NTA UGC NET Sociology Paper 3 Solved Question Paper 2013 September

Looking for NTA UGC NET Sociology Paper 3 Solved Question Paper 2013 September? Here get Paper 3 Solved Question Paper 2013 September.

 NTA UGC NET Sociology Paper 3 Solved Question Paper 2013 SeptemberNTA UGC NET Sociology Paper 3 Solved Question Paper 2013 September: To score better marks in the NTA UGC NET Sociology, you should have depth knowledge of the entire subject.

You can boost your preparation by referring to NTA UGC NET Sociology Paper 3 Question Paper 2013 September. It will give you information about the important chapters and concepts covered in all chapters.

You must have NTA UGC NET Sociology Solved Question Papers along with the latest Sociology Syllabus to enhance your semester exam preparation.

Here we provide you the complete guide on NTA UGC NET Sociology Paper 3 Solved Question Paper 2013 September.

NTA UGC NET Sociology Paper 3 Solved Question Paper 2013 September

NTA UGC NET Sociology Paper 3 Solved Question Papers are the best study materials to score good marks in the Sociology exam.

Practicing these NTA UGC NET Sociology Paper 3 previous year question papers assist the students in getting a clear idea about the question paper pattern and types of questions asked in the exam.

You can check the complete NTA UGC NET Sociology Paper 3 Solved Question Paper 2013 September.


1. Who argued that “By studying traditions of Indian society change can be understood”?

(A) A.K. Saran

(B) M.N. Srinivas

(C) S.C. Dube

(D) D.P. Mukherjee

Answer: (D)

 

2. Choose the correct sequence of societal evolution in order of increasing complexity.

(A) Agriculture, Gathering-hunting and Industrial Societies

(B) Hunting-gathering, Agriculture and Industrial Societies

(C) Hunting-gathering, Industrial Societies and Agriculture

(D) Pastoral, Industrial and Agriculture

Answer: (B)

 

3. Match the following statements in List – I with the concepts given in List – II:

List – I (Statements)                                                                           List – II (Concepts)

a. Tendency of each group to take for granted the superiority of its own culture                

i. Westernisation

b. Which yields economical or political power and occupies a higher position in society     

ii. Dominant castes

c. People of lower castes collectively try to adopt upper caste practices and beliefs to acquire higher status                                                                                               iii. Sanskritisation

d. Explain the changes brought about the Indian societies through western contact

iv. Ethnocentrism

Codes:

       a b c d

(A) i iii iv ii

(B) iii i ii iv

(C) iv ii iii i

(D) ii iv i iii

Answer: (C)

 

4. Sustainable development is characterized by

(i) Judicious use of resources

(ii) Maintaining Ecological balance

(iii) Deforestation

(iv) Keeping soil fertility durable for future generation

Choose the correct answer from the codes given below:

Codes:

(A) (i) (ii) (iii)

(B) (i) (ii) (iv)

(C) (i) (iii) (iv)

(D) (iv) (ii) (iii)

Answer: (B)

 

5. Who is the author of the book ‘Peasant Society and Culture’?

(A) A.R. Desai

(B) Robert Redfield

(C) M. Mead

(D) R.H. Lowie

Answer: (B)

 

6. Match List – I with List – II:

List – I                                                            List – II

a. The World of Work                                     i. Edward Gross

b. The Sociology of Work                               ii. Peter Blau

c. Bureaucracy in Modern Society                  iii. Theodore Caplow

d. Work and Society                                       iv. Robert Dubin

Mark the correct answer from the codes given below:

Codes:

        a b c d

(A) iv iii ii i

(B) iii iv i ii

(C) iv ii iii i

(D) i iii ii i

Answer: (A)

 

7. “By ‘cultural dope’ I refer to the man-in-the-sociologist’s-society who produces the stable features of society in compliance with pre-established and legitimate alternatives of action that the culture provides.” Who made the above statement?

(A) T. Parsons

(B) J. Derrida

(C) H. Garfinkel

(D) A. Giddens

Answer: (C)

 

8. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and the other as Reason (R).

