NTA UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Solved Question Paper 2013 December

Looking for NTA UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Solved Question Paper 2013 December? Here get Paper 2 Solved Question Paper 2013

 NTA UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Solved Question Paper 2013 DecemberNTA UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Solved Question Paper 2013 December: To score better marks in the NTA UGC NET Tourism Administration and Management, you should have depth knowledge of the entire subject.

You can boost your preparation by referring to NTA UGC NET Tourism Administration and Management Question Paper 2 2013 December. It will give you information about the important chapters and concepts covered in all chapters.

You must have NTA UGC NET Tourism Administration and Management Solved Question Papers along with the latest Tourism Administration and Management Syllabus to enhance your semester exam preparation.

Here we provide you the complete guide on NTA UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Solved Question Paper 2013 December.

NTA UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Solved Question Paper 2013 December

NTA UGC NET Tourism Administration and Management Solved Question Papers are the best study materials to score good marks in the Tourism Administration and Management exam.

Practicing these NTA UGC NET Tourism Administration and Management previous year question papers assist the students in getting a clear idea about the question paper pattern and types of questions asked in the exam.

You can check the complete NTA UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Solved Question Paper 2013 December.


1. Which was the year that the first systematic definition of tourist was defined at the WTO Conference at Rome?

(A) 1972

(B) 1987

(C) 1980

(D) 1963

Answer: (D)

 

2. Which one of the following Commissions first defined tourists in the U.S.A. in 1973?

(A) National Travel, Recreational Review Commission

(B) National Tourism Statistics and Compilation Commission

(C) National Tourism Resource and Review Commission

(D) National Travel Research and Review Commission

Answer: (C)

 

3. The Government of India has adopted the definition of tourism from the

(A) United Nations World Tourism Organisation

(B) World Tourism and Travel Councils

(C) United Nations Statistical Commission

(D) Pacific Area Travel Associations

Answer: (C)

 

4. ‘Life of Pi’ is related to

(A) Film to promote tourism in India

(B) Film to promote tourism in Nagaland

(C) Film to promote tourism in Myanmar

(D) Film to promote tourism in China

Answer: (D)

 

5. M.T.A. stands for

(A) Medical Tourist Association

(B) Medical Tourism Association

(C) Medical Travel Association

(D) Medical Treatment Abroad Association

Answer: (B)

 

6. This consists of two lists of place and institutions and the candidate has to match an item in one list with an item in the other:

List – I (Place)                        List – II (Institution)

i. Uttarkashi                1. Jawahar Institute of Mountaineering

ii. Darjeeling                2. Atal Bihari Vajpai Institute of Mountaineering and Allied Sports

iii. Pahalgam                3. Himalayan Institute of Mountaineering

iv. Manali                    4. Nehru Institute of Mountaineering

Codes:

      (i) (ii) (iii) (iv)

(A) (1) (2) (3) (4)

(B) (2) (1) (4) (3)

(C) (3) (4) (2) (1)

(D) (4) (3) (1) (2)

Answer: (D)

 

7. It has been described as cultural property on the UNESCO World Heritage list as “an expression of the astrological skills and cosmological concepts of the court of a scholarly prince at the end of the Mughal period”.

(A) Hawa Mahal

(B) Red Fort

(C) Jantar Mantar

(D) Agra Fort

Answer: (C)

 

8. It is listed as “World Heritage in Danger” in May 2011.

(A) Kaziranga wildlife sanctuary

(B) Manas wildlife sanctuary

(C) Gulf of Mannar

(D) Sundarbans

Answer: (B)

 

9. Identify the odd one from the following:

(A) Ross Island

(B) Viper Island

(C) Havelock Island

(D) Kavaratti Island

Answer: (D)

 

10. Padmanabhapuram Palace is located in the State of

(A) Tamil Nadu

(B) Kerala

(C) Andhra Pradesh

(D) Karnataka

Answer: (A)

 

11. This consists of two lists of statements and terms. The candidate has to match an item in one list with an item in the other:

