NTA UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Solved Question Paper 2013 June

Looking for NTA UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Solved Question Paper 2013 June? Here get Paper 2 Solved Question Paper 2013 Jun

 NTA UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Solved Question Paper 2013 JuneNTA UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Solved Question Paper 2013 June: To score better marks in the NTA UGC NET Tourism Administration and Management, you should have depth knowledge of the entire subject.

You can boost your preparation by referring to NTA UGC NET Tourism Administration and Management Question Paper 2 2013 June. It will give you information about the important chapters and concepts covered in all chapters.

You must have NTA UGC NET Tourism Administration and Management Solved Question Papers along with the latest Tourism Administration and Management Syllabus to enhance your semester exam preparation.

Here we provide you the complete guide on NTA UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Solved Question Paper 2013 June.

NTA UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Solved Question Paper 2013 June

NTA UGC NET Tourism Administration and Management Solved Question Papers are the best study materials to score good marks in the Tourism Administration and Management exam.

Practicing these NTA UGC NET Tourism Administration and Management previous year question papers assist the students in getting a clear idea about the question paper pattern and types of questions asked in the exam.

You can check the complete NTA UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Solved Question Paper 2013 June.


1. A type of tourist who seeks novelty at all costs even discomfort and danger and avoids contact with other tourists

(A) Drifter

(B) Adventurer

(C) Psychocentric

(D) Diver

Answers: (A)

 

2. During which period India celebrated “Explore India Year”?

(A) 1981 – 1982

(B) 1991 – 1992

(C) 1999 – 2000

(D) 2009 – 2010

Answers: (C)

 

3. The term ‘Gastronomy” refers to an aspect of

(A) Space tourism

(B) Medical tourism

(C) Cultural tourism

(D) Marine tourism

Answers: (C)

 

4. The headquarter of UNWTO is situated at

(A) Paris

(B) London

(C) New York

(D) Madrid

Answers: (D)

 

5. Where is the headquarter of World Travel and Tourism Council (WTTC)?

(A) Brussels

(B) Madrid

(C) Amsterdam

(D) Rome

Answers: (Wrong question)

 

6. Mughal official name of Tajmahal is

(A) Begum Mumtaz Makbara

(B) Roza-i Munawwara

(C) Roza-i Mumtaz Begum

(D) Roza-i Mumtaz Mahal

Answers: (B)

 

7. Complete tourism study shouldcomprise the study of

(A) Geography, environment and ecology

(B) History, heritage and culture

(C) Economics and Management

(D) All of the above

Answers: (D)

 

8. Imambara is

(A) A congregational mosque

(B) A large hall for observing Muharram and for storing tazias

(C) Audience hall

(D) A residential centre for spiritual study

Answers: ()

 

9. What is equivalent of one nautical mile, used in aviation and shipping?

(A) 1.852 km

(B) 1.610 km

(C) 1.230 km

(D) 1.100 km

Answers: (A)

 

10. Match List – I with List – II:

List – I                        List – II

(River)                         (Origin of place)

I. Narmada                  1. Mahabaleshwar

II. Tapi                                    2. Brahmagiri

III. Kaveri                   3. Betul

IV. Krishna                 4. Amarkantak

Codes:

      I II III IV

(A) 4 3 2 1

(B) 4 2 3 1

(C) 1 2 3 4

(D) 2 1 4 3

Answers: (A)

 

11. The coral reefs in India are found at

I. The Gulf of Mannar

II. Andaman and Nicobar Islands

III. Lakshadweep Islands

IV. Diu Island

Codes:

(A) I, II, III and IV are correct.

(B) I, II, III and IV are not correct.

(C) I, II and III are only correct.

(D) I, III and IV are only correct.

Answers: (C)

 

12. Avoidance, accommodating, competing, compromising and collaborating are the five options available for

(A) Organisational conflict resolution

(B) Employee dispute resolution

(C) Labour dispute resolution

(D) Industrial dispute resolution

Answers: (A)

 

13. Kitchen profit is also termed as gross profit and is calculated on the basis of the formula

(A) Sales – Food cost + Labour cost = Kitchen profit or Gross profit

(B) Sales – Food cost = Kitchen profit or Gross profit

(C) Sales – Ingredient cost + Labour cost = Kitchen profit or Gross profit

(D) Sales – Overheads + Labour cost = Kitchen profit or Gross profit

Answers: (B)

 

14. Kitchen stewarding in a hotel is responsible for

(A) Wine service

(B) Garbage disposal

(C) Salad preparation

(D) Still room

Answers: (B)

 

15. Match List – I with List – II:

List – I                                    List – II

(Term)                                     (Statements)

