NTA UGC NET Linguistics Paper 2 Solved Question Paper 2013 September

Looking for NTA UGC NET Linguistics Paper 2 Solved Question Paper 2013 September? Here get Paper 2 Solved Question Paper 2013 September.

 NTA UGC NET Linguistics Paper 2 Solved Question Paper 2013 SeptemberNTA UGC NET Linguistics Paper 2 Solved Question Paper 2013 September: To score better marks in the NTA UGC NET Linguistics, you should have depth knowledge of the entire subject.

You can boost your preparation by referring to NTA UGC NET Linguistics Question Paper 2 2013 September. It will give you information about the important chapters and concepts covered in all chapters.

You must have NTA UGC NET Linguistics Solved Question Papers along with the latest Linguistics Syllabus to enhance your semester exam preparation.

Here we provide you the complete guide on NTA UGC NET Linguistics Paper 2 Solved Question Paper 2013 September.

NTA UGC NET Linguistics Paper 2 Solved Question Paper 2013 September

NTA UGC NET Linguistics Solved Question Papers are the best study materials to score good marks in the Linguistics exam.

Practicing these NTA UGC NET Linguistics previous year question papers assist the students in getting a clear idea about the question paper pattern and types of questions asked in the exam.

You can check the complete NTA UGC NET Linguistics Paper 2 Solved Question Paper 2013 September.


1. Which of the following is not true?

(A) Writing is crude representation of spoken language

(B) Writing contributes to the standardization of a language

(C) Without writing a language cannot survive

(D) Written form diminishes variations

Answer: (C)

 

2. Arrange the following items in a sequence of small to larger units and select the correct answer:

(A) Word, morpheme, sentence, phrase

(B) Sentence, word, phrase, morpheme

(C) Morpheme, word, phrase, sentence

(D) Phrase, morpheme, sentence, word

Answer: (C)

 

3. The book entitled “A Practical Introduction to Phonetics” is written by

(A) J. Laver

(B) J.C. Catford

(C) P. Ladefoged

(D) D. Abercrombie

Answer: (B)

 

4. A diphthong consists of

(A) Two vowels

(B) Two consonants

(C) A vowel changing in quality

(D) A vowel and a consonant

Answer: (C)

 

5. From the articulatory point of view the IPA symbol N indicates a

(A) Velar nasal

(B) Uvular nasal

(C) Palatal nasal

(D) Retroflex nasal

Answer: (B)

 

6. The initial sound of the English word ‘teeth’ is

(A) dental

(B) Retroflex

(C) palato-alveolar

(D) alveolar

Answer: (D)

 

7. Sounds having open approximation are

(A) Fricatives

(B) Stops

(C) Affricates

(D) resonants

Answer: (D)

 

8. Assertion I: In stress the laryngeal muscles are active.

Assertion II: In pitch the respiratory muscles are active.

Codes:

(A) Both (I) and (II) are false

(B) Both (I) and (II) are true

(C) (I) is true and (II) is false

(D) (I) is false and (II) is true

Answer: (A)

 

9. Neutralisation refers to

(A) Loss of a phoneme in the word final position.

(B) Loss of a consonant word medially.

(C) Loss of distinction between two phonemes in a particular environment.

(D) A process of sounds becoming distinctive

Answer: (C)

 

10. Consider the plural forms of the English words ‘cat’, ‘dog’ and ‘rose’ and say whether there is the existence of

(A) Phonologically conditioned variation

(B) Free variation

(C) Different morphemes

(D) Morphologically conditioned variation

Answer: (A)

 

11. The English word ‘me’ is an example of

(A) Empty morpheme

(B) Bound morpheme

(C) Discontinuous morpheme

(D) Portmanteau morpheme

Answer: (D)

 

12. The ‘–s’ in the English word ‘players’ represents a/an

(A) Inflectional suffix

(B) Derivational suffix

(C) Post-position

(D) circumfix

Answer: (A)

 

13. Assertion I: The English word ‘sing’ belongs to an open lexical content word class.

Assertion II: The English word ‘sing’ belongs to a closed function word class.

