NTA UGC NET Criminology Paper 3 Solved Question Paper 2013 June

Looking for NTA UGC NET Criminology Paper 3 Solved Question Paper 2013 June? Here get Paper 3 Solved Question Paper 2013 June.

 NTA UGC NET Criminology Paper 3 Solved Question Paper 2013 June: To score better marks in the NTA UGC NET Criminology, you should have depth knowledge of the entire subject.

You can boost your preparation by referring to NTA UGC NET Criminology Paper 3 Question Paper 2013 June. It will give you information about the important chapters and concepts covered in all chapters.

You must have NTA UGC NET Criminology Solved Question Papers along with the latest Criminology Syllabus to enhance your semester exam preparation.

Here we provide you the complete guide on NTA UGC NET Criminology Paper 3 Solved Question Paper 2013 June.

NTA UGC NET Criminology Paper 3 Solved Question Paper 2013 June

NTA UGC NET Criminology Paper 3 Solved Question Papers are the best study materials to score good marks in the Criminology exam.

Practicing these NTA UGC NET Criminology Paper 3 previous year question papers assist the students in getting a clear idea about the question paper pattern and types of questions asked in the exam.

You can check the complete NTA UGC NET Criminology Paper 3 Solved Question Paper 2013 June.


1. Among the following, who used the term ‘White Collar Crime’ for the first time?

(A) E.H. Sutherland

(B) Karl Marx

(C) Simond Dinitz

(D) E. Lemert

Answer: (A)

 

2. Which among the following is the Cyber Crime?

(A) Embezzlement

(B) Plagiarism

(C) Phishing

(D) Smuggling

Answer: (C)

 

3. Among the following, which type of offence terrorism is?

(A) Misdemeanour

(B) Felony

(C) Treason

(D) None of the above

Answer: (B)

 

4. Motivating voters using cash or kind is an offence under which law?

(A) Protection of Human Rights Act

(B) People’s Representation Act

(C) Protection of Civil Rights Act

(D) Anti-Corruption Act

Answer: (B)

 

5. Match the items in List – I with items in List – II:

List – I                                    List – II

i. Criminal by passion a. Freud

ii. Oedipus complex                b. Durkheim

iii. Personality                         c. Lombroso

iv. Altruistic suicide                d. Eysenck

Codes:

      i ii iii iv

(A) c d a b

(B) c a d b

(C) b a c d

(D) a b d c

Answer: (B)

 

6. Who developed the classification of Ectomorph, Endomorph and Mesomorph to explain criminal behaviour?

(A) Mendel

(B) Kretschmer

(C) Lombroso

(D) Sheldon

Answer: (D)

 

7. Who has propounded the theory of Gang?

(A) Sellin

(B) Thrasher

(C) Sutherland

(D) Merton

Answer: (B)

 

8. Who has propounded the theory of Drift in explaining delinquent behaviour?

(A) Cloward & Ohlin

(B) Shaw

(C) Cohen

(D) Matza

Answer: (D)

 

9. Assertion (A): People live in a society of alternates, where the self has more and more opportunities for acceptance or rejection. Self-concept is the key factor in explaining the choice among alternatives of behaviour.

Reason (R): A favourable self-concept directs an individual towards law abiding behaviour, and an unfavourable self-concept directs the person towards delinquent behaviour.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (A)

 

10. Both goals and means are rejected in the society is called

(A) Conformity

(B) Retreatism

(C) Ritualism

(D) None of them

Answer: (B)

 

11. Who among the following observed that “Crime is both normal and functional.”?

(A) Von Hentig

(B) Durkheim

(C) Blau

(D) Aker

Answer: (B)

 

12. Among the following which typical characteristic in chromosomes is associated with criminal tendency and behaviour?

(A) XXY

(B) XYY

(C) XY

(D) None of the above

Answer: (B)

 

13. Among the following, who has studied ‘Intelligent Quotient’ as a cause of criminal behaviour?

(A) Freud

(B) Eysenck

(C) Cattel

(D) Young

Answer: (B)

 

14. What does the term ‘pyromania’ mean?

(A) Compulsive behaviour causing fire

(B) Compulsive behaviour causing physical hurt

(C) Compulsive behaviour defaming others

(D) Compulsive drug taking behaviour

Answer: (A)

 

15. What does the term ‘Masochism’ mean?

(A) Derive pleasure by hurting others.

