NTA UGC NET Sociology Paper 3 Solved Question Paper 2012 June

Looking for NTA UGC NET Sociology Paper 3 Solved Question Paper 2012 June? Here get Paper 3 Solved Question Paper 2012 June.

 NTA UGC NET Sociology Paper 3 Solved Question Paper 2012 JuneNTA UGC NET Sociology Paper 3 Solved Question Paper 2012 June: To score better marks in the NTA UGC NET Sociology, you should have depth knowledge of the entire subject.

You can boost your preparation by referring to NTA UGC NET Sociology Paper 3 Question Paper 2012 June. It will give you information about the important chapters and concepts covered in all chapters.

You must have NTA UGC NET Sociology Solved Question Papers along with the latest Sociology Syllabus to enhance your semester exam preparation.

Here we provide you the complete guide on NTA UGC NET Sociology Paper 3 Solved Question Paper 2012 June.

NTA UGC NET Sociology Paper 3 Solved Question Paper 2012 June

NTA UGC NET Sociology Paper 3 Solved Question Papers are the best study materials to score good marks in the Sociology exam.

Practicing these NTA UGC NET Sociology Paper 3 previous year question papers assist the students in getting a clear idea about the question paper pattern and types of questions asked in the exam.

You can check the complete NTA UGC NET Sociology Paper 3 Solved Question Paper 2012 June.


1. According to Ethnomethodologists, which type of reasoning is used by the people?

(A) Inductive Reasoning

(B) Deductive Reasoning

(C) Practical Reasoning

(D) No Reasoning

Answer: (C)

 

2. ‘Conversational analysis’ is a part of which of the following methodologies?

(A) Phenomenology

(B) Verstehen

(C) Ethnomethodology

(D) Structuralism

Answer: (C)

 

3. When was ‘Ethnomethodology’ used for the first time?

(A) 1940’s

(B) 1950’s

(C) 1960’s

(D) 1970’s

Answer: (A)

 

4. “The ‘self’ in modern society becomes a sacred object in the same way that the collective symbols of primitive societies.” Who has propounded this view?

(A) Weber

(B) Durkheim

(C) Mead

(D) Goffman

Answer: (C)

 

5. Who has written the work, “The Social Construction of Reality”?

(A) Peter L. Berger

(B) Thomas Luckmann

(C) Both Berger and Luckmann

(D) None of the above

Answer: (C)

 

6. Match List – I with List – II:

List – I                                                            List – II

(a) Social Construction of Reality                  (1) Harold Garfinkel

(b) Phenomenology of Social World              (2) Irwin Goffman

(c) Presentation of Self in Every Day Life     (3) Berger and Luckmann

(d) Studies in Ethnomethodology                  (4) Alfred Schutz

Mark the correct answer from the codes given below:

Codes:

       (a) (b) (c) (d)

(A) (1) (2) (3) (4)

(B) (2) (3) (4) (1)

(C) (3) (4) (2) (1)

(D) (4) (2) (1) (3)

Answer: (C)

 

7. ‘Neo-functionalism operates with descriptive model of society that sees society as composed of elements which form a pattern.’ Who has stated this view?

(A) P. Colomy

(B) J. Alexander

(C) T. Parsons

(D) R.K. Merton

Answer: (B)

 

8. Who has written the book ‘Theoretical Logic in Sociology’?

(A) N.J. Smelser

(B) J.C. Alexander

(C) Paul Colomy

(D) Bernhard Giesen

Answer: (B)

 

9. Which problems neofunctionalism needed to surmount?

(A) Anti individualism and idealism

(B) Antagonism to change and antiempirical bias

(C) Both (A) and (B)

(D) None of the above

Answer: (C)

 

10. How does critical school of theorists rectify the imbalance of economic determinism and other aspects of social life?

(A) By focusing on economic and social realm.

(B) By focusing on economic and historical realm.

(C) By focusing on economic and cultural realm.

(D) By focusing on economic and productive realm

Answer: (C)

 

11. According to neo-Marxists, which of the ideas about human nature have often been used to argue against any social change?

(A) Our natural greed and our natural gender differences

(B) Our natural tendency to violence.