List – I (Term)                                                             List – II (Statements)

i. Bistro                                                                       1. Provide straight line of counters containing a variety of hot and cold dishes. The counters are segregated according to the type of dishes offered – hot, cold, appetizers, soups, bread, sandwiches, entrees, salads.

ii. Brasserie                                                                  2. Formal restaurant serves drinks, single dishes and other meals one can have just a drink or coffee.

iii. Coffee shop                                                           3. Small restaurant that serves simple moderately priced meals and wine. Braised meats usually served. Service is informal and quick may not have a printed menu.

iv. Cafeteria                                                                4. Restaurant that mainly serves snacks and beverages 24 hours a day, however it may serve all the three meals.

Codes:

      (i) (ii) (iii) (iv)

(A) (3) (2) (4) (1)

(B) (2) (1) (3) (4)

(C) (1) (3) (2) (4)

(D) (4) (1) (3) (2)

Answer: (A)

 

12. “Franchise Agreement” for a restaurant is

(A) an authorization given for making, transporting and serving prepared food.

(B) an agreement based on trade by buyers and sellers.

(C) an authorization given by one company to another to sell its unique product and services.

(D) a management tool used to reward employees working in a restaurant for achieving goals.

Answer: (C)

 

13. ‘Silver Service’ is implemented in a

(A) Fast food outlet

(B) Coffee shop

(C) Fine dining restaurant

(D) Carvery

Answer: (C)

 

14. Which one of the following is an example of commercial non-residential catering outlet?

(A) Motel

(B) Coffee shop

(C) Hotel

(D) Resort

Answer: (B)

 

15. Gueridon service is a

(A) Provision of accommodation and meals for a certain number of days to promote sales.

(B) Set of fixed menus for a set period, which are repeated for a particular period

(C) Form of food service provided by restaurants using a trolley equiped to prepare, cook and serve food in direct view of the guests.

(D) Is a method of serving food with spoon and fork from the left hand side of the guest.

Answer: (C)

 

16. According to Hindu mythology, which land was created by the axe of Lord Parshurama?

(A) Gujarat

(B) Goa

(C) Kerala

(D) Rameshwaram

Answer: (C)

 

17. The maximum dimensions (the sum of the three dimensions) of all carry on baggage should not exceed

(A) 115 cm

(B) 105 cm

(C) 125 cm

(D) 85 cm

Answer: (A)

 

18. Calculate the flying time if a flight leaves Bangkok (+0700 hrs) at 0040 hrs and arrives Budapest (+0200 hrs) at 0615 hrs.

(A) 08.25 hrs

(B) 12.45 hrs

(C) 10.35 hrs

(D) 14.25 hrs

Answer: (C)

 

19. This consists of two lists of railway zones and head quarters and the candidate has to match an item in one list with an item in the other:

List – I (Railway zones)                                                          List – II (Headquarters)

i. South East Central                                                               1. Hubli

ii. South Western                                                                    2. Mumbai CST

iii. Central                                                                               3. Bilaspur

iv. East Central                                                                       4. Hajipur

Codes:

      (i) (ii) (iii) (iv)

(A) (1) (2) (3) (4)

(B) (3) (1) (2) (4)

(C) (3) (2) (1) (4)

(D) (4) (3) (2) (1)

Answer: (B)

 

20. Which is not a major sea port?

(A) Kandla

(B) Dwarka

(C) Ennore

(D) Paradip

 

Answer: (B)

 

21. At present which of the following usually generates the highest rate of commission for travel agents?

(A) Airline Tickets

(B) Hotel Reservations

(C) Travel Insurance

(D) Travellers Cheques

Answer: (C)

 

22. Which of the following statements is true of airlines?

(A) The travel agent is the only outlet for their products.

(B) They accommodate inclusive tours on both scheduled and charter flights.

(C) They never have their own tour operating companies.

(D) They charge a commission from travel agents.

