NTA UGC NET Economics Paper 2 Solved Question Paper 2013 December

Looking for NTA UGC NET Economics Paper 2 Solved Question Paper 2013 December? Here get Paper 2 Solved Question Paper 2013 December.

NTA UGC NET Economics Paper 2 Solved Question Paper 2013 December NTA UGC NET Economics Paper 2 Solved Question Paper 2013 December: To score better marks in the NTA UGC NET Economics, you should have depth knowledge of the entire subject.

You can boost your preparation by referring to NTA UGC NET Economics Question Paper 2 2013 December. It will give you information about the important chapters and concepts covered in all chapters.

You must have NTA UGC NET Economics Solved Question Papers along with the latest Economics Syllabus to enhance your semester exam preparation.

Here we provide you the complete guide on NTA UGC NET Economics Paper 2 Solved Question Paper 2013 December.

NTA UGC NET Economics Paper 2 Solved Question Paper 2013 December

NTA UGC NET Economics Solved Question Papers are the best study materials to score good marks in the Economics exam.

Practicing these NTA UGC NET Economics previous year question papers assist the students in getting a clear idea about the question paper pattern and types of questions asked in the exam.

You can check the complete NTA UGC NET Economics Paper 2 Solved Question Paper 2013 December.


1. The cost incurred by the firm in hiring labour is called as

(A) Explicit Cost

(B) Implicit Cost

(C) Marginal Cost

(D) Total Cost

Answer: (A)

 

2. The locus of Pareto Optimality in Production and Consumption is given by

(A) The Social Welfare Function

(B) The Utility Possibility Curve

(C) The Transformation Curve

(D) The Grand Utility Possibility Curve

Answer: (B)

 

3.         List – I                                                List – II

a. Tea and Coffee                               1. Veblen goods

b. Car and Petrol                                 2. Substitutes

c. Gold and Diamonds                                    3. Giffen goods

d. Ragi and Bajra                                4. Complementary

Codes:

      a b c d

(A) 2 1 3 4

(B) 2 4 1 3

(C) 4 1 2 3

(D) 4 3 1 2

Answer: (B)

 

4. Assertion (A): In the short run under perfect competition, given the market demand and market supply the industry is in equilibrium at that price which clears the market.

Reason (R): In the long run all the firms in the industry earn profit.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (C)

 

5. Put the following in chronological order on the basis of development:

i. Law of Demand

ii. Revealed Preference Analysis

iii. Indifference Curve Analysis

iv. Law of Diminishing Marginal Utility

(A) i iii ii iv

(B) i iv iii ii

(C) i ii iv iii

(D) i iii iv ii

Answer: (B)

 

6. If the monopolist incurs loss in the short run, then in the long run

a. he will go out of business

b. he will stay in business

c. he will break even

d. any of the above is possible

(A) a and b

(B) a and c

(C) a only

(D) d only

Answer: (D)

 

7. The condition of Pareto Optimality holds correct under

(A) Perfect Competition

(B) Monopolistic Competition

(C) Oligopoly

(D) Monopoly

Answer: (A)

 

8. Assertion (A): Compared to the individual supply curve, the aggregate supply curve is more elastic.

Reason (R): There is the possibility of moving between being out of the labour force and being in the labour force.

Choose amongst the following the correct answer.

Codes:

(A) (A) is correct, but (R) is not the correct explanation of (A).

(B) (A) is correct and (R) is the correct explanation of (A).

(C) (A) is correct, but (R) is incorrect.

(D) (A) is incorrect, but (R) is correct.

