NTA UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Solved Question Paper 2012 December

Looking for NTA UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Solved Question Paper 2012 December? Here get Paper 2 Solved Question Paper 2012

 NTA UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Solved Question Paper 2012 DecemberNTA UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Solved Question Paper 2012 December: To score better marks in the NTA UGC NET Tourism Administration and Management, you should have depth knowledge of the entire subject.

You can boost your preparation by referring to NTA UGC NET Tourism Administration and Management Question Paper 2 2012 December. It will give you information about the important chapters and concepts covered in all chapters.

You must have NTA UGC NET Tourism Administration and Management Solved Question Papers along with the latest Tourism Administration and Management Syllabus to enhance your semester exam preparation.

Here we provide you the complete guide on NTA UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Solved Question Paper 2012 December.

NTA UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Solved Question Paper 2012 December

NTA UGC NET Tourism Administration and Management Solved Question Papers are the best study materials to score good marks in the Tourism Administration and Management exam.

Practicing these NTA UGC NET Tourism Administration and Management previous year question papers assist the students in getting a clear idea about the question paper pattern and types of questions asked in the exam.

You can check the complete NTA UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Solved Question Paper 2012 December.


1. Where is the Leonardo Da Vinci Airport?

(A) Rome

(B) Paris

(C) Lisbon

(D) Madrid

Answer: (A)

 

2. What is sagarmatha?

(A) National Park

(B) Brahmaputra river

(C) Mount Everest

(D) An Island

Answer: (C)

 

3. What is the IATA code of Port Blair?

(A) IX B

(B) PBR

(C) IX Z

(D) PRT

Answer: (C)

 

4. Khajuraho dance festival is organised every year in the

(A) First week of November

(B) First week of December

(C) First week of January

(D) First week of February

Answer: (D)

 

5. Which are the world heritage sites?

(a) Sanchi Stupa

(b) Hampi monuments

(c) Brihadhishwara temple

(d) Golconda Fort

(A) (a), (b), (c) are correct.

(B) (a), (b) are correct.

(C) None are correct.

(D) All are correct.

Answer: (A)

 

6. Which place was the venue of 10th“PravasiBhartiyaSammelan” (Non resident Indian Conclave)?

(A) Jaipur

(B) Hyderabad

(C) Delhi

(D) Bangalore

Answer: (A)

 

7. Which is not a Jain Pilgrimage Centre?

(A) Palitana

(B) Pavapuri

(C) Parsvanath

(D) Panchmarhi

Answer: (D)

 

8. Which is not a skiing resort?

(A) Shimla

(B) Auli

(C) Manali

(D) Gulmarg

Answer: (A)

 

9. Which pass lies enroute to Leh?

(A) Shipki la

(B) Nathu la

(C) Zozila

(D) Bom di la

Answer: (C)

 

10. Identify the balloonist who made world record of 69,000 ft ascend?

(A) Steve Fossett

(B) Bran Johnson

(C) Amundson

(D) Vijaypat Singhania

Answer: (D)

 

11. Which year was celebrated as centenary year of Indian Civil Aviation?

(A) 2009

(B) 2010

(C) 2011

(D) 2012

Answer: (C)

 

12. Assertion (A): Air India is facing a huge loss of Rs. 64,000 crores.

Reason (R): It has a very large number of employees.

(A) Both (A) and (R) are true.

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation.

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (B)

 

13. Assertion (A): Daylight saving time is advancement of standard time by one hour.

Reason (R): All countries located in high latitudes follow daylight saving time concept.

(A) Both (A) and (R) are true.

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation.

