NTA UGC NET Social Work Paper 2 Solved Question Paper 2013 September

Looking for NTA UGC NET Social Work Paper 2 Solved Question Paper 2013 September? Here get Paper 2 Solved Question Paper 2013 September.

 NTA UGC NET Social Work Paper 2 Solved Question Paper 2013 SeptemberNTA UGC NET Social Work Paper 2 Solved Question Paper 2013 September: To score better marks in the NTA UGC NET Social Work, you should have depth knowledge of the entire subject.

You can boost your preparation by referring to NTA UGC NET Social Work Question Paper 2 2013 September. It will give you information about the important chapters and concepts covered in all chapters.

You must have NTA UGC NET Social Work Solved Question Papers along with the latest Social Work Syllabus to enhance your semester exam preparation.

Here we provide you the complete guide on NTA UGC NET Social Work Paper 2 Solved Question Paper 2013 September.

NTA UGC NET Social Work Paper 2 Solved Question Paper 2013 September

NTA UGC NET Social Work Solved Question Papers are the best study materials to score good marks in the Social Work exam.

Practicing these NTA UGC NET Social Work previous year question papers assist the students in getting a clear idea about the question paper pattern and types of questions asked in the exam.

You can check the complete NTA UGC NET Social Work Paper 2 Solved Question Paper 2013 September.


1. Which one of the following is not an indicator of social development of a country?

(A) Infant mortality rate

(B) Average life span

(C) Incidence of litigation in the courts

(D) Literacy rate

Answer: (C)

 

2. The Child Marriage Restrain Act was enacted in the year

(A) 1929

(B) 1930

(C) 1931

(D) 1932

Answer: (A)

 

3. The best example of verbal communication skill is

(A) Good vocabulary

(B) Competence in oral presentations

(C) Fluent speech

(D) Participate in training and research

Answer: (B)

 

4. Acceptance is a principle of social work which implies

(A) Accepting client in his/her appearance.

(B) Extending warm welcome to the client.

(C) Accepting the client as he/she is.

(D) Accepting the client’s version as it is.

Answer: (C)

 

5. ‘Mongolism’ is the type of

(A) Geographical division of land

(B) Topographical structure

(C) Mental retardation

(D) A religious sect

Answer: (C)

 

6. What is Anuloma marriage?

(A) Higher caste man marrying lower caste woman

(B) Higher caste woman marrying lower caste man

(C) Lower caste man marrying higher caste woman

(D) Lower caste woman marrying higher caste man

Answer: (A)

 

7. Identity V/S role confusion is the task of

(A) Adulthood

(B) Oral stage

(C) Old age

(D) Adolescence

Answer: (D)

 

8. The Rio Earth Summit of 1992 dealt with the theme

(A) Sustainable development

(B) Climate change

(C) Poverty reduction

(D) Agricultural development

Answer: (A)

 

9. Match the following names of the books given in List – I with the authors given in List – II and select answer from the codes given below:

List – I (Book)                                                                                                List – II (Author)

a. Social Work Education and Social Work Practice in India            i. B. Kuppuswamy

b. An Introduction to Social Psychology                                           ii. T.K. Nair

c. Social Group Work Practice                                                            iii. Polansky

d. Social Work Research Methods for the Helping Professions         iv. Wilson and Ryland

Codes:

         a b c d

(A) iii iv i ii

(B) ii i iv iii

(C) iv ii i iii

(D) iii iv ii i

Answer: (B)

 

10. Assertion (A): Sigmund Freud claims that sex instinct is the source of all human endeavours.

Reason (R): Social psychologists have tried to explain human behaviour in terms of instincts.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true.

(B) Both (A) and (R) are not true.

(C) (A) is true, but (R) is not true.

(D) (A) is not true, but (R) is true.

Answer: (A)

 

11. Assertion (A): Social work profession recognises the family as an important system in its own right.

Reason (R): The family as a unit is worthy of study and intervention.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(C) Both (A) and (R) are false.

(D) (A) is true, but (R) is false.

Answer: (B)

 

12. Match the following:

List – I                                                                                                List – II

a. Payment of Bonus Act                                                                    i. 1936

b. Payment of Gratuity Act                                                                ii. 1948

c. Payment of Wages Act                                                                   iii. 1965

d. Minimum Wages Act                                                                      iv. 1947

v. 1972

Codes:

        a b c d

(A) iii v i ii

(B) iv v ii i

(C) v ii iv iii

(D) ii iii v i

Answer: (A)

 

13. Mandatory testing for HIV/AIDS can be done when

(i) Government wants it.

