NTA UGC NET Philosophy Paper 2 Solved Question Paper 2013 September

Looking for NTA UGC NET Philosophy Paper 2 Solved Question Paper 2013 September? Here get Paper 2 Solved Question Paper 2013 September.

 NTA UGC NET Philosophy Paper 2 Solved Question Paper 2013 SeptemberNTA UGC NET Philosophy Paper 2 Solved Question Paper 2013 September: To score better marks in the NTA UGC NET Philosophy, you should have depth knowledge of the entire subject.

You can boost your preparation by referring to NTA UGC NET Philosophy Question Paper 2 2013 September. It will give you information about the important chapters and concepts covered in all chapters.

You must have NTA UGC NET Philosophy Solved Question Papers along with the latest Philosophy Syllabus to enhance your semester exam preparation.

Here we provide you the complete guide on NTA UGC NET Philosophy Paper 2 Solved Question Paper 2013 September.

NTA UGC NET Philosophy Paper 2 Solved Question Paper 2013 September

NTA UGC NET Philosophy Solved Question Papers are the best study materials to score good marks in the Philosophy exam.

Practicing these NTA UGC NET Philosophy previous year question papers assist the students in getting a clear idea about the question paper pattern and types of questions asked in the exam.

You can check the complete NTA UGC NET Philosophy Paper 2 Solved Question Paper 2013 September.


1. Which one of the following upholds the view that, ‘ought’, ‘right’, ‘good’ and the like have meaning only when defined in term of pleasure?

(A) J.S. Mill

(B) C.S. Pierce

(C) Aristotle

(D) Bentham

Answer: (D)

 

2. According to early Wittgenstein:

(A) Language may be used to represent the world but cannot be used to represent how language represents.

(B) Language may be used to represent the world and may also be used to represent how language represents.

(C) Language cannot be used to represent the world but may be used to represent how language represents.

(D) Language can neither be used to represent the world nor can it be used to represent how language represents.

Answer: (A)

 

3. According to B.R. Ambedkar the ideal religion should:

i be consistent with science

ii rationalize rituals and superstitious

iii support liberty, equality and fraternity

iv not glorify poverty

v be based on Buddhist canons

vi have sacred morality as its core concept

Choose from the codes given below:

(A) i, ii and iii

(B) iii, iv and vi

(C) iii, iv and v

(D) i, iii and iv

Answer: (D)

 

4. In the context of logical positivism evaluate (A) and (R) and select correct answer from given options:

Assertion (A): ‘God exists’ is a true proposition.

Reason (R): ‘God exists’ is not verifiable.

Options:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) provides a correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are false and (R) does not provide a correct explanation of (A).

(C) (A) is true and (R) is false and (R) does not provide correct explanation of (A).

(D) (A) is false and (R) is true and (R) does not provide a correct explanation of (A).

Answer: (D)

 

5. According to which of the following ‘enumerability constitutes the true nature of things’?

(A) Parmenides

(B) Democritus

(C) Pythagoras

(D) Empedocles

Answer: (C)

 

6. According to Heraclitus

(A) Reality is ceaseless change and the underlying substance of the universe is fire.

(B) Reality is composed of uncreated atoms and the underlying substance of the universe is fire.

(C) Reality is unchanging and the underlying substance of the universe is fire.

(D) Reality is indivisible and the underlying substance of the universe is fire.

Answer: (A)

 

7. One of the permanent legacies of Platonism to Aristotle is

(A) The conviction that reality exists by itself.

(B) The conviction that reality is parasitic on God.

(C) The conviction that reality is a myth.

(D) Theconviction that reality lies in form.

Answer: (D)

 

8. Both Plato and Aristotle upheld that the true explanation of things is to be sought

(A) right in the beginning

(B) Not in the beginning but in the end

(C) Not in the end but in the beginning

(D) Neither in the beginning nor in the end

Answer: (B)

 

9. According to St. Thomas Aquinas the existence of God can be proved in

(A) Three ways

(B) Five ways

(C) Seven ways

(D) Nine ways

Answer: (Wrong question)

 

10. The chief concern of Aristotle is

(A) To proposed transcendental theories of knowledge.

(B) To prove the existence of God.

(C) To prove the reality of the external world.