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (C)

 

14. Which year is considered as a benchmark for declaring a property as heritage hotel?

(A) Before 1850

(B) 1850

(C) 1900

(D) 1950

Answer: (D)

 

15. On January 14, 2012 which Luxury cruise liner met with an accident near Isola de Gilio (Italy)?

(A) Italinho Concordia

(B) Costa Concordia

(C) Galilio Romanco

(D) Francici Giovani

Answer: (B)

 

16. Which national is not given “Visa-on arrival” in India?

(A) Singapore

(B) New Zealand

(C) Japan

(D) Thailand

Answer: (D)

 

17. Service scapes refers to

(A) Natural beauty

(B) Physical beauty

(C) Sense of place

(D) Quality gap

Answer: (B)

 

18. To distinguish between a tourist and an excursionist what should be the duration of tour?

(A) 12 hours

(B) 18 hours

(C) 24 hours

(D) 36 hours

Answer: (C)

 

19. In Tourism Multiplier, which of the following is not considered as ‘tourist spending’?

(A) Direct spending

(B) Indirect spending

(C) Induced spending

(D) Demonstrative spending

Answer: (D)

 

20. A system of calculating international fares based on the maximum permitted mileage between two points

(A) Mileage control

(B) Mileage method

(C) Maximum permitted mileage

(D) Fare construction

 

Answer: (B)

 

21. In an itinerary, the destination point used to determine the round trip fare or maximum permitted mileage

(A) Turn around point

(B) Railing

(C) Connecting point

(D) Embarkation point

Answer: (A)

 

22. A measurement of revenues required by a hotel over a fixed time period after operating expenses and taxes are deducted is known as

(A) Average room rate

(B) Cash flow

(C) Revenue

(D) Income

Answer: (B)

 

23. This consists of two lists of “types of journey and itinerary”. The candidate has to match an item in one list with an item in the other.

List – I                                    List – II

i. One way                               1. DEL -> LON – NYC -> TYO – DEL

ii. Round the World                2. DEL -> LON – NYC – CCU

iii. Open jaw                            3. SXR -> DEL -> MAA

iv. Circular trip                        4. BOM – DXB -> PAR -> BOM

Codes:

       i ii iii iv

(A) 3 1 2 4

(B) 2 3 1 4

(C) 3 2 1 4

(D) 1 2 3 4

Answer: (A)

 

24. “DND” is a sign to indicate

(A) Do Not Disturb

(B) Door to Door

(C) Double Income No Kids

(D) Do and Done

Answer: (A)

 

25. The first Oberoi hotel is located at

(A) Kolkata

(B) Mumbai

(C) Shimla

(D) Nainital

Answer: (C)

 

26. This consists of two lists of names of cuisines and the region connected, the candidate has to match an item in one list with an item in the other:

List – I                        List – II

(Cuisines)                    (Regions)

i. Chettinadu               1. Karnataka

ii. Udupi                      2. Karaikudi

iii. Moppila                  3. Malabar

iv. Awadh                   4. Lucknow

Codes:

       i ii iii iv

(A) 1 2 3 4

(B) 3 4 2 1

(C) 2 1 3 4

(D) 4 3 1 2

Answer: (C)

 

27. During which plan period “Tourism” was awarded the status of an Industry?

(A) 5th Five Year Plan

(B) 6th Five Year Plan

(C) 7th Five Year Plan

(D) 8th Five Year Plan

Answer: (C)

 

28. In which year the Government of India introduced National Action Plan?

(A) 1982

(B) 1988

(C) 1992

(D) 2002

Answer: (C)

 

29. Who is the first Director General of Tourism?

(A) Somnath Chibb

(B) M.P. Bezbaruah

(C) S.K. Mishra

(D) L.K. Jha

Answer: (A)

 

30. Marketing is a process of

(A) Transactional exchange

(B) Relational exchange

(C) Circulatory exchange

(D) All of the above

Answer: (D)

 

31. The uncontrolled factors with immediate effect on business are called

(A) Actors

(B) Environs

(C) Mixes

(D) Variables

Answer: (A)

 

32. Which destination is not covered by the “Maharaja Express”?

(A) Gaya

(B) Varanasi

(C) Allahabad

(D) Khajuraho

Answer: (C)

 

