NTA UGC NET Defence and Strategic Studies Paper 2 Solved Question Paper 2013 June

Looking for NTA UGC NET Defence and Strategic Studies Paper 2 Solved Question Paper 2013 June? Here get Paper 2 Solved Question Paper 2013 June.

NTA UGC NET Defence and Strategic Studies Paper 2 Solved Question Paper 2013 JuneNTA UGC NET Defence and Strategic Studies Paper 2 Solved Question Paper 2013 June: To score better marks in the NTA UGC NET Defence and Strategic Studies, you should have depth knowledge of the entire subject.

You can boost your preparation by referring to NTA UGC NET Defence and Strategic Studies Question Paper 2 2013 June. It will give you information about the important chapters and concepts covered in all chapters.

You must have NTA UGC NET Defence and Strategic Studies Solved Question Papers along with the latest Defence and Strategic Studies Syllabus to enhance your semester exam preparation.

Here we provide you the complete guide on NTA UGC NET Defence and Strategic Studies Paper 2 Solved Question Paper 2013 June.

NTA UGC NET Defence and Strategic Studies Paper 2 Solved Question Paper 2013 June

NTA UGC NET Defence and Strategic Studies Solved Question Papers are the best study materials to score good marks in the Defence and Strategic Studies exam.

Practicing these NTA UGC NET Defence and Strategic Studies previous year question papers assist the students in getting a clear idea about the question paper pattern and types of questions asked in the exam.

You can check the complete NTA UGC NET Defence and Strategic Studies Paper 2 Solved Question Paper 2013 June.


1. Clausewitz is associated with which of the following statements?

(A) War is desirable but periodically.

(B) War stems from economic necessity.

(C) War is a continuation of policy by other means.

(D) War indicates the direction of the politics.

Answer: (C)

 

2. Assertion (A): As per realist theory, State exists in an anarchic international system, characterised by the absence of an authoritative hierarchy.

Reason (R): States in international system can rely only on themselves.

(A) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation.

(B) Both (A) and (R) are false.

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation.

Answer: (D)

 

3. Assertion (A): The Nation-State is the foundation for national self-determination.

Reason (R): Nations are spread among several States.

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the logical conclusion of (A).

(B) (A) is true, but (R) is false.

(C) (A) is false, but (R) is true.

(D) Both (A) and (R) are false.

Answer: (A)

 

4. India’s Satellite Launching Centre is located at

(A) Trivandrum

(B) Kavaratti

(C) Sriharikota

(D) Chandipur

Answer: (C)

 

5. Which one of the following is not the Pakistani nuclear missile?

(A) Jericho

(B) Shaheen

(C) Ghauri

(D) Ra-ad

Answer: (A)

 

6. Match the following:

(a) Iraqi invasion in 1990                                I Al Qaeda

(b) Civil War in Bosnia and Kosovo               II Russia

(c) Glasnost and Perestroika                           III Kuwait

(d) Terrorist acts against US                           IV Disintegrated Yugoslavia

     (a) (b) (c) (d)

(A) IV III II I

(B) II III I IV

(C) IV III I II

(D) III IV II I

Answer: (D)

 

7. Which one of the following is not the means of Coercive settlement of disputes?

(A) Blockade

(B) Arbitration

(C) Arms Embargo

(D) Sanctions

Answer: (B)

 

8. Match the following missiles with their respective countries.

(a) Shaheen                 I India

(b) Patriot                    II Pakistan

(c) Prithvi                    III China

(d) Dong Feng            IV USA

     (a) (b) (c) (d)

(A) III II IV I

(B) II IV I III

(C) I III IV II

(D) IV I III II

Answer: (B)

 

9. The United Nations’ Organisation (UNO) declared the Indian Ocean as a Zone of Peace in

(A) 1981

(B) 1971

(C) 1961

(D) 1972

Answer: (B)

 

10. During World War II the important event that took place on 7thDecember, 1941 was when

(A) Germany invaded Russia.

(B) Britain and France declared war on Germany.

(C) Japanese attack on Pearl Harbour.

(D) A second front was launched by the Allied Powers.

Answer: (C)

 

11. ‘Durand Line’ is a border demarcation between

(A) India-Afghanistan

(B) Pakistan-Afghanistan

(C) China-Russia

(D) China-Pakistan

Answer: (B)

 

12. Treaty of Westphalia mainly deals with

(A) Plural State

(B) Principle of Sovereignty

(C) Principle of Equality

(D) Democratic State

Answer: (B)

 

13. Choose the appropriate code for the Assertion (A) and Reason (R) as given below:

Assertion (A): The national security perception of a nation-state is the product of interaction of security awareness and suggestive nature of its citizen and information gathering mechanism of the government.

Reason (R): The common citizen of India, by and large, lack security awareness and think that it is the responsibility of the government to look after the process of national security.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are logical and (A) is the reason of (R).

