NTA UGC NET Library and Information Science Paper 2 Solved Question Paper 2016 July

Looking for NTA UGC NET Library and Information Science Paper 2 Solved Question Paper 2016 July? Here get Paper 2 Solved Question Paper 2016 July

 NTA UGC NET Library and Information Science Paper 2 Solved Question Paper 2016 JulyNTA UGC NET Library and Information Science Paper 2 Solved Question Paper 2016 July: To score better marks in the NTA UGC NET Library and Information Science, you should have depth knowledge of the entire subject.

You can boost your preparation by referring to NTA UGC NET Library and Information Science Question Paper 2 2016 July. It will give you information about the important chapters and concepts covered in all chapters.

You must have NTA UGC NET Library and Information Science Solved Question Papers along with the latest Library and Information Science Syllabus to enhance your semester exam preparation.

Here we provide you with the complete guide on NTA UGC NET Library and Information Science Paper 2 Solved Question Paper 2016 July.

NTA UGC NET Library and Information Science Paper 2 Solved Question Paper 2016 July

NTA UGC NET Library and Information Science Solved Question Papers are the best study materials to score good marks in the Library and Information Science exam.

Practicing these NTA UGC NET Library and Information Science previous year question papers assist the students in getting a clear idea about the question paper pattern and types of questions asked in the exam.

You can check the complete NTA UGC NET Library and Information Science Paper 2 Solved Question Paper 2016 July.


1. Who identified the eight central values of librarianship?

(A) Margaret Mann

(B) Michael Gorman

(C) David Hume

(D) S.R. Ranganathan

Answer: (B)

 

2. Which of the following organization declared 17th May as “World Information Society Day”?

(A) IFLA

(B) World Summit on the Information Society (WSIS)

(C) World Health Organization (WHO)

(D) UNESCO

Answer: (B)

 

3. 'Bibliographic Coupling’, was first advocated by

(A) B.K. Sen

(B) S.R. Ranganathan

(C) M.M. Kessler

(D) S.C. Bradford

Answer: (C)

 

4. By which mode 'Management Science' and 'Research Methodology' are formed?

(A) Agglomeration

(B) Fusion

(C) Cluster

(D) Distillation

Answer: (D)

 

5. 'Prefix' element of ISBN consists of -- number of digits.

(A) 3

(B) 5

(C) 4

(D) 2

Answer: (A)

 

6. Who defined notation as shorthand sign?

(A) S.R. Ranganathan

(B) Benjamin A. Custer

(C) Immanuel Kant

(D) E.C. Richardson

Answer: (D)

 

7. Which of the search strategy is useful to increase recall output?

(A) Proximity operators

(B) Boolean operators “NOT”

(C) Truncation

(D) Boolean operators “AND”

Answer: (C)

 

8. The 'Right to Information Bill' was enacted by the parliament of India on

(A) 5th May 2005

(B) 15th June 2005

(C) 12th October 2005

(D) 22nd June 2005

Answer: (B)

 

9. Who was the first Director of Raja Ram Mohan Roy Library Foundation?

(A) B.S. Kesvan

(B) D.R. Kalia

(C) B.P. Barua

(D) S. Bashruddin

Answer: (C)

 

10. In Ranganathan's terminology 'Latent Facet' is a

(A) Facet added at the end

(B) Hidden Facet

(C) Important Facet

(D) Current of all Facets

Answer: (B)

 

11. 'Transactional Model of Communication' was suggested by

(A) Peter Drucker

(B) George Zipf

(C) Dean Barnlund

(D) A.C. Kessler

Answer: (C)

 

12. Research Methodology involving the construction of theory through analysis of data is known as

(A) Sampling Theory

(B) Grounded Theory

(C) Ideal Theory

(D) Basic Theory

 Answer: (B)

 

13. Chapter 12 of AACR-2 has changed its name in AACR-2R, 2002. Identify the changed name.

(A) Integrated Resources

(B) Continuing Resources

(C) Periodical Resources

(D) Online Resources

Answer: (B)

 

14. Identify the persons who contributed to the development of TQM.

a. Philip B. Crosby

b. Kaoru Ishikawa

c. Joseph Juran

d. Michael Gorman

Codes:

(A) a, b, c are correct.

(B) b, c, d are correct.

(C) a, c, d are correct

(D) a, b, d are correct

Answer: (A)

 

15. Identify the correct statements associated with Universal Decimal Classification Scheme

(UDC)

a. It is faceted classification scheme.

b. Paul Otlet and Henry La Fontaine are associated with it.

c. It has relative index.

d. It uses pure notation.

