NTA UGC NET Education Paper 2 Solved Question Paper 2012 December

Looking for NTA UGC NET Education Paper 2 Solved Question Paper 2012 December? Here get Paper 2 Solved Question Paper 2012 December.

NTA UGC NET Education Paper 2 Solved Question Paper 2012 December NTA UGC NET Education Paper 2 Solved Question Paper 2012 December: To score better marks in the NTA UGC NET Education, you should have depth knowledge of the entire subject.

You can boost your preparation by referring to NTA UGC NET Education Question Paper 2 2012 December. It will give you information about the important chapters and concepts covered in all chapters.

You must have NTA UGC NET Education Solved Question Papers along with the latest Education Syllabus to enhance your semester exam preparation.

Here we provide you the complete guide on NTA UGC NET Education Paper 2 Solved Question Paper 2012 December.

NTA UGC NET Education Paper 2 Solved Question Paper 2012 December

NTA UGC NET Education Solved Question Papers are the best study materials to score good marks in the Education exam.

Practicing these NTA UGC NET Education previous year question papers assist the students in getting a clear idea about the question paper pattern and types of questions asked in the exam.

You can check the complete NTA UGC NET Education Paper 2 Solved Question Paper 2012 December.


1. Epistemology is the branch of philosophy which deals with the theories of

(A) Reality

(B) Existence

(C) Knowledge

(D) Values

Answer: (C)

 

2. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R).

Assertion (A): Philosophy helps in determining aims of education.

Reason (R): Education depends mostly on Philosophy.

In the context of the two statements, which one of the following is correct?

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true.

(B) Both (A) and (R) are false.

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (A)

 

3. “Things as they are and as they are likely to be encountered in life rather than words” was the slogan of the

(A) Pragmatists

(B) Realists

(C) Idealists

(D) Existentialists

Answer: (B)

 

4. An existentialistic teacher should emphasize on

I. Freedom

II. Responsibility

III. Subjective feelings

IV. Cooperative living

In the above which combination is correct?

Codes:

(A) I & II are correct.

(B) I & III are correct.

(C) I, II & III are correct.

(D) II, III & IV are correct.

Answer: (C)

 

5. Who advocated the creation of a classless society?

(A) Plato

(B) Auguste Comte

(C) M.K. Gandhi

(D) Karl Marx

Answer: (D)

 

6. The Vedas teach us that

(A) Creation is without beginning

(B) Creation is without an end.

(C) Creation is without beginning and without an end.

(D) Creation has a definite beginning and also an end.

Answer: (C)

 

7. According to Samkhya philosophy, the sequence of creation is as under:

(A) Purusa, Prakrati, Ahankar, Mahat

(B) Prakrati, Purusa, Ahankar, Mahat

(C) Prakrati, Purusa, Mahat, Ahankar

(D) Purusa, Prakrati, Mahat, Ahankar

Answer: (D)

 

8. Match the following:

List – I                                                List – II

(Buddhist Concept)                            (Meaning/Example)

a. AryaSatya                                       1. Namrupa

b. DwadashNidan                               2. Samadhi

c. AshtangaMarg                                 3. SamyakaVyayam

d. Nirvana                                           4. Controlling of breath

5. Sorrow in life

Codes:

      a b c d

(A) 2 4 1 3

(B) 5 1 3 2

(C) 5 1 4 2

(D) 1 5 4 3

Answer: (B)

 

9. Critically judge the following:

Assertion (A): All Muslim Women need to go to school.

Reason (R): Muslim Philosophy lays emphasis on the equality of all-men or women.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true.

(B) Both (A) and (R) are false.

(C) Statement (A) is true, but (R) is false.

(D) Statement (A) is false, but (R) is true.

Answer: (D)

 

10. In Tagorian Education System the child learns better by

I. Debates and Discussion

II. Reading, Writing and Speaking

III. Dance, Drama and Music

IV. Travelling and interacting with nature.

In the context of the above, which statements are true ?