Answer: (B)

 

23. Which is the largest elements of retail travel agency operating costs?

(A) Transaction

(B) Advertising

(C) Payroll

(D) Premises

Answer: (B)

 

24. Which one of the following flights is an example of “first freedom of air”?

(A) YTO → MEX by Air Canada flying over USA

(B) DEL → NAG → MAA by Jet Airways

(C) YTO → CHI → MEX by Air Canada

(D) DEL → KHI → DXB by Air India

Answer: (A)

 

25. This consists of two lists of Airports and their IATA codes. The candidate has to match an item in one list with an item in the other:

List – I (Airports)                                                        List – II (IATA codes)

i. Port Blair                                                                  1. IXI

ii. North Lakhimpur                                                    2. IXR

iii. Ranchi                                                                    3. IXZ

iv. Leh                                                                         4. IXL

Codes:

      (i) (ii) (iii) (iv)

(A) (3) (1) (2) (4)

(B) (2) (1) (3) (4)

(C) (4) (3) (2) (1)

(D) (1) (2) (3) (4)

Answer: (A)

 

26. Cost based, demand based, and competition oriented methods are known as the basic approaches of

(A) Programming

(B) Positioning

(C) Pricing

(D) Packaging

Answer: (C)

 

27. Alliance and Franchises are two main forms of

(A) Vertical marketing system

(B) Horizontal marketing system

(C) Exclusive distribution system

(D) Selective distribution system

Answer: (A)

 

28. Physical facilities is often referred to

(A) Service scape

(B) Moment of truth

(C) Augmented product

(D) Testimonial evidence

Answer: (A)

 

29. Where would you place the backpackers on Stanley Plog’s Continuum?

(A) Psycho centric

(B) Mid centric

(C) Allocentric

(D) None of the above

Answer: (C)

 

30. Service testing is used in service marketing

(A) To determine potential customer acceptance of the new service.

(B) To examine the saleability of the new service.

(C) To examine the concept of service.

(D) To evaluate whether a prospective user understands the idea of proposed service.

Answer: (A)

 

31. Which one of the following makes main difference between a concept and variable?

(A) Measurability

(B) Reliability

(C) Validity

(D) Scalability

Answer: (A)

 

32. Which four important sets of variables may be operated to investigate a casual relationship or association?

(A) Change variables – outcome variables – Affecting variables – Connecting variables

(B) Effective variables – Linking variables – Perceptual variables – Behaviour variables

(C) Paradigm variables – Concept variables – Independent variables – Behavioural variables

(D) Causal variables – Extraneous variables – Intervening variables – Dependent variables

Answer: (A)

 

33. The intervening variable is one which links between

(A) Mediating and moderating variables

(B) Independent and dependent variables

(C) Controlling and constant variables

(D) All of the above

Answer: (B)

 

34. This consists of two lists of statements and terms and the candidate has to match an item in one list with an item in the other:

List – I (Terms)                                               List – II (Statements)

i. Active variable                                             1. Not manipulated or not controlled

ii. Attribute variable                                        2. Outcome and effect

iii. Independent variable                                 3. Manipulated or controlled

iv. Dependent variable                                    4. Cause responsible for bringing about change

Codes:

      (i) (ii) (iii) (iv)

(A) (2) (1) (3) (4)

(B) (3) (2) (1) (4)

(C) (1) (3) (4) (2)

(D) (4) (1) (2) (3)

Answer: (C)

 

35. A Central Tourist Advisory Committee in India was constituted in the year

(A) 1950

(B) 1960

(C) 1970

(D) 1980

Answer: (A)

 

36. The Department of Tourism (Government of India) under the Ministry of Transport and

Communication was created in the year

(A) 1948

(B) 1958

(C) 1968

(D) 1978

Answer: (B)

 

37. In which Five Year Plan, no funds were allocated for Tourism Development in Indi?

(A) First

(B) Third

(C) Fifth

(D) Sixth

Answer: (A)

 

38. For the creation of accommodation, transportation and recreational facilities at key tourist centres, separate funds were allocated under which Five Year Plan of India?