Codes:

(A) a, b are correct.

(B) b, c are correct.

(C) c, d are correct.

(D) a, d are correct.

 Answer: (A)

 

16. In which of the following studies, a researcher is required to examine some specific subpopulation, as they change time?

(A) Trend Study

(B) Cohort Study

(C) Cross Sectional Study

(D) Panel Studies

Answer: (B)

 

17. Which of the following are associated with UNESCO Programme?

a. General Information Programme (PGI)

b. World Scientific Information System (UNISIST)

c. Universal Availability of Publications (UAP)

d. International Standard Bibliographic Description (ISBD)

Codes:

(A) a, b are correct.

(B) a, c are correct.

(C) a, d are correct.

(D) b, c are correct.

Answer: (A)

 

18. Collection development principles are given by:

a. C.A. Cutter

b. Melvil Dewey

c. S.R. Ranganathan

d. B.S. Kesvan

Codes:

(A) a, b are correct.

(B) b, c are correct.

(C) c, d are correct.

(D) b, d are correct.

Answer: (B)

 

19. 'Product lifecycle' is helpful in:

a. deciding marketing strategies best fitted to particular stages in the development of service activities.

b. maintaining that all products or services follow distinctive pattern overtime.

c. dealing with the historical aspect of the product.

d. dealing with the stages of product life-cycle.

Codes:

(A) a, b, d are correct.

(B) a, b, c are correct.

(C) b, c, d are correct.

(D) a, c, d are correct.

Answer: (A)

 

20. PMEST in colon classification of S.R. Ranganathan is

a. Decreasing order of concreteness

b. Decreasing order of association

c. Decreasing order of classification

d. Decreasing order of fundamental categories

(A) a, b are correct

(B) a, d are correct

(C) a, c are correct

(D) b, d are correct

Answer: (B)

 

21. Information under section 2(f) of the 'Right to Information Act, 2005' means any material in any form, thus include

a. Records, Documents, Memos, E-mails, Papers

b. Opinions, Advices, Press Releases, Circulars, Samples

c. Orders, Log books, Contracts, Reports

d. Book Chapters, Journal Articles, Sale Deeds, Reprints, Snapshots of Consort

Codes:

(A) a, c and d are correct.

(B) b, c and d are correct.

(C) a, b and d are correct.

(D) a, b and c are correct.

Answer: (D)

 

22. The objectives of Metadata are:

a. Unique identification

b. Authentification of records

c. To eliminate the duplicate record.

d. To arrange the collection.

Codes:

(A) a and d are correct.

(B) a and b are correct.

(C) b and d are correct.

(D) a and c are correct.

Answer: (B)

 

23. Identify the following Institutional Archives/Repositories available free:

a. Project MUSE

b. Web of Science

c. e-prints

d. Open DOAR

Codes:

(A) a and b are correct.

(B) b and d are correct.

(C) c and d are correct.

(D) a and c are correct.

Answer: (C)

 

24. Identify the following basic steps as advocated by William Edwards for implementing

TQM:

a. Assessment of organisation's culture and training process for the top management.

b. Formation of Quality Council.

c. Dissemination of information through established communication system and integration of TQM tools, techniques and training.

d. Filtering and censoring Information.

Codes:

(A) b, c and d are correct.

(B) a, b and c are correct.

(C) a, c and d are correct.

(D) a,b and d are correct.

Answer: (B)

 

25. Identify the Audio File Format for Digital libraries:

a. .tif

b. .jfif

c. .aif

d. .ra

Codes:

(l) c and d are correct..

(B) b and d are correct.

(C) a and b are correct.

(D) b and c are correct.

Answer: (A)

 

26. The available options for extending Wiki vary depending on the software that runs the site. Identify the correct options available to users using ‘Media wiki’,

a. GISWiki kWBreadCrumbs

b. Bibwiki

c. YouTube Tag and FireStats

d. pbwikiGs

Codes:

(A) a, b and c are correct.

(B) b, c and d are correct.

(C) a, c and d are correct.

(D) a, b and d are correct.

