NTA UGC NET Political Science Paper 3 Solved Question Paper 2012 December

Looking for NTA UGC NET Political Science Paper 3 Solved Question Paper 2012 December? Here get Paper 3 Solved Question Paper 2012 December.

 NTA UGC NET Political Science Paper 3 Solved Question Paper 2012 DecemberNTA UGC NET Political Science Paper 3 Solved Question Paper 2012 December: To score better marks in the NTA UGC NET Political Science, you should have depth knowledge of the entire subject.

You can boost your preparation by referring to NTA UGC NET Political Science Paper 3 Question Paper 2012 December. It will give you information about the important chapters and concepts covered in all chapters.

You must have NTA UGC NET Political Science Solved Question Papers along with the latest Political Science Syllabus to enhance your semester exam preparation.

Here we provide you the complete guide on NTA UGC NET Political Science Paper 3 Solved Question Paper 2012 December.

NTA UGC NET Political Science Paper 3 Solved Question Paper 2012 December

NTA UGC NET Political Science Paper 3 Solved Question Papers are the best study materials to score good marks in the Political Science exam.

Practicing these NTA UGC NET Political Science Paper 3 previous year question papers assist the students in getting a clear idea about the question paper pattern and types of questions asked in the exam.

You can check the complete NTA UGC NET Political Science Paper 3 Solved Question Paper 2012 December.


1. The word ‘theory’, derived from the Greek word ‘Theoria’ means

(A) A well organized political system

(B) A well focused mental look

(C) A well articulated economic structure

(D) A system of physical arrangement

Answer: (B)

 

2. Who, among the following, is not associated with decline of political theory?

(A) Peter Laslett

(B) David Easton

(C) Jean Blondel

(D) Alfred Cobban

Answer: (C)

 

3. Who said ‘negative liberty is superior to positive liberty’?

(A) J.S. Mill

(B) Isaiah Berlin

(C) T.H. Green

(D) Ernest Barker

Answer: (B)

 

4. Which one among the following statements is true?

(A) Social Justice violates the principles of equality.

(B) Social Justice is derived from moral reasonableness.

(C) Social justice is a negation of justice

(D) Social justice is an instrument of political manipulation.

Answer: (B)

 

5. Which one among the following was the first mass movement Mao led?

(A) The Cultural Revolution

(B) The Great Leap Forward

(C) Let hundred flowers blossom and hundred schools of thought contend.

(D) None of the above

Answer: (C)

 

6. The term ‘Leninism’ was coined by

(A) Trotsky

(B) Stalin

(C) Marx

(D) Mao

Answer: (B)

 

7. Who is the author of the book The Good Boatman?

(A) Erikson

(B) Rajmohan Gandhi

(C) Romain Rolland

(D) Noema

Answer: (B)

 

8. Which one among the following statements is true?

(A) Plato’s Republic is a book on ethics

(B) It is a book on politics

(C) It is both on ethics and politics

(D) It is a book on education

Answer: (C)

 

9. Which one among the following is not written by M.N. Roy?

(A) The Future of Indian Politics

(B) Gandhism, Nationalism and Socialism

(C) New Humanism

(D) Nationalism, Rationality and Revolution

Answer: (D)

 

10. Who among the following has compared fortune with a woman?

(A) M.N. Roy

(B) Rousseau

(C) Hobbes

(D) Machiavelli

Answer: (D)

 

11. Which one among the following is not a work about alienation?

(A) Paris Manuscripts

(B) Theses on Feuerbach

(C) Poverty of Philosophy

(D) The German Ideology

Answer: (C)

 

12. General Will means

(A) Actual Will

(B) Majority Will

(C) Sum total of Wills

(D) Real Will

Answer: (D)

 

13. Assertion (A): Social Contract established a sovereign Government.

Reason (R): Citizens do have an absolute obligation to obey all laws or accept any form of Government.

In the context of the two statements, which one of the following is correct?

