NTA UGC NET Population Studies Paper 2 Solved Question Paper 2013 September

Looking for NTA UGC NET Population Studies Paper 2 Solved Question Paper 2013 September? Here get Paper 2 Solved Question Paper 2013 September.

 NTA UGC NET Population Studies Paper 2 Solved Question Paper 2013 SeptemberNTA UGC NET Population Studies Paper 2 Solved Question Paper 2013 September: To score better marks in the NTA UGC NET Population Studies, you should have depth knowledge of the entire subject.

You can boost your preparation by referring to NTA UGC NET Population Studies Question Paper 2 2013 September. It will give you information about the important chapters and concepts covered in all chapters.

You must have NTA UGC NET Population Studies Solved Question Papers along with the latest Population Studies Syllabus to enhance your semester exam preparation.

Here we provide you the complete guide on NTA UGC NET Population Studies Paper 2 Solved Question Paper 2013 September.

NTA UGC NET Population Studies Paper 2 Solved Question Paper 2013 September

NTA UGC NET Population Studies Solved Question Papers are the best study materials to score good marks in the Population Studies exam.

Practicing these NTA UGC NET Population Studies previous year question papers assist the students in getting a clear idea about the question paper pattern and types of questions asked in the exam.

You can check the complete NTA UGC NET Population Studies Paper 2 Solved Question Paper 2013 September.


1. As per The Sample Registration Bulletin (SRS) October 2012 estimated Death Rate of the country lies in which among the following categories (per thousand populations)?

(A) 6 – 7.9

(B) 8 – 9.9

(C) 10 – 11.9

(D) 12 – 13.9

Answer: (A)

 

2. Match List – I with List – II given below in view of availability of their respective source:

List – I                                                                                                List – II

a. Proportion of never married women in any population                  i. Sample Registration System Bulletin

b. Infant Mortality Rate by Sex and Residence                                 ii. Census

c. State wise Medical Termination of Pregnancies Performance        iii. Family Welfare Statistics in India

d. Pattern of Land utilization in India                                                iv. Directorate of Economics and Statistics, Ministry of Agriculture

Codes:

       a b c d

(A) ii i iii iv

(B) i iii ii iv

(C) iii iv ii i

(D) iv iii ii i

Answer: (A)

 

3. Throughout mankind existence, population grew at a rate of ______ per year.

(A) 10 percent

(B) 0.002 percent

(C) 2 percent

(D) 0.5 percent

Answer: (B)

 

4. The ______ is ratio of the nonworking population (under 15 years old and over 64 years old) to the working age-population.

(A) Labour force participation rate

(B) Per capita population ratio

(C) Population transition

(D) Dependency ratio

Answer: (D)

 

5. Arrange the following most populous four countries in descending order:

1. China

2. India

3. United States of America

4. Indonesia

(A) 1, 2, 3, 4

(B) 2, 3, 4, 1

(C) 3, 4, 1, 2

(D) 4, 1, 2, 3

Answer: (A)

 

6. Match List – I with List – II of the nuptiality table:

List – I            List – II

a. Z°x                i. Probability of marrying

b. E°x               ii. Number of marriages occurring

c. tgx                iii. Number of singles

d. tMx              iv. Ever married women aged x

Codes:

      a b c d

(A) i ii iii iv

(B) ii i iii iv

(C) iii iv i ii

(D) iv i ii iii

Answer: (C)

 

7. nPx column of life table refers to

(A) Survival function

(B) Probability of death

(C) Number of persons living between ages a and a + 1

(D) Expectation of life at birth

Answer: (A)

 

8. A theory

I. is a systematic explanation of relationships between economic variables.

II. Explains causal relationships among variables.

III. Provides basis for policy.

IV. Provides an explanation of all factors influencing economic growth.

Codes:

(A) I only

(B) I and II only

(C) I, II and III only

(D) IV only

Answer: (C)

 

9. According to Harris and Tadaro creating urban jobs by expanding industrial output:

(A) is insufficient for solving the urban unemployment problem.

