NTA UGC NET Defence and Strategic Studies Paper 3 Solved Question Paper 2013 September

Looking for NTA UGC NET Defence and Strategic Studies Paper 3 Solved Question Paper 2013 September? Here get Paper 3 Solved Paper 2013 September.

 NTA UGC NET Defence and Strategic Studies Paper 3 Solved Question Paper 2013 SeptemberNTA UGC NET Defence and Strategic Studies Paper 3 Solved Question Paper 2013 September: To score better marks in the NTA UGC NET Defence and Strategic Studies, you should have depth knowledge of the entire subject.

You can boost your preparation by referring to NTA UGC NET Defence and Strategic Studies Paper 3 Question Paper 2013 September. It will give you information about the important chapters and concepts covered in all chapters.

You must have NTA UGC NET Defence and Strategic Studies Solved Question Papers along with the latest Defence and Strategic Studies Syllabus to enhance your semester exam preparation.

Here we provide you the complete guide on NTA UGC NET Defence and Strategic Studies Paper 3 Solved Question Paper 2013 September.

NTA UGC NET Defence and Strategic Studies Paper 3 Solved Question Paper 2013 September

NTA UGC NET Defence and Strategic Studies Paper 3 Solved Question Papers are the best study materials to score good marks in the Defence and Strategic Studies exam.

Practicing these NTA UGC NET Defence and Strategic Studies Paper 3 previous year question papers assist the students in getting a clear idea about the question paper pattern and types of questions asked in the exam.

You can check the complete NTA UGC NET Defence and Strategic Studies Paper 3 Solved Question Paper 2013 September.


1. Who was the Cartographer who demarcated the borders of India and Pakistan?

(A) Radcliffe

(B) Mac Mohan

(C) Mountbatten

(D) P. Lawrence

Answer: (A)

 

2. Arrange in sequence with descending order of shares of arms sales of major arms producing countries.

(A) USA, France, Germany, UK, Italy

(B) USA, UK, France, Italy, Germany

(C) France, Germany, UK, USA, Italy

(D) UK, Germany, France, USA, Italy

Answer: (B)

 

3. India’s TRI-service command is located at

(A) Vishakhapattanam

(B) Port Blair

(C) Lakhshadweep

(D) Goa

Answer: (B)

 

4. On which river was the Salal Dam Agreement signed between India and Pakistan?

(A) Chenab

(B) Indus

(C) Jhelum

(D) Sutlej

Answer: (A)

 

5. Which of the following set of activities encompasses the process of drug trafficking?

(A) Cultivation, manufacture and sale of illegal drugs

(B) Purchase, packing and distribution of illegal drugs

(C) Manufacturing of illegal drugs only

(D) Covers distribution and sale of illegal drugs

Answer: (A)

 

6. Exclusive Economic Zone (EEZ) from its coastline is

(A) 200 kms

(B) 200 nautical miles

(C) 120 nautical miles

(D) 120 kms

Answer: (B)

 

7. Panchsheel Agreement was signed between

(A) India and Bangladesh

(B) Pakistan and Afghanistan

(C) India and China

(D) India and Tibet

Answer: (C)

 

8. Who has propounded the Decision making theory?

(A) Mortan Kaplan

(B) Hans J. Margenthau

(C) Barry Buzan

(D) John Burton

Answer: (D)

 

9. Which one of the following approach is not supported by Liberals?

(A) Balance of Power

(B) Collective security

(C) Arms control

(D) Disarmament

Answer: (A)

 

10. Which one of the following is not the intangible sources of power of a nation – state?

(A) National Image

(B) Public support

(C) Access to resources

(D) Leadership

Answer: (C)

 

11. Military operation launched by security forces to flush out Sikh militants from Golden Temple was named as

(A) Operation Vijay

(B) Operation Pawan

(C) Operation Blue Star

(D) Operation Cobra

Answer: (C)

 

12. Who was the British Prime Minister, when India got its independence on 15th August, 1947?

(A) Lord Chamberlain

(B) Harold Wilson

(C) Clement Atlee

(D) Winston Churchill

Answer: (C)

 

13. Which one of the following is not the irredentism?

(A) Kurdish in Iran and Iraq

(B) Nagas in India and Myanmar

(C) Baluch in Iran and Pakistan

(D) Jews in Israel and Germany

Answer: (D)

 