Assertion (A): Giddens observes that the concept of structuration helps to understand the importance of social practices over both actions and structures.

Reason (R): Structuration implies dualism of society and individual.

Choose the correct answer from the given codes.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true.

(B) (A) is true but (R) is false.

(C) (A) is false but (R) is true.

(D) Both (A) and (R) are false.

Answer: (A)

 

9. Which of the following development perspectives encompasses the notion of sustainable development as its central objective?

(A) Women in Development (WID)

(B) Women and Development (WAD)

(C) Gender and Development (GAD)

(D) Women Environment and Development (WED)

Answer: (D)

 

10. Eco-feminism grew in India as the result of

(A) Participation in Chipko Movement

(B) Women’s participation in Dandi March

(C) Women’s participation in Freedom Struggle

(D) Women’s participation in Lokpal Movement

Answer: (A)

 

11. Which sequence of perspectives on Gender and Development is followed in India?

(A) Welfare, Development, Empowerment

(B) Politicization, Welfare, Globalisation

(C) Welfare, Politicisation, Modernisation

(D) Affirmative action, Welfare, Politicisation

Answer: (A)

 

12. India’s path of development is based on

(A) Private enterprise

(B) Private and State enterprise

(C) State enterprise

(D) Gandhian model

Answer: (B)

 

13. Match the items in the List – I with the List – II and choose the correct answer from the codes given below:

List – I                                                            List – II

a. Liberal                                                         i. Wallerstein

b. Uneven development                                  ii. Andre Gounder Frank

c. Centreperiphery                                           iii. Samir Amin

d. Worldsystem                                               iv. Gunnar Myrdal

Codes:

        a b c d

(A) iv iii ii i

(B) ii iii i iv

(C) iv ii i iii

(D) iii ii iv i

Answer: (A)

 

14. Who authored the book, “Annihilation of Caste”?

(A) A.R. Desai

(B) David Hardiman

(C) B.R. Ambedkar

(D) N.K. Bose

Answer: (C)

 

15. Who has examined the phenomenon of Islamization in the context of unity in diversity in India?

(A) Yogendra Singh

(B) Imtiaz Ahmed

(C) Jalal Asad

(D) S.C. Dube

Answer: (A)

 

16. Assertion (A): Green revolution resulted in agrarian prosperity.

Reason (R): All agrarian classes gained economically.

Codes:

(A) (A) is true and (R) is false.

(B) (A) is false and (R) is true.

(C) Both (A) and (R) are false.

(D) Both (A) and (R) are true.

Answer: (D)

 

17. The Minimum Wages Act was enacted in the year

(A) 1949

(B) 1950

(C) 1948

(D) 1952

Answer: (C)

 

18. Who regards American Society as a ‘great saleroom’ filled with hypocrisy, deceit and insincerity?

(A) R.K. Merton

(B) C. Wright Mills

(C) T. Parsons

(D) E. Durkheim

Answer: (B)

 

19. The concept of Rajputization was coined by

(A) N.K. Bose

(B) Surajit Sinha

(C) David Hardiman

(D) M.N. Srinivasan

Answer: (B )

 

20. Which of the following is not the indicator of Human Development?

(A) Scientific Orientation

(B) Improvement in quality of life

(C) Gender equality

(D) Widow remarriage

 

Answer: (D)

 

21. Who has discussed the Modes of Adaptation in American Society for the development of deviant behaviour?

(A) R.K. Merton

(B) E. Durkheim

(C) G. Tarde

(D) T. Parsons

Answer: (A)

 

22. Who authored the book “Culture Change in India; Identity & Globalization”?

(A) T.K. Oommen

(B) Yogendra Singh

(C) A.K. Saran

(D) Dipenkar Gupta

Answer: (B)

 

23. Match the items in List – I with the items in List – II and choose the right answer from the codes given below:

List – I (Books)                                                                                   List – II (Authors)

a. The Elementary Forms of Religious Life                                        i. Max Weber

b. Religion of India                                                                             ii. E.E. Evans- Pritchard

c. Primitive Religion                                                                           iii. Emile Durkheim

d. Religion and Society among the Coorgs of South India                iv. M.N. Srinivasan

v. Robert N. Bellah

Codes:

        a b c d

(A) iii i v iv

(B) iii i ii iv

(C) iv v iii ii

(D) iii ii iv i

Answer: (B)

