NTA UGC NET Library and Information Science Paper 2 Solved Question Paper 2009 December

Looking for NTA UGC NET Library and Information Science Paper 2 Solved Question Paper 2009 December? Here get Paper 2 Solved Paper 2009 December

 NTA UGC NET Library and Information Science Paper 2 Solved Question Paper 2009 DecemberNTA UGC NET Library and Information Science Paper 2 Solved Question Paper 2009 December: To score better marks in the NTA UGC NET Library and Information Science, you should have depth knowledge of the entire subject.

You can boost your preparation by referring to NTA UGC NET Library and Information Science Question Paper 2 2009 December. It will give you information about the important chapters and concepts covered in all chapters.

You must have NTA UGC NET Library and Information Science Solved Question Papers along with the latest Library and Information Science Syllabus to enhance your semester exam preparation.

Here we provide you with the complete guide on NTA UGC NET Library and Information Science Paper 2 Solved Question Paper 2009 December.

NTA UGC NET Library and Information Science Paper 2 Solved Question Paper 2009 December

NTA UGC NET Library and Information Science Solved Question Papers are the best study materials to score good marks in the Library and Information Science exam.

Practicing these NTA UGC NET Library and Information Science previous year question papers assist the students in getting a clear idea about the question paper pattern and types of questions asked in the exam.

You can check the complete NTA UGC NET Library and Information Science Paper 2 Solved Question Paper 2009 December.


1. The quotation “Where is the Wisdom, We Lost in Knowledge...” is by

(A) John Keats

(B) M. P. Carter

(C) T. S. Eliot

(D) Marshall McLuhan

Answer: (C)

 

2. Entropy is a measure of

(A) Degree of relevance of information

(B) Quantity of irrelevant information

(C) Degree of uncertainty in information

(D) Degree of certainty in information

Answer: (C)

 

3. CONPOLIS (India) was set up in the year

(A) 1985

(B) 1986

(C) 1987

(D) 1988

Answer: (A)

 

4. First time efforts for the development of libraries in India were made

(A) S. R. Ranganathan

(B) S. Radhakrishnan

(C) Sayaji Rao Gaekwad I

(D) Sayaji Rao Gaekwad III

Answer: (D)

 

5. An E-book which does not require an internet connection to access its contents is

(A) Web book (B) Palm book

(C) Electronic Ink e-book (D) Digital book

Answer: (D)

 

6. Emerald full text Database is published from

(A) USA

(B) Germany

(C) France

(D) U.K.

Answer: (D)

 

7. Who propounded “Conservative, moderate and liberal theories of reference service”?

(A) William A Katz

(B) S. R. Ranganathan

(C) James I. Wyer

(D) R. Emery

Answer: (C)

 

8. The input Centre for INIS in India is

(A) DRDO (B) DSIR (C) TFIR (D) BARC

Answer: (D)

 

9. The provision of phase relations in DDC was made available from

(A) 14th edition (B) 2nd edition (C) 7th edition (D) 11th edition

Answer: (D)

 

10. RDA stands for

(A) Resource Description Agency

(B) Reference Description and Access

(C) Reference Description Agency

(D) Resource Description and Access

Answer: (D)

 

11. Cost benefit analysis means

(A) Value for money

(B) Performance evaluation based on cost

(C) Finding out unit cost

(D) Performance evaluation based on inputs

Answer: (B)

 

12. Which national agency in India is assigning the ISBN?

(A) Raja Ram Mohan Roy National Education Resource Centre

(B) Delhi Public Library

(C) Federation of Publishers in India

(D) National Library of India

Answer: (A)

 

13. The term ‘Cyberspace’ was first used by

(A) Andrew Pollock (B) William Gibson

(C) John Postal (D) Joe Flower

Answer: (B)

 

14. RFID Technology is used in

(A) Acquisition (B) Serial Control

(C) Circulation Control (D) OPAC

Answer: (C)

 

15. The Boolean operator ‘AND’ is related to

(A) Productive (B) Additive

(C) Logical Difference (D) None of the above

Answer: (B)

 

16. The process of configuring the disks into tracks and sectors is called

(A) Booting (B) Formatting

(C) Labelling (D) All the above

Answer: (B)

