NTA UGC NET Sociology Paper 2 Solved Question Paper 2013 December

Looking for NTA UGC NET Social Work Paper 2 Solved Question Paper 2013 December? Here get Paper 2 Solved Question Paper 2013 December.

 NTA UGC NET Sociology Paper 2 Solved Question Paper 2013 DecemberNTA UGC NET Sociology Paper 2 Solved Question Paper 2013 December: To score better marks in the NTA UGC NET Sociology, you should have depth knowledge of the entire subject.

You can boost your preparation by referring to NTA UGC NET Sociology Question Paper 2 2013 December. It will give you information about the important chapters and concepts covered in all chapters.

You must have NTA UGC NET Sociology Solved Question Papers along with the latest Sociology Syllabus to enhance your semester exam preparation.

Here we provide you the complete guide on NTA UGC NET Sociology Paper 2 Solved Question Paper 2013 December.

NTA UGC NET Sociology Paper 2 Solved Question Paper 2013 December

NTA UGC NET Sociology Solved Question Papers are the best study materials to score good marks in the Sociology exam.

Practicing these NTA UGC NET Sociology previous year question papers assist the students in getting a clear idea about the question paper pattern and types of questions asked in the exam.

You can check the complete NTA UGC NET Sociology Paper 2 Solved Question Paper 2013 December.


1. “Sociology is a Science which attempts an interpretative understanding of social action.” Who defined Sociology in this manner?

(A) T. Parsons

(B) MacIver and Page

(C) E. Durkheim

(D) Max Weber

Answer: (D)

 

2. “Culture is man’s guide, it liberates as well as enslaves him as all guides do.” Which of the following school represents this view?

(A) Evolutionary School

(B) Marxian School

(C) Diffusionistic School

(D) Culture-personality School

Answer: (D)

 

3. The term ‘Sociological Imagination’ was coined by whom?

(A) P. Berger

(B) C.W. Mills

(C) A. Giddens

(D) J.S. Mill

Answer: (B)

 

4. Arrange the following books in chronological order by using the code given below:

i. Das Kapital

ii. Protestant Ethic and the Spirit of Capitalism

iii. Patterns of Culture

iv. The Elementary Forms of Religious Life

Codes:

(A) i ii iii iv

(B) ii i iii iv

(C) iv iii i ii

(D) iii iv i ii

Answer: (B)

 

5. Every man in society occupies a number of statuses. Different statuses associated with a single person are known as

(A) Status inconsistency

(B) Status sequences

(C) Status set

(D) Status succession

Answer: (C)

 

6. Which of the following are the physical conditions of a primary group?

i. Physical proximity

ii. Attraction

iii. Smallness

iv. Endurance

(A) i, ii, iii & iv

(B) i, ii & iii

(C) i, ii & iv

(D) i, iii & iv

Answer: (D)

 

7. Which of the following is not a primary group?

(A) Scouts

(B) A peer group

(C) A class of students

(D) Family

Answer: (A)

 

8. Which of the following are fundamental features of a social group?

i. Organisation

ii. We-feeling

iii. Self-sufficiency

iv. Explicit cultural goals

(A) i and ii

(B) ii and iii

(C) iii and iv

(D) i and iii

Answer: (A)

 

9. Given below are two statements labelled as Assertion (A), and the other labelled as Reason (R):

Assertion (A): According to Durkheim education perpetuates and reinforces homogeneity in society among its members.

Reason (R): Schools inculcate society’s norms and values providing link between individual and society.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (A)

 

10. Match List – I with List – II.

List – I (Books)                                                           List – II (Authors)

a. De-schooling Society                                              i. R.D. Laing

b. The Politics of Family                                             ii. S. Bowles and H. Gintis

c. Anti-social Family                                                   iii. Ivan Illich

d. Schooling in Capitalist America                             iv. M. Barrett & M. MacIntosh

Codes:

       a b c d

(A) i ii iii iv

(B) iv i ii iii

(C) iii i iv ii

(D) ii i iii iv

Answer: (D)

 

11. Match List – I with List – II.

List – I (Terms)           List – II (Features)

a. Church                     i. Usually more individualistic and lacks sharply defined belief system

b. Sect                                     ii. Usually conservative but not closely related to State.

c. Denomination          iii. Often closely related to State and claim promptly on religious truth

d. Cult                                     iv. Less conservative and connected with lower class

Codes:

       a b c d

(A) iv iii ii i

(B) iii iv ii i

(C) ii i iv iii

(D) i ii iii iv

Answer: (B)

 

12. The variable sum concept of power is based on the assumption that

(A) value consensus is essential for society.