14. With which of the following countries does India share its maximum border?

(A) Nepal

(B) Pakistan

(C) Bangladesh

(D) China

Answer: (C)

 

15. Who wrote the book ‘India’s-China War’?

(A) Nevelle Maxwell

(B) L.P. Sen

(C) B.M. Kaul

(D) B.N. Mullick

Answer: (A)

 

16. Match the type of nuclear weapons with their countries:

a. Jericho III                i. Pakistan

b. Shaheen                   ii. Israel

c. Agni IV                   iii. China

d. DF-31                     iv. India

Codes:

       a b c d

(A) ii i iv iii

(B) i iv iii ii

(C) iv ii iii i

(D) iii ii i iv

Answer: (A)

 

17. Identify the correct sequence of N.S.A. in India in a chronological order.

(A) M.K. Narayanan, J.N. Dixit, Brijesh Mishra, Shiv Shankar Menon

(B) Brijesh Mishra, J.N. Dixit, M.K. Narayanan, Shiv Shankar Menon

(C) Shiv Shankar Menon, M.K. Narayanan, Brijesh Mishra, J.N. Dixit

(D) J.N. Dixit, Brijesh Mishra, M.K. Narayanan, Shiv Shankar Menon

Answer: (B)

 

18. What is Khmer Rouge?

(A) Afghan Rebel group

(B) Cambodian Radical group

(C) Burmese Insurgency group

(D) Philippines Terrorist group

Answer: (B)

 

19. In which of the following State is ‘Teen Bigha’ located?

(A) West Bengal

(B) Bihar

(C) Meghalaya

(D) Sikkim

Answer: (A)

 

20. Name of TE Laurence is associated with

(A) Psychological warfare

(B) Guerrilla warfare

(C) Biological warfare

(D) Trench warfare

 

Answer: (B)

 

21. Who was the author of a book titled ‘Untold Story’?

(A) Gen. B.M. Kaul

(B) K. Subramaniyam

(C) Gen. Sundarji

(D) Jaswant Singh

Answer: (A)

 

22. Name the current Secretary General of U.N.O.

(A) U. Thant

(B) Butros Butros Ghali

(C) Ban ki Moon

(D) Julia Gillard

Answer: (C)

 

23. Internal conflict between Tamils and Sinhalese communities in Sri Lanka is seen as

(A) Political Revolution

(B) Communal violence

(C) Ethnic assertion

(D) Democratic movement

Answer: (C)

 

24. Which of the following is a landlocked country?

(A) Kenya

(B) South Africa

(C) Botswana

(D) Mozambique

Answer: (C)

 

25. Match the following in respect of UN organs and responsibilities:

Organs                                                 Responsibilities

a. Security Council                              i. Coordinate economic and social welfare programmes

b. General Assembly                           ii. Non compulsory jurisdiction on cases brought by States

c. Economic and Social Council         iii. Decides on enforcement measures

d. International Court of Justice         iv. Debate any topic within Charter’s purview

Codes:

       a b c d

(A) i iv ii iii

(B) iii i ii iv

(C) ii iii iv i

(D) iii iv i ii

Answer: (D)

 

26. In relation to Intergovernmental organizations mark the correct option.

Assertion (A): War is caused by economic deprivation.

Reason (R): In long run, economic disparities will lessen and war will be eliminated.

Codes:

(A) (A) is true, but (R) is false.

(B) (A) is false, but (R) is true.

(C) Both (A) and (R) are true.

(D) Both (A) and (R) are false.

Answer: (C)

 

27. Match the following:

Arms Control Agreements                              Years

a. Start II                                                         i. 1992

b. Open Skies Treaty                                       ii. 1996

c. CTBT                                                          iii. 1993

d. NPT                                                            iv. 1968

Codes:

       a b c d

(A) i iv iii ii

(B) ii i iv iii

(C) iv iii i ii

(D) iii i ii iv

Answer: (D)

 

28. Identify the following agreements in their descending chronological order and choose the appropriate code:

(A) Tashkent Agreement, Panchsheel Agreement, Lahore Declaration, Shimla Agreement

(B) Panchsheel Agreement, Tashkant Agreement, Shimla Agreement, Lahore Declaration

(C) Lahore Declaration, Panchsheel Agreement, Shimla Agreement, Tashkent Agreement

(D) Tashkent Agreement, Shimla Agreement, Panchsheel Agreement, Lahore Declaration

Answer: (B)

 

29. ‘Geronimo’ was the code name given to which of the following individual by US administration?