(ii) One wants to know about HIV/AIDS patients in the population.

(iii) Regular medical checkups are held.

(iv) During blood donation

Codes:

(A) (i) and (ii) are correct.

(B) (ii) and (iii) are correct.

(C) (iii) and (iv) are correct.

(D) Only (iv) is correct.

Answer: (D)

 

14. Which of the following does not threaten internal validity?

(A) Maturation of passage of time

(B) History

(C) Instrumentation

(D) Randomization

Answer: (D)

 

15. The hypothesis by which the researcher not only asserts that the variables will be found to be related, but also predicts the direction of their relationship is called

(A) one tailed

(B) two tailed

(C) null hypothesis

(D) none of the above

Answer: (A)

 

16. Match the following:

List – I (Event)                                                           List – II (Date of Observance)

a. World Anti Tobacco Day                                        i. Jan 12

b. National Youth Day                                               ii. May 31

c. International Youth Day                                         iii. Oct 12

d. World Girl Child Day                                             iv. Aug 12

Codes:

       a b c d

(A) ii i iii iv

(B) ii i iv iii

(C) i iii ii iv

(D) iii ii i iv

Answer: (B)

 

17. The National Commission for Women was established in the year

(A) 1957

(B) 1986

(C) 2001

(D) 1992

Answer: (D)

 

18. Kaka Kalelkar was associated with

(A) Scheduled Caste Commission

(B) Scheduled Tribe Commission

(C) Backward Classes Commission

(D) Minorities Commission

Answer: (C)

 

19. The method by which the relative worth of Jobs in an organisation is determined is called as

(A) Job Description

(B) Job Evaluation

(C) Job Specification

(D) Job Analysis

Answer: (D)

 

20. Arrange the following Acts in order in which they were enacted. Use the code given below:

(i) The ESI Act

(ii) The Provident Fund Act

(iii) The Maternity Benefit Act

(iv) Workmen’s Compensation Act

Codes:

(A) ii i iv iii

(B) i iv ii iii

(C) iv i ii iii

(D) iv i iii ii

 

Answer: (C)

 

21. Cognitive needs’ of human beings are the needs

(A) to develop abilities

(B) for symmetry, order and beauty

(C) for security and freedom from attack

(D) to know, to understand and to explore

Answer: (D)

 

22. ‘Learned helplessness’ is a concept based on

(A) Unconditional positive learning

(B) Social learning theory

(C) Hypothetical constructs

(D) Psychoanalytic approach

Answer: (B)

 

23. Match the following:

List – I                                                                                                List – II

a. Social investigation report                                                               i. Medical social work

b. Discharge planning                                                                         ii. Child guidance centre

c. Workmen’s compensation                                                               iii. Probation

d. Behavioural problems                                                                     iv. Social security

Codes:

        a b c d

(A) iii i iv ii

(B) i iv ii iii

(C) iv iii ii i

(D) i ii iii iv

Answer: (A)

 

24. Which one of the following is not necessary for project formulation?

(A) Setting objectives and targets

(B) Design of strategies

(C) Identification of potential obstacles

(D) Documentation

Answer: (D)

 

25. FCRA stands for

(A) Foreign Contribution (Rules) Act

(B) Foreign Contribution (Regulation) Act

(C) Federal Contribution (Regulation) Act.

(D) None of the above

Answer: (B)

 

26. Match items in List – I with List – II and choose the correct answer from the codes given below:

List – I (Method)                                                                    List – II (Technique)

a. Social case work                                                                  i. Funnelling

b. Social group work                                                               ii. Gherao

c. Community organisation                                                     iii. Person situation configuration

d. Social action                                                                       iv. Norming and storming

Codes:

        a b c d

(A) ii iv iii i

(B) iii iv i ii

(C) i iii iv ii

(D) iv ii iii i

Answer: (B)

 

27. Which one of the following is not a treatment group?

(A) Growth group

(B) Socialisation group

(C) Educational group

(D) Study team

Answer: (D)

 

28. Indecent Representation of Women (Prohibition) Act was enacted in year

(A) 1976

(B) 1986

(C) 1996

(D) 2006

Answer: (B)

 