(C) Both (A) and (B)

(D) None of the above

Answer: (C)

 

12. Who considers ‘structure as a model’ of social world and ‘not a reality’ among the structuralists?

(A) Levi-Strauss

(B) Freud

(C) Marx

(D) Lemert

Answer: (A)

 

13. Who considers “language as disorderly and unstable’ in his concept of “Deconstruction”?

(A) Derrida

(B) Godelier

(C) Foucault

(D) Lemer

Answer: (A)

 

14. In the context of past structuralism who has argued that ‘what takes place on the stage “represents” what takes place in “real life” …’?

(A) Foucault

(B) Giddens

(C) Derrida

(D) Dean

Answer: (C)

 

15. Who said to have articulated integration of ‘agency and structure’ in structuration theory?

(A) Michael Foucault

(B) J. Derrida

(C) Anthony Giddens

(D) J.M. Bernstein

Answer: (C)

 

16. Who has named ‘juggernaut’ to describe an advance stage of modernity?

(A) Michael Foucault

(B) Anthony Giddens

(C) Max Weber

(D) David Frisby

Answer: (B)

 

17. Which one of the following is not an indicator of cultural diversity in India?

(A) Race

(B) Caste

(C) Class

(D) Religion

Answer: (C)

 

18. Who has indicated diversities of Indian culture and contributed a book “Diversities”?

(A) R.K. Mukherjee

(B) D.P. Mukherjee

(C) G.S. Ghurye

(D) S.C. Dube

Answer: (B)

 

19. Who has edited the voluminous work ‘People of India’?

(A) G.S. Ghurye

(B) S.C. Dube

(C) Yogendra Singh

(D) K.S. Singh

Answer: (D)

 

20. Which are the works of G.S. Ghurye?

I. Tribal Heritage of India

II. Cities and Civilization

III. Culture and Society

IV. Indian Sadhus

Select the correct answer from the codes given below:

Codes:

(A) IV only

(B) I, III, IV

(C) II, III, IV

(D) I, II, III, IV

 

Answer: (C)

 

21. Match List – I with List – II:

List – I                                    List – II

(Authors)                                 (Books)

(a) S.C. Dube                          (i) India’s Village

(b) M.N. Srinivas                    (ii) Caste and Race in India

(c) G.S. Ghurye                       (iii) Castes in India: Their Mechanism, Genesis and Development

(d) B.R. Ambedkar                 (iv) Indian Village

Select the correct answer from the codes given below:

Codes:

       (a) (b) (c) (d)

(A) (i) (ii) (iii) (iv)

(B) (iv) (i) (ii) (iii)

(C) (iv) (i) (iii) (ii)                                                 

(D) (i) (iv) (ii) (iii)

Answer: (B)

 

22. Who has opined that….Indian civilization has a specific ideology whose components are in a binary opposition to that of the West: modern against traditional, holism against individualism, hierarchy against equality, purity against pollution, status against power etc?

(A) Louis Dumont

(B) David Hardiman

(C) N.K. Bose

(D) G.S. Ghurye

Answer: (A)

 

23. Who is of the view that caste and untouchability do not let Hindus act as a community?

(A) David Hardiman

(B) Louis Dumont

(C) B.R. Ambedkar

(D) M.N. Srinivas

Answer: (C)

 

24. Which theoretical perspective is based on the view that liberty is neither received as a gift; it has to be fought for. Self-elevation is not achieved by the blessings of others but by self-struggle?

(A) Marxian

(B) Structural

(C) Subaltern

(D) Civilizational

Answer: (C)

 

25. Provisions for divorce among Hindus are provided under Hindu Marriage Act of which year?

(A) 1955

(B) 1956

(C) 1961

(D) 1973

Answer: (A)

 

26. The concept of ‘Symmetrical Family’ has been propounded by –

(A) Young and Willmott

(B) Oakley

(C) Bauman and Smart

(D) Smart

Answer: (A)

 

27. The Dowry Prohibition (Amendment) Act was passed in which of the following years?

(A) 1963

(B) 1965

(C) 1984

(D) 1961

Answer: (C)

 

28. Which type of poverty involves assessing the gaps between the living conditions of some groups and those enjoyed by the majority of a population?

(A) Enforced poverty

(B) Culture of poverty

(C) Relative poverty

(D) Absolute poverty

Answer: (C)

 

29. According to whose argument “some conflict is functional because it serves as a safety valve, without which social hostility would eventually erupt violently”?

(A) Coser

(B) Marx

(C) Dahrendorf

(D) Gluckman

Answer: (A)

 

30. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R):

Assertion (A): Metropolitan cities are dominated by large size slums.