(A) Col Gaddafi

(B) Saddam Hussain

(C) Bin Laden

(D) Mustafa Abu al-Yazid

Answer: (C)

 

30. The term ‘War Strategy’ can be defined as

(A) The art of projecting and directing a campaign.

(B) The method by which a commander seeks to bring his enemy to battle.

(C) An art of mobilising and directing the resources to safeguarding and promoting one’s own interests.

(D) It is the science of utilising armed forces.

Answer: (C)

 

31. The Indian Space Programme began in the year

(A) 1960

(B) 1962

(C) 1964

(D) 1969

Answer: (B)

 

32. The Indian name of Russian MIG-29 is

(A) Baaz

(B) Crow

(C) Peacock

(D) None of the above

Answer: (D)

 

33. Which of the following elements does not contribute to the escalation of defence expenditure?

(A) Existence of military-industrial complex

(B) Arms Race

(C) Modernisation programmes

(D) Defence-budgeting process

Answer: (D)

 

34. Which one of the following is not the IMF goals of structural adjustment programs?

(A) Improve public-sector efficiency

(B) Overvalued currency

(C) Achieve balance of payments and fiscal equilibrium

(D) Stimulate growth potential of the private sector

Answer: (B)

 

35. R.M.A. stands for

(A) Regional Maritime Agreement

(B) Regional Military Association

(C) Revolution in Military Affairs

(D) Revolution in Maritime Affairs

Answer: (C)

 

36. Falkland war was fought between

(A) Argentina and Britain

(B) France and Germany

(C) Mexico and USA

(D) China and Japan

Answer: (A)

 

37. Mediation is a part of

(A) Efforts to end the war

(B) Peace building

(C) Amicable settlement of dispute

(D) Conflict prevention

Answer: (C)

 

38. Coco Islands, presently under Myanmar is being militarized with the help of

(A) Indonesia

(B) China

(C) Malaysia

(D) India

Answer: (B)

 

39. Which of the following is the last country to join SAARC?

(A) Myanmar

(B) Afghanistan

(C) Maldives

(D) East Timor

Answer: (B)

 

40. Match the following theorist (List – I) with the theories they propounded (List – II) and choose the appropriate code:

List – I                                                                        List – II

a. MacKinder                                                              i. Organic Theory of State

b. Carl Haushofer                                                        ii. Sea Power Theory

c. Alfred Mahan                                                          iii. Heartland Theory

d. Ratzel                                                                      iv. Theory of Geopolitics

Codes:

        a b c d

(A) iv iii i ii

(B) i ii iii iv

(C) ii iv i iii

(D) iii iv ii i

Answer: (D)

 

41. Proxy War is

(A) Irregular warfare between nations

(B) Civil war within a nation

(C) War between paramilitary and regular forces

(D) None of the above

Answer: (D)

 

42. Which Indian Institution has given a call for opening negotiations on universal treaties and conventions for a total ban on all nuclear tests?

(A) Gandhi Peace Foundation

(B) Nehru Memorial Foundation

(C) Rajiv Memorial Initiative

(D) Hindustani Andolan

Answer: (C)

 

43. “For developing nation, security is development. Without development there can be no security” is a statement attributed to

(A) President Eisenhower

(B) Robert MacNamara

(C) John Foster Dulles

(D) Henry Kissinger

Answer: (B)

 

44. Which is India’s first Naval Air Station?

(A) INS Chakra

(B) INS Shakti

(C) INS Hansa

(D) INS Garuda

Answer: (D)

 

45. ‘New Moore’ island dispute is between

(A) Bangladesh – Burma

(B) India – Bangladesh

(C) Sri Lanka – India

(D) China – Japan

Answer: (B)

 

46. RMA (Revolution in Military Affairs) takes place whenever

(A) New technology is incorporated in consideration of likely war.

(B) New technology and doctrine are incorporated in considerations of likely war.

(C) New technology, doctrine and organizations are incorporated in consideration of likely war.

(D) Major powers incorporate all three of them in their policy formulations of likely war.