Answer: (B)

 

9. Assuming life cycle hypothesis, let a person starts working when he is 20 years old, works until the age of 60 and expects to die at the age of 70. If this person earns, say Rs. 1.50 lac annually when he is 20-30 years, Rs. 2 lac annually when he is 30-45 years, and Rs. 3 lac annually when he is 40- 60 years, then his life time average propensity to consume is

(A) 0.60

(B) 0.70

(C) 0.80

(D) 0.90

Answer: (C)

 

10. With reference to demand for money, match List – I with List – II:

List – I                                                                                                List – II

a. Demand for money is stable                                               1. J.M. Keynes

b. Liquidity Preference as behaviour towards risk                 2. W. Baumol

c. Inventory Theoretic Approach                                            3. James Tobin

d. No portfolio diversification                                                            4. Milton Friedman

Codes:

       a b c d

(A) 4 3 1 2

(B) 3 4 1 2

(C) 2 1 3 4

(D) 4 3 2 1

Answer: (D)

 

11. The negative relationship between the gap between actual GDP and its trend value and the difference between actual unemployment rate and its equilibrium value is called

(A) The Aggregate Supply Curve

(B) The Phillips Curve

(C) The Natural Rate of Unemployment Hypothesis

(D) Okun’s Law

Answer: (D)

 

12. It is often true that as the economy begins to recover from a recession, the unemployment rate rises because

(A) as the economy initially recovers from a recession the demand for goods and services falls, so the demand for workers falls.

(B) as the economy begins to recover from a recession, workers who were previously discouraged about their chances of finding a job begin to look for work again.

(C) as the economy begins to recover from a recession because of the errors in the way the data are collected.

(D) as the economy initially recovers from a recession, firms do not immediately increase the number of workers they hire. Firms wait to hire more individuals until they are convinced that the recovery is strong.

Answer: (B)

 

13. When additional government expenditure is financed by selling government securities, then what will be the nature of crowding out effect, given in List – I in the context of the situation given in List – II ?

List – I (Crowding out effect)                                    List – II (Situation)

a. Full                                                              1. Keynesian Range

b. Partial                                                          2. Classical Range

c. Nil                                                               3. Intermediate Range

Codes:

       a b c

(A) 2 3 1

(B) 3 1 2

(C) 1 3 2

(D) 1 2 3

Answer: (A)

 

14. Match items given in List – I with those in List – II:

List – I                                                                                                List – II

a. Equation of Exchange                                                         1. J.M. Keynes

b. Cash Balances Approach                                                    2. Irving Fisher

c. Regressive Expectation model of Demand for Money       3. W.J. Baumol

d. Square Root Formula of Demand for Money                    4. A.C. Pigou and Alfred Marshall

Codes:

       a b c d

(A) 2 4 1 3

(B) 3 2 4 1

(C) 4 3 1 2

(D) 1 3 2 4

Answer: (A)

 

15. The premise, that benefit of economic growth will reach all sections of population is called

(A) Trickle up effect

(B) Trickle down effect

(C) Take-off effect

(D) Backlash effect

Answer: (B)

 

16. In whose growth model, entrepreneur’s significance is pivotal?

(A) Keynes

(B) Schumpeter

(C) Harrod

(D) Domar

Answer: (B)

 

17. The classical model of economic development emphasises

(A) Laissez-Faire Policy

(B) Capital Accumulation

(C) Both (A) and (B)

(D) None of these

Answer: (C)

 

18. Which one of the following pairs is not correctly matched?

Author                                     Book

(A) Simon Kuznets                 Asian Drama

(B) J. Robinson                       Essays in the Theory of Economic Growth

(C) Karl Marx                         Das Kapital

(D) A.W. Lewis                      Theory of Economic Growth

Answer: (A)

 

19. What does change in economic growth?

(A) Structure of economy

(B) Mindsets of people

(C) National Income

(D) None of these

Answer: (C)

 

20. Which States/U.Ts. have been placed at first three places in Gender Development Index List 2006 made by the Government of India ?

(A) Kerala, Chandigarh, Goa

(B) Kerala, Goa, Chandigarh

(C) Chandigarh, Goa, Kerala

(D) Goa, Kerala, Chandigarh

 

Answer: (A)

 

21. Assertion (A): There is no incentive for a profit maximizing producer to supply the public goods.

Reason (R): If he produces it he is unable to exclude people from consuming it and hence he cannot charge a price.

Codes:

(A) (A) is true, but (R) is false.

(B) Both (A) and (R) are false.

(C) (A) is not correct, but (R) is correct

(D) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).

