NTA UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 2 Solved Question Paper 2012 June

Looking for NTA UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 2 Solved Question Paper 2012 June? Here get Paper 2 Solved Question Paper 2012 June.

NTA UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 2 Solved Question Paper 2012 June NTA UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 2 Solved Question Paper 2012 June: To score better marks in the NTA UGC NET Tribal and Regional Languages, you should have depth knowledge of the entire subject.

You can boost your preparation by referring to NTA UGC NET Tribal and Regional Languages Question Paper 2 2012 June. It will give you information about the important chapters and concepts covered in all chapters.

You must have NTA UGC NET Tribal and Regional Languages Solved Question Papers along with the latest Tribal and Regional Languages Syllabus to enhance your semester exam preparation.

Here we provide you the complete guide on NTA UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 2 Solved Question Paper 2012 June.

NTA UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 2 Solved Question Paper 2012 June

NTA UGC NET Tribal and Regional Languages Solved Question Papers are the best study materials to score good marks in the Tribal and Regional Languages exam.

Practicing these NTA UGC NET Tribal and Regional Languages previous year question papers assist the students in getting a clear idea about the question paper pattern and types of questions asked in the exam.

You can check the complete NTA UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 2 Solved Question Paper 2012 June.


1. Who is the author of the book “Peoples of India”?

(A) Herbert Reseley

(B) Campbell

(C) Dalton

(D) William Johns

Answer: (A)

 

2. Who is the Supreme God in ‘Asur’ religion?

(A) Ravana

(B) Singbonga

(C) Patdarha

(D) Duwari

Answer: (B)

 

3. What is the “Hargari” of Munda?

(A) Dirdiri

(B) Sarna

(C) Sasandiri

(D) Masna

Answer: (C)

 

4. How many tribes were scheduled in 1872?

(A) 32

(B) 29

(C) 26

(D) 18

Answer: (D)

 

5. Who are the primitive tribes?

(A) Binjhiya

(B) Bediya

(C) Birjiya

(D) Khariya

Answer: (C)

 

6. Which marriage is most popular in Santhal society?

(A) Kirin Jawai Bapla

(B) Duwaretud Sindur Bapla

(C) Sanga Bapla

(D) Or Etut Bapla

Answer: (B)

 

7. What is called “Bride Price” in Sadan?

(A) Panch Pachis (Dali Dam)

(B) Gonog

(C) Dali Dhiba

(D) Ginig tang

Answer: (A)

8. For whom the ‘Guru’ word is used?

(A) Lohariya

(B) Lohar

(C) Lohra

(D) Asur

Answer: (C)

 

9. Which is necessary in Sahiya?

(A) Same caste

(B) Same religion

(C) Same gender

(D) Same Heart

Answer: (D)

 

Read the following passage minutely and answer question No. 10 to 14:

Most of the people, around 70 percent, lived in villages. Their ways of living characterised the Indian economy. The Indian economy was almost entirely rural. The villages, however, were mostly self-sufficient units, isolated from the outside. All the material needs for the village people were satisfied locally, only a few goods like salt and some luxury goods such as ornaments were brought from outside. Further, all the artisans lived in villages and took care of the necessities of the population other than food. The lack of adequate communications too kept the villages away from outside contact.

 

10. What will be the correct heading of this passage?

(A) Rural Economy in India

(B) Village Life

(C) Urban Life

(D) Lack of communication

Answer: (A)

 

11. Whether Indian economy was rural?

(A) No

(B) Yes

(C) Both

(D) Mixed

Answer: (B)

 

12. Was Indian economy self-sufficient?

(A) Yes

(B) No

(C) Mostly

(D) Not in old age

Answer: (A)

 

13. Why the villagers remained aloof from external contact?

(A) Lack of communications

(B) Lack of adequate communication

(C) Lack of road

(D) Lack of newspapers

Answer: (B)

 

14. Who took care of the necessities of the villages?

(A) King

(B) Landlords

(C) Artisans

(D) Poor People

Answer: (C)

 

15. What is studied in Linguistics?

(A) Language

(B) Dilect

(C) Both language and dilect

(D) Grammatical language

Answer: (C)

 

16. What is the original form of language?

(A) Sound

(B) Sentence

(C) Form

(D) Meaning

Answer: (B)

 

17. Who was the propounder of Root theory?

(A) None

(B) Max Muller

(C) Heyes

(D) Plato

Answer: (D)

 

18. How will the National Language be developed?

(A) Primary education through the medium of mother tongue.

