NTA UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 2 Solved Question Paper 2012 December

Looking for NTA UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 2 Solved Question Paper 2012 December? Here get Paper 2 Solved Paper 2012 December

 NTA UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 2 Solved Question Paper 2012 DecemberNTA UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 2 Solved Question Paper 2012 December: To score better marks in the NTA UGC NET Tribal and Regional Languages, you should have depth knowledge of the entire subject.

You can boost your preparation by referring to NTA UGC NET Tribal and Regional Languages Question Paper 2 2012 December. It will give you information about the important chapters and concepts covered in all chapters.

You must have NTA UGC NET Tribal and Regional Languages Solved Question Papers along with the latest Tribal and Regional Languages Syllabus to enhance your semester exam preparation.

Here we provide you the complete guide on NTA UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 2 Solved Question Paper 2012 December.

NTA UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 2 Solved Question Paper 2012 December

NTA UGC NET Tribal and Regional Languages Solved Question Papers are the best study materials to score good marks in the Tribal and Regional Languages exam.

Practicing these NTA UGC NET Tribal and Regional Languages previous year question papers assist the students in getting a clear idea about the question paper pattern and types of questions asked in the exam.

You can check the complete NTA UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 2 Solved Question Paper 2012 December.


1. Who is the author of the book ‘Descriptive Ethnology of Bengal’?

(A) Dalton

(B) Karnal Sherwal

(C) Lethom

(D) Omailey

Answer: (A)

 

2. What is sacrified to ‘Singboga’ in the religion of Asurs?

(A) Black goat

(B) Black cock

(C) Red cock

(D) White goat

Answer: (D)

 

3. What is called ‘Yuvagriha’ of Oraon?

(A) GitiAra

(B) Masna

(C) Dhumkuriya

(D) Hargari

Answer: (C)

 

4. How many tribes were scheduled in 1956?

(A) 32

(B) 30

(C) 33

(D) 29

Answer: (B)

 

5. Who is not primitive tribe following?

(A) Mal paharia

(B) Sauriapaharia

(C) Parhia

(D) Bedia

Answer: (D)

 

6. Which marriage is called actual marriage in Kharia tribe?

(A) Udhra-Udhri

(B) Kersong

(C) Tanila

(D) RajiKhusi

Answer: (B)

 

7. What is the most popular meaning of ‘Sadan’ word?

(A) Dan Karnewala

(B) Sadom (Ghora) Me Charhkar Anewala

(C) Sadan (Ghar) Banakar Rahnewala

(D) Sada se rahnewala

Answer: (D)

 

8. What is called head man’s helper of Ho tribe?

(A) Pir

(B) Manki

(C) Dakua

(D) Mukhiya

Answer: (C)

 

9. What is happened in ‘Madait’?

(A) Sath Bhoj Khatehāin

(B) Sathnachte gate hāim

(C) SathVichar-VimarshKartehāin

(D) Sath Kamate Khatehāin

Answer: (D)

 

Read the following passage with attention and answer question numbers 10 to 14 :

‘Once a poor man was put in prison although he had not committed any crime. After a long time, the Raja of the State visited the prison and the man told him that he was innocent and a false case had been registered against him by his enemies. The King found out that this was true and he gave the man a sum of money and set him free. The man went straight to the market in which there was a shop where bulbuls and other wild birds were kept in cages for sale. He said to the shopkeeper, ‘I wish to buy all the caged wild birds you have.’ To this, the shopkeeper replied, why? Are you going to start a zoo?’ The man answered, ‘No, the birds have been unjustly prisoned. I am going to set them free.’ And he did so.

 

10. What will be the correct heading of passage?

(A) Justice

(B) Love of freedom

(C) Foolishness

(D) Anything

Answer: (B)

 

11. What was the punishment?

(A) Prison

(B) Threatening

(C) Death sentence

(D) Fine

Answer: (A)

 

12. What was the reward?

(A) Money

(B) Release from jail

(C) Release from jail with some money

(D) Pardon

Answer: (C)

 

13. How did the poor man utilised that money?

(A) Purchased bulbul and other birds

(B) Donated that money

(C) Deposited in Bank

(D) Gave to his wife

Answer: (A)

 

14. Why did he purchased the birds?

(A) To keep in museum

(B) To decorate his house

(C) To liberate them

(D) It was his hobby

Answer: (C)

 

15. Which statement is correct?

(A) Linguistics is the study of grammatical language.

