NTA UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Solved Question Paper 2012 June

Looking for NTA UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Solved Question Paper 2012 June? Here get Paper 2 Solved Paper 2012 June

 NTA UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Solved Question Paper 2012 JuneNTA UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Solved Question Paper 2012 June: To score better marks in the NTA UGC NET Tourism Administration and Management, you should have depth knowledge of the entire subject.

You can boost your preparation by referring to NTA UGC NET Tourism Administration and Management Question Paper 2 2012 June. It will give you information about the important chapters and concepts covered in all chapters.

You must have NTA UGC NET Tourism Administration and Management Solved Question Papers along with the latest Tourism Administration and Management Syllabus to enhance your semester exam preparation.

Here we provide you the complete guide on NTA UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Solved Question Paper 2012 June.

NTA UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Solved Question Paper 2012 June

NTA UGC NET Tourism Administration and Management Solved Question Papers are the best study materials to score good marks in the Tourism Administration and Management exam.

Practicing these NTA UGC NET Tourism Administration and Management previous year question papers assist the students in getting a clear idea about the question paper pattern and types of questions asked in the exam.

You can check the complete NTA UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Solved Question Paper 2012 June.


1. A record in which passenger reservation data is stored.

(A) CRT

(B) PNR

(C) Client Profile

(D) Modem

Answer: (B)

 

2. During which plan period, Government of India made a provision for financial outlay for tourism for the first time?

(A) 1st Five Year Plan

(B) 2nd Five Year Plan

(C) 3rd Five Year Plan

(D) 5th Five Year Plan

Answer: (B)

 

3. Which International agency provides funds for Endogenous Tourism projects?

(A) UNDP

(B) UNESCO

(C) UNWTO

(D) UNEP

Answer: (A)

 

4. Which one of the following is not a Special Tourism Area (STA)?

(A) Bekal

(B) Sindhudurg

(C) Puri-Konark Marine drive

(D) Vishakhapattanam

Answer: (D)

 

5. Tourist Visa is valid for how many days in India?

(A) 30 days

(B) 60 days

(C) 90 days

(D) 180 days

Answer: (C)

 

6. Break-even analysis refers to

(A) Total Cost = Total Revenue

(B) Marginal Cost > Total Cost

(C) Total Cost > Total Revenue

(D) Marginal Cost = Average Cost

Answer: (A)

 

7. The SERVQUAL model is also known as

(A) Gaps Model

(B) Nordic Model

(C) Plog’s Model

(D) Differential Model

Answer: (A)

 

8. The Historian who identified Seven Wonders of the ancient world was

(A) Aristotle

(B) Pliny the Elder

(C) IbnBatuta

(D) Rahul Sankrityayan

Answer: (B)

 

9. Which one of the following is defined as Type-I error?

(A) Response error that is accepted when it is falsified.

(B) Beta error that is accepted when it is false.

(C) Alpha error that is rejected when it is true.

(D) Standard error that is rejected when it is in fact true.

Answer: (C)

 

10. The list consists of two lists of Sampling methods and their respective strengths. The candidate has to match an item in one list with an item in the other.

List – I                                    List – II

(Sampling method)                 (Strength)

(a) Systematic sampling          (i) Low cost and less time consuming

(b) Stratified sampling            (ii) Easy to implement and cost effective

(c) Cluster sampling                (iii) Inclusion of all important subpopulations

(d) Judgemental sampling       (iv) More representativeness and no sampling frame

Codes:

        (a) (b) (c) (d)

(A) (iii) (ii) (i) (iv)

(B) (iv) (iii) (ii) (i)

(C) (i) (ii) (iii) (iv)

(D) (ii) (iii) (iv) (i)

Answer: (B)

 

11. Which one of the following is explained as Type-II error?

(A) Mean error that is not rejected when it is false.

(B) Population error when it is neither rejected nor accepted.

(C) Betaerror that is accepted when it is false.

(D) Sample error when it is accepted.

