NTA UGC NET Criminology Paper 2 Solved Question Paper 2013 June

Looking for NTA UGC NET Criminology Paper 2 Solved Question Paper 2013 June? Here get Paper 2 Solved Question Paper 2013 June.

 NTA UGC NET Criminology Paper 2 Solved Question Paper 2013 JuneNTA UGC NET Criminology Paper 2 Solved Question Paper 2013 June: To score better marks in the NTA UGC NET Criminology, you should have depth knowledge of the entire subject.

You can boost your preparation by referring to NTA UGC NET Criminology Question Paper 2 2013 June. It will give you information about the important chapters and concepts covered in all chapters.

You must have NTA UGC NET Criminology Solved Question Papers along with the latest Criminology Syllabus to enhance your semester exam preparation.

Here we provide you the complete guide on NTA UGC NET Criminology Paper 2 Solved Question Paper 2013 June.

NTA UGC NET Criminology Paper 2 Solved Question Paper 2013 June

NTA UGC NET Criminology Solved Question Papers are the best study materials to score good marks in the Criminology exam.

Practicing these NTA UGC NET Criminology previous year question papers assist the students in getting a clear idea about the question paper pattern and types of questions asked in the exam.

You can check the complete NTA UGC NET Criminology Paper 2 Solved Question Paper 2013 June.


1. Which of the following discipline does not directly contribute to Criminology?

(A) Geography

(B) Economics

(C) Sociology

(D) Geology

Answer: (D)

 

2. What type of crime is committed by a Chartered Accountant who manipulates accounts of a business corporation?

(A) Smuggling

(B) Cyber Crime

(C) White Collar Crime

(D) Money Laundering

Answer: (C)

 

3. Which of the following is not an economic offence?

(A) Food adulteration

(B) Cheating

(C) Tax Evasion

(D) Money Laundering

Answer: (B)

 

4. Which of the following is not an offence against person?

(A) Rape

(B) Hurt

(C) Cheating

(D) Murder

Answer: (C)

 

5. Match the items in List – I with items in List – II:

List – I                                                List – II

i. Born Criminal                                  a. Freud

ii. Anomie                                           b. Merton

iii. Sadism                                           c. Lombroso

iv. Differential Association                 d. Sutherland

Codes:

       i ii iii iv

(A) a d c b

(B) c b a d

(C) a b c d

(D) d c b a

Answer: (B)

 

6. Who propounded the theory of hedonism in Criminology?

(A) Beccaria

(B) Lombroso

(C) Hooton

(D) Sigmund Freud

Answer: (A)

 

7. Who among the following is associated with the Cartographical School in Criminology?

(A) Joseph Gall

(B) Johannes Lange

(C) Malthus

(D) Quetelet

Answer: (D)

 

8. Who has postulated the concept that delinquency and crime are learnt in companionship groups?

(A) Merton

(B) Erickson

(C) Sutherland

(D) Parsons

Answer: (C)

 

9. Assertion (A): Fast going up migration and mobility are causing social disorganisation, juvenile delinquency and crime.

Reason (R): Migrants are all the time concern with their survival and accept few social responsibilities.

Codes:

(A) (A) is correct, but (R) is wrong.

(B) Both (A) and (R) are correct.

(C) (A) is wrong, but (R) is correct.

(D) Both (A) and (R) are wrong.

Answer: (A)

 

10. Who has given this definition: “Crime is both normal and functional.”?

(A) Beccaria

(B) Emile Durkheim

(C) Freud

(D) Lombroso

Answer: (B)

 

11. Rejection of goals and acceptance of means are known as

(A) Ritualism

(B) Innovation

(C) Rebellion

(D) Socialization

Answer: (A)

 

12. The name of Franz Joseph Gall is associated with

(A) Body type

(B) Chromosomes

(C) Atavism

(D) Phrenology

Answer: (D)

 

13. The first study of ‘Family Tree’ examining hereditary aspects of criminal tendency was conducted in which country?

(A) England

(B) France

(C) Germany

(D) United States of America

Answer: (D)

 

14. Who among the following has developed the concept of ‘Inferiority Complex’?

(A) Maslow

(B) Adler

(C) Cattel

(D) Cyril Burt

Answer: (B)

 

15. What does the term ‘Electra complex’ mean?

(A) Extraordinary attachment with father

(B) Extraordinary attachment with mother

(C) Extraordinary attachment with brother

(D) Extraordinary attachment with sister

Answer: (B)

 

16. What is the main purpose behind an experimental research design in criminological research?

(A) To describe and analyse a social phenomenon.

(B) To probe and find out occurrence of crime.

(C) To find out and analyse the frequency of a criminal occurrence.

