NTA UGC NET Defence and Strategic Studies Paper 2 Solved Question Paper 2013 December

Looking for NTA UGC NET Defence and Strategic Studies Paper 2 Solved Question Paper 2013 December? Here get Paper 2 Solved Paper 2013 December.

 NTA UGC NET Defence and Strategic Studies Paper 2 Solved Question Paper 2013 DecemberNTA UGC NET Defence and Strategic Studies Paper 2 Solved Question Paper 2013 December: To score better marks in the NTA UGC NET Defence and Strategic Studies, you should have depth knowledge of the entire subject.

You can boost your preparation by referring to NTA UGC NET Defence and Strategic Studies Question Paper 2 2013 December. It will give you information about the important chapters and concepts covered in all chapters.

You must have NTA UGC NET Defence and Strategic Studies Solved Question Papers along with the latest Defence and Strategic Studies Syllabus to enhance your semester exam preparation.

Here we provide you the complete guide on NTA UGC NET Defence and Strategic Studies Paper 2 Solved Question Paper 2013 December.

NTA UGC NET Defence and Strategic Studies Paper 2 Solved Question Paper 2013 December

NTA UGC NET Defence and Strategic Studies Solved Question Papers are the best study materials to score good marks in the Defence and Strategic Studies exam.

Practicing these NTA UGC NET Defence and Strategic Studies previous year question papers assist the students in getting a clear idea about the question paper pattern and types of questions asked in the exam.

You can check the complete NTA UGC NET Defence and Strategic Studies Paper 2 Solved Question Paper 2013 December.


1. Who among the following stated that ‘security can be approached both objectively (there is a real threat) and subjectively (there is a perceived threat)’?

(A) K. Booth

(B) Arnold Wolfers

(C) John Mroz

(D) Raymond Aron

Answer: (B)

 

2. Which one of the following countries owns FATA?

(A) India

(B) U.S.A.

(C) Pakistan

(D) Afghanistan

Answer: (C)

 

3. Which one of the following countries is said to have encapsulated the ‘String of Pearls’ strategy against India in the Indo-Pacific region?

(A) U.S.A.

(B) China

(C) Japan

(D) Russia

Answer: (B)

 

4. ‘Steam-Roller Tactics’ was used in which of the following wars?

(A) Arab-Israel War of 1967

(B) Suez War 1956

(C) Arab-Israel War 1973

(D) Gulf War – I

Answer: (A)

 

5. Which one of the following North- East States of India is surround by Bangladesh from three sides?

(A) Tripura

(B) Meghalaya

(C) Assam

(D) Arunachal Pradesh

Answer: (A)

 

6. Who among the following stated that ‘religion is not the opium of the people, but the vitamin of the weak’?

(A) Regis Debray

(B) Karl Marx

(C) V.I. Lenin

(D) A.H. Nasution

Answer: (A)

 

7. Non-traditional security thread does not include

(A) Illegal Migration

(B) Terrorism

(C) Drug trafficking and Hawala

(D) Foreign Trade

Answer: (D)

 

8. Who among the following argued that “Terrorism is not like a disaster before which we are helpless”?

(A) Obama

(B) George P. Shultz

(C) Bill Clinton

(D) G.W. Bush

Answer: (B)

 

9. The term ‘Equal Security’ is related with

(A) The UN High Commission for Refugees

(B) The UN Universal Declaration of Human Rights

(C) Security Council

(D) League of Nations

Answer: (B)

 

10. Who among the following stated that ‘Geopolitics is a pseudo-science, erecting the factor of geography into an absolute’?

(A) Mackinder

(B) N.J. Spikman

(C) Carl Haushofer

(D) Hans J. Morgenthau

Answer: (D)

 

11. Who among the following thinkers propounded the concept of “Sublimited Nuclear War”?

(A) H. Kissinger

(B) Andre Beaufre

(C) Richard Haas

(D) Liddell Hart

Answer: (B)

 

12. Which one of the following countries conducted a nuclear test in February, 2013?

(A) Israel

(B) China

(C) Iran

(D) North Korea

Answer: (D)

 

13. During the Cold War era, which one of the following trends was promoted by relaxation in military tensions?

(A) Entente between the Super Powers, the US and the USSR.

(B) Détente between the Super Powers, the US & the USSR.

(C) Closure of the military industrial complexes.

