NTA UGC NET Music Paper 2 Solved Question Paper 2012 December

Looking for NTA UGC NET Music Paper 2 Solved Question Paper 2012 December? Here get Paper 2 Solved Question Paper 2012 December.

 NTA UGC NET Music Paper 2 Solved Question Paper 2012 DecemberNTA UGC NET Music Paper 2 Solved Question Paper 2012 December: To score better marks in the NTA UGC NET Music, you should have depth knowledge of the entire subject.

You can boost your preparation by referring to NTA UGC NET Music Question Paper 2 2012 December. It will give you information about the important chapters and concepts covered in all chapters.

You must have NTA UGC NET Music Solved Question Papers along with the latest Music Syllabus to enhance your semester exam preparation.

Here we provide you the complete guide on NTA UGC NET Music Paper 2 Solved Question Paper 2012 December.

NTA UGC NET Music Paper 2 Solved Question Paper 2012 December

NTA UGC NET Music Solved Question Papers are the best study materials to score good marks in the Music exam.

Practicing these NTA UGC NET Music previous year question papers assist the students in getting a clear idea about the question paper pattern and types of questions asked in the exam.

You can check the complete NTA UGC NET Music Paper 2 Solved Question Paper 2012 December.


Note: Candidates are required to answer all the 25 questions in Part – I, which are compulsory. They should select any one of the groups from Part – II, Part – III, Part – IV, Part – V and answer all the 25 questions in that part. Each question carries two (2) marks.

 

Part – I

Common to Hindustani / Karnatak / Rabindra Sangeet / Percussion Instrument.

 

1. The interval between two ‘Shruties’, as compared to the interval between two ‘Swaras’ is ______

(A) Less

(B) More

(C) Equal

(D) None of the above

Answer: (A)

 

2. A musical scale contains how many shruties according to the ancient scholars?

(A) 20

(B) 24

(C) 22

(D) 21

Answer: (C)

 

3. A special method of presenting ‘alap’ in the ancient times is known by which of the following name?

(A) Swasthan

(B) Sargam

(C) Ragmala

(D) Sadra

Answer: (A)

 

4. ‘Tirobhava’ in a ‘raga’ is meant for which of the following?

(A) Hiding the main ‘swaroop’ of raga during improvisation by using the swaras of other raga.

(B) Using variety of ‘tanas’ in the presentation.

(C) Using the ‘bol’ of ‘mridangam’ in the composition.

(D) Voice modulation.

Answer: (A)

 

5. Tabla player, who composed music for films as A.R. Qureshee?

(A) UstadAllarakha

(B) Ustad Abdul Kareem

(C) UstadAhmedjanThirkawa

(D) UstadAmeerHussain

Answer: (A)

 

6. Founder of Banaras Gharana of Tabla

(A) ShardaSahai

(B) KishanMaharaj

(C) Ram Sahai

(D) Janki Prasad

Answer: (C)

 

7. GhanaragaPancharatnaKritis are composed by

(A) Swati Thirunal

(B) SyamaShastri

(C) Tyagaraja

(D) Muthuswami Dikshitar

Answer: (C)

 

8. Mechkalyani is a

(A) Utharanga raga

(B) Janya raga

(C) Ghana raga

(D) Vakra raga

Answer: (A)

 

9. Number of Kharaharapriya in the 72 Melakartha scheme is

(A) 25

(B) 22

(C) 20

(D) 15

Answer: (B)

 

10. According to modern ‘shudha’ scale, the frequency of ‘Sa’ is 240, what will be the frequency of ‘shudhamadhyam’?

(A) 270

(B) 288

(C) 320

(D) 360

Answer: (C)

 

11. ‘Lakshan Geet’ is a musical form, which describes:

(A) Characteristics of a ‘raga’

(B) Quality of sound

(C) Musicology

(D) Variety of ‘Tanas’

Answer: (A)

 

12. Popular Mridangam player

(A) Ambadas Pant Agale

(B) Umyalpuram Shivraman

(C) Tyagaraja

(D) Chitti Babu

Answer: (B)

 

13. Sign for Khali in Paluskartaal notation system

(A) X

(B) O

(C) +

(D) Ś

Answer: (C)