29. Which of the following governance mechanism is the highest body for policy formulation in NGOs?

(A) General body

(B) Managing Committee

(C) Sub Committee

(D) Chairperson

Answer: (A)

 

30. Match the items in List – I with items in List – II and choose the correct answer from the codes given below:

List – I (Author)                                                                     List – II (Method/approach)

a. Octavia Hill                                                                         i. Problem solving approach

b. Murry G. Ross                                                                    ii. Social group work

c. H.H. Perlman                                                                      iii. Community organisation

d. Gisela Konopka                                                                  iv. Housing reforms

Codes:

        a b c d

(A) ii iii iv i

(B) iii iv i ii

(C) iv iii i ii

(D) i ii iii iv

Answer: (C)

 

31. Objectively in research means the willingness and ability to examine evidence dispassionately is called

(A) espirit de corps of the scientific method

(B) cours de philosophic of the scientific method

(C) la carriere of the scientific method

(D) sine qua non of the scientific method

Answer: (D)

 

32. In participatory development, people’s participation is

(A) an end, not just a means to development

(B) only a means to development

(C) neither an end nor a means to development

(D) only a means not an end to development

Answer: (D)

 

33. If the client persists in verbal attacks, the technique used is

(A) Confrontation

(B) Scanning

(C) Fogging

(D) Explaining

Answer: (C)

 

34. ‘Power’ is gained whereas ‘authority’ is

(A) acquired

(B) possessed

(C) imposed

(D) nested

Answer: (D)

 

35. The point where two axes intersect is known as

(A) X axis

(B) Y axis

(C) Origin

(D) Table

Answer: (C)

 

36. The value that is repeated most often in data set is known as

(A) Median

(B) Mode

(C) Frequency

(D) Variance

Answer: (B)

 

37. Who among the following said that justice is crucial to understand human rights?

(A) Peterson

(B) John Rawl

(C) Smith

(D) Stephenson

Answer: (B)

 

38. The Universal Declaration of Human Rights was adopted in

(A) 1944

(B) 1945

(C) 1947

(D) 1948

Answer: (D)

 

39. Assertion (A): Maintaining case files is an important duty of a psychiatric social worker.

Reason (R): Case files are important sources of data collection in mental health research.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true.

(B) (A) is true and (R) is not the correct explanation of (A).

(C) Both (A) and (R) are not true.

(D) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

Answer: (B)

 

40. Assertion (A): Human Resource Manager have to be a good human being.

Reason (R): Human values and ethics should be essential part of management education.

Codes:

(A) (A) is correct and (R) is not the correct explanation of (A).

(B) (A) is correct and (R) is the correct explanation of (A).

(C) (A) is not correct but (R) is the correct explanation of (A).

(D) Both (A) and (R) are not correct.

Answer: (B)

 

41. Assertion (A): When professional social work ingrains itself, in a practice modes, it can reduce the enormity of social problems in a given society.

Reason (R): Unless professional social workers develop competencies and convictions, they cannot address complex social problems.

Codes:

(A) (A) is true but (R) is not true.

(B) (A) is not true but (R) is true.

(C) Both (A) and (R) are true.

(D) Both (A) and (R) are not true.

Answer: (C)

 

42. A set of guidelines that give direction to action by an organization or government is called

(A) Social policy

(B) Social planning

(C) Social principles

(D) Strategic planning

Answer: (A)

 

43. Match the following fears with their technical names:

List – I                                                            List – II

a. Hydrophobia                                               1. Fear of heights

b. Nictophobia                                                           2. Fear of darkness

c. Acrophobia                                                  3. Fear of water

d. Pyrophobia                                                  4. Fear of fire

Codes:

       a b c d

(A) 3 2 4 1

(B) 2 3 1 4

(C) 2 3 4 1

(D) 3 2 1 4

Answer: (D)

 

44. Assertion (A): Drug abuse has been on the increase.

Reason (R): The control of family and intergenerational communication is declining.

Codes:

(A) (A) is true and (R) is not true.

(B) Both (A) and (R) are not true.

(C) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the explanation of (A).

(D) (A) is true and (R) is the correct explanation of (A).

Answer: (D)

 

45. The F-test is a

(A) Parametric test

(B) Non-parametric test

(C) Discriminant analysis

(D) Health status test

Answer: (A)

 

Read the passage given below and answer the following questions as per the understanding of the passage (Question Nos. 46 to 50)

History has led to vast inequalities, leaving almost three-fourths of the world’s people living in less-developed countries and one fifth below the poverty line. The long-term impact of past industrialization, exploitation and environmental damage cannot be wished away. It is only right that development in this new century be even more conscious of its long-term impact. The problems are complex and the choices difficult. Our common future can only be achieved with a better understanding of our common concerns and shared responsibilities.