(D) To protect the knowledge of the plural and multifarious world we live in.

Answer: (D)

 

11. Berkeley rejects Locke’s distinction between primary and secondary qualities because:

(A) All qualities are subjective

(B) Only secondary qualities are subjective

(C) Qualities are created by God

(D) Qualities in here in substance

Answer: (A)

 

12. Hegel

(A) Rejected the concept of ‘the thing-in-itself’ but accepted that all reality is the expression of thought.

(B) Accepted the concept of ‘the thing-in-itself’ but rejected that all reality is the expression of thought.

(C) Accepted both the concept of ‘the thing-in-itself’ and that all reality is the expression of thought.

(D) Rejected both the concept of ‘the thing-in-itself’ and that all reality is the experience of thought.

Answer: (A)

 

13. Locke’s realism is a

(A) Representative Realism

(B) Naïve-Realism

(C) Neo-Realism

(D) Pluralistic-Realism

Answer: (Wrong question)

 

14. Scepticism in Hume is:

(A) antecedent

(B) Style statement

(C) Consequent

(D) Postulate

Answer: (C)

 

15. Select the correct sequence

(A) Prakrti, Mahat, Ahamkara, Bhuta

(B) Purusa, Prak ti, Ahamkara, Bhuta

(C) Prakrti, Mahat, Ahamkara, Tanmatra

(D) Prakrti, Ahamkara, Bhuta, Tanmatra

Answer: (C)

 

16. Consider the List I and List II and select the correct answer from the code.

List – I                                    List – II

1. Laungākshibhaskara            i. Bhāttakaustubha

2. Bhasarvajna                         ii. Arthasamgraha

3. Khandadeva                        iii. Nyāyasāra

4. Dharmarajadhwarendra      iv. Vedāntaparibhāsa

Codes:

       1 2 3 4

(A) i ii iii iv

(B) ii iii i iv

(C) ii iii iv i

(D) iv ii i iii

Answer: (B)

 

17. The cause of the parimāna of a trasarenu is:

(A) Number of the paramānus

(B) Number of the dvayanukas

(C) Parimāna of the dvayanukas

(D) Parimāna of the Paramānus

Answer: (B)

 

18. Choose the correct sequence of the Pañcāvayavi-nyāya held by the Naiyāyikas.

(A) Pratijñā, hetu, upanaya, udāharana, nigamana

(B) Pratijñā, upanaya, hetu, udāharana, nigamana

(C) Pratijñā, hetu, udāharana, upanaya, nigamana

(D) Pratijñā, udaharana, hetu, upanaya, nigamana

Answer: (C)

 

19. The vedic notion of Rta is:

(A) A moral order only

(B) A cosmic order only

(C) A legal order only

(D) Both a moral and a cosmic order

Answer: (D)

 

20. The word syād in Jaina syadvāda implies:

(A) Doubtful

(B) Unconditional ‘yes’

(C) Conditional ‘yes’

(D) None of the above

 

Answer: (C)

 

21. Select correct pair:

(A) Samprajñāta, A-samprajñāta

(B) Yoga, Ishwarkrishna

(C) Ishwarkrishna, Samprajñāta

(D) Samprajñāta, Moksa

Answer: (A)

 

22. What position does the Nyāya system hold?

(A) Svatahprāmānya, Paratah aprāmānya

(B) Paratah prāmānya, Paratah aprāmānya

(C) Paratah prāmānya, Svatah aprāmānya

(D) Neither of the above

Answer: (B)

 

23. The relation between self and the body

(A) Samavāya

(B) Samyoga

(C) Svarūpa

(D) None of the above

Answer: (B)

 

24. Who holds the theory of Saptaprajñāvāda?

(A) Yoga Philosophy

(B) Vedānta Philosophy

(C) Sāmkhya Philosophy

(D) Vaiśesika Philosophy

Answer: (A)

 

25. Which one is the correct match? Answer by using the given code:

a. Praśastapāda            i. Tattvopaplabsimha

b. Nāgārjuna                ii. Nyāya Kusumāñjali

c. Vācaspati                 iii. Tattvakaumidi

d. Udayana                 iv. Padārthadharmasa graha

Codes:

       a b c d

(A) i ii iii iv

(B) iv i iii ii

(C) ii i iii iv

(D) iii ii i iv

Answer: (B)

