NTA UGC NET Visual Art Paper 2 Solved Question Paper 2012 December

Looking for NTA UGC NET Visual Art Paper 2 Solved Question Paper 2012 December? Here get Paper 2 Solved Question Paper 2012 December.

 NTA UGC NET Visual Art Paper 2 Solved Question Paper 2012 DecemberNTA UGC NET Visual Art Paper 2 Solved Question Paper 2012 December: To score better marks in the NTA UGC NET Visual Art, you should have depth knowledge of the entire subject.

You can boost your preparation by referring to NTA UGC NET Visual Art Question Paper 2 2012 December. It will give you information about the important chapters and concepts covered in all chapters.

You must have NTA UGC NET Visual Art Solved Question Papers along with the latest Visual Art Syllabus to enhance your semester exam preparation.

Here we provide you the complete guide on NTA UGC NET Visual Art Paper 2 Solved Question Paper 2012 December.

NTA UGC NET Visual Art Paper 2 Solved Question Paper 2012 December

NTA UGC NET Visual Art Solved Question Papers are the best study materials to score good marks in the Visual Art exam.

Practicing these NTA UGC NET Visual Art previous year question papers assist the students in getting a clear idea about the question paper pattern and types of questions asked in the exam.

You can check the complete NTA UGC NET Visual Art Paper 2 Solved Question Paper 2012 December.


1. Who is the painter of famous painting “Maids of Honour”?

(A) Francisco de Goya

(B) Caravaggio

(C) Peter Paul Rubens

(D) Diego Velasquez

Answer: (D)

 

2. Chaunsath Yogini temple at Bhedaghat, Jabalpur is known for circular ground plan. To which dynastic reign it can be attributed?

(A) Gupta Dynasty

(B) Pratihar Dynasty

(C) Chandella Dynasty

(D) Solanki Dynasty

Answer: (C)

 

3. Who is attributed from the following to make powerful muscular female figure in action?

(A) Rodin

(B) Bernini

(C) Maillol

(D) Duchamp

Answer: (C)

 

4. Who is the author of famous work ‘Critique of Judgement’?

(A) Frederich Hegel

(B) Immanuel Kant

(C) Archibald Alison

(D) David Hume

Answer: (B)

 

5. In typography space between two characters is known as

(A) Leading

(B) Tracking

(C) Kerning

(D) Legibility

Answer: (C)

 

6. The process of recording human movement and translating that movement on to a digital mode is known as

(A) Motion picture

(B) Rotoscoping

(C) Manga

(D) Stopmotion

Answer: (A)

 

7. Which of the following is an example of sales promotional tool?

(A) The media mix

(B) A money refund offer

(C) Consumer promotion

(D) Market segmentation

Answer: (B)

 

8. ‘CC’ is a measurement unit in

(A) Internet Advertising

(B) Radio Advertising

(C) Outdoor Advertising

(D) Newspaper Advertising

Answer: (D)

 

9. Who is the action painter?

(A) James Ensor

(B) Degas

(C) Gose

(D) Jackson Pollok

Answer: (D)

 

10. Who painted the “Age of Innocence”?

(A) Reynolds

(B) Renoir

(C) Picasso

(D) Constable

Answer: (A)

 

11. Basawan was court painter of which school?

(A) Pahari

(B) Rajasthani

(C) Mughal

(D) Pal

Answer: (C)

 

12. Who painted the “Celebration Triptych” in acrylic?

(A) Biren De

(B) SatishGujral

(C) Tayeb Mehta

(D) Ramkumar

Answer: (C)

 

13. First mechanical printing started at

(A) Cochin

(B) Goa

(C) Kolkata

(D) Chennai

Answer: (B)

 

14. What is surface in lithographic process?

(A) Intaglio

(B) Raised surface printing

(C) Rotogravure

(D) Planography

Answer: (D)

 

15. Viscosity printing is done by using

(A) Types of oils

(B) Thinness of colour

(C) Rollers of different hardness

(D) Plastic surface

Answer: (C)

 

16. In the year 2012, what award was conferred to the cartoonist Late Mario de Miranda?

(A) Padma Bhushan

(B) Padma Vibhushan

(C) Bharat Ratna

(D) Padmashree

Answer: (B)

 

17. In iconography of Vishnu ‘Gada’ is represented as

(A) Female companion

(B) Celestial being

(C) Male companion

(D) A vehicle

Answer: (A)

 

18. “Man with Dog” is sculpted by

(A) August Rodin

(B) Aristide Maillol

(C) Dhruva Mistry

(D) Raghav Kaneria

Answer: (C)

 

19. Stone ware is made of

(A) Stone

(B) Glass

(C) Clay

(D) Plaster of Paris

Answer: (C)

 

20. Henry Moore was influenced by

(A) Maya and Aztec sculpture

(B) Etruscan sculpture

(C) African sculpture

(D) Indian sculpture

 

Answer: (A)

 

21. Assertion (A): Ram Kinkar did all his big sculptures in cement and concrete.

Reason (R): He chose this medium because no other medium was easily available.