(D) Uninterrupted flow of military technology

Answer: (B)

 

14. The Strategic Defence Initiative (SDI) was conceived during the incumbency of one of the following US Presidents:

(A) Richard Nixon

(B) Ronald Reagon

(C) Bill Clinton

(D) Jimmy Carter

Answer: (B)

 

15. “Two Scorpions in a Bottle” is a saying related to one of the following

(A) Nuclear Deterrence

(B) Limited War

(C) Total War

(D) Low Intensity Conflict

Answer: (A)

 

16. Napoleon’s strategic and tactical innovations were analysed by Jomini and Clausewitz. Clausewitz was interested in philosophical considerations of war whereas Jomini was interested in which one of the following?

(A) Mechanical aspects of strategy

(B) Strategy of decision

(C) Organization of military forces

(D) Concept of war strategy

Answer: (A)

 

17. Kautilya advocated six categories of troops, which of the following categories of troops constituted the standing army?

(A) MAULA Troops

(B) BHRITA Troops

(C) SRENI BAL

(D) ATAVIKA BAL

Answer: (A)

 

18. Who said, “If you win, you need not have to explain……. If you loose, you should not be there to explain”?

(A) Adolf Hitler

(B) Winston Churchill

(C) Plato

(D) Napoleon

Answer: (A)

 

19. North Atlantic Treaty Organisation (NATO) has its headquarters in which of the following cities?

(A) Brussels

(B) Geneva

(C) Luxemburg

(D) Paris

Answer: (A)

 

20. Which two heads of the State signed the INF treaty?

(A) Reagan-Putin

(B) Putin-Bush

(C) Reagan-Gorbachev

(D) Gorbachev-Nixon

 

Answer: (C)

 

21. Which of the following system of governance offers maximum satisfaction to the people in the fulfilment of their basic needs?

(A) Bureaucracy

(B) Hierocracy

(C) Technocracy

(D) Democracy

Answer: (D)

 

22. Which of the following is not ratified by the United States?

(A) NPT

(B) MTCR

(C) CTBT

(D) CW Convention

Answer: (C)

 

23. ‘Jasmine Revolution’ took place in one of the following countries:

(A) Tunisia

(B) Libya

(C) Egypt

(D) Syria

Answer: (A)

 

24. “Presslar Amendment” was related to one of the following:

(A) Nuclear non-proliferation needs

(B) Proliferation enhancing measures regarding nuclear arms

(C) Environmental pollution

(D) Nuclear threat reduction

Answer: (A)

 

25. The concept of ‘Cold War’ could be understood as one of the following:

(A) Propaganda War

(B) A condition of neither war nor peace

(C) A state of extreme political unfriendliness

(D) A hot peace

Answer: (C)

 

26. Which of the following two countries shall use India’s Long Range Identification and Tracking (LRIT) facility in sea?

(A) Sri Lanka and Maldives

(B) Maldives and Mauritius

(C) Sri Lanka and Bangladesh

(D) Nepal and Bhutan

Answer: (A)

 

27. Golden Crescent Area is not famous for which of the following activities?

(A) Arms trafficking

(B) Human trafficking

(C) Drug trafficking

(D) Nuclear trafficking

Answer: (D)

 

28. The term “Pashupati to Tirupati” was used for which of the following?

(A) Red Corridor under the Left-Wing Naxalism

(B) Red Army of the erstwhile Soviet army

(C) PLA of the China

(D) Hagnah of Israel

Answer: (A)

 

29. The abbreviation CSCE stands for:

(A) Common Security & Common Economic Growth

(B) Conference on Security and Co-operation in Europe

(C) Collective System of Co-operation on Environment

(D) Collective Security in Conservation of Energy

Answer: (B)

 

30. Strategy of Indian Armed Forces to achieve cutting-edge technology is galvanised by the concept of:

(A) Regional Military Association

(B) Regional Maritime Act

(C) Revolution in Maritime Affairs

(D) Revolution in Military Affairs

Answer: (D)

 

31. Which one of the following is an external determinant of a defence budget of a Nation-State?

(A) National Interest

(B) Threat Perception

(C) Commitment to Ideologies

(D) Technological Competence

Answer: (B)

 

32. Gulf of Mannar is located between:

(A) India – Pakistan

(B) India – Sri Lanka

(C) India – Indonesia

(D) India – Bangladesh

Answer: (B)

 

33. India’s only tri-service command is located at:

(A) Lakshadweep

(B) Kanyakumari

(C) Port Blair

(D) Karanjia Island

Answer: (C)

 