(B) Derive pleasure from arson.

(C) Derive pleasure by demolishing buildings.

(D) Derive pleasure by inflicting self-pain.

Answer: (D)

 

16. What does the term ‘Hypothesis’ imply?

(A) Authoritative announcement

(B) Final declaration

(C) Tentative assertion

(D) Conclusive statement

Answer: (C)

 

17. Which among the following is not a probability sample design?

(A) Simple random sample

(B) Quota sample

(C) Cluster sample

(D) Stratified random sample

Answer: (B)

 

18. What does the statistics of Chi-square measure?

(A) Statistical difference

(B) Association

(C) Correlation

(D) Variance

Answer: (A)

 

19. Labelling theory looked at which of the following to explain criminality?

(A) Biological Determinism

(B) Social Structure

(C) Anomie

(D) Social Processes

Answer: (D)

 

20. Who postulated “Deviant behaviour is behaviour that others so label”?

(A) Auguste Comte

(B) Sutherland

(C) Becker

(D) Herbert Spencer

 

Answer: (C)

 

21. Assertion (A): It is impossible to know the extent of White Collar Crime.

Reason (R): The extent of White Collar Crime remains unknown because White Collar Crime rarely occurs in educated population groups.

Codes:

(A) (A) is correct, but (R) is wrong.

(B) Both (A) and (R) are correct.

(C) (A) is wrong, but (R) is correct.

(D) Both (A) and (R) are wrong.

Answer: (A)

 

22. Which one of the following is not connected with the ‘Conflict theory’ in criminology?

(A) Vold

(B) Quinney

(C) Taylor

(D) Lemert

Answer: (D)

 

23. Which one of the following is associated with Feminist Criminology?

(A) Dinitz

(B) Adler

(C) Lemert

(D) Sutherland

Answer: (B)

 

24. Find the odd one in the series

(A) Children Home

(B) Special Home

(C) Observation Home

(D) Central Jail

Answer: (D)

 

25. Which one of the following is correctly matched?

(A) Dowry – Organised crime

(B) Cyber-crime – Riot

(C) Flesh trade – Prostitution

(D) Beggary – White Collar Crime

Answer: (C)

 

26. Children home, under the Juvenile Justice Act are meant for

(A) Children in conflict with law

(B) Child in need of Care and Protection

(C) Mentally ill children

(D) Spastic children

Answer: (B)

 

27. According to Freud, human personality comprises of

I. Id

II. Super Ego

III. Ego

IV. None of the above

Find the correct combination using the following codes:

Codes:

(A) I and II is correct.

(B) II, III and IV are correct.

(C) II and IV are correct.

(D) I, II and III are correct.

Answer: (D)

 

28. The Latin phrase for “in bad faith” is

(A) Mela in se

(B) Malo animo

(C) Mala fide

(D) Mandamus

Answer: (C)

 

29. The process of Government monitoring and evaluating the functioning of the children’s home through persons and institutions is called

(A) Social Auditing

(B) Restoration

(C) Foster caring

(D) Parents patriae

Answer: (A)

 

30. The formal process for face to face meetings between a victim and his/her offender, in the presence of a trained mediator is called

(A) Crisis Intervention

(B) Compensation

(C) Victim Assistance

(D) Victim Offender Mediation

Answer: (D)

 

31. The Supreme Court has powers of

(A) Judicial Review

(B) Disputes concerning elections of President/Vice President

(C) Void Amendments that seek to take away judicial review

(D) All of the above

Answer: (D)

 

32. The legal system followed in India is called

(A) Inquisitorial

(B) Accusatorial

(C) Retributive

(D) Restorative

Answer: (B)

 

33. According to Freud, ‘Ego’ is based upon

(A) Moral Principle

(B) Reality Principle

(C) Pleasure Principle

(D) All of the above

Answer: (B)

 

34. Restitution to a victim of crime used to be paid by

(A) Offender

(B) State

(C) Police

(D) None of the above

Answer: (A)

 

35. Methods of social control are

(A) Customs

(B) Mores

(C) Ostracism

(D) All of the above

Answer: (D)

 

36. The concept of ‘Vulnerability’ in victimology means

(A) Weak

(B) Strong

(C) Safe

(D) None of the above

Answer: (A)

 

37. Who can consider ‘Mercy Petition’ of the offender who has been awarded death penalty?

(a) Supreme Court of India

(b) Prime Minister of India

(c) Governor of State

(d) President of India

Codes:

(A) (a) and (d) are correct.

