NTA UGC NET Sociology Paper 2 Solved Question Paper 2012 December

Looking for NTA UGC NET Sociology Paper 2 Solved Question Paper 2012 December? Here get Paper 2 Solved Question Paper 2012 December.

 NTA UGC NET Sociology Paper 2 Solved Question Paper 2012 DecemberNTA UGC NET Sociology Paper 2 Solved Question Paper 2012 December: To score better marks in the NTA UGC NET Sociology, you should have depth knowledge of the entire subject.

You can boost your preparation by referring to NTA UGC NET Sociology Question Paper 2 2012 December. It will give you information about the important chapters and concepts covered in all chapters.

You must have NTA UGC NET Sociology Solved Question Papers along with the latest Sociology Syllabus to enhance your semester exam preparation.

Here we provide you the complete guide on NTA UGC NET Sociology Paper 2 Solved Question Paper 2012 December.

NTA UGC NET Sociology Paper 2 Solved Question Paper 2012 December

NTA UGC NET Sociology Solved Question Papers are the best study materials to score good marks in the Sociology exam.

Practicing these NTA UGC NET Sociology previous year question papers assist the students in getting a clear idea about the question paper pattern and types of questions asked in the exam.

You can check the complete NTA UGC NET Sociology Paper 2 Solved Question Paper 2012 December.


1. Which one of the following is not a characteristic of a primary group?

(A) Personal orientation

(B) Long term orientation

(C) Relations are end in themselves

(D) Relations are means to an end

Answer: (D)

 

2. Who, of the following, is the author of the book “Economy and Society”?

(A) Max Weber

(B) Anthony Giddens

(C) E. Durkheim

(D) A. Comte

Answer: (A)

 

3. Which one of the following is not an element of rural community?

(A) We-feeling

(B) Cultural diversity

(C) Territory

(D) Self-sufficiency

Answer: (B)

 

4. Choose the correct sequence of following in order of increasing complexity:

(A) Hunting, Gathering, Agrarian, Pastoral, Industrial and Post-industrial societies

(B) Gathering, Pastoral, Hunting, Industrial and Post-industrial societies

(C) Hunting, Pastoral, Agrarian, Industrial and Post-industrial societies

(D) Agricultural, Gathering, Hunting, Horticultural, Industrial and Post-industrial societies

Answer: (C)

 

5. Sociology is characterised by a perspective that places ________ in the foreground.

(A) Individual

(B) Unique social events

(C) Social interaction

(D) Culture

Answer: (C)

 

6. When two people interact with each other, they form

(A) A society

(B) An institution

(C) An association

(D) A dyadic group

Answer: (D)

 

7. Which one of the following Max Muller believed to be the earliest form of religion?

(A) Naturism

(B) Monoism

(C) Animism

(D) Fetishism

Answer: (A)

 

8. Ridicule is a

(A) Social sanction

(B) Social norm

(C) Mores

(D) Folkway

Answer: (A)

 

9. The term ‘Reference group’ was first introduced by

(A) Hyman

(B) Merton

(C) Srinivas

(D) Cooley

Answer: (A)

 

10. Match List – I with List – II and mark the correct answer from the codes given below the lists:

List – I                        List – II

(Author)                      (Change Perspective)

a. Sorokin                    i. Structural functional

b. Dahrendorf             ii. Cyclical

c. Spencer                    iii. Dialectical

d. Durkhiem                iv. Evolutionary

Codes:

       a b c d

(A) ii iii iv i

(B) i iii ii iv

(C) ii iv i iii

(D) iii i ii iv

Answer: (A)

 

11. The pivotal methodology of functionalist is

(A) Conjectural history

(B) Library work

(C) Field work

(D) Content analysis

Answer: (C)

 

12. To Mead the ‘generalised others’ and ‘significant others’ are the creators of

(A) I

(B) Me

(C) Ego

(D) Super ego

Answer: (B)

 

13. The collection of roles that goes with a given status is termed as

(A) Multiple roles

(B) Conflict of roles

(C) Role set

(D) Summation of roles

Answer: (C)

 

14. Assertion (A): The situation in which a person is faced with demands from two or more roles that do not match is called role conflict.