Reason (R): There has been large scale migration of rural population to urban centres with the growth of industries and job opportunities.

In the context of the above statement, which one of the following is correct?

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (B)

 

31. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R):

Assertion (A): High growth of population is an indicator of low level of development in the society.

Reason (R): High birth rate is related to illiteracy and poverty in the society.

In the context of the above statements, which one of the following is correct?

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (B)

 

32. Given below are two statements one is labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R):

Assertion (A): Economic regional disparities exist in India.

Reason (R): Economic regional disparity is an outcome of allocation of budget by the Government.

In the context of the above statement, which one of the following is correct?

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but(R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (A)

 

33. Match the item in List – I with the items in List – II.

List – I                                                List – II

(a) Chipko Movement                         (i) Charu Mazumdar

(b) Naxalbari Movement                     (ii) Medha Patekar

(c) Narmada Bachao Andolan                        (iii) Sunder Lal Bahuguna

(d) Ganga Bachao Andolan                (iv) G.D. Aggarwal

Choose the correct answer from the code given below:

Codes:

       (a) (b) (c) (d)

(A) (i) (ii) (iii) (iv)

(B) (iii) (i) (ii) (iv)

(C) (ii) (iii) (i) (iv)

(D) (iv) (ii) (i) (iii)

Answer: (B)

 

34. “Imprisonment promotes the process of prisonisation.” Which theory is against this view?

(A) Retributive Theory of Punishment

(B) Deterrent Theory of Punishment

(C) Reformative Theory of Punishment

(D) All the above theories

Answer: (C)

 

35. The term ‘White-Collar Crime’ was first introduced by

(A) C. Barnes

(B) E. Sutherland

(C) A. Cohen

(D) E. Durkheim

Answer: (B)

 

36. Nepotism, favouritism and misuse of power are all examples of

(A) Corruption

(B) Ignorance

(C) Conflict

(D) Social solidarity

Answer: (A)

 

37. Sampurnanand Ashram is the first ‘Open Prison’, established in which State?

(A) Madhya Pradesh

(B) Uttar Pradesh

(C) Bihar

(D) Kerala

Answer: (B)

 

38. Prison Vocational Training Programmes were introduced for inmates’

(A) Reformation

(B) Rehabilitation

(C) Reformation and Rehabilitation

(D) None of the above

Answer: (C)

 

39. According to whom “Societies characterized by too much or too little regulation or integration will have high suicide rates”?

(A) Parsons

(B) Weber

(C) Durkheim

(D) Merton

Answer: (C)

 

40. Who has argued that ‘punishment is a social reaction to crime; it serves not simply the functions of retribution for the criminal and general deterrence of crime but also maintaining the objection to criminal activity’?

(A) Merton

(B) Parsons

(C) Durkheim

(D) Coser

Answer: (C)

 

41. Match the List – I with List – II given below:

List – I                                                            List – II

(Theories)                                            (Thinkers)

(a) Labelling Theory                            (i) Tarde

(b) Imitation Theory                            (ii) Becker

(c) Delinquent Sub-culture Theory     (iii) Durkheim

(d) Theory of Suicide                          (iv) Cohen

Mark the correct answer from the codes given below:

Codes:

       (a) (b) (c) (d)

(A) (i) (ii) (iii) (iv)

(B) (ii) (i) (iv) (iii)

(C) (iv) (iii) (ii) (i)

(D) (iii) (iv) (ii) (i)

Answer: (B)

 

42. Which is the correct sequence of tribal rebellions which took place during the early days of the British rule in 18th and 19th centuries?

(A) Kacha Nagas Rebellion, Birsa Movement among Mundas, Kol Rebellion, Santhal Rebellion

(B) Santhal Rebellion, Kol Rebellion, Birsa Movement among Mundas, Kacha Nagas Rebellion

(C) Kol Rebellion, Santhal Rebellion, Kacha Nagas Rebellion, Birsa Movement among Mundas

(D) Kol Rebellion, Birsa Movement among Mundas, Kacha Nagas Rebellion, Santhal Rebellion

Answer: (C)

 

43. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and the other as Reason (R):

Assertion (A): In a plural society minority groups often develop mistrust of the majority.

Reason (R): Minority groups are frequent targets of prejudice and discrimination.

