NTA UGC NET Defence and Strategic Studies Paper 3 Solved Question Paper 2013 June

Looking for NTA UGC NET Defence and Strategic Studies Paper 3 Solved Question Paper 2013 June? Here get Paper 3 Solved Question Paper 2013 June.

 NTA UGC NET Defence and Strategic Studies Paper 3 Solved Question Paper 2013 JuneNTA UGC NET Defence and Strategic Studies Paper 3 Solved Question Paper 2013 June: To score better marks in the NTA UGC NET Defence and Strategic Studies, you should have depth knowledge of the entire subject.

You can boost your preparation by referring to NTA UGC NET Defence and Strategic Studies Paper 3 Question Paper 2013 June. It will give you information about the important chapters and concepts covered in all chapters.

You must have NTA UGC NET Defence and Strategic Studies Solved Question Papers along with the latest Defence and Strategic Studies Syllabus to enhance your semester exam preparation.

Here we provide you the complete guide on NTA UGC NET Defence and Strategic Studies Paper 3 Solved Question Paper 2013 June.

NTA UGC NET Defence and Strategic Studies Paper 3 Solved Question Paper 2013 June

NTA UGC NET Defence and Strategic Studies Paper 3 Solved Question Papers are the best study materials to score good marks in the Defence and Strategic Studies exam.

Practicing these NTA UGC NET Defence and Strategic Studies Paper 3 previous year question papers assist the students in getting a clear idea about the question paper pattern and types of questions asked in the exam.

You can check the complete NTA UGC NET Defence and Strategic Studies Paper 3 Solved Question Paper 2013 June.


1. Which one is not fundamental element of a State?

(A) Territory

(B) Resources

(C) Government

(D) Population

Answer: (B)

 

2. Match the following in respect of theories and key actors:

List – I                                                List – II

(a) Liberalism                          (i) International Organizations and States

(b) Realism                              (ii) International System and States

(c) Radicalism                         (iii) Social Classes and International Elites

(d) Constructivism                  (iv) Individuals and Collective Identities

Codes:

       (a) (b) (c) (d)

(A) (iii) (i) (iv) (ii)

(B) (i) (ii) (iii) (iv)

(C) (iv) (ii) (i) (iii)

(D) (ii) (iii) (iv) (i)

Answer: (B)

 

3. Match the names of the Army Chief (Table-I) with their respective war fought under their general ship (Table II) and choose the appropriate codes.

Table – I                                  Table – II

(a) PS Thapar                          (i) 1965 war

(b) JN Chaudhuri                    (ii) 1962 war

(c) KM Cariappa                     (iii) Bangladesh liberation war

(d) SHFJ Manekshaw                         (iv) Indo-Pak war on Kashmir

Codes:

       (a) (b) (c) (d)

(A) (ii) (i) (iv) (iii)

(B) (iii) (ii) (i) (iv)

(C) (iv) (i) (iii) (ii)

(D) (iii) (ii) (iv) (i)

Answer: (A)

 

4. Bhutan shares international border with which of the following group of countries?

(A) China, Nepal, India, Bangladesh

(B) Bangladesh, Nepal, China

(C) China and India

(D) China and Bangladesh

Answer: (C)

 

5. Which of the following is symbolic to Sino-Pak nexus?

(A) Lhasa-Golmo Rail Link

(B) Karakoram Highway

(C) Ledo Road

(D) Gartok Air Base

Answer: (B)

 

6. Which Strait on the globe has the maximum flow of oil transport?

(A) Beb-el-mandeb

(B) Strait of Malacca

(C) Strait of Hormuz

(D) Suez Canal

Answer: (C)

 

7. Assertion (A): Because of globalization the sovereignty principle has been eroding considerably.

Reason (R): The expenditure on fencing of international borders in recent time has been increased enormously.

Codes:

(A) Both (A) & (R) are true, but (R) is contradictory to (A).

(B) (A) is true, but (R) is false.

(C) Both (A) and (R) are false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (A)

 

8. Assertion (A): A State refrains from taking aggressive action using its first strike capability because of the concept of MAD.

Reason (R): If opponent has second strike capability, the deterrence can be successful.

Codes:

(A) (A) is true, but (R) is false.

(B) (A) and (R) both are correct and (R) is the proper explanation of (A).