(B) value dissension is essential for society.

(C) value neutrality is essential for society.

(D) values are essential for society.

Answer: (A)

 

13. The State moderates between different groups ensuring that all of them have some influence on public policy, is best manifested in

(A) Socialist democracy

(B) Republic democracy

(C) Pluralist democracy

(D) Traditional democracy

Answer: (C)

 

14. Match List – I with List – II.

List – I (Authors)                                                        List – II (Terms)

a. V. Pareto                                                                 i. The Ruling Class

b. G. Mosca                                                                 ii. The Nongoverning Elite

c. R. Mitchell                                                              iii. The Iron law of Oligarchy

d. S. Lukes                                                                  iv. The Three Dimensional View

Codes:

       a b c d

(A) ii iii iv i

(B) ii i iii iv

(C) ii iii i iv

(D) ii iv i iii

Answer: (B)

 

15. Which of the following is an appropriate example of a social institution?

(A) Market

(B) Trade Union

(C) Political Party

(D) N.G.O.

Answer: (A)

 

16. According to Dahrendorf, Marx’s Theory of Class Conflict is

(A) to be rejected universally

(B) to be accepted universally

(C) to be accepted and modified generally

(D) to be rejected, accepted and modified contextually

Answer: (D)

 

17. The process whereby the helpless human infant gradually becomes a self-aware, knowledgeable person, skilled in the ways of the culture into which he or she was born is known as

(A) Re-socialization

(B) Social position

(C) Socialization

(D) Shared understanding

Answer: (C)

 

18. Stages of cognitive-development related socialization was proposed by

(A) H. Mead

(B) S. Freud

(C) C.H. Cooley

(D) J. Piaget

Answer: (D)

 

19. Match List – I with List – II and find out the correct answer from the codes given below:

List – I                                                            List – II

a. E. Durkheim                                                i. The Social System

b. M. Weber                                                    ii. The Liquid Love

c. Z. Bauman                                                   iii. The Division of Labour in Society

d. T. Parsons                                                   iv. The Religion of India

Codes:

       a b c d

(A) i ii iii iv

(B) iii iv ii i

(C) ii iii iv i

(D) iv iii ii i

Answer: (B)

 

20. In a system of social stratification social rankings are based on certain attributes which may

(A) either be inherited or socially constructed.

(B) either be ascribed or acquired.

(C) either be acquired or socially constructed.

(D) either be ascribed, acquired or constructed.

Which is the correct one?

 

Answer: (D)

 

21. The social positions of

(A) caste, gender and ethnic groups are biologically determined.

(B) caste biologically, but gender and ethnic groups are economically determined.

(C) gender is biologically, while the ethnic and caste groups are culturally determined.

(D) caste, gender and ethnic groups are culturally determined.

Which one of the above is correct?

Answer: (D)

 

22. According to Marx and Dehrendorf unequal class position of a social group is determined by which of the following forms and extent of one’s control over

(A) economic and cultural resources respectively.

(B) cultural and economic resources respectively.

(C) economic and political resources respectively.

(D) political and cultural resources respectively.

Answer: (C)

 

23. Who among the following sociologists analysed social classes in terms of market and property situation?

(A) M . Weber

(B) J. Goldthorpe

(C) E. Durkheim

(D) T. Parsons

Answer: (A)

 

24. Some assumptions are given below:

The definitional assumption(s) about class and class conflict in the Marxian theory is (are)

(i) every society is based on a degree of economic equilibrium.

(ii) class inequality is due to inherent political and social injustice.

(iii) class conflict is inherent in society.

(iv) economic inequality lies at the core of class conflict.

(v) Class conflict is resolved through class alliance.