(B) Primary education through English medium.

(C) Primary education through Hindi and English medium.

(D) With the enforcement of stringent laws.

Answer: (A)

 

19. What is the most important character of Devnagari script?

(A) Beauty of script

(B) Mechanical facility

(C) Symmetry of sound and script

(D) Symmetry in writing

Answer: (C)

 

20. T, Th, D, Dh, N are the sounds of the group

(A) Celebral

(B) Dental

(C) Palatal

(D) Bilabial

 

Answer: (B)

 

21. Which is not the example of contraction of meaning?

(A) Pasu

(B) Mandir

(C) Mriga

(D) Patra

Answer: (D)

 

22. What is the correct order of Hindi sentences?

(A) Subject, object, verb

(B) Object, subject, verb

(C) Verb, object, subject

(D) Subject, verb, object

Answer: (A)

 

23. What is meant by Mahabharata in semantics?

(A) War between two countries

(B) Religious book

(C) Epic

(D) Domestic conflict

Answer: (D)

 

24. Which group is the most matching?

(a) Phonetic Script                  (i) Devnagri

(b) Syllabic Script                   (ii) Roman

(c) Alphabetic Script               (iii) Chainese

(d) Pictography Script             (iv) Devnagri Roman &Arabic

Codes:

       (a) (b) (c) (d)

(A) (iv) (i) (ii) (iii)

(B) (i) (ii) (iii) (iv)

(C) (ii) (iii) (iv) (i)

(D) (iii) (iv) (i) (ii)

Answer: (A)

 

25. What is the main subject of Yajurveda?

(A) Tantra-Mantra, Jadu-Tona

(B) Sangeet

(C) Yagya

(D) Devta’s Mantra

Answer: (C)

 

26. What is Pancham Veda?

(A) Four Veda

(B) Ramayana

(C) 18 Puranas

(D) Mahabharata

Answer: (D)

 

27. Who is the author of “Prithviraj Raso”?

(A) Vidyapati

(B) Prithviraj Chauhan

(C) Mallik Mohammad Jayasi

(D) Chandbardai

Answer: (D)

 

28. What is ‘Dhruvaswamini’, written by Prasad?

(A) Novel

(B) Drama

(C) Biography

(D) History

Answer: (B)

 

29. What is the period of ‘Ritikala’?

(A) 1050 – 1375

(B) 1900 – 2000

(C) 1700 – 1900

(D) 1375 – 1700

Answer: (C)

 

30. Which is the oldest ‘Upnishada’?

(A) Ishavasya Upnishada

(B) Kenopnishada

(C) Kathopnishada

(D) Brihadaranayaka Upnishada

Answer: (A)

 

31. What kind of devotion belongs to Kabirdas?

(A) Prem-margi

(B) Gyan-margi

(C) Sagun Bhakti

(D) Krishna Bhakti

Answer: (B)

 

32. What is ‘Kamayani’?

(A) Lyric

(B) Lyric drama

(C) Epic

(D) ‘Khandkavya’

Answer: (C)

 

33. “Poetry is the best word in the best order”, - Whose definition of poetry is this?

(A) William Shakespeare

(B) John Milton

(C) Coleridge

(D) Johnson

Answer: (C)

 

34. Which grouping of the assertion and reason is the most appropriate in the following?

Assertion (A): Beauty is truth, truth is beauty that is all we know on earth and all we need to know.

Reason (R): Because truth is temporary and glow less.

(A) (A) is correct (R) is not correct.

(B) (A) is not correct (R) is correct.

(C) (A) and (R) both are correct.