Answer: (A)

 

27.  Deliberate Sampling is known as

a. Purposive Sampling

b. Sequential Sampling

c. Probability Sampling

d. Non-probability Sampling

Codes:

(A) a and d are correct

(B) a and c are correct

(C) a, b and d are correct

(D) b, c and d are correct

Answer: (A)

 

28. Arrange the following indexing journals according to the year of their first publication:

a. Engineering Index, New York

b. Humanities Index, New York

c. Index Medicus, Bethesda

d. Agrindex, Rome

Codes:

(A) d, c, a and b

(B) c, b, d and a

(C) a, c, b and d

(D) c, a, b and d

Answer: (D)

 

29. Arrange the following Dublin core elements in descending order:

a. Contributor

b. Identifier

c. Relation

d. Right

Codes:

(A) d, c, b, a

(B) a, d, b, c

(C) a, b, d, c

(D) a, b, c, d

Answer: (A)

 

30. Identify the correct elements of 'AIDA' model in Marketing Communication.

(A) Attraction, Investigation, Direction, Action

(B) Attention, Intuition, Desire, Acquisition

(C) Attention, Interest, Desire, Action

(D) Abstract, Institution, Diversity, Action

Answer: (C)

 

31. Arrange the following museums according to the year of their establishment:

a. Nehru Memorial Museum and Library, Delhi

b. National Museum, Delhi

c. Indian Museum, Calcutta

d. National Gandhi Museum, Delhi

Codes:

(A) d, a, c, b

(B) c, b, d, a

(C) b, c, d, a

(D) a, d, c, b

Answer: (B)

 

32. Arrange the following international standards developed in the broader context of 'Information organisation' in their respective year of development:

a. ISO-999

b. ISO-214

c. ISO-2788

d.ISO-5963

Codes:

(A) c, b, d, a

(B) a, b, c, d

(C) b, c, d, a

(D) d, c, b, a

Answer: (A)

 

33. Match the following:

List - I

List - II

a. Pareto Chart

i. Pictorian representation of stages in a process

b. Fish Bone Diagram

ii. Tool of recording variables

c. Flow chart

iii. Identifies the intensity of each problem in the production line

d. Check-sheet

iv. Identifies the relationship between the defects or problems and their root causes

Codes:

a          b          c          d

(A)       i           iii         iv         ii

(B)       iv         i           ii          iii

(C)       iii         iv         ii          i

(D)       iii         iv         i           ii

Answer: (D)

 

34. Match the following:

List – I                                    List - II

a. New Gen Lib          i. 1984

b. LIBSYS                  ii. 2000

c. Koha                        iii. 2005

d. Open Biblio                        iv. 2002

Codes:

a          b          c          d

(A)       ii          i           iii         iv

(B)       ii          i           iv         iii

(C)       iii         i           ii          iv

(D)       iv         iii         ii          i

Answer: (C)

 

35. Match the following:

List - I                                                 List - II

a. Gujarat Public Libraries Act           i.1965

b. Chhattisgarh Public Libraries Act   ii.1993

c. Karnataka Public Libraries Act       iii.2009

d. Goa Public Libraries Act                iv.2001

Codes:

a          b          c          d

(A)       i           iv         iii         ii

(B)       ii          i           iv         iii

(C)       iv         ii          iii         i

(D)       iv         iii         i           ii

Answer: (D)

 

36. Match the following:

List – I                                                                        List - II

a. Key to a given collection                            i. Abstract

b. Key to literary sources on a subject            ii. Index

c. Representation of subject concept              iii. Catalogue

d. Condensation of a document                     iv. Bibliography

Codes:

a          b          c          d

(l)         iv         ii          iii         i

(B)       iii         ii          I           iv

(C)       iii         iv         ii          i

(D)       i           iii         ii          iv

Answer: (C)

 

37. Match the following:

List – I (AACR-II)                                                     List – II (Connecting Symbols)

a, The size of the document                                        i. Colon

b. Statement of Responsibility                                    ii. Plus

c. Between place and the name of the publishers       iii. Semicolon

d. Accompanying material                                          iv. Diagonal slash

Codes:

a          b          c          d

(A)       i           iii         iv         ii

(B)       ii          iv         iii         i

(C)       iv         iii         i           ii

(D)       iii         iv         i           ii

Answer: (D)

 

38. March the following:

List – I                                                List - II

a. Subject Classification          i. J. Atchinson

b. Thesaurofacet                      ii. S.R. Ranganathan

c. Classaurus                           iii. J.D. Brown

d. APUPA                              iv. G. Bhattacharya

Codes:

a          b          c          d

(A)       iv         iii         ii          i

(B)       i           ii          iii         iv

(C)       iii         i           iv         ii

(D)       ii          iv         i           iii

Answer: (C)

 

39, Match the following:

List – I                                                List - II

a. Classical School                  i. John Cotton Dana

b. X and Y Theory                  ii. Henry Fayol

c. Newark Charging                iii. Peter Drucker

d. MBO                                   iv. Douglas McGregor

Codes:

            a          b          c          d

(A)       i           iii         iv         ii

(B)       iii         iv         i           ii

(C)       ii          iv         i           iii

(D)       iii         ii          iv         i

Answer: (C)

 

40. Assertion (A): Selection of e-resources requires utmost care and caution in order to make the same user-centric.

Reason(R): Availability of seamless online products in the market coupled with abundant internet resources at no cost made the e-resources redundant.

