NTA UGC NET Sociology Paper 2 Solved Question Paper 2012 June

Looking for NTA UGC NET Sociology Paper 2 Solved Question Paper 2012 June? Here get Paper 2 Solved Question Paper 2012 June.

 NTA UGC NET Sociology Paper 2 Solved Question Paper 2012 JuneNTA UGC NET Sociology Paper 2 Solved Question Paper 2012 June: To score better marks in the NTA UGC NET Sociology, you should have depth knowledge of the entire subject.

You can boost your preparation by referring to NTA UGC NET Sociology Question Paper 2 2012 June. It will give you information about the important chapters and concepts covered in all chapters.

You must have NTA UGC NET Sociology Solved Question Papers along with the latest Sociology Syllabus to enhance your semester exam preparation.

Here we provide you the complete guide on NTA UGC NET Sociology Paper 2 Solved Question Paper 2012 June.

NTA UGC NET Sociology Paper 2 Solved Question Paper 2012 June

NTA UGC NET Sociology Solved Question Papers are the best study materials to score good marks in the Sociology exam.

Practicing these NTA UGC NET Sociology previous year question papers assist the students in getting a clear idea about the question paper pattern and types of questions asked in the exam.

You can check the complete NTA UGC NET Sociology Paper 2 Solved Question Paper 2012 June.


1. Sociological perspective is primarily related to an attempt to

(A) Change the social order

(B) Understand the social order

(C) Reform the social order

(D) Adjust to the social order

Answer: (B)

 

2. Match the items in List – I with the items in List – II and select the correct answer from the codes given below:

List – I                                                            List – II

(Concepts)                                                       (Social Scientists)

(a) The poverty of Philosophy                        (i) Peter Berger and T. Luckman

(b) Symbolic interactionism                            (ii) Karl Marx

(c) Manifest and latent function                     (iii) Herbert Blumer

(d) The social construction of reality              (iv) R.K. Merton

Codes:

       (a) (b) (c) (d)

(A) (i) (iv) (ii) (iii)

(B) (ii) (iii) (iv) (i)

(C) (iii) (ii) (i) (iv)

(D) (iv) (iii) (ii) (i)

Answer: (B)

 

3. Which among the following is an example of a community?

(A) Family

(B) Marriage

(C) Village

(D) Refugee Camp

Answer: (C)

 

4. Emile Durkhiem defines society as

(A) Community of ideas

(B) Homogeneous community

(C) Moral community

(D) Ethical community

Answer: (C)

 

5. Assertion (A): According to Karl Marx class exploitation can be brought to an end only when the means of production is communally owned.

Reasons (R): The ruling class derives its power from the ownership and control of the means of production.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and(R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true but (R) is false.

(D) (A) is false but (R) is true.

Answer: (A)

 

6. Which one among the following is an instance of social action according to Max Weber?

(A) To cyclists colliding with each other.

(B) Persons travelling in a train.

(C) Two cyclists exchanging blows after they collide.

(D) Persons opening umbrellas when it starts raining.

Answer: (C)

 

7. Which among the following is not, in Marxian terminology component of mode of production?

(A) Means of production

(B) Instruments of production

(C) Forces of production

(D) Relations of production

Answer: (B)

 

8. The Weberian model of social stratification has been used in the study of caste by

(A) S.C. Dube

(B) M.N. Srinivas

(C) T.N. Madan

(D) Andre Beteille

Answer: (D)

 

9. Which one among the following concepts is, according to Merton, capable of theoretically dealing with change?

(A) Eufunction

(B) Non-function

(C) Quasifunction

(D) Dysfunction

Answer: (D)

 

10. Sanskritization implies

(A) Change in caste structure

(B) Change of caste structure

(C) Change for caste structure

(D) None of the above

Answer: (A)

 

11. A teacher in carrying out his duties has to respond to the expectations of his colleagues, students and guardians of the students. These people constitute for the teachers.

(A) Status set

(B) Multiple roles

(C) Role-set

(D) None of the above

Answer: (C)

 

12. Which one of the following is not an institution?

(A) Marriage

(B) Education

(C) Policing

(D) Pick-pocketing

Answer: (D)

 

13. The prohibition of sagotra marriage among the Hindus is an example of marriage

(A) Taboo

(B) Clan exogamy

(C) The rules of caste endogamy

(D) The incest taboo

Answer: (B)

 

14. Which one of the following is known as the process by which cultural traits spread from one culturally distinct group to another?