(B) (b) and (d) are correct.

(C) (a) and (c) are correct.

(D) (c) and (d) are correct.

Answer: (D)

 

38. Which country among the following does not award death penalty to offenders?

(A) United Kingdom

(B) Egypt

(C) South Africa

(D) China

Answer: (A)

 

39. Which State among the following does not have an ‘Open Air Prison’?

(A) Maharashtra

(B) Tamil Nadu

(C) Bihar

(D) Assam

Answer: (C)

 

40. Among the following, which country awards death penalty to offenders through gas chamber?

(A) Russia

(B) France

(C) Germany

(D) United States of America

Answer: (D)

 

41. Which authority approves or grants “pre-mature release” to jail inmates?

(A) Police

(B) Prosecution

(C) Court

(D) Jail Authority

Answer: (D)

 

42. Among the following which one is a victimless offence?

(A) Pick pocketing

(B) Assault

(C) Murder

(D) Attempt to suicide

Answer: (D)

 

43. At present, which type of punishment is not awarded to offenders in India?

(A) Death Penalty

(B) Life Imprisonment

(C) Transportation

(D) Fine

Answer: (C)

 

44. The method that provides data on crime that do not come to the attention of official authorities is called

(A) Crime Classification System (CCS)

(B) Crime Data (CD)

(C) Self Report Data (SRD)

(D) Crime Overview (CO)

Answer: (C)

 

45. The assumption that there is necessarily a distinct difference between criminals and non-criminals is called

(A) Individualistic Fallacy

(B) Dualistic Fallacy

(C) Individualistic Infallacy

(D) None of the above

Answer: (B)

 

46. Bentham’s philosophy of social control is called

(A) Determinism

(B) Utilitarianism

(C) Constitutional approach

(D) None of the above

Answer: (B)

 

47. Who among the following is considered as a prison reformer?

(A) Peter P. Jegins

(B) Thorsten Sellin

(C) John Howard

(D) John Cohen

Answer: (C)

 

48. Which among the following is not a right of the convicted prisoner?

(A) Visitation Rights

(B) Access to Justice

(C) Release on Bail

(D) Right to vote in public elections

Answer: (D)

 

49. Routine activity approach explained crime as a convergence of

(A) Likely offenders

(B) Suitable targets

(C) Absence of capable guardians

(D) All of the above

Answer: (D)

 

50. ‘Auburn system’ is related to

(A) Police station architecture

(B) Prison architecture

(C) Court architecture

(D) Detective school architecture

Answer: (B)

 

51. The doctrine of ‘parents patriae’ is applied in

(A) Family Court

(B) Fast Track Court

(C) Juvenile Justice Board

(D) Criminal Court

Answer: (C)

 

52. Which among the following is related to probation?

(A) Determinant sentencing

(B) Intermediate sentencing

(C) Suspended sentencing

(D) Mandatory sentencing

Answer: (C)

 

53. Mens area means

(A) Motive

(B) Preparation to commit offence

(C) Guilty mind

(D) All of these

Answer: (C)

 

54. Who among the following are some of the earliest writings on victims?

(A) Hentig

(B) Nagel

(C) Ellenberger

(D) All of the above

Answer: (D)

 

55. Professionals who provide an array of victim services are

(A) Social workers

(B) Psychologists

(C) Medical doctors

(D) All of the above

Answer: (D)

 

56. A periodic data collection and analysis process to study information about crime victims regardless whether they are reported to police or not is called

(A) Compensation

(B) Victim survey

(C) Crisis intervention

(D) Victim Rights

Answer: (B)

 

57. A phenomenon in which hostages express empathy and have positive feelings towards their captors is called as

(A) Captor syndrome

(B) Victim blaming

(C) Stockholm syndrome

(D) Victim support

Answer: (C)

 

58. Which among the following Committees was constituted exclusively for examining the issues connected to women prisoners in India?