Codes:

(A) (A) is false, but (R) is true.

(B) Both (A) and (R) false.

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) Both (A) and (R) true.

 

Answer: (C)

 

41. Assertion (A): Results from popular web search engines are usually having high recall, but an indexing database can provide high precision.

Reason(R): Indexing databases use controlled vocabulary which is a carefully selected list of words and phrases which are used to tag units of information (document or work) so that they may be more easily retrieved.

Codes:

(A) Both (A) and (R) is true.

(B) (A) is true, but (R) is false.

(C) Both (A) and (R) are false.

(D) (R) is true, but (A) is false.

Answer: (A)

 

42. Assertion (A): Management is the efficiency in climbing the ladder of success.

Reason (R): Leadership determines whether the ladder is leaning towards right wall.

Codes:

(A) (A) is true, but (R) is false.

(B) (A) is false, but (R) is true.

(C) Both (A) and (R) are true.

(D) Both (A) and (R) are false.

Answer: (C)

 

43. Assertion (A): Web 2.0 is a good set of economic, social and technological trend that collectively form the basis of the next generation of Internet.

Reason (R): More than just the latest technology buzzword, Web 2.0 is a transformative force that is propelling libraries towards a new way to offer services.

(A) (A) is true, but (R) is false.

(B) (A) is false, but (R) is true.

(C) Both (A) and (R) are true.

(D) Both (A) and (R) are false.

Answer: (C)

 

44. Assertion (A): Consortia subscriptions are not always beneficial to libraries as publishers bundle irrelevant titles to inflate the number of titles for better price during negotiations.

Reason (R): In bundled titles, libraries have not to pay for titles which are not core to them.

Codes:

(A) (A) is true, but (R) is false.

(B) (R) is true, but (A) is false.

(C) Both (A) and (R) are true.

(D) Both (A) and (R) are false.

Answer: (A)

 

45. Assertion (A): Chain procedure is a systematic and almost mechanical method of deriving subject headings.

Reason (R): It does not always operate well only with a faceted scheme of classification.

Codes:

(A) (A) is true, but (R) is false.

(B) (A) is false but (R) is true.

(C) Both (A) and (R) are false.

(D) Both (A) and (R) are true.

Answer: (A)

 

Read the passage given below and answer the questions based on your understanding of the passage (Question Nos. 46 - 50):

One of the major features of the World Wide Web is the capability to create links between pages. These links are often viewed as analogues of citations in scientific publications (e.g. ROUSSEAU, 1997; BJORNEBORN & INGWERSEN, 2001; CRONIN, 2001). Links can lead to a different site or may lead to a page in the same site. Links for which the source and the target of the page are within the same site or domain are called self-links. Instead of counting self-links, we count self-sitations- the number of pages on the site having a link or links pointing to the same site. The difference between self-links and self-sitations is that for self-sitations a page with several self-links is counted with multiplicity one. The reason for counting self-sitations instead of self links is technical. Commercial search engines report the number of pages with self-links and not the number of self-links. The term-sitation has been coined by ROUSSEAU (1997). In this paper we develop the measures self-linking and self-linked, which correspond to the classical measures for journals: self-citing and self-cited. We cancluate these rates for a number of academic institutions on the Web. Self-links seems to be more problematic than self-citations (of authors in scientific publications), because self-links are often inserted for navigational purposes.

 

46. Self-links denote:

(A) Links between two websites.

(B) Links between two authors.

(C) Links between source and the target of the page within the same site or domain.

(D) Links between two articles written by two different authors.

Answer: (C)

 

47. Commercial search engines report

(A) The number of pages with self-links

(B) The number of self-links

(C) The number of sites

(D) The total number of total citations

Answer: (A)

 

48. Self-linking and self-linked measures calculate their rates for

(A) Number of academic institutions on the web

(B) Number of websites on the web

(C) Number of databases available on a given site

(D) Nurnber of subject gateways on the web

Answer: (A)

 

49. Links in domain can lead to

a. Different site on www

b. Page in the same site

c. Page in the different sites

d. All available e-documents

Codes:

(A) a and c are correct.

