NTA UGC NET Defence and Strategic Studies Paper 2 Solved Question Paper 2013 September

Looking for NTA UGC NET Defence and Strategic Studies Paper 2 Solved Question Paper 2013 September? Here get Paper 2 Solved Paper 2013 September.

 NTA UGC NET Defence and Strategic Studies Paper 2 Solved Question Paper 2013 SeptemberNTA UGC NET Defence and Strategic Studies Paper 2 Solved Question Paper 2013 September: To score better marks in the NTA UGC NET Defence and Strategic Studies, you should have depth knowledge of the entire subject.

You can boost your preparation by referring to NTA UGC NET Defence and Strategic Studies Question Paper 2 2013 September. It will give you information about the important chapters and concepts covered in all chapters.

You must have NTA UGC NET Defence and Strategic Studies Solved Question Papers along with the latest Defence and Strategic Studies Syllabus to enhance your semester exam preparation.

Here we provide you the complete guide on NTA UGC NET Defence and Strategic Studies Paper 2 Solved Question Paper 2013 September.

NTA UGC NET Defence and Strategic Studies Paper 2 Solved Question Paper 2013 September

NTA UGC NET Defence and Strategic Studies Solved Question Papers are the best study materials to score good marks in the Defence and Strategic Studies exam.

Practicing these NTA UGC NET Defence and Strategic Studies previous year question papers assist the students in getting a clear idea about the question paper pattern and types of questions asked in the exam.

You can check the complete NTA UGC NET Defence and Strategic Studies Paper 2 Solved Question Paper 2013 September.


1. Cabinet Committee on security is presided by

(A) Defence Minister

(B) National Security Advisor

(C) Prime Minister

(D) President of India

Answer: (C)

 

2. Lakshadweep is a

(A) Islet

(B) Island

(C) Continent

(D) Capital of a state

Answer: (B)

 

3. Officer Training Academy is located at

(A) Bombay

(B) Kolkata

(C) Chennai

(D) Hyderabad

Answer: (C)

 

4. Identify the correct descending order in respect of ethnic population in the Jafana province of Sri Lanka.

(A) Sinhalese, Tamils, Muslims, Christians

(B) Tamils, Muslims, Sinhalese, Christians

(C) Muslims, Tamils, Christians, Sinhalese

(D) Christians, Tamils, Muslims, Sinhalese

Answer: (B)

 

5. “Universal Declaration of Human Rights” was adopted by U.N.O. on

(A) 24th Oct. 1945

(B) 10th Dec. 1948

(C) 25th Sept. 1951

(D) 30 July 1970

Answer: (B)

 

6. Identify the correct sequence of induction of following ships in Indian Navy in chronological order:

(A) INS Vikrant, INS Virat, INS Jalashwa, INS Arihant

(B) INS Arihant, INS Virat, INS Vikrant, INS Jalashwa

(C) INS Jalashwa, INS Vikrant, INS Arihant, INS Virat

(D) INS Virat, INS Vikrant, INS Arihant, INS Jalashwa

Answer: (A)

 

7. Match the military activity given in List – I with their military code name given in List – II. Choose the appropriate code:

List – I                                                                                                List – II

a. Integration of Hyderabad into Indian Union                                 i. OP Polo

b. Integration of Goa into Indian Union                                            ii. OP Vijay

c. Liberation of East Pakistan                                                             iii. OP Cactus Lily

d. Clearance of Terrorists from Golden Temple (Punjab)                   iv. OP Blue Star

Codes:

(A) (a)(i), (b)(ii), (c)(iii), (d)(iv)

(B) (b)(ii), (c)(iii), (b)(ii), (c)(iii)

(C) (c)(iii), (d)(ii), (a)(i), (b)(ii)

(D) (a)(iv), (a)(i), (d)(iv), (a)(i)

Answer: (A)

 

8. Mark the correct sequence of world regions in descending order in respect of per capita CO2 emissions

(A) Europe, Middle East and North Africa, Oceana, Asia (excluding middle East), North America

(B) North America, Oceana, Europe, Middle East and North Africa, Asia (excluding Middle East)

(C) Europe, North America, Oceana, Asia (Excluding Middle East), Middle East and North Africa

(D) North America, Europe, Asia (excluding Middle East), Oceana, Middle East and North Africa

Answer: (B)

 

9. Chakma refugees are

(A) Ethnic Vietnamese settled in Cambodia

(B) Muslim Burmese who fled to Bangladesh following repression by the Burmese Junta

(C) Sinhalese who fled the Jaffna peninsula in the wake of civil war

(D) Buddhist inhabitants of Chittagong Hill Tracts in Bangladesh who fled to India.