(A) (A) and (R) both are correct.

(B) (A) is correct, (R) is not correct.

(C) (A) is not correct, (R) is partly correct.

(D) (A) is partly correct, (R) is not correct.

Answer: (A)

 

22. Assertion (A): Terracotta medium is more commonly used in West Bengal.

Reason (R): Terracotta is more used because no other material was found nearby.

(A) (A) is not correct, (R) is partly correct.

(B) (A) is correct, (R) is not correct.

(C) (A) and (R) both are correct.

(D) (A) and (R) both are not correct.

Answer: (C)

 

23. Assertion (A): Advertisements with false claims are subject to ethical issue.

Reason (R): Advertisements may become misleading, violating set norms and may affecting buying behaviour.

(A) (A) and (R) both are correct.

(B) (A) is not correct, (R) is correct.

(C) (A) is correct, (R) is not correct.

(D) (A) and (R) both are not correct.

Answer: (C)

 

24. Assertion (A): Advertisement must cope up with cultural environment and value system of the society.

Reason (R): Advertisements provide knowledge to the society about the products and services.

(A) (A) is correct, (R) is not correct.

(B) (A) and (R) both are correct.

(C) (A) and (R) both are not correct.

(D) (A) is not correct, (R) is correct.

Answer: (B)

 

25. Assertion (A): Ancient Greeks knew the architectural techniques of arch and domes but they mostly used Post and Lintel.

Reason (R): Arch and domes appear to rise upward either to reach other wordly goals or to dominate the beholder. Such motives were incompatible to Greek values.

(A) (A) and (R) both are not correct.

(B) (A) is correct, (R) is not correct.

(C) (A) and (R) both are correct.

(D) (A) is not correct, (R) is correct.

Answer: (C)

 

26. Assertion (A): Bull’s Head sculpted by Picasso is an important work of fine art made of handle bar and seat of a bicycle forming third image.

Reason (R): Because it reacts against conventional sculptural method of carving or modelling but expressing full emotion.

(A) (A) is correct, (R) is not correct.

(B) (A) and (R) both are correct.

(C) (A) and (R) both are not correct.

(D) (A) is not correct, (R) is correct.

Answer: (B)

 

27. Assertion (A): Prayag Jha Chillar is print maker. She does aquatint.

Reason (R): She is inspired by crows and the crows are only in black colour.

(A) (A) and (R) both are correct.

(B) (A) is correct, (R) is not correct.

(C) (A) is not correct, (R) is correct.

(D) (A) and (R) both are not correct.

Answer: (A)

 

28. Assertion (A): Print making should not be considered as the medium of expression in visual arts.

Reason (R): Print making is not direct action on paper, it only produces imprints on paper from some other surface worked by artist.

(A) (A) and (R) both are correct.

(B) (A) is not correct, (R) is correct.

(C) (A) and (R) both are not correct.

(D) (A) is correct, (R) is not correct.

Answer: (B)

 

29. Assertion (A): M.F. Hussain used bold lines in his paintings.

Reason (R): Because early life was full of struggle and he expressed his reaction through it.

(A) (A) is correct and (R) is not correct.

(B) (A) and (R) both are correct.

(C) (A) is not correct but (R) is correct.

(D) (A) and (R) both are not correct.

Answer: (A)

 

30. Assertion (A): Drawing is basic component of all visual arts.

Reason (R): Because without it form and image cannot be cast.

(A) (A) is correct but (R) is not correct.

(B) (A) and (R) both are correct.

(C) (A) is not correct but (R) is correct.

(D) (A) and (R) both are not correct.

Answer: (B)

 

31. Select the correct chronological sequence of Gupta temple architecture:

(A) Cave No. 17 of Sanchi, Shiva Temple of Bhumra, Dasavatar Temple of Deogarh, Brick temple of Bhitargaon.

