NTA UGC NET Education Paper 2 Solved Question Paper 2012 June

Looking for NTA UGC NET Education Paper 2 Solved Question Paper 2012 June? Here get Paper 2 Solved Question Paper 2012 June.

 NTA UGC NET Education Paper 2 Solved Question Paper 2012 JuneNTA UGC NET Education Paper 2 Solved Question Paper 2012 June: To score better marks in the NTA UGC NET Education, you should have depth knowledge of the entire subject.

You can boost your preparation by referring to NTA UGC NET Education Question Paper 2 2012 June. It will give you information about the important chapters and concepts covered in all chapters.

You must have NTA UGC NET Education Solved Question Papers along with the latest Education Syllabus to enhance your semester exam preparation.

Here we provide you the complete guide on NTA UGC NET Education Paper 2 Solved Question Paper 2012 June.

NTA UGC NET Education Paper 2 Solved Question Paper 2012 June

NTA UGC NET Education Solved Question Papers are the best study materials to score good marks in the Education exam.

Practicing these NTA UGC NET Education previous year question papers assist the students in getting a clear idea about the question paper pattern and types of questions asked in the exam.

You can check the complete NTA UGC NET Education Paper 2 Solved Question Paper 2012 June.


1. Match the following :

List – I (Characteristic)                                               List – II (Philosophy)

I. Learning by doing                                                   1. Naturalism

II. Education through Environment                           2. Idealism

III. Realization of truth, beauty and goodness           3. Pragmatism

IV. “World as it is here and now”                              4. Realism

                                                                                    5. Existentialism

Code :

      I II III IV

(A) 3 1 2 4

(B) 1 4 2 3

(C) 1 3 2 4

(D) 3 2 4 5

Answer: (A)

 

2. “No disinterested pursuit of knowledge and no intellectual education for its own sake” was the slogan of the

(A) Realists

(B) Idealists

(C) Pragmatists

(D) Naturalists

Answer: (C)

 

3. Critically judge the following :

Assertion (A) : Marx advocated the creation of a classless society.

Reason (R) : There are too many classes which are struggling with each other.

(A) Both (A) and (R) are false.

(B) Both (A) and (R) are true.

(C) Only (A) is true.

(D) Only (R) is true.

Answer: (C)

 

4. The process of attaining one’s existence as per existentialism is

(A) Essence, struggle, pain and pleasure, lonliness

(B) Lonliness, pain and pleasure, struggle, essence

(C) Lonliness, struggle, pain and pleasure, essence

(D) Essence, pain and pleasure, struggle, lonliness

Answer: (C)

 

5. Which philosophy says “Do not care to know various theories about God and Soul; do good and be good; that will take you to whatever truth there is” ?

(A) Sankhya

(B) Buddhism

(C) Vedanta

(D) Jainism

Answer: (B)

 

6. Critically judge the following :

Assertion (A) : There is nothing wrong in getting attached to Maya.

Reason (R) : Though opposite to Brahma, Maya has been created by Brahma only.

(A) Both (A) and (R) are correct.

(B) Both (A) and (R) are incorrect.

(C) Only (A) is correct.

(D) Only (R) is correct.

Answer: (D)

 

7. Which statement/s is/are true as per Buddhist philosophy ?

I. Maya is root cause of all troubles.

II. Sorrow is the root cause of all troubles.

III. Birth and death are causes of  troubles.

IV. Getting involved in worldly pursuits is the cause of all troubles.

(A) All I, II, III and IV are true.

(B) Only I and II are true.

(C) Only II and III are true.

(D) Only II, III and IV are true.

Answer: (D)

 

8. Which philosophy developed the monitorial system in classrooms ?

(A) Vedic 

(B) Vedant

(C) Islam

(D) Buddhism

Answer: (C)

 

9. Match the following :

List – I (Thinker)                                             List – II (Type of Education)

I. Gandhi                                                         1. Shantiniketan

II. Tagore                                                        2. Integral Yoga

III. Aurbindo                                                  3. Gurukul

IV. Vivekananda                                            4. Man making education

5. Wardha Scheme

Code :

      I II III IV

(A) 5 1 2 4

(B) 5 1 4 2

(C) 3 4 2 5

(D) 4 2 3 5

Answer: (A)

 

10. The aim of basic education, as per the dream of Gandhiji is to

I. Create a classless society

II. Create a Sarvodaya Society

III. Create a society respecting all religions

IV. Create a society where a rich and poor can live together

(A) All I, II, III and IV are correct.