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (C)

 

14. Match the List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below with reference to Aristotle and Plato:

List – I                                    List – II

(Pure form)                  (Degenerated form)

a. Monarchy                i. Democracy

b. Aristocracy              ii. Tyranny

c. Polity                       iii. Oligarchy

d. Ideal State              iv. Timocracy (First stage)

Codes:

       a b c d

(A) iv i ii iii

(B) ii iii i iv

(C) iii ii iv i

(D) i iv iii ii

Answer: (B)

 

15. What is the chronological correct sequence of the following books?

i. Richard Attenborough In Search of Gandhi.

ii. Louis Fisher The Life of Mahatma Gandhi

iii. E.H. Erikson Gandhi’s Truth

iv. J. Eaton Gandhi: Fighter Without a Sword

Select the correct answer from the codes given below:

Codes:

(A) iv, ii, iii, i

(B) iii, i, ii, iv

(C) ii, iv, iii, ii

(D) i, ii, iv, iii

Answer: (A)

 

16. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:

List – I                                    List – II

(System Theorists)      (System)

1. Bertallanfy              a. a set of elements standing in interaction

2. Hall and Fagen        b. a whole which is compounded of many parts

3. Easton                     c. a set of objects together with relationships between the objects and their attributes

4. Colin Cherry           d. a set of interactions

Codes:

       a b c d

(A) 1 4 2 3

(B) 2 3 1 4

(C) 4 1 2 3

(D) 3 2 4 1

Answer: (A)

 

17. Who among the following presents a ‘flow model’ of political system?

(A) Gabriel Almond

(B) David Easton

(C) Morton Kaplan

(D) Oran Young

Answer: (B)

 

18. Almond borrowed most of the terminology of his approach from

(A) Robert K. Merton

(B) Talcott Parsons

(C) Malinowski

(D) Arthur Bentley

Answer: (B)

 

19. Who among the following attached great importance to a balance between the principles of equality and capacity in political development?

(A) Lucian Pye

(B) Huntington

(C) Fred Riggs

(D) Danil Lerner

Answer: (C)

 

20. Who among the following is associated with the “will and capacity” approach to the study of political development?

(A) Lucian Pye

(B) Organski

(C) Halpern

(D) David Apter

 

Answer: (C)

 

21. Who among the following has connected cultures with civilizations?

(A) Almond and Verba

(B) Huntington

(C) Lucian Pye

(D) Edward Shils

Answer: (B)

 

22. “We are under the Constitution but the Constitution is what the judges say it is”. Which of the following countries can this be applicable to?

1. India

2. America

3. Switzerland

4. Australia

Select the correct answer from the codes given below:

Codes:

(A) 1 and 3

(B) 1 and 2

(C) 2 and 3

(D) 3 and 4

Answer: (B)

 

23. Who among the following has associated the origins of political parties with three theories – institutional theories, historical crisis theories and development theories?

(A) La Palombara and Myron Weiner

(B) Peter K. Merkl

(C) Harry Eckstein

(D) Jean Blondel

Answer: (A)

 

24. Which of the following statements are not correct?

1. The Swiss Federal Tribunal has the power to declare unconstitutional a law passed by the Federal Legislature.

2. The Communist Party is banned in the U.S.A.

3. The Constitution of India on the date of its commencement did have a provision that the advice of the Council of Ministers would be binding on the President.

4. Tories in England are known as Conservatives.

Select the correct answer from the codes given below:

Codes:

(A) 1 and 2

(B) 2 and 3

(C) 2 and 4

(D) 1 and 3

Answer: (D)

 

25. “There can be no comparison between the positions of number one and numbers two, three or four.” Who said this about the British Prime Minister?

(A) Harold Laski

(B) Margaret Thatcher

(C) Harold Wilson

(D) Winston Churchill

Answer: (D)

 

26. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R):

Assertion (A): Once the leaders reach the pinnacle of power, nothing can bring them down.