(A) Evolution

(B) Assimilation

(C) Accommodation

(D) Diffusion

Answer: (D)

 

15. The movement of a person from the position of clerk in Calcutta headquarters of L.I.C. to that position in Delhi headquarters of L.I.C. is an example of

(A) Horizontal mobility

(B) Upward mobility

(C) Vertical mobility

(D) Downward mobility

Answer: (A)

 

16. When an Indian couple prepares its daughters so that she is accepted in her husband’s family after her marriage, it is a case of

(A) Socialization

(B) Resocialization

(C) Anticipatory socialization

(D) Adult socialization

Answer: (C)

 

17. According to Durkheim, religion consists in the distinction between

(A) The sacred and the secular

(B) The pure and the impure

(C) The sacred and the profane

(D) The gods and the ghosts

Answer: (C)

 

18. Resocialization is clearly evident when a

(A) Girl’s marriage just takes place

(B) Child is born

(C) Person works as a member of a revolutionary party

(D) Child starts going to school

Answer: (C)

 

19. Match the items in List – I with the items in List – II and choose the correct answer from the codes given below:

List – I                                    List – II

(a) Looking-glass self (i) Karl Marx

(b) Alienation                          (ii) William Ogburn

(c) Cultural lag                        (iii) G.H. Mead

(d) Positivism                          (iv) Auguste Comte

(v) C.H. Cooley

Codes:

       (a) (b) (c) (d)

(A) (v) (i) (ii) (iv)

(B) (i) (ii) (iii) (v)

(C) (iv) (iii) (ii) (i)

(D) (iii) (iv) (i) (ii)

Answer: (A)

 

20. Sociology in India was introduced at the institutional level after it was well-established in Europe and U.S.A. Which one among the following is the year of introduction of sociology at the formal / institutional level?

(A) 1894

(B) 1895

(C) 1939

(D) 1919

 

Answer: (D)

 

21. Match the items in List – I with items in List – II and select the right answer from the codes indicated below:

List – I                                    List – II

(Concept)                                (Sociologist)

(a) Organic solidarity              (i) Herbert Spencer

(b) Religious Ethic                  (ii) Emile Durkheim

(c) Mode of Production          (iii) Vifredo Pareto

(d) Social evolution                 (iv) Karl Marx

(v) Max Weber

Codes:

      (a) (b) (c) (d)

(A) (i) (iii) (iv) (ii)

(B) (ii) (i) (v) (iii)

(C) (v) (iii) (iv) (i)

(D) (ii) (v) (iv) (i)

Answer: (D)

 

22. Match the items in the List – I with the items in List – II and select the correct answer from the codes given below:

List – I                        List – II

(a) Acculturation         (i) A condition in which people may work together even though there are differences which separate them

(b) Assimilation           (ii) A process of adaptation in which elements of a culture form a composite whole

(c) Accommodation    (iii) A condition in which people of a culture tend to acquire Some elements of other culture and leave Some elements of their own

(d) Integration             (iv) A process wherein a Minority group gradually gives up its own cultural patterns and acquire those of the dominant

Codes:

        (a) (b) (c) (d)

(A) (i) (ii) (iii) (iv)

(B) (iii) (iv) (i) (ii)

(C) (ii) (iii) (iv) (i)

(D) (iii) (iv) (ii) (i)

Answer: (B)

 

23. Which one of the following is an example of ascribed status?

(A) Teacher

(B) Student

(C) Brahmin

(D) Doctor

Answer: (C)

 

24. Tertiary sector is also known as

(A) Processing sector

(B) Forestry sector

(C) Mining sector

(D) Services sector

Answer: (D)

 

25. Match the items in List – I with the items in List – II and select the correct answer from the code given below

List – I                                                            List – II

(a) Homo Hierarchicus                                    (i) Claude Levi-Strauss

(b) The Savage Mind                                      (ii) Andre Beteille

(c) Caste, Class and Power                             (iii) M.N. Srinivas

(d) Caste in Modern India and other Essays  (iv) Louis Dumont

Codes:

        (a) (b) (c) (d)

(A) (iii) (ii) (i) (iv)

(B) (ii) (iii) (iv) (i)

(C) (iv) (i) (ii) (iii)

(D) (i) (ii) (iii) (iv)

Answer: (C)

 

26. Rise of new technologies in the sphere of information and communication leading to greater globalization is a future of

(A) Agrarian Society

(B) Industrial Society

(C) Post-Industrial Society

(D) Rural Society

Answer: (C)

 

27. Which of the following thinkers used a system of binary opposition in structural approach to social phenomena?

(A) Nadel

(B) Radcliffe-Brown

(C) Levi-Strauss

(D) Malinowski

Answer: (C)

 

28. Which of the following is correct according to Mead?

(A) Self can also emerge in the absence of social experience

(B) Self does not allow people to take part in conversation with others.