(B) Both (A) and (R) are illogical and (A) is the reason of (R).

(C) (A) is logical, but (R) is illogical & (A) is not the reason of (R).

(D) (A) is illogical, but (R) is logical & (A) is the reason of (R).

Answer: (A)

 

14. Assertion (A): NGOs are primary actors at the grass root level in mobilizing individuals to act.

Reason (R): NGOs played a key role at Rio Conference of 1992 on environment and development.

Codes:

(A) (A) is true, but (R) is false.

(B) (A) and (R) both are false.

(C) (A) and (R) both are true, but (R) is not the proper explanation of (A).

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (C)

 

15. ‘Parcel Island’, dispute is between which of the following countries?

(A) South Korea – North Korea

(B) China – Japan

(C) China – Philippines

(D) Malaysia – Indonesia

Answer: (B)

 

16. Which of the following security force is deployed on Sino-Indian border?

(A) Central Reserve Police Force (CRPF)

(B) Border Security Force (BSF)

(C) Indo Tibetan Border Police (ITBP)

(D) Seema Suraksha Bal (SSB)

Answer: (C)

 

17. Which of the following is not a principle of war?

(A) Concentration

(B) Surprise

(C) Logistics

(D) Mobility

Answer: (C)

 

18. Kautilya’s Arthashastra is often compared to

(A) Machiavelli’s “The Prince”

(B) Adam Smith’s “Wealth of Nation”

(C) Leo Tolstoy” War and Peace”

(D) The Indian Constitution

Answer: (A)

 

19. Incident 26/11 denotes the terrorist attack on

(A) Indian Parliament

(B) Mumbai attack

(C) U.S. Embassy at Nairobi

(D) World Trade Centre-New York.

Answer: (B)

20. Match the following Personalities (Table I) with their weapons with which they are associated (Table II) and choose the appropriate code.

Table – I                      Table – II

(a) Abdul Kalam         (i) Air Craft

(b) Raja Ramanna       (ii) Messile

(c) Guderian                (iii) Nuclear Bomb

(d) Douhet                  (iv) Tank

Codes:

       (a) (b) (c) (d)

(A) (ii) (i) (iv) (iii)

(B) (iii) (i) (ii) (iv)

(C) (ii) (iii) (iv) (i)

(D) (iv) (ii) (i) (iii)

 

Answer: (C)

 

21. Which one of the following organization originated from GATT?

(A) O.E.C.D.

(B) N.I.E.O.

(C) W.T.O.

(D) U.N.C.T.A.D.

Answer: (C)

 

22. Identify the top four countries with highest military expenditure in recent time.

(A) USA, China, France, UK

(B) USA, Russia, Japan, Germany

(C) USA, France, Germany, Japan

(D) USA, Japan, Russia, UK

Answer: (A)

 

23. Which of the following is not the organ of UNO?

(A) Security Council

(B) International Court of Justice

(C) General Assembly

(D) Regional Security

Answer: (D)

 

24. Aksai Chin Road links

(A) Rangiya-Tawang

(B) Manali-Leh

(C) Tibet-Xin Xiang

(D) Leh-Nubra

Answer: (C)

 

25. Tashkent Agreement between India and Pakistan was signed in the year

(A) 1948

(B) 1962

(C) 1966

(D) 1971

Answer: (D)

 

26. Where is ‘Diego Garcia located?

(A) Arctic Ocean

(B) Pacific Ocean

(C) Indian Ocean

(D) Atlantic Ocean

Answer: (C)

 

27. “String of Pearl” is concept of Naval Encirclement propounded by _____.

(A) Australia

(B) China

(C) Japan

(D) USA

Answer: (B)

 

28. Which of the following is pertinent to China’s nuclear-weapon test site?

(A) Yarkand

(B) Khotan

(C) Kashgar

(D) Lop Nor

Answer: (D)

 

29. Which of the following country is not a member of ASEAN Group?

(A) Malaysia

(B) North Korea

(C) Indonesia

(D) Singapore

Answer: (B)

 

30. Which of the following country is not a member of Commonwealth Nation?

(A) India

(B) Australia

(C) Nepal

(D) Sri Lanka

Answer: (C)

 

31. Which one of former Soviet Union independent State is a fragmented State?

(A) Belarus

(B) Armenia

(C) Azerbaijan

(D) Georgia

Answer: (C)

 

32. Car Nicobar Island is located in

(A) Lakshadweep

(B) Andaman

(C) Palk Strait

(D) Strait of Malacca

Answer: (B)

 

33. Sino-Pak Nexus is pertaining to

(A) Rann of Kutch

(B) Chumbi Valley

(C) Karakoram Highway

(D) Wagha Border

Answer: (C)

 