(B) Will generate capital-intensive technologies.

(C) Will generate more Government revenue through urban wages

(D) Induce Government to increase wages

Answer: (A)

 

10. Lx column of life table refers to one of the following:

(A) Probability of death

(B) Number of persons living at exact age ‘x’

(C) Number of person years lived

(D) Total life time after age x

Answer: (B)

 

11. Which among the following estimates is not provided by the Dual Reporting System?

(A) Birth and Death Rates

(B) Infant Mortality Rate

(C) Couple Protection Rate

(D) Cause of death

Answer: (C)

 

12. For providing reliable estimates of the following, which is not the objective of the Sample Registration System?

(A) Birth Rates

(B) Death Rates

(C) Infant Mortality Rates

(D) Migration Rates

Answer: (D)

 

13. Assertion (A): Usually fertility in rural areas is higher than the fertility in urban areas.

Reason (R): Acceptance of contraceptive methods is higher in urban areas as compared with rural areas.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (A)

 

14. Assertion (A): In India proportion of the single and divorced/separated women is increasing.

Reason (R): Status and autonomy of the females is improving in India.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (A)

 

15. Among the following categories providing information on the population which one is not provided by Population Census?

(A) Demographic characteristics

(B) Social-cultural characteristics

(C) Economic characteristics

(D) Characteristics related to health of the population

Answer: (D)

 

16. Assertion (A): The population of India has crossed the figure of more than a billion.

Reason (R): It is mainly because a large proportion of the country’s populations constitute eligible couples who are fertile.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (A)

 

17. Match List – I and List – II:

List – I                        List – II

a. Kingsley Davis        i. Natural and Political observations made upon the bills of mortality

b. Sir William Petty     ii. Political Arithmetic

c. Karr Sunders           iii. The Population Problem

d. John Graunt                        iv. Population of India and Pakistan

Codes:

       a b c d

(A) iv ii iii i

(B) iii i ii iv

(C) ii iii iv i

(D) i iv i ii

Answer: (A)

 

18. Among the following persons who could be considered as the pioneer in trying to focus attention of Indian leaders and thinkers on population problems in India?

(A) Kingsley Davis

(B) P.K. Watal

(C) Prof. Gyan Chand

(D) Dr. Radhakamal Mukherjee

Answer: (B)

 

19. The Harrod-Domar Growth Model suggest growth is

(A) Directly related to savings and inversely related to the capital/ output ratio

(B) Directly related to the capital/output ratio and inversely related to savings

(C) Indirectly related savings and the capital/output ratio

(D) Directly related savings and the capital/output ratio

Answer: (A)

 

20. The long term objective of the National Population Policy is to achieve stable population by the year

(A) 2025

(B) 2030

(C) 2035

(D) 2045

 

Answer: (D)

 

21. The Government of India announced a National Policy on older persons in which among the following years?
(A) 1979

(B) 1989

(C) 1999

(D) 2009

Answer: (C)

 

22. The credit for initiating a new field of empirical research in population studies goes to

(A) Sir William Petty

(B) Edmund Halley

(C) Thomas R Malthus

(D) John Graunt

Answer: (D)

 

23. It was in the middle of the Seventeenth Century that population studies emerged as a discipline in

(A) Australia

(B) England

(C) France

(D) United States of America

Answer: (B)

 

24. Julian Simon has

(A) Supported Club of Rome’s Limits to Growth for estimating technological change.

(B) Assumed population growth causes technological progress.

(C) Used Second Law of Thermodynamics to assume that technological progress is costless.

(D) Assumed classical view of technological change.

