NTA UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 3 Solved Question Paper 2012 June

Looking for NTA UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 3 Solved Question Paper 2012 June? Here get Paper 3 Solved Question Paper 2012 June.

 NTA UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 3 Solved Question Paper 2012 JuneNTA UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 3 Solved Question Paper 2012 June: To score better marks in the NTA UGC NET Tribal and Regional Languages, you should have depth knowledge of the entire subject.

You can boost your preparation by referring to NTA UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 3 Question Paper 2012 June. It will give you information about the important chapters and concepts covered in all chapters.

You must have NTA UGC NET Tribal and Regional Languages Solved Question Papers along with the latest Tribal and Regional Languages Syllabus to enhance your semester exam preparation.

Here we provide you the complete guide on NTA UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 3 Solved Question Paper 2012 June.

NTA UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 3 Solved Question Paper 2012 June

NTA UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 3 Solved Question Papers are the best study materials to score good marks in the Tribal and Regional Languages exam.

Practicing these NTA UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 3 previous year question papers assist the students in getting a clear idea about the question paper pattern and types of questions asked in the exam.

You can check the complete NTA UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 3 Solved Question Paper 2012 June.


Read the following passage carefully and answer question No. 1 – 5.

The music and dance performances in Jharkhand are invariably collective, never solo, where there are no audiences. In the Akhra all are performers; some of them are musicians, some singers and other dancers. That is why in Jharkhand, there is no dividing line between the performers and the audience. Infact, the audience waits for their turn to perform or to give the performers a break. The audience and the performers are one and the same in Jharkhand.

Jharkhand dances – Whether Adivasior Sadan are similar, their musical instruments are similar and the sentiment behind the songs is similar. The difference of their Mother languages, Agneya, Dravida and Sadani disappear as the emotional background is the same. The style and the body movements involved in the Adivasi or sadan music and dance are similar. Their respective inner distinctiveness produces variety in their style of presentation. Look at the dances of the santhal, Munda, Ho, Bhumij and Kharia, the Oraon and the Sadan, your eyes will be glued to them. It would seem as if waves are rising and falling in the ocean of bliss. The nature and spirit of all Jharkhand dances are the same in their original shape and vibration. The dances of Jharkhand are altogether different from those of the plains.

 

1. What is theme of this passage?

(A) Akhra

(B) Nature of Jharkhandi music and dance

(C) Tribal dance

(D) Sadan dance

Answer: (B)

 

2. What is the basic nature of Jharkhandi music and dance?

(A) Collectiveness

(B) Individuality

(C) Raciality

(D) Naturality

Answer: (A)

 

3. Is there any dividing line between the performer and the audience?

(A) No

(B) Yes

(C) Very little

(D) Very much

Answer: (A)

 

4. What is Akhra?

(A) Place of performing music and dance

(B) Battle field

(C) Place of exercise

(D) Place of worship

Answer: (A)

 

5. Is there any difference in the musical instruments of the Tribals and the Sadans?

(A) Yes

(B) No

(C) Very Little

(D) Very much

Answer: (B)

 

6. Which is most necessary for the progress of society?

(A) Change of government

(B) Administrative system

(C) Devotion and labour

(D) Morality

Answer: (C)

 

7. Which tribe in Jharkhand was associated with the production of iron?

(A) Oraon

(B) Khadia

(C) Asur

(D) Ho

Answer: (C)

 

8. What is Sarana?

(A) Place of worship

(B) Battle field

(C) Mango grove

(D) Dancing place

Answer: (A)

 

9. Which is the state language of India in practice?

(A) Hindi

(B) English

(C) Urdu

(D) Sanskrit

Answer: (B)

 

10. In which tribe of Jharkhand the ‘Dali Dhiba’ custom is popular?

(A) Oraon

(B) Munda

(C) Santal

(D) Khadia

Answer: (A)

 

11. Which tribe in Jharkhand has the largest population?

(A) Ho

(B) Kharia

(C) Santal

(D) Munda

Answer: (C)

 

