NTA UGC NET Education Paper 2 Solved Question Paper 2013 June

Looking for NTA UGC NET Education Paper 2 Solved Question Paper 2013 June? Here get Paper 2 Solved Question Paper 2013 June.

NTA UGC NET Education Paper 2 Solved Question Paper 2013 June NTA UGC NET Education Paper 2 Solved Question Paper 2013 June: To score better marks in the NTA UGC NET Education, you should have depth knowledge of the entire subject.

You can boost your preparation by referring to NTA UGC NET Education Question Paper 2 2013 June. It will give you information about the important chapters and concepts covered in all chapters.

You must have NTA UGC NET Education Solved Question Papers along with the latest Education Syllabus to enhance your semester exam preparation.

Here we provide you the complete guide on NTA UGC NET Education Paper 2 Solved Question Paper 2013 June.

NTA UGC NET Education Paper 2 Solved Question Paper 2013 June

NTA UGC NET Education Solved Question Papers are the best study materials to score good marks in the Education exam.

Practicing these NTA UGC NET Education previous year question papers assist the students in getting a clear idea about the question paper pattern and types of questions asked in the exam.

You can check the complete NTA UGC NET Education Paper 2 Solved Question Paper 2013 June.


(A) Experimental Research

(B) Historical Research

(C) Descriptive Research

(D) Philosophical Research

Answer: (B)

 

2. Which sampling technique will be most appropriate to draw a representative sample of heterogeneous population?

(A) Stratified Random

(B) Quota

(C) Purposive

(D) Incidental

Answer: (A)

 

3. Chi-square test is an example of

(A) Parametric test

(B) Non-Parametric test

(C) Descriptive test

(D) Survey test

Answer: (B)

 

4. A highly reliable test is required for the purpose of

(A) Using teacher made test

(B) Testing for research purpose

(C) Dividing students into ability groups

(D) Providing guidance services

Answer: (C)

 

5. Which of the following won a Nobel Prize for his pioneering work on learning theories?

(A) R.M. Gayne

(B) J.S. Bruner

(C) Lev Vygotsky

(D) Ivan Pavlov

Answer: (D)

 

6. According to Piaget, cognitive development in human beings takes place through four important stages. Identify the correct order of these stages.

(A) Pre-operational, formal operational, concrete operational, sensory motor

(B) Sensory motor, concrete operational, formal operational pre-operational

(C) Formal operational, sensory motor, pre-operational, concrete operational

(D) Sensory motor, pre-operational, concrete operational, formal operational

Answer: (D)

 

7. Match the List – I with List – II &select the correct answer using the code given below:

List – I                        List – II

a. Carl Roger               i. Field theory

b. Kurt Levin              ii. Social learningtheory

c. Bandura                   iii. Self-theory

d. Bruner                     iv. Psychoanalytic theory

v. Cognitive theory

Codes:

       a b c d

(A) iii iv ii v

(B) ii i v iii

(C) i ii iv v

(D) iii i ii v

Answer: (D)

 

8. In Pavlov’s experiments on the salivary conditioning of dogs, the CS was

(A) The taste of food

(B) Salivation to the taste of food

(C) The sound of a bell

(D) Salivation to the sound of bell

Answer: (C)

 

9. Kohlar developed

(A) S-R bond theory

(B) Insight theory

(C) Field theory

(D) Conditioning theory

Answer: (B)

 

10. Which of the following is an incorrect pair?

(A) Multiple theory of intelligence – Guilford

(B) Theory of classical conditioning – Pavlov

(C) Psycho-social theory – Erikson

(D) Theory of meaningful verbal learning – Aasubel

Answer: (A)

 

11. What is the view of Educational Sociologists on Character Education?

(A) Character Education is the exclusive province of the home and religious organisations.

(B) Character Education is impossible without religious and denominational doctrine

(C) Character Education is best handled by giving the target readymade judgements.

(D) Character Education should involve the direct discussion of moral issues.

Answer: (D)

 

12. “Investment in Education is the single, largest item of expenditure, next to defence, in many countries today.” What is the social justification?

