NTA UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 3 Solved Question Paper 2013 June

Looking for NTA UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 3 Solved Question Paper 2013 June? Here get Paper 3 Solved Question Paper 2013 June.

NTA UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 3 Solved Question Paper 2013 June NTA UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 3 Solved Question Paper 2013 June: To score better marks in the NTA UGC NET Tribal and Regional Languages, you should have depth knowledge of the entire subject.

You can boost your preparation by referring to NTA UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 3 Question Paper 2013 June. It will give you information about the important chapters and concepts covered in all chapters.

You must have NTA UGC NET Tribal and Regional Languages Solved Question Papers along with the latest Tribal and Regional Languages Syllabus to enhance your semester exam preparation.

Here we provide you the complete guide on NTA UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 3 Solved Question Paper 2013 June.

NTA UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 3 Solved Question Paper 2013 June

NTA UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 3 Solved Question Papers are the best study materials to score good marks in the Tribal and Regional Languages exam.

Practicing these NTA UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 3 previous year question papers assist the students in getting a clear idea about the question paper pattern and types of questions asked in the exam.

You can check the complete NTA UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 3 Solved Question Paper 2013 June.


Read the following passage carefully and answer question No. 1 – 5: “In the present state of the country, its defence has become all the more important. All the national planning activities should be viewed from this angle. The main base of a countries power is its economic stability. Economists are of the opinion that the economic condition of India is more stable in comparison to many other countries. Yet, we should always be prepared to make sacrifices for its defence and all round progress.”

 

1. What would be the proper heading of this passage?

(A) Economic discipline

(B) Importance of defence of a country.

(C) Sacrifice

(D) Planning

Answer: (B)

 

2. Which is more important for the country at present?

(A) Defence

(B) Food policy

(C) Economists

(D) Sacrifice

Answer: (A)

 

3. What is the main base of country’s power?

(A) Economic stability

(B) Defence

(C) Sacrifice

(D) Planning

Answer: (A)

 

4. From which angle the national planning should be viewed?

(A) Economic stability

(B) Defence

(C) Sacrifice

(D) Character

Answer: (B)

 

5. What is the opinion of the economists on the economic condition of the country?

(A) Good

(B) Bad

(C) Better than many countries

(D) Normal

Answer: (C)

 

6. What is the main problem of Jharkhand?

(A) Illiteracy

(B) Displacement

(C) Migration

(D) Minerals

Answer: (B)

 

7. Identify the tribe related to weaving

(A) Ansari

(B) Swansi

(C) ChikBadaik

(D) Birjia

Answer: (C)

 

8. What is ‘Devigudi’?

(A) Place of worshipping Durga

(B) Sarna

(C) Meeting place

(D) Akhra

Answer: (A)

 

9. Which is the second State language in India?

(A) English

(B) Urdu

(C) Hindi

(D) Devnagri

Answer: (B)

 

10. In which tribe of Jharkhand Tiljang’ custom is present?

(A) Oraon

(B) Munda

(C) Santhal

(D) Kharia

Answer: (D)

 

11. ‘Amanburu’ is related to

(A) Asur colony

(B) Birhor colony

(C) Refugee colony

(D) Birsa Munda

Answer: (B)

 

12. What is the traditional profession of Swansi Caste?

(A) Farming

(B) Weaving

(C) Making utensils

(D) Labourer

Answer: (B)

 

13. Which among the following is not a primitive tribe?

(A) Pahadia

(B) Birjia

(C) Asur

(D) Gond

Answer: (D)

 

14. Statue of Tilka Manjhi is established in

(A) Dumka

(B) Pakur

(C) Bhagalpur

(D) Rajmahal

Answer: (C)

 

15. ‘Dirichapi’ custom is related to

(A) Munda tribe

(B) Ho tribe

(C) Oraon tribe

(D) Santhal tribe

Answer: (A)

 

16. Assertion (A): There is difference between Adivasi and Sadan.

Reason (R): Because their festivals are different.

(A) (A) and (R) both are correct.

(B) (R) is correct, not (A).