(B) Shiva Temple of Bhumra, Dasavatar Temple of Deogarh, Brick Temple of Bhitargaon, Cave No. 17 of Sanchi

(C) Brick temple of Bhitargaon, Dasavatar Temple of Deogarh, Shiva Temple of Bhumra, Cave No. 17 of Sanchi.

(D) Dasavatar Temple of Deogarh, Shiva Temple of Bhumra, Cave No. 17 of Sanchi, Brick Temple of Bhitargaon

Answer: (A)

 

32. Select correct sequence of elements as described six limbs (shading) of Indian painting:

(A) Bhava, Lavanya, Praman, Rupabheda

(B) Rupabheda, Bhava, Lavanya, Praman

(C) Rupabheda, Praman, Bhava, Lavanya

(D) Praman, Rupabheda, Lavanya, Bhava

Answer: (C)

 

33. Select the correct chronological sequence of artists:

(A) Krishna Reddy, Ravi Varma, Jyoti Bhatt, Chitt Prasad

(B) Jyoti Bhatt, Krishna Reddy, ChittPrasad, Ravi Varma

(C) Ravi Varma, Krishna Reddy, Chitt Prasad, Jyoti Bhatt

(D) Ravi Varma, Chitt Prasad, Krishna Reddy, Jyoti Bhatt

Answer: (D)

 

34. Select the correct sequence of steps in woodcut printing:

(A) Rubbing with spoon, Carving, Rolling ink on block, Impression on paper

(B) Carving, Rolling ink on block, rubbing with spoon, Impression on paper

(C) Rubbing with spoon, Impression on paper, rolling ink on block, carving

(D) Rolling ink on block, Rubbing with spoon, Impression on paper, Carving

Answer: (B)

 

35. Select the correct sequence of execution:

(A) Animatics, Storyboarding, Editing, Scripting

(B) Storyboarding, Editing, Scripting, Animatics

(C) Scripting, Storyboarding, Animatics, Editing

(D) Scripting, Storyboarding, Editing, Animatics

Answer: (C)

 

36. Select the correct sequence of stages of a layout:

(A) Rough, Comprehensive, Semi comprehensive, Artwork

(B) Comprehensive, Semi comprehensive, Rough, Artwork

(C) Comprehensive, Rough, Semi comprehensive, Artwork

(D) Rough, Semi-comprehensive, Comprehensive, Artwork

Answer: (D)

 

37. Select the correct chronological sequence of the artists:

(A) Nagji Patel, Pradosh Dasgupta, Hiranmay Roychaudhury, DhanrajBhagat

(B)Pradosh Dasgupta, Nagji Patel, Dhanraj Bhagat, Hiranmay Roychaudhury

(C) Hiranmay Roychaudhury, Dhanraj Bhagat, Pradosh Dasgupta, Nagji Patel

(D) Dhanraj Bhagat, Hiranmay Roychaudhury, Pradosh Dasgupta, Nagji Patel

Answer: (C)

 

38. Select the correct sequence of steps in metal casting:

(A) P.O.P. Piece mould, Wax model, Investment mould, Metal pouring

(B) P.O.P. piece mould, Investment mould, Wax model, Metal pouring

(C) Metal pouring, P.O.P. piece mould, Wax model, Investment mould

(D) Investment mould, Metal pouring, Wax model, P.O.P. piece mould

Answer: (A)

 

39. Select the correct sequence of artists in order of successive art movements :

(A) Courbet, Degas, Cezanne, Braque

(B) Degas, Courbet, Braque, Cezanne

(C) Cezanne, Braque, Degas, Courbet

(D) Braque, Cezanne, Degas, Courbet

Answer: (A)

 

40. Select the correct sequence in chronological order:

(A) Nandalal Bose, Arpita Singh, Amrita Shergil, Nalini Malani

(B)Nandalal Bose, Amrita Shergil, Arpita Singh, Nalini Malani

(C) Arpita Singh, Nalini Malani, Amrita Shergil, Nandalal Bose

(D) Amrita Shergil, Nandalal Bose, Nalini Malani, Arpita Singh

Answer: (B)

 

41. Match the following:

a. Tate Art Gallery                  i. Hyderabad

b. Louvre Museum                  ii. Bhopal

c. Bharat Bhawan                   iii. London

d. Salarjang Museum              iv. Paris

Codes:

       a b c d

(A) iv iii i ii

(B) iii iv ii i

(C) i ii iii iv

(D) ii iv i iii

Answer: (B)