(C) (A) and (R) both are correct, but (R) is not the proper explanation of the (A).

(D) Both (A) and (R) are false.

Answer: (B)

 

9. Match the Table – I and Table – II related to Major Arms Control Agreements and Years.

Table – I                                                                                  Table – II

(a) Chemical Weapons Convention                                        (i) 1996

(b) ASEAN Nuclear Weapon Free Zone Treaty                     (ii) 1999

(c) Antipersonnel Landmines Treaty                                      (iii) 1990

(d) Treaty on Conventional Armed Forces in Europe            (iv) 1993

Codes:

       (a) (b) (c) (d)

(A) (iv) (i) (ii) (iii)

(B) (i) (iii) (ii) (iv)

(C) (iii) (ii) (iv) (i)

(D) (iii) (ii) (i) (iv)

Answer: (A)

 

10. Assertion (A): Non-alignment still continues to be an option as independent foreign policy of a country.

Reason (R): Non-alignment is still relevant in contemporary scenario.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the logical conclusion of (A).

(B) Both (A) and (R) are false and(R) is the logical conclusion of(A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (A)

 

11. Which of the following statements is not applicable to the traditional concept of National Security?

(A) It is a State-centric.

(B) It emphasizes power in military sense.

(C) It defines security in terms of external threats.

(D) It emphasizes the security of individuals.

Answer: (D)

 

12. The four elements of the State are

(A) Population, Territory, Army and Sovereignty

(B) Government, Population, Sovereignty and President

(C) Population, Territory, Government and Sovereignty

(D) Population, Bureaucracy, Government and Territory

Answer: (C)

 

13. Three of the following thinkers belong to a particular school of thought. Identify the person, who is NOT in this group.

(A) H.J. MacKinder

(B) Alfred Mahan

(C) E.B. Haas

(D) Nicholas Spykmann

Answer: (C)

 

14. “Operation PARAKRAM” refers to military deployment at

(A) India-China Border

(B) India-Bangladesh Border

(C) India-Pakistan Border

(D) India-Sri Lanka Oceanic region

Answer: (C)

 

15. Match the following events (Table-I) with the year of their occurrence (Table-II) and choose the appropriate code.

Table– I                                                                       Table – II

(a) Glassboro Summit between US & Soviet             (i) 1972

(b) SALT-1                                                                 (ii) 1992-93

(c) Disintegration of Soviet Union                             (iii) 1967

(d) Iraqi invasion of Kuwait                                       (iv) 1990

Codes:

       (a) (b) (c) (d)

(A) (ii) (i) (iv) (iii)

(B) (i) (iv) (ii) (iii)

(C) (iii) (i) (ii) (iv)

(D) (iii) (i) (iv) (ii)

Answer: (C)

 

16. Match the following books (Table-I)with their respective authors (Table-II) and choose the appropriate code.

Table – I                                              Table – II

(a) Himalayan Blunder                        (i) J.L. Nehru

(b) India China War                            (ii) Stephen Cohen

(c) Discovery of India                         (iii) Neville Maxwell

(d) India: The Emerging Power          (iv) J.P. Dalvi

Codes:

       (a) (b) (c) (d)

(A) (iv) (iii) (ii) (i)

(B) (iv) (iii) (i) (ii)

(C) (iii) (ii) (i) (iv)

(D) (ii) (iv) (iii) (i)

Answer: (B)

 

17. “The desert was tactician’s paradise but Quartermaster’s hell.” Relate the statement with the concerned military campaign:

(A) The Burmese Campaign

(B) The Battle of Kasserine Pass

(C) The North African Campaign

(D) The Battle of Hydaspes (326 B.C.)