(B) Linguistics is the grammar of grammar.

(C) Linguistics is the study of standard language.

(D) Linguistics is the history of languages.

Answer: (B)

 

16. What is the subject of linguistics?

(A) Physiology

(B) Physical Sound

(C) Organ of auditory and organ of speech.

(D) Sound, Form, Sentence and meaning.

Answer: (C)

 

17. Which is called Echoic Theory is Bowwow Theory?

(A) Prof. Max Muller

(B) Prof. Reman

(C) Prof. Benfey

(D) Darwin

Answer: (A)

 

18. When the mother tongue is extinct?

(A) When the mother tongue is not used in Primary Education.

(B) When the parents do not speak mother tongue.

(C) When mother tongue is not spoken by himself.

(D) When mother tongue is not given importance.

Answer: (B)

 

19. Which is the group of ‘Japanese Script’?

(A) Ideography Script

(B) Phonetic Script

(C) Syllabic Script

(D) Pictography Script

Answer: (D)

 

20. P. Ph. B, Bh, M are the sounds of the group

(A) Lips

(B) Teeth

(C) Tongue

(D) Glottis

 

Answer: (A)

 

21. What is the main element of sentences?

(A) Akanksha, Samipata

(B) Yogyata, Sarthakata, Anvay

(C) Samipata, Yogyata, Akanksha, Anwiti, Sarthakata

(D) Sarthakata

Answer: (C)

 

22. Which classification is correct in the view of Linguistics?

(A) Inflectional and Incorporative

(B) Inflectional and Agglutinating

(C) Agglutinative and Isolating

(D) Morphological and Genealogical

Answer: (D)

 

23. Whose, example is this ‘AsanKoalangkritkijiye”?

(A) Discipline and politeness

(B) Euphemism

(C) Irony

(D) Shifting of exphasis

Answer: (A)

 

24. Which group is most matching?

List – I                                                List – II

a. Aryan Language Family                  i. Kurux

b. Dravidian Language family            ii. Mundari

c. Austric Language family                 iii. Tibbati

d. Chinese Language family               iv. Nagpuri

Codes:

       a b c d

(A) ii iii iv i

(B) iv i ii iii

(C) iii iv i ii

(D) iv ii iii i

Answer: (B)

 

25. What is the subject of ‘Atharvaveda’?

(A) Tantra mantra, Tadan, Maran

(B) Sangeet

(C) Yagya

(D) Devta-s Mantra

Answer: (A)

 

26. How many ‘Parva’ in Mahabharata?

(A) 7 Kand

(B) 10 Adhyay

(C) 12 Khand

(D) 18 Parva

Answer: (D)

 

27. To which period poet ‘Ghanananda’ belongs?

(A) Virgatha Kal / Adi Kal

(B) Riti Kal / Sringar Kal

(C) Bhakti Kal

(D) Adhunik Kal

Answer: (B)

 

28. Which magazine was published in Hindi by Mahavir Prasad Dwivedi?

(A) Indu

(B) Kalpana

(C) Saraswati

(D) Chand

Answer: (C)

 

29. ‘Poetry is the spontaneous overflow of powerful feelings,” who stated this?

(A) Milton

(B) Shakespeare

(C) Wordsworth

(D) T.S. Eliot

Answer: (C)

 

30. Which is the correct historical order of Literature books listed below?

(A) Parmal Raso, Sujan Raskhan, Bihari Satsai, Madhusala

(B) Sujan Raskhan, Parmal Raso, Madhusala, Bihari Satsai

(C) Bihari Satsai, Parmal Raso, Madhusala, Sujan Raskhan

(D) Madhusala, Sujan Raskhan, Parmal Raso, Bihari Satsai

Answer: (A)

 

31. What is the main difference between story and novel?

(A) Kathavastu

(B) CharitraChitran

(C) Parivesh

(D) Vistar

Answer: (D)

 

32. Who is not the example of ‘Dhiroddhata’ character?

(A) Allauddin

(B) Muhammad Ghori

(C) Raja RatnaSen

(D) Aurangzeb

Answer: (C)

 

33. Which ‘Ras’ is in this? “Yashoda hari palne Jhulawe Halrawe, dularawe, malhawe, joi soi kachu gawe’

(A) Adbhutras

(B) Hasyaras

(C) Karun ras

(D) Vatsalyaras

Answer: (D)

 

34. Which grouping of assertion and reason is most appropriate in the following?

Assertion (A): Poetry is twice removed from the reality.