 

14. In which book does Tagore’s concept of music appear?

(A) Shangeeter Dharma

(B) Sangeet Chiata

(C) Sangeet-O-Bhav

(D) Sangeeter Mukti

Answer: (B)

 

15. Which character did Rabindranath portray in the drama ‘Tapoti’?

(A) Kumar Sen

(B) Vikram

(C) Ratneshwar

(D) Devadutta

Answer: (B)

 

16. How many ‘Thats’ have been used by Pt. Bhatkhande for the classification of ragas?

(A) 15

(B) 22

(C) 10

(D) 12

Answer: (C)

 

17. Identify the structure of ‘Major Scale’:

(A) Tone, Tone, Semi Tone, Tone, Tone, Tone, Semi Tone.

(B) Tone, Semi Tone, Tone, Tone, Semi Tone, Tone, Tone.

(C) Semi Tone, Tone, Tone, Tone, Semi Tone, Tone, Tone.

(D) Tone, Tone, Tone, Semi Tone, Tone, Semi Tone, Tone.

Answer: (A)

 

18. Tagore composed ‘O amar desher mati’ at the age of

(A) 35

(B) 75

(C) 45

(D) 15

Answer: (D)

 

19. Which was the last dance drama composed by Tagore?

(A) Kalmrigaya

(B) Mayor Khela

(C) Chitrangada

(D) Chandalika

Answer: (B)

 

20. A musical scale divided into 12 equal intervals for 12 swaras, is known as

(A) Diatonic scale

(B) Pythagorean scale

(C) Minor scale

(D) Equally tempered scale

 

Answer: (D)

 

21. ‘Dasvidh Raga Vargikaran’ is mentioned in

(A) NatyaShastra

(B) SangeetMakrand

(C) Brihaddeshi

(D) SangeetRatnakar

Answer: (D)

 

22. Tyagaraja Swami lived in

(A) 15th Century

(B) 17th Century

(C) 14th Century

(D) 13th Century

Answer: (B)

 

23. Name of Mohanam raga in Hindustani Music is

(A) Malkauns

(B) Bhupali

(C) Durga

(D) Sohini

Answer: (B)

 

24. Match the following:

List – I                                    List – II

a. SudhaPrabandhas                1. Instrumental Joom

b. Mukta Gita                          2. Kriti

c. Equal temperament                         3. Ancient Music

d. Gandhara Grama                4. Western Music

Code:

      a b c d

(A) 2 1 4 3

(B) 1 2 3 4

(C) 3 4 2 1

(D) 4 3 1 2

Answer: (A)

 

25. Who is the author of “Bharat Bhashyam” Granth?

(A) Singh Bhupal

(B) Vidyaranya

(C) NanyaBhoopal

(D) Raja Pratap Singh

Answer: (C)

 

PART – II

Hindustani Music (Vocal / Instrumental)

 

26. Vikrit Swara of Bharat

(A) Teevratar Ni

(B) Kaushik Ni

(C) Antar Gandhar

(D) Teevratar Gandhar

Answer: (C)

 

27. Which artist is famous for Merukhandi Gayaki?

(A) Ustad Fayyaj Khan

(B) Ustad Abdul Karim Khan

(C) Bade Ghulam Ali Khan

(D) Ustad Aman Ali Khan

Answer: (D)

 

28. What is the interval of Semi Tone?

(A) 9: 10

(B) 8: 9

(C) 15: 16

(D) 10: 15

Answer: (C)

 

29. He had a spiritual concept of Aesthetics.

(A) Plato

(B) Aristotle

(C) Hegal

(D) Baumgarton

Answer: (B)

 

30. How many varieties of Arts have been mentioned by Vatsyayana?

(A) 32

(B) 74

(C) 20

(D) 64

Answer: (D)

 

31. Frequency is related to

(A) Magnitude

(B) Pitch

(C) Timbre

(D) Vibrator

Answer: (B)

 

32. Consonance of perfect sound depends upon

(A) Relation between basic note and its overtones.