33. Which State/Union Territory has the largest number of wild life sanctuaries?

(A) Madhya Pradesh

(B) Andaman and Nicobar Islands

(C) Karnataka

(D) Assam

Answer: (B)

 

34. Where is the highest Golf Course in the world located?

(A) Darjeeling

(B) Gulmarg

(C) Almora

(D) Nainital

Answer: (B)

 

35. Two additional variables to explain service marketing along with product marketing are

(A) Physical evidence and process

(B) Placement and packaging

(C) Place and Publicity

(D) Partnership and Positioning

Answer: (A)

 

36. “Promotion Mix” includes

(A) Advertising

(B) Sales Promotion

(C) Direct Marketing

(D) All of the above

Answer: (D)

 

37. The leverage associated with investment activities is referred to

(A) Operating leverage

(B) Financial leverage

(C) Combined leverage

(D) None of the above

Answer: (A)

 

38. Which financial organisation authorises the foreign currency dealers to buy and sell foreign currency in India?

(A) State Bank of India

(B) Reserve Bank of India

(C) Ministry of Finance

(D) Ministry of Home Affairs

Answer: (B)

 

39. What is the ratio of FDI in the Accommodation sector in India?

(A) 49 %

(B) 51 %

(C) 71 %

(D) 100 %

Answer: (D)

 

40. Which of the following is India’s first Submarine Museum?

(A) INS Kursura

(B) INS Vikrant

(C) Sagar Kanya

(D) INS Virat

Answer: (A)

 

41. ‘OPERA’ is a

(A) Travel company

(B) Software used for reservation of hotel rooms

(C) Airline charter company

(D) Franchise hotel chain

Answer: (B)

 

42. Gandhara Art is the outcome of

(A) Gracco – Roman technique

(B) Gracco – Bactrian technique

(C) Gracco – Persian technique

(D) Gracco – Indian technique

Answer: (A)

 

43. The restaurant service orders are taken by

(A) Captain

(B) Steward

(C) Busboy

(D) Waiter

Answer: (A)

 

44. In which Indian city, the “Fort William” is located?

(A) Chennai

(B) Kolkata

(C) Bangalore

(D) Mangalore

Answer: (B)

 

45. Which is not the randomized sampling method?

(A) Snowball sampling

(B) Stratified sampling

(C) Cluster sampling

(D) Systematic sampling

Answer: (A)

 

46. Qualitative research is based on questions that are based on one of the following:

(A) Likert scale

(B) Staple scale

(C) Semantic scale

(D) Unstructured

Answer: (D)

 

47. This consists of two lists of cities and airline codes. The candidate has to match an item in one list with an item in the other:

List – I                        List – II

i. Bagdogra                 1. BHJ

ii. Bhuj                        2. IXR

iii. Ranchi                    3. BDQ

iv. Vadodara               4. IXB

Codes:

       i ii iii iv

(A) 4 1 2 3

(B) 4 2 3 1

(C) 3 4 2 1

(D) 1 2 3 4

Answer: (A)

 

48. The statement of hypothesis is framed in the form of one of the following:

(A) Interrogative

(B) Declarative

(C) Assertive

(D) Conclusive

Answer: (B)

 

49. Standard deviation is

(A) The square root of the variance

(B) The square root of the median

(C) The square root of mode

(D) The square root of dispersion

Answer: (A)

 

50. Which one of the following is scheduled method?

(A) Self-administered

(B) Online survey

(C) Mail Survey

(D) Administered by enumerator

 

Answer: (D)


 

Year Wise UGC NET Previous Year Question Papers Solved Tourism Administration and Management

Year Wise NTA UGC NET Tourism Administration and Management Solved question Papers from June 2006 till today are given below.

