NTA UGC NET Sociology Paper 2 Solved Question Paper 2013 September

Looking for NTA UGC NET Sociology Paper 2 Solved Question Paper 2013 September? Here get Paper 2 Solved Question Paper 2013 September.

 NTA UGC NET Sociology Paper 2 Solved Question Paper 2013 SeptemberNTA UGC NET Sociology Paper 2 Solved Question Paper 2013 September: To score better marks in the NTA UGC NET Sociology, you should have depth knowledge of the entire subject.

You can boost your preparation by referring to NTA UGC NET Sociology Question Paper 2 2013 September. It will give you information about the important chapters and concepts covered in all chapters.

You must have NTA UGC NET Sociology Solved Question Papers along with the latest Sociology Syllabus to enhance your semester exam preparation.

Here we provide you the complete guide on NTA UGC NET Sociology Paper 2 Solved Question Paper 2013 September.

NTA UGC NET Sociology Paper 2 Solved Question Paper 2013 September

NTA UGC NET Sociology Solved Question Papers are the best study materials to score good marks in the Sociology exam.

Practicing these NTA UGC NET Sociology previous year question papers assist the students in getting a clear idea about the question paper pattern and types of questions asked in the exam.

You can check the complete NTA UGC NET Sociology Paper 2 Solved Question Paper 2013 September.


1. Who argues that labour force of unskilled workmen is as important and as indispensable to the factory as labour force of engineers?

(A) Mebin M. Tumin

(B) Michael Young

(C) Eva Rosenfeld

(D) Wilbert E. Moore

Answer: (A)

 

2. For whom history is ‘a graveyard of aristocracies’?

(A) Karl Marx

(B) Randall Collins

(C) V. Pareto

(D) Emile Durkheim

Answer: (C)

 

3. According to whose terminology, person’s ‘class situation’ is basically his ‘market situation’?

(A) Karl Marx

(B) Max Weber

(C) Kingsley Davis and Wibert E. Moore

(D) Talcot Parsons

Answer: (B)

 

4. Match the items in the List – I with the items in the List – II and select the correct answer from the codes given below:

List – I                                                            List – II

a. E. Durkheim                                                1. The Elementary forms of the Religious Life

b. B.S. Turner                                                  2. Religion and Social Theory

c. M. Weber                                                    3. The Sociology of Religion

d. G. Bataille                                                   4. Theory of Religion

Codes:

       a b c d

(A) 1 2 3 4

(B) 4 3 2 1

(C) 2 1 3 4

(D) 3 4 1 2

Answer: (A)

 

5. Match the items in the List – I with the items in the List – II and choose the correct code given below:

List – I                                                List – II

a. E.W. Burgess and H.J. Locke         1. The family: From Institution to Companionship

b. A.W. Gouldner                               2. Patterns of Industrial Bureaucracy

c. H.J. Locke                                       3. Predicting Adjustment in Marriage

d. T. Parsons                                       4. The Social System

Codes:

       a b c d

(A) 1 2 3 4

(B) 4 3 2 1

(C) 3 2 4 1

(D) 2 4 3 1

Answer: (A)

 

6. An instrument or procedure, when repeatedly used under similar conditions, gives the same result, it refers to

(A) Validity

(B) Quantitativeness

(C) Reliability

(D) Consistency

Answer: (C)

 

7. Match the items in the List – I with the items in the List – II and select the correct answer from the codes given below:

List – I                                                            List – II

a. R. Robertson                                               1. The Sociological Interpretation of Religion

b. R. Rosser and C. Harris                              2. The Family and Social Change

c. T. Parsons and B.F. Bales                           3. Family, Socialization and Interaction Process

d. J.M. Mogey                                                 4. Family and Neighbourhood

Codes:

       a b c d

(A) 1 2 3 4

(B) 4 3 2 1

(C) 3 4 2 1

(D) 2 1 3 4

Answer: (A)

 

8. Match the List – I with List – II:

List – I                                                                                    List – II

a. G.H. Mead                                                                          1. Verstehen

b. V. Pareto                                                                             2. Alienation

c. Max Weber                                                                          3. Role taking

d. Karl Marx                                                                           4. Circulation of Elites

Codes:

       a b c d

(A) 3 1 4 2

(B) 3 2 1 4

(C) 3 4 2 1

(D) 3 4 1 2

Answer: (D)

 