(A) All I, II, III and IV are true.

(B) Statements I, III and IV are true.

(C) Statements I, II and III are true.

(D) Statements II, III and IV are true.

Answer: (B)

 

11. The right to free and compulsory education for children between age group of 6 to 14 has been inserted in Indian Constitution as

(A) Article 46

(B) Article 16

(C) Article 45A

(D) Article 21A

Answer: (D)

 

12. Who advocated the logical analysis of language for getting the true meaning?

(A) A.J. Ayer

(B) Bertrand Russel

(C) Morris L. Biggie

(D) G.E. Moore

Answer: (A)

 

13. Sociology of Education is

(A) A branch of Anthropology

(B) A study of the Society

(C) An analysis of Sociological processes involved in the institutions of Education.

(D) A science which studies primitive societies.

Answer: (C)

 

14. Schools are basically social institutions as

(A) They preserve and instil the values of our culture in future generations.

(B) They suggest ways and means for social progress.

(C) They suggest solutions to social problems.

(D) They are established by the society.

Answer: (A)

 

15. Which is not a criterion used consistently for placing people in a particular social class?

(A) Race

(B) Religion

(C) Knowledge

(D) Wealth

Answer: (C)

 

16. Beginning with family as the lowest unit which of the following constitutes correctly sequenced hierarchy of social group?

(A) Nation – Race – Class – Tribe – Family.

(B) Family – Class – Tribe – Race – Nation.

(C) Family – Tribe – Race – Class – Nation.

(D) Family – Race – Class – Tribe – Nation.

Answer: (B)

 

17. Use of Science and Technology in replacing existing social practices is termed as

(A) Socialization

(B) Westernization

(C) Sanskritization

(D) Modernization

Answer: (D)

 

18. The process of imbibing one’s own culture in one’s personality is termed as

(A) Enculturation

(B) Acculturation

(C) Socialization

(D) sanskritization

Answer: (A)

 

19. Critically judge the following:

Assertion (A): My religion is the best religion.

Reason (R): The democratic philosophy allows me to think and live with freedom.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation.

(B) Both (A) and (R) are false.

(C) Only (A) is true, but (R) is false.

(D) Only (R) is true.

Answer: (D)

 

20. Which of the following chains represents the change processes underlying educational system of Free India?

(A) Psychological change – Social change – Political change – Educational change.

(B) Political change – Social change – Psychological change – Educational change.

(C) Social change – Psychological change – Political change – Educational change.

(D) Educational change – Social change – Psychological change.

 

Answer: (B)

 

21. The son of a rickshaw puller struggles and becomes an engineer. This is an example of

(A) Social change

(B) Social stratification

(C) Social mobility

(D) Social cohesion

Answer: (C)

 

22. An example of Social Stratification is

I. People with different status living in an area.

II. A society divided into different social status.

III. A separate colony in which only class III government employees live.

IV. A society consisting of upper and lower castes.

(A) All the above statements are correct.

(B) Statements I, II and IV are correct.

(C) Statements I, II and III are correct.

(D) Statements II, III and IV are correct.

Answer: (B)

 

23. Equality of opportunities in education implies that each student

(A) Passes examination with first division.

(B) gets equal number of books and stationery.

(C) Gets facilities according to his abilities and interests.

(D) Gets facilities according to his potential and level in the society.

Answer: (C)

 

24. Disadvantaged sections of society consist of

I. Scheduled Castes and Scheduled Tribes

II. Women

III. Physically handicapped

IV. Rural people

(A) All the above

(B) Only I, II and III

(C) Only II, III and IV

(D) Only I, II and IV

Answer: (A)

 

25. Introspection method lacks in

(A) Reliability

(B) Validity

(C) Objectivity

(D) All the above three

Answer: (D)

 

26. Which of the following is not a principle of development?

(A) Principle of continuity.