(D) To study cause and effect relationship.

Answer: (D)

 

17. For setting up a probability sample, which method is used?

(A) Intelligent guess

(B) Random numbers

(C) Informed opinion

(D) Experience and insight

Answer: (B)

 

18. Among the following, on which study sample interview technique cannot be used for information gathering:

(A) Industrial workers

(B) Track drivers

(C) University students

(D) Nursery school children

Answer: (D)

 

19. What does the statistics of regression measure?

(A) Difference between variables

(B) Correlation between variables

(C) Association between variables

(D) Corresponding change in variables

Answer: (D)

 

20. Which one of the following is not a method of adaptation, according to Merton?

(A) Retreatism

(B) Conformity

(C) Intuition

(D) Rebellion

 

Answer: (C)

 

21. Assertion (A): Visibility of crime is also a factor in determining whether a person is labelled criminal.

Reason (R): People who live in ghetto areas are more likely to be visible in committing a crime. They are also more likely to be visible after crimes are committed because of their greater contact with public serviles.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (A)

 

22. Containment theory has been propounded by

(A) Reckless and Dinis

(B) Reckless and Sutherland

(C) Sutherland and Dinis

(D) Reckless and Hirschi

Answer: (A)

 

23. Assertion (A): Critical criminology is a theoretical perspective in criminology which borrows from conflict perspectives such as Marxism, feminism, political economy theory and radical approaches.

Reason (R): The focus of critical criminology is the genesis of crime and nature of ‘justice’ within the structure of ‘class’ and ‘status’ inequalities. Law and Punishment are viewed as connected to a system of social inequality.

Codes:

(A) (A) is correct, but (R) is wrong.

(B) Both (A) and (R) are correct.

(C) (A) is wrong, but (R) is correct.

(D) Both (A) and (R) are wrong.

Answer: (B)

 

24. Various sectors of Criminal Justice system are:

I. Courts

II. Police

III. Prisons

IV. Special Homes

Find the correct combination, using the codes given below:

(A) I, II and III are correct.

(B) I and II are correct.

(C) II and III are correct.

(D) III and IV are correct.

Answer: (A)

 

25. Which one of the following pairs is not correctly matched?

(A) Guilty mind – Mens Rea

(B) Physical act – Actus Reus

(C) Eye for Eye – Lextalionis

(D) Hedonism – Atavism

Answer: (D)

 

26. Which one of the following is correctly matched?

(A) U.N. Standard Minimum Rules for the Administration of Juvenile Justice – Beijing Rules

(B) Child Abuse – Crime syndicates

(C) Children’s home – Juvenile in conflict with law

(D) Special home – Children in need of care and protection

Answer: (A)

 

27. The Juvenile Justice Act mainly deals with the following types of children:

I. Children in Conflict with Law.

II. Children in Foreign Countries.

III. Children in Need of Care and Protection

IV. Non-Resident Indian Children

Choose the correct answer, using the codes given below:

(A) I and II are correct.

(B) II and III are correct.

(C) I and III are correct.

(D) III and IV are correct.

Answer: (C)

 

28. Match the items in List – I with items in List – II:

List – I                        List – II

i. Sutherland                a. Outsider

ii. Young A.                b. Principles of Criminology

iii. Cohen A.                c. Imagining crime

iv. Becker                    d. Delinquent Boys

Codes:

       i ii iii iv

(A) b d c a

(B) b c d a

(C) a b c d

(D) c a d b

Answer: (B)

 

29. According to Juvenile Justice Act ‘begging’ means

(A) Soliciting or receiving alms in a public place.

(B) Entering into any private premises for the purpose of soliciting or receive alms.

(C) Exposing or exhibiting any soar, wound, injury deformity or disease for extorting alms.

(D) All of the above

Answer: (D)

 

30. ‘Observation Home’ under the Juvenile Justice Act is established for

(A) Children in need of care and protection

(B) Juveniles in conflict with law

(C) Both (A) and (B) of above

(D) None of the above

Answer: (B)

 

31. Who was the Chairperson of the Commission which developed the Indian Penal Code?

(A) Dr. Ambedkar

(B) Lord Macaulay

(C) Colonel Sleeman

(D) Lord Curzon

Answer: (B)

 

32. Directive Principles of State Policy seek to make India

(A) Democratic State

(B) Secular State

(C) Welfare State

(D) Sovereign State

Answer: (C)

 

33. The concepts associated with E.H. Sutherland are:

I. Crime is learned.

II. Born Criminal

III. White Collar Crime

IV. All of the above

Choose the correct combination using the codes given below:

(A) I and III are correct.

(B) II and III are correct.