Select correct assumptions from the following:

(A) (i) and (ii)

(B) (i), (ii) and (iii)

(C) (ii), (iii) and (v)

(D) (iii) and (iv)

Answer: (D)

 

25. Transmission of traits from one culture to another is sociologically termed as

(A) Acculturation

(B) Diffusion

(C) Assimilation

(D) Enculturation

Answer: (B)

 

26. Who among the following is a proponent of cyclical theory of evolution?

(A) T. Parsons

(B) E. Durkheim

(C) O. Spengler

(D) H. Spencer

Answer: (C)

 

27. Identify the social processes which are linked to change of social structure:

(i) Industrialisation

(ii) Sanskritization

(iii) Modernisation

(iv) Globalisation

(v) Intergenerational mobility

(vi) Intragenerational mobility

Select the correct option:

(A) (i) (ii) (iv)

(B) (i) (iii) (iv)

(C) (iv) (v) (vi)

(D) (i) (iii) (iv) (v)

Answer: (B)

 

28. According to R.K. Merton, those observed consequences which lessen the adaptation or adjustment of the system are

(A) Functions

(B) Non-functions

(C) Dysfunctions

(D) Functional alternatives

Answer: (C)

 

29. In which of the book has Mannheim propounded the idea of Sociology of Knowledge?

(A) The End of Ideology

(B) The End of History

(C) Ideology and Utopia

(D) The German Ideology

Answer: (C)

 

30. A statement of prediction that sets forth the basis for testing the relationship between variables in an attempt to link theory to reality is called

(A) Random sampling

(B) Questionnaire

(C) Hypothesis

(D) Assumption

Answer: (C)

 

31. Name the technique which is to be used before the actual field work starts

(A) Pilot Study

(B) Census study

(C) Case study

(D) Survey

Answer: (A)

 

32. There are two statements, one is Assertion (A) and the other is Reason (R). Select the correct answer from the codes given below:

Assertion (A): Research design is a kind of blue print that is prepared before actually carrying out a research.

Reason (R): Many research plans are unable to produce a concrete finding.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (A)

 

33. Identify the correct logical order as explained by Karl Marx:

(A) Class-in-itself, class-for-itself, social transformation, class conflict

(B) Class-in-itself, class-for-itself, class conflict, social transformation

(C) Class-in-itself, class conflict, class-for-itself, social transformation

(D) Class-for-itself, class conflict, class-in-itself, social transformation

Answer: (B)

 

34. In the context of Randall Collin’s analysis, identify the correct one:

(A) Moves from macro-level to Meso-level and to micro-level social processes

(B) Moves from micro-level to Meso -level and to micro-level social processes

(C) Moves from micro-level to macro-level social processes

(D) Moves from macro-level to micro-level processes

Answer: (B)

 

35. Match List – I with List – II:

List – I (Contributions of)                                                      List – II (Approach)

a. R.K. Merton                                                                        i. Conflict Functionalism

b. T. Parsons                                                                            ii. Need Functionalism

c. B. Malinowski                                                                     iii. Analytical Functionalism

d. L. Coser                                                                              iv. Empirical Functionalism

Codes:

       a b c d

(A) iii iv ii i

(B) iv iii ii i

(C) ii iii iv i

(D) iv ii iii i

Answer: (B)

 

36. What is triangulation?

(A) A type of qualitative method of research

(B) A type of qualitative analysis

(C) A combination of qualitative and quantitative methods

(D) A type of non-participant observation

 Answer: (C)

 

37. Who among the following used the method of concomitant variation?

(A) M. Weber

(B) R. Dahrendorf

(C) E. Durkheim

(D) T. Parsons

Answer: (C)

 

38. Reliability of data implies

(A) The same methods of investigation on the same materials produce the same results.

(B) The different methods of investigation on different materials produce the same results.

(C) The same methods of investigation on the same materials produce different results.

(D) The same methods of investigation on different materials produce the same result.

Answer: (A)

 

39. Radical Sociology sought to support which of the following sociological thought systems?

(A) Marxian

(B) Functional

(C) Symbolic interactionist

(D) Positivist

Answer: (A)

 

40. Match the items of List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:

List – I (Concept)                                           List – II (Authors)

a. False Consciousness                                    i. Malinowski

b. Magic                                                          ii. Marx

c. Rational action                                            iii. Durkheim

d. Moral Community                                      iv. Weber

Codes:

       a b c d

(A) i iii iv ii

(B) ii i iv iii

(C) iii i ii iv

(D) iv ii iii i

Answer: (B)

 

41. Assertion (A): Karl Marx thought of all capitalist societies to be founded on exploitation of the proletariat.

Reason (R): The proletariat has not become increasingly impoverished.