Answer: (D)

 

22. The distribution of the burden of paying a tax is called

(A) Sharing of tax burden

(B) Shifting of the tax

(C) Incidence of a tax

(D) Tax capitalization

Answer: (C)

 

23. Which one of the following is short period debt meant to meet current needs, that is filling temporary gap in budgets?

(A) Funded debt

(B) Unfunded debt

(C) Redeemable debt

(D) Irredeemable debt

Answer: (B)

 

24. Monetised deficit means

(A) Fiscal deficit less interest payments

(B) Government expenditure which is financed through the sale of adhoc treasury bills.

(C) Increase in RBI credit to Central Government.

(D) Fiscal deficit less loans and advances.

Answer: (C)

 

25. A proportionate increase in tax revenue to a proportionate increase in the tax base is called

(A) Elasticity of a tax

(B) Buoyancy of a tax

(C) Neutrality of a tax

(D) None of the above

Answer: (B)

 

26. ‘Vent for surplus approach’ is applicable to

(A) Rich countries

(B) Underdeveloped countries

(C) Oil exporting countries

(D) None of the above

Answer: (B)

 

27. According to monetary approach, a revaluation of a nation’s currency

(A) increases the nation’s demand for money.

(B) increases the nation’s supply of money

(C) reduces the nation’s demand for money

(D) reduces the nation’s supply of money

Answer: (C)

 

28. The Bretton Woods System was based on

(A) a gold standard

(B) a flexible exchange rate system

(C) a gold exchange standard

(D) none of the above

Answer: (C)

 

29. The imposition of an import tariff by a large nation

(A) usually improves the nation’s terms of trade and increases the volume of trade.

(B) worsens the nation’s terms of trade but increases the volume of trade

(C) worsens the nation’s terms of trade and reduces the volume of trade.

(D) usually improves the nation’s terms of trade but reduces the volume of trade.

Answer: (D)

 

30. The value of foreign trade multiplier will be high under the condition when

(A) marginal propensity to save is high

(B) marginal propensity to import is high

(C) there is increase in exports

(D) marginal propensity to consume domestic goods is high

Answer: (C)

 

31. Match the weight of different industry groups between List-I & List-II:

List – I                                                List – II

a. Basic goods industries                    1. 45.7

b. Capital goods industries                 2. 8.8

c. Intermediate goods industries         3. 15.7

d. Consumer goods industries                        4. 29.8

Codes:

       a b c d

(A) 1 2 3 4

(B) 2 4 3 1

(C) 3 2 1 4

(D) 1 3 4 2

Answer: (A)

 

32. Plant load factor of thermal power stations in India in recent years has been around

(A) 50 percent

(B) 60 percent

(C) 70 percent

(D) 80 percent

Answer: (C)

 

33. Which of the following is not the part of National Telecom Policy (NTP) 2012 in India?

(A) Strive to create One-Nation-One License across services and service areas.

(B) Achieve One Nation – Full Mobile number portability

(C) To work towards ‘Right to Broadband’

(D) Recognize telecom as basic goods industry

Answer: (D)

 

34. Percentage share of the manufacturing output of India in the world total is now

(A) 2.2 percent

(B) 3.9 percent

(C) 6.2 percent

(D) 7.5 percent

Answer: (A)

 

35. India’s current account deficit in Balance of Trade is mainly due to

(a) Increasing imports of oil and petroleum

(b) Increasing imports of gold and silver

(c) Increasing imports of food grains

(d) Increasing imports of iron and steel

Codes:

(A) (a), (b) and (c)

(B) (a) and (c)

(C) (a) and (b)

(D) (a) and (d)

Answer: (C)

 

36. The MRTP Act of 1969 has been

(A) replaced by Competition Act 2002

(B) merged in Industrial Policy Act of 1978

(C) replaced by Trade Union (Amendment) Act 2001

(D) merged in Industrial Policy Act of 1991

Answer: (A)

 

37. In the context of agricultural development the trickle down theory has been interpreted to suggest that

a. Growth in agriculture output without radical institutional reforms will reduce the incidence of poverty.

b. Growth in agriculture output with radical institutional reforms will reduce the incidence of poverty

c. Only radical institutional reforms can reduce the incidence of poverty.

d. Only growth in agriculture output will reduce incidence of poverty.

