NTA UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 3 Solved Question Paper 2013 December

Looking for NTA UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 3 Solved Question Paper 2013 December? Here get Paper 3 Solved Paper 2013 December

NTA UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 3 Solved Question Paper 2013 December NTA UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 3 Solved Question Paper 2013 December: To score better marks in the NTA UGC NET Tribal and Regional Languages, you should have depth knowledge of the entire subject.

You can boost your preparation by referring to NTA UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 3 Question Paper 2013 December. It will give you information about the important chapters and concepts covered in all chapters.

You must have NTA UGC NET Tribal and Regional Languages Solved Question Papers along with the latest Tribal and Regional Languages Syllabus to enhance your semester exam preparation.

Here we provide you the complete guide on NTA UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 3 Solved Question Paper 2013 December.

NTA UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 3 Solved Question Paper 2013 December

NTA UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 3 Solved Question Papers are the best study materials to score good marks in the Tribal and Regional Languages exam.

Practicing these NTA UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 3 previous year question papers assist the students in getting a clear idea about the question paper pattern and types of questions asked in the exam.

You can check the complete NTA UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 3 Solved Question Paper 2013 December.


Read the following passage carefully and answer Question Nos. 1 – 5:

“We want that the whole world should know that we are the worshippers of peace, that we have our own history and that we believe in the co-existence of the people of the world. In fact, the organisation of the competitions of the Olympic Games is only a means. We do regard these games as only a festival of the youth of the world where they may develop the qualities of friendship, brotherhood and mutual goodwill by mingling with one another and playing together in a healthy competitive spirit.”

 

1. What would be the proper heading of this passage?

(A) Co-existence

(B) Worshipper of peace

(C) Olympic Game

(D) Brotherhood

Answer: (A)

 

2. What do we believe in?

(A) In worship

(B) In co-existence

(C) In competition

(D) In Olympic Game

Answer: (B)

 

3. What is Olympic Game in fact?

(A) Means

(B) Worship

(C) Brotherhood

(D) Competition

Answer: (A)

 

4. What is Olympic Game?

(A) Competition

(B) Festival of the youth

(C) Friendship

(D) Organisation

Answer: (B)

 

5. What is the purpose of Olympic Game?

(A) Meeting

(B) Worship

(C) Struggle

(D) Development of friendship, brotherhood and goodwill

Answer: (D)

 

6. When the second Panchayat Election was held in Jharkhand?

(A) March 2012

(B) December 2011

(C) October 2011

(D) January 2012

Answer: (B)

 

7. Which is the highest peak in Jharkhand?

(A) Jhumra Hill

(B) Parasnath Hill

(C) Netarhat

(D) Ranchi Hill

Answer: (B)

 

8. With which festival ‘Bhains Chuman’ is related?

(A) Sohrai

(B) Sarhul

(C) Dussera

(D) Karam

Answer: (A)

 

9. How many second State languages are in Jharkhand?

(A) 9

(B) 12

(C) 15

(D) 2

Answer: (B)

 

10. Who has written ‘The Khadias’?

(A) Dr. K. N. Singh

(B) Dr. K.S. Singh

(C) Dr. L.P. Vidyarthi

(D) S.C. Roy

Answer: (D)

 

11. What is the traditional profession of Karmali tribe?

(A) Jhum cultivation

(B) Hunting

(C) Making tool of iron

(D) Food gathering

Answer: (C)

 

12. In which tribe the tradition of ‘Dakua’ is in vogue?

(A) Binjhia

(B) Gond

(C) Ho

(D) Kharia

Answer: (C)

 

13. In which revolution Thakur Vishwanath Shahi was involved?

(A) 1857

(B) 1831

(C) 1900

(D) 1915

Answer: (A)

 

14. Have Adivasi been benefitted with the Reservation Policy?

(A) Yes

(B) No

(C) A little

(D) Not known

Answer: (A)

 

15. Assertion (A): Adivasi and Sadan both celebrate ‘Karam’ festival.

Reason (R): Because it is a traditional festival of Jharkhand.

