec

Code:

        a b c d

(A) iv ii i iii

(B) i iii iv ii

(C) iii i iv ii

(D) iv i ii iii

Answer: (B)

 

50. Match the Ad Agency with their TV Commercials:

a. Ogilvy & Mather                                         i. IDBI campaign for, Fat Boy

b. Taproot India                                              ii. Tanishq ‘True Diamond’ Campaign

c. DRAFT FCB+ULKA                                 iii. Airtel’s ‘Har ek friend Zaroori hoto hai’

d. Lowe Lintas                                                iv. Tata Docomo Campaign with the tagline ‘No getting away’

Code:

        a b c d

(A) i iii iv ii

(B) iv iii ii i

(C) iii i iv ii

(D) iv i ii iii

 

Answer: (A)


 

Year Wise UGC NET Previous Year Question Papers Solved Visual Art

Year Wise NTA UGC NET Visual Art Solved question Papers from June 2006 till today are given below.

Download Year Wise NTA UGC NET Visual Art Solved Paper
UGC NET Visual Art Paper 2 Question Paper 2020 June
UGC NET Visual Art Paper 2 Question Paper 2019 December
UGC NET Visual Art Paper 2 Question Paper 2019 June
UGC NET Visual Art Paper 2 Question Paper 2018 December
UGC NET Visual Art Paper 2 Question Paper 2018 July
UGC NET Visual Art Paper 2 Question Paper 2017 November
UGC NET Visual Art Paper 2 Question Paper 2016 July
UGC NET Visual Art Paper 2 Question Paper 2015 June
UGC NET Visual Art Paper 2 Question Paper 2015 December
UGC NET Visual Art Paper 2 Question Paper 2014 June
UGC NET Visual Art Paper 2 Question Paper 2014 December
UGC NET Visual Art Paper 2 Solved Question Paper 2013 December
UGC NET Visual Art Paper 2 Question Paper 2011 June
UGC NET Visual Art Paper 2 Question Paper 2011 December
UGC NET Visual Art Paper 2 Question Paper 2010 June
UGC NET Visual Art Paper 2 Question Paper 2010 December
UGC NET Visual Art Paper 2 Question Paper 2009 June
UGC NET Visual Art Paper 2 Question Paper 2009 December
UGC NET Visual Art Paper 2 Question Paper 2008 June
UGC NET Visual Art Paper 2 Question Paper 2008 December
UGC NET Visual Art Paper 2 Question Paper 2007 June
UGC NET Visual Art Paper 2 Question Paper 2007 December
UGC NET Visual Art Paper 2 Question Paper 2006 June
UGC NET Visual Art Paper 2 Question Paper 2006 December
UGC NET Visual Art Paper 2 Question Paper 2005 June
UGC NET Visual Art Paper 2 Question Paper 2005 December
UGC NET Visual Art Paper 2 Question Paper 2004 December

We have covered the NTA UGC NET Visual Art Paper 2 Solved Question Paper 2013 December.

If you have any questions about NTA UGC NET Visual Art Solved Question Papers, please let us know in the comment section.

COMMENTS

Name

NTA UGC NET Adult Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Anthropology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Archaeology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Commerce Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Comparative Literature Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Comparative Study of Religions Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Computer Science and Applications Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Criminology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Defence and Strategic Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Economics Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Electronic Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET English Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Environmental Sciences Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Folk Literature Solved Question Papers,8,NTA UGC NET Forensic Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Geography Solved Question Papers,10,NTA UGC NET History Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Home Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Human Rights and Duties Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Indian Culture Solved Question Papers,10,NTA UGC NET International and Area Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Labour Welfare Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Law Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Library and Information Science Solved Question Papers,40,NTA UGC NET Linguistics Solved Question Papers,9,NTA UGC NET Management Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Mass Communication and Journalism Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Museology and Conservation Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Music Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Paper 1 Solved Question Papers,30,NTA UGC NET Performing Arts Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Philosophy Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Physical Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Political Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Population Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Psychology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Public Administration Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Social Medicine and Community Health Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Social Work Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Sociology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Tourism Administration and Management Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Tribal and Regional Languages Solved Question Papers,8,NTA UGC NET Visual Art Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Women Studies Solved Question Papers,10,UGC NET Answer Key,82,UGC NET Books,82,UGC NET Exam,99,UGC NET Question Papers With Solutions,83,UGC NET Subjects,1,UGC NET Syllabus,82,Year Wise Solved NTA UGC NET Question Papers,82,
ltr
item
My Exam Notification - Free UGC NET Guide: NTA UGC NET Visual Art Paper 2 Solved Question Paper 2013 December
NTA UGC NET Visual Art Paper 2 Solved Question Paper 2013 December
Looking for NTA UGC NET Visual Art Paper 2 Solved Question Paper 2013 December? Here get Paper 2 Solved Question Paper 2013 December.
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEhupEMAdTrhcT8ZkcqcfoLUHAmquhQABuLN3ZNmrhqFhI88kqRafGoNGeKuwxlyW993VEo0r7QbISLCg40pQAU1LQS1YXFbZSYYQsu3tCI0herSRabHuFgTG1DnytQqMTkpzj-Ue-5o2pOifrlswpe5-Mq1PEtKIygPCHrOH2EDCN-l8BxqbnZhzm8ztg=w320-h192
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEhupEMAdTrhcT8ZkcqcfoLUHAmquhQABuLN3ZNmrhqFhI88kqRafGoNGeKuwxlyW993VEo0r7QbISLCg40pQAU1LQS1YXFbZSYYQsu3tCI0herSRabHuFgTG1DnytQqMTkpzj-Ue-5o2pOifrlswpe5-Mq1PEtKIygPCHrOH2EDCN-l8BxqbnZhzm8ztg=s72-w320-c-h192
My Exam Notification - Free UGC NET Guide
https://www.myexamnotification.com/2022/06/nta-ugc-net-visual-art-paper-2-solved-question-paper-2013-december.html
https://www.myexamnotification.com/
https://www.myexamnotification.com/
https://www.myexamnotification.com/2022/06/nta-ugc-net-visual-art-paper-2-solved-question-paper-2013-december.html
true
354141229938201693
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content