Choose the correct answer from the given code:

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (A)

 

44. ‘Even change in Indian society can be understood by studying its traditions.” Who has argued this?

(A) Radha Kamal Mukherjee

(B) D.P. Mukherjee

(C) M.N. Srinivas

(D) S.C. Dube

Answer: (B)

 

45. Match the concepts given in List – I with the authors given in List – II:

List – I                                                                                    List – II

(Concepts)                                                                               (Authors)

(a) Sanskritisation, Westernisation & Modernisation             (i) Mckim Marriot

(b) Universalisation & Parochialisation                                   (ii) Robert Redfield

(c) Great Tradition and Little Tradition                                  (iii) M.N. Srinivas

(d) Universalism vs. Particularism                                          (iv) T. Parsons

(v) B. Malinowski

Select the correct answer from the codes given below:

Codes:

       (a) (b) (c) (d)

(A) (ii) (i) (iii) (v)

(B) (v) (ii) (i) (iii)

(C) (iii) (ii) (i) (v)

(D) (iv) (i) (ii) (iii)

Answer: (C)

 

46. Which of the following processes assumes that no special esoteric supernatural forces operate within the world, and that life can be lived in accordance with human rationality?

(A) Secularization

(B) Modernization

(C) Westernization

(D) Desacralization

Answer: (D)

 

47. Who, among the following, are associated with Indianisation of Sociology?

(A) G.S. Ghurye, A.K. Saran, D.P. Mukherjee

(B) G.S. Ghurye, T.K. Oommen, A.K. Saran

(C) G.S. Ghurye, A.R. Desai, D.P. Mukerjee

(D) G.S. Ghurye, T.K. Oommen, A.R. Desai

Answer: (A)

 

48. Who has argued that ‘an empirical sociology of Indian society is not possible’?

(A) G.S. Ghurye

(B) M.N. Srinivas

(C) A.K. Saran

(D) S.C. Dube

Answer: (C)

 

49. Who among the early sociologists of India introduced a down-to-earth empiricism in Indian Sociology and Social Anthropology?

(A) G.S. Ghurye

(B) R.K. Mukherjee

(C) A.K. Saran

(D) None of the above

Answer: (A)

 

50. Privatization of Education is a consequence of which one of the following?

(A) Urbanization

(B) Globalization

(C) Development of Science and Technology

(D) Increase in Population

Answer: (B)

 

51. Who has used the term ‘Faction’ in the study of rural society at first?

(A) Oscar Lewis

(B) S.C. Dube

(C) Raymond Firth

(D) None of the above

Answer: (C)

 

52. Indian Rural Development Programmes widened the gap between rich and poor which resulted into negative consequences –

(A) Suicides among farmers

(B) Richness of farmers

(C) depeasantisation of farmers

(D) depeasantisation and suicides of farmers

Answer: (D)

 

53. Jajmani system can best be explained by

(A) Mutual trust and co–operation of the people

(B) Conflicting interest of the people

(C) Oppression and suppressive measures adopted by the jajmans

(D) Conflicting interest and distrust of the people

Answer: (A)

 

54. ‘Rurbanism’ is a term that is related to the study of –

(A) Villages

(B) Town and cities

(C) Rural areas

(D) Life-styles of rural-urban people

Answer: (D)

 

55. Match List – I with List – II.

List – I                                                            List – II

(a) Village India                                  (i) S.C. Dube

(b) Indian Village                                (ii) M.N. Srinivas

(c) A Rajasthan Village                       (iii) Mckim Marriott

(d) The Remembered Village              (iv) B.R. Chauhan

Mark the correct answer from the following codes:

Codes:

        (a) (b) (c) (d)

(A) (iv) (i) (ii) (iii)

(B) (iii) (i) (iv) (ii)

(C) (ii) (iii) (iv) (i)

(D) (i) (ii) (iii) (iv)

Answer: (B)

 

56. Match List – I with List – II.

List – I                                                            List – II

(Authors)                                                         (Books)

(a) B.R. Virmani                                             (i) Sociology of Industry

(b) S.R. Parker and R.K. Brown et.al                         (ii) Worker’s Participation in Management

(c) E.V. Schneider                                          (iii) Industrial Democracy

(d) Paul Blumberg                                           (iv) Industrial Sociology

Select the correct answer from the codes given below:

Codes:

       (a) (b) (c) (d)

(A) (iv) (i) (ii) (iii)

(B) (ii) (i) (iv) (iii)

(C) (i) (iii) (ii) (iv)

(D) (ii) (iii) (iv) (i)

Answer: (B)

 

57. Which is/are the possible ways to settle the industrial disputes between employers and workers by the outsiders?

I. Conciliation

II. Compromise

III. Adjudication

IV. Arbitration

Codes:

(A) I, III, IV

(B) IV only

(C) III only

(D) II, III, IV

Answer: (A)

 

58. Assertion (A): Nepotism and corruption are rampant in Indian society.

Reason (R): These are due to democracy and bureaucracy.