Reason (R): Because poetry is not imitation.

(A) (A) is correct (R) is not correct.

(B) (A) is not correct (R) is correct.

(C) (A) and (R) are not correct.

(D) (A) and (R) are correct.

Answer: (A)

 

35. Whose statement is this “Eko rasa Karuno Eva”?

(A) Abhinab Gupta

(B) Bhavabhuti

(C) Chintamani

(D) Vishwanath

Answer: (B)

 

36. Who is the author of ‘Sahitya Darpan’?

(A) Mammat

(B) Bhavabhuti

(C) Chintamani

(D) Vishwanath

Answer: (D)

 

37. “Unche Ghar Mandar Ke Andar Rahanbari Unche ghor mandar ke andar rahati hai.” Which alankar has in this statement?

(A) Vipsa

(B) Deepak

(C) Yamak

(D) Upama

Answer: (C)

 

38. How many ‘Matra’ has in ‘Kundalia Chhand’?

(A) 12 – 12

(B) 16 – 16

(C) 22 – 22

(D) 24 – 24

Answer: (D)

 

39. What ‘rasa’ is in – “Tu dayalo din hau, tu dani hau bhikhari, Hou prasidha patki, tu pap punj hari.”

(A) Bhakti ras

(B) Karun ras

(C) Santras

(D) Hasyaras

Answer: (A)

 

40. What is Bhavanubhuti and Rasanubhuti?

(A) Orely

(B) Orely and Consant

(C) Consant

(D) None of them

Answer: (B)

 

41. ‘Karam Folk Tales’ belongs to the group of

(A) Parable (Nitikatha)

(B) Fable (Dant Katha)

(C) Legend (Historical tabs)

(D) Myth (Dharm Katha)

Answer: (D)

 

42. What is not in ‘Prakirna Sahitya’?

(A) Mantra

(B) Kahawat

(C) Paheli

(D) Pasupakshi Katha

Answer: (D)

 

43. To which category the marriage songs belong?

(A) Ceremonial song

(B) Festival song

(C) Work song

(D) Lullaby

Answer: (A)

 

44. What kind is dance of ‘Paika dance’?

(A) Jhumur dance

(B) Angnai dance

(C) Yuddha dance

(D) Chow dance

Answer: (C)

 

45. When the riddles are used most oftenly?

(A) At the time of ploughing

(B) At the time of guarding the barn

(C) At the time of cow herding

(D) At the time of marriage ceremony

Answer: (B)

 

46. Who utilise ‘work song’ mostly?

(A) Mother

(B) Children

(C) Labourers

(D) Oldmen

Answer: (C)

 

47. Which number is repeated again and again in motif of folktales?

(A) Seven

(B) Ten

(C) Five

(D) Three

Answer: (A)

 

48. When ‘Jadur’ is sung?

(A) Karama

(B) Sohrai

(C) Sarhul

(D) Shikar

Answer: (C)

 

49. In which form Giant is not mentioned in the folk tale?

(A) Dust

(B) Narabhakkhi

(C) Sahayogi (helper)

(D) Atanki (Terrorist)

Answer: (C)

 

50. What was the easy medium for learning in folk life?

(A) VedPurana

(B) Yatra

(C) Pravachana

(D) Folk Literature

 

Answer: (D)


 

Year Wise UGC NET Previous Year Question Papers Solved Tribal and Regional Languages

Year Wise NTA UGC NET Tribal and Regional Languages Solved question Papers from June 2006 till today are given below.