12. What is the traditional profession of Malar tribe?

(A) To make utensils

(B) To make weapon

(C) Casting

(D) Painting

Answer: (C)

 

13. Who has written the book, ‘Mundas and their country’?

(A) Dr. S. P. Sinha

(B) Dr. K. S. Singh

(C) Dr. L. P. Vidyarthi

(D) S. C. Roy

Answer: (D)

 

14. In which tribe the tradition of ‘Manjhi Pargana’ was in vogue?

(A) Ho

(B) Oraon

(C) Munda

(D) Santal

Answer: (D)

 

15. (A) There is similarity between Adivasi and Sadan (R) Because they live together since long time

(A) (A) and (R) both are correct

(B) (R) is correct not (A)

(C) (A) and (R) both are wrong

(D) (A) is correct not (R)

Answer: (A)

 

16. Who was the originator of ‘Tana Movement’?

(A) Budhu Bhagat

(B) Gang Narain

(C) Jatra Bhagat

(D) Kartik Oraon

Answer: (C)

 

17. Which flower is worshiped in Sarhul?

(A) Gulab

(B) Juhi

(C) Gulaichi

(D) Shal (Sakhua)

Answer: (B)

 

18. Which tribe in Jharkhand observes Mage Parab?

(A) Oraon

(B) Chero

(C) Vedia

(D) Ho

Answer: (D)

 

19. In which year CNT Act was promulgated?

(A) 1910

(B) 1908

(C) 1857

(D) 2012

Answer: (D)

 

20. What is the main reason of the backwardness of the people of Jharkhand?

(A) Colonial exploitation

(B) Illiteracy

(C) Lack of irrigation

(D) Communication gap

 

Answer: (A)

 

21. Which is the first unit of language?

(A) Sentence

(B) Word

(C) Form

(D) Meaning

Answer: (A)

 

22. Which is the oldest theory of the origine of language?

(A) Divine theory

(B) Theory of gesture

(C) Theory of imitation

(D) Yo he ho theory

Answer: (A)

 

23. What kind of change is in ghoda -> ghodwa, Ramu -> Ramua?

(A) Imitation

(B) Breach of vowels

(C) Emotion

(D) Similarity

Answer: (C)

 

24. Which sound does phonology study?

(A) Physical sound

(B) Bird’s noise

(C) Meaningful sound

(D) Instrumental rythm

Answer: (C)

 

25. What kind of script is Deonagari?

(A) Pictorial

(B) Sound based

(C) Formulative

(D) Symbolic

Answer: (B)

 

26. What do we study in Morphology?

(A) Form

(B) Aesthetics

(C) Morph

(D) Shape

Answer: (C)

 

27. ‘Wisdom is the power of man’. What is wisdom in this sentence?

(A) Noun

(B) Verb

(C) Pronoun

(D) Adjective

Answer: (A)

 

28. What was the main subject of study of Dr. Suniti Kumar Chatterjee?

(A) Poetry

(B) Economics

(C) Linguistics

(D) History

Answer: (C)

 

29. Ta, Tha, Da, Dha are the sound of the group

(A) Bilabial

(B) Guttcral

(C) Dental

(D) Palatal

Answer: (C)

 

30. Identify the correct match

(i) You             (i) Definite pronoun

(ii) That, this    (ii) Indefinite Pronoun

(iii) Own          (iii) Personal Pronoun

(iv) Any           (iv) Second Person Pronoun

(A) (i) and (iv)

(B) (ii) and (iii)

(C) (iii) and (iv)

(D) (i) and (ii)

Answer: (A)

 

31. Which order of the development in language is proper?

(A) Dialect, Language, State language

(B) Dialect, State language, language

(C) State language, Dialect, language

(D) Language, state language, Dialect

Answer: (A)

 

32. Identify the language of Austric group

(A) Santali

(B) Kurukh

(C) Nagpuri

(D) Kurmali

Answer: (A)

 

33. Whether Nagpuri is the language of Dravida group?

(A) Yes

(B) No

(C) To some extent

(D) To great extent

Answer: (B)

 