Codes:

(A) (A) and (R) both are correct.

(B) (A) is correct, not (R).

(C) (A) and (R) both are wrong.

(D) (R) is correct, not (A).

Answer: (A)

 

16. Who was the founder of Jharkhand Pary?

(A) N.E. Horo

(B) S.K. Bage

(C) Paul Dayal

(D) Jaipal Singh

Answer: (D)

 

17. Which award was given to Albert Ekka?

(A) Veer Chakra

(B) Mahaveer Chakra

(C) Paramveer Chakra

(D) Defence Service Medal

Answer: (C)

 

18. Which tribe observes ‘Bandai’ festival?

(A) Khadia

(B) Munda

(C) Mahali

(D) Lohra

Answer: (A)

 

19. Father Hoffman is remembered for

(A) Missionary work

(B) Encyclopaedia Mundarika

(C) As a foreigner

(D) Supporter of Adivasi

Answer: (B)

 

20. Development of Jharkhand depends on

(A) Co-ordination between Government and people

(B) Privatisation of Education

(C) Foreign Direct Investment

(D) Open Market

 

Answer: (A)

 

21. Suniti Kumar Chatterjee has worked in the field of

(A) Linguistics

(B) Grammar

(C) Literature

(D) History

Answer: (A)

 

22. Which is not correct?

(A) Language is an untraditional entity.

(B) Language is a social entity.

(C) Language is an acquired property.

(D) Language is not paternal property.

Answer: (A)

 

23. What kind of change is in Telephone > Phone, Aeroplane > Plane, Bharatvarsh > Bharat?

(A) Economy of effort

(B) Illiteracy

(C) Ignorance

(D) Uncarefulness

Answer: (A)

 

24. In which part of speech the word does not change?

(A) Noun

(B) Pronoun

(C) Adjective

(D) Constant (Abyaya)

Answer: (D)

 

25. Identify the group of language having three numbers:

(A) Sanskrit, Hindi, Nagpuri, Mundari

(B) Mundari, Khadia, Ho, Sanskrit

(C) Santhali, Khortha, Kudukh, Kurmali

(D) Panchpargania, Sanskrit, Bangla, Odiya

Answer: (B)

 

26. ‘Dara Singh was the Bhim of Kaliyug.’ What is ‘Bhim’ in this sentence?

(A) Noun

(B) Object

(C) Adjective

(D) Subject

Answer: (C)

 

27. What was Malinovski’s main field of study?

(A) History

(B) Linguistics

(C) Economics

(D) Grammar

Answer: (B)

 

28. To which group the sounds Cha, Chha, Ja, Jha, Yian belong?

(A) Bilabial

(B) Cerebral

(C) Dental

(D) Palatal

Answer: (D)

 

29. Identify the correct match:

Language                                                                    Number of Alphabet

a. Hindi                                                                       i. 37

b. Arabic                                                                     ii. 26

c. English                                                                    iii. 28

d. Parsi                                                                        iv. 52

Codes:

        a b c d

(A) iv iii ii i

(B) iii ii i iv

(C) ii i iv iii

(D) i iv iii ii

Answer: (A)

 

30. Which statement is not correct?

(A) There is no final form of language.

(B) The stream of language flow from easy to difficult form.

(C) Language has a historical and geographical limit.

(D) The change of language happens first in oral form.

Answer: (B)

 

31. Which group is correct in regard to the Indo-European family?

(A) Arabic, Chinese, Tamil, Kudukh

(B) Greek, Malayalam, Tibatti, Santhali

(C) French, Kannada, Japani, Mundari

(D) Sanskrit, Parsi, Latin, German

Answer: (D)

 

32. Whether Sadani belongs to the Austric group of language?

(A) No

(B) Yes

(C) To some extent

(D) To great extent

Answer: (A)

 

33. When a dialect becomes language?

(A) When the Government accepts it.

(B) When the people accept it.

(C) When best literature is written.

(D) When grammar and dictionary are standardised.