Reason (R): The majority of human beings, according to Michels, are apathetic, indolent and slavish.

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (A)

 

27. Which of the following pairs are not correctly matched?

1. Pareto Circulation of elites

2. Mosca Theory of the masses

3. Michels Concept of mass mind

4. Gasset Political formula

Select the correct answer from the codes given below:

Codes:

(A) 2 and 4

(B) 1 and 2

(C) 3 and 4

(D) 2 and 3

Answer: (A)

 

28. Which of the following countries have dual citizenship – National citizenship and State citizenship?

(A) India and U.S.A.

(B) India and Switzerland

(C) Switzerland and U.S.A.

(D) U.S.A. and U.K.

Answer: (C)

 

29. Which of the following statements are not correct?

1. The U.S. President can seek election to the office of President for any number of times.

2. The President of India has been sending messages to Parliament.

3. Two-thirds members of Rajya Sabha retire every two years.

4. The residuary powers rest with the States in the United States of America.

Select the correct answer from the codes given below:

Codes:

(A) 1, 2 and 4

(B) 1, 2 and 3

(C) 2, 3 and 4

(D) 1, 3 and 4

Answer: (B)

 

30. The elite theory was first started in

(A) The United States of America

(B) The United Kingdom

(C) Central and Western European Countries

(D) Australia

Answer: (C)

 

31. The Preamble of the Constitution of India enshrines the ideals of liberty, equality and fraternity – ideals mainly inspired by the

(A) Russian Revolution

(B) Irish Revolution

(C) French Revolution

(D) Cultural Revolution

Answer: (C)

 

32. The name of a candidate for the Office of President of India is proposed by

(A) Any five citizens of India

(B) Any five Members of the Parliament

(C) Any fifty Members of the Electoral College

(D) Any ten members of the Electoral College

Answer: (D)

 

33. Which of the following Articles were not part of the original Constitution of India?

(i) Art. 52A

(ii) Art. 51A

(iii) Art. 14

(iv) Art. 300A

Select the correct answer from the codes given below:

(A) (i) and (ii)

(B) (i) and (iii)

(C) (ii) and (iii)

(D) (ii) and (iv)

Answer: (D)

 

34. Who among the following former Presidents of India kept the ‘Indian Post Office Amendment Bill’ pending?

(A) Zakir Hussain

(B) V.V. Giri

(C) Zail Singh

(D) Dr. Shanker Dayal Sharma

Answer: (C)

 

35. Who said ‘All Communalism is harmful’? The logic of minority Communalism is separatism, and majority communalism culminates in Fascism?

(A) Bhikhu Parekh

(B) T.N. Madan

(C) Bipin Chandra

(D) Ashish Nandy

Answer: (C)

 

36. Who wrote the book, “Democracy and Discontent”?

(A) James Manor

(B) Atul Kohli

(C) Zoya Hasan

(D) MSA Rao

Answer: (B)

 

37. Who emphasized the emergence of “a market polity” in India?

(A) Stanley A. Kochanek

(B) James Manor

(C) Morris-Jones

(D) Paul Brass

Answer: (C)

 

38. Who described the nature of Indian State as ‘incremental democratic modernization’?

(A) Morris John

(B) Rajni Kothari

(C) Francine Frankel

(D) Susan and Lloyd Rudolph

Answer: (B)

 

39. An alliance of national elites and the entrepreneurial class as a basis of development at the Centre does not preclude re-distributive concessions automatically.’ Who said?