34. Many languages are facing extinction. Why?

(A) Due to globalisation

(B) Poverty

(C) Illiteracy

(D) Natural Process

Answer: (A)

 

35. Can government do something to save the extincting languages?

(A) Yes

(B) No

(C) To some extent

(D) Not at all

Answer: (A)

 

36. Which historical order is correct?

(A) Rigveda, Atharwveda, Samved, Yajurveda

(B) Rigveda, Samveda, Yajurveda, Atharwaveda

(C) Rigveda, Yajurveda, Atharwaveda, Samveda

(D) Atharwaveda, Samveda, Rigveda, Yajurveda

Answer: (C)

 

37. In which ‘Purana’ the devotion of Brahma is not available?

(A) Vishnu Puran

(B) Vayu Puran

(C) Markandeya Puran

(D) Padma Puran

Answer: (C)

 

38. Which one is not the writing of Kalidas?

(A) Raghuvansh

(B) Abhigyan Shakuntalam

(C) Kumar Sambhawa

(D) Saundaranand

Answer: (D)

 

39. How many ‘Parvas’ are there in Mahabharat?

(A) 30

(B) 18

(C) 11

(D) 25

Answer: (B)

 

40. Who is the ‘Adikavi’ of India?

(A) Vyas

(B) Valmiki

(C) Kalidas

(D) Tulsidas

Answer: (B)

 

41. Who has written this doha – Bakripatikhathai, takikadikhal, jonarbakrikhathai, tinkakaunhawal

(A) Kabir

(B) Surdas

(C) Ratnakar

(D) Dinkar

Answer: (A)

 

42. Who has written ‘Rani Ketakiki Kahani’?

(A) Sadasukhlal

(B) Sadal Mishra

(C) Lallulal

(D) Insha Alla Khan

Answer: (D)

 

43. Identify the year of birth of Bhartendu Harishchandra?

(A) 1885 A.D.

(B) 1850 A.D.

(C) 1873 A.D.

(D) 1857 A.D.

Answer: (B)

 

44. Who was the editor of ‘Saraswati Patika’?

(A) Mahabir Prasad Dwivedi

(B) Bhartendu

(C) Sadal Mishra

(D) BihariLal

Answer: (A)

 

45. Who is called ‘Awara Masiha’?

(A) Bankim Chandra

(B) Sharat Chandra

(C) Manik Bandopadhyay

(D) Prabodh Kumar Sanyal

Answer: (B)

 

46. In which language Nazrul Islam has written his poetry?

(A) Asamia

(B) Urdu

(C) Bengali

(D) Hindi

Answer: (C)

 

47. What kind of novels has been written by Brindabanlal Verma?

(A) Historical

(B) Social

(C) Political

(D) Romantic

Answer: (A)

 

48. What is ‘Kaling Vijaya’?

(A) One act play

(B) Drama

(C) Story

(D) Essay

Answer: (A)

 

49. Who has written ‘Rashmirathi’?

(A) Jai Shankar Prasad

(B) Pant

(C) Nirala

(D) Dinkar

Answer: (D)

 

50. Who is the main author of ‘Adi Dharam’?

(A) B. P. Keshari

(B) Rose Kerketta

(C) K. C. Tudu

(D) Ram Dayal Mund

Answer: (D)

 

51. ‘Poetry at bottom is criticism of life’. Whose definition is this?

(A) Wordsworth

(B) Browning

(C) Matthew Arnold

(D) I. A. Richards

Answer: (C)

 

52. What is the distinctive feature of literature?

(A) Thought

(B) Logic

(C) Technique

(D) Emotional touch

Answer: (D)

 

53. What is flashback technique?

(A) Imagination of future

(B) Present anxiety

(C) Remembrance of the past

(D) Historical events

Answer: (C)

 

54. What is the speciality of effective style?

(A) Clarity

(B) Thought

(C) Imagination

(D) Suggestion

Answer: (D)

 

55. Is literature harmful for life?

(A) No

(B) Yes

(C) To some extent

(D) To great extent

Answer: (A)

 

56. ‘Vakyam Rasatmakam Kavyam’. Whose definition is this?

