NTA UGC NET Criminology Paper 2 Solved Question Paper 2012 June

Looking for NTA UGC NET Criminology Paper 2 Solved Question Paper 2012 June? Here get Paper 2 Solved Question Paper 2012 June.

 NTA UGC NET Criminology Paper 2 Solved Question Paper 2012 JuneNTA UGC NET Criminology Paper 2 Solved Question Paper 2012 June: To score better marks in the NTA UGC NET Criminology, you should have depth knowledge of the entire subject.

You can boost your preparation by referring to NTA UGC NET Criminology Question Paper 2 2012 June. It will give you information about the important chapters and concepts covered in all chapters.

You must have NTA UGC NET Criminology Solved Question Papers along with the latest Criminology Syllabus to enhance your semester exam preparation.

Here we provide you the complete guide on NTA UGC NET Criminology Paper 2 Solved Question Paper 2012 June.

NTA UGC NET Criminology Paper 2 Solved Question Paper 2012 June

NTA UGC NET Criminology Solved Question Papers are the best study materials to score good marks in the Criminology exam.

Practicing these NTA UGC NET Criminology previous year question papers assist the students in getting a clear idea about the question paper pattern and types of questions asked in the exam.

You can check the complete NTA UGC NET Criminology Paper 2 Solved Question Paper 2012 June.


1. Father of scientific criminology is

(A) Cesare Beccaria

(B) Jeremy Bentham

(C) Cesare Lombroso

(D) Enrico Ferri

Answer: (A)

 

2. Match the List-I with List-II

List – I                                                List – II

(a) Hedonism                                      I. Sutherland

(b) White collar crime                         II. Sigmund freud

(c) Atavism                                         III. Cesare Beccaria

(d) Oedipus Complex                                     IV. Lombroso

Codes :

(a)        (b)        (c)        (d)

(A)       III        I           IV        II

(B)       I           II         III        IV

(C)       IV        III        I          II

(D)       I           III        II         IV

Answer: (A)

 

3. The error in the assumption that there is necessarily a distinctive difference between two groups : Criminals and non-criminals is called:

(A) Dark figure

(B) Normative fallacy

(C) Dualistic fallacy

(D) Moralistic fallacy

Answer: (C)

 

4. Which of the following elements of crime mean ‘guilty mind’?

(A) Concurrence

(B) Harm

(C) Actus reus

(D) Mens Rea

Answer: (D)

 

5. A perspective on the study of criminal justice that assumes that the systems sub- components work together harmoniously, to achieve the social product is called ‘Justice’ is

(A) Consensus model

(B) Conflict model

(C) Civil justice

(D) Public order

Answer: (A)

 

6. A criminal Justice perspective that emphasizes on individual rights at stages of justice system is

(A) Trial model

(B) Jury model

(C) Due process model

(D) Crime control model

Answer: (C)

 

7. Serial killing is a form of

(A) Organized crime

(B) Violent crime

(C) Hate crime

(D) Property crime

Answer: (B)

 

8. The attempt to categorise, understand and predict the behavior of certain types of offenders based on behavioural clues they provide is

(A) Psychological profiling

(B) Sociological profiling

(C) Jail Profiling

(D) Reaction formation

Answer: (A)

 

9. Match the item in List-I with items in List-II.

List – I                                    List – II

I. Frangy Joseph Gall              (a) Atavism

II. Jeremy Bentham                (b) Somatotypes

III. William Sheldon               (c) Phrenology

IV. Cesane Lombroso             (d) Hedoninstic Calculous

Code :

I           II         III        IV

(A)       (c)        (d)       (b)        (a)

(B)       (d)       (c)        (b)        (a)

(C)       (b)        (c)        (d)       (a)

(D)       (d)       (b)        (c)        (a)

Answer: (A)

 

10. Karl Marx wrote a book entitled.

(A) Dax Vivindi

(B) Vox Vivindi

(C) Das Capital

(D) Pax Mundi

Answer: (C)

 

11. “…. Deviation and criminality are shaped by society’s larger structure of power and institutions”. Who among the following, has formulated this approach.

(A) Sutherland and Cressey

(B) Taylor, Walton and Young

(C) Sykes and Matza

(D) Barnes and Teeters

Answer: (B)

 

12. Lie Detector or polygraph is

(A) An aid to investigation officer

(B) Admissible as evidence in court

(C) Partially admissible

(D) Not admissible

Answer: (A)

 

13. Under Probation of Offenders Act, the pre-sentence report is submitted to

(A) Probation officer

(B) Police officer

(C) Judicial officer

(D) Prosecution officer

Answer: (C)

 

14. A criminal justice perspective that emphasizes on the arrest and conviction of criminal offenders is

(A) Trial model

(B) Jury model

(C) Crime control model

(D) Due process model

Answer: (C)

 

