NTA UGC NET Sociology Paper 2 Solved Question Paper 2013 June

Looking for NTA UGC NET Sociology Paper 2 Solved Question Paper 2013 June? Here get Paper 2 Solved Question Paper 2013 June.

 NTA UGC NET Sociology Paper 2 Solved Question Paper 2013 JuneNTA UGC NET Sociology Paper 2 Solved Question Paper 2013 June: To score better marks in the NTA UGC NET Sociology, you should have depth knowledge of the entire subject.

You can boost your preparation by referring to NTA UGC NET Sociology Question Paper 2 2013 June. It will give you information about the important chapters and concepts covered in all chapters.

You must have NTA UGC NET Sociology Solved Question Papers along with the latest Sociology Syllabus to enhance your semester exam preparation.

Here we provide you the complete guide on NTA UGC NET Sociology Paper 2 Solved Question Paper 2013 June.

NTA UGC NET Sociology Paper 2 Solved Question Paper 2013 June

NTA UGC NET Sociology Solved Question Papers are the best study materials to score good marks in the Sociology exam.

Practicing these NTA UGC NET Sociology previous year question papers assist the students in getting a clear idea about the question paper pattern and types of questions asked in the exam.

You can check the complete NTA UGC NET Sociology Paper 2 Solved Question Paper 2013 June.


1. Match the followings:

List – I                                                            List – II

(Concepts)                                                       (Authors)

a. Cultural Lag                                                i. K. Marx

b. False Consciousness                                    ii. Ogburn

c. Law of Similarity and Contact                   iii. J. Frazer

d. Institutionalization of class conflict           iv. R. Dahrendorf

Codes:

        a b c d

(A) ii i iii iv

(B) iv iii i ii

(C) iii ii iv i

(D) i iv ii iii

Answer: (A)

 

2. Fill in the blanks:

An institution is composed of _______.

(A) Actors and Groups

(B) Rules and procedures

(C) Values and norms

(D) All

Answer: (B)

 

3. George Simmel’s classification of group as ‘Monad’, ‘Dyad’, and ‘Triad’ is based on

(A) Physical proximity

(B) Nature of membership

(C) Social relations

(D) Size of the group

Answer: (D)

 

4. An area of social living which is marked by some degree of social coherence and similarity is called

(A) Social group

(B) Society

(C) Community

(D) Association

Answer: (C)

 

5. C.W. Mills’ perspective takes into account

i. Biography

ii. Sociography

iii. History

iv. Geography

v. Ethnography

Select the correct alternatives:

(A) ii only

(B) ii and iii only

(C) i and iii only

(D) i, ii, iv and v only

Answer: (C)

 

6. Which of the following instances may not be considered as reference group behaviour?

(A) Proletarianization

(B) Embourgeoisment

(C) Sanskritization

(D) Modernization

Answer: (D)

 

7. Which of the following is a set of informal groups?

(A) Clique, faction, caucus

(B) Gang, union, dacoits

(C) Slum, village, NGO

(D) Neighbourhood, Peer group, Panchayat

Answer: (A)

 

8. Who argued that the school prepares children to move towards universalistic standards and achieved status of adult society?

(A) E. Durkheim

(B) T. Parsons

(C) R.K. Merton

(D) K. Davis

Answer: (B)

 

9. Who defined religion in terms of a distinction between the sacred and the profone?

(A) B. Malinowski

(B) C. Levi Strauss

(C) A.R. Radcliffe Brown

(D) E. Durkheim

Answer: (D)

 

10. The capacity of any person, group or institution to issue commands is called

(A) Power

(B) Authority

(C) Influence

(D) Right

Answer: (B)

 

11. According to C.W. Mills, the power elite in America comprises those who hold “command posts” in

i. The major business corporations

ii. The military

iii. The Federal Government

iv. The State bureaucracy

Select the correct alternative:

(A) (i), (ii), (iii), (iv)

(B) (i), (ii) and (iii)

(C) (i), (iii) and (iv)

(D) (ii), (iii) and (iv)

Answer: (B)

 

12. Who argues that ‘classes should be defined as imperatively coordinated associations’?

(A) M. Weber

(B) K. Marx

(C) R. Dahrendorf

(D) R. Collins

Answer: (C)

 

13. For R. Dahrendorf a post-capitalist society is characterized by

i. Decomposition of capital

ii. Differentiation of labour

iii. Diamond like class structure

iv. Regulations and institutionalization of conflicts

Select the correct alternative :

(A) (i), (ii), (iii) and (iv)

(B) (i), (ii) and (iii)

(C) (i), (ii) and (iv)

(D) (i), (iii) and (iv)

Answer: (A)

 

14. The concept of ‘I’ and ‘Me’ with reference to development of ‘self’ was used by

(A) S. Freud

(B) C.H. Cooley

(C) H.M. Johnson

(D) G.H. Mead

Answer: (D)

 

15. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other as Reason (R):

Assertion (A): Personality system gets integrated into the social system through socialization.