(A) Partha Chatterjee

(B) AtulKohli

(C) Yogendra Yadav

(D) Paul Brass

Answer: (B)

 

40. Match List – I with List – II and choose the correct answer from the codes given below:

List – I                                                                                                List – II

Books                                                                                      Authors

a. Language, Religion and Politics                                         i. Jagdish Bhagwati

b. Party building in a New Nation                                          ii. Paul Brass

c. The Painful Transition: Bourgeois Democracy in India      iii. Myron Weiner

d. India in Transition: Freeing the Economy                          iv. AchinVanaik

Codes:

      a b c d

(A) ii iii iv i

(B) iii ii i iv

(C) i iv iii ii

(D) iv i ii iii

Answer: (A)

 

41. Identify the correct sequence in which the following Committees were appointed. Use the code given below:

i. Balwant Rai Mehta Committee

ii. L.M. Singhvi Committee

iii. G.V.K. Rao Committee

iv. Ashok Mehta Committee

Codes:

(A) i, iv, iii, ii

(B) ii, iii, i, iv

(C) iii, ii, iv, iii

(D) iv, i, ii, iii

Answer: (A)

 

42. Assertion (A): Political parties in India have expanded their reach but their legitimacy has been deeply eroded.

Reason (R): The consolidation of the party system at the State level cannot be aggregated at the National level.

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (B)

 

43. Which among the following Articles of the Constitution of India has ensured through legislation the participation of workers in management?

(A) Article 42

(B) Article 43

(C) Article 43A

(D) Article 49A

Answer: (C)

 

44. Who among the following termed Art. 356 as a “safety valve”?

(A) Dr. Rajendra Prasad

(B) Dr. B.R. Ambedkar

(C) Jawaharlal Nehru

(D) Sardar Vallabhbhai Patel

Answer: (B)

 

45. Match List – I with List – II and choose the correct answer from the codes given below:

List – I                                                                                                                                                List – II

Books                                                                                                                                      Authors

a. Dalit Visions : The Anti-Caste Movement and the Construction of Indian Identity         i. Zoya Hasan

b. Peasant Movements in India                                                                                               ii. V. Venkatesan

c. Foreign Identities, Gender Communities and the State (Ed.)                                            iii. Gail Omvedt

d. Institutionalising Panchayati Raj in India                                                                          iv. D.N. Dhanagre

Codes:

      a b c d

(A) ii iii iv i

(B) iii iv i ii

(C) i ii iii iv

(D) iv i ii iii

Answer: (B)

 

46. Consider the following statements about Civil Service in a developing society:

1. It should act as an instrument of change.

2. It should have concern for social equity.

3. It should have common concern for vested interests.

4. It should be politically neutral.

Select the correct statements from the codes given below:

(A) 1, 2, 3 and 4

(B) 1, 3 and 4

(C) 1, 2 and 4

(D) 2, 3 and 4

Answer: (C)

 

47. Match List – I with List – II and choose the correct answer from the codes given below:

List – I                                                List – II

a. Span of attention                             i. Mooney and Reiley

b. Scalar process                                  ii. F.W. Taylor

c. Human Relations Theory                iii. V.A. Graicunas

d. Functional Foremanship                 iv. Elton Mayo

Codes:

      a b c d

(A) iii iv i ii

(B) iii i iv ii

(C) ii i iv iii

(D) i iii ii iv

Answer: (B)

 

48. Which one of the following was not included as a principle of administration by Willoughby in his ‘Principles of Public Administration’?

(A) General and over head administration

(B) Coordination

(C) Finance

(D) Personnel administration

Answer: (B)

 

49. The principle of unity of command mainly ensures

(A) Accountability

(B) Specialization

(C) Acceptability

(D) Coordination

Answer: (A)

 

50. Which one of the following is not one of the main characteristics of Taylor’s scientific management?

(A) Time and motion studies

(B) Participation in decision making

(C) Differential piece-rate system

(D) Functional foremanship

Answer: (B)

 

51. Who among the following has called Weber’s ideal type of bureaucracy as unsuitable for developing societies?

(A) H. Simon

(B) Chester I. Barnard

(C) Fred W. Riggs

(D) Dwight Waldo

Answer: (C)

 

52. The Committee on Assurances of the Parliament of India is an instrument of

(A) Executive Control

(B) Judicial Control

(C) Civil-Society Control

(D) Legislative Control

Answer: (D)