Codes:

(A) (A) is true, but (R) is false.

(B) Both (A) and (R) are true.

(C) (A) is false and (R) is true.

(D) Both (A) and (R) are false.

Answer: (A)

 

59. What is trade union?

(A) An association

(B) Organized interest group

(C) Federation

(D) All the above

Answer: (B)

 

60. Mark the correct sequence of the processes of social stratification:

(A) Evaluation, differentiation, ranking, rewarding

(B) Differentiation, ranking, evaluation, rewarding

(C) Ranking, evaluation, differentiation, rewarding

(D) Differentiation, evaluation, rewarding, ranking

Answer: (B)

 

61. Human Development Index (HDI) used by Prof. Mahbabul Haque in order to measure the level of development amongst various countries include the following set of indicators. Mark the right answer.

(A) Health, Education and Income

(B) Freedom, Equality and Fraternity

(C) Equity, Social justice and Liberty

(D) Openness, Freedom and Equality

Answer: (A)

 

62. Arrange the following official international conferences on sustainable development in chronological order. Use the code given below:

I. The Stockholm Conference

II. World Conservation Strategy

III. World Commission on Environment

IV. ‘Global 2000’ Commission

Codes:

(A) I, II, III, IV

(B) I, IV, II, III

(C) II, III, I, IV

(D) III, II, IV, I

Answer: (B)

 

63. Match List – I with List – II and mark the correct code given below:

List – I                        List – II

(a) M.K. Gandhi         (i) Swadeshi Model of Development

(b) J.L. Nehru              (ii) Mixed Model of Development

(c) Amartya Sen          (iii) Social Capability Model of Development

(d) Vinoba Bhave       (iv) Sarvodaya Model of Development

Codes:

        (a) (b) (c) (d)

(A) (i) (ii) (iii) (iv)

(B) (ii) (iii) (iv) (i)

(C) (iii) (ii) (i) (iv)

(D) (iv) (iii) (ii) (i)

Answer: (A)

 

64. Match List – I with List – II and mark the correct code given below:

List – I                                    List – II

(a) Centreperiphery                 (i) M.K. Gandhi

(b) Open-close societies          (ii) Samir Amin

(c) Centre- Semiperiphery       (iii) Gunnar Myrdal

(d) Trusteeship                        (iv) Andre Gunder Frank

(v) Amrita Sen

Codes:

       (a) (b) (c) (d)

(A) (v) (iii) (ii) (i)

(B) (iv) (iii) (ii) (i)

(C) (i) (ii) (iii) (v)

(D) (ii) (i) (iv) (iii)

Answer: (B)

 

65. Match List – I (Scientists) and the List – II (Theories of Development) given below:

List – I                                                List – II

(Scientists)                              (Theories of Development)

(a) A.G. Frank                         (i) Soft State

(b) Gunnar Myrdal                  (ii) Uneven development

(c) Max Weber                        (iii) Cultural

(d) Samir Amin                       (iv) Centre periphery

Select the correct answer from the codes given below

Codes:

        (a) (b) (c) (d)

(A) (i) (iv) (iii) (ii)

(B) (iv) (i) (iii) (ii)

(C) (ii) (i) (iii) (iv)

(D) (i) (ii) (iii) (iv)

Answer: (B)

 

66. Warren S. Thompson is known for his:

(A) Cyclic Theory

(B) Demographic Transition Model

(C) Optimum Population Theory

(D) Social Capillarity Theory

Answer: (B)

 

67. Population pyramid is graphic representation of which aspect of population?

(A) Mortality and life expectancy

(B) Age-sex distribution at a given time.

(C) Fertility and birth control.

(D) Mortality and fertility ratio.

Answer: (B)

 

68. The following thinkers have contributed to the study of population. Arrange them in chronological order and choose the correct code.

