NTA UGC NET Political Science Paper 2 Solved Question Paper 2013 June

Looking for NTA UGC NET Political Science Paper 2 Solved Question Paper 2013 June? Here get Paper 2 Solved Question Paper 2013 June.

 NTA UGC NET Political Science Paper 2 Solved Question Paper 2013 JuneNTA UGC NET Political Science Paper 2 Solved Question Paper 2013 June: To score better marks in the NTA UGC NET Political Science, you should have depth knowledge of the entire subject.

You can boost your preparation by referring to NTA UGC NET Political Science Question Paper 2 2013 June. It will give you information about the important chapters and concepts covered in all chapters.

You must have NTA UGC NET Political Science Solved Question Papers along with the latest Political Science Syllabus to enhance your semester exam preparation.

Here we provide you the complete guide on NTA UGC NET Political Science Paper 2 Solved Question Paper 2013 June.

NTA UGC NET Political Science Paper 2 Solved Question Paper 2013 June

NTA UGC NET Political Science Solved Question Papers are the best study materials to score good marks in the Political Science exam.

Practicing these NTA UGC NET Political Science previous year question papers assist the students in getting a clear idea about the question paper pattern and types of questions asked in the exam.

You can check the complete NTA UGC NET Political Science Paper 2 Solved Question Paper 2013 June.


1. What constitutes the mean in Aristotle’s social structure?

(A) Wealthy class

(B) Poor citizen

(C) Middle class

(D) Artisan class

Answer: (C)

 

2. Whom did Machiavelli blame for the moral degradation of Italy?

(A) The Prince

(B) The Church

(C) The Aristocracy

(D) Corrupt People

Answer: (B)

 

3. For Hegel which one of the following is correct?

(A) Family is the thesis, Bourgeois society is the anti-thesis and the State represents synthesis.

(B) The rational is real and the real is rational.

(C) Contradictions are not obstacles preventing us reaching truth.

(D) All of the above

Answer: (D)

 

4. Who among the following criticized Bentham’s Philosophy as “Pig Philosophy”?

(A) Leslie Stephen

(B) Karl Marx

(C) Carlyle

(D) J.S. Mill

Answer: (C)

 

5. Which of the following is correct so far as John Rawls’ writings are concerned?

(A) A theory of Justice

(B) Political Liberalism

(C) The Law of Peoples

(D) All of the above

Answer: (D)

 

6. Which one of the following Mao has not said?

(A) Political power grows out of barrel of gun.

(B) Three years of hard work: ten thousand years of happiness.

(C) Atom bombs is real tigers.

(D) A revolution is not a dinner party.

Answer: (C)

 

7. Which one among the following statements is true?

(A) Behaviouralism is based on Stimulus-Response paradigm.

(B) Post-behaviouralism consists of seven tenets.

(C) Post-behaviouralism wholly negates behaviouralism.

(D) There are no differences between behaviourism and behaviouralism.

Answer: (B)

 

8. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R):

Assertion (A): Karl Marx termed early socialists as Utopian socialists.

Reason (R): They attacked the capitalist system itself.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the right explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true but (R) is false.

(D) (A) is false but (R) is true.

Answer: (C)

 

9. Identify the correct sequence of the Plato’s four components of virtue:

(i) Justice

(ii) Courage

(iii) Temperance

(iv) Wisdom

Select the correct answer from the codes given below:

(A) (i), (ii), (iii), (iv)

(B) (ii), (iii), (iv), (i)

(C) (iv), (ii), (iii), (i)

(D) (iii), (ii), (i), (iv)

Answer: (C)

 

10. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below the lists:

List – I                                    List – II

a. Savarkar                              i. Associated with a secret society “Lotus and Daggers.”

b. M.N. Roy                            ii. Author of the book A Plea for Reconstruction of Indian Polity

c. Aurobindo Ghose                iii. Convicted in the Kanpur conspiracy case

d. Jayaprakash Narayan          iv. Hinduize all politics and militarize Hinduism

Code:

        a b c d

(A) iv iii i ii

(B) iii ii iv i

(C) ii i iii iv

(D) i ii iv iii

Answer: (A)

 