(A) Both a and b

(B) Both a and c

(C) b only

(D) d only

Answer: (C)

 

38. As per the latest figures of the Ministry of Agriculture the per capita per day foodgrains availability is

(A) 280 gm

(B) 440 gm

(C) 580 gm

(D) 900 gm

Answer: (A)

 

39. In which year the Kissan Credit Card System was introduced?

(A) 1978

(B) 1998

(C) 1988

(D) 2008

Answer: (B)

 

40. Assertion (A) : PL-480 grants was used to import foodgrains.

Reason (R): PL-480 grants facility was granted by Japan.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (B)

 

41. Productivity of groundnut is highest in

(A) U.S.A.

(B) Mexico

(C) India

(D) China

Answer: (A)

 

42. NAFED is a

(A) Company

(B) Non-Government Organisation

(C) Government Body

(D) Cooperative Organisation

Answer: (D)

 

43. Based on the SRS data for 2010 in India, which of the following seems to be incorrect?

(A) TFR = 2.5

(B) CDR = 7.2

(C) IMR = 48.9

(D) CBR = 24.2

Answer: (D)

 

44. Upto which census, synchronous de facto method was adopted in India wherein the census was conducted throughout the country in a single night?

(A) 1901

(B) 1931

(C) 1951

(D) 1971

Answer: (B)

 

 

45. Match the following:

Group – I                                Group – II

a. Type II error                        1. P01 × P10 = 1

b. Mean > Mode                     2. Probability of not rejecting H0 when it was not true

c. Population is homogenous  3. Positively skewed distribution

d. Time Reversal Test             4. Simple random sampling

Codes:

       a b c d

(A) 2 3 4 1

(B) 3 1 2 4

(C) 4 2 3 1

(D) 1 2 3 4

Answer: (A)

 

46. Assertion (A): For normal distribution Mean = Median = Mode.

Reason (R): Normal distribution is mesokurtic.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are correct but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is correct, but (R) is incorrect.

(D) (A) is incorrect, but (R) is correct.

Answer: (B)

 

47. Given the two regression lines estimated from given data as under:

Y = 4 + 0.4X

X = –2 + 0.9Y

Then coefficient of correlation between X and Y will be

(A) 0.4

(B) 0.5

(C) 0.6

(D) 0.8

Answer: (C)

 

48. Which of the following satisfy time reversal test but not factor reversal test ?

(A) Laspeyre’s Index No.

(B) Fisher’s Index No.

(C) Paasche’s Index No.

(D) Marshall-Edgeworth Index No.

Answer: (D)

 

49. The value of χ2 in a 3 × 5 contingency table is computed as 8.0. The Null hypothesis of no association will be tested at 5% level of significance, if this value is less than or equal to the value of χ2 from the table at degrees of freedom:

(A) 8

(B) 6

(C) 4

(D) 3

Answer: (A)

 

50. Which is a non-probability based sampling method?

(A) Systematic Sampling

(B) Stratified Random Sampling

(C) Quota Sampling

(D) Simple Random Sampling

 

Answer: (C)


 

Year Wise UGC NET Previous Year Question Papers Solved Economics

Year Wise NTA UGC NET Economics Solved question Papers from June 2006 till today are given below.

