NTA UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Solved Question Paper 2013 September

Looking for NTA UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Solved Question Paper 2013 September? Here get Paper 2 Solved Paper 2013

 NTA UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Solved Question Paper 2013 SeptemberNTA UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Solved Question Paper 2013 September: To score better marks in the NTA UGC NET Tourism Administration and Management, you should have depth knowledge of the entire subject.

You can boost your preparation by referring to NTA UGC NET Tourism Administration and Management Question Paper 2 2013 September. It will give you information about the important chapters and concepts covered in all chapters.

You must have NTA UGC NET Tourism Administration and Management Solved Question Papers along with the latest Tourism Administration and Management Syllabus to enhance your semester exam preparation.

Here we provide you the complete guide on NTA UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Solved Question Paper 2013 September.

NTA UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Solved Question Paper 2013 September

NTA UGC NET Tourism Administration and Management Solved Question Papers are the best study materials to score good marks in the Tourism Administration and Management exam.

Practicing these NTA UGC NET Tourism Administration and Management previous year question papers assist the students in getting a clear idea about the question paper pattern and types of questions asked in the exam.

You can check the complete NTA UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Solved Question Paper 2013 September.


1. Assertion (A): Voluntourism is about combining volunteer work with a vacation.

Reason (R): It doesn’t require any specific skills, just a helping attitude that makes a positive impact on the lives of locals of the destination visited.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation.

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation.

(C) (A) is true but (R) is false.

(D) (A) is false but (R) is true.

Answer: (A)

 

2. According to survey of Solo woman travellers conducted by Trip Advisor India, which is the safest city in India?

(A) Mumbai

(B) New Delhi

(C) Ahmedabad

(D) Bangalore

Answer: (A)

 

3. Which of the following is an essential element of any technical definition of tourism?

(A) Expenditure

(B) Mode of transport

(C) Purpose of trip

(D) Type of accommodation

Answer: (C)

 

4. According to Medical tourism climate survey conducted in 2013, which are the three topmost leading medical tourism destinations today in terms of patient numbers?

(A) India, Thailand and USA

(B) India, Turkey and Costa Rica

(C) India, Malaysia and Mexico

(D) India, Malaysia and Thailand

Answer: (A)

 

5. Internal tourism means

(A) City tour

(B) City and State tour

(C) Domestic and Inbound tourism

(D) Countryside tour

Answer: (C)

 

6. Humayun Tomb’s significance has tremendously increased after it was made attractive product by

(A) UNESCO

(B) Ministry of Tourism

(C) Agha Khan Trust for Culture

(D) Archaeological Survey of India

Answer: (C)

 

7. Aitmaduddaula’s Tomb (father of Nurjahan and father-in-law of Emperor Jahangir) is situated in

(A) Delhi

(B) Fatehpur Sikri

(C) Lahore

(D) Agra

Answer: (D)

 

8. Which one of the following is correct matched?

(A) Khasis – Tribes of West Bengal

(B) Red – Original inhabitants Indians of North America

(C) Bhils – Tribes of Assam

(D) Todas – Tribes of Nagaland

Answer: (B)

 

9. Which one of the following is correctly matched?

(A) The Statue of Zeus                       – is in the Valley of Olympia (Rome)

(B) Stone Henge                                 – is erected in France

(C) The Leaning Tower                       – is one of the wonders of the middle ages and is in Pisa

(D) The Sphinx                                   – is situated in Babylon

Answer: (C)

 

10. Match an item List – I with an item in List - II:

List – I                                                List – II

(Personalities)                          (Musical instrument)

i. Ustad Amir Khan                            1. Tabala

ii. Zakir Hussain                                  2. Flute

iii. Pandit Ravi Shankar                      3. Sarangi

iv. Pandit Hari Prasad Chaurasia        4. Sitar

Codes:

       i ii iii iv

(A) 4 2 1 3

(B) 3 4 1 2

(C) 3 1 4 2

(D) 2 3 1 4

Answer: (C)

 