(B) Principle of individual difference.

(C) Principle of proceeding from specific to general response.

(D) Principle of integration.

Answer: (C)

 

27. Development of language in children, according to B.F. Skinner, is the result of

(A) Training in grammar

(B) Imitation and reinforcement

(C) Innate abilities

(D) Maturation

Answer: (B)

 

28. Behaviour pattern that increases in frequency when followed by a reward is known as

(A) Shaping

(B) Classical Conditioning

(C) Generalization

(D) Operant Conditioning

Answer: (D)

 

29. Find out the odd one:

(A) Originality

(B) Punctuality

(C) Flexibility

(D) Fluency

Answer: (B)

 

30. Who propounded Self Theory of Personality?

(A) Kretschmer

(B) Allport

(C) Eysenck

(D) Roger

Answer: (D)

 

31. Archimedes found the solution of his problem when he was in his bath tub.

This will come under which step of process of creativity?

(A) Preparation

(B) Incubation

(C) Illumination

(D) Verification

Answer: (C)

 

32. Assertion (A): Motivation is important in the process of teaching and learning.

Reason (R): Motivation is attraction towards a goal and clarifies its meaning.

Codes:

(A) Only (A) is correct and (R) is incorrect.

(B) Only (A) is correct.

(C) Only (R) is correct.

(D) Both (A) and (R) are correct.

Answer: (D)

 

33. The pioneer of functionalism is

(A) Wilhelm Wundt

(B) William James

(C) J.B. Watson

(D) Kurt Lewin

Answer: (B)

 

34. Names of different types of intelligence tests are given in List – I and examples of questions are given in List – II. Match the correct name of the test to questions.

List – I                                    List – II

a. Vocabulary test                   1. In what ways animals and plants are alike?

b. Memory test                        2. Where is Tajmahal situated?

c. Information test                  3. What is the meaning of the word “Eventually”?

d. Association test                  4. What is the mobile number of your class teacher?

5. Why are nights longer and days shorter in winter?

Codes:

       a b c d

(A) 3 5 4 1

(B) 3 1 5 2

(C) 1 4 2 5

(D) 3 4 2 1

Answer: (D)

 

35. Re-arrange the following steps of social learning theory as given by Bandura.

a. Remembering the behaviour.

b. Converting the memory into action.

c. Reinforcement of the imitated behaviour.

d. Attending to and perceiving the behaviour.

(A) a, b, d, c

(B) d, a, b, c

(C) d, a, c, b

(D) a, d, b, c

Answer: (B)

 

36. Nihar fails in the examination and attributes his failure to the framing of the faulty question paper. Which defence mechanism does he use?

(A) Projection

(B) Compensation

(C) Identification

(D) Rationalisation

Answer: (D)

 

37. Which of the following is not a characteristic of Naturalistic Inquiry?

(A) Multiple Realities

(B) Generalisation

(C) Human Relations

(D) Value Based Research

Answer: (B)

 

38. Assertion (A): Longer tests are more reliable than shorter ones.

Reason (R): Each item adds to test reliability.

Which of the following is correct?

Codes:

(A) Both (A) and (R) are correct.

(B) Only (A) is correct.

(C) Only (R) is correct.

(D) None of the (A) and (R) is correct.

Answer: (B)

 

39. Which of the following variances is not controlled or manipulated in a research design?

(A) Variance of independent variable.

(B) Variance of dependent variable.

(C) Variance of extraneous variables.

(D) Error variance.

Answer: (B)

 

40. Which of the following is not a criterion for the statement of a good research problem?

(A) Expression of relationship between/among variables.

(B) Clarity and unambiguousness.

(C) Possibility of empirical testing.

(D) Possibility of use of statistical analysis.

Answer: (D)

 

41. Which of the following variables is continuous?

(A) Attitude towards school

(B) Family size in a locality

(C) Marital status of College students

(D) Religious affiliation of workers.