(C) Body becomes a self only when a mind has developed.

(D) Mind and self can be separated from each other.

Answer: (C)

 

29. Which of the following does not represent the Dahrendorf’s theory of conflict?

(A) Social change is ubiquitous inhuman society

(B) Conflict can be both latent and manifest

(C) Every society experiences social conflict

(D) Economic and social inequalities are the sole sources of conflict

Answer: (D)

 

30. Which of the following statements represents the functional theory of Emile Durkhiem?

(A) Society does not necessarily go through the fixed stages of development

(B) A whole is not identical to the sum of its parts.

(C) Social phenomena can be reduced to individual’s phenomena

(D) Collective will emanate from human will

Answer: (B)

 

31. Functionalism constitutes an important element in the social theories of

(A) E. Durkheim and C. Levi-Strauss

(B) E. Durkheim and Max Weber

(C) Talcott Parsons and Karl Marx

(D) A.R. Radcliffe-Brown and R.K. Merton

Answer: (D)

 

32. Choose the correct sequence of Parsons’ schema of social action and social system

(A) Social system, cultural system, personality system and Biological organism

(B) Personality system, cultural system, Social system and Biological system

(C) Biological organism, Personality system, Social system and Cultural system

(D) Cultural system, Biological system, Personality system and Social system

Answer: (C)

 

33. Match the items in List – I with the items in List – II and choose the right answer from the codes given below:

List – I                        List – II

(a) Malinowski            (i) Pattern variables

(b) Durkheim               (ii) Postulates of functional analysis

(c) Parsons                   (iii) Collective consciousness

(d) Merton                   (iv) Biological need-based functionality

Codes:

        (a) (b) (c) (d)

(A) (i) (ii) (iii) (iv)

(B) (ii) (iii) (i) (iv)

(C) (iii) (iv) (ii) (i)

(D) (iv) (iii) (i) (ii)

Answer: (D)

 

34. Basic principles of symbolic interactionism include

(a) Human capacity for thought

(b) Social institutions and social interactions

(c) Mind and social consciousness

(d) Meanings and symbols that facilitate action and interaction

Select the correct answer from the codes given below:

Codes:

(A) (a) and (b)

(B) (b) and (c)

(C) (c) and (d)

(D) (a) and (d)

Answer: (D)

 

35. There are two statements, one is Assertion (A) and the other is Reason (R). Select the correct answer from the codes given below:

Assertion (A): People are able to order a world that otherwise would be confusing.

Reasons (R): Symbols enable people to deal with the material and social world by allowing them to name, categorize and remember what they encounter.

Select the correct answer from the codes given below:

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and(R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true but(R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true but (R) is false.

(D) (A) is false but (R) is true.

Answer: (A)

 

36. Which one of the following, thinkers observed that conflict is likely to occur in social relations because violent coercion can always be used by people in an interaction setting?

(A) Collins

(B) Simmel

(C) Dohrendorf

(D) Coser

Answer: (A)

 

37. Who, among the following, has emphasized the positive functions of the conflict in society?

(A) Lewis A. Coser

(B) Karl Marx

(C) Max Weber

(D) Emile Durkheim

Answer: (A)

 

38. According to Durkheim, the nature of Modern law is

(A) Repressive

(B) Restitutive

(C) Normative

(D) Formal

Answer: (B)

 

39. Which of the following is not regarded as the characteristic feature of scientific method?

(A) Reliability

(B) Validity

(C) Replicability

(D) Common sense observation

Answer: (D)

 

40. The purpose of the survey is

(A) In depth study of social phenomena

(B) Extensive coverage of population

(C) Testing of a theory

(D) Establishing causal linkage

Answer: (B)

 