(B) Statements I, II and III are correct.

(C) Statements II, III and IV are correct.

(D) Statements I, II and IV are correct.

Answer: (C)

 

11. Which part of Indian Constitution allows every citizen to impart education as per ones own religion ?

(A) Directive Principles

(B) Concurrent list of centre and the States

(C) Democratic rights

(D) Fundamental Rights

Answer: (D)

 

12. Who is not in favour of logical analysis ?

(A) Kant

(B) Bertrand Russel

(C) Ludwig Wittgenstein

(D) G.E. Moore

Answer: (A)

 

13. The great sociologist who held the view that “education doesn’t bring about social change; rather the social change results into an educational change” was

(A) McDougal

(B) Aristotle

(C) Durkheim

(D) Dewey

Answer: (C)

 

14. Why is school considered a miniature society ?

(A) Though small in number, school inmates come from society only

(B) School children are of lower age group than society members

(C) Like a chicken develops into an adult, school children develop into adult society members

(D) The number of school inmates is less than the number of society members

Answer: (A)

 

15. Why is mother regarded as the first teacher of a child ?

I. The basic learning of the child occurs in the company of mother only.

II. Informal learning of the child with the mother is more effective than the formal learning in later years of life.

III. The child lives in the womb of the mother for 9 months.

IV. The mother tries to impart her best to the child.

(A) All the above four statements are correct.

(B) Only statements II and III are correct.

(C) Only statements II and IV are correct.

(D) Only statements I and II are correct.

Answer: (D)

 

16. By community we mean a group of people with

(A) Same caste, class, religion or profession

(B) People with similar aim (C) Similar aim and at least one factor as common among caste, class, religion, profession or belief

(D) None of the above

Answer: (C)

 

17. Teaching Political Science to learners helps in

I. Developing leadership skills in them.

II. Developing political consciousness among them.

III. Inculcating democratic values in them.

IV. Developing awareness about social issues in them.

(A) All the above statements are correct.

(B) Only statements I, II and III are correct.

(C) Only statements II, III and IV are correct.

(D) Only statements, I, II and IV are correct.

Answer: (A)

 

18. Religion is an institution because

(A) It teaches religion to people

(B) It discharges an important social function

(C) It imparts moral and spiritual education to people

(D) It gives respect to the individual in society.

Answer: (C)

 

19. Which of the following mobility is not related to modernization ?

(A) Psychic mobility

(B) Scientific mobility

(C) Social mobility

(D) Physical mobility

Answer: (D)

 

20. Teaching how to respect elders and talk to them is an example of

(A) Social cohesion

(B) Social change

(C) Socialization

(D) Social adjustment

 

Answer: (C)

 

21. Which of the following is not a factor for social change in India ?

(A) Caste

(B) Regionalism

(C) Language

(D) Census

Answer: (D)

 

22. Religion acts as a great barrier in social change because

(A) It preaches values

(B) It depends on social gathering

(C) It expects participation of all age groups

(D) It is based on faith

Answer: (D)

 

23. Equality of Educational opportunities is possible by

(A) Extending portals of educational institutions to all without any discrimination

(B) Opening more educational institutions

(C) Privatizing the education system in the country

(D) Public funding of Education

Answer: (A)

 

24. Children of some minority communities are unable to fully participate in Indian educational institutions because

(A) Minority communities have not been spending on education of their children.

(B) There is exclusion process in educational institutions.

(C) Minority communities lack faith in Indian education system.

(D) Indian educational institutions do not have required infrastructure.

