NTA UGC NET Linguistics Paper 2 Solved Question Paper 2012 June

Looking for NTA UGC NET Linguistics Paper 2 Solved Question Paper 2012 June? Here get Paper 2 Solved Question Paper 2012 June.

 NTA UGC NET Linguistics Paper 2 Solved Question Paper 2012 JuneNTA UGC NET Linguistics Paper 2 Solved Question Paper 2012 June: To score better marks in the NTA UGC NET Linguistics, you should have depth knowledge of the entire subject.

You can boost your preparation by referring to NTA UGC NET Linguistics Question Paper 2 2012 June. It will give you information about the important chapters and concepts covered in all chapters.

You must have NTA UGC NET Linguistics Solved Question Papers along with the latest Linguistics Syllabus to enhance your semester exam preparation.

Here we provide you the complete guide on NTA UGC NET Linguistics Paper 2 Solved Question Paper 2012 June.

NTA UGC NET Linguistics Paper 2 Solved Question Paper 2012 June

NTA UGC NET Linguistics Solved Question Papers are the best study materials to score good marks in the Linguistics exam.

Practicing these NTA UGC NET Linguistics previous year question papers assist the students in getting a clear idea about the question paper pattern and types of questions asked in the exam.

You can check the complete NTA UGC NET Linguistics Paper 2 Solved Question Paper 2012 June.


1. Chomsky’s ‘The Logical Structure of Linguistic Theory’ was published in the year

(A) 1965

(B) 1975

(C) 1962

(D) 1955

Answer: (B)

 

2. Following the order of Linguistic Theory, select the correct sequence:

(A) Competence – Acquisition – Performance

(B) Acquisition – Competence – Performance

(C) Performance – Acquisition – Competence

(D) Competence – Performance – Acquisition

Answer: (A)

 

3. The sub-disciplines of Philosophy are given below. Identify the odd item from the following:

(A) Epigraphy

(B) Paleography

(C) Logographic

(D) Ideograms

Answer: (D)

 

4. B.F. Skinner’s famous theory published in the year 1957 is

(A) Behavioural Theory

(B) Mentalist Theory

(C) Verbal Theory

(D) Rational Theory

Answer: (C)

 

5. Assertion (I): The term langue and parole has been coined by de Sanssure.

Assertion (II): Noam Chomsky’s more recent distinction between competence and performance is analogous.

(A) Both (I) and (II) are true.

(B) Both (I) and (II) are false.

(C) (I) is true and (II) is false.

(D) (I) is false and (II) is true.

Answer: (A)

 

6. A process that re–orders a sequence of segments is called

(A) Assimilation

(B) Dissimilation

(C) Juxtaposition

(D) Metathesis

Answer: (D)

 

7. Assertion (I): For second language learners, the situation of learn ability is similar, but not identical.

Assertion (II): In the naturalistic approach, investigators observe and record children’s spontaneous utterances occasionally.

(A) Both (I) and (II) are true.

(B) Both (I) and (II) are false.

(C) (I) is true and (II) is false.

(D) (I) is false and (II) is true.

Answer: (C)

 

8. Chomsky’s theory developed the distinction became increasingly artificial is called

(A) Formal universal

(B) Substantive Universal

(C) Universal Grammar

(D) Universal Quantifier

Answer: (B)

 

9. Match the items from List – I with those in the List – II:

List – I                        List – II

(a) Declarative             (i) Request

(b) Imperative                         (ii) Question

(c) Interrogative          (iii) Answer

(d) Responsive            (iv) Statement

Codes:

       (a) (b) (c) (d)

(A) (i) (ii) (iii) (iv)

(B) (iii) (ii) (i) (iv)

(C) (iv) (i) (ii) (iii)

(D) (iv) (ii) (iii) (i)

Answer: (C)

 

10. Assertion (I): Polysemy refers to cases where a lexeme has more than one meaning.

Assertion (II): Chip can mean a piece of wood, food or electronic circuit.

(A) (I) is correct and (II) is wrong.

(B) Both (I) and (II) are wrong.

(C) (I) is wrong and (II) is correct.

(D) Both (I) and (II) are correct.