15. Among the following who has explained crime in terms of intelligence quotient (IQ) ?

(A) Allport

(B) H. J. Eysenck

(C) Sheldon

(D) Maslow

Answer: (B)

 

16. Parole or premature release is granted by which authority ?

(A) Police

(B) Court

(C) Prison officers

(D) Parole Committee/Board

Answer: (D)

 

17. In India, Probation is granted under which laws ?

I. Immoral Traffic (Prevention) Act

II. Juvenile Justice Act

III. Protection of Human Rights Act

IV. Probation of offender Act Find the correct combination using the codes given below :

(A) I and II are correct

(B) III and IV are correct

(C) II and IV are correct

(D) I and IV are correct

Answer: (C)

 

18. Which of the following pairs is correctly matched :

(A) Child welfare committee – For children in need of care and protection

(B) Juvenile Justice Board – For children in need in care & protection

(C) Children’s Home – For children in conflict with law

(D) Special Home – For children in need of care & protection

Answer: (A)

 

19. Which is the administrative authority controlling Juvenile Justice Board ?

(A) Police Department

(B) Judicial Department

(C) Prosecution Department

(D) Social Welfare Department

Answer: (D)

 

20. What is meant by truancy ?

(A) Thrown away children

(B) Children in terrorist areas

(C) Children habitually absenting from school/home

(D) Children in conflict with law

 

Answer: (C)

 

21. At the community level, examples for social disorganization are

(A) Prostitution

(B) Gambling

(C) Beggary

(D) All of the above

Answer: (D)

 

22. Alcoholism means

(A) Festive drinking

(B) Occasional drinking

(C) Habitual drinking

(D) Ceremonial drinking

Answer: (C)

 

23. Which country among the following is a part of Golden Triangle ?

(A) India

(B) Burma

(C) China

(D) Russia

Answer: (B)

 

24. Which type of prisoners are admitted to open air jails ?

(A) Educated Prisoners

(B) Skilled Prisoners

(C) Prisoners who have completed a portion of their term

(D) Political prisoners

Answer: (C)

 

25. Reduction in sentence in prison administration is called

(A) Remission

(B) Parole

(C) Furlough

(D) Premature release

Answer: (A)

 

26. ‘Eye for an Eye’ and ‘Tooth for a Tooth’ reflects which theory of punishment ?

(A) Self-expiation

(B) Retribution

(C) Reformation

(D) Deterrence

Answer: (B)

 

27. Open air jails are setup under what philosophy ?

(A) Incarceration

(B) Protection of society

(C) Reformation of prisoners

(D) Retribution

Answer: (C)

 

28. The change from Agrarian society to Industrial society is called

(A) Social problem

(B) Social Disorganisation

(C) Social change

(D) None of the above

Answer: (C)

 

29. Experimental research design is used for

(A) Studying cause and effect

(B) Describing a phenomenon

(C) Determining the number of occurrences

(D) Observing a process

Answer: (A)

 

30. The use of control groups is associated with

(A) Descriptive research design

(B) Explanatory research design

(C) Experimental research design

(D) Formulative research design

Answer: (C)

 

31. Which one of the following is not a random sampling design ?

(A) Cluster sample

(B) Stratified random sample

(C) Quota sample

(D) Simple random sample

Answer: (C)

 

32. Among the following options, when ‘observation technique’ cannot be used by a researcher for data collection ?

(A) Rape

(B) Child sexual abuse

(C) Wife battering

(D) All of the above

Answer: (D)

 

33. The fore-runner of Imitation Theory is

(A) John pauly

(B) Gabriel Tarde

(C) Robert Seidman

(D) Freda Adler

Answer: (B)

 

34. Which of the following is not an Integrative Theory ?

(A) Self-Derogation theory

(B) Development & Life Cause (DLC) theories

(C) Control Balance theory

(D) Learning theory

Answer: (D)

 

35. ‘Prison statistics in India’ is annually published by which organisation ?

(A) National Institute of Social Defence

(B) Bureau of Police Research & Department

(C) National Crime Records Bureau

(D) Registrar General of India

Answer: (C)

 

36. In Prakash Singh V/s Union of India, the Supreme Court has set out direction for

(A) Prison Reforms

(B) Police Reforms

(C) Judicial Reforms

(D) None of the above

Answer: (B)

 

37. Under the Probation of Offenders Act, Pre-sentence Report is prepared by

(A) Police officer

(B) Prosecution officer

(C) Probation officer

(D) Prison officer

Answer: (C)

 

38. ‘The act of taking revenge upon a criminal perpetrator’ is known as :

(A) Sentencing

(B) Incapacitation

(C) Deterrence

(D) Retribution

Answer: (D)

 

39. Bentham’s philosophy of ‘utilitarianism’ means

(A) Greatest sadness for the greatest number of people

(B) Greatest sadness for the smallest number of people

(C) Greatest happiness for the greatest number of people

(D) Smallest sadness for the greatest number of people.