(A) Prison Reform Committee

(B) Justice Malimath Committee

(C) Justice V.R. Krishna Iyyer Committee

(D) Kapoor Committee

Answer: (C)

 

59. Who among the following is considered as Father of Probation?

(A) Elizabeth Fry

(B) John Augustus

(C) Hawkins

(D) Enricco Ferri

Answer: (B)

 

60. The following services should be available in women prisons

(A) Gynaecological consultations

(B) Counselling services

(C) Care for children

(D) All of above

Answer: (D)

 

61. A convict awarded life sentence has to undergo imprisonment for at least

(A) 12 years

(B) 13 years

(C) 14 years

(D) 15 years

Answer: (C)

 

62. According to Dowry Prohibition Act, 1961, penalty for giving or taking dowry is

(A) Imprisonment for 3 years

(B) Imprisonment for 4 years

(C) Imprisonment for 5 years

(D) Imprisonment for 14 years

Answer: (C)

 

63. The killing of a family member, due to the belief of the perpetrator that the victim has brought bad name to the family or community is called

(A) Family killing

(B) Community killing

(C) Dishonour killing

(D) Honour killing

Answer: (D)

 

64. Sexual harassment at workplace related guidelines mainly were given in

(A) D.K. Bose Case

(B) Vishaka Case

(C) Bhoumik Case

(D) Sheela Barse Case

Answer: (B)

 

65. Among the following, who has authored the book ‘Outsider’?

(A) Sutherland

(B) Matza

(C) Becker

(D) Sellin

Answer: (C)

 

66. The Bill of Rights for the Women, by the UN is called

(A) The Convention on the Elimination of All Forms of Discrimination against Women

(B) The UN Convention of Women Rights

(C) Women Rights Convention

(D) UN Women Right Covenant

Answer: (A)

 

67. The Immoral Traffic Prevention Act, deals with

(A) Trafficking in relation to commercial sex

(B) Dowry deaths

(C) Child labour

(D) None of the above

Answer: (A)

 

68. In which document are Fundamental Rights enshrined?

(A) Declaration of Human Rights

(B) Convention on the Right of Children

(C) Right to Information Act

(D) Constitution of India

Answer: (D)

 

69. The Toll-free telephone number that helps children in distress is

(A) 78910

(B) 1098

(C) 1011

(D) 91011

Answer: (B)

 

70. The word ‘Victimology’ had its origins with the writings of

(A) Sutherland

(B) Mendelsohn

(C) Durkheim

(D) Marx

Answer: (B)

 

71. The phenomenon where the abductors developing sympathy for their hostages is called

(A) Victim proneness

(B) Victim blaming

(C) Lima syndrome

(D) Victim support

Answer: (C)

 

72. According to Indian Penal Code, the death of a critically ill person caused by his consent by other person is an

(A) Offence

(B) Religious act

(C) No offence

(D) Suicide

Answer: (A)

 

73. The confession of offence by a person is admissible as evidence under the following condition:

(A) Before police officer

(B) Under threat

(C) By inducement

(D) In the presence of a Magistrate

Answer: (D)

 

74. Which of the following is not the essential ingredient of theft?

(A) Movable property

(B) Dishonest intention

(C) With the consent of possessor of the property

(D) Movement of the property in order to such taking

Answer: (C)

 

75. First Information Report (FIR) can be lodged with

(A) Superintendent of Police

(B) Inspector General of Police

(C) Sessions Judge

(D) Officer-in-charge of the Police Station

 

Answer: (D)


 

Year Wise UGC NET Previous Year Question Papers Solved Criminology Paper 3

The old UGC NET Examination paper-3 in Criminology are of descriptive type till December 2011.

The paper-3 becomes objective type from June 2012 to November 2017. From July 2018 onward, the paper-3 was stopped and becomes the part of the paper-2 itself.