I. Thomas Malthus

II. Warren S. Thompson

III. Kingsley Davis

IV. Herbert Spencer

Codes:

(A) I, II, III, IV

(B) I, III, II, IV

(C) II, III, IV, I

(D) I, II, IV, III

Answer: (D)

 

69. Match the items in List – I with the items in List – II and choose the correct answer from the codes given below:

List – I                                                                                                                        List – II

(Ideas)                                                                                                             (Author)

(a) Geometric growth of population and Arithmetic growth of food supply (i) Doubleday

(b) Diet Theory                                                                                               (ii) Herbert Spencer

(c) Optimum Population Theory                                                                     (iii) Dalton

(d) Social Capillarity                                                                                       (iv) Dumont

(v) Thomas Malthus

Codes:

       (a) (b) (c) (d)

(A) (i) (ii) (iv) (iii)

(B) (ii) (iii) (iv) (i)

(C) (v) (i) (iii) (iv)

(D) (iii) (iv) (i) (v)

Answer: (C)

 

70. Match the items in List – I with the items in List – II and choose the correct answer from the codes given below:

List – I                                                                                    List – II

(Books)                                                                       (Author)

(a) Demography                                                          (i) M.K. Premi

(b) Social Demography: A Systematic Exposition     (ii) David M. Heer

(c) Population and Society                                          (iii) Peter R. Cox

(d) Population of India and Pakistan                          (iv) Kingsley Davis

Codes:

        (a) (b) (c) (d)

(A) (iii) (ii) (iv) (i)

(B) (iv) (iii) (i) (ii)

(C) (iii) (i) (ii) (iv)

(D) (i) (ii) (iii) (iv)

Answer: (C)

 

71. What was the chapter about women which appeared in the Sixth Five Year Plan?

(A) Women and Welfare Schemes

(B) Women and Development

(C) Women and Education

(D) Women and Health

Answer: (B)

 

72. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and other as Reason (R):

Assertion (A): Gender as the basis of social inequality is structured into female and male spheres.

Reason (R): All women are not equally unequal in their families and communities.

Select the correct answer from the codes given below:

Codes:

(A) (A) is true, but (R) is false.

(B) Both (A) and (R) are false.

(C) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(D) (A) is false and (R) is true.

Answer: (C)

 

73. Match the List – I with the List – II given below:

List – I                                                                                                            List – II

(Acts)                                                                                                  (Years)

(a) Equal Remuneration Act                                                               (i) 1990

(b) Domestic Violence Act                                                                 (ii) 1976

(c) National Commission for Women Act                                          (iii) 1986

(d) Indecent Representation of Women (Prohibition) Act                 (iv) 2005

Select the correct answer from the codes given below:

Codes:

       (a) (b) (c) (d)

(A) (ii) (iv) (i) (iii)

(B) (ii) (i) (iv) (iii)

(C) (i) (iv) (ii) (iii)

(D) (ii) (iii) (i) (iv)

Answer: (A)

 

74. Match the List – I with the List – II given below:

List – I                                                List – II

(Theories of Gender relations)            (Thinkers)

(a) Liberal                                            (i) Cixous, Irigaray

(b) Radical                                          (ii) Clara Zetkin, Juliet Mitchell

(c) Socialist                                         (iii) Kate Millet, Mary Daly

(d) Postmodernist                               (iv) Mary Wollstone Craft, Betty Frieden

Select the correct answer from the codes given below:

Codes:

       (a) (b) (c) (d)

(A) (iv) (iii) (i) (ii)

(B) (iii) (iv) (i) (ii)

(C) (iv) (i) (iii) (ii)

(D) (iv) (iii) (ii) (i)

Answer: (D)

 

75. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and the other as Reason (R):

Assertion (A): It is not sex but gender has been accepted as a form of social stratification.

Reason (R): Women are biologically not equal to men.

Select the correct answer from the codes given below:

Codes:

(A) (A) is false, but (R) is true.

(B) (A) is true, but (R) is false.

(C) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(D) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

 

Answer: (C)


 

Year Wise UGC NET Previous Year Question Papers Solved Sociology Paper 3

The old UGC NET Examination paper-3 in Sociology was of descriptive type till December 2011.

Paper-3 becomes the objective type from June 2012 to November 2017. From July 2018 onward, the paper-3 was stopped and becomes part of the paper-2 itself.