 

42. Match the temples with respective sites:

a. Ladkhan Temple     i. Aihole

b. Bhimarath               ii. Bhubaneswara

c. VaitalDeul               iii. Gwalior

d. TelikaMandir          iv. Mahabalipuram

Codes:

      a b c d

(A) i ii iii iv

(B) iii iv i ii

(C) iv ii iii i

(D) i iv ii iii

Answer: (D)

 

43. Match the following:

a. Oleography              i. Intaglio printing

b. Metal engraving      ii. Stencil printing

c. Wood engraving      iii. Planography

d. Silk screen               iv. Relief printing

Codes:

      a b c d

(A) i iv ii iii

(B) iv ii iii i

(C) ii iii i iv

(D) iii i iv ii

Answer: (D)

 

44. Match the following:

a. Carol Summers        i. Wood engraving

b. Hoksai                     ii. Print from wood block on both side of paper

c. ZarinaHashmi          iii. Wood cut

d. Albrecht Durer        iv. Japanese colour wood print

Codes:

       a b c d

(A) iii i iv ii

(B) ii iv iii i

(C) i ii iv iii

(D) iv iii ii i

Answer: (B)

 

45. Match the material with sculpture mediums:

a. Casting                    i. Ivory

b. Modelling                ii. Scrap wood

c. Carving                    iii. Aluminium

d. Assemblage             iv. Wax

Codes:

       a b c d

(A) iv ii i iii

(B) iii iv i ii

(C) iii i iv ii

(D) i ii iii iv

Answer: (B)

 

46. Match the following artists with their relevant creative works:

a. Marcel Duchamp                 i. Florence Pieta

b. Balbir Singh Katt                ii. Triumph of Labour

c. Michelangelo                       iii. Bicycle wheel

d. D.P. Roychaudhury                        iv. Nadeshwar

Codes:

       a b c d

(A) iv ii i iii

(B) iii i ii iv

(C) iii iv i ii

(D) ii i iii iv

Answer: (C)

 

47. Match the following:

a. Mario Miranda                    i. Photojournalist

b. HomaiVyarawalla               ii. Graphic Designer

c. Mickey Patel                       iii. Cartoonist

d. SudarshanDheer                 iv. Illustrator

Codes:

      a b c d

(A) i iii ii iv

(B) iii i iv ii

(C) iv ii i iii

(D) ii iv iii i

Answer: (B)

 

48. Match the following:

a. Transit                     i. Indoor media

b. Television                ii. Outdoor media

c. Direct mail               iii. Hangings

d. Point of purchase    iv. By Mail

Codes:

      a b c d

(A) ii i iv iii

(B) i iv iii ii

(C) iii ii i iv

(D) ii iii iv i

Answer: (A)

 

49. Match the following artists to their respective phases:

a. Edgar Degas            i. Fauvism

b. Matisse                    ii. Dadaism

c. Braque                     iii. Impressionism

d. Picabia                    iv. Cubism

Codes:

      a b c d

(A) i iii ii iv

(B) iii i iv ii

(C) iv ii i iii

(D) ii iv iii i

Answer: (B)

 

50. Match the following textile with their States:

a. Phulkari       i. Meghalaya

b. Lushai         ii. Gujarat

c. Kantha         iii. Punjab

d. Tanchol       iv. Bengal

Codes:

      a b c d

(A) i iii ii iv

(B) iii i iv ii

(C) iv ii i iii

(D) ii iv iii i

 

Answer: (B)


 

Year Wise UGC NET Previous Year Question Papers Solved Visual Art

Year Wise NTA UGC NET Visual Art Solved question Papers from June 2006 till today are given below.