I. Education has become a pressing need under globalization.

II. Education is the Panacea for social ills.

III. Education produces unselfish and competent leaders for establishing polity.

IV. Education helps to procure security, prosperity and social well-being for all.

Choose the correct answer from the given codes:

Codes:

(A) I and III

(B) II and IV

(C) I and II

(D) III and IV

Answer: (B)

 

13. Which was the major factor for caste distinction in India before independence?

(A) Religion

(B) Poverty

(C) English Education

(D) Family Occupation

Answer: (D)

 

14. Deductive Reasoning helps in

(A) Research Reporting

(B) Formulation of Hypothesis

(C) Data Analysis

(D) Tools Preparation

Answer: (B)

 

15. Which method focuses on generating new hypothesis?

(A) Pattern

(B) Deductive

(C) Inductive

(D) None is correct

Answer: (C)

 

16. The feasibility of a research study should be considered in the light of

(A) Potential ethical concerns

(B) Skills required for the researcher

(C) Cost and time required to conduct the research

(D) All of above

Answer: (D)

 

17. Which of the following is not the feature of symbols assigned to categories on a nominal scale?

(A) No quantitative meaning

(B) Nothing more than labels or names

(C) May be ordered according to magnitude

(D) Cannot be subjected to arithmetic operations

Answer: (C)

 

18. The learning theories under behaviourist category are based on the belief that

(A) Child is a natural learner.

(B) Environment can change a man.

(C) All behaviours can be learnt.

(D) Everybody can learn everything.

Answer: (C)

 

19. Bruner identified three major stages of cognitive growth. Identify the correct order of the stages.

(A) Symbolic, Iconic, Enactive

(B) Iconic, Symbolic, Enactive

(C) Enactive, Iconic, Symbolic

(D) Symbolic, Enactive, Iconic

Answer: (C)

 

20. Army Beta test is an example of

(A) Individual verbal test of intelligence

(B) Group non-verbal test of intelligence

(C) Group verbal test of intelligence

(D) Performance test

 

Answer: (B)

 

21. Critically judge the following:

Assertion (A): Adolescence is a period of stress and storm.

Reason (R): Capacity to acquire and utilise their knowledge reaches its peak.

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation.

(B) Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation.

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (B)

 

22. “The responses which are followed by satisfying after-effects tends to be learned”, is

(A) The law of exercise

(B) The law of effect

(C) The law of readiness

(D) The law of relativity

Answer: (B)

 

23. Spranger’s typology is based on men

(A) Interests

(B) Body structure

(C) Behaviour

(D) Attitude

Answer: (A)

 

24. What is meant by the term socialization?

(A) Influencing the rural illiterate masses, by social and service organisations, to send their children to schools regularly.

(B) Media information, including advertisements, to keep their houses, streets and public places clean.

(C) Process of interaction among members of the society and inhibiting values.

(D) Participating in social service activities.

Answer: (C)

 

25. Who is regarded as the Father of Sociology?

(A) Auguste Comte

(B) McIver

(C) Robert Payne

(D) Talcott Parson

Answer: (A)

 

26. Which one does indicate a healthy atmosphere for the social functioning of the class/school?

(A) Democracy as a compromise between Laissez faire and Autocracy.

(B) Democracy as a compromise between Persuasion and Permission.

(C) Laissez faire

(D) Democracy

Answer: (B)

 

27. The proposition about research that you do not agree is

(A) Research improves the quality of teaching.

(B) Research leads to finding solution to too many problems.

(C) Research is only a personnel achievement.

(D) Research contributes to social progress of the society.

Answer: (C)

 

28. Which of the following is a non-parametric test?

(A) Analysis of Covariance

(B) Analysis of Variance

(C) Median Test

(D) Critical Ratio

Answer: (C)

 

29. Which of the following statements is true for reliability and validity of a measuring instrument?

(A) Reliable test is also valid.

(B) Validity does not ensure reliability.

(C) Validity and reliability are not related.

(D) Valid test must be reliable.

Answer: (D)

 

30. According to the behaviourist school of psychology, the teacher is

(A) store-house of knowledge.

(B) A leader in the classroom.

(C) Supervisor of children’s learning activities.

(D) Creator of appropriate learning conditions.

Answer: (D)

 

31. Who has given the theory of ‘Social Learning’?

(A) Thorndike

(B) Spearman

(C) Albert Bandra

(D) Watson

Answer: (A C)

 

32. Law of exercise enables students to

(A) Diligence

(B) Intelligence

(C) Insight

(D) Problem solving

Answer: (D)

 

33. Which of the following students need their teachers attention?

(A) Introvert

(B) Slow learners

(C) Gifted

(D) All of these

Answer: (D)

 

34. Which one of the following conditions qualifies to be an instance of negative reinforcement?

(A) Giving a punishment

(B) Withholding a reward

(C) Withdrawing a painful stimulus

(D) Excessive rewarding

Answer: (B)

 

35. A child who uses a wheel chair

(A) Should not be in the regular school.