9. Oral History can be used to generate information in a study focusing on

(A) Geneology of family

(B) Communal riots that took place in 1945

(C) Culture change in a tribal community

(D) Identity politics of an ethnic group

Answer: (Wrong question)

 

10. Which of the following are measures of dispersion?

(1) Skewness

(2) Variance

(3) Standard Deviation

(4) Harmonic Mean

Codes:

(A) (1), (3) & (4)

(B) (2), (3) & (4)

(C) (1), (2) & (3)

(D) (1), (2) & (4)

Answer: (C)

 

11. Match the items in the List – I with the items in the List – II and select the correct answer from the codes given below:

List – I                                    List – II

a. Inductive method                1. Variable that causes effect

b. Independent variable          2. Formulation of hypothesis

c. Qualitative method             3. Particular to general

d. Exploratory study               4. Interpretinism

Codes:

       a b c d

(A) 2 1 3 4

(B) 3 1 4 2

(C) 1 2 3 4

(D) 4 3 2 1

Answer: (B)

 

12. Match the List – I with List – II:

List – I                                                                                                                        List – II

a. Value of the score which most frequently occurs in the collection of the scores      

1. Mean

b. Score value below which (and above which) half the scores in the distribution fall

2. Mode

c. Value depicting sum of all scores divided by the number of observation                 

3. Median

Codes:

       a b c

(A) 1 2 3

(B) 2 1 3

(C) 3 2 1

(D) 3 1 2

Answer: (Wrong question)

 

13. ‘Tarawad’ is a matrilineal joint family found in the State of

(A) Maharashtra

(B) Kerala

(C) Assam

(D) Orissa

Answer: (B)

 

14. Assertion (A): According to Marx, class membership is determined by a person’s position in the economic system.

Reason (R): Class conflict is a necessary result of the exploitation of one class by another.

Choose the correct answer from the given code:

Codes:

(A) (A) is true but (R) is false.

(B) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(C) (A) is false but (R) is true.

(D) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A).

Answer: (D)

 

15. Which of the following concepts can be related to the statement ‘subjective detachment of performer from the role being performed’?

(A) Role taking

(B) Role distance

(C) Role making

(D) Role exit

Answer: (B)

 

16. Sociology is the science of interpretative understanding of social

(A) action

(B) interaction

(C) group

(D) institution

Answer: (A)

 

17. A researcher wants to test the effectiveness of the intervention model developed for behavioural change among the HIV victims. Which of the following research designs will be more appropriate?

(A) Diagnostic Research Design

(B) Exploratory Research Design

(C) Descriptive Research Design

(D) Experimental Research Design

Answer: (D)

 

18. Assertion (A): Coefficient of correlation explains the extent of change in one variable (X) associated with the change in the other variable (Y).

Reason (R): Both variables X and Y are always causally related.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true.

(B) (A) is true but (R) is false.

(C) (A) is false but (R) is true.

(D) Both (A) and (R) are false.

Answer: (B)

 

19. Which of the following is not one of the four basic stages of what Mead calls “the act”

(A) Impulse

(B) Perception

(C) Manipulation

(D) Significant symbols

Answer: (D)

 

20. When a Hindu male marries a woman from his lower caste, it is called

(A) Hypogamy

(B) Hypergamy

(C) Levirate

(D) Sororate

 

Answer: (A)

 

21. There are two statements, one is Assertion (A) and the other is Reason (R). Select the correct answer from the codes given below:

Assertion (A): Introduction of Midday meals in primary schools has increased the rate of attendance among the children in Rural India.

Reason (R): Mid-day meals has resulted in corruption and negligence of teachers in their teaching.

Select the correct answer from the codes given below:

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true but (R) is false.

(D) (A) is false but (R) is true.

Answer: (B)

 

22. Which one of the following is not associated with ‘test of significance’?

(A) Critical region

(B) Type I (α) error

(C) Type II (β) error

(D) Product moment correlation

Answer: (D)

 

23. Ferdinand Toennies mentioned Kuerville or artificial will as the basis of

(A) Gemeinschaft

(B) Gesellschaft

(C) Family

(D) Peer group

Answer: (B)

 

24. Talcott Parsons mentions the needs of a social system in a particular sequence. Which one of the following correctly mentions that sequence?

(A) Integration, Latency, Goal Maintenance, Adaptation

(B) Latency, Integration, Goal Maintenance, Adaptation

(C) Goal Maintenance, Integration, Adaptation, Latency

(D) Adaptation, Goal Maintenance, Integration, Latency

Answer: (D)

 

25. Assertion (A): Roles are the bundles of socially defined attributes and expectations associated with social positions.