Answer: (B)

 

11. In the sentence will you marry me?

The transformation involved is

(A) NP-Auxiliary inversion

(B) Auxiliary movement

(C) Wh-movement

(D) NP-movement

Answer: (A)

 

12. Choose the correct order:

(A) Semantics – Phonology – Syntax – Morphology

(B) Phonology – Morphology – Semantics – Syntax

(C) Phonology – Morphology – Syntax – Semantics

(D) Morphology – Syntax – Semantics – Phonology

Answer: (C)

 

13. Choose the correct year of publication of the book ‘The Minimalist Program’.

(A) 1975

(B) 1981

(C) 1977

(D) 1995

Answer: (D)

 

14. Assertion (I): “Sense” and “reference” denote the same concept.

Assertion (II): “Sense” and “reference” denote different concepts.

(A) (I) is correct.

(B) (II) is correct.

(C) Both (I) and (II) are false.

(D) Both (I) and (II) are correct.

Answer: (B)

 

15. ‘I apologize for calling you a communist.’ This sentence _______ that being a communist is bad.

Complete this sentence by choosing one of the words given below.

(A) Implies

(B) Presupposes

(C) Entails

(D) Reveals

Answer: (B)

 

16. Assertion (i) ‘Emotive meaning’ and ‘referential meaning’ convey the same concept.

Assertion (ii) ‘Emotive meaning’ and ‘referential meaning’ convey different concepts.

(A) Only (i) is correct.

(B) Only (ii) is correct.

(C) Both (i) and (ii) are wrong.

(D) Both (i) and (ii) are correct.

Answer: (B)

 

17. The term ‘Generative grammar’ means:

(i) An explicit grammar

(ii) A grammar which generates all and only the correct structures of a language on the basis of small number of linguistics units and rules.

(A) Only (i) is true.

(B) Only (ii) is true.

(C) Both (i) and (ii) are false.

(D) Both (i) and (ii) are true.

Answer: (D)

 

18. Match the items in List – I with those in List – II. Select the correct answer from the codes given below:

List – I                                                                        List – II

(a) English Syntax                                                       (i) Noam Chomsky

(b) An Introduction to Theoretical Linguistics           (ii) Andrew Redford

(c) Exploring Semantic Structures                              (iii) Nide E.

(d) Aspects of the theory of syntax                            (iv) John Lyons

Codes:

       (a) (b) (c) (d)

(A) (i) (ii) (iii) (iv)

(B) (ii) (iii) (iv) (i)

(C) (ii) (iv) (iii) (i)

(D) (i) (iii) (iv) (ii)

Answer: (C)

 

19. The notion of “phatic communion” was introduced by

(A) Dell Hyanes

(B) B. Malinowski

(C) J. Fishman

(D) Michael Stubbs

Answer: (B)

 

20. A symbol in writing which represents a sound or sequence of sounds is termed as

(A) Logogram

(B) Transcription

(C) Phonogram

(D) Phonic medium

 

Answer: (C)

 

21. The suppression in one position in a word or syllable of an opposition between phonemes operative in other positions is termed as

(A) Syllabification

(B) Neutralization

(C) Velarization

(D) Pheryngealization

Answer: (B)

 

22. Words having an internal structure consisting of smaller units generally are known as

(A) Phoneme

(B) Morpheme

(C) Allophone

(D) Allomorph

Answer: (B)

 

23. An affixational process that forms a word with meaning distinct from its base category is known as

(A) Derivation

(B) Suffixation

(C) Prefixation

(D) Inflexion

Answer: (A)

 

24. “Walkman” is a compound of the kind

(A) Tatpurusha

(B) Karmadharaya

(C) Bahuvrihi

(D) Dvandva

Answer: (C)

 

25. Assertion (I): Aspiration creates phonological contrasts in South-Asian language.

Assertion (II): Aspiration creates allophonic variants in Standard English.

(A) Both (I) and (II) are true.

(B) Both (I) and (II) are false.

(C) (I) is true and (II) is false.

(D) (I) is false and (II) is true.

Answer: (A)

 

26. Match the following:

List – I                        List – II

(a) Glottalic                 (i) Fricative

(b) Sibilant                  (ii) Graphology

(c) Allophone              (iii) Phonology

(d) Graph                    (iv) Air-stream

Codes:

      (i) (ii) (iii) (iv)

(A) (a) (b) (c) (d)

(B) (b) (d) (c) (a)

(C) (c) (a) (b) (d)

(D) (d) (c) (b) (a)

Answer: (B)

 

27. Assertion (I): A one-to-one correspondence between a speech sound and a letter/ alphabet in a script is achievable among all scripts.