Answer: (A)

 

42. Read the following statements about a laboratory experiment.

I. It has relatively complete control of extraneous variables.

II. Its results are applicable to real life situations.

Which of the following is correct?

Codes:

(A) Both I and II are correct.

(B) I is incorrect, but II is correct.

(C) Neither of I and II is correct.

(D) I is correct, but II is incorrect.

Answer: (D)

 

43. Which of the following is not correctly matched?

(A) Achievement Test – Content validity

(B) Aptitude Test – Predictive validity

(C) Reasoning Test – Content validity

(D) Personality test – Concurrent validity

Answer: (C)

 

44. Read the following two lists of items:

List – I                                    List – II

a. Historical Research             1. Current status

b. Action Research                  2. Control of variables

c. Survey Research                  3. Natural setting

d. Experimental Research       4. Local problem

5. Past oriented

Which of the following matching is correct?

Codes:

      a b c d

(A) 3 4 1 2

(B) 5 4 1 2

(C) 4 3 2 5

(D) 1 2 3 4

Answer: (B)

 

45. In the context of a Survey Research, the following steps are taken in a certain order:

1. Sampling

2. Inference

3. Data analysis

4. Data collection

Which of the following is the right order of these steps?

(A) 2, 3, 1, 4

(B) 1, 4, 3, 2

(C) 3, 2, 4, 1

(D) 4, 1, 2, 3

Answer: (B)

 

 

46. Which of the following is a measure of location?

(A) Mode

(B) Mean

(C) Percentile

(D) Standard Deviation

Answer: (C)

 

47. An investigator wants to study the vocational aspirations of visually challenged children in a wide geographical area. He should select his sample by using

(A) Sample Random sampling

(B) Stratified sampling

(C) Purposive sampling

(D) Convenient sampling

Answer: (C)

 

48. The distribution of a large number of means based on samples of the sample size selected from the same population is known as

(A) Normal distribution

(B) Sampling distribution

(C) Standard distribution

(D) Rectangular distribution

Answer: (B)

 

49. Two variables X and Y are correlated. This means that the two variables

(A) Cause variation in each other

(B) Measure the same trait

(C) Vary together

(D) Vary independently

Answer: (C)

 

50. When the questions are presented to the respondents in a face-to-face situation and the interviewer fills out the query rather than the subjects it is known as

(A) An inventory

(B) A questionnaire

(C) A schedule

(D) A test

 

Answer: (C)


 

Year Wise UGC NET Previous Year Question Papers Solved Education

Year Wise NTA UGC NET Education Solved question Papers from June 2006 till today are given below.

Download Year Wise NTA UGC NET Education Paper 2 Solved Paper
UGC NET Education Paper 2 Question Paper 2020 June
UGC NET Education Paper 2 Question Paper 2019 December
UGC NET Education Paper 2 Question Paper 2019 June
UGC NET Education Paper 2 Question Paper 2018 December
UGC NET Education Paper 2 Question Paper 2018 July
UGC NET Education Paper 2 Question Paper 2017 November
UGC NET Education Paper 2 Question Paper 2016 July
UGC NET Education Paper 2 Question Paper 2015 June
UGC NET Education Paper 2 Question Paper 2015 December
UGC NET Education Paper 2 Question Paper 2014 June
UGC NET Education Paper 2 Question Paper 2014 December
UGC NET Education Paper 2 Solved Question Paper 2013 December
UGC NET Education Paper 2 Solved Question Paper 2013 September
UGC NET Education Paper 2 Solved Question Paper 2013 June
UGC NET Education Paper 2 Solved Question Paper 2012 December
UGC NET Education Paper 2 Solved Question Paper 2012 June
UGC NET Education Paper 2 Question Paper 2011 June
UGC NET Education Paper 2 Question Paper 2011 December
UGC NET Education Paper 2 Question Paper 2010 June
UGC NET Education Paper 2 Question Paper 2010 December
UGC NET Education Paper 2 Question Paper 2009 June
UGC NET Education Paper 2 Question Paper 2009 December
UGC NET Education Paper 2 Question Paper 2008 June
UGC NET Education Paper 2 Question Paper 2008 December
UGC NET Education Paper 2 Question Paper 2007 June
UGC NET Education Paper 2 Question Paper 2007 December
UGC NET Education Paper 2 Question Paper 2006 June
UGC NET Education Paper 2 Question Paper 2006 December
UGC NET Education Paper 2 Question Paper 2005 June
UGC NET Education Paper 2 Question Paper 2005 December
UGC NET Education Paper 2 Question Paper 2004 December