(B) Manda and Madhya Saptak

(C) Vibration and Frequency

(D) Length of Vibrator

Answer: (A)

 

33. Name the thata of Devgiri Bilaval

(A) Kalyan

(B) Khamaj

(C) Bilaval

(D) Kafi

Answer: (C)

 

34. Which scale of Western Music has major, minor and semi tones?

(A) Natural scale

(B) Tempered scale

(C) Dia-tonic scale

(D) Hexatonic scale

Answer: (C)

 

35. What is the interval between Shadaj and Pancham?

(A) 3: 4

(B) 2: 3

(C) 2: 4

(D) 8: 9

Answer: (B)

 

36. The frequency of Teevra Madhyamaccording to Pt. Bhatkhande

(A) 432

(B) 256

(C) –337½

(D) 288

Answer: (C)

 

37. Which scholar has referred to “Chidabaran Bhang” in context of Rasa theory?

(A) Bharat

(B) Abhinav Gupta

(C) K.C. Pandey

(D) Pt. Raj Jagganath

Answer: (D)


38. Which of the following is required to enhance breathing-control while singing?

(A) Singing loudly

(B) Singing very slowly

(C) Singing on mike

(D) Pranayam

Answer: (D)

 

39. Harmony is based on

(A) Metre

(B) Chord

(C) Staccto

(D) Rest

Answer: (B)

 

40. Author of Mansollas is

(A) Damodar Pandit

(B) Someshwar

(C) Pundrik Vitthal

(D) None of these

Answer: (B)

 

41. Which Raga belongs to Audav Jati?

(A) Jog Kauns

(B) Todi

(C) Jog

(D) Rageswari

Answer: (C)

 

42. Shri Krishna Narain Ratanjankar died in which month?

(A) January

(B) February

(C) March

(D) April

Answer: (B)

 

43. Notes of Raga Todi are

(A) Re Ga Re Sa

(B) Re Ga Re Sa

(C) Re Ga Re Sa

(D) None of these

Answer: (C)

 

44. Bols of Maseetkhani Gat are

(A) Dir Da Rada Dir Da Dir Da Ra

(B) Dir Da Dir Da Ra Da Da Ra

(C) Da Ra Dir Dir Da Rada Dar Da

(D) None of these

Answer: (B)

 

45. ‘Sa Ma, Ga |Ma Pa’, Notes belong to which Raga?

(A) Raga Yaman

(B) Raga Kedar

(C) Raga Kamod

(D) Raga Marubihag

Answer: (D)

 

46. Which instrument does not belong to stringed instruments?

(A) Sitar

(B) Sarod

(C) Sehnai

(D) Sarangi

Answer: (C)

 

47. Who is the founder of Kawali?

(A) MiyaTansen

(B) Amir Khusroo

(C) Sadarang

(D) Adarang

Answer: (B)

 

48. Who was called Kinnar in Vedic period?

(A) Singer

(B) Instrumentalist

(C) Composer

(D) A person who was expert in singing and playing an instrument

Answer: (B)

 

49. Who is the composer of Raghupati Raghav Rajaram?

(A) Narayan Moreshwar Khare

(B) Pt. Vishnu Digamber Paluskar

(C) Pt. Vishnu Narayan Bhatkhande

(D) Pt. Annasaheb Ratanjankar

Answer: (B)

 

50. Who had the honour of presenting Classical Music in the temples of Mewar & Shrinathji?

(A) Pt. Bhimsen Joshi

(B) Pt. Jasraj

(C) Pt. Omkarnath Thakur

(D) Pt. Rasiklal Andharia

Answer: (B)

 

PART – III

Karnatak Music (Vocal, Instrumental, Percussion)

 

26. Ramamatya wrote Swaramela Kalanidhi in the year

(A) 1570

(B) 1550

(C) 1660

(D) 1450

Answer: (B)

 

27. Author of Chaturdandi prakasika is

(A) Ahobala

(B) Venkitamakhi

(C) Govindacharya

(D) King Tulajaji

Answer: (B)

 

28. Total number of Vivadi ragas in the 72 Melakartha scheme is

(A) 39

(B) 40

(C) 42

(D) 43

Answer: (B)

 

29. ______ is a Purvaprasidha Melaraga.