Reason (R): Roles demonstrate the absolute compliance with expected behaviour of an individual in the set.

Select the correct answer from the codes given below:

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true.

(B) Both (A) and (R) are false.

(C) (A) is true but (R) is not true.

(D) (A) is false and (R) is the correct explanation of (A).

Answer: (C)

 

26. Which of the following is most effective in addressing social inequality caused by caste system yielding tangible results?

(A) Positive discrimination

(B) Affirmative action

(C) Development policies

(D) Caste based politics

Answer: (A)

 

27. ‘Values’ refer to

(A) Ideals

(B) Prescriptions of behaviour

(C) Social preferences

(D) Social expectations

Answer: (C)

 

28. Match List – I with List – II and find the correct answer from codes given below:

List – I                                                                                                List – II

a. Sociology is the science of institutions, their genesis and their functioning                      

1. Alex Inklee

b. Sociology is the study of social systems of social action and of their interrelations         

2. Morris Ginsberg

c. Sociology in the Study of human interactions and inter-relations their conditions and consequences.                                                                                         3. Max Weber

d. Sociology is ‘the science whose object is to interpret the meaning of social action and thereby give causal explanation                                                      4. E. Durkheim

Codes:

       a b c d

(A) 4 1 2 3

(B) 2 4 1 3

(C) 4 1 3 2

(D) 1 3 4 2

Answer: (A)

 

29. Who said that ‘only one role is associated with one status’?

(A) Ralph Linton

(B) R.K. Merton

(C) Talcott Parsons

(D) William G. Goode

Answer: (A)

 

30. Match the List – I with List – II and select the correct code from the following:

List – I                                                                                    List – II

a. Family and Social Network                                                            1. Young and Willmott

b. Family and kinship in East London                                    2. Talcott Parsons

c. World Revolution and Family Patterns                              3. Elizabeth Bott

d. Family, Socialization and Interaction process                    4. William J. Goode

Codes:

       a b c d

(A) 3 1 4 2

(B) 1 2 3 4

(C) 2 3 1 4

(D) 4 1 2 3

Answer: (A)

 

31. R.K. Merton offered the example of the Hopi Americans engaging in ceremonial dances to encourage rain in order to illustrate

(A) Manifest dysfunction

(B) Latent dysfunction

(C) Manifest function

(D) Latent function

Answer: (D)

 

32. Symbolic interactionism tends to focus on

(A) Macro-level social change

(B) Small-scale social change

(C) Meso-level social change

(D) Change in the behaviour of the ego

Answer: (B)

 

33. What does Macdonaldization mean?

(A) Universal application of the ideas of Dwight Macdonald

(B) The process of extension of the cartoons of Donald Duck.

(C) Spread of the new means of consumption across the world

(D) Diffusion of modern agricultural practices

Answer: (C)

 

34. A.R. Radcliffe – Brown conducted fieldwork among the

(A) Trobriand Islanders

(B) Andaman Islanders

(C) Todas

(D) Murias

Answer: (B)

 

35. Who first propagated the idea that societies could be analysed as systems with self-equilibriating properties?

(A) Vilfredo Pareto

(B) Talcott Parsons

(C) Emile Durkheim

(D) Max Weber

Answer: (A)

 

36. In 1848 Marx wrote in The Communist Manifesto that a spectre was haunting Europe. What was this spectre?

(A) Communism

(B) Capitalism

(C) Hegelian thought

(D) Religion

Answer: (A)

 

37. Which of the following does not explain Coser’s Theory of Social Conflict?

(A) Conflict is a universal phenomenon

(B) Conflict leads to destruction

(C) Conflict has some positive functions

(D) Conflict may lead to social change

Answer: (B)

 

38. Match the items of List – I with the items of List – II and choose the correct answer from the codes given below:

List – I                                                List – II

a. Max Weber                                      1. Logical and nonlogical action

b. Emile Durkheim                              2. Traditional authority and rational-legal authority

c. Vilfredo Pareto                               3. Metaphysical stage and positive stage of human intellect and social organization

d. Auguste Comte                               4. Mechanical solidarity and organic solidarity

Codes:

       a b c d

(A) 2 3 1 4

(B) 2 4 1 3

(C) 1 2 3 4

(D) 4 2 1 3

Answer: (B)

 

39. Match List – I with List – II:

List – I                        List – II

a. Mean                       1. Value which divides the distribution into two equal halves.

b. Median                    2. Most frequently occurring value in the distribution.

c. Mode                       3. The value which every unit would have possessed equally, if redistributed again.