Answer: (D)

 

10. Rimland Theory emphasises on

(A) Core area

(B) Inner crescent

(C) Outer crescent

(D) Core area and outer crescent

Answer: (B)

 

11. Arrange the sequence of wars in India in chronological order.

(A) Indo-Pak War on Kashmir, Sino Indian War, Bangladesh Liberation War, Goa Liberation War

(B) Goa Liberation War, Indo-Pak War on Kashmir, Sino Indian War, Bangladesh Liberation War

(C) Indo-Pak War on Kashmir, Goa Liberation War, Sino Indian War, Bangladesh Liberation

War

(D) Indo-Pak War on Kashmir, Sino Indian War, Goa Liberation War, Bangladesh Liberation War

Answer: (C)

 

12. How many countries emerged out of disintegration of USSR?

(A) Nine

(B) Twelve

(C) Fifteen

(D) Six

Answer: (C)

 

13. CTBT is meant to

(A) Create Nuclear free zone in Asia

(B) Create Nuclear free zone

(C) Ban testing of Nuclear weapons

(D) Ban production and export of Nuclear Material

Answer: (D)

 

14. “Who so ever rules the ocean, will rule the world” was propounded by

(A) A.T. Mahan

(B) Walter Lippman

(C) Mao Tse Tung

(D) Indira Gandhi

Answer: (A)

 

15. The difference between a nuclear reactor and atomic bomb is that

(A) No chain reaction takes place in nuclear reactor, while in the atomic bomb there is a chain reaction.

(B) The chain reaction in nuclear reactor is controlled.

(C) The chain reaction in nuclear reactor is not controlled.

(D) No chain reaction takes place in atomic bomb, while it takes place in nuclear reactor

Answer: (B)

 

16. Bandung Conference refers to meeting of which group of countries?

(A) European countries

(B) Latin American countries

(C) Asian countries

(D) African countries

Answer: (C)

 

17. Karbi Aunglong is a militant organisation operating in

(A) Assam and Meghalaya

(B) Mizoram and Tripura

(C) Nagaland and Manipur

(D) Nagaland and Mizoram

Answer: (A)

 

18. What is a ‘White Paper’?

(A) A preliminary report of Government proposals for discussions.

(B) The complete freedom to take action on a particular issue.

(C) A Parliamentary Report

(D) A report published by the Government for the knowledge of the public

Answer: (D)

 

19. The instrument used in seeing objects on the surface of sea from submarine is known as

(A) Kaleidoscope

(B) Spectroscope

(C) Telescope

(D) Periscope

Answer: (D)

 

20. Which one of the International Organization proposed at Bretton Woods, was never created?

(A) International Trade Organization

(B) GATT

(C) WTO

(D) IMF

 

Answer: A)

 

21. Who was the chief architect of India’s Nuclear Development Programme?

(A) Homi J. Bhabha

(B) Jagdish Chandra Bose

(C) Raja Ramanna

(D) H.N. Sethna

Answer: (A)

 

22. “We will wage a thousand years war against India”, is a statement related to

(A) Zia-ul-Haq

(B) Ayub Khan

(C) Yahya Khan

(D) Z.A. Bhutto

Answer: (D)

 

23. Choose the appropriate code of Assertion and Reason:

Assertion (A): Revolutionary Movement failed to make any big dent in British hold over India.

Reason (R): The movement lacked centralised leadership and coordination among various groups.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are false.

(B) Both (A) and (R) are true and (R) substantiates (A).

(C) (A) is false and (R) is true and (R) do not substantiate (A)

(D) (R) is true and (A) is false.

Answer: (B)

 

24. Which one of the following is known as biological agent used in war?

(A) G. Fever

(B) Gun Powder

(C) Anthrax

(D) Swine flue

Answer: (C)

 

25. Two extreme points of supply chain are

(A) Logistic supply from raw material to finished goods at the place of user.

(B) Logistic supply from industry to place of demand.

(C) Logistic supply from Industry to supply depot.

(D) Logistic supply from raw material to Industry.

Answer: (A)

 

26. Operation cactus relates to

(A) IPKF assistance in Sri Lanka

(B) NSG anti-terrorist operation in Punjab

(C) Indian army’s assistance to Maldives Government.

(D) American operation in Iran to relieve American hostages.