(A) Malavagavla

(B) Suryakantham

(C) Vakulabharanam

(D) Kanakangi

Answer: (A)

 

30. Anyaswara (Foreign note) of Asaveriraga is

(A) Sudha Rishabham

(B) Chatusruti Rishabham

(C) Prati Madyamam

(D) Antara Gandharam

Answer: (B)

 

31. Who wrote kirtanas for the first time with divisions of Pallavi, Anupallavi and Charanam?

(A) Bhadrachalam Ramadas

(B) Tallapakkam Composers

(C) Tyagaraja

(D) Purandara Dasa

Answer: (B)

 

32. Devarnamas are composed by

(A) Muthuswami Dikshitar

(B) Purandara Das

(C) SyamaShastri

(D) Swati Thirunal

Answer: (B)

 

33. _______ comes in the group of Ghanaraga Pancharatna.

(A) Arabhi

(B) Mohanam

(C) Abheri

(D) Kharaharapriya

Answer: (A)

 

34. _______ is a Vivadi raga.

(A) Rasikapriya

(B) Kharaharapriya

(C) Shanmukhpriya

(D) Ramapriya

Answer: (A)

 

35. Author of the series of books ‘South Indian Music’ is

(A) T.S. Parthasarathy

(B) Dr. N. Ramanathan

(C) Prof. P. Sambamurthy

(D) Dr.Venkita Subramanya Iyer

Answer: (C)

 

36. Ujvala is associated with

(A) Santha rasa

(B) Bhakti rasa

(C) Hasya rasa

(D) Sringara rasa

Answer: (B)

 

37. _______ is an Ekasthayi Vadya.

(A) Veena

(B) MukhaVeena

(C) Violin

(D) Flute

Answer: (B)

 

38. Female parts were performed by men dressed up ladies in

(A) Nathuvamelam

(B) Bhagavatamelanatakam

(C) Neyyandimelam

(D) Katha kalashepam

Answer: (B)

 

39. Samashticharanam in Kriti is introduced by

(A) Tyagaraja

(B) Muthuswami Dikshitar

(C) Syama Shastri

(D) Pattanam Subramanya Iyer

Answer: (B)

 

40. Tevaram is the collective name given to the sacred hyms of :

(A) Arunagirinathar & Manikavachakar

(B) Andal & Sundarambal

(C) Tirugnanasambandar & Ilangovatikal

(D) Tirugnanasambandar, Appar and Sundaramurthy Nayanar

Answer: (D)

 

41. ‘Prahladabhakti Vijayam’ is written by

(A) Gopalakrishna Bharati

(B) Ramaswami Sivam

(C) Muthuswami Dikshitar

(D) Tyagaraja

Answer: (D)

 

42. Devagandhari raga is derived from

(A) 29th Melaraga

(B) 28th Melaraga

(C) 22nd Melaraga

(D) 20th Melaraga

Answer: (A)

 

43. Kshetrayya is famous for

(A) Telugu Padams

(B) Tillanas

(C) Varnams

(D) Javalis

Answer: (A)

 

44. Who suggested the name ‘Kalpitamelakarta’ for the 19 melas?

(A) Saranga Deva

(B) Somanatha

(C) Ramamatya

(D) VenkataMakhi

Answer: (D)

 

45. Which will be the resultant mela when the Kakali Nishada is changed into Kaisikinishada of Mayamalavagavla?

(A) Suryakantham

(B) Chalanatta

(C) Vakulabharanam

(D) Gayakapriya

Answer: (C)

 

46. Bangala raga is derived from

(A) 29th Mela

(B) 28th Mela

(C) 22nd Mela

(D) 20th Mela

Answer: (A)

 

47. Shadsrutirishabham is same as

(A) Sudha Gandharam

(B) Sadharana Gandharam

(C) Sudha Rishabham

(D) Chatusruti Rishabham

Answer: (B)

 

48. SaraswatiManohari is a

(A) AudavaVakraSampoorna Raga

(B) SampoornaVakra Raga

(C) Audava – Audava Raga

(D) Audava – Shadava Raga

Answer: (A)

 

49. Navroj is a _______ raga.

(A) Panchamandya

(B) Nishadantya

(C) Dhaivatantya

(D) Madhyamandya

Answer: (A)

 