Answer: (B)

 

25. Development Economics focuses primarily on the poorest ______ of the world’s population.

(A) Population

(B) Two-thirds

(C) One-third

(D) 28 percent

Answer: (D)

 

26. Pearl pregnancy index is related to

(A) Fertility

(B) Family Planning

(C) Mortality

(D) Migration

Answer: (B)

 

27. Which among the following is proximate determinant of fertility?

(A) Age and entry into sexual union

(B) Voluntary abstinence

(C) Coital frequency

(D) Contraception

Answer: (D)

 

28. Infant mortality, life expectancy and adult literacy rate comprise

(A) Purchasing Power Parity

(B) Physical Quality of Life Index

(C) Human Development Index

(D) Gender Development Index

Answer: (B)

 

29. Which of the following could not be considered a major economic system?

(A) Capitalism

(B) Communism

(C) Socialism

(D) Physical quality of life index

Answer: (D)

 

30. What are the requirements for estimation of Infant Mortality Rate among the following?

(A) Infant birth and death rates of one year

(B) Infant birth and death rates of two consecutive years.

(C) Infant birth and death rates of three consecutive years

(D) All the above

Answer: (D)

 

31. Assertion (A): Mother’s education improves Child Health and Nutrition.

Reason (R): Educated mothers have better access to knowledge on health and nutrition.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (A)

 

32. Assertion (A): Sex ratio is favourable to males in India.

Reason (R): Female foeticide is practiced in India.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (B)

 

33. Which of the following characteristics are most likely found in developing countries?

(A) High population growth rates

(B) Large number of people living in poverty

(C) Very traditional methods of agricultural production

(D) All the above

Answer: (D)

 

34. Assertion (A): Globalization has brought in plenty of female employment opportunities.

Reason (R): Participation of women in employment is less.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (C)

 

35. Assertion (A): Unintended pregnancy is low among young women.

Reason (R): Young women have high equitable gender role.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (A)

 

36. Assertion (A): Rural areas are also facing water pollution like urban areas.

Reason (R): Rural population drink impure irrigated water.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (A)

 

37. Lee has classified main factors resulting in migration depends upon

i. Factors associated with origin

ii. Factors associated with area of destination

iii. Intervening obstacles

iv. Personal factors

Codes:

(A) i and iii only

(B) iii and iv only

(C) i, ii, iii and iv

(D) ii only

Answer: (C)

 

38. P/F Ratio is used in the area of

(A) Fertility

(B) Mortality

(C) Migration

(D) Nuptiality

Answer: (A)

 

39. Assertion (A): Urban Youth have more opportunities for employment than rural youth.

Reason (R): Urban youth have better skills for job than rural youth.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (A)

 

40. Which among the following States has contributed maximum decline in overall decadal growth rate of the country during 2001-2011?

(A) Uttar Pradesh

(B) Madhya Pradesh

(C) Maharashtra

(D) Bihar

Answer: (C)

 

41. The greenhouse effect is the phenomenon by which

(A) Biological diversity is dominant in agricultural production

(B) The globe’s water pollution affects plankton

(C) The earth’s atmosphere traps infrared radiation

(D) Reduces ozone depletion through the cutting of chlorofluorocarbon production

Answer: (C)

 

42. The Club of Rome Study, The Limits to Growth, suggests that as natural resources diminish

(A) Capital increasingly replaces labour

(B) Technology change compensates for capital depletion

(C) Costs rise, leaving less capital for future investment

(D) Contingent valuation becomes critical

Answer: (C)

 

43. Deforestation

I. Leads to localized flooding

II. Reduces sustainable development potential

III. Reduces watershed stability

IV. Augments carbon restoration provided by forests

Codes:

(A) I and II only

(B) III and IV only

(C) I, II and III only

(D) I, II, III and IV

Answer: (C)

 

44. Which of the following falls under perinatal mortality?

(A) Late foetal deaths

(B) Early neonatal deaths

(C) Late foetal and early neonatal deaths

(D) Early foetal and late neonatal deaths

Answer: (C)

 

45. The Government of India, realizing the importance of population data, set up a Population Data Committee in which among the following years?