Answer: (C)

 

27. Which one of the following is not the goal of terrorism?

(A) Political independence

(B) Weaken government

(C) Car bomb

(D) Free prisoners

Answer: (C)

 

28. D├ętente in US-USSR relations did not imply

(A) elimination of all differences between them on international issues.

(B) a limited understanding for cooperation for containing China.

(C) the realisation of the dangers of the uncontrolled race of nuclear and strategic weapons.

(D) Both (A) and (B) of the above

Answer: (D)

 

29. “Smiling Buddha” was the code name of

(A) India’s First Nuclear test

(B) India’s Second Nuclear test

(C) Indo-Soviet Treaty 1971

(D) Indo-US Nuclear Agreement

Answer: (A)

 

30. Nuremberg Trial is associated with

(A) Nobel Prize

(B) War Crime

(C) Peace Prize

(D) Oscar Prize

Answer: (B)

 

31. Heavy water is

(A) Water treated with chlorine

(B) Water which does not form lather easily with soap

(C) Distilled water

(D) Water used as a moderator in nuclear reactors.

Answer: (D)

 

32. Which of the following two countries does the Karakoram Highway connect?

(A) India and Nepal

(B) China and Nepal

(C) Pakistan and China

(D) Pakistan and Afghanistan

Answer: (C)

 

33. Identify the correct sequence of Publication of following Books in chronological order:

(A) Himalayan Blunder, Kargil Report, Discovery of India, Blind men of Hindustan

(B) Kargil Report, Blind men of Hindustan, Himalayan Blunder, Discovery of India

(C) Blind men of Hindustan, Kargil Report, Discovery of India, Himalayan Blunder

(D) Discovery of India, Himalayan Blunder, Blind men of Hindustan, Kargil Report

Answer: (D)

 

34. ‘Blitzkreig’ was a tactics employed in II W.W. by

(A) England

(B) France

(C) Russia

(D) Germany

Answer: (D)

 

35. Assertion (A): Economic Globalization across the world is heavily concentrated among few key economies.

Reason (R): The powerful social forces favour the advance of economic globalization.

Codes:

(A) (A) is false, but (R) is true.

(B) (A) is true, but (R) is false.

(C) Both (A) and (R) are true, (R) is not the reason of (A).

(D) Both (A) and (R) are false.

Answer: (C)

 

36. Match the following concepts (List – I) with their respective security concern (List – II) and choose the appropriate

Code:

List – I                                                                                                List – II

a. HIV                                                                                                             i. Energy security

b. Global warming                                                                              ii. Political security

c. Oil and Natural Gas                                                                                    iii. Environment security

d. Governance                                                                                     iv. Health Security

Codes:

       a b c d

(A) ii i iii iv

(B) iv iii i ii

(C) ii i iv iii

(D) iv i ii iii

Answer: (B)

 

37. Identify the correct sequence of Induction in Air Force of following aircrafts in their chronological order:

(A) Mig, Sukhoi, Gnat, Miraj

(B) Gnat, Mig, Jaguar, Sukhoi

(C) Tejas, Mig, Miraj, Gnat

(D) Sukhoi, Jaguar, Mig, Gnat

Answer: (B)

 

38. Match the major conventional weapons arms suppliers and their main recipients, in recent time.

List – I                                                                                                List – II

a. U.S.A.                                                                                             i. China

b. France                                                                                             ii. Turkey

c. Russia                                                                                              iii. South Korea

d. Germany                                                                                         iv. U.A.E.

Codes:

        a b c d

(A) iii i iv ii

(B) i ii iv iii

(C) iii iv i ii

(D) iv ii iii i

Answer: (C)

 

39. Match the militant organization given in List – I with their respective States given in List – II. Choose the appropriate code:

List – I                                                                                                List – II

a. National Democratic Front of Bodoland                                        i. Assam

b. United National Democratic Front                                                 ii. Manipur

c. National Volunteers Council                                                           iii. Meghalaya

d. Naga National Council                                                                   iv. Nagaland

Codes:

       a b c d

(A) i ii iii iv

(B) ii i iii iv

(C) iii ii i iv

(D) iv ii iii i

Answer: (A)

 

40. Match the following Aircraft (List – I) with the countries of their origin (List – II) and choose the appropriate code.