Codes:

       a b c

(A) 3 1 2

(B) 2 3 1

(C) 1 2 3

(D) 2 1 3

Answer: (A)

 

40. Which of the following characteristics of social phenomena constrain the application of scientific method in absolute terms in social research? Choose the correct answer from the codes given below:

1. Patterned social behaviour

2. Unpredictability of human behaviour

3. Lack of precision in measurement

4. Multiple causation of reality

Codes:

(A) 2 & 4

(B) 1 & 2

(C) 2 & 3

(D) 3 & 4

Answer: (A)

 

41. Who amongst the following sociologists has not considered conflict as a vital element of society?

(A) Randall Collins

(B) Lewis Coser

(C) Talcott Parsons

(D) Ralph Dahrendorf

Answer: (C)

 

42. The concept of ‘imperatively coordinated associations’ was contributed by

(A) Talcott Parsons

(B) Ralph Dahrendorf

(C) C. Wright Mills

(D) Karl Marx

Answer: (B)

 

43. “Religion is the sigh of the oppressed creature, the sentiment of a heartless world and the soul of soulless condition.” Who made the statement?

(A) L. Feurbach

(B) G. Lukacs

(C) K. Marx

(D) V.I. Lenin

Answer: (C)

 

44. Match items in List – I with items in List – II and choose the correct answer from the codes given below:

List – I                                                            List – II

a. Caste and Race                                           1. D.N. Dhanagare

b. Modernisation                                             2. M.N. Srinivas

c. Sanskritisation                                             3. Yogendar Singh

d. Social movements                                       4. G.S. Ghurye

Codes:

       a b c d

(A) 2 1 3 4

(B) 4 3 2 1

(C) 3 2 4 1

(D) 1 4 1 3

Answer: (B)

 

45. Assertion (A): Privatization of Education resulted in degradation of education.

Reason (R): Globalization policy contribute to the privatization of education.

Choose the correct answer from the given code:

Codes:

(A) (A) is true and (R) is false.

(B) (A) is false and (R) is true.

(C) Both (A) and (R) are true.

(D) Both (A) and (R) are false.

Answer: (BC)

 

46. A.R. Radcliffe-Brown contributed to

(A) Functionalism

(B) Cultural Materialism

(C) Structural – Functionalism

(D) Structuralism

Answer: (C)

 

47. From which one of the following the ‘sum of the differences from a measure would always be zero’?

(A) Mode

(B) Median

(C) Mean

(D) Standard Error

Answer: (C)

 

48. Which of the following theories has a “Micro” orientation?

(A) Functionalism

(B) Conflict theory

(C) Interactionism

(D) Critical theory

Answer: (C)

 

49. Who stated that ‘Politics is about power, politics occurs when there are differentials in power’?

(A) T. Parsons

(B) R.A. Dahl

(C) R.E. Dowse and J.A. Hughes

(D) J. Westergaard and A. Little

Answer: (C)

 

50. Who is the author of the book ‘Rules of Sociological method’?

(A) Max Weber

(B) Auguste Comte

(C) Vilfredo Pareto

(D) Emile Durkheim

 

Answer: (D)


 

Year Wise UGC NET Previous Year Question Papers Solved Sociology

Year Wise NTA UGC NET Sociology Solved question Papers from June 2006 till today are given below.