(C) (A) and (R) both are wrong.

(D) (A) is correct, not (R).

Answer: (A)

 

17. Soharai festival is related to

(A) Burning light

(B) Cattle worship

(C) New food

(D) End of rain

Answer: (B)

 

18. Which tribe worship in ‘Jaher era’?

(A) Santhal

(B) Pahadia

(C) Baiga

(D) Mahali

Answer: (A)

 

19. How many Scheduled Tribes are in Jharkhand?

(A) 18

(B) 31

(C) 32

(D) 41

Answer: (C)

 

20. In which year the CNT Act was promulgated?

(A) 1920 A.D.

(B) 1908 A.D.

(C) 1857 A.D.

(D) 2000 A.D.

 

Answer: (B)

 

21. ‘O wind thou flow slowly’. What is ‘wind’ in this sentence?

(A) Noun

(B) Pronoun

(C) Adjective

(D) Adverb

Answer: (A)

 

22. For which language Yogendra Nath Tiwari has worked?

(A) Hindi

(B) Kurmali

(C) Nagpuri

(D) Khortha

Answer: (C)

 

23. To which group of sound Pa, Pha, Ba, Bha, Ma belong?

(A) Bilabial

(B) Gutteral

(C) Dental

(D) Palatal

Answer: (A)

 

24. Identify the correct match:

(A) i. Cow                   i. Noun

(B) ii. They                  ii. Indefinite pronoun

(C) iii. I                       iii. Third person

(D) iv. Someone          iv. Second person

Answer: (A)

 

25. What type of difference is in dialect and language?

(A) Like water and milk

(B) Like garden and grove

(C) Like flower and fruit

(D) Like daughter and daughter in law

Answer: (D)

 

26. Following are the examples of interjectional or Pooh-Pooh theory of the origin of language?

(A) Aha, Chhih, Oh, hay

(B) Khat-Khat, Jhan-Jhan, Dhadadhad

(C) Ho-Ho, Hun-Hun, Haiya-Ho

(D) Ram-Ram, Hare-Hare, Sheo- Sheo

Answer: (A)

 

27. What type of change is in Megh> Meh, Stan > Than, Snan>Nahana?

(A) Word change

(B) Sound change

(C) Meaning change

(D) Idea change

Answer: (B)

 

28. What is the field of study of semantics?

(A) Economics

(B) Elevation of meaning

(C) Deterioration of meaning

(D) Different aspects of meaning

Answer: (D)

 

29. To which category the Chinese Script belong?

(A) Symbolic

(B) Phonetic

(C) Pictograph

(D) Ideograph

Answer: (C)

 

30. What is the order of words in English sentence?

(A) Subject → Object → Verb

(B) Verb → Object → Subject

(C) Object → Subject → Verb

(D) Subject → Verb → Object

Answer: (D)

 

31. ‘Jiske pas vidya hai, uska sarvatra adar hota hai.” What kind of sentence is this?

(A) Complex sentence

(B) Compound sentence

(C) General sentence

(D) Simple sentence

Answer: (A)

 

32. Who is not a linguist among the following?

(A) Bholanath Tiwari

(B) Devendra Nath Sharma

(C) George Abraham Grierson

(D) Kamta Prasad Guru

Answer: (D)

 

33. Identify the correct match:

Language        Script

a. Hindi           i. Arabic

b. Chinese       ii. Olchiki

c. Urdu            iii. Nagari

d. Santali         iv. Pictography

Codes:

       a b c d

(A) iii iv i ii

(B) iv i ii iii

(C) i ii iii iv

(D) ii iii iv i

Answer: (A)

 

34. Hindi ‘rani’, Sanskrit ‘maharani’ aurangreji ‘naukarani’ hai.” Whose statement is this?

(A) Ram Chandra Shukla

(B) Shyam Sundar Das

(C) Camil Bulke

(D) Ram Khelawan Pandey

Answer: (C)

 

35. How can we save the extincting mother tongue?

(A) By linking it with education and employment.

(B) By love of mother tongue.