Answer: (D)

 

47. Which one of the following is correct elements of sea power proposed by A.T. Mahan?

(A) Maritime security, governance, population, industrial development, aptitude, length of coast

(B) Foreign relations, national economy, national policy, naval capability, governance

(C) Resources, Population, Aptitude, length of the coast, nature of coast, Government policy

(D) Nature of coast, National policy, Population, Aptitude, Defence policy, maritime security

Answer: (C)

 

48. Problems of ‘Chakma Refugee’ refers to the issue related to

(A) India – Bangladesh

(B) India – Sri Lanka

(C) India – Afghanistan

(D) India – Tibet

Answer: (A)

 

49. ‘Camp David’ accord was a Peace agreement between

(A) Egypt – Israel

(B) Jordan – Israel

(C) Lebanon – Israel

(D) Palestine – Israel

Answer: (A)

 

50. The concept of collective security implies

(A) Machinery for joint action

(B) Arrangement among nationstates

(C) Principle of ‘one for all and all for one’.

(D) Joint action against an adversary

Answer: (C)

 

51. Which one of the following is not the means of Pacific Settlement of disputes?

(A) Economic sanctions

(B) Negotiations

(C) Mediations

(D) Good offices

Answer: (A)

 

52. Choose the appropriate code of Assertion and Reason:

Assertion (A): The President of India is only the formal head of the executive.

Reason (R): He has to exercise all his functions in accordance with the advice of the Council of Ministers.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are not true.

(B) Both (A) and (R) are true.

(C) (A) is true and (R) is false.

(D) (R) is true and (A) is false.

Answer: (B)

 

53. Assertion (A): Economic globalization means new ideas and technology are rapidly transmitted to states and individuals around the world.

Reason (R): Under economic globalization, an economic elite will emerge as most powerful, leaving the rest behind.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true.

(B) Both (A) and (R) are false.

(C) (A) is true and (R) is false.

(D) (A) is false but (R) is true.

Answer: (A)

 

54. In which year economic liberalization introduced in India?

(A) 1973

(B) 1985

(C) 1991

(D) 2001

Answer: (C)

 

55. Teeth & Tail ratio means

(A) Ratio between logistic persons and fighting forces

(B) Ratio between weapons and equipments

(C) Ratio between men and material

(D) Ratio between active forces and reserved force

Answer: (A)

 

56. Arrange the following group of battles of W.W. II in chronological descending order:

(A) Battle of France, Battle of Gazala line, Battle of Britain, Battle of Lyte Gulf

(B) Battle of France, Battle of Britain, Battle of Gazala line, Battle of Lyte Gulf

(C) Battle of Britain, Battle of Gazala line, Battle of France, Battle of Lyte Gulf

(D) Battle of Gazala line, Battle of Lyte Gulf, Battle of Britain, Battle of France

Answer: (Wrong question)

 

57. Arrange the following Supreme Commander of Indian Armed Forces in chronological ascending order:

(A) Pratibha Devi Singh Patil, A.P.J. Abdul Kalam, K.R. Narayanan, Giani Zail Singh

(B) Giani Zail Singh, A.P.J. Abdul Kalam, K.R. Narayanan, Pratibha Devi Singh Patil

(C) K.R. Narayanan, Giani Zail Singh, A.P.J. Abdul Kalam, Pratibha Devi Singh Patil

(D) A.P.J. Abdul Kalam, Pratibha Devi Singh Patil, Giani Zail Singh, K.R. Narayanan

Answer: (Wrong question)

 

58. Which is not the part of organic theory of State?

(A) Childhood stage

(B) Stability stage

(C) Maturity stage

(D) Decline and Decay stage

Answer: (B)

 

59. A Secular State means

(A) People are not allowed to follow any religion

(B) People following only one religion are allowed to live in the State.

(C) People are forced to follow a particular religion only.

(D) State does not patronise or favour any religion.

Answer: (D)

 

60. Which is the major source energy in India?

(A) Nuclear Energy

(B) Thermal Energy

(C) Solar Energy

(D) Hydal Energy

Answer: (B)

 

61. Which of the following State do not have a common border with Pakistan?

(A) Jammu & Kashmir

(B) Himachal Pradesh

(C) Rajasthan

(D) Gujarat

Answer: (B)

 

62. The main emphasis of the Shimla Agreement of 1972 signed between India and Pakistan was

(A) Both countries will sign bilateral trade.

(B) Both countries will have joint army exercises.

(C) Both countries will solve their disputes bilaterally.

