NTA UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 2 Solved Question Paper 2013 December

Looking for NTA UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 2 Solved Question Paper 2013 December? Here get Paper 2 Solved Paper 2013 December

 NTA UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 2 Solved Question Paper 2013 DecemberNTA UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 2 Solved Question Paper 2013 December: To score better marks in the NTA UGC NET Tribal and Regional Languages, you should have depth knowledge of the entire subject.

You can boost your preparation by r



eferring to NTA UGC NET Tribal and Regional Languages Question Paper 2 2013 December. It will give you information about the important chapters and concepts covered in all chapters.

You must have NTA UGC NET Tribal and Regional Languages Solved Question Papers along with the latest Tribal and Regional Languages Syllabus to enhance your semester exam preparation.

Here we provide you the complete guide on NTA UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 2 Solved Question Paper 2013 December.

NTA UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 2 Solved Question Paper 2013 December

NTA UGC NET Tribal and Regional Languages Solved Question Papers are the best study materials to score good marks in the Tribal and Regional Languages exam.

Practicing these NTA UGC NET Tribal and Regional Languages previous year question papers assist the students in getting a clear idea about the question paper pattern and types of questions asked in the exam.

You can check the complete NTA UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 2 Solved Question Paper 2013 December.


1. Who is the author of the book “Oraons of Chhotanagpur”?

(A) E.T. Dalton

(B) L.P. Vidyarthy

(C) S.C. Roy

(D) Kumar Suresh Singh

Answer: (C)

 

2. Who is the Supreme God of ‘Mundas’?

(A) Dharmesh

(B) Singbonga

(C) Ekir Bonga

(D) Jaher Than

Answer: (B)

 

3. What is the ‘Jankor’ of Kharia tribe?

(A) Sarhul

(B) Holy

(C) Sohray

(D) Karma

Answer: (A)

 

4. In which year Jharkhand became a separate State?

(A) 1995 A.D.

(B) 1998 A.D.

(C) 2000 A.D.

(D) 2001 A.D.

Answer: (C)

 

5. How many tribes are scheduled in primitive tribes in Jharkhand State?

(A) 08

(B) 09

(C) 07

(D) 11

Answer: (A)

 

6. Which tribe is related to ‘Sasandiri’?

(A) Munda

(B) Korwa

(C) Santhal

(D) Paharia

Answer: (A)

 

7. What is the ‘Dolihera’ marriage in Sadan?

(A) Marriage in the ‘Mandap’

(B) Marriage in the house of girls

(C) Marriage in the Temple

(D) Marriage in the house of boy

Answer: (D)

 

8. For whom the ‘Gomke’ word is used?

(A) Owner

(B) Servant

(C) Dhangar

(D) Jhangar

Answer: (A)

 

9. Who is the elder ‘brother-in-law’?

(A) Younger brother of wife

(B) Elder brother of wife

(C) Uncle’s brother (Chachera) of wife

(D) Uncle’s brother (Fufera) of wife

Answer: (B)

 

Read the following passage minutely and answer Question Nos. 10 to 14:

“We do admit that there are many kinds of evils prevailing in the country today, corruption, bribery and malpractices are rampant everywhere. And not only ordinary people but most responsible administrators are also involved in this dirty quagmire. It is essential to put an end of these evils. But we want to urge upon our students and young men that this can be done only through constructive activities and not through destructive ones. The fact is that as far as possible students should not disturb their studies by involving themselves in the morass of politics etc. Learning and knowledge are the greatest assets of a man and by losing them he will get nothing but only kicks.”

 

10. Who are involved in dirty quagmire?

(A) Student and public

(B) Politician and student

(C) Officers and politicians

(D) Ordinary and big administrative officers

Answer: (D)

 

11. For which work students are requested?

(A) Destructive work

(B) Constructive work

(C) Political work

(D) Educational work

Answer: (B)

 

12. What is the greatest property of human being?

(A) Money

(B) Big post

(C) Education and knowledge

(D) Respect

Answer: (C)

 

13. What will be the correct heading of this passage?

(A) Indian Politics

(B) Constructive ability

(C) Indian democracy

(D) Student life

Answer: (B)

 

14. Why student should not involve in politics?

(A) Disturbance in education

(B) Disturbance in constructive work

(C) To go in wrong direction

(D) To go far from wisdom and knowledge

Answer: (D)

 

15. What is poem in Literature?

(A) Prose

(B) Poetry

(C) Champu

(D) Song

Answer: (B)

 

16. ‘Ram is eating mango.’ Which is the main verb in this sentence?