Answer: (C)

 

18. Match the following military leaders with battles in Indian Military History.

(a) Battle of Khanwa              (i) Alexander

(b) Battle of Hydaspes            (ii) Babar

(c) Battle of Tarain                  (iii) Rana Sanga

(d) Battle of Panipat I                         (iv) Prithviraj Chauhan

Codes:

       (a) (b) (c) (d)

(A) (iii) (iv) (i) (ii)

(B) (i) (iii) (iv) (ii)

(C) (ii) (iii) (i) (iv)

(D) (iii) (i) (iv) (ii)

Answer: (D)

 

19. Choose the appropriate code for the following treaties in their ascending chronological order.

(A) Partial Test Ban Treaty; Outer Space Treaty, Non-proliferation Treaty; Threshold Test Ban Treaty

(B) Outer Space Treaty, Non-proliferation Treaty, Partial Test Ban Treaty, Threshold Test Ban Treaty

(C) Non-proliferation Treaty, Outer Space Treaty, Partial Test Ban Treaty; Threshold Test Ban Treaty

(D) Threshold Test Ban Treaty, Outer Space Treaty, Non-proliferation Treaty, Partial Test Ban Treaty

Answer: (A)

 

20. Match the following Military Commanders with their respective battles/war:

(a) Battle of GazalaLine (1942)          (i) Gen. J.S.Arora

(b) Battle of Lyte Gulf (1944)            (ii) Admiral Nimitz

(c) Korean War (1950)                        (iii) Gen. Montgomary

(d) Bangladesh War (1971)                (iv) Gen. Mac Arthur

Codes:

      (a) (b) (c) (d)

(A) (i) (iii) (iv) (ii)

(B) (iii) (i) (ii) (iv)

(C) (iii) (ii) (iv) (i)

(D) (iii) (ii) (i) (iv)

 

Answer: (C)

 

21. Match the following boundary lines with their respective countries:

(a) 17th Parallel           (i) USA andCanada

(b) 49th Parallel           (ii) Germany andPoland

(c) 38th Parallel           (iii) North andSouthVietnam

(d) HindenburgLine    (iv) North andSouth Korea

Codes:

       (a) (b) (c) (d)

(A) (iii) (i) (iv) (ii)

(B) (i) (ii) (iii) (iv)

(C) (i) (iii) (iv) (ii)

(D) (ii) (iv) (i) (iii)

Answer: (A)

 

22. Arrange the following Secretary General of United Nations in ascending chronological order.

(A) U. Thant, Boutros Boutros Ghali, Kofi Annan, Ban KiMoon

(B) Ban Ki Moon, Kofi Annan, Boutros Boutros Ghali, U.Thant

(C) Boutros Boutros Ghali, U.Thant, Ban Ki Moon, KofiAnnan

(D) Boutros Boutros Ghali, Ban Ki Moon, U. Thant, Kofi Annan

Answer: (A)

 

23. Match the following Table I & Table II in respect of International Political Economy.

Table – I                                                                                              Table – II

(a) Rise of OPEC                                                                                (i) 1994

(b) First trans boarder electronic link between stock exchanges        (ii) 1985

(c) NAFTA established                                                                       (iii) 1973

(d) World Trade Organization replaced GATT                                  (iv) 1995

Codes:

      (a) (b) (c) (d)

(A) (i) (ii) (iii) (iv)

(B) (iii) (ii) (i) (iv)

(C) (iv) (i) (ii) (iii)

(D) (ii) (i) (iv) (iii)

Answer: (B)

 

24. Assertion (A): The fall in oil prices in 2009 severely affected the revenue of the Middle East oil producers.

Reason (R): It is because of increase in oil revenue of Iraq and Oman.

Codes:

(A) (A) is true, but (R) is false.

(B) Both (A) and (R) are false.

(C) Both (A) & (R) are true.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (A)

 

25. Choose the appropriate code of Assertion (A) and Reason (R).

Assertion (A): Indian Constitution is the largest and most detailed Constitutional document produced in the world.

Reason (R): It includes even provisions relating to administrative details.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are false.

(B) Both (R) and (A) are true and(R) is the logical conclusion of (A).

(C) (A) is true and (R) is false.

(D) (R) is true and (A) is false and(R) is not the logical conclusion of (A).

Answer: (B)

 

26. Which Indian border State has lowest population density?

(A) Himachal Pradesh

(B) Rajasthan

(C) Arunachal Pradesh

(D) Jammu & Kashmir

Answer: (C)

 

27. Mark the correct answer for shares of population in regions of world, in descending order.

(A) Europe, Asia, North America, Latin America

(B) Asia, Europe, Latin America, North America

(C) Asia, North America, Latin America, Europe

(D) Europe, North America, Asia, Latin America

Answer: (B)

 

28. Who of the following opined the concept of Naval Power?

(A) J.F.C. Fuller

(B) A.T. Mahan

(C) Clausewitz

(D) Chester Bowles

Answer: (B)

 

29. ‘Religion is the opium of the masses.” Who said it?