Answer: (D)

 

34. Which statement is more correct in regard to the mother-tongue?

(A) Deprives from International language

(B) Handicaps love of nation

(C) Strengthens base of education

(D) Obstructs national language

Answer: (C)

 

35. Which is the correct example of contraction of meaning?

(A) Pashu, Mrig, Murg

(B) Patra, Tail, Maharaj

(C) Var, Akashwani, Mugdh

(D) Asur, Ling, Ghrina

Answer: (A)

 

36. What is ‘Mani Praval’?

(A) Classical mix-up of Sanskrit and local languages

(B) Pearl necklaces

(C) Marathi word

(D) Pali language

Answer: (A)

 

37. When Ramanujacharya reached to Assam?

(A) 15th century

(B) 2nd century

(C) 13th century

(D) 21st century

Answer: (A)

 

38. Which is written in ‘Laukik Sanskrit”?

(A) Upanishad

(B) Puran

(C) Mahabharat

(D) Kumar Sambhavam

Answer: (D)

 

39. ‘Manimekalai’ is related to

(A) Vaishnavas

(B) Baudhs

(C) Sanatanis

(D) Jains

Answer: (B)

 

40. To which State Chaitanya Mahaprabhu belonged?

(A) Assam

(B) Bengal

(C) Tamil Nadu

(D) Punjab

Answer: (B)

 

41. Who has named ‘Veergatha Kal’?

(A) Ramvilas Sharma

(B) Hazari Prasad Dwivedi

(C) Mahavir Prasad Dwivedi

(D) Ram Chandra Shukla

Answer: (D)

 

42. Which is the period of ‘Bhakti Kal’?

(A) 1050 – 1375 A.D.

(B) 1375 – 1700 A.D.

(C) 1400 – 1800 A.D.

(D) 1700 – 1900 A.D.

Answer: (B)

 

43. Who is the author of ‘Padmavata’?

(A) Jayasi

(B) Kabir

(C) Nanak

(D) Raidas

Answer: (A)

 

44. Who has written “Bharat Durdasha’?

(A) Biharilal

(B) Rahim

(C) Bharatendu

(D) Hariaudh

Answer: (C)

 

45. Who is modern Meerabai?

(A) Subhadra Kumari Chauhan

(B) Yashodhara Rathaur

(C) Mahadevi Verma

(D) Gargi

Answer: (C)

 

46. Which one is the novel of Tarashankar Bandopadhyay?

(A) Gora

(B) Charitraheen

(C) Geetanjali

(D) Arogya Niketan

Answer: (D)

 

47. When the publication of the Assamese Patrika, Arunoday started?

(A) 1848 A.D.

(B) 1880 A.D.

(C) 1846 A.D.

(D) 1800 A.D.

Answer: (C)

 

48. Who was the cultural leader of Orissa?

(A) Dr. B.K. Behura

(B) Gope Bandhu Das

(C) Gopal Chandra Prahraj

(D) Fakir Mohan Senapati

Answer: (B)

 

49. Which writer of Jharkhand has been awarded with ‘Durgawati Samman’?

(A) Mahua Maje

(B) Rose Kerketta

(C) Vidyabhusan

(D) Ashok Pagal

Answer: (B)

 

50. Who is the main character of ‘Godan’?

(A) Dhania

(B) Gobar

(C) Hori

(D) Rai Saheb

Answer: (C)

 

51. ‘Poetry is the best word in best order.’ Who has defined poetry in these words?

(A) Wordsworth

(B) Coleridge

(C) Plato

(D) Browning

Answer: (B)

 

52. What is the primary element of literature?

(A) Feeling

(B) Thought

(C) Imagination

(D) Style

Answer: (A)

 

53. What is flashback technique?

(A) Imagination of future

(B) Present anxiety

(C) Remembrance of the past

(D) Historical events

Answer: (C)

 

54. Is literature useful for society?

(A) Yes

(B) No

(C) To some extent

(D) To great extent

Answer: (A)

 

55. “Sabdarthou Sahitau Kavyam.” Who has defined poetry in these words?