(B) Should study only in a special school.

(C) Should be given education with non-disabled students in a regular school.

(D) Should be given education in a regular school in a lower class.

Answer: (C)

 

36. “School is a community in miniature, a micro society.” What do the terms “Community” and “Society” signify in the context?

I. Community signifies freedom.

II. Community signifies equal treatment to all.

III. Society signifies equality of educational and job opportunities.

IV. Society signifies control.

Choose the correct answer from the given codes:

Codes:

(A) III and II

(B) III and I

(C) III and IV

(D) I and IV

Answer: (D)

 

37. ‘Individual Differences’ are given the least importance in

(A) Idealism

(B) Realism

(C) Naturalism

(D) Pragmatism

Answer: (A)

 

38. What is the basic criterion for social class?

(A) Occupation

(B) Status

(C) Religion

(D) Locale of Residence

Answer: (B)

 

39. On the basis of an achievement test, the teacher rated Ram, Shyam &Dhyan as 1st, 2nd & 3rd respectively. This is an example of

(A) Ratio Scale

(B) Ordinal Scale

(C) Internal Scale

(D) Nominal Scale

Answer: (B)

 

40. If the tenth grade students find science test to be very easy and majority of them scored high marks, the resulting description would be

(A) Normal

(B) Mesocratic

(C) Skewed to the left

(D) Skewed to the right

Answer: (D)

 

41. “Give me the baby and I will make it as you desire” was the diction pronounced by

(A) Guthrie

(B) Pavlov

(C) Skinner

(D) Watson

Answer: (D)

 

42. The term “Behaviourism” was first given by

(A) David Ausubel

(B) J.B. Watson

(C) E.L. Thorndike

(D) B.F. Skinner

Answer: (B)

 

43. Thorndike’s theory is also known as

(A) Connectionism

(B) Associationism

(C) Cognitivism

(D) Socialism

Answer: (A)

 

44. In introspection method, observation is done by

(A) Others

(B) Animals

(C) self

(D) Theirs

Answer: (C)

 

45. In which one of the methods the “existing knowledge” is used to draw conclusions?

(A) Inductive reasoning method

(B) Deductive reasoning method

(C) Survey method

(D) Positivistic method

Answer: (B)

 

46. Pavlov and Skinner belongs to

(A) Structuralism

(B) Functionalism

(C) Behaviourism

(D) Gestalt Psychology

Answer: (C)

 

47. Which of the following is an agent of positive social change?

(A) Power

(B) Education

(C) Money

(D) Calamity

Answer: (B)

 

48. Why is Sharda Act important in the Indian context?

(A) It recommends free education for all children up to the age of fourteen.

(B) It recommends supply of study materials to girls free of cost.

(C) It prohibits child marriage of girls.

(D) It prohibits child labour.

Answer: (C)

 

49. How is the term “Culture” defined?

(A) As a complex whole, this includes virtually everything, acquired by man being a member of the society.

(B) As the using of the latest in costumes, home appliances, cars, etc. in the day to day life.

(C) As the using of computer, mobile phones and internet.

(D) As becoming members of prominent clubs, wearing costly dress and eating in luxury hotels.

Answer: (A)

 

50. A student has scored 80 marks in a test of Psychology and 60 marks in Statistics. These scores can be compared by converting them into

(A) Percentages

(B) Categories

(C) Standard scores

(D) Rank differences

 

Answer: (C)


 

Year Wise UGC NET Previous Year Question Papers Solved Education

Year Wise NTA UGC NET Education Solved question Papers from June 2006 till today are given below.