(D) (A) and (R) both are not correct.

Answer: (A)

 

35. What is the ‘Sthayibhav’ of ‘Adbhut Rasa’?

(A) Bhaya

(B) Utsaha

(C) Vismaya

(D) Hasa

Answer: (C)

 

36. Who is the writer of ‘Natya Shastra’?

(A) Muni Visvamitra

(B) Acharya Bharat Muni

(C) Vashishta Muni

(D) Parashra Muni

Answer: (B)

 

37. “Ko tum? haun ghanshayam ham

To barso kit jay ?

Nahi manmohan haun Priye

Phir kyon pakrat panya?

Which Alankar is in it?

(A) Vakrokti

(B) Virodhabhas

(C) Bhrantiman

(D) Sandeha

Answer: (A)

 

38. How many ‘Matras’ are in ‘Doha’?

(A) Ist and IIIrd part – 13 –11

(B) Ist and IIIrd part – 11 – 13

(C) Ist to IVth part – 13 – 13

(D) Ist and IVth part – 11 – 11

Answer: (A)

 

39. What is the relation between ‘Prastut’ and ‘Aprastut’ in ‘Deepak Alankar’?

(A) Same ‘Dharma’

(B) Opposite Dharma

(C) Unequal Dharma

(D) Contradictory Dharma

Answer: (A)

 

40. What is the meaning of ‘Paper tiger’ in Shada Shakti?

(A) Abhidha

(B) Laksh–na

(C) Vyanjana

(D) None

Answer: (B)

 

41. To which category the ‘Jitiya Praba Katha’ belong?

(A) Myth

(B) Legend

(C) Parable

(D) Fable

Answer: (A)

 

42. ‘Kamkaroanga Laga Kar. Dagarchalo Sanga Laga Kar What is this?

(A) Idiom

(B) Saying

(C) Song

(D) Mantra

Answer: (B)

 

43. To which community the ‘Sosobonga’ legend belongs?

(A) To Oraon

(B) To Sadan

(C) To Munda

(D) To Asura

Answer: (C)

 

44. To which category the ‘Mardani Jhumar’ belongs?

(A) Female dominated

(B) Male – Female dominated

(C) War dance

(D) Male dominated

Answer: (D)

 

45. Which method was used in the folk life at the time of snake bite?

(A) Medicine

(B) Herbal medicine

(C) Mantra

(D) Cut off the part of body

Answer: (C)

 

46. To whom the Princess of folk tale ‘Aam Koyal and Rajkumari’ is married?

(A) Mango

(B) Cukkoo

(C) ‘Diku’

(D) Prince

Answer: (B)

 

47. What is the main purpose of folk song?

(A) Relief from pain

(B) Increase happiness

(C) Entertainment

(D) Folk Consciousness

Answer: (D)

 

48. In which occasion the cattles are worshiped in Jharkhand?

(A) Sohrai

(B) Gobardhan Puja

(C) Durga Puja

(D) Sarhul

Answer: (A)

 

49. Which is utilised in the test of mental ability in the folk-life?

(A) Folk dance

(B) Riddle

(C) Folk drama

(D) Proverb

Answer: (B)

 

50. Under which category the cosmology folktales are classified?

(A) Legend

(B) General story

(C) Myth

(D) Fairy tales

 

Answer: (C)


 

Year Wise UGC NET Previous Year Question Papers Solved Tribal and Regional Languages

Year Wise NTA UGC NET Tribal and Regional Languages Solved question Papers from June 2006 till today are given below.