Answer: (B)

 

25. “Give me a dozen of healthy children I can make them Doctor, Judge, Beggar and even a Thief” – Comment made by

(A) J.B. Watson

(B) Hull

(C) Jung

(D) Guthrie

Answer: (A)

 

26. Which doesn’t belong to the group of the other three ?

(A) Operant Conditioning Theory of Learning

(B) Classical Conditioning Theory of Pavlov

(C) Learning Theory of Watson

(D) Guthrie’s Theory of Learning

Answer: (A)

 

27. The view that “Anything can be taught at any stage of development” was expressed by

(A) Piaget

(B) Asubel

(C) Bruner

(D) Gagne

Answer: (C)

 

28. The IQ of a 25 years old boy, whose mental age 16 will be

(A) 64

(B) 75

(C) 80

(D) 100

Answer: (A)

 

29. Which of the following is an incorrect pair ?

(A) Sign Theory of Learning – Tolman

(B) Field Theory of Learning – Lewin

(C) social Learning Theory – Bruner

(D) Trial and Error Theory of Learning – Thorndike

Answer: (C)

 

30. Critically judge the following :

Assertion (A) : Pleasure or displeasure resulting from a learning experience decides the degree of its effectiveness.

Reason (R) : All pleasant experiences have a lasting influence and are remembered for a long- time while the unpleasant ones are soon forgetten.

(A) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation for (A).

(B) Only (R) is correct.

(C) Both (A) and (R) are incorrect.

(D) Both (A) and (R) are correct and (R) is not the correct explanation for (A).

Answer: (A)

 

31. The Rorschach Inkblot-Test consists of

(A) Five black and five coloured cards

(B) Ten black and ten white cards

(C) Five black & white and five multicoloured cards

(D) Ten multicoloured cards

Answer: (C)

 

32. If Ram is taller than Mohan and Mohan is taller than Sohan, Ram is the tallest. This statement comes under which type of reasoning ?

(A) Inductive Reasoning

(B) Deductive Reasoning

(C) Linear Reasoning

(D) Conditioned Reasoning

Answer: (C)

 

33. Name of different psychological theories are given in List – I and name of psychologists who were the exponent of the theory are given in List – II. Match the correct name of the psychologists with the theories developed by them :

List – I                                                                        List – II

(a) Theory of Instinct                                      (i) M.C. Dougal

(b) Drive Reduction Theory                            (ii) Hall

(c) Social urges Theory                                   (iii) Adler

(d) Self Actualization Theory                         (iv) Maslow

(v) Freud

Code :

       (a) (b) (c) (d)

(A) (i) (iii) (iv) (ii)

(B) (v) (iv) (i) (ii)

(C) (i) (v) (ii) (iv)

(D) (i) (ii) (iii) (iv)

Answer: (D)

 

34. Which one of the statement is incorrect in the context of determinants of attention ?

(A) All types of stimuli are not able to bring forth the same degree of attention.

(B) It is always better to introduce novelty to secure attention.

(C) Moving stimulus catches our attention quickly.

(D) Too much repetition of a stimulus captures our attention.

Answer: (D)

 

35. In the conditioning approach to learning :

(A) The subject should be in readiness to receive the unnatural stimulus.

(B) The unnatural stimulus follows the natural stimulus.

(C) Response to natural stimulus required to be reinforced.

(D) The natural stimulus follows the unnatural stimulus.

Answer: (B)

 

36. If a group of children learns a lot of arithmetic skills by way of completing a project on ‘Celebration of  Deepawali festival’. This will be known as a kind of

(A) Incidental learning

(B) Formal learning

(C) Informal learning

(D) Non-formal learning

Answer: (A)

 

37. Which of the following is a method of qualitative research ?

(A) Experimental research

(B) Normative Survey

(C) Ethenomethodology

(D) Ex-post factor Research

Answer: (C)

 

38. Which of the following is not common to experimental and Ex-post Facto designs of  research  ?

(A) Cause and Effect relationship

(B) Manipulation of independent variable

(C) Controlling extraneous variables

(D) Observation of dependent variable

Answer: (B)

 

39. An operational definition of a construct is the one which defines it in terms of

(A) Other constructs

(B) Implied behaviour pattern

(C) Activities necessary to measure it

(D) Other equivalent words in the dictionary

Answer: (C)

 

40. Which of the following is not a characteristic feature of research process ?

(A) Empirical approach

(B) Systematic endeavour

(C) Uncontrolled conditions

(D) Critical analysis

Answer: (C)

 

41. Read the following statements about field studies :

I. A field study is conducted in a real life setting.

II. It effectively uses scientific method.

Which of the following is true ?