So, the old questions for paper-3 from June 2012 to November 2017 which were of objective type (multiple choice questions) can be used by the UGC NET aspirants for their better preparation for the paper-2.

Year Wise NTA UGC NET Sociology Paper 3 Solved question Papers are given below.

Download Year Wise NTA UGC NET Sociology Paper 3 Solved Paper
UGC NET Sociology Paper 3 Question Paper 2017 November
UGC NET Sociology Paper 3 Question Paper 2016 July
UGC NET Sociology Paper 3 Question Paper 2015 June
UGC NET Sociology Paper 3 Question Paper 2015 December
UGC NET Sociology Paper 3 Question Paper 2014 June
UGC NET Sociology Paper 3 Question Paper 2014 December
UGC NET Sociology Paper 3 Solved Question Paper 2013 December
UGC NET Sociology Paper 3 Solved Question Paper 2013 September
UGC NET Sociology Paper 3 Solved Question Paper 2013 June
UGC NET Sociology Paper 3 Solved Question Paper 2012 December
UGC NET Sociology Paper 3 Solved Question Paper 2012 June

We have covered the NTA UGC NET Sociology Paper 3 Solved Question Paper 2012 June.

If you have any questions about NTA UGC NET Sociology Paper 3 Solved Question Papers, please let us know in the comment section.

COMMENTS

Name

NTA UGC NET Adult Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Anthropology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Archaeology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Commerce Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Comparative Literature Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Comparative Study of Religions Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Computer Science and Applications Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Criminology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Defence and Strategic Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Economics Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Electronic Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET English Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Environmental Sciences Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Folk Literature Solved Question Papers,8,NTA UGC NET Forensic Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Geography Solved Question Papers,10,NTA UGC NET History Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Home Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Human Rights and Duties Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Indian Culture Solved Question Papers,10,NTA UGC NET International and Area Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Labour Welfare Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Law Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Library and Information Science Solved Question Papers,40,NTA UGC NET Linguistics Solved Question Papers,9,NTA UGC NET Management Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Mass Communication and Journalism Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Museology and Conservation Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Music Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Paper 1 Solved Question Papers,30,NTA UGC NET Performing Arts Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Philosophy Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Physical Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Political Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Population Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Psychology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Public Administration Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Social Medicine and Community Health Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Social Work Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Sociology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Tourism Administration and Management Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Tribal and Regional Languages Solved Question Papers,8,NTA UGC NET Visual Art Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Women Studies Solved Question Papers,10,UGC NET Answer Key,82,UGC NET Books,82,UGC NET Exam,99,UGC NET Question Papers With Solutions,83,UGC NET Subjects,1,UGC NET Syllabus,82,Year Wise Solved NTA UGC NET Question Papers,82,
ltr
item
My Exam Notification - Free UGC NET Guide: NTA UGC NET Sociology Paper 3 Solved Question Paper 2012 June
NTA UGC NET Sociology Paper 3 Solved Question Paper 2012 June
Looking for NTA UGC NET Sociology Paper 3 Solved Question Paper 2012 June? Here get Paper 3 Solved Question Paper 2012 June.
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEjXQWEnNPK_LRsE-PIxdblyNYJDtjAxKKk6_CfStT2GwDCyTfuOx7xA90pzXYW82Tj9Zh9ClydPs8LUglv6HLdaCJTuu26Dih_auAdRO1PNJfAZDamPJND8uPi9JsLAAYSyUpbQN1QNemEo8N-2xvI2oWfBTmYp2I2yMSuFKevIQNBuxOdP9xQHqU8dJA=w320-h192
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEjXQWEnNPK_LRsE-PIxdblyNYJDtjAxKKk6_CfStT2GwDCyTfuOx7xA90pzXYW82Tj9Zh9ClydPs8LUglv6HLdaCJTuu26Dih_auAdRO1PNJfAZDamPJND8uPi9JsLAAYSyUpbQN1QNemEo8N-2xvI2oWfBTmYp2I2yMSuFKevIQNBuxOdP9xQHqU8dJA=s72-w320-c-h192
My Exam Notification - Free UGC NET Guide
https://www.myexamnotification.com/2022/06/nta-ugc-net-sociology-paper-3-solved-question-paper-2012-june.html
https://www.myexamnotification.com/
https://www.myexamnotification.com/
https://www.myexamnotification.com/2022/06/nta-ugc-net-sociology-paper-3-solved-question-paper-2012-june.html
true
354141229938201693
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content