Download Year Wise NTA UGC NET Education Paper 2 Solved Paper
UGC NET Education Paper 2 Question Paper 2020 June
UGC NET Education Paper 2 Question Paper 2019 December
UGC NET Education Paper 2 Question Paper 2019 June
UGC NET Education Paper 2 Question Paper 2018 December
UGC NET Education Paper 2 Question Paper 2018 July
UGC NET Education Paper 2 Question Paper 2017 November
UGC NET Education Paper 2 Question Paper 2016 July
UGC NET Education Paper 2 Question Paper 2015 June
UGC NET Education Paper 2 Question Paper 2015 December
UGC NET Education Paper 2 Question Paper 2014 June
UGC NET Education Paper 2 Question Paper 2014 December
UGC NET Education Paper 2 Solved Question Paper 2013 December
UGC NET Education Paper 2 Solved Question Paper 2013 September
UGC NET Education Paper 2 Solved Question Paper 2013 June
UGC NET Education Paper 2 Solved Question Paper 2012 December
UGC NET Education Paper 2 Solved Question Paper 2012 June
UGC NET Education Paper 2 Question Paper 2011 June
UGC NET Education Paper 2 Question Paper 2011 December
UGC NET Education Paper 2 Question Paper 2010 June
UGC NET Education Paper 2 Question Paper 2010 December
UGC NET Education Paper 2 Question Paper 2009 June
UGC NET Education Paper 2 Question Paper 2009 December
UGC NET Education Paper 2 Question Paper 2008 June
UGC NET Education Paper 2 Question Paper 2008 December
UGC NET Education Paper 2 Question Paper 2007 June
UGC NET Education Paper 2 Question Paper 2007 December
UGC NET Education Paper 2 Question Paper 2006 June
UGC NET Education Paper 2 Question Paper 2006 December
UGC NET Education Paper 2 Question Paper 2005 June
UGC NET Education Paper 2 Question Paper 2005 December
UGC NET Education Paper 2 Question Paper 2004 December

We have covered the NTA UGC NET Education Paper 2 Solved Question Paper 2013 June.

If you have any questions about NTA UGC NET Education Solved Question Papers, please let us know in the comment section.

COMMENTS

Name

NTA UGC NET Adult Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Anthropology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Archaeology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Commerce Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Comparative Literature Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Comparative Study of Religions Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Computer Science and Applications Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Criminology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Defence and Strategic Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Economics Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Electronic Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET English Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Environmental Sciences Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Folk Literature Solved Question Papers,8,NTA UGC NET Forensic Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Geography Solved Question Papers,10,NTA UGC NET History Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Home Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Human Rights and Duties Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Indian Culture Solved Question Papers,10,NTA UGC NET International and Area Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Labour Welfare Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Law Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Library and Information Science Solved Question Papers,40,NTA UGC NET Linguistics Solved Question Papers,9,NTA UGC NET Management Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Mass Communication and Journalism Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Museology and Conservation Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Music Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Paper 1 Solved Question Papers,30,NTA UGC NET Performing Arts Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Philosophy Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Physical Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Political Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Population Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Psychology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Public Administration Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Social Medicine and Community Health Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Social Work Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Sociology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Tourism Administration and Management Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Tribal and Regional Languages Solved Question Papers,8,NTA UGC NET Visual Art Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Women Studies Solved Question Papers,10,UGC NET Answer Key,82,UGC NET Books,82,UGC NET Exam,99,UGC NET Question Papers With Solutions,83,UGC NET Subjects,1,UGC NET Syllabus,82,Year Wise Solved NTA UGC NET Question Papers,82,
ltr
item
My Exam Notification - Free UGC NET Guide: NTA UGC NET Education Paper 2 Solved Question Paper 2013 June
NTA UGC NET Education Paper 2 Solved Question Paper 2013 June
Looking for NTA UGC NET Education Paper 2 Solved Question Paper 2013 June? Here get Paper 2 Solved Question Paper 2013 June.
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEg1ZneXlglFXpSL2NcB-h6VRE-JOIxodT01n3y24TiyYQcuFR39gzH4P6Jc1oG0fCfsfoEPEkSlCprBq_2jN4eH8qM1nbP_FUdRg3Yd6mqP5cW_u8ry7Vm4pD1Ed8pjqMNb6ZhtpJD5ntBgMGslqkD5BZIMOMQRsymFhfJSmUEkhjrC_Oh5n5u7BMHriA=w320-h192
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEg1ZneXlglFXpSL2NcB-h6VRE-JOIxodT01n3y24TiyYQcuFR39gzH4P6Jc1oG0fCfsfoEPEkSlCprBq_2jN4eH8qM1nbP_FUdRg3Yd6mqP5cW_u8ry7Vm4pD1Ed8pjqMNb6ZhtpJD5ntBgMGslqkD5BZIMOMQRsymFhfJSmUEkhjrC_Oh5n5u7BMHriA=s72-w320-c-h192
My Exam Notification - Free UGC NET Guide
https://www.myexamnotification.com/2022/06/nta-ugc-net-education-paper-2-solved-question-paper-2013-june.html
https://www.myexamnotification.com/
https://www.myexamnotification.com/
https://www.myexamnotification.com/2022/06/nta-ugc-net-education-paper-2-solved-question-paper-2013-june.html
true
354141229938201693
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content