 

26. Which one of the following is a school of Purva-Mimāmsā?

(A) Murāri Miśhra School

(B) Nimbārka School

(C) Jayanta School

(D) None of these

Answer: (A)

 

27. Select the correct pair:

(A) Viśi tadvaita: Adhyāsa

(B) Sagu a Brahma: Ap thaksiddhi

(C) Dvaita: Gau apādācārya

(D) Three grades of satta: Refutation of Māyā

Answer: (B)

 

28. Select the correct option:

(A) Kamalsila is the predecessor of Dharmakirti and Jayanta Bhatta

(B) Ranga Ramanujaćārya is the contemporary of Gau apādāćārya and Madhvāćārya

(C) Samkarāćārya is the predecessor of Gau apādāćārya and Madhvāćārya

(D) Gau apadāćārya is the predecessor of Shamkarāćārya and Rāmānujāćārya

Answer: (D)

 

29. In the context of Samkhya Philosophy consider the following:

Assertion (A): Purasa is ultimate reality.

Reason (R): Purasa is the substratum of all the pleasures and pains.

Options:

(A) (A) is true and (R) is false and (R) does not provide correct explanation of (A).

(B) (A) is false and (R) is true and (R) provides correct explanation of (A).

(C) Both (A) and (R) are false and(R) provides correct explanation of (A).

(D) All the above mentioned options are incorrect.

Answer: (A)

 

30. Which one among the following is not a means of Śaktigraha?

(A) Āptavākya

(B) Vrddhavyavahāra

(C) Tarka

(D) Vyākarana

Answer: (C)

 

31. Followings are the three levels of Reality according to Advaita Vedanta:

(A) Pārmārthika, Prātibhāsika, Vyāvahārika

(B) Sāmv tika, Samvyāvaharika, Pārmārthika

(C) Pārmarthika, Samprātibhāsika, Samvyāvaharika

(D) Sāmvrtika, Loka-samvrtti, A-loka-samvrtti

Answer: (A)

 

32. Match correctly and answer with the help of the code given:

Idea                             Thinker

a. Shunyavāda             i. Maddhva

b. Advaitavāda           ii. Shankara

c. Ajativāda                 iii. Gaudapāda

d. Dvaitavāda                         iv. Nagarjunà

Codes:

       i ii iii iv

(A) a c b d

(B) d b c a

(C) a b c d

(D) d c b a

Answer: (B)

 

33. The path of Rāja-yoga in modern period was propounded by

(A) Swami Ram Tīrth

(B) Mahātmā Gandhi

(C) S. Rādhākrishnan

(D) Swami Vivekānand

Answer: (D)

 

34. The book My Experiments with Truth is written by

(A) Jiddu Krishnamurty

(B) Swami Yoganand

(C) Shri Raman Maharshi

(D) Mahātmā Gandhi

Answer: (D)

 

35. Which one of the following pairs is incorrectly matched?

(A) Dr. M. Iqbal – Integral Intuition

(B) Dr. B.R. Ambedkar - Removal of Casteism

(C) Sri. K.C. Bhattacharya – The Subject as Freedom

(D) Sri. R. Tagore - Jivana- Devatā

Answer: (A)

 

36. According to Sri. Aurobindo, the ascent from mind to supermind takes place through the following order of steps:

(A) Illumined mind, over mind, Intuition

(B) Illumined mind, higher mind, Intuition, over mind

(C) Higher mind, Illumined mind, Intuition, over mind

(D) Intuition, over mind, Illumined mind

Answer: (C)

 

37. Sri. Rabindranath Tagore’s philosophy is integral to the ideas of:

(A) Nimbarka’s philosophy and Vaishnavism

(B) Madhva’s philosophy and Vaishnavism

(C) Ramanuja’s Vedantā and Vaishnavism

(D) Shankar’s advaitism and Vaishnavism

Answer: (Wrong question)

 

38. Who amongst the following thinkers gave prominent emphasis on the concept of ‘Intellect and Intuition’?

(A) Dr. K.C. Bhattacharya

(B) Dr. S. Rādhākrishnan

(C) Dr. M. Iqbal

(D) Dr. M.N. Roy

Answer: (B)

 

39. Which one of the following statements illustrates the theory of Akhyātivāda?

(A) Error emerges due to amalgamation of perception and memory.

