NTA UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 2 Solved Question Paper 2013 June

Looking for NTA UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 2 Solved Question Paper 2013 June? Here get Paper 2 Solved Question Paper 2013 June.

 NTA UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 2 Solved Question Paper 2013 JuneNTA UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 2 Solved Question Paper 2013 June: To score better marks in the NTA UGC NET Tribal and Regional Languages, you should have depth knowledge of the entire subject.

You can boost your preparation by referring to NTA UGC NET Tribal and Regional Languages Question Paper 2 2013 June. It will give you information about the important chapters and concepts covered in all chapters.

You must have NTA UGC NET Tribal and Regional Languages Solved Question Papers along with the latest Tribal and Regional Languages Syllabus to enhance your semester exam preparation.

Here we provide you the complete guide on NTA UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 2 Solved Question Paper 2013 June.

NTA UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 2 Solved Question Paper 2013 June

NTA UGC NET Tribal and Regional Languages Solved Question Papers are the best study materials to score good marks in the Tribal and Regional Languages exam.

Practicing these NTA UGC NET Tribal and Regional Languages previous year question papers assist the students in getting a clear idea about the question paper pattern and types of questions asked in the exam.

You can check the complete NTA UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 2 Solved Question Paper 2013 June.


1. Who is the author of the book ‘The Mundas and their country’?

(A) Dr. Kumar Suresh Singh

(B) Sharat Chandra Roy

(C) Colonel Dalton

(D) Risley

Answer: (B)

 

2. Who is the Supreme God of Birhor?

(A) Dharmesh

(B) Ponomosor

(C) Singbonga

(D) Mahadeo

Answer: (C)

 

3. What is the “Dhumkuria” of Oraon?

(A) Deviguri

(B) Sarma

(C) Masna

(D) Youth dormitory

Answer: (D)

 

4. How many tribes were scheduled in 1931?

(A) 26

(B) 18

(C) 28

(D) 30

Answer: (A)

 

5. Who is Scheduled Caste?

(A) Lohra

(B) Gorait

(C) Chik Baraik

(D) Ghasi

Answer: (D)

 

6. What is ‘Gonong’?

(A) Market value

(B) Mediator value

(C) Bride Price

(D) Bridegroom price

Answer: (C)

 

7. What is the word for the festival of fire-walking among the Sadans?

(A) Mansa

(B) Jhanda

(C) Phoolkhundi

(D) Dhuwansi

Answer: (C)

 

8. What is worshipped in ‘Sohrai’?

(A) Forest animals

(B) Agriculture

(C) Ancestors

(D) Domestic animals

Answer: (D)

 

9. What is “Madaiti”?

(A) Collective work and feast

(B) Collective labour and remuneration

(C) No work without wage

(D) Yearly service

Answer: (A)

 

Read the following passage minutely and answer question No. 10 to 14:

“I (Mahatma Gandhi) am a servant of India and I am trying to serve India. I serve the whole of mankind. I had thought in my early life that the service of India was not against the service of mankind. As I advanced in years and it is hoped my intellect – also developed, I have realized that my thinking was right. After about fifty years of public service I can say today that the service of a country is no less than the service of the world. This thinking of mine has become even stronger that this principle is very good. By more acceptance of this principle the condition of the world can improve and the mutual jealousy among the different nations of the world can be ended?

 

10. What will be the correct heading of this passage?

(A) Service of world

(B) Service of India

(C) Service of mankind

(D) Service of a country

Answer: (B)

 

11. Service of India is not against whom?

(A) Service of Mankind

(B) Service of Public

(C) Service of World

(D) Self-service

Answer: (A)

 

12. The service of a country is not less than whom?

(A) Service of God

(B) Service of country

(C) Service of Public

(D) Service of World

Answer: (D)

 

13. Whether the jealousy of different countries of the world can be ended with the service of a nation?

(A) Yes

(B) No

(C) It is not known

(D) Yes too, not too

Answer: (A)

 

14. With which principle the condition of the world may be improved?

(A) Self-service is best.