I. Continental Plan                  1. No meals are included in the room tariff

II. Modified American plan    2. All meals are included in the room tariff

III. American Plan                  3. Only breakfast is included in the room tariff

IV. European Plan                  4. Breakfast and one meal is included in the room tariff

Codes:

      I II III IV

(A) 2 3 1 4

(B) 1 2 4 3

(C) 4 1 3 2

(D) 3 4 2 1

Answers: (D)

 

16. Which cruise ship was grounded off at Tuscan Island (near Italy) on January 16, 2012?

(A) Star Cruise

(B) Oasis

(C) Costa Concordia

(D) Elizabeth

Answers: (C)

 

17. Which is the largest cruise ship in the world?

(A) Oasis

(B) Queen Merry II

(C) Star Libra

(D) RCCL Caribbean

Answers: (A)

 

18. Which is not a major sea port of India?

(A) Ennore

(B) Tuticorin

(C) Vishakhapatnam

(D) Yanam

Answers: (D)

 

19. What percentage of oxygen is used in gas cylinder of SCUBA diving?

(A) 100 %

(B) 80 %

(C) 60 %

(D) 50 %

Answers: (C)

 

20. According to the survey by National Geographic and International Poling firm Globescan on 17 large countries, which country stands first in “Greendex-2010” for better environment?

(A) Brazil

(B) New Zealand

(C) South Africa

(D) India

 

Answers: (D)

 

21. Match List – I with List – II:

List – I                                                            List – II

(Name of the Company / Travel agency)        (Year of establishment)

I. Thomas Cook India Ltd.                             1. 1963

II. SITA World Travel, India                                     2. 1948

III. Mercury Travels                                        3. 1978

IV. Travel Corporation of India (TCI)           4. 1961

Codes:

      I II III IV

(A) 1 3 4 2

(B) 4 1 2 3

(C) 3 1 2 4

(D) 2 4 1 3

Answers: (C)

 

22. J.N. Katgara is described as the first Indian to establish the travel agency business in India. Name the agency which he established in 1920.

(A) Jeena & Company

(B) Lee & Muirhead India Pvt. Ltd.

(C) Jamnadas and Co. Ltd.

(D) Mercury Travels

Answers: (A)

 

23. Inwhich city, Office of Bureau of Immigration is not located?

(A) Hyderabad

(B) Amritsar

(C) Varanasi

(D) Bangaluru

Answers: (C)

 

24. Match List – I with List – II:

List – I                        List – II

(Type of US Visa)       (Description)

I. F-1                           1. Visitor Visa Tourism

II. M                            2. Foreign Student Visa

III. B-2                        3. Vocational Student

IV. I                            4. Foreign Media

Codes:

      I II III IV

(A) 2 3 1 4

(B) 3 2 1 4

(C) 2 1 3 4

(D) 1 2 3 4

Answers: (A)

 

25. Who was the most influential travel agent in Egypt during the last quarter of 19th century?

(A) J.N. Katgara

(B) John Thompson

(C) John Mason Cook

(D) Cox

Answers: (C)

 

26. The people element in service marketing mix includes

(A) Customers only

(B) Employees only

(C) All human actors

(D) Suppliers only

Answers: (C)

 

27. A customer in a bar purchasing a glass of beer may go right to the purchase decision skipping information search and evaluation is referred

(A) Automatic response loop

(B) Post purchase behaviour

(C) Consumer response management

(D) Customer relationship

Answers: (A)

 

28. Who adopted the product life cycle model to the tourism industry and created Tourism Area Life Cycle Theory in 1980?

(A) Baum Tom

(B) Butler R.W.

(C) Cooper, Chris

(D) Oliver R.L.

Answers: (B)

 

29. Markets segmented into light medium and heavy user groups refers to

(A) Psychographic segmentation

(B) Behavioural segmentation

(C) Demographic segmentation

(D) Geographic segmentation

Answers: (B)

 

30. Market coverage strategies include

(A) Concentrated marketing

(B) Structural attractiveness

(C) Physical attributes differentiation

(D) Order routine specification

Answers: (A)

 

31. Necessary involvement of the service providers emotions in the delivery of service is termed as

(A) Service culture

(B) Organisation culture

(C) Emotional labour

(D) Emotional appeals

Answers: (C)

 

32. In recreational planning, a new technique was followed from 1990 and it is defined as follows. Indicate the correct definition.

(A) It is known as carrying capacity technique

(B) It is known as Delphi technique.

(C) It is known as recreation and tourism planning.

(D) Recreational planning and managements.