 

17. A research design is

(A) A series of guide posts (B) A series of sampling

(C) A hypothetical statement (D) A controller of variance

Answer: (A)

 

18. In a questionnaire, questionnaire on age, income and gender are the examples of

(A) Dependent variables (B) Intervening variables

(C) Independent variables (D) Manipulation variables

Answer: (C)

 

19. The simple Dublin Core Metadata Element Set (DCMES) consists of

(A) 10 elements (B) 15 elements

(C) 14 elements (D) 18 elements

Answer: (B)

 

20. ‘Libraries as Gateways to Knowledge’ is the title of the document

(A) National Information Policy, 1986

(B) Information Technology Act, 2000

(C) National Knowledge Commission on Libraries, 2007

(D) None of the above

Answer: (C)

 

21. Assertion (A): INDEST conceived J-Gate as a customized gate for e-journals subscribed by the member libraries.

Reason (R): J-Gate provides a common access platform for all its members to search and share resources subscribed by the member libraries.

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation.

(B) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation.

(C) (A) is true but (R) is false.

(D) (A) is false but (R) is true.

Answer: (A)

 

22. Assertion (A): XML, just like HTML is a meta language that is capable of containing extendable elements.

Reason (R): XML develop and deploy new specific mark up, enabling automatic authoring and processing of networked information.

(A) (A) is false but (R) is true.

(B) Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation.

(C) (A) is true but (R) is false.

(D) Both (A) and (R) are true.

Answer: (B)

 

23. Assertion (A): Measuring the Internet and in particular the web is a difficult task.

Reason (R): Web is considered as a new publishing medium with inadequate editorial process.

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation.

(B) Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation.

(C) (A) is true but (R) is false.

(D) (A) is false but (R) is true.

Answer: (A)

 

24. Assertion (A): An indexing language is an artificial language as it uses controlled vocabulary.

Reason (R): It provides different relationships between terms.

(A) Both (A) and (R) are false. (B) Both (A) and (R) are true.

(C) (A) is true but (R) is false. (D) (A) is false but (R) is true.

Answer: (B)

 

25. Assertion (A): With large collection of documents, recall can be measured properly.

Reason (R): The proper estimation of maximum recall for a query requires detailed knowledge of all the documents in the collection.

(A) Both (A) and (R) are true.

(B) Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation.

(C) (A) is true but (R) is false.

(D) (A) is false but (R) is true.

Answer: (C)

 

26. Assertion (A): In contemporary digital environment, IPR become the focal point.

Reason (R): Many fold increase of unfair use of I.P.

(A) (A) and (R) are true. (B) (A) and (R) are false.

(C) (A) is true and (R) is false. (D) (A) is false and (R) is true.

Answer: (A)

 

27. Assertion (A): Library automation is at a slow pace in Indian Libraries.

Reason (R): Lack of U.G.C. (India) support lead to this situation.

(A) Both (A) and (R) are true. (B) Both (A) and (R) are false.

(C) (A) is true but (R) is false. (D) (A) is false but (R) is true.

Answer: (C)

 

28. Assertion (A): The development of Institutional Repositories in India is at a slow pace.

Reason (R): This can be attributed to the non-availability of open source software and lack of interest among the LIS professionals.

(A) Both (A) and (R) are true.

(B) Both (A) and (R) are false.

(C) (A) is true but (R) is partially true.

(D) (A) is false and (R) is true.

Answer: (C)

 

29. Assertion (A): Subject gateways offer the users an alternative to ‘Vacuum Cleaner’ type of search engines, such as Google, Infoseek, Alta Vista etc.

Reason (R): Subject Gateways hold manually created records, rich resource description containing relevant information.

(A) Both (A) and (R) are true.

(B) Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation.

(C) (A) is true but (R) is false.

(D) (A) is false but (R) is true.

Answer: (B)

 

30. Assertion (A): Para-professional staff supports the professional staff in Library routines.

Reason (R): Para-professional staffs acquire skill by experience.

(A) (A) is false, but (R) is true. (B) (A) is true, but (R) is false.

(C) Both (A) and (R) are false. (D) Both (A) and (R) are true.

Answer: (D)

 

31. Public Library Law has already been passed in the following States. Identify the correct chronological order in which they were enacted.