(B) Service of a Nation is service of the world.

(C) Service of other country is good.

(D) Service of a own country is better.

Answer: (B)

 

15. What is Linguistics?

(A) Linguistics is a grammar of grammars.

(B) Linguistics is not science but shastra.

(C) Linguistics is a history of languages.

(D) Linguistics is the unscientific study of languages.

Answer: (A)

 

16. What is the subject of pre-linguistics study?

(A) Sound

(B) Sentence

(C) Auditory and vocal organs

(D) Literature and culture

Answer: (C)

 

17. Who was the propounder of Yo-heho Theory (origin of languages)?

(A) Otto Jespersen

(B) Noire

(C) Heyes

(D) Prof. Richard

Answer: (B)

 

18. What is in between dialect and language?

(A) Grammar

(B) Linguistics

(C) Both

(D) None

Answer: (A)

 

19. Which is the most scientific script?

(A) Olciki

(B) Roman

(C) Arabic

(D) Devnagri

Answer: (D)

 

20.
NTA UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 2 Solved Question Paper 2013 June qn 20


Answer: (B)

 

21. Which is the example of Transference of Meaning?

(A) Asura

(B) Patra

(C) Pashu

(D) Mrig

Answer: (A)

 

22. What is correct in regard to word ‘Shabda’ and Form/Pada?

(A) Both are same

(B) Suffix less word and with suffix form

(C) Both are opposite to each other

(D) Both are deeply related

Answer: (B)

 

23. Which is not noticed in the Morphological classification?

(A) On Semanteme

(B) On Composition-element

(C) On Morpheme

(D) On Composition and Semanteme

Answer: (A)

 

24. Which group is the most matching?

a. Sanskrit       i. Pita

b. Persian         ii. Pitri

c. Hindi           iii. Pater

d. Latin           iv. Pidr

Codes:

       a b c d

(A) ii iv i iii

(B) iv i iii ii

(C) i iii ii iv

(D) iii ii iv i

Answer: (A)

 

25. What is the main subject of ‘Samveda’?

(A) Yagya

(B) Tantra-Mantra

(C) Music

(D) Magic

Answer: (C)

 

26. What we consider about the ‘Mahabharata’?

(A) Pancmveda

(B) All the four Veda

(C) 18 Purana

(D) All Upanishadas

Answer: (A)

 

27. Who is the author of ‘Padmawat’?

(A) Ratnakar

(B) Padmakar

(C) Malik Muhammad Jayasi

(D) Candbardai

Answer: (B)

 

28. What is ‘Aasharh ka Eka Din’ of Mohan Rakesh?

(A) Story

(B) Drama

(C) Poetry

(D) Essay

Answer: (A)

 

29. What is the period of ‘Bhaktikala’?

(A) 1375 – 1700

(B) 1050 – 1375

(C) 1900 – 1947

(D) 1700 – 1900

Answer: (A)

 

30. How many ‘Parba’ and ‘Adhyay’ are in Mahabharat and Gita?

(A) 7 – 18

(B) 18 – 18

(C) 9 – 18

(D) 18 – 10

Answer: (B)

 

31. What kind of devotion belongs to Malik Muhammad Jayasi?

(A) Krishna Bhakti

(B) Gyan Margi

(C) Sagun Bhakti

(D) Prem Margi

Answer: (D)

 

32. What is Urwashi?

(A) Epic

(B) Short Epic

(C) Lyric

(D) Poem

Answer: (A)

 

33. “Poetry is twice removed from the reality”, whose definition of poetry is this?

(A) Plato

(B) Aristotle

(C) Socrates

(D) Shakespeare

Answer: (A)

 

34. Which grouping of the assertion and reason is the most appropriate in the following?

Assertion (A): “Je Naci Se Banci” (He will live who will dance.)

Reason (R): Because it will save the culture.

(A) (A) is correct (R) is not correct.

(B) (A) is not correct (R) is correct.

(C) (A) and (R) both are correct.