Answers: (B)

 

33. “Incredible India” campaign was launched in the year

(A) 2000

(B) 2001

(C) 2002

(D) 2003

Answers: (C)

 

34. In 1975 the Irritation Index Theory was presented by

(A) Butler, R.W

(B) Doxey, GV

(C) Roxy, D.C

(D) Jaffri, J

Answers: (B)

 

35. Match List – I with List – II:

List – I                                    List – II

(Measurement of Scale)          (Example of scale)

I. Nominal                               1. Attitudinal Scale: 10-20, 21-30, 31-40, 41-50 etc.

II. Ordinal                               2. Attitude: Favourable – unfavourable

III. Infernal                             3. Income above average, Average, below average

IV. Ratio                                 4. Age, years/ months

Codes:

      I II III IV

(A) 2 4 2 1

(B) 2 3 1 4

(C) 1 2 3 4

(D) 3 2 1 4

Answers: (B)

 

36. Match List – I with List – II:

List – I                                    List – II

(Types of Studies)                   (Characteristics)

I. Trend Studies                      1. Cross-sectional or longitudinal

II. Cohort Studies                   2. Through analysis of an individual

III. Case Studies                     3. Placebo experimental design

IV. Blind Studies                    4. Past, Present and future

Codes:

      I II III IV

(A) 1 3 4 2

(B) 2 3 1 4

(C) 4 1 2 3

(D) 3 2 1 4

Answers: (C)

 

37. Relationship of two or more variables is examined excluding some other variables in case of

(A) Complex correlations

(B) Multiple correlations

(C) Partial correlations

(D) Single correlations

Answers: (C)

 

38. The central unit indicates the sample distribution of means when it

(A) is always normal

(B) is always normal for large sample size

(C) approaches normality due to increase in sample size

(D) Approaches normality only when it exceeds more than 10,000 sample size

Answers: (C)

 

39. Cross-sectional research design is described as

(A) A type of research design used to gather data from the entire population more than once.

(B) Atype of research design applied to assimilation of data from an identified population frequency.

(C) A type of research design involved to collect information from a small sample in two successive times.

(D) A type of research design involving the collection of information from any given sample population elements only once.

Answers: (A)

 

40. Emigration check not required (ECNR), status passport are granted to

I. Indian Nationals from abroad

II. All holders of diplomatic passport

III. All income tax payers

IV. All graduates and professional degree holders

Codes:

(A) I, II, III are correct.

(B) II, III & IV are correct.

(C) All of the above are correct.

(D) Only IV is correct.

Answers: (C)

 

41. Repetitiveness is identified as a major dimension of

(A) Communicating

(B) Directing

(C) Leadership

(D) Planning

Answers: (D)

 

42. According to Maslow’s Theory of Need Hierarchy

(A) Higher order needs would be satisfied first.

(B) Lower order needs would be satisfied first.

(C) There is no pattern of satisfaction of need.

(D) Need and wants are one and same.

Answers: (B)

 

43. Measuring performance, comparing measured performance to standards and taking corrective action are the three main steps in

(A) Directing process

(B) Controlling process

(C) Planning process

(D) Communicating process

Answers: (B)

 

44. The minimum rate of return, which the investors of firm expect to earn on its investment proposal, is called

(A) Cost of capital

(B) Value of investment

(C) Inflows

(D) Current liabilities

Answers: (A)

 

45. Which one of the following is not a trading account item?

(A) Purchases

(B) Fuel

(C) Power

(D) Salary to Sales Manager

Answers: (D)

 

Read the passage below and answer the questions that follow based on understanding of the passage Answer (46 – 50):

The Collage Technique

Collage (Schlackman, 1989: Solomon et al., 1999; Schiffman and Kanuk 2000: Moisander and Valtonen, 2006) is a projective technique that can be described as a method in which participants are asked to represent a topic or phenomenon visually by composing and gluing together a collage of images drawings and texts on a piece of cardboard or paper (Moisander and Valtonen, 2006; 96).

From this representation, an interpretation is made using a perceptual diagram that differentiates three perceptual levels; observation level, evaluative level and levels of values and feelings. The observation level considers the most objective image about the resources of the city, including tangible resources, such as infrastructure, urban development and buildings and intangible resources such as traditions, customs and personality traits associated with the residents (Kotler et al., 1993.) The evaluative level reveals their attitudes towards each one of the issues identified in the preceding level and, finally, the last level reflects the subjective perception of the city, linked with the values and feelings that it transmits (Laaksonen et al., 2006).

 

46. Collage technique is

(A) To show the images of destinations to the tourists.

(B) To provide accommodation on cheaper rate.

(C) To provide travelling cost.

(D) To display peculiar sites to the tourists.