(B) a and b are correct.

(C) b and d are correct.

(D) c and d are correct.

Answer: (B)

 

50. Reason for counting self-sitations is

(A) Academic

(B) Classificatory

(C) Technical

(D) Non-technical

 

Answer: (C)


 

Year Wise UGC NET Previous Year Question Papers Solved Library and Information Science

Year Wise NTA UGC NET Library and Information Science Solved question Papers from June 2006 till today are given below.

Download Year Wise NTA UGC NET Library and Information Science Solved Paper
UGC NET Library and Information Science Paper 2 Question Paper 2020 June
UGC NET Library and Information Science Paper 2 Question Paper 2019 December
UGC NET Library and Information Science Paper 2 Question Paper 2019 June
UGC NET Library and Information Science Paper 2 Question Paper 2018 December
UGC NET Library and Information Science Paper 2 Question Paper 2018 July
UGC NET Library and Information Science Paper 2 Solved Question Paper 2016 July

We have covered the NTA UGC NET Library and Information Science Paper 2 Solved Question Paper 2016 July.

If you have any questions about NTA UGC NET Library and Information Science Solved Question Papers, please let us know in the comment section.

COMMENTS

Name

NTA UGC NET Adult Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Anthropology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Archaeology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Commerce Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Comparative Literature Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Comparative Study of Religions Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Computer Science and Applications Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Criminology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Defence and Strategic Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Economics Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Electronic Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET English Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Environmental Sciences Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Folk Literature Solved Question Papers,8,NTA UGC NET Forensic Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Geography Solved Question Papers,10,NTA UGC NET History Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Home Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Human Rights and Duties Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Indian Culture Solved Question Papers,10,NTA UGC NET International and Area Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Labour Welfare Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Law Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Library and Information Science Solved Question Papers,40,NTA UGC NET Linguistics Solved Question Papers,9,NTA UGC NET Management Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Mass Communication and Journalism Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Museology and Conservation Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Music Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Paper 1 Solved Question Papers,30,NTA UGC NET Performing Arts Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Philosophy Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Physical Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Political Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Population Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Psychology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Public Administration Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Social Medicine and Community Health Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Social Work Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Sociology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Tourism Administration and Management Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Tribal and Regional Languages Solved Question Papers,8,NTA UGC NET Visual Art Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Women Studies Solved Question Papers,10,UGC NET Answer Key,82,UGC NET Books,82,UGC NET Exam,99,UGC NET Question Papers With Solutions,83,UGC NET Subjects,1,UGC NET Syllabus,82,Year Wise Solved NTA UGC NET Question Papers,82,
ltr
item
My Exam Notification - Free UGC NET Guide: NTA UGC NET Library and Information Science Paper 2 Solved Question Paper 2016 July
NTA UGC NET Library and Information Science Paper 2 Solved Question Paper 2016 July
Looking for NTA UGC NET Library and Information Science Paper 2 Solved Question Paper 2016 July? Here get Paper 2 Solved Question Paper 2016 July
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEh-gXyjbkl8aGuqwCh3IitgBWzVjjozTxQZtCZzTXJ0nW3dPjoOONr89DS3JUegKg2_0idH4UeLPxGW52nDbvRwjBSaWNb-PleIZ4-t2ElXJYOnIaLY5qLNC9czr_DMD7X-niQCDUe9S90AWuP6rxeil8a_8PMfwyoWX4c4GmeiiUCVgZxFL8CosKZgjg=w320-h192
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEh-gXyjbkl8aGuqwCh3IitgBWzVjjozTxQZtCZzTXJ0nW3dPjoOONr89DS3JUegKg2_0idH4UeLPxGW52nDbvRwjBSaWNb-PleIZ4-t2ElXJYOnIaLY5qLNC9czr_DMD7X-niQCDUe9S90AWuP6rxeil8a_8PMfwyoWX4c4GmeiiUCVgZxFL8CosKZgjg=s72-w320-c-h192
My Exam Notification - Free UGC NET Guide
https://www.myexamnotification.com/2022/06/nta-ugc-net-library-and-information-science-paper-2-solved-question-paper-2016-july.html
https://www.myexamnotification.com/
https://www.myexamnotification.com/
https://www.myexamnotification.com/2022/06/nta-ugc-net-library-and-information-science-paper-2-solved-question-paper-2016-july.html
true
354141229938201693
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content