(A) Ram

(B) Is

(C) Eat

(D) None of them

Answer: (C)

 

17. Who was the proponent of the Divine Theory?

(A) Susmilsh

(B) Plato

(C) Max Muller

(D) Heyes

Answer: (A)

 

18. How can the education develop rapidly?

(A) Primary education through mother tongue

(B) Primary education through regional language

(C) Primary education through State language

(D) Primary education through national language

Answer: (A)

 

19. Is there any similarity in the Devanagari Script and sound?

(A) Yes

(B) No

(C) Very few

(D) Not at all

Answer: (A)

 

20. Which are bilabial sounds in the following?

(A) K Kh G Gh N

(B) T Th D Dh N

(C) C Ch J Jh Nˆˆ

(D) P Ph B Bh M

 

Answer: (D)

 

21. Which is not a material noun word in the following?

(A) Gold

(B) Silver

(C) Metal

(D) Sonar

Answer: (D)

 

22. Which is not correct case sign of the following?

(A) Kartta – Ne

(B) Karma – Ko

(C) Apadan – Se

(D) Sambodhan – Ka, Ke, Ki

Answer: (D)

 

23. Which do not come in the category of Shabda Shakti?

(A) Abhidha

(B) Suvidha

(C) Vyanjana

(D) Lakshna

Answer: (B)

 

24. Which is not correct in Hindi grammar?

(A) Noun – Mohan

(B) Pronoun – You

(C) Verb – To drink

(D) Adjective – To come

Answer: (D)

 

25. How many ‘Bedang’ are in Baidik literature?

(A) 06

(B) 05

(C) 08

(D) 10

Answer: (A)

 

26. How many ‘Parva’ are in Mahavarat?

(A) 15

(B) 16

(C) 17

(D) 18

Answer: (D)

 

27. Important sant in ‘Nirgun Bhakti’ is

(A) Narharidas

(B) Kabir

(C) Ramanand

(D) Tulsidas

Answer: (B)

 

28. Who was the founder of ‘Brahma Samaj’?

(A) Raja Madra Munda

(B) Raja Harish Chandra

(C) Raja Rammohan Roy

(D) Raja Vikramaditya

Answer: (C)

 

29. Who is the author of ‘Bande Mataram’ song?

(A) Ishwarchandra

(B) Sharat Chandra

(C) Rabindranath Thakur

(D) Bankimchandra

Answer: (D)

 

30. “Beauty is truth, truth is beauty that is all.” Who stated this?

(A) W.B. Keats

(B) Shelley

(C) Coleridge

(D) Wordsworth

Answer: (A)

 

31. What is more important than the subject in Literature?

(A) Technique

(B) Language

(C) Feeling

(D) Attitude of writer

Answer: (D)

 

32. The central characteristic of “Lyrical technique” is

(A) Logic

(B) Ornamentation

(C) Centralisation of feeling

(D) Imitation

Answer: (B)

 

33. What is the ‘Sthayee Bhav’ of Karun Ras?

(A) Shok

(B) Raudra

(C) Bhayanak

(D) Adbhut

Answer: (A)

 

34. “Poetry is the criticism of life.” Whose definition of poetry is this?

(A) T.S. Eliot

(B) Matthew Arnold

(C) Wordsworth

(D) Coleridge

Answer: (B)

 

35. What is ‘Godan’ of Premchand?

(A) Poetry

(B) Drama

(C) Story

(D) Novel

Answer: (D)

 

36. Sukh Dukh Ke Madhur Milon Se

Yaha Jivan ho Paripuran,

Phir Ghan me Ojhol ho Shashi

Phir Shashi se Ojhol ho ghan

Which “Alankar” is in it?