(C) I and II are correct.

(D) IV is correct.

Answer: (A)

 

34. Which one of the following is considered as a contemporary form of crime?

(A) Beggary

(B) Commercial sex

(C) Cyber crime

(D) Dowry death

Answer: (C)

 

35. Which Section of the Code of Criminal Procedure deals with Victims Compensation Scheme?

(A) 357(a)

(B) 375(a)

(C) 315(a)

(D) 351(a)

Answer: (A)

 

36. The statement given by the victim, to the Court, regarding his/her victimization, its loses etc., is called

(A) Restorative Justice Statement

(B) Offender Impact Statement

(C) Victim Impact Statement

(D) None of the above

Answer: (C)

 

37. In India, how many prisons are functioning at present?

(A) About 400

(B) About 900

(C) About 1400

(D) About 1900

Answer: (C)

 

38. Who was the Chairperson of the ‘All India Committee on Prison Reforms 1980-1983’?

(A) Justice M.N. Venkatachaliah

(B) Justice A.S. Anand

(C) Justice Krishna Iyyer

(D) Justice A.N. Mulla

Answer: (D)

 

39. What is the minimum time an offender has to spend in jail who has been sentenced to life imprisonment?

(A) 7 years

(B) 14 years

(C) 20 years

(D) 25 years

Answer: (B)

 

40. Which State in the country has the largest number of open-air jails?

(A) Maharashtra

(B) Punjab

(C) Rajasthan

(D) Uttrakhand

Answer: (C)

 

41. Which authority grants probation to offenders?

(A) Police

(B) Prosecution

(C) Court

(D) Jail authority

Answer: (C)

 

42. Which authority approves or grants “special remission” to jail inmates?

(A) Central Jail Supdt.

(B) I.G. of Prisons

(C) Jail Minister

(D) All the above

Answer: (D)

 

43. Among Narcotic producing countries, which one is not a part of “Golden Crescent”?

(A) Afghanistan

(B) Iran

(C) Pakistan

(D) Kazakhstan

Answer: (D)

 

44. First Information Report (FIR) can be lodged with

(A) Superintendent of Police

(B) Session Judge

(C) Officer-in-charge of the Police Station

(D) Inspector General of Police

Answer: (C)

 

45. Which school of thought used the concept of social disorganization in explaining juvenile delinquency?

(A) Classical school

(B) Positive school

(C) Chicago school

(D) None of the above

Answer: (C)

 

Read the following passage and answer the questions No. 46 to 50:

Although there is no agreement among the experts about the characteristics of sociopaths, there are some generally recognized characteristics. One is the inability of the person to form warm, interpersonal relationships. Another is the lack of a feeling of guilt and disregard for community or group standards. Various others are lack of foresight; virtual absence of moral judgement; no super ego; no life plan; limited capacity for love and emotional involvement; sexual immaturity. Physiological, psychological, psychiatric and sociological explanations have been advanced in an attempt to explain the causes of sociopathy. It has been argued, that they have genetically abnormal brain. Psychologists have argued that early childhood experiences account for the development of this phenomenon.

 

46. This paragraph deals with the understanding of

(A) Prostitutes

(B) Antisocial personality

(C) Criminals in general

(D) Suicides

Answer: (B)

 

47. The causes of the ‘Phenomenon’, mentioned in the para are

(A) Lack of guilt

(B) No regard for community

(C) Lack of super ego

(D) All of the above

Answer: (D)

 

48. The cause associated with the phenomenon described is

(A) Presence of life plan

(B) Presence of foresight

(C) Disregard for community

(D) all of the above

Answer: (C)

 

49. Which of the following cause the phenomena?

(A) Absence of a abnormal brain

(B) Presence of a genetically abnormal brain

(C) Presence of a brain

(D) None of the above

Answer: (B)

 

50. Find the odd one out-Sociopathy is explained by

(A) Psychological factors

(B) Physiological reasons

(C) Sociological reasons

(D) Economic reasons

 

Answer: (D)


 

Year Wise UGC NET Previous Year Question Papers Solved Criminology

Year Wise NTA UGC NET Criminology Solved question Papers from June 2006 till today are given below.