Download Year Wise NTA UGC NET Economics Solved Paper
UGC NET Economics Paper 2 Question Paper 2020 June
UGC NET Economics Paper 2 Question Paper 2019 December
UGC NET Economics Paper 2 Question Paper 2019 June
UGC NET Economics Paper 2 Question Paper 2018 December
UGC NET Economics Paper 2 Question Paper 2018 July
UGC NET Economics Paper 2 Question Paper 2017 November
UGC NET Economics Paper 2 Question Paper 2016 July
UGC NET Economics Paper 2 Question Paper 2015 June
UGC NET Economics Paper 2 Question Paper 2015 December
UGC NET Economics Paper 2 Question Paper 2014 June
UGC NET Economics Paper 2 Question Paper 2014 December
UGC NET Economics Paper 2 Question Paper 2013 September
UGC NET Economics Paper 2 Solved Question Paper 2013 December
UGC NET Economics Paper 2 Question Paper 2011 December
UGC NET Economics Paper 2 Question Paper 2010 June
UGC NET Economics Paper 2 Question Paper 2010 December
UGC NET Economics Paper 2 Question Paper 2009 June
UGC NET Economics Paper 2 Question Paper 2009 December
UGC NET Economics Paper 2 Question Paper 2008 June
UGC NET Economics Paper 2 Question Paper 2008 December
UGC NET Economics Paper 2 Question Paper 2007 June
UGC NET Economics Paper 2 Question Paper 2007 December
UGC NET Economics Paper 2 Question Paper 2006 June
UGC NET Economics Paper 2 Question Paper 2006 December
UGC NET Economics Paper 2 Question Paper 2005 June
UGC NET Economics Paper 2 Question Paper 2005 December
UGC NET Economics Paper 2 Question Paper 2004 December

We have covered the NTA UGC NET Economics Paper 2 Solved Question Paper 2013 December.

If you have any questions about NTA UGC NET Economics Solved Question Papers, please let us know in the comment section.

COMMENTS

Name

NTA UGC NET Adult Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Anthropology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Archaeology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Commerce Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Comparative Literature Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Comparative Study of Religions Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Computer Science and Applications Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Criminology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Defence and Strategic Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Economics Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Electronic Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET English Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Environmental Sciences Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Folk Literature Solved Question Papers,8,NTA UGC NET Forensic Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Geography Solved Question Papers,10,NTA UGC NET History Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Home Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Human Rights and Duties Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Indian Culture Solved Question Papers,10,NTA UGC NET International and Area Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Labour Welfare Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Law Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Library and Information Science Solved Question Papers,40,NTA UGC NET Linguistics Solved Question Papers,9,NTA UGC NET Management Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Mass Communication and Journalism Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Museology and Conservation Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Music Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Paper 1 Solved Question Papers,30,NTA UGC NET Performing Arts Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Philosophy Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Physical Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Political Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Population Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Psychology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Public Administration Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Social Medicine and Community Health Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Social Work Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Sociology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Tourism Administration and Management Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Tribal and Regional Languages Solved Question Papers,8,NTA UGC NET Visual Art Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Women Studies Solved Question Papers,10,UGC NET Answer Key,82,UGC NET Books,82,UGC NET Exam,99,UGC NET Question Papers With Solutions,83,UGC NET Subjects,1,UGC NET Syllabus,82,Year Wise Solved NTA UGC NET Question Papers,82,
ltr
item
My Exam Notification - Free UGC NET Guide: NTA UGC NET Economics Paper 2 Solved Question Paper 2013 December
NTA UGC NET Economics Paper 2 Solved Question Paper 2013 December
Looking for NTA UGC NET Economics Paper 2 Solved Question Paper 2013 December? Here get Paper 2 Solved Question Paper 2013 December.
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiPGxTda0Kx5_8O2NvkbD9TXulbdLEVBnvOYuS_HRWJKcYRnTk2y_57cDPwalmvfPOq-IPjm0SmZhSrPrjPy0oPkL2koyRbKrRcQIX5x6w2SRZReDvm83CrStkeiZCi0RuCeqapqzUcc9wnidHV0nffheH_THBK085IX3MVAbFFajcj5OjaeWAx31WZzA=w320-h192
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiPGxTda0Kx5_8O2NvkbD9TXulbdLEVBnvOYuS_HRWJKcYRnTk2y_57cDPwalmvfPOq-IPjm0SmZhSrPrjPy0oPkL2koyRbKrRcQIX5x6w2SRZReDvm83CrStkeiZCi0RuCeqapqzUcc9wnidHV0nffheH_THBK085IX3MVAbFFajcj5OjaeWAx31WZzA=s72-w320-c-h192
My Exam Notification - Free UGC NET Guide
https://www.myexamnotification.com/2022/05/nta-ugc-net-economics-paper-2-solved-question-paper-2013-december.html
https://www.myexamnotification.com/
https://www.myexamnotification.com/
https://www.myexamnotification.com/2022/05/nta-ugc-net-economics-paper-2-solved-question-paper-2013-december.html
true
354141229938201693
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content