Reason (R): Socialization helps actors to develop skills to play roles in society.

Select the correct answer from the codes given below:

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (A)

 

16. A status group, according to Max Weber, is characterised by

(A) Occupation

(B) Educational background

(C) Life-style

(D) Family background

Answer: (C)

 

17. Who among the following is regarded as the technological determinist of social change?

(A) E. Durkheim

(B) G. Simmel

(C) T. Veblen

(D) T. Malthus

Answer: (C)

 

18. The theoretical perspective that asserts that there are discernible stages which the society goes through more than once or even repeatedly is termed as

(A) Repeated Evolutionary Theory

(B) Unilinear Evolutionary Theory

(C) Cyclical Evolutionary Theory

(D) Reflexive Evolutionary Theory

Answer: (C)

 

19. Who among the following describes society as ‘sui-generis’?

(A) Radcliffe Brown

(B) Malinowski

(C) E. Durkheim

(D) R. Benedict

Answer: (C)

 

20. Which of the following pairs are not included in Parsonian Scheme of ‘Pattern-Variables’ ?

i. Affectivity vs. Affective neutrality

ii. Self-orientation vs. Collectivity orientation

iii. Particularism vs. Universalism

iv. Localism vs. Globalism

v. Quality vs. Performance

vi. Diffusion vs. Specificity

vii. Evolution vs. Revolution

Select the correct alternative:

(A) (i), (ii), (iii), (v) and (vi)

(B) (ii), (iii), (i), (vi) and (v)

(C) (ii), (iii), (v)

(D) (i), (v) and (vi)

 

Answer: (Wrong question)

 

21. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and the other as Reason (R):

Assertion (A): The postulate of functional unity of society maintains that all standardized social and cultural beliefs and practices are functional for society as a whole as well as for individuals in society.

Reason (R): The above said standardised items are indispensable parts of the working whole.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(B) (A) is true, but (R) is false.

(C) (R) is true, but (A) is false.

(D) Both (A) and (R) are false.

Answer: (A)

 

22. Who among the following does not adopt the functional approach to the understanding of social phenomena?

(A) J. Alexander

(B) K. Davis

(C) R.K. Merton

(D) J. Habermas

Answer: (D)

 

23. The view that authority relations are the main cause of social conflict was held by whom?

(A) M. Weber

(B) K. Marx

(C) R. Collins

(D) R. Dahrendorf

Answer: (D)

 

24. Who among the following has classified status in terms of salient status, dominant status and controlling status?

(A) T. Parsons

(B) R.K. Merton

(C) W.E. Moore

(D) H.M. Johnson

Answer: (B)

 

25. What is common to magic, religion and science?

(A) Observation and experimentation

(B) Equal influence on human beings

(C) Orientation towards the unknown

(D) Orientation towards the supernatural

Answer: (C)

 

26. Who among the following is a proponent of dialectical approach to the study of Indian society?

(A) M.N. Srinivas

(B) D.P. Mukherjee

(C) A. Beteille

(D) Y.B. Damle

Answer: (B)

 

27. Which type of research aims to describe a social situation, social event, social system, social structure etc.?

(A) Basic research

(B) Descriptive research

(C) Empirical research

(D) Explanatory research

Answer: (B)

 

28. A university has 7530 students and a researcher draws 10 percent sample from it amounting to a total of 753. This is called

(A) Sample size

(B) Sample ratio

(C) Sample element

(D) Purposive sampling

Answer: (B)

 

29. Which technique of qualitative data collection is followed by researcher to understand people and their behaviour through direct, focused and non-verbal interaction in their natural setting?

(A) Interview

(B) Observation

(C) Case study

(D) Above all

Answer: (B)

 

30. According to Karl Marx, which of the following are elements of the forces of production?

(A) Technology and capital

(B) Capital, labour and technology

(C) Science and technology

(D) Capital, labour, science and technology

Answer: (C)

 

31. Who among the following used the concept of ‘interaction ritual’ in his theory?

(A) R. Collins

(B) L. Coser

(C) E. Durkheim

(D) H. Blumer

Answer: (A)

 

32. Who among the following argues that the withdrawal of legitimacy from an existing system of inequality is a critical precondition for conflict?

(A) R. Dahrendorf

(B) L. Coser

(C) R. Collins

(D) J. Habermas

Answer: (B)

 

33. Themetic and text analyses are used in

(A) Path analysis

(B) Data analysis

(C) Form analysis

(D) Content analysis

Answer: (D)

 

34. The study of recorded human statement based on newspaper, magazines, songs, poems, speeches etc. are known as

(A) Statistical analysis

(B) Content analysis

(C) Historical analysis

(D) Comparative analysis

Answer: (B)

 

35. Which one of the following is not a type of reliability according to Kirk and Miller?

(A) Quixotic: Circumstances in which single method of observation yields the same measurement repeatedly.