We have covered the NTA UGC NET Education Paper 2 Solved Question Paper 2012 December.

If you have any questions about NTA UGC NET Education Solved Question Papers, please let us know in the comment section.

COMMENTS

Name

NTA UGC NET Adult Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Anthropology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Archaeology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Commerce Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Comparative Literature Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Comparative Study of Religions Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Computer Science and Applications Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Criminology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Defence and Strategic Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Economics Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Electronic Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET English Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Environmental Sciences Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Folk Literature Solved Question Papers,8,NTA UGC NET Forensic Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Geography Solved Question Papers,10,NTA UGC NET History Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Home Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Human Rights and Duties Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Indian Culture Solved Question Papers,10,NTA UGC NET International and Area Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Labour Welfare Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Law Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Library and Information Science Solved Question Papers,40,NTA UGC NET Linguistics Solved Question Papers,9,NTA UGC NET Management Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Mass Communication and Journalism Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Museology and Conservation Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Music Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Paper 1 Solved Question Papers,30,NTA UGC NET Performing Arts Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Philosophy Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Physical Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Political Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Population Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Psychology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Public Administration Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Social Medicine and Community Health Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Social Work Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Sociology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Tourism Administration and Management Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Tribal and Regional Languages Solved Question Papers,8,NTA UGC NET Visual Art Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Women Studies Solved Question Papers,10,UGC NET Answer Key,82,UGC NET Books,82,UGC NET Exam,99,UGC NET Question Papers With Solutions,83,UGC NET Subjects,1,UGC NET Syllabus,82,Year Wise Solved NTA UGC NET Question Papers,82,
ltr
item
My Exam Notification - Free UGC NET Guide: NTA UGC NET Education Paper 2 Solved Question Paper 2012 December
NTA UGC NET Education Paper 2 Solved Question Paper 2012 December
Looking for NTA UGC NET Education Paper 2 Solved Question Paper 2012 December? Here get Paper 2 Solved Question Paper 2012 December.
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEgBf9yItLTHm1Eqsronc9Y-2xwYAyS6X0rQZcCGWOj69i9H41QnNMzP1F8LV94naFNQeKmiQC6ORyuYzYvW3jzP1c200tD6r17JAopXP7R263trp4WrrvU4KtJMAR5jVW2R4Tb2DBSr3CzTOl8u9SizCoGZfAhG7s04HvbQBeVjedeIAM9Ro7N4a1qRsQ=w320-h192
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEgBf9yItLTHm1Eqsronc9Y-2xwYAyS6X0rQZcCGWOj69i9H41QnNMzP1F8LV94naFNQeKmiQC6ORyuYzYvW3jzP1c200tD6r17JAopXP7R263trp4WrrvU4KtJMAR5jVW2R4Tb2DBSr3CzTOl8u9SizCoGZfAhG7s04HvbQBeVjedeIAM9Ro7N4a1qRsQ=s72-w320-c-h192
My Exam Notification - Free UGC NET Guide
https://www.myexamnotification.com/2022/06/nta-ugc-net-education-paper-2-solved-question-paper-2012-december.html
https://www.myexamnotification.com/
https://www.myexamnotification.com/
https://www.myexamnotification.com/2022/06/nta-ugc-net-education-paper-2-solved-question-paper-2012-december.html
true
354141229938201693
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content