Reason (R): Role conflict is not common in traditional societies where each person plays a limited number of roles.

Choose the correct answer from the given codes:

Codes:

(A) (A) is true but (R) is false.

(B) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(C) (A) is false but (R) is true.

(D) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A).

Answer: (D)

 

15. Who has written the book “urbanisation and family change”?

(A) Iravati Karve

(B) M. S. Gore

(C) Leela Dube

(D) I. P. Desai

Answer: (B)

 

16. Who studied the structural and functional unity of joint family in ‘Mahua’?

(A) K.M. Kapadia

(B) Neera Desai

(C) I. P. Desai

(D) A. M. Shah

Answer: (C)

 

17. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:

List – I                                                List – II

a. Marriage and Family in India          i. A. M. Shah

b. Kinship organisation in India          ii. Robin Fox

c. Kinship and Marriage                      iii. K. M. Kapadia

d. Family in India                               iv. Iravati Karve

Codes:

      a b c d

(A) i ii iv iii

(B) iii iv ii i

(C) i iii iv ii

(D) ii iii iv i

Answer: (B)

 

18. Who said that the social stratification in India is based on ‘purity and pollution’?

(A) M.N. Srinivas

(B) A.R. Desai

(C) Louis Dumont

(D) Yogendra Singh

Answer: (C)

 

19. Who has given functional theory of social stratification?

(A) T.B. Bottomore

(B) K. Davis

(C) W.E. Moore

(D) Karl Marx

Answer: (B)

 

20. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:

List – I                                                            List – II

a. Homeohierchicus                                         i. G.S. Ghurye

b. Human society                                            ii. Yogendra Singh

c. Modernisation of Indian Tradition                         iii. Louis Dumont

d. Caste, Class and Occupation                      iv. Kingsley Davis

Codes:

      a b c d

(A) i ii iii iv

(B) ii iii iv i

(C) iii iv ii i

(D) iv ii i iii

 

Answer: (C)

 

21. Marxian theory of change, ‘that change comes through revolution’ indicates

(A) Change in the existing structure.

(B) Change of the whole structure.

(C) A partial change in the existing structure

(D) A nominal change of the structural elements.

Answer: (B)

 

22. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below the lists:

List – I                                                List – II

(Theory of Change)                 (Author)

a. Cyclical                               i. Karl Marxand Dahrendorf

b. Linear-Evolutionary            ii. A. Toynbee

c. Dialectic                              iii. K. Davis and W.E. Moore

d. Functional                           iv. Auguste Comte

Codes:

       a b c d

(A) iii iv i ii

(B) ii iv i iii

(C) iv i iii ii

(D) i ii iii iv

Answer: (B)

 

23. The basic difference between classical and modern sociological perspectives is visible in the

(A) Silent shift from macro to micro theoretical perspective

(B) Radical shift from micro to macro perspective

(C) Development of middle range theories

(D) None of the above

Answer: (A)

 

24. Who was Comte’s Mentor?

(A) Montesquieu

(B) Morgan

(C) Saint Simon

(D) Robert Redfield

Answer: (C)

 

25. From among the following who believed in Social Darwinism?

(A) Diffusionists

(B) Evolutionists

(C) Functionalists

(D) All of the above

Answer: (B)

 

26. Parsons’ analysis of social system is based on the principle of

(A) Manifest function

(B) Division of labour

(C) Homeostasis

(D) Functional unity

Answer: (C)

 

27. Who started his book “The Structure of Social Action” with the rhetorical question “who now reads Spencer”?

(A) Durkheim

(B) Parsons

(C) Weber

(D) Pareto

Answer: (B)

 

28. Phenomenology is a radical alternative to

(A) Positivism

(B) Evolutionism

(C) Functionalism

(D) Diffusionism

Answer: (A)

 

29. Durkheim’s study of suicide helps us to understand

(a) Society’s hold over the Individual

(b) Individual’s hold on the society.

(c) Suicide rates of various societies

(d) Degree of social integration ofa society.