(A) Bhamah

(B) Dandi

(C) Mammata

(D) Vishwanath

Answer: (A)

 

56. Which ‘Kavya-guna’ is appropriate for Veer Rasa?

(A) Oj

(B) Madhurya

(C) Prasad

(D) None

Answer: (A)

 

57. ‘His village is heaven.’ What is ‘heaven’ in this sentence?

(A) Upmeya

(B) Upman

(C) Samanya Dharm

(D) None

Answer: (B)

 

58. What alankar is in ‘Chhavigrih deepshikha janu barai’?

(A) Upma

(B) Rupak

(C) Utpreksha

(D) None

Answer: (C)

 

59. What is ‘Kavya-dosh’?

(A) Which obstruct the realisation of Rasa

(B) Which is helpful in the understanding of meaning

(C) Lack of Alankars

(D) None

Answer: (A)

 

60. Who is the author of ‘Sahityadarpan’?

(A) Bhamah

(B) Mammat

(C) Vishwanath

(D) Anandvardhan

Answer: (C)

 

61. What is expressed in Folk-literature?

(A) Folk mind

(B) Individual mind

(C) Civic Sense

(D) Common Sense

Answer: (A)

 

62. What is the simple identification of folk-literature?

(A) Unavailability of name of writer

(B) Availability of the name of writer

(C) Simplicity of language

(D) Local colour

Answer: (A)

 

63. What is the name for the folktales related to the fairies?

(A) Fairy Tales

(B) Lori

(C) Ballad

(D) Legend

Answer: (A)

 

64. In which folk-literature religious belief is dominant?

(A) Myth

(B) Legend

(C) Fairy tales

(D) None

Answer: (A)

 

65. Whether State language and folk language are one and the same?

(A) Yes

(B) No

(C) To some extent

(D) To great extent

Answer: (B)

 

66. To which category of language Santhali belongs?

(A) National language

(B) Language of Santhal Pargana

(C) 8th Schedule language

(D) Extinct language

Answer: (C)

 

67. On which language Ahlad Tirkey has worked?

(A) Nagpuri

(B) Kudukh

(C) Hindi

(D) English

Answer: (B)

 

68. What is the field of work of Dhanursingh Purty?

(A) Grammar

(B) Story

(C) History

(D) Drama

Answer: (C)

 

69. Who is the first poet of Khadia?

(A) Julius Baa

(B) Nuas Kerketta

(C) Joakim Dungdung

(D) Paulus Kullu

Answer: (B)

 

70. Which is the first novel of Nagpuri?

(A) Du Dair : Bis fool

(B) Shankar Gotek Jingi

(C) Nerua Lota

(D) Sato Nadi Par

Answer: (B)

 

71. Jharkhand is a ‘Jhumar Desh’. Whose statement is this?

(A) Girish Chandra Mahanti

(B) Nand Kishore Singh

(C) H.N. Singh

(D) Basant Kumar Mehta

Answer: (A)

 

72. Who is the writer of ‘Palas Ke Ful’?

(A) Deenbandhu Mahto

(B) Parmanand Mahto

(C) Karam Chand Ahir

(D) Santosh Sahu Preetam

Answer: (D)

 

73. What is ‘Metmat’?

(A) Drama

(B) Novel

(C) Story collection

(D) Collection of poems

Answer: (A)

 

74. Who is the editor of ‘Jonoka Kajiko’?

(A) Tulsinarayan Singh Munda

(B) Mansidha Badajud

(C) Amita Munda

(D) Ram Dayal Munda

Answer: (B)

 

75. Is it necessary to include the tribal and regional languages in the education system of Jharkhand State?

(A) Yes

(B) No

(C) To some extent

(D) To great extent

 

Answer: (A)


 

Year Wise UGC NET Previous Year Question Papers Solved Tribal and Regional Languages Paper 3

The old UGC NET Examination paper-3 in Tribal and Regional Languages was of descriptive type till December 2011.

Paper-3 becomes the objective type from June 2012 to November 2017. From July 2018 onward, the paper-3 was stopped and becomes part of the paper-2 itself.