 

53. According to Herbert Simon, if a decision is directed towards individual’s goal, it is

(A) Organizationally rational

(B) Personally rational

(C) Objectively rational

(D) Subjectively rational

Answer: (B)

 

54. The most logical criterion to distinguish a line function from staff is

(A) The functional relationship

(B) The authority relationship

(C) The grouping of functions

(D) The departmentalization

Answer: (B)

 

55. Central Vigilance Commission was setup on the recommendations of

(A) First Administrative Reforms Commission

(B) Gorwala Committee Report

(C) Kripalani Committee Report

(D) Santhanam Committee Report

Answer: (D)

 

56. The Lokpal and Lokayukta Bill 1968 passed by the Lok Sabha lapsed because

(A) Rajya Sabha rejected the Bill

(B) President withheld the Bill

(C) Joint Committee of the two Houses rejected the Bill

(D) Of early Dissolution of Fourth Lok Sabha

Answer: (D)

 

57. Which one of the following committee’s report said that Community Development Programme and National Extension Service had failed to evoke popular enthusiasm?

(A) Sarkaria Committee Report

(B) L.M. Singhvi Committee Report

(C) G.V.K. Rao Committee Report

(D) Balwant Rai Mehta Committee Report

Answer: (D)

 

58. Which one of the following was not included by C. Rajagopalachari in the list of six fundamental requirements of a good administrator?

(A) Character

(B) Capacity to judge matters

(C) Expertise in technical matters

(D) Firmness in decision making

Answer: (C)

 

59. Santhanam Committee on Prevention of Corruption was appointed in

(A) 1961

(B) 1962

(C) 1963

(D) 1964

Answer: (B)

 

60. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R).

Assertion (A): Practical application of unity of command is not always possible.

Reason (R): Technical and administrative tasks require different kinds of supervision.

Select the correct answer from the codes given below:

(A) Both (A) and (R) are individually true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are individually true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (A)

 

61. What is neo-realism?

(A) An attempt to ignore the unpleasant realities of the world.

(B) An attempt to restate the basic ideas of realism in a more‘scientific’ form.

(C) A claims that international society is basically orderly and peaceful.

(D) A claim that individual human nature is central to an understanding of international politics.

Answer: (B)

 

62. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes below:

List – I                                                List – II

(Author)                                  (Book)

a. Hedley Bull                         i. Failed States

b. Noam Chomsky                  ii. Conflict and Defence

c. Robert Kaplan                     iii. Anarchial Society

d. Kenneth Boulding              iv. Monsoon

Codes:

       a b c d

(A) iii i iv ii

(B) ii iii i iv

(C) i iv iii ii

(D) iv ii i iii

Answer: (A)

 

63. Arrange the following international politics theorists in a chronological order from the codes given below:

(i) Reinhold Niebuhr

(ii) Immanuel Kant

(iii) Antonio Gramsci

(iv) Robert W. Cox

Codes:

(A) (iii), (iv), (i), (ii)

(B) (iv), (i), (ii), (iii)

(C) (i), (ii), (iii), (iv)

(D) (ii), (iii), (i), (iv)

Answer: (D)

 

64. What does RMA stand for?

(A) Revolution in Martial Affairs

(B) Revolution in Military Affairs

(C) Referendum in Military Affairs

(D) Raison d’etat in Mass Administration

Answer: (B)

 

65. What does Raison d’etat mean?

(A) The national interest

(B) The State ought to act reasonably at all times.

(C) Citizens need to be given very good reasons for obeying the State.

(D) Citizens should consume as many raisins as possible for a good and healthy life.

Answer: (A)

 

66. Why is reform of the Security Council problematic?

(A) Enlarging the permanent membership could impair decision making.

(B) None of the existing permanent members are keen to give up their seats.

(C) It is difficult to make an uncontroversial case for any of the potential new permanent members.