(A) I is correct, but II is not.

(B) II is correct, but (I) is not.

(C) Both I and II are true.

(D) None of the two is true.

Answer: (A)

 

42. Read the following :

I. Correlation coefficient may be negative as well as positive.

II. Reliability of a test can be negative.

Which of the following is correct ?

(A) I is wrong, but II is correct.

(B) Both I and II are correct.

(C) I is correct, but II is wrong.

(D) Both I and II are wrong.

Answer: (C)

 

43. Which of the following is not correctly matched ?

(A) Test-Retest : Stability

(B) Split-Half : Internal consistency

(C) KR-20 : Stability

(D) Parallel Form : Equivalence

Answer: (C)

 

44. Read the following two lists of items :

List – I                                                            List – II

(a) Intelligence                                    (1) Alfred Binet

(b) Attitude                                         (2) L.L. Thurstone

(c) Projective Techniques                    (3) Rorschach

(d) Semantic Differential                    (4) Osgood

(5) Guilford

Which of the following is the correct matching ?

       (a) (b) (c) (d)

(A) (4) (3) (2) (5)

(B) (2) (4) (3) (1)

(C) (5) (2) (1) (4)

(D) (1) (2) (3) (4)

(5) Guilford

Answer: (D)

 

45. Which of the following is NOT a measure of dispersion ?

(A) Range

(B) Mode

(C) Mean Deviation

(D) Standard Deviation

Answer: (B)

 

46. The variance reflecting a systematic difference between groups of measures is termed as

(A) Total Variance

(B) Error Variance

(C) Experimental Variance

(D) Within Groups Variance

Answer: (C)

 

47. The difference between a statistical average based on the entire population and the one based on a sample is known as

(A) Standard Error

(B) Mean Difference

(C) Sampling Error

(D) Mean Deviation

Answer: (C)

 

48. The standard deviation of sampling distribution of a statistic is known as

(A) Sampling Variance

(B) Standard Error

(C) Sampling Error

(D) Standard Variance

Answer: (B)

 

49. In the process of statistical inference, the Type II Error is committed when we

(A) Accept a true null hypothesis

(B) Reject a true null hypothesis

(C) Reject a false null hypothesis

(D) Accept a false null hypothesis

Answer: (B)

 

50. If a researchers conducts a research on finding out which administrative style contributes more to institutional effectiveness. This will be an example of

(A) Basic Research

(B) Action Research

(C) Applied Research

(D) Fundamental Research

 

Answer: (C)


 

Year Wise UGC NET Previous Year Question Papers Solved Education

Year Wise NTA UGC NET Education Solved question Papers from June 2006 till today are given below.

Download Year Wise NTA UGC NET Education Paper 2 Solved Paper
UGC NET Education Paper 2 Question Paper 2020 June
UGC NET Education Paper 2 Question Paper 2019 December
UGC NET Education Paper 2 Question Paper 2019 June
UGC NET Education Paper 2 Question Paper 2018 December
UGC NET Education Paper 2 Question Paper 2018 July
UGC NET Education Paper 2 Question Paper 2017 November
UGC NET Education Paper 2 Question Paper 2016 July
UGC NET Education Paper 2 Question Paper 2015 June
UGC NET Education Paper 2 Question Paper 2015 December
UGC NET Education Paper 2 Question Paper 2014 June
UGC NET Education Paper 2 Question Paper 2014 December
UGC NET Education Paper 2 Solved Question Paper 2013 December
UGC NET Education Paper 2 Solved Question Paper 2013 September
UGC NET Education Paper 2 Solved Question Paper 2013 June
UGC NET Education Paper 2 Solved Question Paper 2012 December
UGC NET Education Paper 2 Solved Question Paper 2012 June
UGC NET Education Paper 2 Question Paper 2011 June
UGC NET Education Paper 2 Question Paper 2011 December
UGC NET Education Paper 2 Question Paper 2010 June
UGC NET Education Paper 2 Question Paper 2010 December
UGC NET Education Paper 2 Question Paper 2009 June
UGC NET Education Paper 2 Question Paper 2009 December
UGC NET Education Paper 2 Question Paper 2008 June
UGC NET Education Paper 2 Question Paper 2008 December
UGC NET Education Paper 2 Question Paper 2007 June
UGC NET Education Paper 2 Question Paper 2007 December
UGC NET Education Paper 2 Question Paper 2006 June
UGC NET Education Paper 2 Question Paper 2006 December
UGC NET Education Paper 2 Question Paper 2005 June
UGC NET Education Paper 2 Question Paper 2005 December
UGC NET Education Paper 2 Question Paper 2004 December