Download Year Wise NTA UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 2 Solved Paper
UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 2 Question Paper 2020 June
UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 2 Question Paper 2019 December
UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 2 Question Paper 2019 June
UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 2 Question Paper 2018 December
UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 2 Question Paper 2018 July
UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 2 Question Paper 2017 November
UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 2 Question Paper 2016 July
UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 2 Question Paper 2015 June
UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 2 Question Paper 2015 December
UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 2 Question Paper 2014 June
UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 2 Question Paper 2014 December
UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 2 Question Paper 2013 September
UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 2 Solved Question Paper 2013 December
UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 2 Solved Question Paper 2013 June
UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 2 Solved Question Paper 2012 December
UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 2 Solved Question Paper 2012 June
UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 2 Question Paper 2011 June
UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 2 Question Paper 2011 December
UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 2 Question Paper 2010 June
UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 2 Question Paper 2010 December
UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 2 Question Paper 2009 June
UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 2 Question Paper 2009 December
UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 2 Question Paper 2008 June
UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 2 Question Paper 2008 December
UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 2 Question Paper 2007 June
UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 2 Question Paper 2007 December
UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 2 Question Paper 2006 June
UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 2 Question Paper 2006 December
UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 2 Question Paper 2005 June
UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 2 Question Paper 2005 December
UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 2 Question Paper 2004 December

We have covered the NTA UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 2 Solved Question Paper 2012 December.

If you have any questions about NTA UGC NET Tribal and Regional Languages Solved Question Papers, please let us know in the comment section.

COMMENTS

Name

NTA UGC NET Adult Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Anthropology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Archaeology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Commerce Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Comparative Literature Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Comparative Study of Religions Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Computer Science and Applications Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Criminology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Defence and Strategic Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Economics Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Electronic Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET English Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Environmental Sciences Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Folk Literature Solved Question Papers,8,NTA UGC NET Forensic Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Geography Solved Question Papers,10,NTA UGC NET History Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Home Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Human Rights and Duties Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Indian Culture Solved Question Papers,10,NTA UGC NET International and Area Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Labour Welfare Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Law Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Library and Information Science Solved Question Papers,40,NTA UGC NET Linguistics Solved Question Papers,9,NTA UGC NET Management Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Mass Communication and Journalism Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Museology and Conservation Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Music Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Paper 1 Solved Question Papers,30,NTA UGC NET Performing Arts Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Philosophy Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Physical Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Political Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Population Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Psychology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Public Administration Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Social Medicine and Community Health Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Social Work Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Sociology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Tourism Administration and Management Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Tribal and Regional Languages Solved Question Papers,8,NTA UGC NET Visual Art Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Women Studies Solved Question Papers,10,UGC NET Answer Key,82,UGC NET Books,82,UGC NET Exam,99,UGC NET Question Papers With Solutions,83,UGC NET Subjects,1,UGC NET Syllabus,82,Year Wise Solved NTA UGC NET Question Papers,82,
ltr
item
My Exam Notification - Free UGC NET Guide: NTA UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 2 Solved Question Paper 2012 December
NTA UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 2 Solved Question Paper 2012 December
Looking for NTA UGC NET Tribal and Regional Languages Paper 2 Solved Question Paper 2012 December? Here get Paper 2 Solved Paper 2012 December
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEg1SUQ6MIiSpDkrMx_ql9FFibfeUpOihor1_AOQu4HY7pOC-p0bXUA4dPjQQhrNs6ZOk6-UNDuaDdY6BKWtXmujCNMpgDSkcrKPvc2DSGoFTEBUXSWHk6X6TT4uGN3_qmt9LapaxF8L77cfcBADnBZu7veCf5hMmFfSpmJA3X3So0HRcZuX8jDWMyhUKA=w320-h192
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEg1SUQ6MIiSpDkrMx_ql9FFibfeUpOihor1_AOQu4HY7pOC-p0bXUA4dPjQQhrNs6ZOk6-UNDuaDdY6BKWtXmujCNMpgDSkcrKPvc2DSGoFTEBUXSWHk6X6TT4uGN3_qmt9LapaxF8L77cfcBADnBZu7veCf5hMmFfSpmJA3X3So0HRcZuX8jDWMyhUKA=s72-w320-c-h192
My Exam Notification - Free UGC NET Guide
https://www.myexamnotification.com/2022/06/nta-ugc-net-tribal-and-regional-languages-paper-2-solved-question-paper-2012-december.html
https://www.myexamnotification.com/
https://www.myexamnotification.com/
https://www.myexamnotification.com/2022/06/nta-ugc-net-tribal-and-regional-languages-paper-2-solved-question-paper-2012-december.html
true
354141229938201693
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content