11. Notion of uneven development was a response to the 19th century ideas of

(A) Capitalism

(B) Evolution and gradualism

(C) Positivism

(D) Anarchism

Answer: (A)

 

12. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:

List – I                                                List – II

(Dependency Theorists)          (Books)

a. Samir Amin                         i. Dependency and Development

b. A.G. Frank                          ii. Accumulation on a world scale

c. F. Henrique Cardoso           iii. Capitalism and under development in Latin America

d. Paul Swezey                       iv. Monopoly Capital

        a b c d

(A) iv i iii ii

(B) iii iv ii i

(C) i ii iv iii

(D) ii iii i iv

Answer: (D)

 

13. Who among the following is associated with Institutional Approach?

(A) James Bryce

(B) Merriam

(C) Arthur Bentley

(D) Lasswell

Answer: (A)

 

14. Who among the following challenged the idea of political development as a unilinear process?

(A) Shils

(B) Huntington

(C) Almond

(D) Halpren

Answer: (B)

 

15. Which of the following pairs are not correctly matched?

List – I                                    List – II

(Thinkers)                    (Concepts)

i. Easton                      – Regulatory mechanisms

ii. Deutsch                   – Modernising oligarchy

iii. Shils                       – Structural differentiation

iv. Lucian Pye             – Negative Feedback

Select the correct answer from the codes given below:

(A) ii and iii

(B) i and ii

(C) i, iii and iv

(D) ii, iii and iv

Answer: (D)

 

16. What is ‘Cultural Dualism”?

(A) The existence of two religious cultures.

(B) Newly emerging nations have two languages.

(C) A small elite is modernized while the vast majority remains in rigid ascriptive patterns of tradition.

(D) It is separation of the sacred from the secular.

Answer: (C)

 

17. Identify the correct sequence of the following input functions of Almond’s Political System:

(i) Interest aggregation

(ii) Interest articulation

(iii) Political socialisation and recruitment

(iv) Political communication

Select the correct answer from the codes given below:

(A) (ii), (iii), (i) and (iv)

(B) (iii), (ii), (i) and (iv)

(C) (iii), (i), (ii) and (iv)

(D) (i), (ii), (iii) and (iv)

Answer: (B)

 

18. The classical theory of administration is also known as

(A) Locational theory

(B) Historical theory

(C) Mechanistic theory

(D) Human Relations theory

Answer: (C)

 

19. Pareto’s description of elites as ‘speculators’ and ‘rentiers’ resembles the characterisation of governing cliques of

(A) Plato

(B) Aristotle

(C) Machiavelli

(D) Marx

Answer: (D)

 

20. The difference between order and disorder is more important than the difference between communism and liberal democracy is advocated by

(A) Lipset

(B) Lijphart

(C) Dahl

(D) Huntington

 

Answer: (D)

 

21. Which of the following statements are not correct?

I. As per the provisions of the Constitution, the Council of Ministers is both collectively and individually responsible to the Lok Sabha.

II. A motion expressing lack of confidence in an individual minister is not admissible.

III. A no-confidence motion must set out the grounds on which it is based.

IV. If a no-confidence motion is passed by the Lok Sabha, the Council of Ministers is bound to resign.

Select the correct answer from the codes given below:

(A) I and II

(B) I and III

(C) I, II and III

(D) II and III

Answer: (B)

 

22. The Avadi Session of the Congress (1956) accepted the policy of

(A) Cooperative Farming

(B) Import Substitution

(C) Garibi Hatao

(D) Socialistic pattern of society

Answer: (D)

 

23. What were the main findings of the Union Government administrative committee headed by Home Secretary N.N. Vohra in 1993?

(A) Electoral Reforms

(B) Minimum qualification for politicians

(C) Nexus between politicians, criminals and bureaucrats.

(D) Internal security priorities

Answer: (C)

 

24. Partha Chatterjee has commented that the latest phase of the globalization of capital will witness an emerging opposition between

(A) Modernity and Democracy

(B) Feudalism and Democracy

(C) Inclusion and Democracy

(D) Elitism and Mass cultures

Answer: (A)

 

25. The President can make a proclamation of Financial Emergency under Art. 360

(A) For the whole of India or any part of India

(B) For the whole of India except Nagaland, Tripura, Manipur, Meghalaya, Mizoram and Arunachal Pradesh

(C) For the whole of India except Jammu and Kashmir

(D) For the whole of India except Andaman and Nicobar Islands

Answer: (C)

 

26. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R).