Codes:

(A) (b) and (c)

(B) (a) and (b)

(C) (a) and (d)

(D) (b) and (d)

Answer: (C)

 

30. In Merton’s functional analysis of society which of the following concepts are central?

(a) Functions and Dysfunctions

(b) Structural elements and functional pre-requisites

(c) Subjective and objective manifestation

(d) Manifest and latent functions

Codes:

(A) (b) and (c)

(B) (b) and (d)

(C) (a) and (c)

(D) (a) and (d)

Answer: (D)

 

31. “Kula” was associated with

(a) Trobriand Islanders

(b) Malinowski

(c) Andaman Islanders

(d) Frazer

Codes:

(A) (b) and (c)

(B) (b) and (d)

(C) (a) and (b)

(D) (a) and (c)

Answer: (C)

 

32. Durkheim considered animism as:

(1) Soul worship

(2) The belief that events in the world are mobilized by the activities of spirit.

(3) The belief in worshipping the animals.

(4) The belief in worshipping the natural objects.

Codes:

(A) (1) and (2)

(B) (1) and (4)

(C) (2) and (3)

(D) (2) and (4)

Answer: (A)

 

33. In his evolutionary framework Marx arranged societies in the order of

(1) Primitive Communism

(2) Feudalism

(3) Capitalism

(4) Socialism

The correct order is

Codes:

(A) (3), (2), (1), (4)

(B) (2), (3), (4), (1)

(C) (1), (4), (3), (2)

(D) (1), (2), (3), (4)

Answer: (D)

 

34. Assertion (A): For the emergence of capitalism, a particular motivation was required with regard to profit and work.

Reason (R): Capitalism was developed in the west because such a motivation was provided by Calvinism.

Select your answer from:

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and(R) is correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but(R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, (R) is false.

(D) Both (A) and (R) are false.

Answer: (A)

 

35. Assertion (A): Functionalism considers human society as a social system, as a set of interconnected parts which together form as a whole.

Reason (R): Social Institutions such as education and religion are viewed as a part of the social system rather than as isolated units.

Choose the correct answer.

Codes:

(A) (A) is true and (R) is false.

(B) (A) is false, but (R) is true.

(C) Both (A) and (R) are true but(R) is not the correct explanation of (A).

(D) Both (A) and (R) are true and(R) is the correct explanation of (A).

Answer: (D)

 

36. Match the following:

List – I                                    List – II

(Thinker)                     (Concept)

a. Max Weber              i. Circulation of Elites

b. R. K. Merton           ii. Self-fulfilling prophesy

c. B. Malinowski         iii. Ideal types

d. V. Pareto                 iv. Kula exchange

Codes:

       a b c d

(A) iii ii iv i

(B) i iv ii iii

(C) ii i iii iv

(D) iv iii i ii

Answer: (A)

 

37. Match the following:

List – I                                                List – II

(Authors)                                 (Books)

a. A.R. Radcliff-Brown          i. Rules of Sociological Method

b. H. Spencer                          ii. Structure and Function in Primitive Society

c. R. Dahrendorf                     iii. Class and Class Conflict in Industrial Society

d. E. Durkheim                       iv. Principles of Sociology

Codes:

       a b c d

(A) ii iv iii i

(B) iv iii ii i

(C) ii iii i iv

(D) i iii ii iv

Answer: (A)

 

38. The book “Street Corner Society” was authored by

(A) L.A. Coser

(B) Max Weber

(C) William F. Whyte

(D) B. Malinowski

Answer: (C)

 

39. The figure that most frequentlyoccurs in a given set of data is known as

(A) Mode

(B) Median

(C) Mean

(D) Average

Answer: (A)

 

40. Range is a measure of

(A) Central Tendency

(B) Dispersion

(C) Association

(D) Correlation

Answer: (B)

 

41. Who has given the formula for calculating rank correlation?

(A) Spearman

(B) Pearson

(C) Yules

(D) Garrett

Answer: (A)

 

42. An idea about a given state of affairs put forward in exact terms to provide basis for empirical testing is known as

(A) Ideal type

(B) Hypothesis

(C) Sociological imagination

(D) Empirical Research

Answer: (B)

 

43. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below the lists:

List – I                        List – II

a. Oral History            i. Quantitative Data

b. Survey                     ii. People’s Knowledge

c. Sampling                 iii. Indepth study of a unit

d. Case study              iv. Representative of a whole

Codes:

      a b c d

(A) i ii iii iv

(B) ii i iv iii

(C) iii iv i ii

(D) iv iii ii i

Answer: (B)

 

44. Attribute is related to

(A) Qualitative variable

(B) Quantitative variable

(C) Constant

(D) None of the above

Answer: (A)

 

45. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below the lists:

List – I                                    List – II

a. Empirical Research              i. Knowledge free from bias

b. Objectivity                          ii. Personal assertion

c. Fact                                                 iii. Field based data

d. Subjectivity                         iv. Empirical evidence

Codes:

      a b c d

(A) i ii iii iv

(B) iii i iv ii

(C) ii iii iv i

(D) iv i ii iii

Answer: (B)

 

46. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:

List – I                                                List – II

(Type of research design)        (Nature of research question)

a. Exploratory                                     i. Why is it?

b. Experimental                       ii. What is it?

c. Descriptive                          iii. How to treat it?

d. Diagnostic                           iv. How is it?

Codes:

       a b c d

(A) iv iii ii i

(B) i iv iii ii

(C) ii i iv iii

(D) i ii iii iv

Answer: (C)

 

47. What is the correct sequence of understanding research methodology?

(A) Nature of phenomena, methods of data collection, nature of social science, methods of data analysis.

(B) Nature of phenomena, nature of social science, method of data collection, methods of data analysis

(C) Methods of data analysis, methods of data collection, nature of social science, nature of phenomena

(D) Methods of data collection, nature of phenomena, nature of social science, methods of data analysis

Answer: (B)

 

48. In case of doing a research which is the correct sequence?

(A) Formulation of the problem, data collection, hypothesis, analysis of data

(B) Data collection, hypothesis, formulation of the problem, analysis of data

(C) Formulation of problem, hypothesis, data collection, analysis of data

(D) Hypothesis, analysis of data, formulation of the problem, data collection

Answer: (C)

 

49. After data collection which is the correct sequence of the following steps?

(A) Editing of filled in tool, coding, report writing, tabulation

(B) Coding, report writing, editing the filled in tool, tabulation

(C) Report writing, editing filled in tool, tabulation, coding

(D) Editing filled in tool, coding, tabulation

Answer: (D)

 

50. Coefficient of correlation (r) indicates the extend of relationship between

(A) Two qualitative variables

(B) Two quantitative variables

(C) One qualitative variable and other quantitative variable

(D) All the above

 

Answer: (B)


 

Year Wise UGC NET Previous Year Question Papers Solved Sociology

Year Wise NTA UGC NET Sociology Solved question Papers from June 2006 till today are given below.

Download Year Wise NTA UGC NET Sociology Paper 2 Solved Paper
UGC NET Sociology Paper 2 Question Paper 2020 June
UGC NET Sociology Paper 2 Question Paper 2019 December
UGC NET Sociology Paper 2 Question Paper 2019 June
UGC NET Sociology Paper 2 Question Paper 2018 December
UGC NET Sociology Paper 2 Question Paper 2018 July
UGC NET Sociology Paper 2 Question Paper 2017 November
UGC NET Sociology Paper 2 Question Paper 2016 July
UGC NET Sociology Paper 2 Question Paper 2015 June
UGC NET Sociology Paper 2 Question Paper 2015 December
UGC NET Sociology Paper 2 Question Paper 2014 June
UGC NET Sociology Paper 2 Question Paper 2014 December
UGC NET Sociology Paper 2 Solved Question Paper 2013 December
UGC NET Sociology Paper 2 Solved Question Paper 2013 September
UGC NET Sociology Paper 2 Solved Question Paper 2013 June
UGC NET Sociology Paper 2 Solved Question Paper 2012 December
UGC NET Sociology Paper 2 Solved Question Paper 2012 June
UGC NET Sociology Paper 2 Question Paper 2011 June
UGC NET Sociology Paper 2 Question Paper 2011 December
UGC NET Sociology Paper 2 Question Paper 2010 June
UGC NET Sociology Paper 2 Question Paper 2010 December
UGC NET Sociology Paper 2 Question Paper 2009 June
UGC NET Sociology Paper 2 Question Paper 2009 December
UGC NET Sociology Paper 2 Question Paper 2008 June
UGC NET Sociology Paper 2 Question Paper 2008 December
UGC NET Sociology Paper 2 Question Paper 2007 June
UGC NET Sociology Paper 2 Question Paper 2007 December
UGC NET Sociology Paper 2 Question Paper 2006 June
UGC NET Sociology Paper 2 Question Paper 2006 December
UGC NET Sociology Paper 2 Question Paper 2005 June
UGC NET Sociology Paper 2 Question Paper 2005 December
UGC NET Sociology Paper 2 Question Paper 2004 December