Assertion (II): Indian scripts have evolved from Brahmi.

(A) Both (I) and (II) are true.

(B) Both (I) and (II) are false.

(C) (I) is false and (II) is true.

(D) (I) is true and (II) is false.

Answer: (A)

 

28. /ph ul/ is the narrow transcription of

(A) Full

(B) Fool

(C) Feel

(D) Pull

Answer: (D)

 

29. Two distinct codes which show clear-cut functional separation refer to

(A) Dialect varieties

(B) Sociolinguistic diversity

(C) Multilingualism

(D) Diglossia

Answer: (D)

 

30. Assertion (I): “Tenor” is the study of relationship between participants in the communicative event.

Assertion (II): The ‘field’ and ‘mode’ are the related notions with ‘tenor’.

(A) Both (I) and (II) are false.

(B) (I) is true and (II) is false.

(C) (I) is false and (II) is true.

(D) Both (I) and (II) are true.

Answer: (D)

 

31. Assertion (I): Blind spot is the concept that identifies the problems emerging due to cross cultural differences in translation.

Assertion (II): Blind spot is the concept that identifies the problems emerging in verbal communication.

(A) Both (I) and (II) are true.

(B) Both (I) and (II) are false.

(C) (I) is false and (II) is true.

(D) (I) is true and (II) is false.

Answer: (D)

 

32. Vernacular in Labov’s Model of Sociolinguistics refers to

(A) The speech is consciously monitored

(B) A non-standard variety

(C) The least self-conscious style of speech

(D) A Dialect which is substandard.

Answer: (B)

 

33. “Cooperative principles” dealing with the maxim of conversation analysis has been proposed by

(A) Labov

(B) Dell Hymes

(C) Grice

(D) Milroy

Answer: (C)

 

34. “Valorization” is a theory associated to assess

(A) Linguistic attitude of people

(B) Positive attributes associated with a language or languages

(C) Linguistic identity of people

(D) Language testing

Answer: (B)

 

35. The theory that describes the colour terminology in specific languages within the paradigm of cultural complexities in societies is associated with

(A) Dell Hymes

(B) Brent Berlin and Paul Key

(C) Roger Brown

(D) Roger Bell

Answer: (B)

 

36. Deficit hypothesis is associated with

(A) Communicative Competence

(B) Ethno linguistics

(C) Sociolinguistic Stratification

(D) Elaborated Code and Restricted Code

Answer: (D)

 

37. Arrange the chronological order of the linguists in which their contributions were published:

(A) William Labov, Ferdinand de Saussure, William S.–Y. Wang, Jacob Grimm

(B) Ferdinand de Saussure, William Labov, Jacob Grimm, William S. – Y. Wang

(C) Jacob Grimm, Ferdinand de Saussure, William Labov, William S. – Y. Wang

(D) William S. – Y. Wang, Ferdinand de Saussure, Jacob Grimm, William Labov

Answer: (C)

 

38. “He hissed mistery lectures” is an example of

(A) Epithesis

(B) Spoonerism

(C) Dissimilation

(D) Assimilation

Answer: (B)

 

39. Arrange the concepts in their historical order in which they appeared:

(i) Lexical Diffusion

(ii) Social motivation of sound change

(iii) Neo-grammarian Hypothesis

(iv) Grimm’s Law

Codes:

(A) (ii), (iii), (iv), (i)

(B) (iv), (iii), (ii), (i)

(C) (iii), (iv), (i), (ii)

(D) (i), (ii), (iii), (iv)

Answer: (B)

 

40. Match the items in List – I with the items in List – II and select the correct code from those given below:

List – I                                                            List – II

(a) Synchrony and Diachrony                         (i) Osthoff and Bragmann

(b) Lexical Diffusion                                      (ii) Ferdinand de Saussure

(c) Social Motivation of Sound Change         (iii) William S–Y Wang

(d) Neogrammarian Hypothesis                      (iv) William Labov

Codes:

       (a) (b) (c) (d)

(A) (i) (iv) (ii) (iii)

(B) (ii) (iii) (iv) (i)

(C) (iii) (ii) (i) (iv)

(D) (iv) (i) (ii) (iii)

Answer: (B)

 