50. Another name of Udayaravi Chandrikaraga

(A) Abheri

(B) SudhaDhanyasi

(C) Arabhi

(D) Hindolam

Answer: (B)

 

 

PART – IV

Rabindra Sangeet

 

26. Which is the inaugural function song composed by Rabindranath Tagore?

(A) Hey Chironutan

(B) Sabare Kori Aahoban

(C) Aso Amar Ghare Aso

(D) MorBhavonare

Answer: (B)

 

27. The occasional song for Bengali New Year composed by Rabindranath Tagore.

(A) Aoye Tabe Sahochari

(B) Aji Basonto Jagroto Dware

(C) AsoAso Hey Baishakh

(D) Aso Syamolo Sundoro

Answer: (C)

 

28. “Aaha Mori Mori, Mahendra Nindito Kanti” song is in the Dance Drama

(A) Chitrangada

(B) Chandalika

(C) Shyama

(D) Natir Puja

Answer: (C)

 

29. Which song is written by Rabindranath Tagore on the death of his brother Dijendranath Tagore?

(A) O Bhai Kanai

(B) Haye, Haye, Haye Din chole

(C) Moron Sagar Pare Tomra Amar

(D) Cholo Jai Cholo

Answer: (C)

 

30. Which song is written by Rabindranath Tagore after death of Raja Ram Mohan Roy?

(A) SarvoKharvo Tare Dahe

(B) KeJaye Amritodhamyatri

(C) Parovasi Chole Aso Ghare

(D) Aeo Duwartuku

Answer: (B)

 

31. Which song is not included in the “Grishmaparyaye” of Tagore composition?

(A) Darun Agni Bane Re

(B) Aso Aso hey TrishnarJal

(C) Madhyadine Jabegan

(D) Bajromanikdiyagatha, Aashartomar Mala

Answer: (D)

 

32. Which song is composed in Rupkara Taal?

(A) AeiLabinu Sango Tabo

(B) Sharoto Aalor Kamal Vane

(C) Jogenath Jyotsnarate

(D) Basante Ki Sudhu

Answer: (B)

 

33. Which song is not composed in drupad style?

(A) Maha Viswe Makashe Maha Kalo Majhe

(B) MandireMamoKe

(C) ProthomoAdiTabo

(D) JogoteTumi Raga

Answer: (B)

 

34. “Saghano Gahano Ratri” song is composed in which raga?

(A) Bageshree

(B) Bhimpalashree

(C) Chayanat

(D) Malkunsh

Answer: (A)

 

35. Which song is not composed in Rabindra Srista Taal?

(A) Janoni Tomar Karuno Charonokhani

(B) Kapiche Deholatatharotharo

(C) Byakulo Bakulerphule

(D) AsoShyamolo Sundaro

Answer: (D)

 

36. How many matras are in Navpanch- Tala created by Rabindranath Tagore?

(A) 8

(B) 10

(C) 15

(D) 18

Answer: (D)

 

37. “Duware Dao More Rakhiya” song is composed in which Tala?

(A) Jhampak

(B) Shasthi

(C) Akadashi

(D) Navtal

Answer: (C)

 

38. Which song is based on Tappa style?

(A) A parobase Rabeke

(B) Tomar Amar Aei Biroher Antorale

(C) Tumikemankoregankaro hey guni

(D) Anander e sager hote

Answer: (A)

 

39. Which song is based on Khyal style?

(A) Mandire Moma Ke

(B) Anando Dhara Buheche Bhuwane

(C) Tumi Kemon Koregaan Koro

(D) Arup Tomar Vani

Answer: (A)

 

40. Which western instrument is not used in performance of Rabindra Sangeet?

(A) Harmonium

(B) Esraj

(C) Piano

(D) Clarionet

Answer: (D)

 

41. Rabindra Sangeet is mostly composed in which notation system?

(A) Aakar Matrik Swarlipi

(B) Dand Matrik Swarlipi

(C) Sankha Matrik Swarlipi

(D) Sargam Swarlipi

Answer: (A)

 

42. Rabindranath has given the new name for A.I.R. is?

(A) Aakash Barta

(B) Aakashvani

(C) Aakash Bhasa

(D) Aakash Katha

Answer: (B)

 