(B) Error emerges due to incorrect perception.

(C) Error emerges due to misapprehension of the object.

(D) Error emerges due to a defect in sense-organ.

Answer: (A)

 

40. For Descartes, the idea of soul

(A) Is not related to reason

(B) is identical with reason

(C) Contradicts reason

(D) Does not contradict reason

Answer: (A)

 

41. ‘Okham’s razor’ is basically a method of:

(A) Deduction

(B) Explanation

(C) Elaboration

(D) Elimination

Answer: (D)

 

42. Who upholds that ‘beings’ are the objects of our common experience?

(A) Heidegger

(B) Frege

(C) Kant

(D) Husserl

Answer: (A)

 

43. Match the List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:

List – I                                                List – II

1. Clear and Distinct idea                   i. Leibnitz

2. Pre-established harmony                 ii. Kant

3. Solipsism                                         iii. Descartes

4. Phenomenon and noumenon           iv. Berkeley

Codes:

       1 2 3 4

(A) iii ii i iv

(B) iii i iv ii

(C) i iii ii iv

(D) iv ii iii i

Answer: (B)

 

44. Husserl in his later works

(A) Abandoned naturalism in favour of transcendental idealism

(B) Abandoned transcendental idealism in favour of naturalism

(C) Continued to uphold both naturalism and transcendental idealism

(D) abandoned both naturalism and transcendental idealism

Answer: (A)

 

45. Who has advocated the idea of ‘Pañchabheda’ in Indian thought?

(A) Madhavacharya

(B) Ramanujacharya

(C) Shankaracharya

(D) Nimbarkacharya

Answer: (A)

 

46. According to Plato the business of philosophy is to fit the soul

(A) To stay permanently in the material world

(B) To return to the limitations of the mortal frame

(C) To stay permanently with God

(D) To stay permanently in the world of ideas

Answer: (D)

 

47. According to Spinoza

(A) Substance is always the subject

(B) Substance exists in itself and concerned by itself

(C) Substance is material

(D) Substance is the unknown foundation of qualities

Answer: (Wrong question)

 

48. According to Leibnitz, city of God is

(A) Non-existent

(B) A moral world distinct from natural world

(C) A moral world in the natural world

(D) A natural world

Answer: (C)

 

49. According to Kant belief in God is:

(A) Accidental to ethics

(B) Totally irrelevant to ethics

(C) Contingent to ethics

(D) A presupposition of ethics

Answer: (D)

 

50. Russel’s theory of definite description is important because it helps us in understanding proportions involving the use of

(A) Empty terms

(B) Denotative terms

(C) Connotative terms

(D) Infinite terms

 

Answer: (Wrong question)


 

Year Wise UGC NET Previous Year Question Papers Solved Philosophy

Year Wise NTA UGC NET Philosophy Solved question Papers from June 2006 till today are given below.

Download Year Wise NTA UGC NET Philosophy Solved Paper
UGC NET Philosophy Paper 2 Question Paper 2020 June
UGC NET Philosophy Paper 2 Question Paper 2019 December
UGC NET Philosophy Paper 2 Question Paper 2019 June
UGC NET Philosophy Paper 2 Question Paper 2018 December
UGC NET Philosophy Paper 2 Question Paper 2018 July
UGC NET Philosophy Paper 2 Question Paper 2017 November
UGC NET Philosophy Paper 2 Question Paper 2016 July
UGC NET Philosophy Paper 2 Question Paper 2015 June
UGC NET Philosophy Paper 2 Question Paper 2015 December
UGC NET Philosophy Paper 2 Question Paper 2014 June
UGC NET Philosophy Paper 2 Question Paper 2014 December
UGC NET Philosophy Paper 2 Solved Question Paper 2013 December
UGC NET Philosophy Paper 2 Solved Question Paper 2013 September
UGC NET Philosophy Paper 2 Solved Question Paper 2013 June
UGC NET Philosophy Paper 2 Solved Question Paper 2012 December
UGC NET Philosophy Paper 2 Solved Question Paper 2012 June
UGC NET Philosophy Paper 2 Question Paper 2011 June
UGC NET Philosophy Paper 2 Question Paper 2011 December
UGC NET Philosophy Paper 2 Question Paper 2010 June
UGC NET Philosophy Paper 2 Question Paper 2010 December
UGC NET Philosophy Paper 2 Question Paper 2009 June
UGC NET Philosophy Paper 2 Question Paper 2009 December
UGC NET Philosophy Paper 2 Question Paper 2008 June
UGC NET Philosophy Paper 2 Question Paper 2008 December
UGC NET Philosophy Paper 2 Question Paper 2007 June
UGC NET Philosophy Paper 2 Question Paper 2007 December
UGC NET Philosophy Paper 2 Question Paper 2006 June
UGC NET Philosophy Paper 2 Question Paper 2006 December
UGC NET Philosophy Paper 2 Question Paper 2005 June
UGC NET Philosophy Paper 2 Question Paper 2005 December
UGC NET Philosophy Paper 2 Question Paper 2004 December