(D) Both countries will have faith in the United Nations.

Answer: (C)

 

63. Match the following books (List – I) with their respective authors (List – II) and choose the appropriate code:

List – I                                                                                    List – II

a. Himalayan Blunder                                                             i. Karl Deutsch

b. Makers of Modern Strategy                                                ii. A.P.J. Abdul Kalam

c. Conflict and Communication                                              iii. E.M. Earle

d. Vision 2020                                                                        iv. J.P. Dalvi

Codes:

       a b c d

(A) i iii iv ii

(B) iii i ii iv

(C) ii iv iii i

(D) iv iii i ii

Answer: (D)

 

64. Match the terrorist groups with their location of operations:

a. Al Qaeda                                         i. Lebanon

b. Abu Nidal Organization                 ii. Afghanistan, Pakistan and Iran

c. Hamas                                             iii. Iraq, Lebanon, Palestinian

d. Hezbollah                                        iv. Israel, West Bank, Gaza strip

Codes:

        a b c d

(A) iii i ii iv

(B) i ii iv iii

(C) iv iii i ii

(D) ii iii iv i

Answer: (D)

 

65. Arrange in descending order in respect of length of International border, India sharing with her neighbouring countries:

(A) China – Pakistan – Bangladesh – Myanmar

(B) Pakistan – China – Myanmar – Bangladesh

(C) Myanmar – Pakistan – China – Bangladesh

(D) Bangladesh – China – Pakistan – Myanmar

Answer: (D)

 

66. The abbreviation ‘CSCE’ stands for

(A) Common Security and Common Economic Growth

(B) Conference on Security and Co-operation in Europe

(C) Collective System of Cooperation on Environment

(D) Collective Security in Conservation of Energy

Answer: (B)

 

67. Which one of the following is not the limited war?

(A) World War I

(B) Vietnam War

(C) The Korean War

(D) 1991 Gulf War

Answer: (A)

 

68. Which of the following country does not share land border with India?

(A) Nepal

(B) Bangladesh

(C) Bhutan

(D) Sri Lanka

Answer: (D)

 

69. Which one of the following has not supported the radicalism/dependent theory?

(A) Hobson

(B) Kant

(C) Wallerstein

(D) Lenin

Answer: (B)

 

70. McMahon line is a border demarcation between

(A) India – Burma

(B) India – Pakistan

(C) India – China

(D) China – Pakistan

 

Read the following passage and answer the given questions based on your understanding of the passage:

Deterrence is a type of influence. Its purpose is essentially negative i.e. to dissuade an adversary from certain undertakings. It is practiced by threatening to impose punishment. In international relations (as well as in other forms of human interaction) deterrence is an old and widely understood method of influence. Punitive threats have been particularly utilized in the field of diplomacy because relations among States are frequently governed by military factors. In this latter respect, then, deterrence is a type of military policy practiced by governments for the purpose of preventing hostile action by other States. These policies have gained greater currency, more elaborate conceptual development and more explicit military implementation with the advent of nuclear weapons and rapid means of delivery.

Answer: (C)

 

71. Deterrence is a kind of

(A) Terror

(B) Influence

(C) Diplomacy

(D) Slogan

Answer: (B)

 

72. Relations between States are normally governed by

(A) Economic factors

(B) Military factors

(C) Strategic factors

(D) Diplomatic factors

Answer: (B)

 

73. The essential purpose of deterrence is to

(A) Persuade the adversary

(B) Dissuade the adversary

(C) Encourage friends

(D) Discourage friends

Answer: (B)

 

74. Policy of deterrence gained currency only after the invention of

(A) Nuclear weapons

(B) Delivery systems

(C) Nuclear weapons and means of delivery

(D) ABC weapons

Answer: (C)

 

75. The theory of deterrence is quite old in

(A) Intra-State relations

(B) Inter-state relations

(C) Policy formulations

(D) Threat perception

 

Answer: (B)


 

Year Wise UGC NET Previous Year Question Papers Solved Defence and Strategic Studies Paper 3

The old UGC NET Examination paper-3 in Defence and Strategic Studies are of descriptive type till December 2011.

The paper-3 becomes objective type from June 2012 to November 2017. From July 2018 onward, the paper-3 was stopped and becomes the part of the paper-2 itself.