Assertion (A): The secular ideology of the Indian State appears to be paradox in view of the deeply religious orientation of the Indian society.

Reason (R): India’s secularism was invented for integrating the multicultural plurality of the society into a common nation-state as well as for containing potentialities of the imperial ‘divide and rule’ and Muslim Leagues’ ‘two-nation’ theory in British India.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true but (R) is false.

(D) (R) is true but (A) is false.

Answer: (A)

 

27. Dharamsala model of Indian capitalism was propounded by

(A) Dandekar and Rath

(B) Arjun Sengupta

(C) Raj Krishna

(D) Amartya Sen

Answer: (C)

 

28. The 1963 Kamraj Plan was initiated by Nehru

(A) To revive Congress party commitments

(B) To attract the youth to the party

(C) To plan and execute succession procedure in the party

(D) To plan gender parity in the party

Answer: (A)

 

29. Which of the following statements about the Central Vigilance Commissioner is not true?

(A) The Central Vigilance Commissioner is appointed by the President of India.

(B) The post of Central Vigilance Commissioner is a statutory post.

(C) He holds office for a term of five years.

(D) He is empowered to exercise superintendence over the functioning of CBI.

Answer: (C)

 

30. Which of the following statements are not true?

(i) The Election Commission of India has created a Special Election Expenditure Monitoring Division in the Commission.

(ii) The accounts of political parties are audited annually.

(iii) Paid news in connection with elections is an electoral offence.

(iv) Videography of the poll proceedings inside the polling stations is permissible.

Select the correct answer from the codes given below:

Codes:

(A) (i), (iii) and (iv)

(B) (ii), (iii) and (iv)

(C) (i) and (iii)

(D) (ii) and (iii)

Answer: (D)

 

31. Assertion (A): The arguments of C. Wright Mill’s power elites are based on the classical elitist framework.

Reason (R): Elitist formulation is not possible without reference to classical elitism.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true but (R) is false.

(D) (A) is false but (R) is true.

Answer: (C)

 

32. The theory of “Prismatic Society” is based on

(A) Historical studies of public administration in different societies.

(B) Study of public services in developed and developing countries

(C) Institutional comparison of public administration in developed countries.

(D) Structural-functional analysis of public administration in developing countries.

Answer: (D)

 

33. Job loading means

(A) Deliberate upgrading of responsibility, scope and challenges.

(B) Shifting of an employee from one job to another.

(C) Making the job more interesting.

(D) All of the above

Answer: (A)

 

34. Negative motivation is based on

(A) Anxiety

(B) Threat

(C) Money

(D) Fear

Answer: (D)

 

35. Simon was positively influenced by the ideas of

(A) L.D. White

(B) Terry

(C) Barnard

(D) Henry Fayol

Answer: (C)

 

36. Assertion (A): Classical theory of organisation is based on formal principles.

Reason (R): Classicists lacked behavioural analysis.

(A) (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true but (R) is false.

(D) (R) is true but (A) is false.

Answer: (B)

 

37. What is the methodology proposed by Herbert Simon?

(A) Bounded Rationality

(B) Logical Positivism

(C) Decision making

(D) Satisfying

Answer: (B)

 

38. Who among the following thinkers rejected the principles of administration as myths and proverbs?

(A) Herbert Simon

(B) W.F. Willoughby

(C) L.D. White

(D) Chester Bernard

Answer: (A)

 

39. The concept of the “zone of indifference” is associated with

(A) Power

(B) Decision making

(C) Authority

(D) Leadership

Answer: (C)

 

40. Name the scholar who analyzed leadership as “circular response”.

(A) Taylor

(B) Millet

(C) M.P. Follett

(D) C.I. Barnard

Answer: (C)

 

41. Non-state dimension of warfare is also called

(A) Westphalian warfare

(B) Post-westphalian warfare

(C) New war

(D) Pre-westphalian warfare

Answer: (B)