 

24. In which of the following Indian sociological studies was structural functional approach adopted?

(A) Social Background of Indian Nationalism

(B) Society and Religion among the Coorgs of South India

(C) Peasant Movements in India

(D) Diversities

Answer: (B)

 

25. Which of the following is not included in the Gender Inequality Index?

(A) Capacity to determine one’s own life chances

(B) Adolescent fertility

(C) Political representation

(D) Labour force participation

Answer: (A)

 

26. Who has made the statement ‘Caste is closed class and class is open caste’?

(A) D. Hardiman

(B) L. Dumont

(C) S. Espstein

(D) Milton Singer

Answer: (A)

 

27. ‘Doing Gender’ requires working with

(A) Women only

(B) Women and men also

(C) Women and men separately

(D) Women and men together

Answer: (D)

 

28. Who described modernization as the transition from ‘Gemeinshaft’ to ‘Gesellshaft’, which signifies the progressive loss of community amid growing individualism?

(A) M. Weber

(B) F. Toennies

(C) Amitai Etzioni

(D) David Reisman

Answer: (B)

 

29. Neo-functionalism was developed by

(A) B. Malinowski and A.R. Radcliffe Brown

(B) Alexander C. Jeffrey and P. Colomy

(C) Alexander C. Jeffrey and L. Coser

(D) Talcott Parsons and Marian J. Levy

Answer: (B)

 

30. Who amongst the following is not connected with phenomenological sociology?

(A) Alfred Schutz

(B) Max Weber

(C) Peter Berger

(D) Ralph Dahrendorf

Answer: (D)

 

31. Which one of the following is, according to Giddens, not true?

(A) The concept of structuration implies that the constitutions of agents are structure are two independently given sets of phenomena.

(B) ‘Agents’ and ‘Structures’ suggest dualism.

(C) ‘Agents’ and ‘Structures’ are locked in an irreconcilable conflict.

(D) There is a dialectic relationship between ‘structure’ and ‘agency’.

Answer: (B)

 

32. 73rd Constitution of Amendment is responsible for

(A) Emergence of rural leadership

(B) Empowerment of rural women

(C) Gram Panchayat’s functioning

(D) Representation of rural youth

Answer: (B)

 

33. According to whom “Crime is an integral part of all healthy societies”?

(A) R.K. Merton

(B) E. Durkheim

(C) A. Cohen

(D) D. Matza

Answer: (B)

 

34. Marxist Feminists explain patriarchy in terms of

(A) Lack of equal opportunities for men and women

(B) Oppression of women economically, politically and sexually

(C) Exploitation of women through domestic labour

(D) Double oppression of capitalism and male domination

Answer: (D)

 

35. The theory of scientific management was first spelt out in detail by whom?

(A) Tom Burns

(B) G.M. Stalker

(C) F.W. Taylor

(D) None of the above

Answer: (C)

 

36. Who coined the concept of ‘Culture of Poverty’?

(A) Oscar Lewis

(B) Walter B. Miller

(C) Robert Redfield

(D) M.N. Srinivas

Answer: (A)

 

37. “Action and Its Environments” was written by

(A) Talcott Parsons

(B) Juergen Habermas

(C) A.C. Jeffrey

(D) Max Weber

Answer: (C)

 

38. Juergen Habermas was concerned mainly with

(A) Work and exploitation

(B) Post modernism

(C) Functionalism

(D) Communication

Answer: (D)

 

39. In “the case of kinship... the observable phenomena result from the action of laws which are general but implicit.” Who made the statement?

(A) Meyer Fortes

(B) Lucy Mair

(C) Robin Fox

(D) Claude Levi-Strauss

Answer: (D)

 

40. Avuncular relationship means the relationship

(A) between virilocal and neolocal families

(B) between the siblings

(C) between the parents and the offspring

(D) between uncle or aunt and nephew or niece.