Answer: (C)

 

12. Which organisation is recently celebrating 150 years of its foundation?

(A) Indian Posts

(B) Indian Railways

(C) Archaeological Survey of India

(D) Airports Authority of India

Answer: (C)

 

13. Tourists’ behaviour suggested by Cohen in 1979 as

(A) Institutional and Non- Institutional

(B) Venturesome and Pleasure seeker

(C) Impassive and self-confident

(D) Explorer and Drifter

Answer: (A)

 

14. A car rental site located near the Airport terminal but not directly on the premises of the Airport is called

(A) Drop off point

(B) Pick up point

(C) Off-premises location

(D) Airport terminal

Answer: (C)

 

15. A ‘pass’ entitling the holder to unlimited rail travel throughout England, Scotland and Wales is known as

(A) Eurail ‘pass’

(B) Britrail ‘pass’

(C) Indrail ‘pass’

(D) Travel ‘passes

Answer: (B)

 

16. The DND cards in a maid’s trolley belong to

(A) Bathroom supplies

(B) Guestroom amenities

(C) Linen supplies

(D) Room service supplies

Answer: (B)

 

17. Name the under liner cloth used on a restaurant table.

(A) Slip cloth

(B) Demask

(C) Serviette

(D) Baize cloth

Answer: (A)

 

18. ARR is the term used in hotel industry for identifying

(A) Average Revenue Rate

(B) Average Rack Rate

(C) Average Room Revenue

(D) Actual Room Rate

Answer: (C)

 

19. A sampling frame is

I. Representative of the elements of the target population

II. A list of whole population

III. A compilation of sub-population elements in the universe.

IV. A subset of the population representing from the study.

(A) I, II and III are correct.

(B) I and III are correct.

(C) I and IV are correct.

(D) II and III are correct.

Answer: (C)

 

20. Which one of the following are parametric test tools?

(A) Chi-square test

(B) Man-Whitney test

(C) T-test

(D) Wilcoxon text

 

Answer: (C)

 

21. Which places are covered by “the palace on wheels”?

(a) Jaipur

(b) Udaipur

(c) Jodhpur

(d) Agra

(A) (a), (b), (c) are correct.

(B) (b), (c), (d) are correct.

(C) (a), (b) are correct.

(D) All are correct.

Answer: (D)

 

22. In how many countries ‘Schengen Visa’ is valid?

(A) 17

(B) 18

(C) 22

(D) 25

Answer: (D)

 

23. Who is the youngest Indian mountaineer to climb Mt. Everest till 2011?

(A) A.B. Vajpai

(B) ArjunVajpai

(C) Arjuna Singh Negi

(D) Santosh Yadav

Answer: (B)

 

24. Which is the longest train service in India?

(A) Him Sagar Express

(B) Kerala Express

(C) Vivek Express

(D) Varanasi Chennai Express

Answer: (C)

 

25. Which hill station is not served by Toy Train?

(A) Darjeeling

(B) Coonoor

(C) Mount Abu

(D) Matheran

Answer: (C)

 

26. Where is the Mousoleum of Emperor Akbar?

(A) Sikandra

(B) Lahore

(C) Delhi

(D) Fatehpur Sikri

Answer: (A)

 

27. What is the Phobia (fear) of travel?

(A) Tachophobia

(B) Acrophobia

(C) Hodophobia

(D) Androphobia

Answer: (C)

 

28. Which is not a major seaport on Eastern Coast of India?

(A) Paradip

(B) Visakhapatnam

(C) Ennore

(D) Puri

Answer: (D)

 

29. Which one of the following is not a classical dance?

(A) Yakshagana

(B) Mohiniattam

(C) Kuchipudi

(D) Manipuri

Answer: (A)

 

30. The world celebrated the 150th birth anniversary of the creative genius of Bengal in 2011.

(A) Ramakrishna Paramahamsa

(B) Rabindranath Tagore

(C) Sharat Chandra Chattopadhyay

(D) Eswar Chandra Vidhyasagar

Answer: (B)

 

31. Arunachalesvara temple is considered as one of the oldest and longest temple in the world and is situated in

(A) Tiruvannamalai

(B) Tiruvananthapuram

(C) Tiruchirapalli

(D) Tirupati

Answer: (A)

 

32. This consists of two lists of historical monuments / sculptures and places. The candidate has to match an item in one list with an item in the other.