41. Which of the following is associated with Descriptive Design?

(A) Analysis of Demographic Trends

(B) Impact assessment of development intervention

(C) Causal explanation of violence against women

(D) Cross-cultural study

Answer: (A)

 

42. In which of the following types of research, hypothesis is a prerequisite?

(A) Biographical study

(B) Experimental study

(C) Interpretative research

(D) Critical research

Answer: (B)

 

43. Which type of sampling method is ideally suited, where there is no knowledge about population?

(A) Convenient sampling method

(B) Purposive sampling method

(C) Quota sampling method

(D) Snowball sampling method

Answer: (D)

 

44. Participant observation method is ideally suited for the study of

(a) Tribal Culture

(b) National Culture

(c) Ethnographic study

(d) Phenomenon of Globalisation

Select the correct answer from the codes given below:

(A) (a) and (b)

(B) (a) and (c)

(C) (a) and (d)

(D) (c) and (b)

Answer: (B)

 

45. There are two statements, one is Assertion (A) and the other is Reason (R). Select the correct answer from the Codes given below:

Assertion (A): Qualitative methods are often criticized for failing to meet the same standards of reliability.

Reasons (R): The procedures used to collect data in qualitative studies are precise and accurate.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and(R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true but(R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true but (R) is false.

(D) (A) is false but (R) is true.

Answer: (C)

 

46. There are two statements, one is Assertion (A) and the other is Reason (R). Select the correct answer from the codes given below:

Assertion (A): Life history research can help to raise people’s consciousness and awareness of their exploitation.

Reasons (R): Life history research encourages people to reflect upon the factors that have shaped thin life experiences.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and(R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true but(R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true but (R) is false.

(D) (A) is false but (R) is true.

Answer: (A)


47. Match List – I with the List – II and mark the correct answer from the codes given below the lists:

List – I                                    List – II

(a) Central Tendency              (i) Mean Deviation

(b) Dispersion                          (ii) Pearson’s coefficient

(c) Correlation                         (iii) Mean

(d) Test of Significance          (iv) ‘t’-test

Codes:

        (a) (b) (c) (d)

(A) (i) (ii) (iv) (iii)

(B) (ii) (iii) (iv) (i)

(C) (iii) (i) (ii) (iv)

(D) (iv) (iii) (ii) (i)

Answer: (C)

 

48. When a particular technique applied repeatedly to the same object producing the same result each time, it is said to have

(A) Validity

(B) Reliability

(C) Probability

(D) Subjectivity

Answer: (B)

 

49. Observe the following Table and answer the question given below:

Age Group      Frequency

20 – 29            04

30 – 39            06

40 – 49            09

50 – 59            12

60 – 69            15

70 – 79            09

80 – 89            04

In the distribution shown above the median falls in the interval between:

(A) 40 – 49

(B) 50 – 59

(C) 60 – 69

(D) 70 – 79

Answer: (B)

 

50. Calculation of number of deaths per thousand people falls under the measure of

(A) Nominal scale

(B) Ordinal scale

(C) Ratio scale

(D) Interval scale

 

Answer: (C)


 

Year Wise UGC NET Previous Year Question Papers Solved Sociology

Year Wise NTA UGC NET Sociology Solved question Papers from June 2006 till today are given below.

Download Year Wise NTA UGC NET Sociology Paper 2 Solved Paper
UGC NET Sociology Paper 2 Question Paper 2020 June
UGC NET Sociology Paper 2 Question Paper 2019 December
UGC NET Sociology Paper 2 Question Paper 2019 June
UGC NET Sociology Paper 2 Question Paper 2018 December
UGC NET Sociology Paper 2 Question Paper 2018 July
UGC NET Sociology Paper 2 Question Paper 2017 November
UGC NET Sociology Paper 2 Question Paper 2016 July
UGC NET Sociology Paper 2 Question Paper 2015 June
UGC NET Sociology Paper 2 Question Paper 2015 December
UGC NET Sociology Paper 2 Question Paper 2014 June
UGC NET Sociology Paper 2 Question Paper 2014 December
UGC NET Sociology Paper 2 Solved Question Paper 2013 December
UGC NET Sociology Paper 2 Solved Question Paper 2013 September
UGC NET Sociology Paper 2 Solved Question Paper 2013 June
UGC NET Sociology Paper 2 Solved Question Paper 2012 December
UGC NET Sociology Paper 2 Solved Question Paper 2012 June
UGC NET Sociology Paper 2 Question Paper 2011 June
UGC NET Sociology Paper 2 Question Paper 2011 December
UGC NET Sociology Paper 2 Question Paper 2010 June
UGC NET Sociology Paper 2 Question Paper 2010 December
UGC NET Sociology Paper 2 Question Paper 2009 June
UGC NET Sociology Paper 2 Question Paper 2009 December
UGC NET Sociology Paper 2 Question Paper 2008 June
UGC NET Sociology Paper 2 Question Paper 2008 December
UGC NET Sociology Paper 2 Question Paper 2007 June
UGC NET Sociology Paper 2 Question Paper 2007 December
UGC NET Sociology Paper 2 Question Paper 2006 June
UGC NET Sociology Paper 2 Question Paper 2006 December
UGC NET Sociology Paper 2 Question Paper 2005 June
UGC NET Sociology Paper 2 Question Paper 2005 December
UGC NET Sociology Paper 2 Question Paper 2004 December