(D) (A) and (R) both are not correct.

Answer: (C)

 

35. What is the ‘Sthayibhav’ of ‘Shant rasa’?

(A) Rati

(B) Jugupsa

(C) Shoka

(D) Shama

Answer: (D)

 

36. Who is the writer of ‘Ashtadhyayi’?

(A) Aacharya Bharat Muni

(B) Kautilya

(C) Panini

(D) Aacharya Dandi

Answer: (C)

 

37. “Ya anuragi cit ki gati smujhe nahi koy. jyon jyon doobe shyam rang tyon tyon ujwal hoy.” Which ‘Alankar’ is in it?

(A) Bhrantimana

(B) Virodhabhasa

(C) Sandeha

(D) Asangati

Answer: (B)

 

38. How many ‘matra’s are in ‘Caupai’?

(A) 16 – 16

(B) 12 – 1 2

(C) 13 – 13

(D) 11 – 11

Answer: (A)

 

39. What is the ‘Alankar’ when the effect happens without any cause?

(A) Rupaka

(B) Vyajstuti

(C) Vibhavna

(D) Vishma

Answer: (C)

 

40. Which ‘Shabdashakti’ is in it?

(A) Shabdakosha

(B) Kahawat

(C) Paheli

(D) Vyanjana

Answer: (D)

 

41. To which category the “Madra Munda and Fanimukut Ray Katha” belong?

(A) Fable

(B) Myth

(C) Legend

(D) Parable

Answer: (C)

 

42. Aysi jagah baitho ki koi na khe Utha. Aysi bat bolo ki koi na khe jhutha. What is this?

(A) Riddle

(B) Sayings

(C) Mantra

(D) Doha

Answer: (B)

 

43. To which community the “Sona Lekan disum ki khoj” legend belongs?

(A) Munda

(B) Asur

(C) Khariya

(D) Santal

Answer: (A)

 

44. To which category the ‘Paika’ dance belongs?

(A) Ghora Nach

(B) Mardani Jhumar

(C) Chau dance

(D) Marshal art dance

Answer: (D)

 

45. What is witch-craft?

(A) Folk faith

(B) Blind faith

(C) Half faith

(D) Full faith

Answer: (B)

 

46. Which element is dominating in the folktale?

(A) Worldly life

(B) Ghost

(C) Unworldly

(D) Prince-Princess

Answer: (C)

 

47. ‘Lokgit lok jiwan ke ved hain.’ Whose statement is this?

(A) Hazari Prasad Dwivedi

(B) Mahabir Prasad Dwivedi

(C) Ram Vilas Sharma

(D) Ravindra Nath Thakur

Answer: (A)

 

48. When the ‘Nawakhani’ is celebrated?

(A) In Aghan

(B) In Dshayan

(C) In Pus festival

(D) After karma

Answer: (D)

 

49. From which the practical knowledge of life is achieved clearly?

(A) By Riddle

(B) By Saying

(C) By Mantras

(D) By Ballad

Answer: (B)

 

50. In which category the folktale of Asur Aur Khasra Dhangar is classified?

(A) Fairy tales

(B) Magical tales

(C) Myth

(D) Fable

 

Answer: (C)


 

Year Wise UGC NET Previous Year Question Papers Solved Tribal and Regional Languages

Year Wise NTA UGC NET Tribal and Regional Languages Solved question Papers from June 2006 till today are given below.