(A) 1940

(B) 1944

(C) 1950

(D) 1954

Answer: (B)

 

Based on the following table answer the questions 46 – 50:

Life Expectancy          Literacy(age 7 +, 1991)           HDI(1991–92 )           GDI(1991–92)

Kerala                          72                    90                                            0.603                           0.565

Uttar Pradesh              59.4                 52                                            0.423                           0.388

Madhya Pradesh         54                    44                                            0.349                           0.312

Andhra Pradesh          60.6                 44                                            0.400                           0.371

Orissa                          55.5                 49                                            0.373                           0.329

Himachal Pradesh       63.6                 64                                            0.454                           0.432

Bihar                           58.5                 38                                            0.354                           0.306

Maharashtra                64.2                 65                                            0.523                           0.492

 

46. Which of the following States showed highest levels of life expectancy, literacy, HDI and GDI?

(A) Orissa

(B) Andhra Pradesh

(C) Maharashtra

(D) Bihar

Answer: (C)

 

47. Which of the following States had highest GDI?

(A) Himachal Pradesh

(B) Maharashtra

(C) Andhra Pradesh

(D) Orissa

Answer: (B)

 

48. Which of the following State has lowest HDI?

(A) Orissa

(B) Madhya Pradesh

(C) Uttar Pradesh

(D) Bihar

Answer: (B)

 

49. Arrange the following States in descending order (high to low) of literacy?

(A) Kerala, Maharashtra, Himachal Pradesh and Uttar Pradesh

(B) Kerala, Himachal Pradesh, Maharashtra and Uttar Pradesh

(C) Himachal Pradesh, Kerala, Uttar Pradesh and Maharashtra

(D) Maharashtra, Kerala, Uttar Pradesh and Himachal Pradesh

Answer: (A)

 

50. Arrange States in ascending (low to high) order in relation to life expectancy:

(A) Madhya Pradesh, Uttar Pradesh, Andhra Pradesh and Orissa

(B) Uttar Pradesh, Orissa, Madhya Pradesh and Andhra Pradesh

(C) Madhya Pradesh, Orissa, Uttar Pradesh and Andhra Pradesh

(D) Orissa, Andhra Pradesh, Uttar Pradesh and Madhya Pradesh

 

Answer: (C)


 

Year Wise UGC NET Previous Year Question Papers Solved Population Studies

Year Wise NTA UGC NET Population Studies Solved question Papers from June 2006 till today are given below.

Download Year Wise NTA UGC NET Population Studies Paper 2 Solved Paper
UGC NET Population Studies Paper 2 Question Paper 2020 June
UGC NET Population Studies Paper 2 Question Paper 2019 December
UGC NET Population Studies Paper 2 Question Paper 2019 June
UGC NET Population Studies Paper 2 Question Paper 2018 December
UGC NET Population Studies Paper 2 Question Paper 2018 July
UGC NET Population Studies Paper 2 Question Paper 2017 November
UGC NET Population Studies Paper 2 Question Paper 2016 July
UGC NET Population Studies Paper 2 Question Paper 2015 June
UGC NET Population Studies Paper 2 Question Paper 2015 December
UGC NET Population Studies Paper 2 Question Paper 2014 June
UGC NET Population Studies Paper 2 Question Paper 2014 December
UGC NET Population Studies Paper 2 Solved Question Paper 2013 December
UGC NET Population Studies Paper 2 Solved Question Paper 2013 September
UGC NET Population Studies Paper 2 Solved Question Paper 2013 June
UGC NET Population Studies Paper 2 Solved Question Paper 2012 December
UGC NET Population Studies Paper 2 Solved Question Paper 2012 June
UGC NET Population Studies Paper 2 Question Paper 2011 June
UGC NET Population Studies Paper 2 Question Paper 2011 December
UGC NET Population Studies Paper 2 Question Paper 2010 June
UGC NET Population Studies Paper 2 Question Paper 2010 December
UGC NET Population Studies Paper 2 Question Paper 2009 June
UGC NET Population Studies Paper 2 Question Paper 2009 December
UGC NET Population Studies Paper 2 Question Paper 2008 June
UGC NET Population Studies Paper 2 Question Paper 2008 December
UGC NET Population Studies Paper 2 Question Paper 2007 June
UGC NET Population Studies Paper 2 Question Paper 2007 December
UGC NET Population Studies Paper 2 Question Paper 2006 June
UGC NET Population Studies Paper 2 Question Paper 2006 December
UGC NET Population Studies Paper 2 Question Paper 2005 June
UGC NET Population Studies Paper 2 Question Paper 2005 December
UGC NET Population Studies Paper 2 Question Paper 2004 December