(A) V.I. Lenin

(B) Karl Marx

(C) Tau Maloko

(D) Mao Tse-Tung

Answer: (B)

 

30. Assumptions of Collective Security are

I. Wars are prevented by restraint of military action.

II. The aggressor is not always wrong.

III. The aggressor is not easily identified.

IV. Aggressor must be stopped.

Codes:

(A) II and III are correct.

(B) I and IV are correct.

(C) I, II and IV are correct.

(D) Only III is correct.

Answer: (B)

 

31. Osama bin Laden was killed by American Military Commando force called as

(A) Gestapo

(B) Air tigers

(C) Navy Seal

(D) Cobra force

Answer: (C)

 

32. Match the following agency (Table I) with their respective country (Table II) and choose the appropriate code.

Table – I          Table – II

(a) KGB          (i) USA

(b) MOSAD    (ii) Pakistan

(c) CIA            (iii) Russia

(d) ISI                         (iv) Israel

Codes:

       (a) (b) (c) (d)

(A) (ii) (iv) (iii) (i)

(B) (iv) (iii) (i) (ii)

(C) (iv) (i) (ii) (iii)

(D) (iii) (iv) (i) (ii)

Answer: (D)

 

33. Who is the author of the book, “The Man on Horseback”?

(A) E.M. Earle

(B) Henry Kissinger

(C) S.E. Finer

(D) Nagendra Singh

Answer: (C)

 

34. In context to continental strategy, indicate the Autonomous Region of China

(A) Aksai Chin

(B) Xinjiang

(C) Tibet

(D) Lhasa-Golmo Plateau

Answer: (B)

 

35. Which of the following is not the member of SAARC?

(A) Sri Lanka

(B) Myanmar

(C) Bhutan

(D) Pakistan

Answer: (B)

 

36. Which one of the following location is known for Organized Crime and Narco Terrorism?

(A) Gulf of Mannar

(B) Golden Triangle

(C) Somalian Sea

(D) Andaman Island

Answer: (B)

 

37. ‘Commonwealth’ group of countries refers to

(A) Countries with Neutral Policies

(B) Former British Colonies

(C) Developing Countries

(D) Group of Communist Countries

Answer: (B)

 

38. In which of the following countries Hamban Totta Port is located?

(A) Bangladesh

(B) Myanmar

(C) China

(D) Sri Lanka

Answer: (D)

 

39. “Joint Working Group” was created during visit of which Indian Prime Minister to China?

(A) Indira Gandhi

(B) A.B. Vajpayee

(C) Rajiv Gandhi

(D) J.L. Nehru

Answer: (C)

 

40. The process of money laundering, largely involves

(A) Conversion of black money into white money

(B) Earning huge interests in foreign banks

(C) Conversion of drug profits into legitimate money

(D) Conversion of white money into black money

Answer: (A)

 

41. Which of the following is not part of Comprehensive security?

(A) Food security

(B) Biodiversity

(C) Health security

(D) National interest

Answer: (B)

 

42. Which of the following is not an element of conflict prevention technique?

(A) Mediation

(B) Tribunal

(C) Good offices

(D) CBMs

Answer: (B)

 

43. Which of the following is the main aim of “Pug-wash Conference”?

(A) Freedom from Racial discrimination

(B) Environmental protection

(C) Nuclear weapon free world

(D) Elimination of land mines

Answer: (C)

 

44. Which of the following is the prerequisite for formal relation between two sovereign independent countries?

(A) State Recognition

(B) Foreign Policy

(C) International Treaty

(D) Membership of U.N.O.

Answer: (A)

 

45. For restructuring of UNO following are important:

I. State must renew their commitment to provide leadership.

II. New resources of revenue mustbe developed.

III. Reforms must be occurred.

IV. Member States should look at a reflection of their own policies.

(A) Only I, II and IV are correct.

(B) Only I and IV are correct.

(C) Only I, II and III are correct.

(D) Only III and IV are correct.

Answer: (C)

 

46. Assertion (A): The driving force in NAFTA is not political elites but multinational corporations.

Reason (R): The social, political and security dimensions we saw in European Union are absent from NAFTA.