Answer: (D)

 

41. Structuralism analyses the basic structures underlying human thinking and human social groups. The foregoing idea is most clearly suggested in the writings of

(A) S.F. Nadel

(B) A.R. Radcliffe-Brown

(C) Ferdinand de Saussare

(D) Claude Levi-Strauss

Answer: (D)

 

42. Which one of the following statements is incorrect?

(A) Deconstruction seeks to confirm metanarratives

(B) Deconstruction seeks to undermine the existing texts such as extant sociological theories

(C) Deconstruction seeks to unravel the inherent contradictions in existing knowledge.

(D) Deconstruction is a part of epistemological postmodernism

Answer: (A)

 

43. In whose words, punishment ‘Serves to heal the wound’s done to the collective sentiments’?

(A) R.K. Merton

(B) E. Durkheim

(C) E.H. Sutherland

(D) D. Matza

Answer: (B)

 

44. Assertion (A): The degree of decrease and increase in social solidarity leads people to commit suicide.

Reason (R): In modern society people commit suicide, because of personal/self-centred reasons.

Codes:

(A) (A) is false but (R) is true.

(B) (A) is true but (R) is false.

(C) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(D) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

Answer: (D)

 

45. Match List – I with List – II and choose the right answer from the codes given below:

List – I                                                                        List – II

a. Differential Association theory                               i. E. Durkheim

b. Theories of Suicide                                                 ii. A. Cohen

c. Labelling theory                                                      iii. E.H. Sutherland

d. Delinquent sub-culture theory                                iv. H.S. Becker

Codes:

       a b c d

(A) i ii iii iv

(B) iii i iv ii

(C) ii iii iv i

(D) iv ii i iii

Answer: (B)

 

46. Positive checks are those which increase mortality, preventive checks are those which lower fertility”. This statement can be attributed to

(A) Adam Smith

(B) Karl Marx

(C) Thomas Malthus

(D) Mahatma Gandhi

Answer: (C)

 

47. Who defines ‘White Collar Crime’ as “Crimes committed by persons of high social status and respectability in the course of their occupations”?

(A) H.S. Becker

(B) E.M. Lemert

(C) G. Tarde

(D) E.H. Sutherland

Answer: (D)

 

48. To explain deviance the ‘legitimate opportunity structure’ and the ‘illegitimate opportunity structure’ have been referred to by

(A) R.K. Merton

(B) D. Matza

(C) R.A. Cloward and L.E. Ohlin

(D) E. Durkheim

Answer: (C)

 

49. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:

List – I (Authors)                                            List – II (Books)

a. Selig Harrison                                              i. India: The Most Dangerous Decades Ahead

b. Lloyd Rudolph and Susan Rudolph           ii. Modernity of Tradition

c. B. Baviskar                                                  iii. Politics of Development

d. Myron Weincy                                            iv. Politics of Scarcity

Codes:

       a b c d

(A) i ii iii iv

(B) iv iii ii i

(C) ii i iv iii

(D) iii ii i iv

Answer: (A)

 

50. Provision of houses/land to the displaced persons on account of industrialization falls under the purview of

(A) Trade Union

(B) Corporate Social Responsibility (C.S.R.)

(C) Jamindar

(D) Panchayat

Answer: (B)

 

51. Assertion (A): In contemporary Indian society the incidence of crime has increased. Police alone cannot prevent and control the rate of crime.

Reason (R): The ‘community policing system’ along with public co-operation could help in reducing the rate of crime.

Codes:

(A) (A) is false but (R) is true.

(B) (A) is true but (R) is false.

(C) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(D) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

Answer: (D)

 

52. During which decade, Census of India recorded absolute decline of population size?

(A) 2001-2011

(B) 1911-1921

(C) 1941-1951

(D) 1981-1991

Answer: (B)

 

53. Which one of the following process defines Demographic Transition’?

(A) Migration and Fertility

(B) Mortality and Morbidity

(C) Fertility and Mortality

(D) Morbidity and Fertility

Answer: (C)

 

54. Assertion (A): Less developed countries of the world have persistently shown evidence of higher population growth.

Reason (R): Poor countries lack natural resources for development.