(C) By creative writing.

(D) By propaganda.

Answer: (A)

 

36. What is the principal ‘Ras’ in ‘Bisal Dev Raso’?

(A) Veer Ras

(B) Shringar Ras

(C) Hasya Ras

(D) Veebhatsa Ras

Answer: (A)

 

37. Who is the author of ‘Ram Charit Manasa’?

(A) Valmiki

(B) Vyas

(C) Tulsidas

(D) Surdas

Answer: (C)

 

38. What was the objective of writing Mahabharata?

(A) Description of war

(B) To establish ‘Karm’

(C) To show uselessness of material world

(D) The result of greediness

Answer: (C)

 

39. Who is the writer of ‘Katha Sarit Sagar’?

(A) Gunadhya

(B) Kamban

(C) Vishnu Sharma

(D) Biharilal

Answer: (A)

 

40. Who is the author of ‘Meghadootam’?

(A) Bhawabhuti

(B) Kalidas

(C) Bhas

(D) Ashwaghosh

Answer: (B)

 

41. What is ‘Dingal’?

(A) Old Rajasthani Language

(B) A fruit

(C) Damaru

(D) Dance of Shankar

Answer: (A)

 

42. When was Meerabai born?

(A) 1446 A.D.

(B) 1456 A.D.

(C) 1498 A.D.

(D) 1520 A.D.

Answer: (C)

 

43. How many parts are in ‘Bijak’?

(A) 3

(B) 4

(C) 10

(D) 9

Answer: (A)

 

44. What is the language of ‘Sursagar’?

(A) Awadhi

(B) Brajbhasa

(C) Rajasthani

(D) Hindi

Answer: (B)

 

45. What kind of devotional poet was Kabirdas?

(A) Sagun

(B) Nirgun

(C) Prem Margi

(D) Modern

Answer: (B)

 

46. Identify the poet belonging to Ritikal

(A) Jayasi

(B) Chand Bardai

(C) Raidas

(D) Biharilal

Answer: (D)

 

47. Who is an Adivasi poet among the following?

(A) Phakirmohan Senapati

(B) Sarla Devi

(C) Bhima Bhoi

(D) Gopinath Mohanti

Answer: (C)

 

48. Which script is popularly used for Assamia language?

(A) Deonagari

(B) Pictograph

(C) Assamia

(D) Bangla

Answer: (C)

 

49. Who is the writer of the novel ‘Charitraheen’?

(A) Sarat Chandra

(B) Rabindranath Tagore

(C) Michael Madhusudan Dutt

(D) Mahashweta Devi

Answer: (A)

 

50. Identify the correct match:

Writer                                      Book

a. Bharatendu                          i. Titali

b. Agyeya                                ii. Karmbhumi

c. Premchand                          iii. Bharat Durdasha

d. Jai Shankar Prasad              iv. HariGhas par ChhanBhar

Codes:

      a b c d

(A) i iii ii iv

(B) iii iv ii i

(C) iv iii ii i

(D) iii ii iv i

Answer: (B)

 

51. Which Rasa is called Rasraj?

(A) Veer

(B) Shant

(C) Veebhatsa

(D) Shringar

Answer: (D)

 

52. “Poetry, at bottom, is a criticism of life.” Whose definition is this?

(A) Wordsworth

(B) Coleridge

(C) Matthew Arnold

(D) I.A. Richards

Answer: (C)

 

53. Assertion (A): Literature inspires human being.

Reason (R): Because it touches emotion.

(A) (A) and (R) are correct.

(B) (A) and (R) are wrong.

(C) (A) is correct, not (R).

(D) (R) is correct, not (A).

Answer: (A)

 

54. What is more important in drama?

(A) Dialogue

(B) Story

(C) Stage

(D) Actor

Answer: (A)

 

55. What makes the style effective?

(A) Clarity

(B) Thought

(C) Imagination

(D) Suggestiveness

Answer: (D)

 

56. Is literature beneficial for life?

(A) Yes

(B) No

(C) To some extent

(D) To great extent

Answer: (A)

 

57. “Ramaniyarth Pratipadakah Sabdah Kavyam.” Whose definition is this?