List – I                                                            List – II

(i) Arjuna’s Penance (Longest Bas relief)       (1) Fatehpur Sikri

(ii) Buland Darwaja                                        (2) Elephanta Caves

(iii) Statue of Trimurti                                     (3) Mamallapuram

(iv) Statue of Bahubali                                    (4) Sravanabelagola

Codes:

       (i) (ii) (iii) (iv)

(A) (3) (1) (2) (4)

(B) (4) (1) (3) (2)

(C) (3) (2) (1) (4)

(D) (1) (3) (2) (4)

Answer: (A)

 

33. The largest Tiger reserve ‘Nagarjuna- Srisailam’ Tiger reserve is located in

(A) Tamil Nadu

(B) Karnataka

(C) Andhra Pradesh

(D) Kerala

Answer: (C)

 

34. A three letter code designating the type of aircraft used for passenger flight or cargo transport is known as

(A) Hub code

(B) Carrier code

(C) Equipment code

(D) Airline code

Answer: (C)

 

35. A term for reheating/regenerating space used by the flight crew to heat or prepare passenger meals on an aircraft

(A) Hold

(B) Connection

(C) Kitchenette

(D) Galley

Answer: (D)

 

36. The famous Meenakshi Temple is situated in

(A) Chidambaram

(B) Madurai

(C) Coimbattore

(D) Chennai

Answer: (B)

 

37. A Segment of a connection or if a direct flight involves a change of aircraft, any portion between a board point and off-point is known as

(A) Departure point

(B) Transfer point

(C) Stop over point

(D) Off-point

Answer: (B)

 

38. In an air itinerary, the destination point used to determine the round trip fare or maximum permitted mileage

(A) Turn around point

(B) Railing point

(C) Connecting point

(D) Embarkation point

Answer: (A)

 

39. Where is the highest railway station in India?

(A) Kalka on the Shimla Mountain Railway.

(B) Ghoom on the Darjeeling Himalayan Railway.

(C) Coonoor on the Nilgiri Mountain Railway.

(D) Matheran on Western Hill Railway.

Answer: (B)

 

40. Haji Ali Dargah is located in

(A) Hyderabad

(B) Delhi

(C) Mumbai

(D) Lucknow

Answer: (C)

 

41. When was the first National Park in India set up?

(A) 1956

(B) 1921

(C) 1935

(D) 1947

Answer: (C)

 

42. This consists of two lists of places andthe names of temples and the candidate has to match an item in one list with an item in the other.

List – I                                    List – II

(i) Kailasanathatempe             (1) Mahabalipuram

(ii) Kamakshi Temple              (2) Ellora

(iii) Shore temple                     (3) Kanchipuram

(iv) Sun temple                        (4) Konark

Codes:

       (i) (ii) (iii) (iv)

(A) (2) (3) (4) (1)

(B) (3) (2) (1) (4)

(C) (4) (2) (3) (1)

(D) (2) (3) (1) (4)

Answer: (D)

 

43. This consists of two lists of Rural Tourism Projects, and the Place (State)

List – I                                    List – II

(i) Jyotisar                               (1) Kerala

(ii) Khultabad-Sulibhanjan      (2) Haryana

(iii) Kumbhalangi                    (3) Odisha

(iv) Raghurajpur                      (4) Maharashtra

Codes:

       (i) (ii) (iii) (iv)

(A) (4) (1) (3) (2)

(B) (2) (4) (1) (3)

(C) (2) (1) (3) (4)

(D) (3) (2) (4) (1)

Answer: (B)

 

44. Which is the first privately built International Airport of India?

(A) Gopinath Bardolai International Airport

(B) Nedumbassery International Airport

(C) Chhatrapati Shivaji International Airport

(D) Netaji Subhash Chandra Bose International Airport

Answer: (B)

 

45. Advertising strategy in marketing covers

(A) Distribution Strategy

(B) Creative and Media Strategy

(C) Public Relations Strategy

(D) Press Relations Strategy

Answer: (B)

 

46. Seasonality of travel can be smoothened by adopting which one of the following method

(A) Advertising

(B) Direct Marketing

(C) Public Relations

(D) Consumer Promotion

Answer: (D)

 

47. Assertion (A): Tourism as a product has the elements of both tangibility and intangibility.

Reason (R): A part of Tourism product can be physically experienced.

(A) Both (A) and (R) are correct.

(B) Both (A) and (R) are correct, but (R) is not the correct explanation.

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (A)

 

48. Assertion (A): Travel agents are now reinventing themselves as consultants.

Reason (R): The development of technology has automated many functions of travel agent.

(A) Both (A) and (R) are correct.

(B) Both (A) and (R) are correct, but(R) is not the correct explanation.

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (A)

 

49. Name the Behavioural Scientist who developed the ERG theory of motivation?

(A) Clayton Alderfer

(B) Abraham Maslow

(C) Henry Herzberg

(D) David McClelland

Answer: (A)

 

50. Managerial grid model is meant for

(A) Behavioural Leadership

(B) Innovative Leadership

(C) Situational Leadership

(D) Functional Leadership

 

Answer: (A)


 

Year Wise UGC NET Previous Year Question Papers Solved Tourism Administration and Management

Year Wise NTA UGC NET Tourism Administration and Management Solved question Papers from June 2006 till today are given below.