Codes:

(A) (A) is true, but (R) is false

(B) (R) is true, but (A) is false

(C) (A) is true, but (R) is not correct explanation of (A).

(D) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

Answer: (C)

 

42. Which of the following acts are necessary to keep the social system intact? Select the correct code given below:

(i) Adaptation

(ii) Social action

(iii) Integration

(iv) Goal attainment

(v) Latency (pattern maintenance)

(vi) Socialisation

Codes:

(A) (i), (ii), (iii) and (iv)

(B) (iv), (v), (i) and (vi)

(C) (i), (iii), (iv) and (v)

(D) (i), (ii), (iv) and (v)

Answer: (C)

 

43. The in-depth investigation of a phenomena, or a process, or an event that focuses on its historicity and contemporary interlinks with wider society is termed as

(A) Content study

(B) Participant observation

(C) Content analysis

(D) Case study

Answer: (D)

 

44. Which of the following is not an ethical consideration in social research?

(A) Protecting the subjects from physical and psychological harm while collecting data

(B) Protecting the subjects confidentiality and privacy

(C) Acquiring consent of the subject in collecting information

(D) Acquiring data through deception

Answer: (D)

 

45. Which one of the following is not a measure of correlation?

(A) Chi-square

(B) Student’s t-test

(C) Mean dispersion

(D) Product-movement coefficient

Answer: (D)

 

46. Kamla teaches in a college, organizes a kitty party, takes care of her daughter and presides over a meeting of women’s organization. Which of the following concepts is used to describe her role?

(A) Role conflict

(B) Role set

(C) Multiple roles

(D) Role making

Answer: (C)

 

47. Match the concepts (List – I) with the authors (List – II) and then select the correct answer from among the codes given below:

List – I (Concepts)                                          List – II (Authors)

a. Anticipatory socialization                           i. R.K. Merton

b. Sensate culture                                            ii. P. Sorokin

c. Residues                                                      iii. V. Pareto

d. Little Community                                       iv. R. Redfield

Codes:

       a b c d

(A) ii iii i iv

(B) iii ii iv i

(C) ii iv iii i

(D) i ii iii iv

Answer: (D)

 

48. The concept of ‘Wert-rational’ is associated with whom?

(A) M. Weber

(B) P. Sorokin

(C) T. Parsons

(D) J. Habermas

Answer: (A)

 

49. Which of the following pairs is not correctly matched?

(A) Social evolution                – H. Spencer

(B) Verstehen                          – M. Weber

(C) Rentier Class                     – V. Pareto

(D) Sacred and Profane          – A. Comte

Answer: (D)

 

50. Who among the following analysts of social change used the term ‘rentiers and speculators’?

(A) T. Veblen

(B) K. Marx

(C) V. Pareto

(D) A.J. Toynbee

 

Answer: (C)


 

Year Wise UGC NET Previous Year Question Papers Solved Sociology

Year Wise NTA UGC NET Sociology Solved question Papers from June 2006 till today are given below.

Download Year Wise NTA UGC NET Sociology Paper 2 Solved Paper
UGC NET Sociology Paper 2 Question Paper 2020 June
UGC NET Sociology Paper 2 Question Paper 2019 December
UGC NET Sociology Paper 2 Question Paper 2019 June
UGC NET Sociology Paper 2 Question Paper 2018 December
UGC NET Sociology Paper 2 Question Paper 2018 July
UGC NET Sociology Paper 2 Question Paper 2017 November
UGC NET Sociology Paper 2 Question Paper 2016 July
UGC NET Sociology Paper 2 Question Paper 2015 June
UGC NET Sociology Paper 2 Question Paper 2015 December
UGC NET Sociology Paper 2 Question Paper 2014 June
UGC NET Sociology Paper 2 Question Paper 2014 December
UGC NET Sociology Paper 2 Solved Question Paper 2013 December
UGC NET Sociology Paper 2 Solved Question Paper 2013 September
UGC NET Sociology Paper 2 Solved Question Paper 2013 June
UGC NET Sociology Paper 2 Solved Question Paper 2012 December
UGC NET Sociology Paper 2 Solved Question Paper 2012 June
UGC NET Sociology Paper 2 Question Paper 2011 June
UGC NET Sociology Paper 2 Question Paper 2011 December
UGC NET Sociology Paper 2 Question Paper 2010 June
UGC NET Sociology Paper 2 Question Paper 2010 December
UGC NET Sociology Paper 2 Question Paper 2009 June
UGC NET Sociology Paper 2 Question Paper 2009 December
UGC NET Sociology Paper 2 Question Paper 2008 June
UGC NET Sociology Paper 2 Question Paper 2008 December
UGC NET Sociology Paper 2 Question Paper 2007 June
UGC NET Sociology Paper 2 Question Paper 2007 December
UGC NET Sociology Paper 2 Question Paper 2006 June
UGC NET Sociology Paper 2 Question Paper 2006 December
UGC NET Sociology Paper 2 Question Paper 2005 June
UGC NET Sociology Paper 2 Question Paper 2005 December
UGC NET Sociology Paper 2 Question Paper 2004 December