(A) Panditraj Jagannath

(B) Acharya Vishwanath

(C) Mammat

(D) Bhamah

Answer: (A)

 

58. Which Kavyaguna is favourable for Veer Rasa?

(A) Madhurya

(B) Oja

(C) Prasad

(D) None

Answer: (B)

 

59. Identify ‘Upmeya’ in this sentence:

‘His letter is like a flower for me.’

(A) Letter

(B) Flower

(C) This

(D) Me

Answer: (A)

 

60. Who is the author of ‘Sahityadarpan’?

(A) Mammat

(B) Bhamah

(C) Vishwanath

(D) Dandi

Answer: (C)

 

61. For which region’s folklore Colonel Tod has worked?

(A) Whole India

(B) Eastern India

(C) Rajasthan

(D) Santhal Pargana

Answer: (C)

 

62. To which area the folk drama, ‘Tamasha’ belongs?

(A) Maharashtra

(B) Uttar Pradesh

(C) Whole India

(D) Jharkhand

Answer: (A)

 

63. Proverb is the expression of

(A) Folk experience

(B) Intellect

(C) Mantra

(D) Blind faith

Answer: (A)

 

64. What is ‘Damkach’?

(A) Folk dance

(B) Folk drama

(C) Folk song

(D) Folk song and dance

Answer: (D)

 

65. To which scholar of Jharkhand the Jharkhand Government has honoured with the life achievement award?

(A) Sharda Prasad Sharma

(B) Madhu Mansuri

(C) B.P. Keshari

(D) Yashoda Devi

Answer: (C)

 

66. Whose pen-name is ‘Akashkhunti’?

(A) Chitranjan Mahto

(B) Girdhari Goswami

(C) A.K. Jha

(D) Vinod Kumar

Answer: (B)

 

67. Which language is the field of study of Lakhikant Mahto?

(A) Kurmali

(B) Khortha

(C) Nagpuri

(D) Panchpargania

Answer: (A)

 

68. Who is the writer of ‘Namhai Edpa’?

(A) Dr. Nirmal Minz

(B) Prof. Indrajit Oraon

(C) Gopal Oraon

(D) Justin Ekka

Answer: (D)

 

69. Who has written ‘Santali Sahityaka Udbhavaur Vikas’?

(A) Dr. K.C. Tudu

(B) Ganesh Murmu

(C) Shishir Tudu

(D) Digambar Hansda

Answer: (A)

 

70. Which national award has been awarded to Dr. Ram Dayal Munda?

(A) Padma Vibhusan

(B) Padma Bhusan

(C) Padma Shri

(D) Param Veer

Answer: (C)

 

71. Which script has been invented by Lakho Bodra?

(A) Varang Chiki

(B) Olchiki

(C) Tolongsiki

(D) Sindhulipi

Answer: (A)

 

72. Who is the writer of ‘Poos Peetha’?

(A) Karamchand Ahir

(B) Chandramohan Mahto

(C) Parmanand Mahto

(D) Santosh Sahu ‘Preetam’

Answer: (C)

 

73. Who has written ‘Sembho Ro Dakai’?

(A) Rose Kerketta

(B) Julius Baa

(C) Mary Soreng

(D) Joakim Dungdung

Answer: (A)

 

74. What is ‘Karam Katha’?

(A) Myth

(B) Legend

(C) Fairy Tale

(D) Dance-song

Answer: (A)

 

75. What is the equivalent word in Hindi for ‘Motif’?

(A) Lokokti

(B) Kathanak Rurhi

(C) Lok Tatwa

(D) Lok Vishwas

 

Answer: (B)


 

Year Wise UGC NET Previous Year Question Papers Solved Tribal and Regional Languages Paper 3

The old UGC NET Examination paper-3 in Tribal and Regional Languages was of descriptive type till December 2011.

Paper-3 becomes the objective type from June 2012 to November 2017. From July 2018 onward, the paper-3 was stopped and becomes part of the paper-2 itself.