Download Year Wise NTA UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Solved Paper
UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Question Paper 2020 June
UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Question Paper 2019 December
UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Question Paper 2019 June
UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Question Paper 2018 December
UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Question Paper 2018 July
UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Question Paper 2017 November
UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Question Paper 2016 July
UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Question Paper 2015 June
UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Question Paper 2015 December
UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Question Paper 2014 June
UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Question Paper 2014 December
UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Solved Question Paper 2013 June
UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Solved Question Paper 2012 June
UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Question Paper 2011 June
UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Question Paper 2011 December
UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Question Paper 2010 June
UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Question Paper 2010 December
UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Question Paper 2009 June
UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Question Paper 2009 December
UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Question Paper 2008 June
UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Question Paper 2008 December
UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Question Paper 2007 June
UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Question Paper 2007 December
UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Question Paper 2006 June
UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Question Paper 2006 December
UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Question Paper 2005 June
UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Question Paper 2005 December
UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Question Paper 2004 December

We have covered the NTA UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Solved Question Paper 2012 June.

If you have any questions about NTA UGC NET Tourism Administration and Management Solved Question Papers, please let us know in the comment section.

COMMENTS

Name

NTA UGC NET Adult Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Anthropology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Archaeology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Commerce Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Comparative Literature Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Comparative Study of Religions Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Computer Science and Applications Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Criminology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Defence and Strategic Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Economics Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Electronic Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET English Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Environmental Sciences Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Folk Literature Solved Question Papers,8,NTA UGC NET Forensic Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Geography Solved Question Papers,10,NTA UGC NET History Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Home Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Human Rights and Duties Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Indian Culture Solved Question Papers,10,NTA UGC NET International and Area Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Labour Welfare Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Law Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Library and Information Science Solved Question Papers,40,NTA UGC NET Linguistics Solved Question Papers,9,NTA UGC NET Management Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Mass Communication and Journalism Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Museology and Conservation Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Music Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Paper 1 Solved Question Papers,30,NTA UGC NET Performing Arts Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Philosophy Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Physical Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Political Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Population Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Psychology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Public Administration Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Social Medicine and Community Health Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Social Work Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Sociology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Tourism Administration and Management Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Tribal and Regional Languages Solved Question Papers,8,NTA UGC NET Visual Art Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Women Studies Solved Question Papers,10,UGC NET Answer Key,82,UGC NET Books,82,UGC NET Exam,99,UGC NET Question Papers With Solutions,83,UGC NET Subjects,1,UGC NET Syllabus,82,Year Wise Solved NTA UGC NET Question Papers,82,
ltr
item
My Exam Notification - Free UGC NET Guide: NTA UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Solved Question Paper 2012 June
NTA UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Solved Question Paper 2012 June
Looking for NTA UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Solved Question Paper 2012 June? Here get Paper 2 Solved Paper 2012 June
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEhtZadiQi_ynKHAJgpnn9A6Ca_B9dm0B9uKBaG8lTTDppdP9OVkKjOCCwGv2_SZ38RnPrMW-BSt0dDENAJ5AdsFLzov8Y6Ee45Z6GoHF0JD13vOEt63wLFZWNum2UeGKbVtLy1iUiTOBZ3qc6Wg5nBUqtCkjkVRw8NFsJ_CvUEgTp7sTQNafJh_QJfeGw=w320-h192
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEhtZadiQi_ynKHAJgpnn9A6Ca_B9dm0B9uKBaG8lTTDppdP9OVkKjOCCwGv2_SZ38RnPrMW-BSt0dDENAJ5AdsFLzov8Y6Ee45Z6GoHF0JD13vOEt63wLFZWNum2UeGKbVtLy1iUiTOBZ3qc6Wg5nBUqtCkjkVRw8NFsJ_CvUEgTp7sTQNafJh_QJfeGw=s72-w320-c-h192
My Exam Notification - Free UGC NET Guide
https://www.myexamnotification.com/2022/06/nta-ugc-net-tourism-administration-and-management-paper-2-solved-question-paper-2012-june.html
https://www.myexamnotification.com/
https://www.myexamnotification.com/
https://www.myexamnotification.com/2022/06/nta-ugc-net-tourism-administration-and-management-paper-2-solved-question-paper-2012-june.html
true
354141229938201693
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content