Download Year Wise NTA UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 2 Solved Paper
UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 2 Question Paper 2020 June
UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 2 Question Paper 2019 December
UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 2 Question Paper 2019 June
UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 2 Question Paper 2018 December
UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 2 Question Paper 2018 July
UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 2 Question Paper 2017 November
UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 2 Question Paper 2016 July
UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 2 Question Paper 2015 June
UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 2 Question Paper 2015 December
UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 2 Question Paper 2014 June
UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 2 Question Paper 2014 December
UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 2 Question Paper 2013 September
UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 2 Solved Question Paper 2013 December
UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 2 Solved Question Paper 2013 June
UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 2 Solved Question Paper 2012 December
UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 2 Solved Question Paper 2012 June
UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 2 Question Paper 2011 June
UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 2 Question Paper 2011 December
UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 2 Question Paper 2010 June
UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 2 Question Paper 2010 December
UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 2 Question Paper 2009 June
UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 2 Question Paper 2009 December
UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 2 Question Paper 2008 June
UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 2 Question Paper 2008 December
UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 2 Question Paper 2007 June
UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 2 Question Paper 2007 December
UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 2 Question Paper 2006 June
UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 2 Question Paper 2006 December
UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 2 Question Paper 2005 June
UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 2 Question Paper 2005 December
UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 2 Question Paper 2004 December

We have covered the NTA UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 2 Solved Question Paper 2013 June.

If you have any questions about NTA UGC NET Tribal and Regional Languages Solved Question Papers, please let us know in the comment section.

COMMENTS

Name

NTA UGC NET Adult Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Anthropology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Archaeology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Commerce Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Comparative Literature Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Comparative Study of Religions Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Computer Science and Applications Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Criminology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Defence and Strategic Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Economics Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Electronic Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET English Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Environmental Sciences Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Folk Literature Solved Question Papers,8,NTA UGC NET Forensic Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Geography Solved Question Papers,10,NTA UGC NET History Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Home Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Human Rights and Duties Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Indian Culture Solved Question Papers,10,NTA UGC NET International and Area Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Labour Welfare Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Law Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Library and Information Science Solved Question Papers,40,NTA UGC NET Linguistics Solved Question Papers,9,NTA UGC NET Management Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Mass Communication and Journalism Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Museology and Conservation Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Music Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Paper 1 Solved Question Papers,30,NTA UGC NET Performing Arts Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Philosophy Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Physical Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Political Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Population Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Psychology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Public Administration Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Social Medicine and Community Health Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Social Work Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Sociology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Tourism Administration and Management Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Tribal and Regional Languages Solved Question Papers,8,NTA UGC NET Visual Art Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Women Studies Solved Question Papers,10,UGC NET Answer Key,82,UGC NET Books,82,UGC NET Exam,99,UGC NET Question Papers With Solutions,83,UGC NET Subjects,1,UGC NET Syllabus,82,Year Wise Solved NTA UGC NET Question Papers,82,
ltr
item
My Exam Notification - Free UGC NET Guide: NTA UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 2 Solved Question Paper 2013 June
NTA UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 2 Solved Question Paper 2013 June
Looking for NTA UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 2 Solved Question Paper 2013 June? Here get Paper 2 Solved Question Paper 2013 June.
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiaRJJzFa6UgGTJC_yQj9QL_5o9U4Zjp1G78o4zwnlVIRF18r8_ghq0lhiLgazJGftNYacMZts4K5Tg13OLwMy4jhGi7H5y2UpURoWK8Sv1ZF29j-ALj6Xxo0Zkwh6zHpLx2JbkxM2--oLeC4fRUv0e0W51SwZnRg7tZXbEMGVHuhuZjazt7Fmrg6uKTg=w320-h192
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiaRJJzFa6UgGTJC_yQj9QL_5o9U4Zjp1G78o4zwnlVIRF18r8_ghq0lhiLgazJGftNYacMZts4K5Tg13OLwMy4jhGi7H5y2UpURoWK8Sv1ZF29j-ALj6Xxo0Zkwh6zHpLx2JbkxM2--oLeC4fRUv0e0W51SwZnRg7tZXbEMGVHuhuZjazt7Fmrg6uKTg=s72-w320-c-h192
My Exam Notification - Free UGC NET Guide
https://www.myexamnotification.com/2022/06/nta-ugc-net-tribal-and-regional-languages-paper-2-solved-question-paper-2013-june.html
https://www.myexamnotification.com/
https://www.myexamnotification.com/
https://www.myexamnotification.com/2022/06/nta-ugc-net-tribal-and-regional-languages-paper-2-solved-question-paper-2013-june.html
true
354141229938201693
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content