Answers: (A)

 

47. Collage research method is

(A) Quantitative method ofresearch

(B) Qualitative method of research

(C) Survey and data collection method

(D) Snow-balling method

Answers: (B)

 

48. Tangible resources are

(A) Infrastructure

(B) Urban development

(C) Buildings

(D) All of the above

Answers: (D)

 

49. Intangible resources are

(A) Palaces to visit

(B) Hotels to stay

(C) Restaurant to eat

(D) None of the above

Answers: (D)

 

50. Collage Research Method represents

(A) Neutral image of the city

(B) Subjective Perception of the city

(C) Objective Perception of the city

(D) Traditional image of the city

 

Answers: (B)


 

Year Wise UGC NET Previous Year Question Papers Solved Tourism Administration and Management

Year Wise NTA UGC NET Tourism Administration and Management Solved question Papers from June 2006 till today are given below.

Download Year Wise NTA UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Solved Paper
UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Question Paper 2020 June
UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Question Paper 2019 December
UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Question Paper 2019 June
UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Question Paper 2018 December
UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Question Paper 2018 July
UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Question Paper 2017 November
UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Question Paper 2016 July
UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Question Paper 2015 June
UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Question Paper 2015 December
UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Question Paper 2014 June
UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Question Paper 2014 December
UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Solved Question Paper 2013 June
UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Solved Question Paper 2012 June
UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Question Paper 2011 June
UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Question Paper 2011 December
UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Question Paper 2010 June
UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Question Paper 2010 December
UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Question Paper 2009 June
UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Question Paper 2009 December
UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Question Paper 2008 June
UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Question Paper 2008 December
UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Question Paper 2007 June
UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Question Paper 2007 December
UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Question Paper 2006 June
UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Question Paper 2006 December
UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Question Paper 2005 June
UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Question Paper 2005 December
UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Question Paper 2004 December

We have covered the NTA UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Solved Question Paper 2013 June.

If you have any questions about NTA UGC NET Tourism Administration and Management Solved Question Papers, please let us know in the comment section.

COMMENTS

Name

NTA UGC NET Adult Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Anthropology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Archaeology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Commerce Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Comparative Literature Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Comparative Study of Religions Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Computer Science and Applications Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Criminology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Defence and Strategic Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Economics Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Electronic Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET English Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Environmental Sciences Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Folk Literature Solved Question Papers,8,NTA UGC NET Forensic Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Geography Solved Question Papers,10,NTA UGC NET History Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Home Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Human Rights and Duties Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Indian Culture Solved Question Papers,10,NTA UGC NET International and Area Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Labour Welfare Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Law Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Library and Information Science Solved Question Papers,40,NTA UGC NET Linguistics Solved Question Papers,9,NTA UGC NET Management Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Mass Communication and Journalism Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Museology and Conservation Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Music Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Paper 1 Solved Question Papers,30,NTA UGC NET Performing Arts Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Philosophy Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Physical Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Political Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Population Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Psychology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Public Administration Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Social Medicine and Community Health Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Social Work Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Sociology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Tourism Administration and Management Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Tribal and Regional Languages Solved Question Papers,8,NTA UGC NET Visual Art Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Women Studies Solved Question Papers,10,UGC NET Answer Key,82,UGC NET Books,82,UGC NET Exam,99,UGC NET Question Papers With Solutions,83,UGC NET Subjects,1,UGC NET Syllabus,82,Year Wise Solved NTA UGC NET Question Papers,82,
ltr
item
My Exam Notification - Free UGC NET Guide: NTA UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Solved Question Paper 2013 June
NTA UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Solved Question Paper 2013 June
Looking for NTA UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Solved Question Paper 2013 June? Here get Paper 2 Solved Question Paper 2013 Jun
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEhsZBN4xiJ5o0LZGnNkGA6G-9lNpUDSAdQAey_I82EuTHDcqp-di3WLRPKiQr7eoVE_OXLmp8gjHOa4DBTI5y4Ly3bfof3Cc33xWu1ZgQ8e3sY1kRuNTqS-1gq9RVXtTIxAfYNVSo9i3ltqTpryWKWxkTNQ6MAbOJH1p6K9Nla5a7g7KvAWWhoHD1rEQA=w320-h192
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEhsZBN4xiJ5o0LZGnNkGA6G-9lNpUDSAdQAey_I82EuTHDcqp-di3WLRPKiQr7eoVE_OXLmp8gjHOa4DBTI5y4Ly3bfof3Cc33xWu1ZgQ8e3sY1kRuNTqS-1gq9RVXtTIxAfYNVSo9i3ltqTpryWKWxkTNQ6MAbOJH1p6K9Nla5a7g7KvAWWhoHD1rEQA=s72-w320-c-h192
My Exam Notification - Free UGC NET Guide
https://www.myexamnotification.com/2022/06/nta-ugc-net-tourism-administration-and-management-paper-2-solved-question-paper-2013-june.html
https://www.myexamnotification.com/
https://www.myexamnotification.com/
https://www.myexamnotification.com/2022/06/nta-ugc-net-tourism-administration-and-management-paper-2-solved-question-paper-2013-june.html
true
354141229938201693
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content