Codes:

(A) (A) is false, (R) is true.

(B) (A) is true, (R) is false.

(C) Both (A) and (R) are true.

(D) Both (A) and (R) are false.

Answer: (B)

 

55. Match List – I with List – II:

List – I                                                                                    List – II

a. Industrial Man                                                                     i. T. Burns

b. The Presentation of Self in Everyday Life                         ii. E. Goffman

c. The Coming Crisis of Western Sociology                           iii. A. Gouldner

d. Introduction to Collective Behaviour                                 iv. D.L. Miller

Codes:

       a b c d

(A) i ii iii iv

(B) ii iii iv i

(C) iii iv ii i

(D) iv ii i iii

Answer: (A)

 

56. Who is the author of the book titled “Women’s Role in Economic Development’?

(A) Catharine Scott

(B) Nancy Hartsock

(C) Esther Boserup

(D) Dorothy Smith

Answer: (C)

 

57. Who is most closely connected with Phenomenological Sociology?

(A) Max Weber

(B) Emile Durkheim

(C) Alfred Schutz

(D) Lewis Coser

Answer: (C)

 

58. Under high birth rate than the death rate for several generations, the shape of the ‘population pyramid’ will reflect

(A) Wider top, smaller base

(B) Wider base than the top

(C) Bulging middle than top and base

(D) Similarity in base, middle, and top

Answer: (B)

 

59. Which are modern rural social institutions in the post independent India?

(i) Rural School

(ii) Rural Co-operative Society

(iii) Gram Panchayat

(iv) Village Khap Panchayat

Find the correct combination according to code:

(A) (i) and (ii)

(B) (iii) and (iv)

(C) (i), (ii) and (iv)

(D) (i), (ii) and (iii)

Answer: (D)

 

60. Which of the feminist ideologies seek to promote gender free society?

(A) Socialist Feminism

(B) Radical Feminism

(C) Liberal Feminism

(D) Psychoanalytical Feminism

Answer: (B)

 

61. In the National Population Policy of India 2000, which one is not a ‘sociodemographic goal for 2010’?

(A) Reduce infant mortality rate to below 30 per 1000 births.

(B) Reduce maternal mortality ratio to below 100 per 100000 live births.

(C) Achieve 100 percent registration of births, deaths and marriages

(D) To compulsorily make 20 years as age of marriage for girls.

Answer: (D)

 

62. Who remarked regarding India’s Development as “Soft State” during 1960’s?

(A) Max Weber

(B) Andre Beteille

(C) Gunnar Myrdal

(D) A.K. Sen

Answer: (C)

 

63. Match List – I with List – II and find the correct answer:

List – I                                                List – II

a. Crude Birth Rate                             i. Deaths of persons per 1000 mid year total population

b. Crude Death Rate                           ii. Deaths of children under 1 years of age per 1000 live births during a year

c. Infant Mortality Rate                      iii. Live births per 1000 total mid year population

d. Life time Migration Rate                iv. Number of persons enumerated other than their place of birth per 1000 total mid period population

Codes:

        a b c d

(A) iii ii i iv

(B) iii i ii iv

(C) iv ii i iii

(D) i ii iv iii

Answer: (B)

 

64. The factors of Rural Social Change include:

(i) Electronic media

(ii) Farm technology

(iii) Rural ideology

(iv) Khap Panchayats

Find the correct combination according to code:

(A) (i) and (ii)

(B) (ii) and (iii)

(C) (i), (ii) and (iv)

(D) (i), (ii) and (iii)

Answer: (A)

 

65. Match the items in the List – I with the items in the List – II and choose the correct answer from the codes given below:

List – I                                                            List – II

a. Physical violence                                         i. Genital Mutilation

b. Emotional violence                                     ii. Denial of economic resources

c. Economic violence                                      iii. Deprivation of Conjugal rights

d. Cultural violence                                         iv. Bride burning

Codes:

        a b c d

(A) iv iii ii i

(B) i iii iv ii

(C) ii iv iii i

(D) iii i ii iv

Answer: (A)