We have covered the NTA UGC NET Sociology Paper 2 Solved Question Paper 2013 December.

If you have any questions about NTA UGC NET Sociology Solved Question Papers, please let us know in the comment section.

COMMENTS

Name

NTA UGC NET Adult Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Anthropology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Archaeology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Commerce Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Comparative Literature Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Comparative Study of Religions Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Computer Science and Applications Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Criminology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Defence and Strategic Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Economics Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Electronic Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET English Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Environmental Sciences Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Folk Literature Solved Question Papers,8,NTA UGC NET Forensic Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Geography Solved Question Papers,10,NTA UGC NET History Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Home Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Human Rights and Duties Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Indian Culture Solved Question Papers,10,NTA UGC NET International and Area Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Labour Welfare Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Law Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Library and Information Science Solved Question Papers,40,NTA UGC NET Linguistics Solved Question Papers,9,NTA UGC NET Management Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Mass Communication and Journalism Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Museology and Conservation Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Music Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Paper 1 Solved Question Papers,30,NTA UGC NET Performing Arts Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Philosophy Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Physical Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Political Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Population Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Psychology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Public Administration Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Social Medicine and Community Health Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Social Work Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Sociology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Tourism Administration and Management Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Tribal and Regional Languages Solved Question Papers,8,NTA UGC NET Visual Art Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Women Studies Solved Question Papers,10,UGC NET Answer Key,82,UGC NET Books,82,UGC NET Exam,99,UGC NET Question Papers With Solutions,83,UGC NET Subjects,1,UGC NET Syllabus,82,Year Wise Solved NTA UGC NET Question Papers,82,
ltr
item
My Exam Notification - Free UGC NET Guide: NTA UGC NET Sociology Paper 2 Solved Question Paper 2013 December
NTA UGC NET Sociology Paper 2 Solved Question Paper 2013 December
Looking for NTA UGC NET Social Work Paper 2 Solved Question Paper 2013 December? Here get Paper 2 Solved Question Paper 2013 December.
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEgkyKEiXq200Y8-2k7Rozx34iZnF01LscwWf3oh8CBzDDTHl96EkFLhfIiyWuvHgGDZ7H5uwS8k-Qdq3y4kErQRXDxk5aXZ1gdr71O7wdCQ1jzZYpqeuWd4NeN7VM7VXXBbhJhC5084cFRtyaopyJcCGMaXVAzYExeRnLPEKnP0igPuS-HAOZQ-6rM9gg=w320-h192
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEgkyKEiXq200Y8-2k7Rozx34iZnF01LscwWf3oh8CBzDDTHl96EkFLhfIiyWuvHgGDZ7H5uwS8k-Qdq3y4kErQRXDxk5aXZ1gdr71O7wdCQ1jzZYpqeuWd4NeN7VM7VXXBbhJhC5084cFRtyaopyJcCGMaXVAzYExeRnLPEKnP0igPuS-HAOZQ-6rM9gg=s72-w320-c-h192
My Exam Notification - Free UGC NET Guide
https://www.myexamnotification.com/2022/06/nta-ugc-net-sociology-paper-2-solved-question-paper-2013-december.html
https://www.myexamnotification.com/
https://www.myexamnotification.com/
https://www.myexamnotification.com/2022/06/nta-ugc-net-sociology-paper-2-solved-question-paper-2013-december.html
true
354141229938201693
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content