(i) Uttaranchal (Uttarakhand) (ii) Orissa

(iii) Gujarat (iv) Haryana

Codes :

(A) (i) (ii) (iii) (iv)

(B) (iv) (ii) (i) (iii)

(C) (ii) (iii) (iv) (i)

(D) (iii) (ii) (i) (iv)

Answer: (B)

 

32. Arrange in chronological order the following persons who were associated with computing history:

(i) J. Presper Eckart (ii) John W Mauchly

(iii) August Ada (iv) Charles Babbage

Codes :

(A) (iii) (ii) (i) (iv)

(B) (ii) (i) (iii) (iv)

(C) (i) (iv) (iii) (ii)

(D) (iv) (iii) (ii) (i)

Answer: (D)

 

33. Arrange the following events of Public Library movement in chronological order:

(i) Enactment of Press and Registration of Books Act

(ii) Establishment of the Punjab Library, Lahore

(iii) Constitution of Fyzee Committee

(iv) Declaration of Imperial Library (Calcutta) as National Library of India

Codes :

(A) (i) (iii) (iv) (ii)

(B) (i) (ii) (iii) (iv)

(C) (ii) (iii) (iv) (i)

(D) (iv) (i) (iii) (ii)

Answer: (A)

 

34. Arrange the following layers of OSI model in the sequence in which they function:

(i) Network Layer (ii) Physical Layer

(iii) Transport Layer (iv) Data Link Layer

Codes :

(A) (iii) (iv) (ii) (i)

(B) (iv) (ii) (i) (iii)

(C) (ii) (iv) (i) (iii)

(D) (i) (ii) (iii) (iv)

Answer: (C)

 

35. Arrange the following four quadrants of spiral of scientific method in their logical order :

(i) Ascendant (ii) Nadir

(iii) Zenith (iv) Descendent

Codes :

(A) (iv) (i) (iii) (ii)

(B) (i) (iii) (iv) (ii)

(C) (iii) (ii) (i) (iv)

(D) (ii) (i) (iii) (iv)

Answer: (D)

 

36. Arrange the following books in order of their publication:

(i) Classified Catalogue Code (ii) Prolegamena to Library Classification

(iii) Five Laws of Library Science (iv) Colon Classification

Codes :

(A) (i) (iv) (iii) (ii)

(B) (iii) (ii) (iv) (i)

(C) (iii) (iv) (i) (ii)

(D) (iv) (i) (ii) (iii)

Answer: (C)

 

37. Arrange the following bibliographies according to their date of origin:

(i) Indian National Bibliography (ii) Cumulative Book Index

(iii) Book In Print (iv) British National Bibliography

Codes :

(A) (iii) (iv) (i) (ii)

(B) (ii) (iii) (iv) (i)

(C) (i) (ii) (iii) (iv)

(D) (iv) (ii) (i) (iii)

Answer: (A)

 

38. Arrange the following schemes of classification according to their year of origin:

(i) Colon Classification (ii) Expansive Classification

(iii) Universal Decimal Classification (iv) Dewey Decimal Classification

Codes :

(A) (ii) (iii) (iv) (i)

(B) (iii) (iv) (i) (ii)

(C) (iv) (ii) (iii) (i)

(D) (i) (ii) (iv) (iii)

Answer: (C)

 

39. Arrange the following principles and canons according to their levels as enunciated by Dr. S. R. Ranganathan :

(i) Principles of Cataloguing (ii) General Normative Principles

(iii) Laws of Library Science (iv) Canons of Cataloguing

Codes :

(A) (i) (iv) (iii) (ii)

(B) (ii) (iii) (iv) (i)

(C) (ii) (i) (iv) (iii)

(D) (i) (iv) (ii) (iii)

Answer: (B)

 

40. Arrange the following Associations according to their year of formation:

(i) ASLIB (ii) LA

(iii) ALA (iv) SLA

Codes :

(A) (iii) (ii) (iv) (i)

(B) (ii) (iv) (i) (iii)

(C) (iii) (i) (iv) (ii)

(D) (iv) (i) (iii) (ii)

Answer: (A)

 

 