 

66. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:

List – I                                                            List – II

a. Cultural lag                                                  i. H. Cooley

b. Primary group                                             ii. M.N. Srinivas

c. Sanskritisation                                             iii. W.F. Ogburn

d. Organic solidarity                                       iv. E. Durkheim

Codes:

        a b c d

(A) ii i iii iv

(B) iii i ii iv

(C) iv ii i iii

(D) i iv ii iii

Answer: (B)

 

67. Who made the distinction of two opposing spheres of ‘Female world of emotion and cooperation and male world of rationality and competition’?

(A) John Bowlby

(B) Talcott Parsons

(C) Robin Fox

(D) George Peter Murdock

Answer: (B)

 

68. Contribution of social division of labour has been discussed in depth by

(A) Emile Durkheim

(B) Max Weber

(C) Vilfredo Pareto

(D) Pitirim Sorokin

Answer: (A)

 

69. ‘Brain Drain’ is a concept associated with which one of the following?

(A) Large scale immigration of technically qualified persons from less developed to developed countries.

(B) Large scale flight of labour from poor countries.

(C) Displacement of people due to war and violence

(D) Immigration of foreign experts during colonial rule

Answer: (A)

 

70. Match an item in List – I with an item in List – II:

List – I                                                                                    List – II

(Books)                                                                                   (Author)

a. Caste in Modern India and other Essays                            i. A. Beteille

b. Caste, Class and Power                                                      ii. Dumont

c. Homo Hierarchicus                                                             iii. A.R. Desai

d. Peasants Struggle in India                                                  iv. P. Gisbert

Codes:

        a b c d

(A) iv i ii iii

(B) iii ii iii iv

(C) i ii iv iii

(D) iv ii iii i

Answer: (Wrong question)

 

71. Gender roles involve ranking of men and women differently in terms of

(i) Roles

(ii) Relationships

(iii) Resources

(iv) Power

Select the correct answer from the codes given below:

(A) (i) (ii) (iii)

(B) (ii) (iii) (iv)

(C) (i) (ii) (iv)

(D) (iv) (iii) (ii)

Answer: (C)

 

72. Match the women development approaches in the List – I with the Feminist Schools of Thought in the List – II and choose the correct answer from the codes given below:

List – I (Women Development Approaches)              List – II (Feminist School of Thought)

a. WID                                                                        i. Marxist Feminist Thought

b. WAD                                                                      ii. Eco Feminist Thought

c. GAD                                                                       iii. Liberal Feminist Thought

d. WED                                                                       iv. Socialist Feminist Thought

Codes:

       a b c d

(A) i iii iv ii

(B) ii i iii iv

(C) iv ii i iii

(D) iii i iv ii

Answer: (D)

 

73. The term proximate determinants of fertility was coined by

(A) Kingsley Davis

(B) Judith Blake

(C) John Bongaarts

(D) Karl Marx

Answer: (C)

 

74. Who is the author of the book entitled “Alienation and Freedom”?

(A) M. Blumer

(B) H. Braverman

(C) P.M. Blau

(D) R. Blauner

Answer: (D)

 

75. Which of the following States and Union Territories have the lowest overall sex-ratio as per the Census Report of 2011?

(A) Daman and Diu

(B) Punjab

(C) Andhra Pradesh

(D) Meghalaya

 

Answer: (A)


 

Year Wise UGC NET Previous Year Question Papers Solved Sociology Paper 3

The old UGC NET Examinations paper-3 in Sociology was of descriptive type till December 2011.

Paper-3 becomes the objective type from June 2012 to November 2017. From July 2018 onward, the paper-3 was stopped and becomes part of the paper-2 itself.

So, the old questions for paper-3 from June 2012 to November 2017 which were of objective type (multiple choice questions) can be used by the UGC NET aspirants for their better preparation for paper-2.

Year Wise NTA UGC NET Sociology Paper 3 Solved question Papers are given below.