34. Which of the following organs of the Untied Nations has ceased to work?

(A) International Court of Justice

(B) Secretariat

(C) World Health Organisation

(D) The Trusteeship Council

Answer: (D)

 

35. UNCCD refers to

(A) United Nations Conference on Conventional Disarmament

(B) United Nations Convention on Combat Desertification

(C) United Nations Convention on Conflict Diffusion

(D) United Nations Conference on Combat Deforestation

Answer: (B)

 

36. Identify the emergence of the following organisations in a chronological order. Use the given code:

(A) NATO, SEATO, WTO, CENTO

(B) NATO, WTO, CENTO, SEATO

(C) WTO, CENTO, SEATO, NATO

(D) CENTO, SEATO, WTO, NATO

Answer: (A)

 

37. Arrange the following events in the chronological order they have occurred. Use the correct code given below:

(A) Panchsheel Agreement, Shimla Agreement, Tashkent Agreement, Lahore Agreement

(B) Panchsheel Agreement, Tashkent Agreement, Shimla Agreement, Lahore Agreement

(C) Lahore Agreement, Shimla Agreement, Panchsheel Agreement, Tashkent Agreement

(D) Shimla Agreement, Tashkent Agreement, Panchsheel Agreement, Lahore Agreement

Answer: (B)

 

38. Choose the correct code for Assertion (A) and Reason (R) given below:

Assertion (A): The realist concept of power and its relation to security are located in the idea of international anarchy in the changing global strategic scenario.

Reason (R): Security dilemma gives rise to frequent use of military force.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are not true.

(B) Both (A) and (R) are true.

(C) (A) is correct, but (R) is not correct.

(D) (A) is not correct, but (R) is correct.

Answer: (B)

 

39. Choose the appropriate code for the Assertion (A) and Reason (R) as given below:

Assertion (A): Balance of terror was not only inevitable, but also essential stabilizing factor in the Nuclear Age.

Reason (R): The nature of nuclear weapons and the trends of nuclear proliferation have been essentially responsible for it.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are correct.

(B) Both (A) and (R) are not correct.

(C) (A) is correct, but (R) is not correct.

(D) (A) is not correct, but (R) is correct.

Answer: (A)

 

40. Match the following systems given in Table – I with countries of their origin given in Table – II with the help of the code given below:

Table – I                                                                                              Table – II

a. Westland Gazette                                                                            i. USA

b. INS Arihant                                                                                    ii. France

c. C-130 Hercules                                                                               iii. India

d. AMX-56 Leclerc                                                                            iv. UK

Codes:

        a b c d

(A) iv iii i ii

(B) ii i iii iv

(C) ii iii iv i

(D) iv iii ii i

Answer: (A)

 

41. Match the following books with their respective authors with the help of the code given below:

List – I                                                                                                List – II

a. International Security                                                                      i. Samuel P. Huntington

b. People, State and Fear                                                                    ii. Raymond Aron

c. The Clash of Civilisations                                                               iii. Michael Sheehan

d. The Century of Total War                                                              iv. Barry Buzan

Codes:

        a b c d

(A) iii iv i ii

(B) i ii iii iv

(C) iv iii ii i

(D) iii iv ii i

Answer: (A)

 

42. Identify the following treaties regarding Nuclear Weapon Explosions in its chronological order. Use the correct code:

(A) Partial Test Ban Treaty, Threshold Test Ban Treaty, Peaceful Nuclear Explosion Treaty, PTBT Amendment Conference

(B) Peaceful Nuclear Explosion Treaty, Threshold Test Ban Treaty, Partial Test Ban Treaty, PTBT Amendment Conference

(C) Partial Test Ban Treaty, Peaceful Nuclear Explosion Treaty, Threshold Test Ban Treaty, PTBT Amendment Conference

(D) PTBT Amendment Conference, Partial Test Ban Treaty, Peaceful Nuclear Explosion Treaty, Threshold Test Ban Treaty

Answer: (A)

 

43. Match the Defence Public Sector Undertaking – DPSUs (List-I) with their Locations (List-II) and choose the appropriate code:

List – I (DPSUs)                                                                                 List – II (Locations)

a. Bharat Dynamics Ltd.                                                                     i. Hyderabad

b. Hindustan Aeronautics Ltd.                                                           ii. Bangalore

c. Garden Reach Ship-builders                                                           iii. Goa

d. Bharat Electronics Ltd.                                                                  iv. Bangalore

Codes:

       a b c d

(A) i ii iii iv

(B) ii iii i iv

(C) iii ii iv i

(D) iv iii ii i

Answer: (A)