Download Year Wise NTA UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 2 Solved Paper
UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 2 Question Paper 2020 June
UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 2 Question Paper 2019 December
UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 2 Question Paper 2019 June
UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 2 Question Paper 2018 December
UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 2 Question Paper 2018 July
UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 2 Question Paper 2017 November
UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 2 Question Paper 2016 July
UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 2 Question Paper 2015 June
UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 2 Question Paper 2015 December
UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 2 Question Paper 2014 June
UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 2 Question Paper 2014 December
UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 2 Question Paper 2013 September
UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 2 Solved Question Paper 2013 December
UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 2 Solved Question Paper 2013 June
UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 2 Solved Question Paper 2012 December
UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 2 Solved Question Paper 2012 June
UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 2 Question Paper 2011 June
UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 2 Question Paper 2011 December
UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 2 Question Paper 2010 June
UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 2 Question Paper 2010 December
UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 2 Question Paper 2009 June
UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 2 Question Paper 2009 December
UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 2 Question Paper 2008 June
UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 2 Question Paper 2008 December
UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 2 Question Paper 2007 June
UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 2 Question Paper 2007 December
UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 2 Question Paper 2006 June
UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 2 Question Paper 2006 December
UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 2 Question Paper 2005 June
UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 2 Question Paper 2005 December
UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 2 Question Paper 2004 December

We have covered the NTA UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 2 Solved Question Paper 2012 June.

If you have any questions about NTA UGC NET Tribal and Regional Languages Solved Question Papers, please let us know in the comment section.

COMMENTS

Name

NTA UGC NET Adult Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Anthropology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Archaeology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Commerce Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Comparative Literature Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Comparative Study of Religions Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Computer Science and Applications Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Criminology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Defence and Strategic Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Economics Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Electronic Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET English Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Environmental Sciences Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Folk Literature Solved Question Papers,8,NTA UGC NET Forensic Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Geography Solved Question Papers,10,NTA UGC NET History Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Home Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Human Rights and Duties Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Indian Culture Solved Question Papers,10,NTA UGC NET International and Area Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Labour Welfare Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Law Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Library and Information Science Solved Question Papers,40,NTA UGC NET Linguistics Solved Question Papers,9,NTA UGC NET Management Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Mass Communication and Journalism Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Museology and Conservation Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Music Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Paper 1 Solved Question Papers,30,NTA UGC NET Performing Arts Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Philosophy Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Physical Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Political Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Population Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Psychology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Public Administration Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Social Medicine and Community Health Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Social Work Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Sociology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Tourism Administration and Management Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Tribal and Regional Languages Solved Question Papers,8,NTA UGC NET Visual Art Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Women Studies Solved Question Papers,10,UGC NET Answer Key,82,UGC NET Books,82,UGC NET Exam,99,UGC NET Question Papers With Solutions,83,UGC NET Subjects,1,UGC NET Syllabus,82,Year Wise Solved NTA UGC NET Question Papers,82,
ltr
item
My Exam Notification - Free UGC NET Guide: NTA UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 2 Solved Question Paper 2012 June
NTA UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 2 Solved Question Paper 2012 June
Looking for NTA UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 2 Solved Question Paper 2012 June? Here get Paper 2 Solved Question Paper 2012 June.
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEgRgQ3H67M1b-39MMWm2ZFXouKK10I2FQv7p6bMEQyeSwYce3OnZSjeMAFhoEbVHbsEcG0WC1yEs_RBtNZEErdk2WV8d5B0lGB2aEy9ekRLmzzIvRRbI_W53HClUB8kPn0oA_gwikJnhN1rxIbl6ODpzfbNWcGa5UmT04eVRciE9Py2-01WfkjZBjts3Q=w320-h192
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEgRgQ3H67M1b-39MMWm2ZFXouKK10I2FQv7p6bMEQyeSwYce3OnZSjeMAFhoEbVHbsEcG0WC1yEs_RBtNZEErdk2WV8d5B0lGB2aEy9ekRLmzzIvRRbI_W53HClUB8kPn0oA_gwikJnhN1rxIbl6ODpzfbNWcGa5UmT04eVRciE9Py2-01WfkjZBjts3Q=s72-w320-c-h192
My Exam Notification - Free UGC NET Guide
https://www.myexamnotification.com/2022/06/nta-ugc-net-tribal-and-regional-languages-paper-2-solved-question-paper-2012-june.html
https://www.myexamnotification.com/
https://www.myexamnotification.com/
https://www.myexamnotification.com/2022/06/nta-ugc-net-tribal-and-regional-languages-paper-2-solved-question-paper-2012-june.html
true
354141229938201693
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content