List – I                                                                                                List – II

a. Jaguar                                                                                              i. India

b. Miraj                                                                                                ii. Britain

c. Mig                                                                                                  iii. France

d. Tejas                                                                                                iv. Russia

Codes:

       a b  c d

(A) ii iv iii i

(B) iii iv i ii

(C) ii iii iv i

(D) i ii iv iii

Answer: (C)

 

41. Choose the appropriate code for the Assertion (A) and Reason (R) as given below:

Assertion (A): It is a fact that cross border terrorism is an externally inspired phenomenon but it is also a fact that this phenomenon gets internal assistance and motivation.

Reason (R): Few sleeping-cells and frustrated individuals offer assistance and motivation to external agencies responsible for sponsoring terrorism.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are correct and (R) is the logical conclusion of (A).

(B) Both (A) and (R) are incorrect and (R) is the logical conclusion of (A).

(C) (A) is correct but (R) is not correct.

(D) (A) is incorrect but (R) is correct.

Answer: (A)

 

42. Who was the commander of the 7th Brigade in the Sino-Indian conflict of 1962?

(A) Brig. Surinder Singh

(B) Brig. J.P. Dalvi

(C) Brig. Gurmeet Kanwal

(D) Brig. J.S. Aurora

Answer: (B)

 

43. ‘Atom for Peace’ concept was propounded by

(A) Abraham Lincoln

(B) John F. Kennedy

(C) Dwight Esenhower

(D) D. Roosevelt

Answer: (C)

 

44. “Collective Security of Asia” concept was initiated by

(A) L. Breznev

(B) J.L. Nehru

(C) Abdul Jamal Nasser

(D) Nelson Mandela

Answer: (A)

 

45. “National Missile Defence” strategy was coined by

(A) France

(B) U.S.A.

(C) Europe

(D) Russia

Answer: (B)

 

46. Exclusive Economic Zone maritime limit is

(A) 12 kms

(B) 200 kms

(C) 350 kms

(D) 150 kms

Answer: (C)

 

47. Arrange the following Oceans in terms of area in the ascending order:

(A) Arctic Ocean, Atlantic Ocean, Pacific Ocean, Indian Ocean

(B) Atlantic Ocean, Arctic Ocean, Indian Ocean, Pacific Ocean

(C) Arctic Ocean, Indian Ocean, Atlantic Ocean, Pacific Ocean

(D) Pacific Ocean, Atlantic Ocean, Indian Ocean, Arctic Ocean

Answer: (C)

 

48. ‘Wings of Fire’ in the name of a book written by

(A) Raja Ramanna

(B) Jaswant Singh

(C) K. Subramanian

(D) Abdul Kalam

Answer: (D)

 

49. The event which triggered the beginning of the first World War was

(A) Austria’s declaration of war on Serbia

(B) Germany’s invasion of neutral Belgium

(C) Assassination of Francis Ferdinand

(D) Germany’s declaration of war on Russia

Answer: (C)

 

50. Indira Gandhi Peace Prize for year 2009 was awarded to

(A) Benazir Bhuto

(B) Shaikh Hasina

(C) Begum Khalida Zia

(D) Sonia Gandhi

 

Answer: (B)


 

Year Wise UGC NET Previous Year Question Papers Solved Defence and Strategic Studies

Year Wise NTA UGC NET Defence and Strategic Studies Solved question Papers from June 2006 till today are given below.

Download Year Wise UGC NET Defence and Strategic Studies Solved Paper
UGC NET Defence and Strategic Studies Paper 2 Question Paper 2020 June
UGC NET Defence and Strategic Studies Paper 2 Question Paper 2019 December
UGC NET Defence and Strategic Studies Paper 2 Question Paper 2019 June
UGC NET Defence and Strategic Studies Paper 2 Question Paper 2018 December
UGC NET Defence and Strategic Studies Paper 2 Question Paper 2018 July
UGC NET Defence and Strategic Studies Paper 2 Question Paper 2017 November
UGC NET Defence and Strategic Studies Paper 2 Question Paper 2016 July
UGC NET Defence and Strategic Studies Paper 2 Question Paper 2015 June
UGC NET Defence and Strategic Studies Paper 2 Question Paper 2015 December
UGC NET Defence and Strategic Studies Paper 2 Question Paper 2014 June
UGC NET Defence and Strategic Studies Paper 2 Question Paper 2014 December
UGC NET Defence and Strategic Studies Paper 2 Solved Question Paper 2013 September
UGC NET Defence and Strategic Studies Paper 2 Question Paper 2011 June
UGC NET Defence and Strategic Studies Paper 2 Question Paper 2011 December
UGC NET Defence and Strategic Studies Paper 2 Question Paper 2010 June
UGC NET Defence and Strategic Studies Paper 2 Question Paper 2010 December
UGC NET Defence and Strategic Studies Paper 2 Question Paper 2009 June
UGC NET Defence and Strategic Studies Paper 2 Question Paper 2009 December
UGC NET Defence and Strategic Studies Paper 2 Question Paper 2008 June
UGC NET Defence and Strategic Studies Paper 2 Question Paper 2008 December
UGC NET Defence and Strategic Studies Paper 2 Question Paper 2007 June
UGC NET Defence and Strategic Studies Paper 2 Question Paper 2007 December
UGC NET Defence and Strategic Studies Paper 2 Question Paper 2006 June
UGC NET Defence and Strategic Studies Paper 2 Question Paper 2006 December
UGC NET Defence and Strategic Studies Paper 2 Question Paper 2005 June
UGC NET Defence and Strategic Studies Paper 2 Question Paper 2005 December
UGC NET Defence and Strategic Studies Paper 2 Question Paper 2004 December