Code:

(A) (A) is true, but (R) is false.

(B) Both (A) and (R) are true.

(C) (A) is true and (R) is proper explanation of the (A).

(D) Both (A) and (R) are false.

Answer: (B)

 

47. Which one of the following is not the goal of the IMF structural adjustment programmes?

(A) Restructure and diversify productive base of economy.

(B) Achieve balance-of-payments.

(C) Create a base for inflationary growth.

(D) Improve public sector efficiency.

Answer: (C)

 

48. International Boundary between India and Pakistan is known as

(A) McMahon Line

(B) Radcliffe Award

(C) LOC

(D) Durrand Line

Answer: (B)

 

49. The most famous component of the communication theory in International Politics is

(A) Joseph Frankel

(B) Richard Rosecrance

(C) Joseph Nye

(D) Karl Deutsch

Answer: (D)

 

50. Kautilya’s Arthasastra was found in1905 by which of the following scholar?

(A) Sama Sastry

(B) Ram Kishna Sastry

(C) Krishna Kiriti

(D) Pt. Giridhar Sastry

Answer: (A)

 

51. Piracy is rampant in Ocean areas of

(A) Indian waters

(B) England water

(C) Somlia waters

(D) Arctic waters

Answer: (C)

 

52. Triadic structure of conflict analysis was propounded by

(A) John Milton

(B) Barry Buzan

(C) Mackinder

(D) Mahan

Answer: (B)

 

53. 1, 2, 3, agreement as part of nuclear deal was signed between

(A) India-China

(B) India-Russia

(C) India-USA

(D) India-France

Answer: (C)

 

54. Which among the following is India’s first indigenously developed missile?

(A) Akash

(B) Trishul

(C) Agni

(D) Prithvi

Answer: (D)

 

55. The Atomic reactor of Japan which was destroyed in 2011 Tsunami was

(A) Fukuyama

(B) Fukushima

(C) Hiroshima

(D) Yamahito

Answer: (B)

 

56. ‘Aung San Su Ki’ is leader of Democratic movement in which of the following country?

(A) Tibet

(B) China

(C) Myanmar

(D) North Korea

Answer: (C)

 

57. The Cease-fire Line between India and Pakistan after 1971 Indo-Pak war is called as

(A) Line of Control (LOC)

(B) McMahon Line

(C) Line of Actual Control (LOAC)

(D) Line of Action

Answer: (C)

 

58. Which ethnic group in Ladakh survives on “Pastoral Economy”?

(A) Muslim Baltis

(B) Buddhist Lamas

(C) Chengpas

(D) Lepchas

Answer: (C)

 

59. Assertion (A): The GATT supports the trade liberalization, since trade is the engine for growth and economic development.

Reason (R): Because use of tariffs as devices for protecting foreign markets.

(A) Both (A) and (R) are true.

(B) (A) is true, but (R) is false.

(C) (A) is false, but (R) is true.

(D) Both (A) and (R) are true, but(R) is not the proper explanation of (A).

Answer: (B)

 

60. Instrument of Surrender after 1971Bangladesh War, was signed between

(A) Gen Manekshaw – Gen Yahya Khan

(B) Gen Arora – Gen Niazi

(C) Gen Choudhury – Gen Niazi

(D) Gen Jacob – Gen Tikka Khan

Answer: (B)

 

61. Who is currently the National Security Adviser of India?

(A) M.K. Narayanan

(B) Shyam Saran

(C) V.P. Malik

(D) Shiv Shankar Menon

Answer: (D)

 

62. Which one of the following are not the assumptions of deterrence theory?

(A) The threat of destruction from warfare is large.

(B) Decision-makers are not rational.

(C) Alternatives to war are available.

(D) Decision-makers are rational.

Answer: (D)

 

63. Choose the appropriate code for the Assertion (A) and Reason (R) as given below:

Assertion (A): National Security means the ability of a nation-state to protect its values from external threats, no matter what form the later may take or what quarter they may appear from.

Reason (R): The danger to national security lies in the ‘hidden hand’ and not in the ‘foreign hand’.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are correct, but (R) is not the reason of (A).

(B) (A) is correct and (R) is not correct, but (R) is the reason of (A).

(C) Both (A) and (R) are not correct.

(D) (A) is incorrect and (R) is correct.