Codes:

(A) Both (I) and (II) are true.

(B) Both (I) and (II) are false.

(C) (I) is true and (II) is false.

(D) (I) is false and (II) is true.

Answer: (C)

 

14. The maxims of conversation in cooperative principles are introduced by

(A) Breal

(B) H.P. Grice

(C) Labov

(D) Roger Bell

Answer: (B)

 

15. Any property or quality connotated by a word, phrase or other symbol, contrasted to actual instances in the real world to which the term applies

(A) Intention

(B) Denotation

(C) Extension

(D) Conception

Answer: (A)

 

16. Based on the componential analysis identify the conceptual meaning of the word “boy”.

(A) [+ Human], [+ Male], [+Adult]

(B) [+ Human], [– Male], [+Adult]

(C) [+ Human], [+ Male], [–Adult]

(D) [+ Human], [– Male], [–Adult]

Answer: (C)

 

17. In which work Chomsky has originally introduced the semantically nonsensical sentence “colourless green ideas sleep furiously”?

(A) Logical structures of Linguistic Theory

(B) Current issues in linguistic theory

(C) Aspects of the theory of syntax

(D) Syntactic structures

Answer: (D)

 

18. Select the correct order of the books according to the year in which they were published.

(i) Semantics

(ii) Structural Semantics

(iii) Semantics Volume II

(iv) Semantic structures

(A) (ii), (iii), (i), (iv)

(B) (ii), (i), (iii), (iv)

(C) (i), (iii), (ii), (iv)

(D) (iv), (i), (ii), (iii)

Answer: (C)

 

19. What is the presupposition of the following conversation?

(i) John: Are you able to bring Harry along?

(ii) Peter: That will be splendid. On our way, we shall pick up the drinks.

(A) Both John and Peter know who Harry is.

(B) Both have an idea of the drinks

(C) They have the idea from where to bring them.

(D) They do not know Harry exactly.

Answer: (A)

 

20. Read the following conversation by X and Y.

X: My present situation is more of heaven on Earth.

Y: Indeed, but to think that time changes yesterday is amazing.

What conversational maxim is seemingly violated by X and Y?

(A) Maxim quality

(B) Maxim of manner

(C) Maxim of quantity

(D) Maxim of relation

 

Answer: (D)

 

21. Transformational Grammer is the theory of

(A) C.F. Hockett

(B) K.L. Pike

(C) Noam Chomsky

(D) E.A. Nida

Answer: (C)

 

22. Minimalist programme has ____levels of representation.

(A) One Word

(B) Two Word

(C) Three Word

(D) Four Word

Answer: (A)

 

23. The participants of the action are called

(A) Predicate

(B) Arguments

(C) Theme

(D) Goal

Answer: (B)

 

24. Theta theory assigns

(A) Subject

(B) Object

(C) Thematic roles

(D) Verb

Answer: (C)

 

25. Choose the correct year of publication of the book ‘Aspects of the theory of syntax’.

(A) 1964

(B) 1965

(C) 1957

(D) 1978

Answer: (B)

 

26. Assertion I: Polysemy refers to cases where a lexeme has more than one meaning.

Assertion II: Chip can mean a piece of wood, a food item or electronic circuit.

Codes:

(A) (I) is correct, but (II) is wrong.

(B) Both (I) and (II) are wrong.

(C) Both (I) and (II) are correct.

(D) (I) is wrong, but (II) is correct.

Answer: (C)

 

27. The linguistic convergence between and among typologically distinct languages is known as

(A) Sprachbund

(B) Aryanization

(C) Dravidization

(D) Genetically Related

Answer: (A)

 

28. The hierarchy of number of speakers recorded for the four dominant families of languages is

(A) Indo Aryan, Dravidian, Austro Asiatic, Tibeto Burman

(B) Indo Aryan, Dravidian, Tibeto Burman, Austro Asiatic

(C) Dravidian, Indo Aryan, Tibeto Burman, Austro Asiatic

(D) Austro Asiatic, Indo Aryan, Dravidian, Tibeto Burman

Answer: (A)

 