 

44. Match the following events in Table-I with their concluding countries in Table-II with the help of the code given below:

Table-I                                                                                     Table-II

a. Indus Water Treaty                                                             i. India-Bhutan

b. Ganges Water Treaty                                                          ii. India-Nepal

c. Kali River Treaty                                                                 iii. India-Bangladesh

d. Dagachhu Power Project                                                    iv. India-Pakistan

Codes:

        a b c d

(A) iv iii ii i

(B) i ii iii iv

(C) ii i iv iii

(D) iii iv i ii

Answer: (A)

 

45. Match the following militant organizations (List-I) with their respective Indian State (List-II) and choose the appropriate code given below:

List – I                                                                                                List – II

a. ULFA                                                                                              i. Tripura

b. UNLF                                                                                             ii. Meghalaya

c. ANVC                                                                                             iii. Manipur

d. ATTF                                                                                              iv. Assam

Codes:

        a b c d

(A) iv iii ii i

(B) i ii iii iv

(C) ii iii i iv

(D) iii ii iv i

Answer: (A)

 

46. The creation of demilitarised areas and neutral states to prevent new wars in Europe was related to

(A) Treaty of Versailles

(B) Congress of Vienna (1814-15)

(C) League of Nations

(D) Treaty of Westphalia (1648)

Answer: (B)

 

47. The term ‘Preventive Diplomacy’ was coined by:

(A) George Bush

(B) Dag Hammarskjöld

(C) Kofi Annan

(D) Boutros – Boutros Ghali

Answer: (B)

 

48. Arrange the documents of confidence building measures in Europe in ascending chronological order:

(A) Helsinki CBM Document, Stockholm CSBM Document, Vienna CSBM Document, Helsinki Document

(B) Helsinki CBM Document, Vienna CSBM Document, Stockholm CSBM Document, Helsinki Document

(C) Helsinki Document, Helsinki CBM Document, Stockholm CSBM Document, Vienna CSBM Document

(D) Vienna CSBM Document, Helsinki Document, Helsinki CBM Document, Stockholm CSBM Document

Answer: (A)

 

49. Identify the Chemical and Biological Weapons Treaties in descending chronological order:

(A) Chemical Weapons Convention, US-Soviet Chemical Weapons Agreement, Biological Weapons Convention, Geneva Protocol.

(B) US-Soviet Chemical Weapons Agreement, Chemical Weapons Convention, Geneva Protocol, Biological Weapons Convention.

(C) Biological Weapons Convention, Geneva Protocol, Chemical Weapons Convention, US-Soviet Chemical Weapons Agreement.

(D) Geneva Protocol, Biological Weapons Convention, Chemical Weapons Convention, US-Soviet Chemical Weapons Agreement.

Answer: (A)

 

50. Who among the following is known as the father of India’s Nuclear Programme?

(A) Vikram Sarabhai

(B) Homi Jahangir Bhabha

(C) C.V. Raman

(D) A.P.J. Abdul Kalam

 

Answer: (B)


 

Year Wise UGC NET Previous Year Question Papers Solved Defence and Strategic Studies

Year Wise NTA UGC NET Defence and Strategic Studies Solved question Papers from June 2006 till today are given below.

Download Year Wise UGC NET Defence and Strategic Studies Solved Paper
UGC NET Defence and Strategic Studies Paper 2 Question Paper 2020 June
UGC NET Defence and Strategic Studies Paper 2 Question Paper 2019 December
UGC NET Defence and Strategic Studies Paper 2 Question Paper 2019 June
UGC NET Defence and Strategic Studies Paper 2 Question Paper 2018 December
UGC NET Defence and Strategic Studies Paper 2 Question Paper 2018 July
UGC NET Defence and Strategic Studies Paper 2 Question Paper 2017 November
UGC NET Defence and Strategic Studies Paper 2 Question Paper 2016 July
UGC NET Defence and Strategic Studies Paper 2 Question Paper 2015 June
UGC NET Defence and Strategic Studies Paper 2 Question Paper 2015 December
UGC NET Defence and Strategic Studies Paper 2 Question Paper 2014 June
UGC NET Defence and Strategic Studies Paper 2 Question Paper 2014 December
UGC NET Defence and Strategic Studies Paper 2 Solved Question Paper 2013 December
UGC NET Defence and Strategic Studies Paper 2 Question Paper 2011 June
UGC NET Defence and Strategic Studies Paper 2 Question Paper 2011 December
UGC NET Defence and Strategic Studies Paper 2 Question Paper 2010 June
UGC NET Defence and Strategic Studies Paper 2 Question Paper 2010 December
UGC NET Defence and Strategic Studies Paper 2 Question Paper 2009 June
UGC NET Defence and Strategic Studies Paper 2 Question Paper 2009 December
UGC NET Defence and Strategic Studies Paper 2 Question Paper 2008 June
UGC NET Defence and Strategic Studies Paper 2 Question Paper 2008 December
UGC NET Defence and Strategic Studies Paper 2 Question Paper 2007 June
UGC NET Defence and Strategic Studies Paper 2 Question Paper 2007 December
UGC NET Defence and Strategic Studies Paper 2 Question Paper 2006 June
UGC NET Defence and Strategic Studies Paper 2 Question Paper 2006 December
UGC NET Defence and Strategic Studies Paper 2 Question Paper 2005 June
UGC NET Defence and Strategic Studies Paper 2 Question Paper 2005 December
UGC NET Defence and Strategic Studies Paper 2 Question Paper 2004 December