43. Rabindranath was honoured by Gandhiji as given a title

(A) Gurudev

(B) Mahakavi

(C) Rastrakavi

(D) Guruji

Answer: (A)

 

44. Which song is not a baul folk based Rabindra Sangeet Composition?

(A) Amar PranerManushachche Prane

(B) O amar Man Jakhan Jaglina re

(C) Jodi tor daksunekaunaaase

(D) Anandolokemangalaloke

Answer: (D)

 

45. Which song is composed by Rabindranath Tagore in the occasion of first tube well ground at Shantiniketan?

(A) Aso Aso hey Trishnarjal

(B) Badol Dhara Holo Sara

(C) Aji Barsaratersese

(D) Jaldao Jaldao

Answer: (A)

 

46. Which Rabindra sangeet is composed on English Song “Go where glory waits thee?

(A) Purano Sei diner Katha

(B) Ohe Dayamay

(C) Oder Sathemilao

(D) Amar Man Mane na

Answer: (B)

 

47. Which song is described the philosophy of death in Bhanu Singh Padavali?

(A) Sawan Gagane

(B) Sunala Sunala Balika

(C) Maran re tuhumaho

(D) Aaj Sakhimuhu Muhu

Answer: (C)

 

48. In autobiography of Rabindranath “Jiban Srimti” to whom Rabindranath narrate as “Amar Ganer Kandari”?

(A) Jyotirendranath Thakur

(B) Somendranath Thakur

(C) Denendranath Thakur

(D) Satyendranath Thakur

Answer: (C)

 

49. In Jorasak family which musician was not included as court musician of thakur family?

(A) Srikanth Singh

(B) Jadu Bhatta

(C) Vishnu Chakravarty

(D) MoulaBax

Answer: (D)

 

50. Which song is not composed by Rabindranath Tagore for the nam Satyagrah of Mahatma Gandhiji?

(A) Tumi je surer Aagun

(B) JagoMangalaaloke

(C) Jodi tor daksunekaunaaase

(D) Tumikekebolichobi

Answer: (C)

 

PART – V

Percussion Instruments

 

26. Tabla instrument is derived from

(A) Dholak

(B) Khanjari

(C) Pushkar

(D) Nakkara

Answer: (C)

 

27. Total Matras of Lakshmi taal

(A) 20

(B) 18

(C) 16

(D) 14

Answer: (B)

 

28. Value of Laghu

(A) One Matra

(B) Five Matras

(C) Four Matras

(D) Two Matras

Answer: (A)

 

29. Arrange the following Pakhawaj players in chronological order:

(i) Kudau Singh

(ii) Raja Chhatrapati Singh

(iii) Bhawanideen

(iv) Purshottam Das

Codes:

(A) (i), (ii), (iii), (iv)

(B) (ii), (i), (iii), (iv)

(C) (iv), (iii), (ii), (i)

(D) (iii), (i), (iv), (ii)

Answer: (D)

 

30. Layakari of 1¾ is called

(A) Paungun

(B) Sawagun

(C) Dedhgun

(D) Paunedogun

Answer: (D)

 

31. Which of the following is not a Vistarsheel Bandish?

(A) Theka

(B) Quaida

(C) Peshkar

(D) Tihai

Answer: (D)

 

32. The number of Vibhagas in Pancham Sawaritaal

(A) Five

(B) Four

(C) Seven

(D) Fifteen

Answer: (B)

 

33. Khalifa of Delhi gharana of Tabla

(A) U. Ameer Hussain

(B) U. Habibuddin Khan

(C) U. Lateef Ahmed

(D) U. Inam Ali

Answer: (D)

 

34. Total number of Margtaalas mentioned by Bharat?

(A) 5

(B) 7

(C) 120

(D) 12

Answer: (A)

 

35. Match the following:

List – I                                    List – II

a. HaziVilayat Ali Khan         1. Farrukhabadgharana

b. QuaderBakhsha                  2. Banaras gharana

c. Natthoo Khan                     3. Punjab gharana

d. Kumar Bose                        4. Delhi gharana

Codes:

      a b c d

(A) 1 2 3 4

(B) 1 3 4 2

(C) 3 2 1 4

(D) 1 4 3 2

Answer: (B)