(A) Brantiman

(B) Yamak

(C) Dristant

(D) Odaharan

Answer: (C)

 

37. Identify the writer and his book.

Writer                                      Book

a. Premchand                          i. Tapaswani

b. BholanathDas                     ii. Satsai

c. Gangadhar Mehar               iii. Seva Sadan

d. Biharilal                              iv. Sitaharan

Codes:

        a b c d

(A) iii iv i ii

(B) ii iii iv i

(C) i ii iii iv

(D) ii iii i iv

Answer: (A)

 

38. Underline the writer and his statement in the following:

Statement                                                                                            Writer

a. Poetry is at bottom a criticism of life.                                             i. John Milton

b. Poetry should be simple, sensous and passionate                           ii. Mathew Arnold

c. Poetry is interpretation of life through imagination                        iii. Coleridge

d. Poetry is the best word in the best order                                        iv. Hudson

Codes:

         a b c d

(A) iii iv i ii

(B) iv ii iii i

(C) i iii iv ii

(D) ii i iv iii

Answer: (D)

 

39. Which grouping of the assertion and reason is most appropriate in the following?

Assertion (A): A myth is prepared collected faith, development and coded.

Reason (R): Because Myth is an establish of useful law.

Codes:

(A) (A) is correct, (R) is not correct.

(B) (A) and (R) are correct.

(C) (A) and (R) are not correct.

(D) (A) is not correct, (R) is correct.

Answer: (B)

 

40. Which is not ‘Folksong’ in the following?

(A) Art song

(B) National song

(C) Child song

(D) Ballad

Answer: (B)

 

41. To which category the ‘Karma Parba’ Katha belongs?

(A) Myth tales

(B) Hero tales

(C) Jokes tales

(D) Animals tales

Answer: (A)

 

42. “Pleasure of life, sorrow of life, this is the seed of Folk literature.” Who stated this?

(A) Devendra Satyarthy

(B) Ram Naresh Tripathy

(C) Hazari Prasad Dwivedi

(D) Dr. Satyendra

Answer: (A)

 

43. What is called ‘Life of Heroes tales’?

(A) Fairy tale

(B) Myth

(C) Religious tales

(D) Legend

Answer: (D)

 

44. To which community the ‘Jomsim Binti’ legend belongs?

(A) Kharia

(B) Santhal

(C) Oraon

(D) Munda

Answer: (B)

 

45. Akar. bakar. bombe bo,

Assi nabey pure so,

Bag jhule bagjhulia jhule,

Sawan mas koloinda phule.

Which is related this song?

(A) Health song

(B) Labour song

(C) Child song

(D) Marriage song

Answer: (C)

 

46. Who was the investigator of “Barang Chiti” script?

(A) Pt. Raghu Nath Murmu

(B) Dr. Narayan Oroan

(C) Sadhu Ramchand Murmu

(D) Lakho Bodra

Answer: (D)

 

47. Which of the following is needed for the progress of country or society?

(A) Corruption

(B) Change of Government

(C) Education

(D) Working hard

Answer: (C)

 

48. What is the language of ‘Kamba Ramayana’?

(A) Tamil

(B) Telugu

(C) Marathi

(D) Malayalam

Answer: (A)

 

49. Whose statement is this “Bakyan rasatmakon kabyam”?

(A) Acharya Vishwanath

(B) Anandvardhan

(C) Mahimbhatta

(D) Acharya Abinavgupta

Answer: (A)

 

50. Which is not epic literature in the following?

(A) Mahabharat

(B) Ramayan

(C) Geeta

(D) Odissi

 

Answer: (C)


 

Year Wise UGC NET Previous Year Question Papers Solved Tribal and Regional Languages

Year Wise NTA UGC NET Tribal and Regional Languages Solved question Papers from June 2006 till today are given below.