We have covered the NTA UGC NET Education Paper 2 Solved Question Paper 2012 June.

If you have any questions about NTA UGC NET Education Solved Question Papers, please let us know in the comment section.

COMMENTS

Name

NTA UGC NET Adult Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Anthropology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Archaeology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Commerce Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Comparative Literature Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Comparative Study of Religions Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Computer Science and Applications Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Criminology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Defence and Strategic Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Economics Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Electronic Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET English Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Environmental Sciences Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Folk Literature Solved Question Papers,8,NTA UGC NET Forensic Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Geography Solved Question Papers,10,NTA UGC NET History Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Home Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Human Rights and Duties Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Indian Culture Solved Question Papers,10,NTA UGC NET International and Area Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Labour Welfare Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Law Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Library and Information Science Solved Question Papers,40,NTA UGC NET Linguistics Solved Question Papers,9,NTA UGC NET Management Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Mass Communication and Journalism Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Museology and Conservation Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Music Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Paper 1 Solved Question Papers,30,NTA UGC NET Performing Arts Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Philosophy Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Physical Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Political Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Population Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Psychology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Public Administration Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Social Medicine and Community Health Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Social Work Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Sociology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Tourism Administration and Management Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Tribal and Regional Languages Solved Question Papers,8,NTA UGC NET Visual Art Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Women Studies Solved Question Papers,10,UGC NET Answer Key,82,UGC NET Books,82,UGC NET Exam,99,UGC NET Question Papers With Solutions,83,UGC NET Subjects,1,UGC NET Syllabus,82,Year Wise Solved NTA UGC NET Question Papers,82,
ltr
item
My Exam Notification - Free UGC NET Guide: NTA UGC NET Education Paper 2 Solved Question Paper 2012 June
NTA UGC NET Education Paper 2 Solved Question Paper 2012 June
Looking for NTA UGC NET Education Paper 2 Solved Question Paper 2012 June? Here get Paper 2 Solved Question Paper 2012 June.
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiQ9Itd15MeUTXyPNx6YX0803tWN5ZfiB9xRd8qkNxLp4Slhah4lsbdpsVp6TnKksQn_ruy1GKfD_AEWyumMniPyto4nC0Gd8jvsjmGULSgs0U8sp4gQC1vNKxrwo5Etn-m1pEL0rntTIgZiMKHLpDVuP4TTUW9L1grhMzLzszNnGF0SDlte7jYCwExBg=w320-h192
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiQ9Itd15MeUTXyPNx6YX0803tWN5ZfiB9xRd8qkNxLp4Slhah4lsbdpsVp6TnKksQn_ruy1GKfD_AEWyumMniPyto4nC0Gd8jvsjmGULSgs0U8sp4gQC1vNKxrwo5Etn-m1pEL0rntTIgZiMKHLpDVuP4TTUW9L1grhMzLzszNnGF0SDlte7jYCwExBg=s72-w320-c-h192
My Exam Notification - Free UGC NET Guide
https://www.myexamnotification.com/2022/06/nta-ugc-net-education-paper-2-solved-question-paper-2012-june.html
https://www.myexamnotification.com/
https://www.myexamnotification.com/
https://www.myexamnotification.com/2022/06/nta-ugc-net-education-paper-2-solved-question-paper-2012-june.html
true
354141229938201693
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content