11. The Kailasa Temple at Ellora, the largest single piece of architectural wonder of the world was built by

(A) The Pallavas

(B) The Cholas

(C) The Rashtrakutas

(D) The Vijayanagara

Answer: (C)

 

12. Match an item in List-I with an item in the List-II:

List – I (Names of Dances)                                                     List – II (Name of States)

i. Brita or Vrita                                                                        1. Himachal Pradesh

ii. Bihu                                                                                    2. Bengal

iii. Hikat                                                                                  3. Assam

iv. Kolatam                                                                             4. Andhra Pradesh

Codes:

       i ii iii iv

(A) 2 3 1 4

(B) 3 4 2 1

(C) 4 1 2 3

(D) 1 2 3 4

Answer: (A)

 

13. Assertion (A): Christopher Columbus, Ferdinand Magellan and Sir Francis Drake made great ocean voyages to discover North and South America, Australia and New Zealand.

Reason (R): Development of the rudder, triangular sails and the mariner’s compass helped navigation and distant travel.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation.

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation.

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (A)

 

14. Which one of following pairs is correctly matched?

(A) Memphis businessman Kemmons Wilson thought of standardising motels into chain operation. He created the first Holiday Inn on the outskirts of Memphis, Tennessee.

(B) Willard Marriott created the first soda pop fountain in Quincy, Massachussetts with A & W fast food restaurant chain in 1928.

(C) Cecil B. Day opened the first budget hotel Travelodge in 1970.

(D) Stevens Hotel, later renamed as the Conrad Hilton had the distinction of being the first luxury hotel in America.

Answer: (A)

 

15. Which one of the following pairs is not correctly matched?

The International chains provided the following relationships to individual owners:

(A) Partnerships                                  – Providing professional managers, technicians, manuals systems etc. on the basis of management fees and a share of profits as incentive payment.

(B) Franchise                                       – Providing name and association against a fee

(C) Management Contract                  – Sharing equity and profits

(D) Conglomerates                              – Amalgamate their capital and their operations

Answer: (A)

 

16. Which date marked a major leap for mankind in travel? Orville and Wilbur Wright, bicycle manufacturers, flew the first engine driven aeroplane near Kitty Hwak, N.C. USA.

(A) November 15, 1902

(B) October 2, 1905

(C) November 11, 1900

(D) December 17, 1903

Answer: (D)

 

17. Which one does not apply to a coffee shop?

(A) 24-hour service

(B) Pre-plated service

(C) Formal atmosphere

(D) Lively music

Answer: (C)

 

18. Match an item in List-I with an item in List-II:

List – I (International Airport)                                                            List – II (Location)

i. Rajiv Gandhi International Airport                                                 1. Guwahati

ii. Veer Savarkar International Airport                                               2. Hyderabad

iii. Shri Guru Ram Dass Jee International Airport                              3. Port Blair

iv. Lokpriya Gopinath Bordoli International Airport                         4. Amritsar

Codes:

       i ii iii iv

(A) 3 4 1 2

(B) 2 3 4 1

(C) 4 1 3 2

(D) 1 3 4 2

Answer: (B)

 

19. The e-ticketing system of the Indian Railways is capable of handling how many tickets per minute?

(A) 1800

(B) 2000

(C) 2200

(D) 2400

Answer: (B)

 

20. In which year Air India was Nationalised?

(A) 1948

(B) 1951

(C) 1953

(D) 1957

 

Answer: (C)

 

21. Match an item in List-I with an item in List-II.

List – I (Name of Founder of Travel Agency)           List – II (Nature of Business)

i. Henry Wells                                                             1. Excursion Tours

ii. Richard Cox                                                            2. Bicycle Tours

iii. Thomas Cook                                                         3. Credit Card & Traveller’s Cheque

iv. John C. Dengler                                                     4. Serving British Army Regiment

Codes:

       i ii iii iv

(A) 3 2 1 4

(B) 2 1 4 3

(C) 3 4 1 2

(D) 1 4 3 2

Answer: (C)

 

22. Which was the steamship company that Thomas Cook used for bringing British tourists to India in 1878?

(A) Royale Meridian

(B) Star Cruise

(C) Royale Virgo

(D) Peninsular & Oriental

Answer: (D)

 

23. Which are the two famous tourist destinations that Thomas Cook used to conduct tour in India in the last quarter of 19th century?