Poverty and a degraded environment are closely inter-related, especially where people depend for their livelihoods primarily on the natural resource base of their immediate environment. Restoring natural systems and improving natural resource management practices at the grassroots level are central to a strategy to eliminate poverty.

The survival needs of the poor force them to continue to degrade an already degraded environment. Removal of poverty is therefore a prerequisite for the protection of the environment. Poverty magnifies the problem of hunger and malnutrition. The problem is further compounded by the inequitable access of the poor to the food that is available. It is therefore necessary to strengthen the public distribution system to overcome this inequity. Diversion of common and marginal lands to ‘economically useful purposes’ deprives the poor of a resource base which has traditionally met many of their sustenance needs.

Literacy and a basic education are essential for enabling the poor to access the benefits offered by development initiatives and market opportunities. Basic education is therefore a precondition for sustainable development. A sizeable proportion (about 60 percent according to some estimates) of the population is not integrated into the market economy. Ensuring the security of their livelihoods is an imperative for sustainable development.

In several areas, desirable limits and standards for consumption need to be established and applied through appropriate mechanisms including education, incentives and legislation.

Several traditional practices that are sustainable and environment friendly continue to be a regular part of the lives of people in developing countries. It is therefore important to evaluate and make development decisions which structurally lead to a more sustainable society.

 

46. How can we achieve our common future in a sustainable development framework?

(i) Understanding the long term impact of past industrialization.

(ii) Preventing environmental damage.

(iii) Understanding common concerns and shared responsibilities.

(A) (i) and (ii) are correct

(B) (ii) and (iii) are correct

(C) (iii) and (i) are correct

(D) (i), (ii) and (iii) are correct

Answer: (D)

 

47. What are central to a strategy to eliminate poverty and thereby ensuring sustainable development?

(A) Industrialization

(B) Exploitation of National Resources

(C) Restoring Natural Systems

(D) Encouraging Market Economy

Answer: (C)

 

48. How does the survival needs of poor people affect sustainable development?

(A) Diversion of common and marginal lands to economically useful purposes.

(B) Poverty magnifies the problem of hunger and malnutrition.

(C) Continue to degraded the already degraded environment

(D) None of the above

Answer: (C)

 

49. What are essentials for enabling the poor to access the benefits offered by development initiatives and market opportunities?

(i) Ensuring security of livelihoods

(ii) Improving literacy and basic education

(iii) Encouraging unsustainable patterns of consumption

(iv) Increasing purchasing power

(A) (i), (ii) and (iii) are correct.

(B) (i), (ii) and (iv) are correct.

(C) (ii), (iii) and (iv) are correct.

(D) (iii), (iv) and (i) are correct.

Answer: (B)

 

50. What needs to be encouraged to ensure sustainable development?

(A) Market driven technology

(B) Environment friendly traditional practices

(C) Consumption oriented economy

(D) All the above

 

Answer: (B)


 

Year Wise UGC NET Previous Year Question Papers Solved Social Work

Year Wise NTA UGC NET Social Work Solved question Papers from June 2006 till today are given below.