So, the old questions for paper-3 from June 2012 to November 2017 which were of objective type (multiple choice questions) can be used by the UGC NET aspirants for their better preparation for the paper-2.

Year Wise NTA UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 3 Solved question Papers are given below.

Download Year Wise NTA UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 3 Solved Paper
UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 3 Question Paper 2017 November
UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 3 Question Paper 2016 July
UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 3 Question Paper 2015 June
UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 3 Question Paper 2015 December
UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 3 Question Paper 2014 June
UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 3 Question Paper 2014 December
UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 3 Question Paper 2013 September
UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 3 Solved Question Paper 2013 December
UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 3 Solved Question Paper 2013 June
UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 3 Solved Question Paper 2012 December
UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 3 Solved Question Paper 2012 June

We have covered the NTA UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 3 Solved Question Paper 2013 June.

If you have any questions about NTA UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 3 Solved Question Papers, please let us know in the comment section.

COMMENTS

Name

NTA UGC NET Adult Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Anthropology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Archaeology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Commerce Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Comparative Literature Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Comparative Study of Religions Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Computer Science and Applications Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Criminology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Defence and Strategic Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Economics Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Electronic Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET English Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Environmental Sciences Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Folk Literature Solved Question Papers,8,NTA UGC NET Forensic Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Geography Solved Question Papers,10,NTA UGC NET History Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Home Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Human Rights and Duties Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Indian Culture Solved Question Papers,10,NTA UGC NET International and Area Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Labour Welfare Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Law Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Library and Information Science Solved Question Papers,40,NTA UGC NET Linguistics Solved Question Papers,9,NTA UGC NET Management Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Mass Communication and Journalism Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Museology and Conservation Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Music Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Paper 1 Solved Question Papers,30,NTA UGC NET Performing Arts Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Philosophy Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Physical Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Political Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Population Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Psychology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Public Administration Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Social Medicine and Community Health Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Social Work Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Sociology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Tourism Administration and Management Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Tribal and Regional Languages Solved Question Papers,8,NTA UGC NET Visual Art Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Women Studies Solved Question Papers,10,UGC NET Answer Key,82,UGC NET Books,82,UGC NET Exam,99,UGC NET Question Papers With Solutions,83,UGC NET Subjects,1,UGC NET Syllabus,82,Year Wise Solved NTA UGC NET Question Papers,82,
ltr
item
My Exam Notification - Free UGC NET Guide: NTA UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 3 Solved Question Paper 2013 June
NTA UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 3 Solved Question Paper 2013 June
Looking for NTA UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 3 Solved Question Paper 2013 June? Here get Paper 3 Solved Question Paper 2013 June.
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEgejdgonM26K11pYdj3OAmyQqZ3xwB--WeKHT3pVoQ1X4iN6mubVldkEjK_jS8DyoevjMN0Ofq-Qx6yLtd5CbaeOuF-xTMldq5T9k71NR5ENYi9DKotfnaQ-NblL7fU8Mb-AIB5yhseEmWOcl6xgLQOKpS-xKMh9JgXQzG9Fo8J8b81TXsAtwHT8zOxiQ=w320-h192
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEgejdgonM26K11pYdj3OAmyQqZ3xwB--WeKHT3pVoQ1X4iN6mubVldkEjK_jS8DyoevjMN0Ofq-Qx6yLtd5CbaeOuF-xTMldq5T9k71NR5ENYi9DKotfnaQ-NblL7fU8Mb-AIB5yhseEmWOcl6xgLQOKpS-xKMh9JgXQzG9Fo8J8b81TXsAtwHT8zOxiQ=s72-w320-c-h192
My Exam Notification - Free UGC NET Guide
https://www.myexamnotification.com/2022/06/nta-ugc-net-tribal-and-regional-languages-paper-3-solved-question-paper-2013-june.html
https://www.myexamnotification.com/
https://www.myexamnotification.com/
https://www.myexamnotification.com/2022/06/nta-ugc-net-tribal-and-regional-languages-paper-3-solved-question-paper-2013-june.html
true
354141229938201693
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content