(A) Aurangabad and Darjeeling

(B) Mahabalipuram and Ooty

(C) Agra and Gulmarg

(D) Delhi and Jaipur

Answer: (C)

 

24. Who is the founder president of IATO?

(A) Subash Goyale

(B) Ram Kohil

(C) Inder Sharma

(D) J.N. Katgara

Answer: (B)

 

25. Which type of travellers do not see travel as perk but rather as another source of stress?

(A) Leisure travellers

(B) Business travellers

(C) Free Independent travellers

(D) Vacationers

Answer: (B)

 

26. The concept of value within tourism is to

(A) provide good quality and more offers

(B) develop company systems and process

(C) help companies find ways to optimise the delivery of value

(D) provide more information on tourist product

Answer: (C)

 

27. The concept of marketing was evolved

(A) after the production approach

(B) after the economy Philosophy

(C) prior to the sales approach

(D) through the production, sales and then the marketing approach

Answer: (D)

 

28. Cognitive dissonance is caused

(A) during information research

(B) during purchase

(C) by post purchase conflict

(D) by pre-purchase conflict

Answer: (C)

 

29. The allocation for tourism sector in the Union Budget for 2013-14 is

(A) Rs. 1,269.66 crores

(B) Rs. 1,297.66 crores

(C) Rs. 1,110.96 crores

(D) Rs. 1,010.96 crores

Answer: (B)

 

30. Business philosophies can be identified within tourism sector as

(i) Product oriented company

(ii) Technology oriented company

(iii) Market oriented company

(iv) Sales oriented company

The candidate has to find the correct answer according to the code:

Codes:

(A) (i), (ii) and (iii) are correct.

(B) (i) and (ii) are correct.

(C) (ii) and (iii) are correct.

(D) (i) and (iv) are correct.

Answer: (A)

 

31. Deductive research is one that helps in

(A) drawing inference from a general principle to a particular conclusion

(B) drawing from the evidence in the form of conclusion

(C) drawing conclusion on the basis of tentative facts

(D) deriving variables based on observation

Answer: (A)

 

32. The review of literature aims at

(A) Analysing the data

(B) Identifying the key variables

(C) Selecting Statistical tools

(D) Drawing conclusion

Answer: (B)

 

33. This consists of two lists of names of variables used in hypothesis generation and the meaning of each variable. The candidate has to match an item in one list with an item in the other:

List – I                                                            List – II

i. Independent variable                                   1. Independent variable other than the one manipulated in an experiment

ii. Explanatory variable                                   2. The effect in an experiment

iii. Dependent variable                                    3. Independent variable

iv. Extraneous variable                                    4. Manipulated variable in an experiment

Codes:

       i ii iii iv

(A) 2 3 1 4

(B) 4 3 2 1

(C) 3 1 4 2

(D) 1 2 3 4

Answer: (B)

 

34. Initiator is the person

(A) who has the financial authority within the group of people to make the purchase.

(B) who actually visits the travel agent and makes the purchase of the travel package.

(C) who actually goes on trip.

(D) who gathers information and starts the purchasing process.

Answer: (D)

 

35. Tourists who tend to search for authentic experience can be termed as

(A) Drifters

(B) Explorers

(C) Individual mass tourists

(D) Organised mass tourists

Answer: (B)

 

36. Which one of the following combination is the correct order of Doxey’s Irridex Index Model?

(A) Indifferent – Annoyance – Euphoric – Antagonistic

(B) Antagonistic – Indifferent – Annoyance – Euphoric

(C) Euphoric – Indifferent – Annoyance – Antagonistic

(D) Annoyance – Antagonistic – Indifferent – Euphoric

Answer: (C)

 

37. Which fundamental issue motivated F.W. Taylor to create a more scientific approach to management?

(A) Work effectiveness

(B) Work place safety

(C) Work efficiency

(D) Worker absenteeism and turnover

Answer: (C)