Download Year Wise NTA UGC NET Social Work Paper 2 Solved Paper
UGC NET Social Work Paper 2 Question Paper 2020 June
UGC NET Social Work Paper 2 Question Paper 2019 December
UGC NET Social Work Paper 2 Question Paper 2019 June
UGC NET Social Work Paper 2 Question Paper 2018 December
UGC NET Social Work Paper 2 Question Paper 2018 July
UGC NET Social Work Paper 2 Question Paper 2017 November
UGC NET Social Work Paper 2 Question Paper 2016 July
UGC NET Social Work Paper 2 Question Paper 2015 June
UGC NET Social Work Paper 2 Question Paper 2015 December
UGC NET Social Work Paper 2 Question Paper 2014 June
UGC NET Social Work Paper 2 Question Paper 2014 December
UGC NET Social Work Paper 2 Solved Question Paper 2013 December
UGC NET Social Work Paper 2 Solved Question Paper 2013 September
UGC NET Social Work Paper 2 Solved Question Paper 2013 June
UGC NET Social Work Paper 2 Solved Question Paper 2012 December
UGC NET Social Work Paper 2 Solved Question Paper 2012 June
UGC NET Social Work Paper 2 Question Paper 2011 June
UGC NET Social Work Paper 2 Question Paper 2011 December
UGC NET Social Work Paper 2 Question Paper 2010 June
UGC NET Social Work Paper 2 Question Paper 2010 December
UGC NET Social Work Paper 2 Question Paper 2009 June
UGC NET Social Work Paper 2 Question Paper 2009 December
UGC NET Social Work Paper 2 Question Paper 2008 June
UGC NET Social Work Paper 2 Question Paper 2008 December
UGC NET Social Work Paper 2 Question Paper 2007 June
UGC NET Social Work Paper 2 Question Paper 2007 December
UGC NET Social Work Paper 2 Question Paper 2006 June
UGC NET Social Work Paper 2 Question Paper 2006 December
UGC NET Social Work Paper 2 Question Paper 2005 June
UGC NET Social Work Paper 2 Question Paper 2005 December
UGC NET Social Work Paper 2 Question Paper 2004 December

We have covered the NTA UGC NET Social Work Paper 2 Solved Question Paper 2013 September.

If you have any questions about NTA UGC NET Social Work Solved Question Papers, please let us know in the comment section.

COMMENTS

Name

NTA UGC NET Adult Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Anthropology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Archaeology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Commerce Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Comparative Literature Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Comparative Study of Religions Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Computer Science and Applications Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Criminology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Defence and Strategic Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Economics Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Electronic Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET English Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Environmental Sciences Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Folk Literature Solved Question Papers,8,NTA UGC NET Forensic Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Geography Solved Question Papers,10,NTA UGC NET History Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Home Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Human Rights and Duties Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Indian Culture Solved Question Papers,10,NTA UGC NET International and Area Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Labour Welfare Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Law Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Library and Information Science Solved Question Papers,40,NTA UGC NET Linguistics Solved Question Papers,9,NTA UGC NET Management Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Mass Communication and Journalism Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Museology and Conservation Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Music Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Paper 1 Solved Question Papers,30,NTA UGC NET Performing Arts Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Philosophy Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Physical Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Political Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Population Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Psychology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Public Administration Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Social Medicine and Community Health Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Social Work Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Sociology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Tourism Administration and Management Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Tribal and Regional Languages Solved Question Papers,8,NTA UGC NET Visual Art Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Women Studies Solved Question Papers,10,UGC NET Answer Key,82,UGC NET Books,82,UGC NET Exam,99,UGC NET Question Papers With Solutions,83,UGC NET Subjects,1,UGC NET Syllabus,82,Year Wise Solved NTA UGC NET Question Papers,82,
ltr
item
My Exam Notification - Free UGC NET Guide: NTA UGC NET Social Work Paper 2 Solved Question Paper 2013 September
NTA UGC NET Social Work Paper 2 Solved Question Paper 2013 September
Looking for NTA UGC NET Social Work Paper 2 Solved Question Paper 2013 September? Here get Paper 2 Solved Question Paper 2013 September.
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEgYqP_IlodeSRPXgpOlZri99XsrvCEBZODp6kiNVhYk7euu4EkcbaU1-Qth80uhj1myCeEpZsFpM4_G0w_GWRM4bazMNK5REoNcUEnXSm7gsRYAv8Y4F7mUnEkWBAS2DRB7BaZbrUmByjWC7oGHDxhN3sBA1cVlIzNN4pJWHALb9li2yTLg7ZJRA7zW1w=w320-h192
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEgYqP_IlodeSRPXgpOlZri99XsrvCEBZODp6kiNVhYk7euu4EkcbaU1-Qth80uhj1myCeEpZsFpM4_G0w_GWRM4bazMNK5REoNcUEnXSm7gsRYAv8Y4F7mUnEkWBAS2DRB7BaZbrUmByjWC7oGHDxhN3sBA1cVlIzNN4pJWHALb9li2yTLg7ZJRA7zW1w=s72-w320-c-h192
My Exam Notification - Free UGC NET Guide
https://www.myexamnotification.com/2022/06/nta-ugc-net-social-work-paper-2-solved-question-paper-2013-september.html
https://www.myexamnotification.com/
https://www.myexamnotification.com/
https://www.myexamnotification.com/2022/06/nta-ugc-net-social-work-paper-2-solved-question-paper-2013-september.html
true
354141229938201693
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content