We have covered the NTA UGC NET Sociology Paper 2 Solved Question Paper 2012 June.

If you have any questions about NTA UGC NET Sociology Solved Question Papers, please let us know in the comment section.

COMMENTS

Name

NTA UGC NET Adult Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Anthropology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Archaeology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Commerce Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Comparative Literature Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Comparative Study of Religions Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Computer Science and Applications Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Criminology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Defence and Strategic Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Economics Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Electronic Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET English Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Environmental Sciences Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Folk Literature Solved Question Papers,8,NTA UGC NET Forensic Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Geography Solved Question Papers,10,NTA UGC NET History Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Home Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Human Rights and Duties Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Indian Culture Solved Question Papers,10,NTA UGC NET International and Area Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Labour Welfare Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Law Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Library and Information Science Solved Question Papers,40,NTA UGC NET Linguistics Solved Question Papers,9,NTA UGC NET Management Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Mass Communication and Journalism Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Museology and Conservation Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Music Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Paper 1 Solved Question Papers,30,NTA UGC NET Performing Arts Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Philosophy Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Physical Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Political Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Population Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Psychology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Public Administration Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Social Medicine and Community Health Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Social Work Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Sociology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Tourism Administration and Management Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Tribal and Regional Languages Solved Question Papers,8,NTA UGC NET Visual Art Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Women Studies Solved Question Papers,10,UGC NET Answer Key,82,UGC NET Books,82,UGC NET Exam,99,UGC NET Question Papers With Solutions,83,UGC NET Subjects,1,UGC NET Syllabus,82,Year Wise Solved NTA UGC NET Question Papers,82,
ltr
item
My Exam Notification - Free UGC NET Guide: NTA UGC NET Sociology Paper 2 Solved Question Paper 2012 June
NTA UGC NET Sociology Paper 2 Solved Question Paper 2012 June
Looking for NTA UGC NET Sociology Paper 2 Solved Question Paper 2012 June? Here get Paper 2 Solved Question Paper 2012 June.
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEhIOX0aGq9SyQy2RyVofDg2doxCmeDga-UAKwAlUDvIjELWLJxrZuoMBGk11lhDwcn1jG75PWXTDiXXIgsGS7UBERurlWgqlcUFXFY7xKyVaq1gjAEjjwdpb0nmQvoMwY3VWMKjVAMjRIlUfWbDBBsYr_OBryMIbEMcCrnn8WZNFXROtkrr0Tvu4Rhj8A=w320-h192
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEhIOX0aGq9SyQy2RyVofDg2doxCmeDga-UAKwAlUDvIjELWLJxrZuoMBGk11lhDwcn1jG75PWXTDiXXIgsGS7UBERurlWgqlcUFXFY7xKyVaq1gjAEjjwdpb0nmQvoMwY3VWMKjVAMjRIlUfWbDBBsYr_OBryMIbEMcCrnn8WZNFXROtkrr0Tvu4Rhj8A=s72-w320-c-h192
My Exam Notification - Free UGC NET Guide
https://www.myexamnotification.com/2022/06/nta-ugc-net-sociology-paper-2-solved-question-paper-2012-june.html
https://www.myexamnotification.com/
https://www.myexamnotification.com/
https://www.myexamnotification.com/2022/06/nta-ugc-net-sociology-paper-2-solved-question-paper-2012-june.html
true
354141229938201693
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content