 

42. Tehran Declaration of 1 December 1943 drew a plan for

(A) Trusteeship

(B) New-membership

(C) Peace-keeping

(D) Conflict resolution

Answer: (C)

 

43. Who coined the term “Functionalist theory of Integration”?

(A) David Mittarany

(B) Ernst Haas

(C) Joseph Nye

(D) Andrew Linklater

Answer: (A)

 

44. The CEPA (Comprehensive Economic Partnership Agreement) was officially endorsed in October 2010 between

(A) India and Japan

(B) India and China

(C) India and Russia

(D) India and South Korea

Answer: (A)

 

45. What is the correct sequence of Morton Kaplan’s models of systems analysis?

(i) Balance of Power

(ii) Loose Bipolarity

(iii) Tight Bipolarity

(iv) Universal International System

Codes:

(A) (iv) (iii) (ii) (i)

(B) (iii) (iv) (ii) (i)

(C) (iv) (ii) (iii) (i)

(D) (i) (ii) (iii) (iv)

Answer: (D)

 

46. Who wrote the book “Stable Peace”?

(A) Johan Galtung

(B) Gunnar Myrdal

(C) Kenneth Boulding

(D) Peter Wallerstein

Answer: (C)

 

47. Security Council Resolution No. 1441 of Nov 2002 deals with

(A) U.N. involvement in Somalia.

(B) Enforced the no fly zone in Bosnia

(C) Sanctioned intervention at the end of the Gulf War to protect the Kurds in Northern Iraq.

(D) Resolution on Iraq, which threatened serious consequences, if Saddam Hussain failed to reveal his weapons of mass destruction toteam of U.N. Inspectors.

Answer: (D)

 

48. Who enunciated International society theory as a combination of three schools of thought – Realism, Rationalism and Revolutionism?

(A) Martin Wight

(B) Kenneth Waltz

(C) Hedley Bull

(D) Raymond Aron

Answer: (A)

 

49. Assertion (A): The decisions of the Security Council are binding, and must only be passed by the majority of nine out of the 15 members, as well as each of the five permanent members.

Reason (R): These five permanent members have veto power over all Security Council decisions.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true but (R) is false.

(D) (A) is false but (R) is true.

Answer: (A)

 

50. Which of the following are parts of Morganthau’s realist principle?

(i) Politics is rooted in a permanent and unchanging human nature.

(ii) Self-interest is a basic fact of the human condition.

(iii) Coercion is only part of foreign policy.

(iv) National interest defined in terms of power.

Codes:

(A) All are correct.

(B) (i), (ii) and (iv) are correct.

(C) (i), (iii) and (ii) are correct.

(D) (i), (iii) and (iv) are correct.

 

Answer: (B)


 

Year Wise UGC NET Previous Year Question Papers Solved Political Science

Year Wise NTA UGC NET Political Science Solved question Papers from June 2006 till today are given below.

Download Year Wise NTA UGC NET Political Science Paper 2 Solved Paper
UGC NET Political Science Paper 2 Question Paper 2020 June
UGC NET Political Science Paper 2 Question Paper 2019 December
UGC NET Political Science Paper 2 Question Paper 2019 June
UGC NET Political Science Paper 2 Question Paper 2018 December
UGC NET Political Science Paper 2 Question Paper 2018 July
UGC NET Political Science Paper 2 Question Paper 2017 November
UGC NET Political Science Paper 2 Question Paper 2016 July
UGC NET Political Science Paper 2 Question Paper 2015 June
UGC NET Political Science Paper 2 Question Paper 2015 December
UGC NET Political Science Paper 2 Question Paper 2014 June
UGC NET Political Science Paper 2 Question Paper 2014 December
UGC NET Political Science Paper 2 Solved Question Paper 2013 December
UGC NET Political Science Paper 2 Solved Question Paper 2013 September
UGC NET Political Science Paper 2 Solved Question Paper 2013 June
UGC NET Political Science Paper 2 Solved Question Paper 2012 December
UGC NET Political Science Paper 2 Solved Question Paper 2012 June
UGC NET Political Science Paper 2 Question Paper 2011 June
UGC NET Political Science Paper 2 Question Paper 2011 December
UGC NET Political Science Paper 2 Question Paper 2010 June
UGC NET Political Science Paper 2 Question Paper 2010 December
UGC NET Political Science Paper 2 Question Paper 2009 June
UGC NET Political Science Paper 2 Question Paper 2009 December
UGC NET Political Science Paper 2 Question Paper 2008 June
UGC NET Political Science Paper 2 Question Paper 2008 December
UGC NET Political Science Paper 2 Question Paper 2007 June
UGC NET Political Science Paper 2 Question Paper 2007 December
UGC NET Political Science Paper 2 Question Paper 2006 June
UGC NET Political Science Paper 2 Question Paper 2006 December
UGC NET Political Science Paper 2 Question Paper 2005 June
UGC NET Political Science Paper 2 Question Paper 2005 December
UGC NET Political Science Paper 2 Question Paper 2004 December