(B) Dialectical: Observation between two conflicting situation.

(C) Diachronic: Stability of an observation over a period of time.

(D) Synchronic: Similarity of observation within same period of time.

Answer: (B)

 

36. Which one of the following is not a measure of central tendency?

(A) Mean

(B) Median

(C) Mode

(D) Standard deviation

Answer: (D)

 

37. “Men make history, but they do not make it just as they please; they do not make it under circumstances chosen by them, but under circumstances directly encountered, given and transmitted from the past.” With whom is this statement related?

(A) Karl Mannheim

(B) Karl Marx

(C) Karl Popper

(D) Ralf Dahrendorf

Answer: (B)

 

38. “Thinking is simply an internalized or implicit conversation of the individual with himself by means ofsignificant gestures.” Who said so?

(A) L. Althusser

(B) H. Blumer

(C) P. Blau

(D) G.H. Mead

Answer: (D)

 

39. Which of the following is not a feature of association?

(A) A collectivity of people

(B) Having certain objectives

(C) Voluntary membership

(D) Pursuing ideal norms

Answer: (D)

 

40. Which of the following statements on the nature of social role is not correct?

(A) It is a set of expectations.

(B) It is impossible to define one’s role without referring to another.

(C) It includes a series of rights and duties.

(D) It has no association with status.

Answer: (D)

 

41. According to Coser which of the following type of conflict may not be functional for the system?

(A) Conflict over core value

(B) Conflict over explicit realistic issues

(C) Frequent conflict over small issues

(D) Repetitive conflict of low intensity

Answer: (A)

 

42. Which of the following scales has real zero origin?

(A) Nominal

(B) Ordinal

(C) Interval

(D) Ratio

Answer: (D)

 

43. Who had applied the reference group theory to analyses mobility within the caste system?

(A) M.S.A. Rao

(B) G.S. Ghurye

(C) M.N. Srinivas

(D) Yogendra Singh

Answer: (C)

 

44. The concept of structural visibility was contributed by whom?

(A) T. Parsons

(B) R.K. Merton

(C) Radcliffe-Brown

(D) S.F. Nadel

Answer: (B)

 

45. Which one of the following pairs is not correctly matched?

(A) Organic – E. Durkheim solidarity

(B) Pattern – T. Parsons variable

(C) Looking-glass – C.H. Cooley self

(D) Individualistic – R.K. Merton functionalism

Answer: (D)

 

46. Triangulation is a method of assessing validity of one’s research by

(A) Collecting three generational data.

(B) Analyzing three generational data.

(C) Using different methods and theoretical analysis of different subject of study by one or more researchers.

(D) Mixing of different methods and theoretical analysis of same subject of study by one or more researchers.

Answer: (D)

 

47. The book “Street Corner Society” based on the following technique of research:

(A) Interview schedule

(B) Participant observation

(C) Content analysis

(D) Questionnaire

Answer: (B)

 

48. Identify the correct sequence in social research:

i. Report writing

ii. Data analysis

iii. Pilot study

iv. Formation of hypothesis

v. Null hypothesis

vi. Observation

(A) iv, v, iii, vi, ii, i

(B) iii, iv, i, ii, vi, v

(C) i, ii, iii, iv, v, vi

(D) vi, v, iv, iii, ii, i

Answer: (A)

 

49. Who among the following attempted micro-integrative conflict theory?

(A) Dahrendorf

(B) Coser

(C) Collins

(D) Marx

Answer: (C)

 

50. In the major conceptualizations of class, which of the following is not a basis of class situation?

i. Property

ii. Income

iii. Authority

iv. Caste

Select the correct answer from the codes given below:

(A) i, ii, & iii

(B) i& ii

(C) i& iii

(D) ii& iv

 

Answer: (D)


 

Year Wise UGC NET Previous Year Question Papers Solved Sociology

Year Wise NTA UGC NET Sociology Solved question Papers from June 2006 till today are given below.