(D) All of the above.

Answer: (D)

 

67. Structural adjustment programmes require that

(A) Governments of poor countries should adopt privatization and other ‘liberalizing’ measures.

(B) States with weak economies should redistribute more resources to the poor.

(C) Governments of poor countries should knock down all ugly or dilapidated buildings.

(D) Ministers in under-performing countries should go on diets and keep fit.

Answer: (A)

 

68. Bandung Conference held in 1955 had the participation of representatives from

(A) Twenty two Asian countries

(B) Eighty Afro-Asian countries

(C) Twenty six African countries

(D) Twenty nine Afro-Asian countries

Answer: (D)

 

69. Who said, “Thus far the chief purpose of our military establishment has been to win wars. From now on its chief purpose must be to avert them.”?

(A) Paul Nitze

(B) George Kennan

(C) Bernard Brodie

(D) Robert Jervis

Answer: (C)

 

70. Arrange the following treaties and agreements in a chronological order.

Select the answer from the codes given below:

(i) Indo-US Nuclear Treaty

(ii) Indo-Soviet Friendship Treaty

(iii) Tashkent Agreement

(iv) Shimla Agreement

Codes:

(A) (iii), (ii), (iv), (i)

(B) (ii), (iii), (i), (iv)

(C) (i), (iv), (ii), (iii)

(D) (iv), (i), (iii), (ii)

Answer: (A)

 

71. Expand SORT.

(A) Strategic Offensive Reduction Treaty

(B) State Organization Replan Treaty

(C) Strategic Order Reorganization Treaty

(D) Security Organization Replan Treaty

Answer: (A)

 

72. Which of the following statements are correct?

1. India has signed the NPT.

2. China has not signed the NPT.

3. India and Pakistan have not signed the NPT.

4. NPT has been signed by Iran, North Korea.

(A) All are correct.

(B) All are false.

(C) 3 & 4 are correct.

(D) 1 & 2 are correct.

Answer: (C)

 

73. Identify which of the following are correct statements:

(i) India is a member of the Indian Ocean Rim Association for Regional Cooperation [IORARC].

(ii) [IOR-ARC] helps better relations with Pakistan.

(iii) It defines the Exclusive Economic Zones.

(iv) Indian Ocean has no sea piracy.

Codes:

(A) (i) and (ii) are correct.

(B) (iii) and (iv) are correct.

(C) (i) and (iii) are correct.

(D) (ii) and (iv) are correct.

Answer: (C)

 

74. The Axis of evil is a phrase deliberately used by President George W. Bush in January 2002 to characterize

(A) Iran, North Korea and Iraq

(B) Taliban, Al-Queda and LeT

(C) Cuba, Venezuela, Nicaragua

(D) Pakistan, Afghanistan, Sri Lanka

Answer: (A)

 

75. Martin Wight emphasized three philosophical traditions of International politics, they are

(A) Realism, Liberalism, Marxism

(B) Realism, Rationalism, Revolutionism

(C) Radicalism, Realism, Religion

(D) Neo-Realism, Neo-Liberalism, Constructivism

 

Answer: (B)


 

Year Wise UGC NET Previous Year Question Papers Solved Political Science Paper 3

The old UGC NET Examination paper-3 in Political Science was of descriptive type till December 2011.

Paper-3 becomes the objective type from June 2012 to November 2017. From July 2018 onward, the paper-3 was stopped and becomes part of the paper-2 itself.

So, the old questions for paper-3 from June 2012 to November 2017 which were of objective type (multiple choice questions) can be used by the UGC NET aspirants for their better preparation for the paper-2.

Year Wise NTA UGC NET Political Science Paper 3 Solved question Papers are given below.