 

38. Fayol’s principles of management does not include

(A) Equality

(B) Discipline

(C) Unity of command

(D) Division of work

Answer: (A)

 

39. Respective of the study of Fayol and Taylor was

(A) Administrative theory, Macro economics

(B) Bureaucratic structures, chains of command

(C) Senior Managers, effective

(D) All managers, First line Managers

Answer: (D)

 

40. Which one of the following is not a component of synergies?

(A) Economies of scale and scope

(B) Impact of learning curve

(C) Economies of financial strategies

(D) Economies of corporate and competitive positioning

Answer: (B)

 

41. Which one of the following statement is false?

(A) Acquisition of fixed asset is of no concern to the Finance Manager.

(B) The Finance Manager has to keep a proper balance in the procurement and use of fund.

(C) Finance function is important as any other function in an organisation.

(D) Debentures and Loans from financial institutions are very important source of long-term funds.

Answer: (A)

 

42. Motives for holding cash do not include:

(A) Transaction motive

(B) Precautionary motive

(C) Speculative motive

(D) Investment motive

Answer: (D)

 

43. CAPM stands for

(A) Capital Asset Pricing Model

(B) Capital Allocation Pricing Model

(C) Cost Allocation Pricing Model

(D) Cost Asset Pricing Model

Answer: (A)

 

44. Vertical mergers take place when the firms are involved in

(A) Similar business activities

(B) Similar stage of production or service in the value chain

(C) Different stages of production or services in the value chain

(D) None of the above

Answer: (C)

 

45. In the Boston Consulting Group (BCG) model, the horizontal and vertical axis represents respectively

(A) Market Demand, Market Price

(B) Market Share, Market Growth Rate

(C) Market Return, Market Risk

(D) Market Supply, Market Securities

 

Read the passage below and answer the questions that follow. Answer the questions from 46 to 50. Choose your answers from the passage only.

Aspects of the past are increasingly used in the construction of tourism products for a number of expanding and varied markets. Such historical tourism includes trips principally motivated by aspects of the past, but also historical excursions and activities undertaken during non-historically motivated holidays.

The tourism product may be composed of preserved, collected and interpreted historical artefacts, sites, buildings, districts and even whole towns, including memories and associations of places with historical events and personalities. The selection from the past as a quarry of possibilities and its presentation for contemporary consumption results in heritage which may draw upon folklore, mythology and products of the human creative literary and artistic imagination. Historical tourists may be motivated by a search for identity or fantasy.

Historical and heritage tourism are almost synonymous and have an overlapping relationship with many other forms of tourism. These include the historical aspects of cultural, art and festival tourism, many aspects of place-specific and ethnic tourism including flows, costume and gastronomy, and those trips associated with museums, art galleries, monuments and archaeological and historical sites. More broadly, historical tourism accounts for a large proportion of urban tourism.

Answer: (B)

 

46. Historical aspects are used in the composition of

(A) Tourism products

(B) Economic benefits

(C) Monuments

(D) Palaces

Answer: (A)

 

47. Tourism products are composed of

(A) Artefacts, sites, towns and historical events

(B) Buildings, districts, memories and historical personalities

(C) None of the above

(D) All the above

Answer: (D)

 

48. Point out the pair of words which show the synonymity in historical aspects:

(A) Historical and heritage

(B) Historical and community

(C) Heritage and community

(D) Heritage and sustainable tourism

Answer: (A)

 

49. Tourism based on past is motivated by a search for

(A) Identity or Fantasy

(B) Monuments

(C) Folklores

(D) Mythology

Answer: (A)

 

50. To know about ethnic aspects of historical tourism one should visit

(A) Libraries

(B) Museums and art galleries

(C) Archives

(D) Palaces

 

Answer: (B)


 

Year Wise UGC NET Previous Year Question Papers Solved Tourism Administration and Management

Year Wise NTA UGC NET Tourism Administration and Management Solved question Papers from June 2006 till today are given below.