We have covered the NTA UGC NET Population Studies Paper 2 Solved Question Paper 2013 September.

If you have any questions about NTA UGC NET Population Studies Solved Question Papers, please let us know in the comment section.

COMMENTS

Name

NTA UGC NET Adult Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Anthropology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Archaeology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Commerce Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Comparative Literature Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Comparative Study of Religions Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Computer Science and Applications Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Criminology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Defence and Strategic Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Economics Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Electronic Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET English Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Environmental Sciences Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Folk Literature Solved Question Papers,8,NTA UGC NET Forensic Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Geography Solved Question Papers,10,NTA UGC NET History Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Home Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Human Rights and Duties Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Indian Culture Solved Question Papers,10,NTA UGC NET International and Area Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Labour Welfare Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Law Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Library and Information Science Solved Question Papers,40,NTA UGC NET Linguistics Solved Question Papers,9,NTA UGC NET Management Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Mass Communication and Journalism Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Museology and Conservation Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Music Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Paper 1 Solved Question Papers,30,NTA UGC NET Performing Arts Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Philosophy Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Physical Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Political Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Population Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Psychology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Public Administration Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Social Medicine and Community Health Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Social Work Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Sociology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Tourism Administration and Management Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Tribal and Regional Languages Solved Question Papers,8,NTA UGC NET Visual Art Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Women Studies Solved Question Papers,10,UGC NET Answer Key,82,UGC NET Books,82,UGC NET Exam,99,UGC NET Question Papers With Solutions,83,UGC NET Subjects,1,UGC NET Syllabus,82,Year Wise Solved NTA UGC NET Question Papers,82,
ltr
item
My Exam Notification - Free UGC NET Guide: NTA UGC NET Population Studies Paper 2 Solved Question Paper 2013 September
NTA UGC NET Population Studies Paper 2 Solved Question Paper 2013 September
Looking for NTA UGC NET Population Studies Paper 2 Solved Question Paper 2013 September? Here get Paper 2 Solved Question Paper 2013 September.
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEjiZG555ldK54MZX2ue327der4CptHdsDytRW-RzQyt5FDHEdD-t_Im-8N3SHqT8PmB-bSeMaQbZAniBbIfJ7Xcj_LqyOTM2ptUYOS6SZE87Qm_oSqKI4uPafvfSuG8CZmwholyrkNBw72-Ia4-j7g7n3Y16ozPZb9PU57lyYcch7G6EDg2C1WgMemG-w=w320-h192
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEjiZG555ldK54MZX2ue327der4CptHdsDytRW-RzQyt5FDHEdD-t_Im-8N3SHqT8PmB-bSeMaQbZAniBbIfJ7Xcj_LqyOTM2ptUYOS6SZE87Qm_oSqKI4uPafvfSuG8CZmwholyrkNBw72-Ia4-j7g7n3Y16ozPZb9PU57lyYcch7G6EDg2C1WgMemG-w=s72-w320-c-h192
My Exam Notification - Free UGC NET Guide
https://www.myexamnotification.com/2022/06/nta-ugc-net-population-studies-paper-2-solved-question-paper-2013-september.html
https://www.myexamnotification.com/
https://www.myexamnotification.com/
https://www.myexamnotification.com/2022/06/nta-ugc-net-population-studies-paper-2-solved-question-paper-2013-september.html
true
354141229938201693
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content