Answer: (A)

 

64. Pir Panjal Range belongs to

(A) Eastern Bhutan

(B) The Kashmir Valley

(C) Barahoti Sector

(D) Nathu La Border

Answer: (B)

 

65. Identify the correct sequence of Army Chief of India in chronological order.

(A) Gen. Thapar, Gen. Sundarji, Gen. Cariappa, Gen. Choudhury.

(B) Gen. Cariappa, Gen. Thapar, Gen. Choudhury, Gen. Sundarji.

(C) Gen. Choudhury, Gen. Cariappa, Gen. Thapar, Gen. Sundarji.

(D) Gen. Sundarji, Gen. Cariappa, Gen. Choudhury, Gen. Thapar.

Answer: (B)

 

66. Who among the following is associated with the development of Neo-Realist Theory?

(A) Hans J. Morganthou

(B) Mortan A. Kaplar

(C) K.N. Waltz

(D) James N. Rosenau

Answer: (C)

 

67. Which of the following country has adopted terrorism as a tool of its foreign policy?

(A) Myanmar

(B) Pakistan

(C) Nepal

(D) Saudi Arabia

Answer: (B)

 

68. Which of the following is known as Chemical weapon?

(A) Petro-Gas

(B) Mustard Gas

(C) Methane Gas

(D) Helium Gas

Answer: (B)

 

69. Treaty of Versailles was signed in the year

(A) 1920

(B) 1918

(C) 1919

(D) 1921

Answer: (C)

 

70. ‘Tulagma’ Tactics was introduced in India by

(A) Chengiz Khan

(B) Mohd. Ghori

(C) Mohd. Bin Quasim

(D) Babar

Answer: (D)

 

Read the passage given below and answer the questions that follow based on your understanding of the passage.

Mahatma Gandhi understood the true nature of nuclear weapons when he said that “Those nations who have atom bombs are feared even by their friends”. From the very beginning, nuclear weapons were instruments of terror and were used for coercion. Security with nuclear weapons is achieved through creation of insecurity in the minds of other States. This is obviously a fragile basis for establishing peace and security. But the problem is that if one State possesses nuclear, the only option for other countries to defend themselves against the threat of such weapons to acquire similar weaponry to deter possible use. Mahatma Gandhi, with his deeper understanding of human nature and affairs of men and states, had recognized from the very beginning that the atom bomb played a political role. Contrary to what might have been expected of the apostle of peace, he did not react for months, at least publicly, to the use of the atom bomb in Japan. However, his concern about its nature, especially as a horrendous weapon of mass destruction, was intense. He was to later describe it as a diabolical instrument of violence. But for months after the bombs were dropped on Hiroshima and Nagasaki, he kept silent because his concern was about the possible “use” of the atomic bomb to deny India its independence. It was only after the commitment to India’s independence became unambiguous that he came out against the bomb publicly.

 

71. Nuclear weapons are the instruments of

(A) Faith

(B) Deterrence

(C) Politics

(D) Mutual Suspicion

Answer: (B)

 

72. Mahatma Gandhi had recognized that the atom bomb played

(A) Political role

(B) Military role

(C) Economic role

(D) Abstinence

Answer: (A)

 

73. Which one of the following is a diabolical instrument of violence?

(A) Terror

(B) Threat

(C) Atom bomb

(D) Leadership

Answer: (C)

 

74. Mahatma Gandhi came out against the bomb publicly

(A) Before India’s Independence

(B) After India’s Independence

(C) After the commitment to India’s independence

(D) During World War II

Answer: (C)

 

75. The central message of the above passage is

(A) Nuclear weapons are the instrument of peace.

(B) Nuclear weapons are the instrument of deterrence.

(C) Nuclear weapons is the instrument of faith.

(D) Nuclear weapons are the instrument of terror.

 

Answer: (B)


 

Year Wise UGC NET Previous Year Question Papers Solved Defence and Strategic Studies Paper 3

The old UGC NET Examination paper-3 in Defence and Strategic Studies are of descriptive type till December 2011.

The paper-3 becomes objective type from June 2012 to November 2017. From July 2018 onward, the paper-3 was stopped and becomes the part of the paper-2 itself.

So, the old questions paper-3 from June 2012 to November 2017 which were of objective type (multiple choice questions) can be used by the UGC NET aspirants for their better preparation for the paper-2.