Download Year Wise NTA UGC NET Sociology Paper 3 Solved Paper
UGC NET Sociology Paper 3 Question Paper 2017 November
UGC NET Sociology Paper 3 Question Paper 2016 July
UGC NET Sociology Paper 3 Question Paper 2015 June
UGC NET Sociology Paper 3 Question Paper 2015 December
UGC NET Sociology Paper 3 Question Paper 2014 June
UGC NET Sociology Paper 3 Question Paper 2014 December
UGC NET Sociology Paper 3 Solved Question Paper 2013 December
UGC NET Sociology Paper 3 Solved Question Paper 2013 September
UGC NET Sociology Paper 3 Solved Question Paper 2013 June
UGC NET Sociology Paper 3 Solved Question Paper 2012 December
UGC NET Sociology Paper 3 Solved Question Paper 2012 June

We have covered the NTA UGC NET Sociology Paper 3 Solved Question Paper 2013 September.

If you have any questions about NTA UGC NET Sociology Paper 3 Solved Question Papers, please let us know in the comment section.

COMMENTS

Name

NTA UGC NET Adult Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Anthropology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Archaeology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Commerce Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Comparative Literature Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Comparative Study of Religions Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Computer Science and Applications Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Criminology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Defence and Strategic Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Economics Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Electronic Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET English Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Environmental Sciences Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Folk Literature Solved Question Papers,8,NTA UGC NET Forensic Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Geography Solved Question Papers,10,NTA UGC NET History Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Home Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Human Rights and Duties Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Indian Culture Solved Question Papers,10,NTA UGC NET International and Area Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Labour Welfare Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Law Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Library and Information Science Solved Question Papers,40,NTA UGC NET Linguistics Solved Question Papers,9,NTA UGC NET Management Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Mass Communication and Journalism Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Museology and Conservation Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Music Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Paper 1 Solved Question Papers,30,NTA UGC NET Performing Arts Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Philosophy Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Physical Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Political Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Population Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Psychology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Public Administration Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Social Medicine and Community Health Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Social Work Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Sociology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Tourism Administration and Management Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Tribal and Regional Languages Solved Question Papers,8,NTA UGC NET Visual Art Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Women Studies Solved Question Papers,10,UGC NET Answer Key,82,UGC NET Books,82,UGC NET Exam,99,UGC NET Question Papers With Solutions,83,UGC NET Subjects,1,UGC NET Syllabus,82,Year Wise Solved NTA UGC NET Question Papers,82,
ltr
item
My Exam Notification - Free UGC NET Guide: NTA UGC NET Sociology Paper 3 Solved Question Paper 2013 September
NTA UGC NET Sociology Paper 3 Solved Question Paper 2013 September
Looking for NTA UGC NET Sociology Paper 3 Solved Question Paper 2013 September? Here get Paper 3 Solved Question Paper 2013 September.
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEjsi7_M7CkFZvNakvoMFhBgSxHj0IEcfSOqVBYqk1QK4RwYwtowkRtkpD1Co-lKQA4nSnF0csQ94cIGRxxsbIyu_d5YdpA5514x2R4pPCXlJwPOo0K7VKfPWaqwbgOU7wvVldpOeClz3iDL95b7GjCifNIJ7osjBIq1mJp5wjWbWtxQcCR6n3CNpoEy0A=w320-h192
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEjsi7_M7CkFZvNakvoMFhBgSxHj0IEcfSOqVBYqk1QK4RwYwtowkRtkpD1Co-lKQA4nSnF0csQ94cIGRxxsbIyu_d5YdpA5514x2R4pPCXlJwPOo0K7VKfPWaqwbgOU7wvVldpOeClz3iDL95b7GjCifNIJ7osjBIq1mJp5wjWbWtxQcCR6n3CNpoEy0A=s72-w320-c-h192
My Exam Notification - Free UGC NET Guide
https://www.myexamnotification.com/2022/06/nta-ugc-net-sociology-paper-3-solved-question-paper-2013-september.html
https://www.myexamnotification.com/
https://www.myexamnotification.com/
https://www.myexamnotification.com/2022/06/nta-ugc-net-sociology-paper-3-solved-question-paper-2013-september.html
true
354141229938201693
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content