(A) First Five Year Plan

(B) Second Five Year Plan

(C) Third Five Year Plan

(D) Fourth Five Year Plan

Answer: (B)

 

39. Tourism was accorded the status of an industry in which Five Year Plan of India?

(A) Sixth

(B) Seventh

(C) Eighth

(D) Ninth

Answer: (B)

 

40. The Tourism Finance Corporation of India was established in the year

(A) 1985

(B) 1986

(C) 1987

(D) 1989

Answer: (D)

 

41. Which one of the following is most current liquid asset for a firm?

(A) Bills Receivable

(B) Inventory

(C) Term Loans

(D) Cash

Answer: (D)

 

42. Exchange of ‘interest obligations between two parties” refers

(A) Interest swaps

(B) Currency swaps

(C) Currency option

(D) Interest rate futures

Answer: (A)

 

43. The return on Shareholders capital is called

(A) Dividend

(B) Interest

(C) Profit

(D) None of the above

Answer: (A)

 

44. Tactical Planning refers to

(A) Short range planning

(B) Emphasizes current operations planning

(C) Planning for one year or less

(D) All of the above

Answer: (D)

 

45. Leadership that is based on the attitude that the leader is self employed and that leadership style is known as

(A) Entrepreneurial

(B) Transformational

(C) Coaching

(D) Super leadership

Answer: (A)

 

Read the passage below and answer the questions that follow based on your understanding of the passage. Answer the questions (46-50):

The Humayun’s Tomb was constructed by one of his widow.

Today, the tomb complex is entered by a large gate on the West, although in Mughal times the Southern gate was widely used. Upon entering any gate, the centrally situated tomb and its char bagh setting are visible. Each of the four garden plots is further subdivided by narrower waterways. Based on the char bagh types established in Iran and more fully developed in Babur’s own concept of the ideal garden, such formalized and geometrically planned garden settings became standard for all the imperial Mughal Mausolea and for those of many nobles as well. Char bagh gardens long had been associated with paradisiacal imagery. But at Humayun’s tomb, the association is all more explicit, for the water channels appear to vanish beneath the actual Mausoleum yet reappear in their same straight course on the opposite side. This evokes a Quranic verse which describes rivers flowing beneath gardens of paradise.

The Mausoleum is square in plan, 45 metres on a side. Crowned with a white marble bulbous dome and flanking chattris, the tomb sits on a high elevated plinth 99 metres per side. Each fa├žade, faced with red sand stones and trimmed with white marble, is nearly identical and meets at chamfered corners. The west, north and east facades are marked by a high central portal flanked on either side by lower wings with deeply recessed niches. The south entrance, probably the main one, consists of lower wings on either side of a high central pishtaq, underneath which is a deeply recessed niche. The seeming simplicity of this tomb’s exterior is belied by the interior.

 

46. Humayun’s tomb is known to have constructed by

(A) Emperor Akbar

(B) Haji Begum

(C) Maryam Makani

(D) Nurjahan Begum

Answer: (B)

 

47. The concept of char bagh was developed in India by

(A) Babur

(B) Humayun

(C) Akbar

(D) Shahjahan

Answer: (A)

 

48. Char bagh garden is associated with

(A) Palace of Mughal emperor

(B) Paradisical imagery

(C) Diwan-i Khas

(D) Dargah of a Saint

Answer: (B)

 

49. The layout of the water channel evokes Quranic verses, means

(A) rivers flowing in the garden

(B) rivers flowing in the Mausoleums

(C) rivers flowing beneath gardens of paradise

(D) none of the above

Answer: (C)

 

50. Humayun’s tomb is decorated with

(A) Pishtaq

(B) A white marble bulbous dome and chattris

(C) Pietron dura design

(D) Kashikari

 

Answer: (B)


 

Year Wise UGC NET Previous Year Question Papers Solved Tourism Administration and Management

Year Wise NTA UGC NET Tourism Administration and Management Solved question Papers from June 2006 till today are given below.