41. Match the items in List – I with the items in List – II and select the correct code from those given below:

List – I                                    List – II

(a) Tibeto- Burman                  (i) Kashmiri

(b) Indo-Arya                          (ii) Tulu

(c) Dravidian                           (iii) Santhali

(d) Munda                               (iv) Newari

Codes:

       (a) (b) (c) (d)

(A) (iv) (i) (ii) (iii)

(B) (ii) (iii) (i) (iv)

(C) (iii) (i) (ii) (iv)

(D) (ii) (iii) (iv) (i)

Answer: (A)

 

42. Relative chronology of sound changes means

(A) The occurrence of sound changes in the proto-history

(B) The occurrence of more than one sound change

(C) The order in which different sound changes have occurred

(D) The occurrence of only one sound change

Answer: (C)

 

43. The O/A word rakta changes into ratta, it is a case of

(A) Dissimilation

(B) Metathesis

(C) Assibilation

(D) Assimilation

Answer: (D)

 

44. Cognates

(A) Are the words occurring in the same language?

(B) Are the words occurring in different languages?

(C) Are phonetically similar words occurring in languages belonging to different language families?

(D) Are words similar in sound and meaning occurring in genetically related words?

Answer: (D)

 

45. Assertion (I): Analogical changes bring about regularity in the paradigm.

Assertion (II): By bringing about regularity in the paradigm, it becomes irregular.

(A) (I) is true, (II) is false.

(B) (I) is false, (II) is true.

(C) Both (I) and (II) are false.

(D) Both (I) and (II) are true.

Answer: (D)

 

46. Assertion (I): Phonetic changes are sub phonemic changes in that it merely affects the pronunciation of a given phoneme.

Assertion (II): Phonetic changes always bring about a new phoneme in the language.

(A) Both (I) and (II) are true.

(B) Both (I) and (II) are false.

(C) (I) is true (II) is false.

(D) (I) is false (II) is true.

Answer: (C)

 

47. Assertion (I): Reconstruction as theoretical construct is absent.

Assertion (II): A proto-phoneme is without concrete realization.

(A) (I) is true (II) is false.

(B) (I) is false (II) is true.

(C) Both (I) and (II) are true.

(D) Both (I) and (II) are false.

Answer: (C)

 

48. When two languages come into contact and one language with power influence the other, that influence is called

(A) Substratal influence

(B) Adstratal influence

(C) Superstratal influence

(D) None of the above

Answer: (C)

 

49. Assertion (I): Immersion programme in the language teaching programme in two languages for language minority students.

Assertion (II): Immersion programme is the language teaching programme in one language for tribal language learners.

(A) Both (I) and (II) are true.

(B) Both (I) and (II) are false.

(C) (I) is true (II) is false.

(D) (I) is false (I) is true.

Answer: (C)

 

50. Assertion (I): Diachronic linguistic deals with changes over time.

Assertion (II): Historical linguistics deals with the nature of change in languages in general.

(A) Both (I) and (II) are true.

(B) Both (I) and (II) are false.

(C) (I) is true and (II) is false.

(D) (I) is false and (II) is true.

 

Answer: (A)


 

Year Wise UGC NET Previous Year Question Papers Solved Linguistics

Year Wise NTA UGC NET Linguistics Solved question Papers from June 2006 till today are given below.

Download Year Wise NTA UGC NET Linguistics Solved Paper
UGC NET Linguistics Paper 2 Question Paper 2020 June
UGC NET Linguistics Paper 2 Question Paper 2019 December
UGC NET Linguistics Paper 2 Question Paper 2019 June
UGC NET Linguistics Paper 2 Question Paper 2018 December
UGC NET Linguistics Paper 2 Question Paper 2018 July
UGC NET Linguistics Paper 2 Question Paper 2017 November
UGC NET Linguistics Paper 2 Question Paper 2016 July
UGC NET Linguistics Paper 2 Question Paper 2015 June
UGC NET Linguistics Paper 2 Question Paper 2015 December
UGC NET Linguistics Paper 2 Question Paper 2014 June
UGC NET Linguistics Paper 2 Question Paper 2014 December
UGC NET Linguistics Paper 2 Solved Question Paper 2013 December
UGC NET Linguistics Paper 2 Solved Question Paper 2013 September
UGC NET Linguistics Paper 2 Solved Question Paper 2013 June
UGC NET Linguistics Paper 2 Solved Question Paper 2012 December
UGC NET Linguistics Paper 2 Solved Question Paper 2012 June
UGC NET Linguistics Paper 2 Question Paper 2011 June
UGC NET Linguistics Paper 2 Question Paper 2011 December
UGC NET Linguistics Paper 2 Question Paper 2010 June
UGC NET Linguistics Paper 2 Question Paper 2010 December
UGC NET Linguistics Paper 2 Question Paper 2009 June
UGC NET Linguistics Paper 2 Question Paper 2009 December
UGC NET Linguistics Paper 2 Question Paper 2008 June
UGC NET Linguistics Paper 2 Question Paper 2008 December
UGC NET Linguistics Paper 2 Question Paper 2007 June
UGC NET Linguistics Paper 2 Question Paper 2007 December
UGC NET Linguistics Paper 2 Question Paper 2006 June
UGC NET Linguistics Paper 2 Question Paper 2006 December
UGC NET Linguistics Paper 2 Question Paper 2005 June
UGC NET Linguistics Paper 2 Question Paper 2005 December
UGC NET Linguistics Paper 2 Question Paper 2004 December