So, the old questions paper-3 from June 2012 to November 2017 which were of objective type (multiple choice questions) can be used by the UGC NET aspirants for their better preparation for the paper-2.

Year Wise NTA UGC NET Criminology Paper 3 Solved question Papers are given below.

Download Year Wise NTA UGC NET Criminology Paper 3 Solved Paper
UGC NET Criminology Paper 3 Question Paper 2017 November
UGC NET Criminology Paper 3 Question Paper 2016 July
UGC NET Criminology Paper 3 Question Paper 2015 June
UGC NET Criminology Paper 3 Question Paper 2015 December
UGC NET Criminology Paper 3 Question Paper 2014 June
UGC NET Criminology Paper 3 Question Paper 2014 December
UGC NET Criminology Paper 3 Solved Question Paper 2013 June

We have covered the NTA UGC NET Criminology Paper 3 Solved Question Paper 2013 June.

If you have any questions about NTA UGC NET Criminology Paper 3 Solved Question Papers, please let us know in the comment section.

COMMENTS

Name

NTA UGC NET Adult Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Anthropology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Archaeology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Commerce Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Comparative Literature Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Comparative Study of Religions Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Computer Science and Applications Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Criminology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Defence and Strategic Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Economics Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Electronic Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET English Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Environmental Sciences Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Folk Literature Solved Question Papers,8,NTA UGC NET Forensic Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Geography Solved Question Papers,10,NTA UGC NET History Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Home Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Human Rights and Duties Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Indian Culture Solved Question Papers,10,NTA UGC NET International and Area Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Labour Welfare Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Law Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Library and Information Science Solved Question Papers,40,NTA UGC NET Linguistics Solved Question Papers,9,NTA UGC NET Management Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Mass Communication and Journalism Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Museology and Conservation Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Music Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Paper 1 Solved Question Papers,30,NTA UGC NET Performing Arts Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Philosophy Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Physical Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Political Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Population Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Psychology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Public Administration Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Social Medicine and Community Health Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Social Work Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Sociology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Tourism Administration and Management Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Tribal and Regional Languages Solved Question Papers,8,NTA UGC NET Visual Art Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Women Studies Solved Question Papers,10,UGC NET Answer Key,82,UGC NET Books,82,UGC NET Exam,99,UGC NET Question Papers With Solutions,83,UGC NET Subjects,1,UGC NET Syllabus,82,Year Wise Solved NTA UGC NET Question Papers,82,
ltr
item
My Exam Notification - Free UGC NET Guide: NTA UGC NET Criminology Paper 3 Solved Question Paper 2013 June
NTA UGC NET Criminology Paper 3 Solved Question Paper 2013 June
Looking for NTA UGC NET Criminology Paper 3 Solved Question Paper 2013 June? Here get Paper 3 Solved Question Paper 2013 June.
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEg408Vm6d67BdR7ZlTjCX2HQ6MM6wZzKLOpTp0Mc6YISaK007MObiD8L27Qt8rZkpyeJfUOBzR3U6KMLdmOmK17XK1-ud6xcQm3EIVj7Iu3vMmQa3yF2HwBTcED7zTdz50LBeXa3hvKfwEmGpP-5YnPgphNgm9es6M1avuKodYMPs7SAKzHy_fCHrS41g
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEg408Vm6d67BdR7ZlTjCX2HQ6MM6wZzKLOpTp0Mc6YISaK007MObiD8L27Qt8rZkpyeJfUOBzR3U6KMLdmOmK17XK1-ud6xcQm3EIVj7Iu3vMmQa3yF2HwBTcED7zTdz50LBeXa3hvKfwEmGpP-5YnPgphNgm9es6M1avuKodYMPs7SAKzHy_fCHrS41g=s72-c
My Exam Notification - Free UGC NET Guide
https://www.myexamnotification.com/2022/05/nta-ugc-net-criminology-paper-3-solved-question-paper-2013-june.html
https://www.myexamnotification.com/
https://www.myexamnotification.com/
https://www.myexamnotification.com/2022/05/nta-ugc-net-criminology-paper-3-solved-question-paper-2013-june.html
true
354141229938201693
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content