Year Wise NTA UGC NET Defence and Strategic Studies Paper 3 Solved question Papers are given below.

Download Year Wise NTA UGC NET Defence and Strategic Studies Paper 3 Solved Paper
UGC NET Defence and Strategic Studies Paper 3 Question Paper 2017 November
UGC NET Defence and Strategic Studies Paper 3 Question Paper 2016 July
UGC NET Defence and Strategic Studies Paper 3 Question Paper 2015 June
UGC NET Defence and Strategic Studies Paper 3 Question Paper 2015 December
UGC NET Defence and Strategic Studies Paper 3 Question Paper 2014 June
UGC NET Defence and Strategic Studies Paper 3 Question Paper 2014 December
NTA UGC NET Defence and Strategic Studies Paper 3 Solved Question Paper 2013 June

We have covered the NTA UGC NET Defence and Strategic Studies Paper 3 Solved Question Paper 2013 June.

If you have any questions about NTA UGC NET Defence and Strategic Studies Paper 3 Solved Question Papers, please let us know in the comment section.

COMMENTS

Name

NTA UGC NET Adult Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Anthropology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Archaeology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Commerce Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Comparative Literature Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Comparative Study of Religions Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Computer Science and Applications Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Criminology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Defence and Strategic Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Economics Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Electronic Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET English Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Environmental Sciences Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Folk Literature Solved Question Papers,8,NTA UGC NET Forensic Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Geography Solved Question Papers,10,NTA UGC NET History Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Home Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Human Rights and Duties Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Indian Culture Solved Question Papers,10,NTA UGC NET International and Area Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Labour Welfare Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Law Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Library and Information Science Solved Question Papers,40,NTA UGC NET Linguistics Solved Question Papers,9,NTA UGC NET Management Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Mass Communication and Journalism Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Museology and Conservation Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Music Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Paper 1 Solved Question Papers,30,NTA UGC NET Performing Arts Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Philosophy Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Physical Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Political Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Population Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Psychology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Public Administration Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Social Medicine and Community Health Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Social Work Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Sociology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Tourism Administration and Management Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Tribal and Regional Languages Solved Question Papers,8,NTA UGC NET Visual Art Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Women Studies Solved Question Papers,10,UGC NET Answer Key,82,UGC NET Books,82,UGC NET Exam,99,UGC NET Question Papers With Solutions,83,UGC NET Subjects,1,UGC NET Syllabus,82,Year Wise Solved NTA UGC NET Question Papers,82,
ltr
item
My Exam Notification - Free UGC NET Guide: NTA UGC NET Defence and Strategic Studies Paper 3 Solved Question Paper 2013 June
NTA UGC NET Defence and Strategic Studies Paper 3 Solved Question Paper 2013 June
Looking for NTA UGC NET Defence and Strategic Studies Paper 3 Solved Question Paper 2013 June? Here get Paper 3 Solved Question Paper 2013 June.
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEgsmD5Fbmfn_pZcNxNYwrv-qUIGzxLXGNz5Sy99DU5vSo8uy_iFcFqbVWJkJXZjKqK1BHv3xDmB-9WCvkVv56lSUKecWVni3CUkGbkYj1GnycTlaR2p59V2SbSPIS6THTEOo-rgPk08-1Z96wD0VnBbCx5oYp1R5nvs4FLdyEvQrfX2gvw1vomdJTXNXw=w320-h192
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEgsmD5Fbmfn_pZcNxNYwrv-qUIGzxLXGNz5Sy99DU5vSo8uy_iFcFqbVWJkJXZjKqK1BHv3xDmB-9WCvkVv56lSUKecWVni3CUkGbkYj1GnycTlaR2p59V2SbSPIS6THTEOo-rgPk08-1Z96wD0VnBbCx5oYp1R5nvs4FLdyEvQrfX2gvw1vomdJTXNXw=s72-w320-c-h192
My Exam Notification - Free UGC NET Guide
https://www.myexamnotification.com/2022/05/nta-ugc-net-defence-and-strategic-studies-paper-3-solved-question-paper-2013-june.html
https://www.myexamnotification.com/
https://www.myexamnotification.com/
https://www.myexamnotification.com/2022/05/nta-ugc-net-defence-and-strategic-studies-paper-3-solved-question-paper-2013-june.html
true
354141229938201693
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content