Download Year Wise NTA UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Solved Paper
UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Question Paper 2020 June
UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Question Paper 2019 December
UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Question Paper 2019 June
UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Question Paper 2018 December
UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Question Paper 2018 July
UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Question Paper 2017 November
UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Question Paper 2016 July
UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Question Paper 2015 June
UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Question Paper 2015 December
UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Question Paper 2014 June
UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Question Paper 2014 December
UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Solved Question Paper 2013 June
UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Solved Question Paper 2012 December
UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Solved Question Paper 2012 June
UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Question Paper 2011 June
UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Question Paper 2011 December
UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Question Paper 2010 June
UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Question Paper 2010 December
UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Question Paper 2009 June
UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Question Paper 2009 December
UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Question Paper 2008 June
UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Question Paper 2008 December
UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Question Paper 2007 June
UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Question Paper 2007 December
UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Question Paper 2006 June
UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Question Paper 2006 December
UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Question Paper 2005 June
UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Question Paper 2005 December
UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Question Paper 2004 December

We have covered the NTA UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Solved Question Paper 2012 December.

If you have any questions about NTA UGC NET Tourism Administration and Management Solved Question Papers, please let us know in the comment section.

COMMENTS

Name

NTA UGC NET Adult Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Anthropology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Archaeology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Commerce Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Comparative Literature Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Comparative Study of Religions Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Computer Science and Applications Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Criminology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Defence and Strategic Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Economics Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Electronic Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET English Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Environmental Sciences Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Folk Literature Solved Question Papers,8,NTA UGC NET Forensic Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Geography Solved Question Papers,10,NTA UGC NET History Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Home Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Human Rights and Duties Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Indian Culture Solved Question Papers,10,NTA UGC NET International and Area Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Labour Welfare Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Law Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Library and Information Science Solved Question Papers,40,NTA UGC NET Linguistics Solved Question Papers,9,NTA UGC NET Management Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Mass Communication and Journalism Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Museology and Conservation Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Music Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Paper 1 Solved Question Papers,30,NTA UGC NET Performing Arts Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Philosophy Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Physical Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Political Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Population Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Psychology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Public Administration Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Social Medicine and Community Health Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Social Work Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Sociology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Tourism Administration and Management Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Tribal and Regional Languages Solved Question Papers,8,NTA UGC NET Visual Art Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Women Studies Solved Question Papers,10,UGC NET Answer Key,82,UGC NET Books,82,UGC NET Exam,99,UGC NET Question Papers With Solutions,83,UGC NET Subjects,1,UGC NET Syllabus,82,Year Wise Solved NTA UGC NET Question Papers,82,
ltr
item
My Exam Notification - Free UGC NET Guide: NTA UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Solved Question Paper 2012 December
NTA UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Solved Question Paper 2012 December
Looking for NTA UGC NET Tourism Administration and Management Paper 2 Solved Question Paper 2012 December? Here get Paper 2 Solved Question Paper 2012
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiu7tRIhj0aUV7Qv_0FWU07piZ0PPLq4EdBtyfZXMWMT_r72LmOmtu1H4ZHMDIhUs4nErobEuA0rpyzPptHnIYzpEJRmpicbqOARfKWed0Z4P7346wQOufsGAcW3pJG-_Zvn2iC13A-R7niZFLIxQ7LDQqjw24w-ZciQ1LO4ueFHB_J8WlIHrJE3izEMg=w320-h192
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiu7tRIhj0aUV7Qv_0FWU07piZ0PPLq4EdBtyfZXMWMT_r72LmOmtu1H4ZHMDIhUs4nErobEuA0rpyzPptHnIYzpEJRmpicbqOARfKWed0Z4P7346wQOufsGAcW3pJG-_Zvn2iC13A-R7niZFLIxQ7LDQqjw24w-ZciQ1LO4ueFHB_J8WlIHrJE3izEMg=s72-w320-c-h192
My Exam Notification - Free UGC NET Guide
https://www.myexamnotification.com/2022/06/nta-ugc-net-tourism-administration-and-management-paper-2-solved-question-paper-2012-december.html
https://www.myexamnotification.com/
https://www.myexamnotification.com/
https://www.myexamnotification.com/2022/06/nta-ugc-net-tourism-administration-and-management-paper-2-solved-question-paper-2012-december.html
true
354141229938201693
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content