(A) Dandi

(B) Bhamah

(C) Mammat

(D) Vishwanath

Answer: (D)

 

57. Which ‘Kavyaguna’ is favourable for Shringar Rasa?

(A) Oja

(B) Madhurya

(C) Prasad

(D) None

Answer: (B)

 

58. ‘His village has become desert’. Identify ‘Upman in this statement.

(A) Village

(B) His

(C) Become

(D) Desert

Answer: (D)

 

59. What is ‘Kavya-dosh’?

(A) Which obstructs the realization of meaning?

(B) Grammatical mistake

(C) Lack of Alankar

(D) Lack of qualities

Answer: (A)

 

60. Who is the author of ‘Kavya Prakash’?

(A) Bhamah

(B) Mammat

(C) Vishwanath

(D) Anandvardhan

Answer: (B)

 

61. What is the simple identification of folk-literature?

(A) Unavailability of the name of writer

(B) Availability of name of writer

(C) Simplicity of language

(D) Local colour

Answer: (A)

 

62. What is expressed in folk-literature?

(A) Individual mind

(B) Folk-mind

(C) People’s mind

(D) Supra mind

Answer: (B)

 

63. For whom the ‘Lori Song’ is sung?

(A) For old men

(B) For old women

(C) For children

(D) For young men

Answer: (C)

 

64. In which folk tales historical facts are dominant?

(A) Myth

(B) Legend

(C) Fairy tales

(D) Creation story

Answer: (B)

 

65. ‘Folk-literature is the ‘Veda’ of folklife’. Whose statement is this?

(A) Dr. Satyendra

(B) Hazari Prasad Dwivedi

(C) Dr. Udai Narain Tiwari

(D) Dr. Doman Sahu Samir

Answer: (B)

 

66. How many languages are taught as elective papers in the Department of Tribal and Regional language, Ranchi University?

(A) 10

(B) 8

(C) 9

(D) 5

Answer: (C)

 

67. What is the name of the book edited by Bhaiya Ram Munda?

(A) Dadan Jamakan Kaniko

(B) Hisir

(C) Saled

(D) Munda Koa Itihas

Answer: (A)

 

68. What is the title of the book written by Dawale Kujur?

(A) Khalli Ayang

(B) Namhai Edpa

(C) Munta Pump Jhumpa

(D) Innelanta

Answer: (C)

 

69. Which script was invented by Pandit Raghunath Murmu?

(A) Barangchiti

(B) Kaithi

(C) Tolongsiki

(D) Olchiki

Answer: (D)

 

70. Who isrecognised as the first writer in Khadia literature?

(A) Julius Baa

(B) Patras Baa

(C) Paulus Kullu

(D) Pyara Kerketta

Answer: (D)

 

71. Who is the first writer of HO grammar?

(A) J. Notrot

(B) Janum Singh Purty

(C) Kamal Lochan Koda

(D) B. P. Pingua

Answer: (A)

 

72. According to the latest information, who is the oldest poet in Nagpuri?

(A) Ghasi Ram

(B) Kanchan

(C) Raghnath Nripati

(D) P. K. Roy

Answer: (C)

 

73. Who is not Kurmali Literarian among the following?

(A) PasupatiMahto

(B) Girish Chandra Mahanti

(C) Pramod Kumar Roy

(D) Basant Mehta

Answer: (C)

 

74. In which language the ‘Luathi’ magazine is published?

(A) Hindi

(B) Khortha

(C) Panchpargania

(D) Nagpuri

Answer: (B)

 

75. Identify the name of the place where Binand Singh was born:

(A) Ranchi

(B) Simdega

(C) Bundu

(D) Silli

 

Answer: (D)


 

Year Wise UGC NET Previous Year Question Papers Solved Tribal and Regional Languages Paper 3

The old UGC NET Examination paper-3 in Tribal and Regional Languages was of descriptive type till December 2011.

Paper-3 becomes the objective type from June 2012 to November 2017. From July 2018 onward, the paper-3 was stopped and becomes part of the paper-2 itself.