41. Match the following:

List-I List-II

(a) Little Science, Big Science (i) S.C. Bradfold

(b) Documentation (ii) William Martin

(c) The Third Wave (iii) Eric J de Solla Price

(d) The Information Society (iv) Alwin Toffler

Codes :

      (a) (b) (c) (d)

(A) (i) (ii) (iii) (iv)

(B) (iii) (i) (iv) (ii)

(C) (iv) (iii) (ii) (i)

(D) (ii) (i) (iv) (iii)

Answer: (B)

 

42. Match the following:

List-I List-II

(a) Key Word Indexing (i) J. R. Sharp

(b) Citation Indexing (ii) H. P. Luhn

(c) Uniterm Indexing (iii) E. Garfield

(d) SLIC Indexing (iv) M. Taube

Codes :

(a) (b) (c) (d)

(A) (ii) (iii) (iv) (i)

(B) (iii) (iv) (i) (ii)

(C) (iv) (i) (iii) (ii)

(D) (i) (iii) (ii) (iv)

Answer: (A)

 

43. Match the following:

List-I List-II

(a) Web Navigation Element (i) Telecommunication

(b) Shift + Tab (ii) SQL

(c) ANSI Standard (iii) Hyperlink

(d) TELNET (iv) Select the previous link

Codes :

      (a) (b) (c) (d)

(A) (i) (ii) (iii) (iv)

(B) (iv) (iii) (ii) (i)

(C) (iii) (iv) (ii) (i)

(D) (ii) (iii) (i) (iv)

Answer: (C)

 

44. Match the following:

List-I List-II

(a) Mcfee (i) DOAJ

(b) Directory (ii) Antivirus

(c) Personal Web pages (iii) Vendor on Internet

(d) Amazon.com (iv) Blogs

Codes :

      (a) (b) (c) (d)

(A) (ii) (i) (iv) (iii)

(B) (i) (iv) (iii) (ii)

(C) (ii) (iii) (iv) (i)

(D) (iv) (iii) (ii) (i)

Answer: (A)

 

45. Match the following:

List-I List-II

(a) Theory of Knowledge (i) Farmington Plan

(b) IS : 1553-1960 (ii) Metadata Format

(c) Resource Sharing (iii) Library Building

(d) TEI (iv) Epistomology

Codes :

      (a) (b) (c) (d)

(A) (i) (iii) (ii) (iv)

(B) (ii) (iii) (i) (iv)

(C) (iv) (iii) (i) (ii)

(D) (iii) (i) (ii) (iv)

Answer: (C)

 

                Read the passage given below, and answer the questions based on your understanding of the passage:

                Rolland Munro describes accountability as an informal giving that is part of everyday conversation, as well as more formal transactions generally involving some sort of documentary artifact (what we archivists refer to as a “record”). He notes that the authors move “between accounts as stories, explanations and reasons for conduct on the one hand and accounts as coded representations, records, often in the form of numbers, on the other hand”. Each of these modes mediates the other in what he refers to as “accountability relationships.” “Distributions of materials and devices are as much as effect of the giving and calling for accounts, as they are integral to the business of producing and consuming accounts”. Records are both intermediaries in the accountability process and evidence of it.

                In our daily language we often refer to accountability as something that must be achieved, rather than as something that is done informally yet continuously. The difference here is between viewing accountability as a thing represented by an artifact, such as a record, and thinking about accountability as a process in which people and records must interact to achieve accountability. In this latter view, the focus on accountability becomes an analysis of the methods people use to engage in accountability relations.

 

46. Rolland Munro described accountability as

(A) Classified documentary artifacts

(B) Formal artifacts only

(C) Unpublished and published documents

(D) Informal, formal and documentary records

Answer: (D)

 

47. The phrase ‘record keeping’ is associated with

(A) Computer programmers (B) Archivists

(C) Chartered Accountants (D) Office Managers

Answer: (B)

 

48. What integral components Munro has identified for accounting in the business?

(A) Records and Codes (B) Documentary archives

(C) Materials and devices (D) Legal Regulations

Answer: (C)

 

49. In general usage accountability means

(A) Something done informally (B) Something achieved

(C) Something done continuously (D) All of the above

Answer: (B)

 

50. Accountability, which is represented by an artifact, includes

(A) Process, Records, People (B) Theory, Practice, Records

(C) Theory, Practice, People (D) People, Records, Accounts

Answer: (A)

 

 

Year Wise UGC NET Previous Year Question Papers Solved Library and Information Science

Year Wise NTA UGC NET Library and Information Science Solved question Papers from June 2006 till today are given below.