Download Year Wise NTA UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Solved Paper
UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Question Paper 2020 June
UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Question Paper 2019 December
UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Question Paper 2019 June
UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Question Paper 2018 December
UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Question Paper 2018 July
UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Question Paper 2017 November
UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Question Paper 2016 July
UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Question Paper 2015 June
UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Question Paper 2015 December
UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Question Paper 2014 June
UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Question Paper 2014 December
UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Solved Question Paper 2013 September
UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Solved Question Paper 2013 June
UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Solved Question Paper 2012 June
UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Question Paper 2011 June
UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Question Paper 2011 December
UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Question Paper 2010 June
UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Question Paper 2010 December
UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Question Paper 2009 June
UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Question Paper 2009 December
UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Question Paper 2008 June
UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Question Paper 2008 December
UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Question Paper 2007 June
UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Question Paper 2007 December
UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Question Paper 2006 June
UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Question Paper 2006 December
UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Question Paper 2005 June
UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Question Paper 2005 December
UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Question Paper 2004 December

We have covered the NTA UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Solved Question Paper 2013 September.

If you have any questions about NTA UGC NET Tourism Administration and Management Solved Question Papers, please let us know in the comment section.

COMMENTS

Name

NTA UGC NET Adult Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Anthropology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Archaeology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Commerce Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Comparative Literature Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Comparative Study of Religions Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Computer Science and Applications Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Criminology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Defence and Strategic Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Economics Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Electronic Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET English Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Environmental Sciences Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Folk Literature Solved Question Papers,8,NTA UGC NET Forensic Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Geography Solved Question Papers,10,NTA UGC NET History Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Home Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Human Rights and Duties Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Indian Culture Solved Question Papers,10,NTA UGC NET International and Area Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Labour Welfare Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Law Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Library and Information Science Solved Question Papers,40,NTA UGC NET Linguistics Solved Question Papers,9,NTA UGC NET Management Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Mass Communication and Journalism Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Museology and Conservation Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Music Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Paper 1 Solved Question Papers,30,NTA UGC NET Performing Arts Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Philosophy Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Physical Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Political Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Population Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Psychology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Public Administration Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Social Medicine and Community Health Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Social Work Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Sociology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Tourism Administration and Management Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Tribal and Regional Languages Solved Question Papers,8,NTA UGC NET Visual Art Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Women Studies Solved Question Papers,10,UGC NET Answer Key,82,UGC NET Books,82,UGC NET Exam,99,UGC NET Question Papers With Solutions,83,UGC NET Subjects,1,UGC NET Syllabus,82,Year Wise Solved NTA UGC NET Question Papers,82,
ltr
item
My Exam Notification - Free UGC NET Guide: NTA UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Solved Question Paper 2013 September
NTA UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Solved Question Paper 2013 September
Looking for NTA UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Solved Question Paper 2013 September? Here get Paper 2 Solved Paper 2013
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEjwYL56VoRivhsHpbNnG2_pkRzfNlNnEx_G2P4kABChq4g-q2r1Hdp0luyAK5Y8fDf5Qjr6Zb7plgrEgT6SvJ9cOE-tKBFfliSfYP63eVle9B_eOIWV-tdwjrWHssWG9MGT0C3ptqsxsBXjoeDohUnZy8KZX2SSon1onqcE7SOID9VW83IcZl59aJ8mpg=w320-h192
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEjwYL56VoRivhsHpbNnG2_pkRzfNlNnEx_G2P4kABChq4g-q2r1Hdp0luyAK5Y8fDf5Qjr6Zb7plgrEgT6SvJ9cOE-tKBFfliSfYP63eVle9B_eOIWV-tdwjrWHssWG9MGT0C3ptqsxsBXjoeDohUnZy8KZX2SSon1onqcE7SOID9VW83IcZl59aJ8mpg=s72-w320-c-h192
My Exam Notification - Free UGC NET Guide
https://www.myexamnotification.com/2022/06/nta-ugc-net-tourism-administration-and-management-paper-2-solved-question-paper-2013-september.html
https://www.myexamnotification.com/
https://www.myexamnotification.com/
https://www.myexamnotification.com/2022/06/nta-ugc-net-tourism-administration-and-management-paper-2-solved-question-paper-2013-september.html
true
354141229938201693
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content