Download Year Wise NTA UGC NET Criminology Solved Paper
UGC NET Criminology Paper 2 Question Paper 2020 June
UGC NET Criminology Paper 2 Question Paper 2019 December
UGC NET Criminology Paper 2 Question Paper 2019 June
UGC NET Criminology Paper 2 Question Paper 2018 December
UGC NET Criminology Paper 2 Question Paper 2018 July
UGC NET Criminology Paper 2 Question Paper 2017 November
UGC NET Criminology Paper 2 Question Paper 2016 July
UGC NET Criminology Paper 2 Question Paper 2015 June
UGC NET Criminology Paper 2 Question Paper 2015 December
UGC NET Criminology Paper 2 Question Paper 2014 June
UGC NET Criminology Paper 2 Question Paper 2014 December
UGC NET Criminology Paper 2 Solved Question Paper 2013 June
UGC NET Criminology Paper 2 Question Paper 2011 June
UGC NET Criminology Paper 2 Question Paper 2011 December
UGC NET Criminology Paper 2 Question Paper 2010 June
UGC NET Criminology Paper 2 Question Paper 2010 December
UGC NET Criminology Paper 2 Question Paper 2009 June
UGC NET Criminology Paper 2 Question Paper 2009 December
UGC NET Criminology Paper 2 Question Paper 2008 June
UGC NET Criminology Paper 2 Question Paper 2008 December
UGC NET Criminology Paper 2 Question Paper 2007 June
UGC NET Criminology Paper 2 Question Paper 2007 December
UGC NET Criminology Paper 2 Question Paper 2006 June
UGC NET Criminology Paper 2 Question Paper 2006 December
UGC NET Criminology Paper 2 Question Paper 2005 June
UGC NET Criminology Paper 2 Question Paper 2005 December
UGC NET Criminology Paper 2 Question Paper 2004 December

We have covered the NTA UGC NET Criminology Paper 2 Solved Question Paper 2013 June.

If you have any questions about NTA UGC NET Criminology Solved Question Papers, please let us know in the comment section.

COMMENTS

Name

NTA UGC NET Adult Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Anthropology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Archaeology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Commerce Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Comparative Literature Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Comparative Study of Religions Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Computer Science and Applications Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Criminology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Defence and Strategic Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Economics Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Electronic Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET English Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Environmental Sciences Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Folk Literature Solved Question Papers,8,NTA UGC NET Forensic Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Geography Solved Question Papers,10,NTA UGC NET History Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Home Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Human Rights and Duties Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Indian Culture Solved Question Papers,10,NTA UGC NET International and Area Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Labour Welfare Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Law Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Library and Information Science Solved Question Papers,40,NTA UGC NET Linguistics Solved Question Papers,9,NTA UGC NET Management Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Mass Communication and Journalism Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Museology and Conservation Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Music Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Paper 1 Solved Question Papers,30,NTA UGC NET Performing Arts Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Philosophy Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Physical Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Political Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Population Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Psychology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Public Administration Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Social Medicine and Community Health Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Social Work Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Sociology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Tourism Administration and Management Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Tribal and Regional Languages Solved Question Papers,8,NTA UGC NET Visual Art Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Women Studies Solved Question Papers,10,UGC NET Answer Key,82,UGC NET Books,82,UGC NET Exam,99,UGC NET Question Papers With Solutions,83,UGC NET Subjects,1,UGC NET Syllabus,82,Year Wise Solved NTA UGC NET Question Papers,82,
ltr
item
My Exam Notification - Free UGC NET Guide: NTA UGC NET Criminology Paper 2 Solved Question Paper 2013 June
NTA UGC NET Criminology Paper 2 Solved Question Paper 2013 June
Looking for NTA UGC NET Criminology Paper 2 Solved Question Paper 2013 June? Here get Paper 2 Solved Question Paper 2013 June.
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEgH8N5yGtx_lgX0ephv_LHX1Bc49Vjl-EOPK3ZkJaT6ONDP-FhiPV_ArTj6G-1AMtDztsTSR33UnrV7lsMANtfKcOSmjeGyU2-ontVKsmYfuFZl6NJ_VlALuxuYyfkLZdDlNVYGNHwvqmU40Sf8_WKnsJQVBptTUFgZG4HFV2ZK64o02wpuHfB0cWj69Q=w320-h192
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEgH8N5yGtx_lgX0ephv_LHX1Bc49Vjl-EOPK3ZkJaT6ONDP-FhiPV_ArTj6G-1AMtDztsTSR33UnrV7lsMANtfKcOSmjeGyU2-ontVKsmYfuFZl6NJ_VlALuxuYyfkLZdDlNVYGNHwvqmU40Sf8_WKnsJQVBptTUFgZG4HFV2ZK64o02wpuHfB0cWj69Q=s72-w320-c-h192
My Exam Notification - Free UGC NET Guide
https://www.myexamnotification.com/2022/05/nta-ugc-net-criminology-paper-2-solved-question-paper-2013-june.html
https://www.myexamnotification.com/
https://www.myexamnotification.com/
https://www.myexamnotification.com/2022/05/nta-ugc-net-criminology-paper-2-solved-question-paper-2013-june.html
true
354141229938201693
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content