We have covered the NTA UGC NET Political Science Paper 2 Solved Question Paper 2013 June.

If you have any questions about NTA UGC NET Political Science Solved Question Papers, please let us know in the comment section.

COMMENTS

Name

NTA UGC NET Adult Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Anthropology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Archaeology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Commerce Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Comparative Literature Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Comparative Study of Religions Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Computer Science and Applications Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Criminology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Defence and Strategic Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Economics Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Electronic Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET English Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Environmental Sciences Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Folk Literature Solved Question Papers,8,NTA UGC NET Forensic Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Geography Solved Question Papers,10,NTA UGC NET History Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Home Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Human Rights and Duties Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Indian Culture Solved Question Papers,10,NTA UGC NET International and Area Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Labour Welfare Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Law Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Library and Information Science Solved Question Papers,40,NTA UGC NET Linguistics Solved Question Papers,9,NTA UGC NET Management Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Mass Communication and Journalism Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Museology and Conservation Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Music Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Paper 1 Solved Question Papers,30,NTA UGC NET Performing Arts Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Philosophy Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Physical Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Political Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Population Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Psychology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Public Administration Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Social Medicine and Community Health Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Social Work Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Sociology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Tourism Administration and Management Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Tribal and Regional Languages Solved Question Papers,8,NTA UGC NET Visual Art Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Women Studies Solved Question Papers,10,UGC NET Answer Key,82,UGC NET Books,82,UGC NET Exam,99,UGC NET Question Papers With Solutions,83,UGC NET Subjects,1,UGC NET Syllabus,82,Year Wise Solved NTA UGC NET Question Papers,82,
ltr
item
My Exam Notification - Free UGC NET Guide: NTA UGC NET Political Science Paper 2 Solved Question Paper 2013 June
NTA UGC NET Political Science Paper 2 Solved Question Paper 2013 June
Looking for NTA UGC NET Political Science Paper 2 Solved Question Paper 2013 June? Here get Paper 2 Solved Question Paper 2013 June.
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEgVStsav7r41AEZ3eX2w7Jrs8uigbb5oPwWgZNDbXunXCYli5p9kRHLIGqz_F_u8ygTQ7-53ZCU32isVTd-3V73fsPWbK02m3xH2f4HSq7dRsgnaP0eoyY8kQzjZqesFAvQbdHu2i1GLWS6oSNfLizrQ07Lkpq1vH1XAQojZmzILLdC-pKIzZhG4ISPdQ=w320-h192
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEgVStsav7r41AEZ3eX2w7Jrs8uigbb5oPwWgZNDbXunXCYli5p9kRHLIGqz_F_u8ygTQ7-53ZCU32isVTd-3V73fsPWbK02m3xH2f4HSq7dRsgnaP0eoyY8kQzjZqesFAvQbdHu2i1GLWS6oSNfLizrQ07Lkpq1vH1XAQojZmzILLdC-pKIzZhG4ISPdQ=s72-w320-c-h192
My Exam Notification - Free UGC NET Guide
https://www.myexamnotification.com/2022/06/nta-ugc-net-political-science-paper-2-solved-question-paper-2013-june.html
https://www.myexamnotification.com/
https://www.myexamnotification.com/
https://www.myexamnotification.com/2022/06/nta-ugc-net-political-science-paper-2-solved-question-paper-2013-june.html
true
354141229938201693
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content