29. The official language of Meghalaya is

(A) War

(B) Mon-Khmer

(C) Khasi

(D) Nicrobarese

Answer: (C)

 

30. “Nihali” which has some 2000 speakers in the Indian State of Maharashtra is generally regarded as

(A) Creole

(B) Pidgin

(C) Isolate

(D) Artificial

Answer: (C)

 

31. Match the item in List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:

List – I                                                List – II

a. Retroflexion                                    i. Brahmi, Garo, Khasi, Assamee

b. Absence of Retroflexion                 ii. Hindi-Urdu, Punjabi, Tamil, Malyalam

c. Aspiration                                        iii. Hindi-Urdu, Punjabi, Marathi

d. Loss of voiced Aspirates                iv. Punjabi

Codes:

a          b          c          d

(A)       ii          i           iii         iv

(B)       i           ii          iv         iii

(C)       iv         iii         ii          i

(D)       iii         iv         i           ii

Answer: (A)

 

32. Assertion I: All South Asian languages except a few are verb final languages.

Assertion II: “Khasi” is a verb medial language.

Codes:

(A) (I) is true and (II) is false.

(B) (I) is false and (II) is true.

(C) Both (I) and (II) are true.

(D) Both (I) and (II) are false.

Answer: (C)

 

33. The MIA geminates (– cc –) were reduced to single consonant;

(A) With compensatory lengthening of the proceeding vowel, with a few exceptions.

(B) Without compensatory lengthening of the proceeding vowel.

(C) With change of the vowel quality.

(D) Without change of the vowel quality.

Answer: (A)

 

34. Sound change in which a vowel is fronted under the influence of a following front vowel or glide is known as

(A) Assimilation

(B) Umlaut

(C) Palatalization

(D) Labialization

Answer: (C)

 

35. Match the items in List – I with List – II and select the correct answer from codes given below:

List – I                        List – II

a. Aphaeresis               i. Loss of one or more sounds from the interior of a word

b. Syncope                  ii. Loss of one or more sounds from the beginning of a word

c. Apocope                  iii. Loss of one or more sound from the end of a word

d. Haplology               iv. Elimination of a syllable when two consecutive identical or similar syllabuses occur.

Codes:

       a b c d

(A) ii i iii iv

(B) iii ii i iv

(C) iv i ii iii

(D) i ii iii iv

Answer: (A)

 

36. In a sound change whereby rearranging of sound or syllables in a word or of words in a sentence takes place is known as

(A) Assimilation

(B) Meta thesis

(C) Lenition

(D) Elision

Answer: (B)

 

37. Match the items in List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:

List – I                        List – II

a. Lenition                   i. Sound changes that alters consonant making them sonorous

b. Epenthesis               ii. Addition of one or more sounds especially to the interior of a word

c. Elision                     iii. Omission of one or more sound in a word or phrase

d. Assimilation            iv. A phonological process whereby one sound becomes more like a nearby sound

Codes:

      a b c d

(A) i ii iii iv

(B) iv iii ii i

(C) iii ii i iv

(D) ii i iii iv

Answer: (A)

 

38. Match the items in List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:

List – I                                                                        List – II

a. Linguistic change                                                    i. Language planning

b. Language in mind                                                   ii. Ethno linguistics

c. Language in culture                                                 iii. Historical linguistics

d. Conscious and deliberate change of language        iv. Psycho linguistics

Codes:

       a b c d

(A) iii iv i ii

(B) i iii iv ii

(C) ii iv iii i

(D) iv ii i iii

Answer: (Wrong question)

 

39. The term sometimes used for the high prestige variety is

(A) Dialect

(B) Acrolect

(C) Basilect

(D) Mesolect

Answer: (B)

 

40. Assertion (A): Sociolinguistics is the study of language in relation to society and culture.

Reason (R): Communicative competence and ethnography of communication which belong to sociolinguistics are similar notions.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true.

(B) (A) is true, (R) is false.

(C) (A) is false, (R) is true.

(D) Both (A) and (R) are false.