 

36. Nana Panse is related with

(A) Dholak

(B) Tabla

(C) Pakhawaj

(D) Mridangam

Answer: (C)

 

37. Total Matras of Rudrataal

(A) 9

(B) 11

(C) 13

(D) 14

Answer: (B)

 

38. The title of text written by Sharangdeo

(A) Sangeet Sagar

(B) Sangeet Ratnakar

(C) Sangeet Kalpdrum

(D) Sangeet Ratna Sagar

Answer: (B)

 

39. Founder of Ajaradagharana

(A) Kallu Khan-Meeru Khan

(B) Modu Khan-Makhhu Khan

(C) Bakshu Khan-Salari Khan

(D) U. Habibuddin Khan

Answer: (A)

 

40. The author of ‘Bhartiya Sangeet Vadya’

(A) Lalmani Mishra

(B) Girishchandra Shrivastava

(C) Sudhir Mainkar

(D) Vijayshankar Mishra

Answer: (A)

 

41. Kinds of Laya

(A) three

(B) four

(C) six

(D) five

Answer: (B)

 

42. Harmonium is a

(A) TantriVadya

(B) SushirVadya

(C) AvanaddhaVadya

(D) GhanVadya

Answer: (B)

 

43. Another name for Karnatak ‘Aditaalam’ is

(A) Chatasrajati Triput

(B) Tisrajati Jhamp

(C) Sankeernjati Ektaal

(D) Khand Chapu

Answer: (A)

 

44. Shamya is a ______.

(A) Nishabdkriya

(B) Sashabdakriya

(C) Parivartikriya

(D) Nibaddhakriya

Answer: (B)

 

45. Real name of Pt. Gudai Maharaj

(A) Kamta Prasad

(B) Samta Prasad

(C) Sharda Prasad

(D) Gudai Mishra

Answer: (B)

 

46. Match the following:

List – I                        List – II

a. ShahidParvez          1. Flute

b. V.G. Jog                  2. Sitar

c. BhajanSopori           3. Violin

d. Raghunath Seth      4. Santoor

Codes:

     a b c d

(A) 2 3 4 1

(B) 3 4 1 2

(C) 4 2 3 1

(D) 1 4 2 3

Answer: (A)

 

47. First tabla player who received ‘Padma Bhooshan’

(A) Pt. Kishan Maharaj

(B) U. Wazid Hussain

(C) U. Ahmed Jan Thirkawa

(D) Pt. Nikhil Ghosh

Answer: (C)

 

48. The number of Deshitaalas described in Sangeet Ratnakar

(A) 5

(B) 108

(C) 112

(D) 120

Answer: (D)

 

49. Gharana of Ustad Muneer Khan

(A) Delhi

(B) Farrukhabad

(C) Lucknow

(D) Punjab

Answer: (B)

 

50. Main taalas of Karnatak music are

(A) 108

(B) 96

(C) 10

(D) 7

 

Answer: (D)


 

Year Wise UGC NET Previous Year Question Papers Solved Music

Year Wise NTA UGC NET Music Solved question Papers from June 2006 till today are given below.

Download Year Wise NTA UGC NET Music Paper 2 Solved Paper
UGC NET Music Paper 2 Question Paper 2020 June
UGC NET Music Paper 2 Question Paper 2019 December
UGC NET Music Paper 2 Question Paper 2019 June
UGC NET Music Paper 2 Question Paper 2018 December
UGC NET Music Paper 2 Question Paper 2018 July
UGC NET Music Paper 2 Question Paper 2017 November
UGC NET Music Paper 2 Question Paper 2016 July
UGC NET Music Paper 2 Question Paper 2015 June
UGC NET Music Paper 2 Question Paper 2015 December
UGC NET Music Paper 2 Question Paper 2014 June
UGC NET Music Paper 2 Question Paper 2014 December
UGC NET Music Paper 2 Solved Question Paper 2013 December
UGC NET Music Paper 2 Solved Question Paper 2013 September
UGC NET Music Paper 2 Solved Question Paper 2013 June
UGC NET Music Paper 2 Solved Question Paper 2012 December
UGC NET Music Paper 2 Solved Question Paper 2012 June
UGC NET Music Paper 2 Question Paper 2011 June
UGC NET Music Paper 2 Question Paper 2011 December
UGC NET Music Paper 2 Question Paper 2010 June
UGC NET Music Paper 2 Question Paper 2010 December
UGC NET Music Paper 2 Question Paper 2009 June
UGC NET Music Paper 2 Question Paper 2009 December
UGC NET Music Paper 2 Question Paper 2008 June
UGC NET Music Paper 2 Question Paper 2008 December
UGC NET Music Paper 2 Question Paper 2007 June
UGC NET Music Paper 2 Question Paper 2007 December
UGC NET Music Paper 2 Question Paper 2006 June
UGC NET Music Paper 2 Question Paper 2006 December
UGC NET Music Paper 2 Question Paper 2005 June
UGC NET Music Paper 2 Question Paper 2005 December
UGC NET Music Paper 2 Question Paper 2004 December