34. Match the following battles theatre (Table I) with a particular war (Table II) and choose the appropriate code.

Table – I                      Table – II

(a) Tawang                  (i) 1965 war

(b) Drass                      (ii) 1962 war

(c) Khem Karan          (iii) 1948 war

(d) Baramula               (iv) 1999 Kargil war

Codes:

       (a) (b) (c) (d)

(A) (iii) (iv) (i) (ii)

(B) (ii) (iv) (i) (iii)

(C) (i) (iii) (iv) (ii)

(D) (iv) (ii) (i) (iii)

Answer: (B)

 

35. The basic cause of break-up of Soviet Union was

(A) Socio-cultural aspects

(B) Economy

(C) Ethnic issues

(D) Pastoral moves

Answer: (B)

 

36. ‘Ichogil Canal’ is a man-made waterways located at

(A) India-Bangladesh Border

(B) India-China Border

(C) India-Pakistan Border

(D) India-Nepal Border

Answer: (C)

 

37. Which of the following is not taken as the instrument of National Security?

(A) Intelligence Services

(B) National Security Guard

(C) Para Military Forces

(D) Central Vigilance Commission

Answer: (D)

 

38. The AGNI Missile of India could be specified as

(A) Short Range Missile

(B) ICBM

(C) Medium Range Missile

(D) Air to Surface Missile

Answer: (B)

 

39. ‘Brahmos’ is the name of

(A) Submarine

(B) Aircraft

(C) Missile

(D) U.A.V.

Answer: (C)

 

40. Which of the following is one of the integral components of Confidence Building Measures?

(A) Negotiations on equal terms

(B) Absence of inimical postures and prevalence of transparency in relations

(C) Third party mediation

(D) Stable security as a condition for confidence building

Answer: (A)

 

41. What are the causes of rise of fundamentalism in Afghanistan?

(A) Religious Orthodoxy

(B) Poverty

(C) Illiteracy

(D) Regional Security Environment

Answer: (A)

 

42. Helsinki Conference (1975) also provided a new concept of peace making known as

(A) Collective Security

(B) South-North Co-operation

(C) Confidence Building Measures

(D) Nuclear Peace Initiative

Answer: (C)

 

43. Which one of the following oceans was known as the British Lake?

(A) Atlantic Ocean

(B) Arctic Ocean

(C) Indian Ocean

(D) Pacific Ocean

Answer: (C)

 

44. United Nations’ Organisation (UNO) came into existence on

(A) October 24, 1944

(B) October 24, 1945

(C) June 26, 1945

(D) October 24, 1946

Answer: (B)

 

45. Which one of the following is not a land-locked State?

(A) Bhutan

(B) Nepal

(C) Egypt

(D) Mongolia

Answer: (C)

 

46. India’s Continental Strategy is linked with

(A) India-Nepal

(B) Indo-Pak and Sino-Indian Border disputes

(C) Indo-Myanmar Border

(D) India-Bangladesh Border

Answer: (B)

 

47. Who amongst the following was the first Field Marshal in India?

(A) J.N. Chaudhary

(B) K.M. Carriappa

(C) S.H.F.J. Maneckshaw

(D) V.P. Malik

Answer: (C)

 

48. Which of the following is not an element of a Nation State?

(A) Territory

(B) Sovereignty

(C) Government

(D) Ethnicity

Answer: (D)

 

49. Neutrality is a condition that can exist only in times of

(A) Harmony

(B) Revolution

(C) War

(D) Peace

Answer: (C)

 

50. Propaganda is an essential element of

(A) Psychological warfare

(B) Cyber warfare

(C) Chemical warfare

(D) Economic warfare

 

Answer: (A)


 

Year Wise UGC NET Previous Year Question Papers Solved Defence and Strategic Studies

Year Wise NTA UGC NET Defence and Strategic Studies Solved question Papers from June 2006 till today are given below.