Download Year Wise NTA UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Solved Paper
UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Question Paper 2020 June
UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Question Paper 2019 December
UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Question Paper 2019 June
UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Question Paper 2018 December
UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Question Paper 2018 July
UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Question Paper 2017 November
UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Question Paper 2016 July
UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Question Paper 2015 June
UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Question Paper 2015 December
UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Question Paper 2014 June
UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Question Paper 2014 December
UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Solved Question Paper 2013 December
UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Solved Question Paper 2013 June
UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Solved Question Paper 2012 June
UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Question Paper 2011 June
UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Question Paper 2011 December
UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Question Paper 2010 June
UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Question Paper 2010 December
UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Question Paper 2009 June
UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Question Paper 2009 December
UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Question Paper 2008 June
UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Question Paper 2008 December
UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Question Paper 2007 June
UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Question Paper 2007 December
UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Question Paper 2006 June
UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Question Paper 2006 December
UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Question Paper 2005 June
UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Question Paper 2005 December
UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Question Paper 2004 December

We have covered the NTA UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Solved Question Paper 2013 December.

If you have any questions about NTA UGC NET Tourism Administration and Management Solved Question Papers, please let us know in the comment section.

COMMENTS

Name

NTA UGC NET Adult Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Anthropology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Archaeology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Commerce Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Comparative Literature Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Comparative Study of Religions Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Computer Science and Applications Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Criminology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Defence and Strategic Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Economics Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Electronic Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET English Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Environmental Sciences Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Folk Literature Solved Question Papers,8,NTA UGC NET Forensic Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Geography Solved Question Papers,10,NTA UGC NET History Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Home Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Human Rights and Duties Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Indian Culture Solved Question Papers,10,NTA UGC NET International and Area Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Labour Welfare Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Law Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Library and Information Science Solved Question Papers,40,NTA UGC NET Linguistics Solved Question Papers,9,NTA UGC NET Management Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Mass Communication and Journalism Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Museology and Conservation Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Music Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Paper 1 Solved Question Papers,30,NTA UGC NET Performing Arts Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Philosophy Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Physical Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Political Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Population Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Psychology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Public Administration Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Social Medicine and Community Health Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Social Work Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Sociology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Tourism Administration and Management Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Tribal and Regional Languages Solved Question Papers,8,NTA UGC NET Visual Art Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Women Studies Solved Question Papers,10,UGC NET Answer Key,82,UGC NET Books,82,UGC NET Exam,99,UGC NET Question Papers With Solutions,83,UGC NET Subjects,1,UGC NET Syllabus,82,Year Wise Solved NTA UGC NET Question Papers,82,
ltr
item
My Exam Notification - Free UGC NET Guide: NTA UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Solved Question Paper 2013 December
NTA UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Solved Question Paper 2013 December
Looking for NTA UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Solved Question Paper 2013 December? Here get Paper 2 Solved Question Paper 2013
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEgodF-ml2wpWiM5ydYeYhpSXZZQJbr9RMecSfvGw5s9T0cjCznVRncPGkV68pijIYAAFTAaaTdui8Q5ulsLl7HsWzOW82nAfpI_CqJLPRebh2UYG41dTGTP-iRPMlbW8yB4CmFtxNGX3AW5rl-0yJSi7-rnyqSi8LFqg-8grjMiVWrSivH4qTNQIMLTvw=w320-h192
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEgodF-ml2wpWiM5ydYeYhpSXZZQJbr9RMecSfvGw5s9T0cjCznVRncPGkV68pijIYAAFTAaaTdui8Q5ulsLl7HsWzOW82nAfpI_CqJLPRebh2UYG41dTGTP-iRPMlbW8yB4CmFtxNGX3AW5rl-0yJSi7-rnyqSi8LFqg-8grjMiVWrSivH4qTNQIMLTvw=s72-w320-c-h192
My Exam Notification - Free UGC NET Guide
https://www.myexamnotification.com/2022/06/nta-ugc-net-tourism-administration-and-management-paper-2-solved-question-paper-2013-december.html
https://www.myexamnotification.com/
https://www.myexamnotification.com/
https://www.myexamnotification.com/2022/06/nta-ugc-net-tourism-administration-and-management-paper-2-solved-question-paper-2013-december.html
true
354141229938201693
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content