Download Year Wise NTA UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 2 Solved Paper
UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 2 Question Paper 2020 June
UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 2 Question Paper 2019 December
UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 2 Question Paper 2019 June
UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 2 Question Paper 2018 December
UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 2 Question Paper 2018 July
UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 2 Question Paper 2017 November
UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 2 Question Paper 2016 July
UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 2 Question Paper 2015 June
UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 2 Question Paper 2015 December
UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 2 Question Paper 2014 June
UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 2 Question Paper 2014 December
UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 2 Question Paper 2013 September
UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 2 Solved Question Paper 2013 December
UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 2 Solved Question Paper 2013 June
UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 2 Solved Question Paper 2012 December
UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 2 Solved Question Paper 2012 June
UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 2 Question Paper 2011 June
UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 2 Question Paper 2011 December
UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 2 Question Paper 2010 June
UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 2 Question Paper 2010 December
UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 2 Question Paper 2009 June
UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 2 Question Paper 2009 December
UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 2 Question Paper 2008 June
UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 2 Question Paper 2008 December
UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 2 Question Paper 2007 June
UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 2 Question Paper 2007 December
UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 2 Question Paper 2006 June
UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 2 Question Paper 2006 December
UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 2 Question Paper 2005 June
UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 2 Question Paper 2005 December
UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 2 Question Paper 2004 December

We have covered the NTA UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 2 Solved Question Paper 2013 December.

If you have any questions about NTA UGC NET Tribal and Regional Languages Solved Question Papers, please let us know in the comment section.

COMMENTS

Name

NTA UGC NET Adult Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Anthropology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Archaeology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Commerce Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Comparative Literature Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Comparative Study of Religions Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Computer Science and Applications Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Criminology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Defence and Strategic Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Economics Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Electronic Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET English Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Environmental Sciences Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Folk Literature Solved Question Papers,8,NTA UGC NET Forensic Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Geography Solved Question Papers,10,NTA UGC NET History Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Home Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Human Rights and Duties Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Indian Culture Solved Question Papers,10,NTA UGC NET International and Area Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Labour Welfare Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Law Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Library and Information Science Solved Question Papers,40,NTA UGC NET Linguistics Solved Question Papers,9,NTA UGC NET Management Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Mass Communication and Journalism Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Museology and Conservation Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Music Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Paper 1 Solved Question Papers,30,NTA UGC NET Performing Arts Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Philosophy Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Physical Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Political Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Population Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Psychology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Public Administration Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Social Medicine and Community Health Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Social Work Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Sociology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Tourism Administration and Management Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Tribal and Regional Languages Solved Question Papers,8,NTA UGC NET Visual Art Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Women Studies Solved Question Papers,10,UGC NET Answer Key,82,UGC NET Books,82,UGC NET Exam,99,UGC NET Question Papers With Solutions,83,UGC NET Subjects,1,UGC NET Syllabus,82,Year Wise Solved NTA UGC NET Question Papers,82,
ltr
item
My Exam Notification - Free UGC NET Guide: NTA UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 2 Solved Question Paper 2013 December
NTA UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 2 Solved Question Paper 2013 December
Looking for NTA UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 2 Solved Question Paper 2013 December? Here get Paper 2 Solved Paper 2013 December
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgpfOu_uAK4j8I_n5EK9Rjj6czfmIXFfYfo2GbgO4oS53JS7VqLtVp7BNS2s3bmMctUqWKYT6ZPGYJ67L1GAuNdjunjWq_3gx-NzdSaKYf2o5bJV-lbXOwq1olwJUYyJ5m_2ykNmfiRCqNjqMu4dc0GECw8FtYTtq9kxgltl84-0Qm9LOutBMgFxwudOw/w320-h192/NTA%20UGC%20NET%20Tribal%20and%20Regional%20Languages%20Paper%202%20Solved%20Question%20Paper%202013%20December.png
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgpfOu_uAK4j8I_n5EK9Rjj6czfmIXFfYfo2GbgO4oS53JS7VqLtVp7BNS2s3bmMctUqWKYT6ZPGYJ67L1GAuNdjunjWq_3gx-NzdSaKYf2o5bJV-lbXOwq1olwJUYyJ5m_2ykNmfiRCqNjqMu4dc0GECw8FtYTtq9kxgltl84-0Qm9LOutBMgFxwudOw/s72-w320-c-h192/NTA%20UGC%20NET%20Tribal%20and%20Regional%20Languages%20Paper%202%20Solved%20Question%20Paper%202013%20December.png
My Exam Notification - Free UGC NET Guide
https://www.myexamnotification.com/2022/06/nta-ugc-net-tribal-and-regional-languages-paper-2-solved-question-paper-2013-december.html
https://www.myexamnotification.com/
https://www.myexamnotification.com/
https://www.myexamnotification.com/2022/06/nta-ugc-net-tribal-and-regional-languages-paper-2-solved-question-paper-2013-december.html
true
354141229938201693
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content