Download Year Wise UGC NET Defence and Strategic Studies Solved Paper
UGC NET Defence and Strategic Studies Paper 2 Question Paper 2020 June
UGC NET Defence and Strategic Studies Paper 2 Question Paper 2019 December
UGC NET Defence and Strategic Studies Paper 2 Question Paper 2019 June
UGC NET Defence and Strategic Studies Paper 2 Question Paper 2018 December
UGC NET Defence and Strategic Studies Paper 2 Question Paper 2018 July
UGC NET Defence and Strategic Studies Paper 2 Question Paper 2017 November
UGC NET Defence and Strategic Studies Paper 2 Question Paper 2016 July
UGC NET Defence and Strategic Studies Paper 2 Question Paper 2015 June
UGC NET Defence and Strategic Studies Paper 2 Question Paper 2015 December
UGC NET Defence and Strategic Studies Paper 2 Question Paper 2014 June
UGC NET Defence and Strategic Studies Paper 2 Question Paper 2014 December
UGC NET Defence and Strategic Studies Paper 2 Solved Question Paper 2013 June
UGC NET Defence and Strategic Studies Paper 2 Question Paper 2011 June
UGC NET Defence and Strategic Studies Paper 2 Question Paper 2011 December
UGC NET Defence and Strategic Studies Paper 2 Question Paper 2010 June
UGC NET Defence and Strategic Studies Paper 2 Question Paper 2010 December
UGC NET Defence and Strategic Studies Paper 2 Question Paper 2009 June
UGC NET Defence and Strategic Studies Paper 2 Question Paper 2009 December
UGC NET Defence and Strategic Studies Paper 2 Question Paper 2008 June
UGC NET Defence and Strategic Studies Paper 2 Question Paper 2008 December
UGC NET Defence and Strategic Studies Paper 2 Question Paper 2007 June
UGC NET Defence and Strategic Studies Paper 2 Question Paper 2007 December
UGC NET Defence and Strategic Studies Paper 2 Question Paper 2006 June
UGC NET Defence and Strategic Studies Paper 2 Question Paper 2006 December
UGC NET Defence and Strategic Studies Paper 2 Question Paper 2005 June
UGC NET Defence and Strategic Studies Paper 2 Question Paper 2005 December
UGC NET Defence and Strategic Studies Paper 2 Question Paper 2004 December

 

We have covered the NTA UGC NET Defence and Strategic Studies Paper 2 Solved Question Paper 2013 June.

If you have any questions about NTA UGC NET Defence and Strategic Studies Solved Question Papers, please let us know in the comment section.

COMMENTS

Name

NTA UGC NET Adult Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Anthropology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Archaeology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Commerce Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Comparative Literature Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Comparative Study of Religions Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Computer Science and Applications Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Criminology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Defence and Strategic Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Economics Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Electronic Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET English Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Environmental Sciences Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Folk Literature Solved Question Papers,8,NTA UGC NET Forensic Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Geography Solved Question Papers,10,NTA UGC NET History Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Home Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Human Rights and Duties Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Indian Culture Solved Question Papers,10,NTA UGC NET International and Area Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Labour Welfare Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Law Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Library and Information Science Solved Question Papers,40,NTA UGC NET Linguistics Solved Question Papers,9,NTA UGC NET Management Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Mass Communication and Journalism Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Museology and Conservation Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Music Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Paper 1 Solved Question Papers,30,NTA UGC NET Performing Arts Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Philosophy Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Physical Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Political Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Population Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Psychology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Public Administration Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Social Medicine and Community Health Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Social Work Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Sociology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Tourism Administration and Management Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Tribal and Regional Languages Solved Question Papers,8,NTA UGC NET Visual Art Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Women Studies Solved Question Papers,10,UGC NET Answer Key,82,UGC NET Books,82,UGC NET Exam,99,UGC NET Question Papers With Solutions,83,UGC NET Subjects,1,UGC NET Syllabus,82,Year Wise Solved NTA UGC NET Question Papers,82,
ltr
item
My Exam Notification - Free UGC NET Guide: NTA UGC NET Defence and Strategic Studies Paper 2 Solved Question Paper 2013 June
NTA UGC NET Defence and Strategic Studies Paper 2 Solved Question Paper 2013 June
Looking for NTA UGC NET Defence and Strategic Studies Paper 2 Solved Question Paper 2013 June? Here get Paper 2 Solved Question Paper 2013 June.
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEg4NFRo9MGO7k1P3ik40b1zsRdkm-DTEsHC1On0MEd_ycNXVxq_KV_pfRUsFOWpnm_A307VauGCW2_IA9XdB-RYHjBonnaNc7l0c6MGCy6yBQcpQK2Eg6kIHP637GOpTJYrjePWBXuzfRbssJxU-8b8A-fDj6VmDB2sIMwzWBgeORrO6ogiSgR1RHBCUQ=w320-h192
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEg4NFRo9MGO7k1P3ik40b1zsRdkm-DTEsHC1On0MEd_ycNXVxq_KV_pfRUsFOWpnm_A307VauGCW2_IA9XdB-RYHjBonnaNc7l0c6MGCy6yBQcpQK2Eg6kIHP637GOpTJYrjePWBXuzfRbssJxU-8b8A-fDj6VmDB2sIMwzWBgeORrO6ogiSgR1RHBCUQ=s72-w320-c-h192
My Exam Notification - Free UGC NET Guide
https://www.myexamnotification.com/2022/05/nta-ugc-net-defence-and-strategic-studies-paper-2-solved-question-paper-2013-june.html
https://www.myexamnotification.com/
https://www.myexamnotification.com/
https://www.myexamnotification.com/2022/05/nta-ugc-net-defence-and-strategic-studies-paper-2-solved-question-paper-2013-june.html
true
354141229938201693
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content