 

We have covered the NTA UGC NET Defence and Strategic Studies Paper 2 Solved Question Paper 2013 September.

If you have any questions about NTA UGC NET Defence and Strategic Studies Solved Question Papers, please let us know in the comment section.

COMMENTS

Name

NTA UGC NET Adult Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Anthropology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Archaeology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Commerce Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Comparative Literature Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Comparative Study of Religions Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Computer Science and Applications Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Criminology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Defence and Strategic Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Economics Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Electronic Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET English Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Environmental Sciences Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Folk Literature Solved Question Papers,8,NTA UGC NET Forensic Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Geography Solved Question Papers,10,NTA UGC NET History Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Home Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Human Rights and Duties Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Indian Culture Solved Question Papers,10,NTA UGC NET International and Area Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Labour Welfare Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Law Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Library and Information Science Solved Question Papers,40,NTA UGC NET Linguistics Solved Question Papers,9,NTA UGC NET Management Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Mass Communication and Journalism Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Museology and Conservation Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Music Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Paper 1 Solved Question Papers,30,NTA UGC NET Performing Arts Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Philosophy Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Physical Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Political Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Population Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Psychology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Public Administration Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Social Medicine and Community Health Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Social Work Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Sociology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Tourism Administration and Management Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Tribal and Regional Languages Solved Question Papers,8,NTA UGC NET Visual Art Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Women Studies Solved Question Papers,10,UGC NET Answer Key,82,UGC NET Books,82,UGC NET Exam,99,UGC NET Question Papers With Solutions,83,UGC NET Subjects,1,UGC NET Syllabus,82,Year Wise Solved NTA UGC NET Question Papers,82,
ltr
item
My Exam Notification - Free UGC NET Guide: NTA UGC NET Defence and Strategic Studies Paper 2 Solved Question Paper 2013 September
NTA UGC NET Defence and Strategic Studies Paper 2 Solved Question Paper 2013 September
Looking for NTA UGC NET Defence and Strategic Studies Paper 2 Solved Question Paper 2013 September? Here get Paper 2 Solved Paper 2013 September.
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEgdoSmWCymZW_DeA8J3fgwABsTYyfnJN30Jav-L-AdYzzhLJgkDJzPHiHc7IJHDI_0Qa6kRWegCuNr_pZASc70y6uJfgyaiV_jJOxcdN71YrIOdf-u5_DJKLsPqZXTHrl4emde6yPMPMCXTh9H7-RlIPjvMjsCfxA2v9XmSIbTKmvaE7RwHT6ocp8PAsg=w320-h192
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEgdoSmWCymZW_DeA8J3fgwABsTYyfnJN30Jav-L-AdYzzhLJgkDJzPHiHc7IJHDI_0Qa6kRWegCuNr_pZASc70y6uJfgyaiV_jJOxcdN71YrIOdf-u5_DJKLsPqZXTHrl4emde6yPMPMCXTh9H7-RlIPjvMjsCfxA2v9XmSIbTKmvaE7RwHT6ocp8PAsg=s72-w320-c-h192
My Exam Notification - Free UGC NET Guide
https://www.myexamnotification.com/2022/05/nta-ugc-net-defence-and-strategic-studies-paper-2-solved-question-paper-2013-september.html
https://www.myexamnotification.com/
https://www.myexamnotification.com/
https://www.myexamnotification.com/2022/05/nta-ugc-net-defence-and-strategic-studies-paper-2-solved-question-paper-2013-september.html
true
354141229938201693
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content