We have covered the NTA UGC NET Philosophy Paper 2 Solved Question Paper 2013 September.

If you have any questions about NTA UGC NET Philosophy Solved Question Papers, please let us know in the comment section.

COMMENTS

Name

NTA UGC NET Adult Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Anthropology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Archaeology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Commerce Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Comparative Literature Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Comparative Study of Religions Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Computer Science and Applications Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Criminology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Defence and Strategic Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Economics Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Electronic Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET English Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Environmental Sciences Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Folk Literature Solved Question Papers,8,NTA UGC NET Forensic Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Geography Solved Question Papers,10,NTA UGC NET History Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Home Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Human Rights and Duties Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Indian Culture Solved Question Papers,10,NTA UGC NET International and Area Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Labour Welfare Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Law Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Library and Information Science Solved Question Papers,40,NTA UGC NET Linguistics Solved Question Papers,9,NTA UGC NET Management Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Mass Communication and Journalism Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Museology and Conservation Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Music Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Paper 1 Solved Question Papers,30,NTA UGC NET Performing Arts Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Philosophy Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Physical Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Political Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Population Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Psychology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Public Administration Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Social Medicine and Community Health Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Social Work Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Sociology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Tourism Administration and Management Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Tribal and Regional Languages Solved Question Papers,8,NTA UGC NET Visual Art Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Women Studies Solved Question Papers,10,UGC NET Answer Key,82,UGC NET Books,82,UGC NET Exam,99,UGC NET Question Papers With Solutions,83,UGC NET Subjects,1,UGC NET Syllabus,82,Year Wise Solved NTA UGC NET Question Papers,82,
ltr
item
My Exam Notification - Free UGC NET Guide: NTA UGC NET Philosophy Paper 2 Solved Question Paper 2013 September
NTA UGC NET Philosophy Paper 2 Solved Question Paper 2013 September
Looking for NTA UGC NET Philosophy Paper 2 Solved Question Paper 2013 September? Here get Paper 2 Solved Question Paper 2013 September.
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEg7-_n-CylcdV64Gl-DYYNARQZIQ2-5IQmdDxtk-c6P6Oo8MBOcllvJlKvRayvn4wUodB343xzR3c4xwS7E_loXx5igxdUkMgdtVumnvS-qBvrt8Mgvb33fxZ4edDN9zg6pzugd5SXcN8LZMShq19EP1RTzbeFVk-SDKdwtcxaVGBgs4k8k6XwA5Vgx9g=w320-h192
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEg7-_n-CylcdV64Gl-DYYNARQZIQ2-5IQmdDxtk-c6P6Oo8MBOcllvJlKvRayvn4wUodB343xzR3c4xwS7E_loXx5igxdUkMgdtVumnvS-qBvrt8Mgvb33fxZ4edDN9zg6pzugd5SXcN8LZMShq19EP1RTzbeFVk-SDKdwtcxaVGBgs4k8k6XwA5Vgx9g=s72-w320-c-h192
My Exam Notification - Free UGC NET Guide
https://www.myexamnotification.com/2022/06/nta-ugc-net-philosophy-paper-2-solved-question-paper-2013-september.html
https://www.myexamnotification.com/
https://www.myexamnotification.com/
https://www.myexamnotification.com/2022/06/nta-ugc-net-philosophy-paper-2-solved-question-paper-2013-september.html
true
354141229938201693
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content