 We have covered the NTA UGC NET Defence and Strategic Studies Paper 2 Solved Question Paper 2013 December.

If you have any questions about NTA UGC NET Defence and Strategic Studies Solved Question Papers, please let us know in the comment section.

COMMENTS

Name

NTA UGC NET Adult Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Anthropology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Archaeology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Commerce Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Comparative Literature Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Comparative Study of Religions Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Computer Science and Applications Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Criminology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Defence and Strategic Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Economics Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Electronic Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET English Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Environmental Sciences Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Folk Literature Solved Question Papers,8,NTA UGC NET Forensic Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Geography Solved Question Papers,10,NTA UGC NET History Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Home Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Human Rights and Duties Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Indian Culture Solved Question Papers,10,NTA UGC NET International and Area Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Labour Welfare Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Law Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Library and Information Science Solved Question Papers,40,NTA UGC NET Linguistics Solved Question Papers,9,NTA UGC NET Management Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Mass Communication and Journalism Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Museology and Conservation Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Music Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Paper 1 Solved Question Papers,30,NTA UGC NET Performing Arts Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Philosophy Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Physical Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Political Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Population Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Psychology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Public Administration Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Social Medicine and Community Health Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Social Work Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Sociology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Tourism Administration and Management Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Tribal and Regional Languages Solved Question Papers,8,NTA UGC NET Visual Art Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Women Studies Solved Question Papers,10,UGC NET Answer Key,82,UGC NET Books,82,UGC NET Exam,99,UGC NET Question Papers With Solutions,83,UGC NET Subjects,1,UGC NET Syllabus,82,Year Wise Solved NTA UGC NET Question Papers,82,
ltr
item
My Exam Notification - Free UGC NET Guide: NTA UGC NET Defence and Strategic Studies Paper 2 Solved Question Paper 2013 December
NTA UGC NET Defence and Strategic Studies Paper 2 Solved Question Paper 2013 December
Looking for NTA UGC NET Defence and Strategic Studies Paper 2 Solved Question Paper 2013 December? Here get Paper 2 Solved Paper 2013 December.
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEghJQ7B5Q45rr8x9MBYve1cKfrk95VOrwvcafbns6KnYiV3tx6d_eFDESS7avcsAMhYuLPX8l5__dBqd1ghcZc4RdGZZ_arbYqiuWdNVcYVyrXVOPmYHYTvOuiaqzCQJITwpBwFvEbsddoImfPEI08bEd32nE3lFfANoSl6cLZ06qyRnftUoPyILHg9Gg=w320-h192
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEghJQ7B5Q45rr8x9MBYve1cKfrk95VOrwvcafbns6KnYiV3tx6d_eFDESS7avcsAMhYuLPX8l5__dBqd1ghcZc4RdGZZ_arbYqiuWdNVcYVyrXVOPmYHYTvOuiaqzCQJITwpBwFvEbsddoImfPEI08bEd32nE3lFfANoSl6cLZ06qyRnftUoPyILHg9Gg=s72-w320-c-h192
My Exam Notification - Free UGC NET Guide
https://www.myexamnotification.com/2022/05/nta-ugc-net-defence-and-strategic-studies-paper-2-solved-question-paper-2013-december.html
https://www.myexamnotification.com/
https://www.myexamnotification.com/
https://www.myexamnotification.com/2022/05/nta-ugc-net-defence-and-strategic-studies-paper-2-solved-question-paper-2013-december.html
true
354141229938201693
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content