Download Year Wise NTA UGC NET Sociology Paper 2 Solved Paper
UGC NET Sociology Paper 2 Question Paper 2020 June
UGC NET Sociology Paper 2 Question Paper 2019 December
UGC NET Sociology Paper 2 Question Paper 2019 June
UGC NET Sociology Paper 2 Question Paper 2018 December
UGC NET Sociology Paper 2 Question Paper 2018 July
UGC NET Sociology Paper 2 Question Paper 2017 November
UGC NET Sociology Paper 2 Question Paper 2016 July
UGC NET Sociology Paper 2 Question Paper 2015 June
UGC NET Sociology Paper 2 Question Paper 2015 December
UGC NET Sociology Paper 2 Question Paper 2014 June
UGC NET Sociology Paper 2 Question Paper 2014 December
UGC NET Sociology Paper 2 Solved Question Paper 2013 December
UGC NET Sociology Paper 2 Solved Question Paper 2013 September
UGC NET Sociology Paper 2 Solved Question Paper 2013 June
UGC NET Sociology Paper 2 Solved Question Paper 2012 December
UGC NET Sociology Paper 2 Solved Question Paper 2012 June
UGC NET Sociology Paper 2 Question Paper 2011 June
UGC NET Sociology Paper 2 Question Paper 2011 December
UGC NET Sociology Paper 2 Question Paper 2010 June
UGC NET Sociology Paper 2 Question Paper 2010 December
UGC NET Sociology Paper 2 Question Paper 2009 June
UGC NET Sociology Paper 2 Question Paper 2009 December
UGC NET Sociology Paper 2 Question Paper 2008 June
UGC NET Sociology Paper 2 Question Paper 2008 December
UGC NET Sociology Paper 2 Question Paper 2007 June
UGC NET Sociology Paper 2 Question Paper 2007 December
UGC NET Sociology Paper 2 Question Paper 2006 June
UGC NET Sociology Paper 2 Question Paper 2006 December
UGC NET Sociology Paper 2 Question Paper 2005 June
UGC NET Sociology Paper 2 Question Paper 2005 December
UGC NET Sociology Paper 2 Question Paper 2004 December

We have covered the NTA UGC NET Sociology Paper 2 Solved Question Paper 2013 June.

If you have any questions about NTA UGC NET Sociology Solved Question Papers, please let us know in the comment section.

COMMENTS

Name

NTA UGC NET Adult Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Anthropology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Archaeology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Commerce Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Comparative Literature Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Comparative Study of Religions Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Computer Science and Applications Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Criminology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Defence and Strategic Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Economics Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Electronic Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET English Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Environmental Sciences Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Folk Literature Solved Question Papers,8,NTA UGC NET Forensic Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Geography Solved Question Papers,10,NTA UGC NET History Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Home Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Human Rights and Duties Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Indian Culture Solved Question Papers,10,NTA UGC NET International and Area Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Labour Welfare Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Law Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Library and Information Science Solved Question Papers,40,NTA UGC NET Linguistics Solved Question Papers,9,NTA UGC NET Management Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Mass Communication and Journalism Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Museology and Conservation Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Music Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Paper 1 Solved Question Papers,30,NTA UGC NET Performing Arts Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Philosophy Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Physical Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Political Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Population Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Psychology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Public Administration Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Social Medicine and Community Health Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Social Work Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Sociology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Tourism Administration and Management Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Tribal and Regional Languages Solved Question Papers,8,NTA UGC NET Visual Art Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Women Studies Solved Question Papers,10,UGC NET Answer Key,82,UGC NET Books,82,UGC NET Exam,99,UGC NET Question Papers With Solutions,83,UGC NET Subjects,1,UGC NET Syllabus,82,Year Wise Solved NTA UGC NET Question Papers,82,
ltr
item
My Exam Notification - Free UGC NET Guide: NTA UGC NET Sociology Paper 2 Solved Question Paper 2013 June
NTA UGC NET Sociology Paper 2 Solved Question Paper 2013 June
Looking for NTA UGC NET Sociology Paper 2 Solved Question Paper 2013 June? Here get Paper 2 Solved Question Paper 2013 June.
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEgL8bVIqHZ1IWTmMIcjDqF-hvQH5SxMwGxXOUtcea1eHOqPib9AGWfaYCgeHqBESQ0zKJdcXWc5qvJfOMNaHaBI_43mTAw7vsHK4FnQkl4Vy19ySuY3OUqSq5mzikA3YzbyLhJbcjbWniyfyOHq6pqbwaAGk7wvpSLdP9p5HW1Xmgj7HA2kvbr3ZcPRPQ=w320-h192
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEgL8bVIqHZ1IWTmMIcjDqF-hvQH5SxMwGxXOUtcea1eHOqPib9AGWfaYCgeHqBESQ0zKJdcXWc5qvJfOMNaHaBI_43mTAw7vsHK4FnQkl4Vy19ySuY3OUqSq5mzikA3YzbyLhJbcjbWniyfyOHq6pqbwaAGk7wvpSLdP9p5HW1Xmgj7HA2kvbr3ZcPRPQ=s72-w320-c-h192
My Exam Notification - Free UGC NET Guide
https://www.myexamnotification.com/2022/06/nta-ugc-net-sociology-paper-2-solved-question-paper-2013-june.html
https://www.myexamnotification.com/
https://www.myexamnotification.com/
https://www.myexamnotification.com/2022/06/nta-ugc-net-sociology-paper-2-solved-question-paper-2013-june.html
true
354141229938201693
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content