So, the old questions for paper-3 from June 2012 to November 2017 which were of objective type (multiple choice questions) can be used by the UGC NET aspirants for their better preparation for the paper-2.

Year Wise NTA UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 3 Solved question Papers are given below.

Download Year Wise NTA UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 3 Solved Paper
UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 3 Question Paper 2017 November
UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 3 Question Paper 2016 July
UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 3 Question Paper 2015 June
UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 3 Question Paper 2015 December
UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 3 Question Paper 2014 June
UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 3 Question Paper 2014 December
UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 3 Question Paper 2013 September
UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 3 Solved Question Paper 2013 December
UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 3 Solved Question Paper 2013 June
UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 3 Solved Question Paper 2012 December
UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 3 Solved Question Paper 2012 June

We have covered the NTA UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 3 Solved Question Paper 2012 June.

If you have any questions about NTA UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 3 Solved Question Papers, please let us know in the comment section.

COMMENTS

Name

NTA UGC NET Adult Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Anthropology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Archaeology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Commerce Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Comparative Literature Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Comparative Study of Religions Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Computer Science and Applications Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Criminology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Defence and Strategic Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Economics Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Electronic Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET English Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Environmental Sciences Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Folk Literature Solved Question Papers,8,NTA UGC NET Forensic Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Geography Solved Question Papers,10,NTA UGC NET History Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Home Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Human Rights and Duties Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Indian Culture Solved Question Papers,10,NTA UGC NET International and Area Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Labour Welfare Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Law Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Library and Information Science Solved Question Papers,40,NTA UGC NET Linguistics Solved Question Papers,9,NTA UGC NET Management Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Mass Communication and Journalism Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Museology and Conservation Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Music Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Paper 1 Solved Question Papers,30,NTA UGC NET Performing Arts Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Philosophy Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Physical Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Political Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Population Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Psychology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Public Administration Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Social Medicine and Community Health Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Social Work Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Sociology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Tourism Administration and Management Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Tribal and Regional Languages Solved Question Papers,8,NTA UGC NET Visual Art Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Women Studies Solved Question Papers,10,UGC NET Answer Key,82,UGC NET Books,82,UGC NET Exam,99,UGC NET Question Papers With Solutions,83,UGC NET Subjects,1,UGC NET Syllabus,82,Year Wise Solved NTA UGC NET Question Papers,82,
ltr
item
My Exam Notification - Free UGC NET Guide: NTA UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 3 Solved Question Paper 2012 June
NTA UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 3 Solved Question Paper 2012 June
Looking for NTA UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 3 Solved Question Paper 2012 June? Here get Paper 3 Solved Question Paper 2012 June.
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEgC6BKnDiCcGMD5x_5LPhJOn_pJxnubiNLWSk8mWZ2b3cL3e83o_ut7Vhgq8Hzpj6N0P4iLEJIl88rRi2aHls72Z8JuYyqy3ARBPqwb8st89hfGw0NhXjtswsw2iRzIsQLgAyuYN2vCWzkcHCa8syuZqonA26wRU8PMgqsYgHvyWJEmF5XYANXa7Cgh1w=w320-h192
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEgC6BKnDiCcGMD5x_5LPhJOn_pJxnubiNLWSk8mWZ2b3cL3e83o_ut7Vhgq8Hzpj6N0P4iLEJIl88rRi2aHls72Z8JuYyqy3ARBPqwb8st89hfGw0NhXjtswsw2iRzIsQLgAyuYN2vCWzkcHCa8syuZqonA26wRU8PMgqsYgHvyWJEmF5XYANXa7Cgh1w=s72-w320-c-h192
My Exam Notification - Free UGC NET Guide
https://www.myexamnotification.com/2022/06/nta-ugc-net-tribal-and-regional-languages-paper-3-solved-question-paper-2012-june.html
https://www.myexamnotification.com/
https://www.myexamnotification.com/
https://www.myexamnotification.com/2022/06/nta-ugc-net-tribal-and-regional-languages-paper-3-solved-question-paper-2012-june.html
true
354141229938201693
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content