We have covered the NTA UGC NET Sociology Paper 2 Solved Question Paper 2012 December.

If you have any questions about NTA UGC NET Sociology Solved Question Papers, please let us know in the comment section.

COMMENTS

Name

NTA UGC NET Adult Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Anthropology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Archaeology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Commerce Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Comparative Literature Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Comparative Study of Religions Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Computer Science and Applications Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Criminology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Defence and Strategic Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Economics Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Electronic Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET English Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Environmental Sciences Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Folk Literature Solved Question Papers,8,NTA UGC NET Forensic Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Geography Solved Question Papers,10,NTA UGC NET History Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Home Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Human Rights and Duties Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Indian Culture Solved Question Papers,10,NTA UGC NET International and Area Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Labour Welfare Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Law Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Library and Information Science Solved Question Papers,40,NTA UGC NET Linguistics Solved Question Papers,9,NTA UGC NET Management Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Mass Communication and Journalism Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Museology and Conservation Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Music Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Paper 1 Solved Question Papers,30,NTA UGC NET Performing Arts Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Philosophy Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Physical Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Political Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Population Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Psychology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Public Administration Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Social Medicine and Community Health Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Social Work Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Sociology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Tourism Administration and Management Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Tribal and Regional Languages Solved Question Papers,8,NTA UGC NET Visual Art Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Women Studies Solved Question Papers,10,UGC NET Answer Key,82,UGC NET Books,82,UGC NET Exam,99,UGC NET Question Papers With Solutions,83,UGC NET Subjects,1,UGC NET Syllabus,82,Year Wise Solved NTA UGC NET Question Papers,82,
ltr
item
My Exam Notification - Free UGC NET Guide: NTA UGC NET Sociology Paper 2 Solved Question Paper 2012 December
NTA UGC NET Sociology Paper 2 Solved Question Paper 2012 December
Looking for NTA UGC NET Sociology Paper 2 Solved Question Paper 2012 December? Here get Paper 2 Solved Question Paper 2012 December.
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEhr4iwZResK1qZTfsYUv9lRF7vbyI3T70nTmk9JcS3vFfDwGir5a-0lNv4Uj1cqEhgq1pmwZJ0HDeZovmna0G8UPqnZGtBOLEofhrAYOxH9AhkEG87THLu49ceDidsp38gIE_g0l1GXPkj-IT-5Qs7ByRzzR9lyIM-OqF7-R_wGzzqcNuQ59HwurynI1A=w320-h192
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEhr4iwZResK1qZTfsYUv9lRF7vbyI3T70nTmk9JcS3vFfDwGir5a-0lNv4Uj1cqEhgq1pmwZJ0HDeZovmna0G8UPqnZGtBOLEofhrAYOxH9AhkEG87THLu49ceDidsp38gIE_g0l1GXPkj-IT-5Qs7ByRzzR9lyIM-OqF7-R_wGzzqcNuQ59HwurynI1A=s72-w320-c-h192
My Exam Notification - Free UGC NET Guide
https://www.myexamnotification.com/2022/06/nta-ugc-net-sociology-paper-2-solved-question-paper-2012-december.html
https://www.myexamnotification.com/
https://www.myexamnotification.com/
https://www.myexamnotification.com/2022/06/nta-ugc-net-sociology-paper-2-solved-question-paper-2012-december.html
true
354141229938201693
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content