So, the old questions paper-3 from June 2012 to November 2017 which were of objective type (multiple choice questions) can be used by the UGC NET aspirants for their better preparation for the paper-2.

Year Wise NTA UGC NET Defence and Strategic Studies Paper 3 Solved question Papers are given below.

Download Year Wise NTA UGC NET Defence and Strategic Studies Paper 3 Solved Paper
UGC NET Defence and Strategic Studies Paper 3 Question Paper 2017 November
UGC NET Defence and Strategic Studies Paper 3 Question Paper 2016 July
UGC NET Defence and Strategic Studies Paper 3 Question Paper 2015 June
UGC NET Defence and Strategic Studies Paper 3 Question Paper 2015 December
UGC NET Defence and Strategic Studies Paper 3 Question Paper 2014 June
UGC NET Defence and Strategic Studies Paper 3 Question Paper 2014 December
NTA UGC NET Defence and Strategic Studies Paper 3 Solved Question Paper 2013 September

We have covered the NTA UGC NET Defence and Strategic Studies Paper 3 Solved Question Paper 2013 September.

If you have any questions about NTA UGC NET Defence and Strategic Studies Paper 3 Solved Question Papers, please let us know in the comment section.

COMMENTS

Name

NTA UGC NET Adult Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Anthropology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Archaeology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Commerce Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Comparative Literature Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Comparative Study of Religions Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Computer Science and Applications Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Criminology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Defence and Strategic Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Economics Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Electronic Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET English Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Environmental Sciences Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Folk Literature Solved Question Papers,8,NTA UGC NET Forensic Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Geography Solved Question Papers,10,NTA UGC NET History Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Home Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Human Rights and Duties Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Indian Culture Solved Question Papers,10,NTA UGC NET International and Area Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Labour Welfare Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Law Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Library and Information Science Solved Question Papers,40,NTA UGC NET Linguistics Solved Question Papers,9,NTA UGC NET Management Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Mass Communication and Journalism Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Museology and Conservation Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Music Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Paper 1 Solved Question Papers,30,NTA UGC NET Performing Arts Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Philosophy Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Physical Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Political Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Population Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Psychology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Public Administration Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Social Medicine and Community Health Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Social Work Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Sociology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Tourism Administration and Management Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Tribal and Regional Languages Solved Question Papers,8,NTA UGC NET Visual Art Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Women Studies Solved Question Papers,10,UGC NET Answer Key,82,UGC NET Books,82,UGC NET Exam,99,UGC NET Question Papers With Solutions,83,UGC NET Subjects,1,UGC NET Syllabus,82,Year Wise Solved NTA UGC NET Question Papers,82,
ltr
item
My Exam Notification - Free UGC NET Guide: NTA UGC NET Defence and Strategic Studies Paper 3 Solved Question Paper 2013 September
NTA UGC NET Defence and Strategic Studies Paper 3 Solved Question Paper 2013 September
Looking for NTA UGC NET Defence and Strategic Studies Paper 3 Solved Question Paper 2013 September? Here get Paper 3 Solved Paper 2013 September.
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEhFQMW4e2QeLKGEXBFZsR_s3HN7iWKCiLHSb91rZugo1BAR1CIgi75pzRz2vG4xq5qkq9VGDk7B96JuBMRpTqnvo6bOmY3dTgP_kQriCZ2X87LOr7d69_Slx5cEzAP1BK-CrDquUkJT_-bGi-Fo9FqDkWaoMpQagOvywUzC8V8JgOTkt_CC5DtD3soX9A=w320-h192
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEhFQMW4e2QeLKGEXBFZsR_s3HN7iWKCiLHSb91rZugo1BAR1CIgi75pzRz2vG4xq5qkq9VGDk7B96JuBMRpTqnvo6bOmY3dTgP_kQriCZ2X87LOr7d69_Slx5cEzAP1BK-CrDquUkJT_-bGi-Fo9FqDkWaoMpQagOvywUzC8V8JgOTkt_CC5DtD3soX9A=s72-w320-c-h192
My Exam Notification - Free UGC NET Guide
https://www.myexamnotification.com/2022/05/nta-ugc-net-defence-and-strategic-studies-paper-3-solved-question-paper-2013-september.html
https://www.myexamnotification.com/
https://www.myexamnotification.com/
https://www.myexamnotification.com/2022/05/nta-ugc-net-defence-and-strategic-studies-paper-3-solved-question-paper-2013-september.html
true
354141229938201693
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content