Answer: (A)

 

41. Identify the odd item from the following list:

(A) Lexeme

(B) Word

(C) Morpheme

(D) Diglossia

Answer: (D)

 

42. The book ‘verbal behaviour’ was written by B.F. Skinner in the year of

(A) 1967

(B) 1957

(C) 1977

(D) 1947

Answer: (B)

 

43. Match the items in List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:

List – I                                                List – II

a. Bell R.                                             i. Sociolinguistics, 1974

b. Hudson R.A                                    ii. Sociolinguistics, 1976

c. Pride J.B. and J. Holmes (eds)        iii. Sociolinguistics, 1980

d. Trudgill. P.                                      iv. Sociolinguistics, 1972

Codes:

      a b c d

(A) i iv ii iii

(B) ii iii iv i

(C) iii ii iv i

(D) iv i ii iii

Answer: (B)

 

44. Match the items in List – I with those in List – II and select the correct answer from the codes given below:

List – I                        List – II

a. Logographic            i. Morpheme/word

b. Alphabetic               ii. Syllable

c. Syllabic                    iii. Sound

d. Pictographic            iv. Picture

Codes:

       a b c d

(A) ii i iv iii

(B) iv ii i iii

(C) i iii ii iv

(D) iii iv i ii

Answer: (C)

 

45. A satem language is

(A) Bulgarian

(B) Welsh

(C) Portuguese

(D) Flemish

Answer: (A)

 

46. When a message engages the addressee directly as illustrated in vocatives, and optatives, it is known as

(A) Conative function

(B) Emotive function

(C) Referential function

(D) Poetic function

Answer: (A)

 

47. Assertion I: The speech of a single individual is an idiolect.

Assertion II: Any regionally or socially distinct variety of a language is a dialect.

Codes:

(A) Both (I) and (II) are true.

(B) Both (I) and (II) are false.

(C) (I) is true and (II) is false.

(D) (I) is false and (II) is true.

Answer: (A)

 

48. Identify the odd one from the following:

(A) Pragmatics

(B) Semantics

(C) Clitics

(D) Semiotics

Answer: (C)

 

49. Study of the interpretation of sign is

(A) Emotive

(B) Semiotic

(C) Phatic

(D) Conative

Answer: (B)

 

50. Match the items in List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:

List – I                        List – II

a. with him                  i. nominative

b. he                            ii. sociative

c. his                            iii. dative

d. to whom                  iv. genitive

Codes:

       a b c d

(A) ii iv iii i

(B) iv ii i iii

(C) ii i iv iii

(D) i iii iv ii

 

Answer: (C)


 

Year Wise UGC NET Previous Year Question Papers Solved Linguistics

Year Wise NTA UGC NET Linguistics Solved question Papers from June 2006 till today are given below.

Download Year Wise NTA UGC NET Linguistics Solved Paper
UGC NET Linguistics Paper 2 Question Paper 2020 June
UGC NET Linguistics Paper 2 Question Paper 2019 December
UGC NET Linguistics Paper 2 Question Paper 2019 June
UGC NET Linguistics Paper 2 Question Paper 2018 December
UGC NET Linguistics Paper 2 Question Paper 2018 July
UGC NET Linguistics Paper 2 Question Paper 2017 November
UGC NET Linguistics Paper 2 Question Paper 2016 July
UGC NET Linguistics Paper 2 Question Paper 2015 June
UGC NET Linguistics Paper 2 Question Paper 2015 December
UGC NET Linguistics Paper 2 Question Paper 2014 June
UGC NET Linguistics Paper 2 Question Paper 2014 December
UGC NET Linguistics Paper 2 Solved Question Paper 2013 December
UGC NET Linguistics Paper 2 Solved Question Paper 2013 September
UGC NET Linguistics Paper 2 Solved Question Paper 2013 June
UGC NET Linguistics Paper 2 Solved Question Paper 2012 December
UGC NET Linguistics Paper 2 Solved Question Paper 2012 June
UGC NET Linguistics Paper 2 Question Paper 2011 June
UGC NET Linguistics Paper 2 Question Paper 2011 December
UGC NET Linguistics Paper 2 Question Paper 2010 June
UGC NET Linguistics Paper 2 Question Paper 2010 December
UGC NET Linguistics Paper 2 Question Paper 2009 June
UGC NET Linguistics Paper 2 Question Paper 2009 December
UGC NET Linguistics Paper 2 Question Paper 2008 June
UGC NET Linguistics Paper 2 Question Paper 2008 December
UGC NET Linguistics Paper 2 Question Paper 2007 June
UGC NET Linguistics Paper 2 Question Paper 2007 December
UGC NET Linguistics Paper 2 Question Paper 2006 June
UGC NET Linguistics Paper 2 Question Paper 2006 December
UGC NET Linguistics Paper 2 Question Paper 2005 June
UGC NET Linguistics Paper 2 Question Paper 2005 December
UGC NET Linguistics Paper 2 Question Paper 2004 December