So, the old questions for paper-3 from June 2012 to November 2017 which were of objective type (multiple choice questions) can be used by the UGC NET aspirants for their better preparation for paper-2.

Year Wise NTA UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 3 Solved question Papers are given below.

Download Year Wise NTA UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 3 Solved Paper
UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 3 Question Paper 2017 November
UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 3 Question Paper 2016 July
UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 3 Question Paper 2015 June
UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 3 Question Paper 2015 December
UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 3 Question Paper 2014 June
UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 3 Question Paper 2014 December
UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 3 Question Paper 2013 September
UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 3 Solved Question Paper 2013 December
UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 3 Solved Question Paper 2013 June
UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 3 Solved Question Paper 2012 December
UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 3 Solved Question Paper 2012 June

We have covered the NTA UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 3 Solved Question Paper 2013 December.

If you have any questions about NTA UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 3 Solved Question Papers, please let us know in the comment section.

COMMENTS

Name

NTA UGC NET Adult Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Anthropology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Archaeology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Commerce Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Comparative Literature Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Comparative Study of Religions Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Computer Science and Applications Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Criminology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Defence and Strategic Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Economics Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Electronic Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET English Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Environmental Sciences Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Folk Literature Solved Question Papers,8,NTA UGC NET Forensic Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Geography Solved Question Papers,10,NTA UGC NET History Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Home Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Human Rights and Duties Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Indian Culture Solved Question Papers,10,NTA UGC NET International and Area Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Labour Welfare Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Law Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Library and Information Science Solved Question Papers,40,NTA UGC NET Linguistics Solved Question Papers,9,NTA UGC NET Management Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Mass Communication and Journalism Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Museology and Conservation Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Music Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Paper 1 Solved Question Papers,30,NTA UGC NET Performing Arts Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Philosophy Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Physical Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Political Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Population Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Psychology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Public Administration Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Social Medicine and Community Health Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Social Work Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Sociology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Tourism Administration and Management Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Tribal and Regional Languages Solved Question Papers,8,NTA UGC NET Visual Art Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Women Studies Solved Question Papers,10,UGC NET Answer Key,82,UGC NET Books,82,UGC NET Exam,99,UGC NET Question Papers With Solutions,83,UGC NET Subjects,1,UGC NET Syllabus,82,Year Wise Solved NTA UGC NET Question Papers,82,
ltr
item
My Exam Notification - Free UGC NET Guide: NTA UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 3 Solved Question Paper 2013 December
NTA UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 3 Solved Question Paper 2013 December
Looking for NTA UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 3 Solved Question Paper 2013 December? Here get Paper 3 Solved Paper 2013 December
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEh2t8J2hsXof0D8Ql6UuONeLgfuHJSIIcP7Ny-5d-0kGK4TeNa1jFXoGsVcVJbj29qHpE1xW3nM08N5DcYgiLKO3bWA9qqH_FaN3Qfs5KToeW2SaFBFwpgbBxivncJInlXYcLHSLO_YlxlgAdWn33TcuKt6EcRtwCxHeN7zAV73XoxMQBlSFKDs7uldiw=w320-h192
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEh2t8J2hsXof0D8Ql6UuONeLgfuHJSIIcP7Ny-5d-0kGK4TeNa1jFXoGsVcVJbj29qHpE1xW3nM08N5DcYgiLKO3bWA9qqH_FaN3Qfs5KToeW2SaFBFwpgbBxivncJInlXYcLHSLO_YlxlgAdWn33TcuKt6EcRtwCxHeN7zAV73XoxMQBlSFKDs7uldiw=s72-w320-c-h192
My Exam Notification - Free UGC NET Guide
https://www.myexamnotification.com/2022/06/nta-ugc-net-tribal-and-regional-languages-paper-3-solved-question-paper-2013-december.html
https://www.myexamnotification.com/
https://www.myexamnotification.com/
https://www.myexamnotification.com/2022/06/nta-ugc-net-tribal-and-regional-languages-paper-3-solved-question-paper-2013-december.html
true
354141229938201693
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content