Download Year Wise NTA UGC NET Sociology Paper 2 Solved Paper
UGC NET Sociology Paper 2 Question Paper 2020 June
UGC NET Sociology Paper 2 Question Paper 2019 December
UGC NET Sociology Paper 2 Question Paper 2019 June
UGC NET Sociology Paper 2 Question Paper 2018 December
UGC NET Sociology Paper 2 Question Paper 2018 July
UGC NET Sociology Paper 2 Question Paper 2017 November
UGC NET Sociology Paper 2 Question Paper 2016 July
UGC NET Sociology Paper 2 Question Paper 2015 June
UGC NET Sociology Paper 2 Question Paper 2015 December
UGC NET Sociology Paper 2 Question Paper 2014 June
UGC NET Sociology Paper 2 Question Paper 2014 December
UGC NET Sociology Paper 2 Solved Question Paper 2013 December
UGC NET Sociology Paper 2 Solved Question Paper 2013 September
UGC NET Sociology Paper 2 Solved Question Paper 2013 June
UGC NET Sociology Paper 2 Solved Question Paper 2012 December
UGC NET Sociology Paper 2 Solved Question Paper 2012 June
UGC NET Sociology Paper 2 Question Paper 2011 June
UGC NET Sociology Paper 2 Question Paper 2011 December
UGC NET Sociology Paper 2 Question Paper 2010 June
UGC NET Sociology Paper 2 Question Paper 2010 December
UGC NET Sociology Paper 2 Question Paper 2009 June
UGC NET Sociology Paper 2 Question Paper 2009 December
UGC NET Sociology Paper 2 Question Paper 2008 June
UGC NET Sociology Paper 2 Question Paper 2008 December
UGC NET Sociology Paper 2 Question Paper 2007 June
UGC NET Sociology Paper 2 Question Paper 2007 December
UGC NET Sociology Paper 2 Question Paper 2006 June
UGC NET Sociology Paper 2 Question Paper 2006 December
UGC NET Sociology Paper 2 Question Paper 2005 June
UGC NET Sociology Paper 2 Question Paper 2005 December
UGC NET Sociology Paper 2 Question Paper 2004 December

We have covered the NTA UGC NET Sociology Paper 2 Solved Question Paper 2013 September.

If you have any questions about NTA UGC NET Sociology Solved Question Papers, please let us know in the comment section.

COMMENTS

Name

NTA UGC NET Adult Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Anthropology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Archaeology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Commerce Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Comparative Literature Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Comparative Study of Religions Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Computer Science and Applications Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Criminology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Defence and Strategic Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Economics Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Electronic Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET English Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Environmental Sciences Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Folk Literature Solved Question Papers,8,NTA UGC NET Forensic Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Geography Solved Question Papers,10,NTA UGC NET History Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Home Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Human Rights and Duties Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Indian Culture Solved Question Papers,10,NTA UGC NET International and Area Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Labour Welfare Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Law Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Library and Information Science Solved Question Papers,40,NTA UGC NET Linguistics Solved Question Papers,9,NTA UGC NET Management Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Mass Communication and Journalism Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Museology and Conservation Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Music Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Paper 1 Solved Question Papers,30,NTA UGC NET Performing Arts Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Philosophy Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Physical Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Political Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Population Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Psychology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Public Administration Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Social Medicine and Community Health Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Social Work Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Sociology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Tourism Administration and Management Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Tribal and Regional Languages Solved Question Papers,8,NTA UGC NET Visual Art Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Women Studies Solved Question Papers,10,UGC NET Answer Key,82,UGC NET Books,82,UGC NET Exam,99,UGC NET Question Papers With Solutions,83,UGC NET Subjects,1,UGC NET Syllabus,82,Year Wise Solved NTA UGC NET Question Papers,82,
ltr
item
My Exam Notification - Free UGC NET Guide: NTA UGC NET Sociology Paper 2 Solved Question Paper 2013 September
NTA UGC NET Sociology Paper 2 Solved Question Paper 2013 September
Looking for NTA UGC NET Sociology Paper 2 Solved Question Paper 2013 September? Here get Paper 2 Solved Question Paper 2013 September.
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEjBcWZZ5UUzRfX_osEEoOlAedRqsELfpz9Ty0rhqkaWeh9pQPQ2RvLNB2kmi3S6CO_-UTx4cngVUIGbFrClQRi_koiO1h_x6MfvixeSOoyR8iRp8zHjtfDF3h0ciFX7A_jWtPDiBB988eZ1SnDwI0Pb5ywqpWyE9ycZD1gAS5u4908nWk7-YGhaWPrSpA=w320-h192
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEjBcWZZ5UUzRfX_osEEoOlAedRqsELfpz9Ty0rhqkaWeh9pQPQ2RvLNB2kmi3S6CO_-UTx4cngVUIGbFrClQRi_koiO1h_x6MfvixeSOoyR8iRp8zHjtfDF3h0ciFX7A_jWtPDiBB988eZ1SnDwI0Pb5ywqpWyE9ycZD1gAS5u4908nWk7-YGhaWPrSpA=s72-w320-c-h192
My Exam Notification - Free UGC NET Guide
https://www.myexamnotification.com/2022/06/nta-ugc-net-sociology-pa-2-solved-question-paper-2013-september.html
https://www.myexamnotification.com/
https://www.myexamnotification.com/
https://www.myexamnotification.com/2022/06/nta-ugc-net-sociology-pa-2-solved-question-paper-2013-september.html
true
354141229938201693
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content