We have covered the NTA UGC NET Linguistics Paper 2 Solved Question Paper 2013 September.

If you have any questions about NTA UGC NET Linguistics Solved Question Papers, please let us know in the comment section.

COMMENTS

Name

NTA UGC NET Adult Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Anthropology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Archaeology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Commerce Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Comparative Literature Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Comparative Study of Religions Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Computer Science and Applications Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Criminology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Defence and Strategic Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Economics Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Electronic Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET English Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Environmental Sciences Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Folk Literature Solved Question Papers,8,NTA UGC NET Forensic Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Geography Solved Question Papers,10,NTA UGC NET History Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Home Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Human Rights and Duties Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Indian Culture Solved Question Papers,10,NTA UGC NET International and Area Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Labour Welfare Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Law Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Library and Information Science Solved Question Papers,40,NTA UGC NET Linguistics Solved Question Papers,9,NTA UGC NET Management Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Mass Communication and Journalism Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Museology and Conservation Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Music Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Paper 1 Solved Question Papers,30,NTA UGC NET Performing Arts Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Philosophy Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Physical Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Political Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Population Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Psychology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Public Administration Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Social Medicine and Community Health Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Social Work Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Sociology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Tourism Administration and Management Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Tribal and Regional Languages Solved Question Papers,8,NTA UGC NET Visual Art Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Women Studies Solved Question Papers,10,UGC NET Answer Key,82,UGC NET Books,82,UGC NET Exam,99,UGC NET Question Papers With Solutions,83,UGC NET Subjects,1,UGC NET Syllabus,82,Year Wise Solved NTA UGC NET Question Papers,82,
ltr
item
My Exam Notification - Free UGC NET Guide: NTA UGC NET Linguistics Paper 2 Solved Question Paper 2013 September
NTA UGC NET Linguistics Paper 2 Solved Question Paper 2013 September
Looking for NTA UGC NET Linguistics Paper 2 Solved Question Paper 2013 September? Here get Paper 2 Solved Question Paper 2013 September.
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEhJCrYfSRr0ebOy5wKH0V08-o9BN8uYaZdHQ96Re3sFJO-UmBrFXKmK_9TLg9Dh_XB6gzsS0BxB2AbQofsKfl1uhf9BcySHxMPxhDbZ9lB9dqSAHMd3JpOmcZiIlntFyzHoP-a4ADPNemofF4ZFw9PAOxFPOS7ViSkqQiSn4FmEd3YGqgJtiiOvZ_6Cow=w320-h192
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEhJCrYfSRr0ebOy5wKH0V08-o9BN8uYaZdHQ96Re3sFJO-UmBrFXKmK_9TLg9Dh_XB6gzsS0BxB2AbQofsKfl1uhf9BcySHxMPxhDbZ9lB9dqSAHMd3JpOmcZiIlntFyzHoP-a4ADPNemofF4ZFw9PAOxFPOS7ViSkqQiSn4FmEd3YGqgJtiiOvZ_6Cow=s72-w320-c-h192
My Exam Notification - Free UGC NET Guide
https://www.myexamnotification.com/2022/06/nta-ugc-net-linguistics-paper-2-solved-question-paper-2013-september.html
https://www.myexamnotification.com/
https://www.myexamnotification.com/
https://www.myexamnotification.com/2022/06/nta-ugc-net-linguistics-paper-2-solved-question-paper-2013-september.html
true
354141229938201693
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content