We have covered the NTA UGC NET Music Paper 2 Solved Question Paper 2012 December.

If you have any questions about NTA UGC NET Music Solved Question Papers, please let us know in the comment section.

COMMENTS

Name

NTA UGC NET Adult Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Anthropology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Archaeology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Commerce Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Comparative Literature Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Comparative Study of Religions Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Computer Science and Applications Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Criminology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Defence and Strategic Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Economics Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Electronic Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET English Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Environmental Sciences Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Folk Literature Solved Question Papers,8,NTA UGC NET Forensic Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Geography Solved Question Papers,10,NTA UGC NET History Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Home Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Human Rights and Duties Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Indian Culture Solved Question Papers,10,NTA UGC NET International and Area Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Labour Welfare Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Law Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Library and Information Science Solved Question Papers,40,NTA UGC NET Linguistics Solved Question Papers,9,NTA UGC NET Management Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Mass Communication and Journalism Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Museology and Conservation Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Music Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Paper 1 Solved Question Papers,30,NTA UGC NET Performing Arts Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Philosophy Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Physical Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Political Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Population Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Psychology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Public Administration Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Social Medicine and Community Health Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Social Work Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Sociology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Tourism Administration and Management Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Tribal and Regional Languages Solved Question Papers,8,NTA UGC NET Visual Art Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Women Studies Solved Question Papers,10,UGC NET Answer Key,82,UGC NET Books,82,UGC NET Exam,99,UGC NET Question Papers With Solutions,83,UGC NET Subjects,1,UGC NET Syllabus,82,Year Wise Solved NTA UGC NET Question Papers,82,
ltr
item
My Exam Notification - Free UGC NET Guide: NTA UGC NET Music Paper 2 Solved Question Paper 2012 December
NTA UGC NET Music Paper 2 Solved Question Paper 2012 December
Looking for NTA UGC NET Music Paper 2 Solved Question Paper 2012 December? Here get Paper 2 Solved Question Paper 2012 December.
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEi4HGtVgrKmmgZueOarDx8hI2nPKLrgY15Bu7wMdyEfM8xX8kEKd-Fg8DjRpUjSdPIlEr-e3ouOmUfUNteDpe2e0Ve6xexUbQ5_roSBz9IJh0kqCUbPvJAWKcGZdEP1ZNcMSFyuNLH7zVrUpNTZpNNVwQHGYQWtzYDvLwUhlPfuNEs2IlDquECq9fH7TA=w320-h192
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEi4HGtVgrKmmgZueOarDx8hI2nPKLrgY15Bu7wMdyEfM8xX8kEKd-Fg8DjRpUjSdPIlEr-e3ouOmUfUNteDpe2e0Ve6xexUbQ5_roSBz9IJh0kqCUbPvJAWKcGZdEP1ZNcMSFyuNLH7zVrUpNTZpNNVwQHGYQWtzYDvLwUhlPfuNEs2IlDquECq9fH7TA=s72-w320-c-h192
My Exam Notification - Free UGC NET Guide
https://www.myexamnotification.com/2022/06/nta-ugc-net-music-paper-2-solved-question-paper-2012-december.html
https://www.myexamnotification.com/
https://www.myexamnotification.com/
https://www.myexamnotification.com/2022/06/nta-ugc-net-music-paper-2-solved-question-paper-2012-december.html
true
354141229938201693
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content