Download Year Wise NTA UGC NET Political Science Paper 3 Solved Paper
UGC NET Political Science Paper 3 Question Paper 2017 November
UGC NET Political Science Paper 3 Question Paper 2016 July
UGC NET Political Science Paper 3 Question Paper 2015 June
UGC NET Political Science Paper 3 Question Paper 2015 December
UGC NET Political Science Paper 3 Question Paper 2014 June
UGC NET Political Science Paper 3 Question Paper 2014 December
UGC NET Political Science Paper 3 Solved Question Paper 2013 December
UGC NET Political Science Paper 3 Solved Question Paper 2013 September
UGC NET Political Science Paper 3 Solved Question Paper 2013 June
UGC NET Political Science Paper 3 Solved Question Paper 2012 December
UGC NET Political Science Paper 3 Solved Question Paper 2012 June

We have covered the NTA UGC NET Political Science Paper 3 Solved Question Paper 2012 December.

If you have any questions about NTA UGC NET Political Science Paper 3 Solved Question Papers, please let us know in the comment section.

COMMENTS

Name

NTA UGC NET Adult Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Anthropology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Archaeology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Commerce Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Comparative Literature Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Comparative Study of Religions Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Computer Science and Applications Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Criminology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Defence and Strategic Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Economics Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Electronic Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET English Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Environmental Sciences Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Folk Literature Solved Question Papers,8,NTA UGC NET Forensic Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Geography Solved Question Papers,10,NTA UGC NET History Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Home Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Human Rights and Duties Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Indian Culture Solved Question Papers,10,NTA UGC NET International and Area Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Labour Welfare Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Law Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Library and Information Science Solved Question Papers,40,NTA UGC NET Linguistics Solved Question Papers,9,NTA UGC NET Management Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Mass Communication and Journalism Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Museology and Conservation Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Music Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Paper 1 Solved Question Papers,30,NTA UGC NET Performing Arts Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Philosophy Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Physical Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Political Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Population Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Psychology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Public Administration Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Social Medicine and Community Health Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Social Work Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Sociology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Tourism Administration and Management Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Tribal and Regional Languages Solved Question Papers,8,NTA UGC NET Visual Art Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Women Studies Solved Question Papers,10,UGC NET Answer Key,82,UGC NET Books,82,UGC NET Exam,99,UGC NET Question Papers With Solutions,83,UGC NET Subjects,1,UGC NET Syllabus,82,Year Wise Solved NTA UGC NET Question Papers,82,
ltr
item
My Exam Notification - Free UGC NET Guide: NTA UGC NET Political Science Paper 3 Solved Question Paper 2012 December
NTA UGC NET Political Science Paper 3 Solved Question Paper 2012 December
Looking for NTA UGC NET Political Science Paper 3 Solved Question Paper 2012 December? Here get Paper 3 Solved Question Paper 2012 December.
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiflMfOLaexbb3OAkSk7F5K84FYQlJQ6BTvo624r0qctteNuOkocTG0sXS_iBcfCXPqVE1L0UAcFudgp-r_K3Dt4wXISc_O0pBxfIQJJGlonf79Muqr-Ax5vKyKHEDmB9lGHlBV4KX-EkRWSaBl1dvZmKB8POLECqHZO0-Cn0tBijZYCst3f9ZaOG3qnw=w320-h192
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiflMfOLaexbb3OAkSk7F5K84FYQlJQ6BTvo624r0qctteNuOkocTG0sXS_iBcfCXPqVE1L0UAcFudgp-r_K3Dt4wXISc_O0pBxfIQJJGlonf79Muqr-Ax5vKyKHEDmB9lGHlBV4KX-EkRWSaBl1dvZmKB8POLECqHZO0-Cn0tBijZYCst3f9ZaOG3qnw=s72-w320-c-h192
My Exam Notification - Free UGC NET Guide
https://www.myexamnotification.com/2022/06/nta-ugc-net-political-science-paper-3-solved-question-paper-2012-december.html
https://www.myexamnotification.com/
https://www.myexamnotification.com/
https://www.myexamnotification.com/2022/06/nta-ugc-net-political-science-paper-3-solved-question-paper-2012-december.html
true
354141229938201693
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content