Download Year Wise NTA UGC NET Visual Art Solved Paper
UGC NET Visual Art Paper 2 Question Paper 2020 June
UGC NET Visual Art Paper 2 Question Paper 2019 December
UGC NET Visual Art Paper 2 Question Paper 2019 June
UGC NET Visual Art Paper 2 Question Paper 2018 December
UGC NET Visual Art Paper 2 Question Paper 2018 July
UGC NET Visual Art Paper 2 Question Paper 2017 November
UGC NET Visual Art Paper 2 Question Paper 2016 July
UGC NET Visual Art Paper 2 Question Paper 2015 June
UGC NET Visual Art Paper 2 Question Paper 2015 December
UGC NET Visual Art Paper 2 Question Paper 2014 June
UGC NET Visual Art Paper 2 Question Paper 2014 December
UGC NET Visual Art Paper 2 Solved Question Paper 2012 December
UGC NET Visual Art Paper 2 Question Paper 2011 June
UGC NET Visual Art Paper 2 Question Paper 2011 December
UGC NET Visual Art Paper 2 Question Paper 2010 June
UGC NET Visual Art Paper 2 Question Paper 2010 December
UGC NET Visual Art Paper 2 Question Paper 2009 June
UGC NET Visual Art Paper 2 Question Paper 2009 December
UGC NET Visual Art Paper 2 Question Paper 2008 June
UGC NET Visual Art Paper 2 Question Paper 2008 December
UGC NET Visual Art Paper 2 Question Paper 2007 June
UGC NET Visual Art Paper 2 Question Paper 2007 December
UGC NET Visual Art Paper 2 Question Paper 2006 June
UGC NET Visual Art Paper 2 Question Paper 2006 December
UGC NET Visual Art Paper 2 Question Paper 2005 June
UGC NET Visual Art Paper 2 Question Paper 2005 December
UGC NET Visual Art Paper 2 Question Paper 2004 December

We have covered the NTA UGC NET Visual Art Paper 2 Solved Question Paper 2012 December.

If you have any questions about NTA UGC NET Visual Art Solved Question Papers, please let us know in the comment section.

COMMENTS

Name

NTA UGC NET Adult Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Anthropology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Archaeology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Commerce Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Comparative Literature Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Comparative Study of Religions Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Computer Science and Applications Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Criminology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Defence and Strategic Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Economics Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Electronic Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET English Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Environmental Sciences Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Folk Literature Solved Question Papers,8,NTA UGC NET Forensic Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Geography Solved Question Papers,10,NTA UGC NET History Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Home Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Human Rights and Duties Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Indian Culture Solved Question Papers,10,NTA UGC NET International and Area Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Labour Welfare Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Law Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Library and Information Science Solved Question Papers,40,NTA UGC NET Linguistics Solved Question Papers,9,NTA UGC NET Management Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Mass Communication and Journalism Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Museology and Conservation Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Music Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Paper 1 Solved Question Papers,30,NTA UGC NET Performing Arts Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Philosophy Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Physical Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Political Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Population Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Psychology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Public Administration Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Social Medicine and Community Health Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Social Work Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Sociology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Tourism Administration and Management Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Tribal and Regional Languages Solved Question Papers,8,NTA UGC NET Visual Art Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Women Studies Solved Question Papers,10,UGC NET Answer Key,82,UGC NET Books,82,UGC NET Exam,99,UGC NET Question Papers With Solutions,83,UGC NET Subjects,1,UGC NET Syllabus,82,Year Wise Solved NTA UGC NET Question Papers,82,
ltr
item
My Exam Notification - Free UGC NET Guide: NTA UGC NET Visual Art Paper 2 Solved Question Paper 2012 December
NTA UGC NET Visual Art Paper 2 Solved Question Paper 2012 December
Looking for NTA UGC NET Visual Art Paper 2 Solved Question Paper 2012 December? Here get Paper 2 Solved Question Paper 2012 December.
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEjxcivpkvrGDkpa42UPYOwuahroSzjh7MTk3An7FLUiVUzIorNgYFSMkN3eml3mmdFqIjf8AtyqQTerG5jccS03DzMC-GrCab857uJNvjk61NieF1pkCQXb2gbExg0VO-0ZnRPQfRttV78SVti62v8Cnz0v3-aoh-3-zjQqtMAwHN6VnrrjyaXfzwmUGQ=w320-h192
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEjxcivpkvrGDkpa42UPYOwuahroSzjh7MTk3An7FLUiVUzIorNgYFSMkN3eml3mmdFqIjf8AtyqQTerG5jccS03DzMC-GrCab857uJNvjk61NieF1pkCQXb2gbExg0VO-0ZnRPQfRttV78SVti62v8Cnz0v3-aoh-3-zjQqtMAwHN6VnrrjyaXfzwmUGQ=s72-w320-c-h192
My Exam Notification - Free UGC NET Guide
https://www.myexamnotification.com/2022/06/nta-ugc-net-visual-art-paper-2-solved-question-paper-2012-december.html
https://www.myexamnotification.com/
https://www.myexamnotification.com/
https://www.myexamnotification.com/2022/06/nta-ugc-net-visual-art-paper-2-solved-question-paper-2012-december.html
true
354141229938201693
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content