Download Year Wise NTA UGC NET Library and Information Science Solved Paper
UGC NET Library and Information Science Paper 2 Question Paper 2020 June
UGC NET Library and Information Science Paper 2 Question Paper 2019 December
UGC NET Library and Information Science Paper 2 Question Paper 2019 June
UGC NET Library and Information Science Paper 2 Question Paper 2018 December
UGC NET Library and Information Science Paper 2 Question Paper 2018 July
UGC NET Library and Information Science Paper 2 Solved Question Paper 2009 December

We have covered the NTA UGC NET Library and Information Science Paper 2 Solved Question Paper 2009 December.

If you have any questions about NTA UGC NET Library and Information Science Solved Question Papers, please let us know in the comment section.

COMMENTS

Name

NTA UGC NET Adult Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Anthropology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Archaeology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Commerce Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Comparative Literature Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Comparative Study of Religions Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Computer Science and Applications Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Criminology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Defence and Strategic Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Economics Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Electronic Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET English Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Environmental Sciences Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Folk Literature Solved Question Papers,8,NTA UGC NET Forensic Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Geography Solved Question Papers,10,NTA UGC NET History Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Home Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Human Rights and Duties Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Indian Culture Solved Question Papers,10,NTA UGC NET International and Area Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Labour Welfare Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Law Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Library and Information Science Solved Question Papers,40,NTA UGC NET Linguistics Solved Question Papers,9,NTA UGC NET Management Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Mass Communication and Journalism Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Museology and Conservation Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Music Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Paper 1 Solved Question Papers,30,NTA UGC NET Performing Arts Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Philosophy Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Physical Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Political Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Population Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Psychology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Public Administration Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Social Medicine and Community Health Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Social Work Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Sociology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Tourism Administration and Management Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Tribal and Regional Languages Solved Question Papers,8,NTA UGC NET Visual Art Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Women Studies Solved Question Papers,10,UGC NET Answer Key,82,UGC NET Books,82,UGC NET Exam,99,UGC NET Question Papers With Solutions,83,UGC NET Subjects,1,UGC NET Syllabus,82,Year Wise Solved NTA UGC NET Question Papers,82,
ltr
item
My Exam Notification - Free UGC NET Guide: NTA UGC NET Library and Information Science Paper 2 Solved Question Paper 2009 December
NTA UGC NET Library and Information Science Paper 2 Solved Question Paper 2009 December
Looking for NTA UGC NET Library and Information Science Paper 2 Solved Question Paper 2009 December? Here get Paper 2 Solved Paper 2009 December
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEh7wHp8yGaPZCZrVURda_KdALmCRKMMkp-vIyJKhhOGsj-ZpjqNVZ4cHcdEQZrfws-nQlW7IaXwAxLQql5dzlMtlvUaYHct9G64JMRDSqNV6c34RZEYMJ3eo71nWZvMAcdNkZuIp4Dn_VyaOOK120tqvHS9W7a7kr62ho_MSJp59MVOGPemnYhQqNWveQ=w320-h192
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEh7wHp8yGaPZCZrVURda_KdALmCRKMMkp-vIyJKhhOGsj-ZpjqNVZ4cHcdEQZrfws-nQlW7IaXwAxLQql5dzlMtlvUaYHct9G64JMRDSqNV6c34RZEYMJ3eo71nWZvMAcdNkZuIp4Dn_VyaOOK120tqvHS9W7a7kr62ho_MSJp59MVOGPemnYhQqNWveQ=s72-w320-c-h192
My Exam Notification - Free UGC NET Guide
https://www.myexamnotification.com/2022/06/nta-ugc-net-library-and-information-science-paper-2-solved-question-paper-2009-december.html
https://www.myexamnotification.com/
https://www.myexamnotification.com/
https://www.myexamnotification.com/2022/06/nta-ugc-net-library-and-information-science-paper-2-solved-question-paper-2009-december.html
true
354141229938201693
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content