We have covered the NTA UGC NET Linguistics Paper 2 Solved Question Paper 2012 June.

If you have any questions about NTA UGC NET Linguistics Solved Question Papers, please let us know in the comment section.

COMMENTS

Name

NTA UGC NET Adult Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Anthropology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Archaeology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Commerce Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Comparative Literature Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Comparative Study of Religions Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Computer Science and Applications Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Criminology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Defence and Strategic Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Economics Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Electronic Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET English Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Environmental Sciences Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Folk Literature Solved Question Papers,8,NTA UGC NET Forensic Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Geography Solved Question Papers,10,NTA UGC NET History Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Home Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Human Rights and Duties Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Indian Culture Solved Question Papers,10,NTA UGC NET International and Area Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Labour Welfare Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Law Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Library and Information Science Solved Question Papers,40,NTA UGC NET Linguistics Solved Question Papers,9,NTA UGC NET Management Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Mass Communication and Journalism Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Museology and Conservation Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Music Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Paper 1 Solved Question Papers,30,NTA UGC NET Performing Arts Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Philosophy Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Physical Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Political Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Population Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Psychology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Public Administration Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Social Medicine and Community Health Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Social Work Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Sociology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Tourism Administration and Management Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Tribal and Regional Languages Solved Question Papers,8,NTA UGC NET Visual Art Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Women Studies Solved Question Papers,10,UGC NET Answer Key,82,UGC NET Books,82,UGC NET Exam,99,UGC NET Question Papers With Solutions,83,UGC NET Subjects,1,UGC NET Syllabus,82,Year Wise Solved NTA UGC NET Question Papers,82,
ltr
item
My Exam Notification - Free UGC NET Guide: NTA UGC NET Linguistics Paper 2 Solved Question Paper 2012 June
NTA UGC NET Linguistics Paper 2 Solved Question Paper 2012 June
Looking for NTA UGC NET Linguistics Paper 2 Solved Question Paper 2012 June? Here get Paper 2 Solved Question Paper 2012 June.
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEjCQut2mrF_GEc9HWJIR8E5vpg7CssBhm4F6gNXbaxn8XSwA0fHZY92LKFM1r7EZ6v4Zl9NMsxWO3k1T9dannrq0n_LUzq3lCVThut2nqwneNCe3JEfRtb_ffT3LFNrv6OSgQ0D2C2DX0-JWoMzySpXRyJNGM9MV2WS5Zu3ZbGw-69mookWiaBUtNwseA=w320-h192
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEjCQut2mrF_GEc9HWJIR8E5vpg7CssBhm4F6gNXbaxn8XSwA0fHZY92LKFM1r7EZ6v4Zl9NMsxWO3k1T9dannrq0n_LUzq3lCVThut2nqwneNCe3JEfRtb_ffT3LFNrv6OSgQ0D2C2DX0-JWoMzySpXRyJNGM9MV2WS5Zu3ZbGw-69mookWiaBUtNwseA=s72-w320-c-h192
My Exam Notification - Free UGC NET Guide
https://www.myexamnotification.com/2022/06/nta-ugc-net-linguistics-paper-2-solved-question-paper-2012-june.html
https://www.myexamnotification.com/
https://www.myexamnotification.com/
https://www.myexamnotification.com/2022/06/nta-ugc-net-linguistics-paper-2-solved-question-paper-2012-june.html
true
354141229938201693
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content