Answer: (C)

 

40. Incarcerating serious offenders and dealing with minor offenders in less restrictive ways is known as

(A) Unusual punishment

(B) Selective incapacitation

(C) Castration

(D) Revenge

Answer: (B)

 

41. Assertion (A) : Deterrence is the effect of punishment that prevents an individual from committing crimes.

Reason (R) : Deterrence is based on the assumption that punishing individuals who are  convicted of crimes will stop them from committing further crimes. Being rational persons and wishing to avoid pain, they will not violate the law.

Codes :

(A) (A) is correct but (R) is wrong.

(B) Both (A) and (R) are correct.

(C) (A) is wrong, but (R) is correct.

(D) Both (A) and (R) are wrong.

Answer: (B)

 

42. The belief that criminal behaviour is related to body type is linked to

I. William H. Sheldon

II. Glueck & Glueck

III. Erust Kretschmer

IV. Charles Goring

Choose the correct combination using the codes given below

(A) II and IV are correct.

(B) I and III are correct.

(C) II and III are correct.

(D) III and IV are correct.

Answer: (B)

 

43. In the year 2010, how many offences under the Indian Penal Code were registered by the police in India ?

(A) 15 – 20 lakhs

(B) 20 – 25 lakhs

(C) 25 – 30 lakhs

(D) More than 30 lakhs

Answer: (B)

 

44. Concentric circle theory of ecological school was propounded by

(A) Lombroso and Ferri

(B) Bentham and Beccaria

(C) Park and Burgess

(D) Sutherland and Cressey

Answer: (C)

 

45. Who among the following is competent to grant commutation of death sentence in to life imprisonment.

(A) President of India

(B) Supreme Court of India

(C) High Court

(D) Chief Minister of the state

Answer: (A)

 

Read the following passage and answer question no. 46 to 50 :

Research in the 1980s and 1990s provided information on how victims react to crime. Findings of this research have lead to significant changes in the criminal justice system. Victim reaction, however, has been a key factor in these changes. Two commissions were appointed in 1982 and 1984. Both commissions interviewed crime victims and others. Most of the victims spoke negatively about their treatment in criminal justice system. The criminal justice system’s reaction to some crime victims means that they are victimized twice : Once by the criminal and once by the system in a variety of ways. First, the victims may be blamed. Then, the victims may perceive that police and others will not be sympathetic to crimes committed by persons known to the alleged victims, that they view those actions as domestic problems. Finally some victims feel that the system favours defendants over victims.

 

46. Which was the key factor in victim oriented changes in the system.

(A) System

(B) Victims reactions

(C) Judiciary

(D) Police

Answer: (B)

 

47. How does the victims of crime feel about their treatment by the criminal justice system.

(A) Neutral reaction

(B) Positive

(C) Negative

(D) All of the above

Answer: (C)

 

48. According to the author, ‘Crime Victims’ are victimized.

(A) Once

(B) Twice

(C) Thrice

(D) Four times

Answer: (B)

 

49. According to the author victims are also victimized by

(A) System

(B) Committees

(C) Commissions

(D) Subjects workers

Answer: (A)

 

50. When the victim knows the offenders, the police sometimes treat it as a

(A) Criminal case

(B) Domestic issue

(C) Civil case

(D) None of the above

 

Answer: (B)


 

Year Wise UGC NET Previous Year Question Papers Solved Criminology

Year Wise NTA UGC NET Criminology Solved question Papers from June 2006 till today are given below.

Download Year Wise NTA UGC NET Criminology Solved Paper
UGC NET Criminology Paper 2 Question Paper 2020 June
UGC NET Criminology Paper 2 Question Paper 2019 December
UGC NET Criminology Paper 2 Question Paper 2019 June
UGC NET Criminology Paper 2 Question Paper 2018 December
UGC NET Criminology Paper 2 Question Paper 2018 July
UGC NET Criminology Paper 2 Question Paper 2017 November
UGC NET Criminology Paper 2 Question Paper 2016 July
UGC NET Criminology Paper 2 Question Paper 2015 June
UGC NET Criminology Paper 2 Question Paper 2015 December
UGC NET Criminology Paper 2 Question Paper 2014 June
UGC NET Criminology Paper 2 Question Paper 2014 December
UGC NET Criminology Paper 2 Solved Question Paper 2012 June
UGC NET Criminology Paper 2 Question Paper 2011 June
UGC NET Criminology Paper 2 Question Paper 2011 December
UGC NET Criminology Paper 2 Question Paper 2010 June
UGC NET Criminology Paper 2 Question Paper 2010 December
UGC NET Criminology Paper 2 Question Paper 2009 June
UGC NET Criminology Paper 2 Question Paper 2009 December
UGC NET Criminology Paper 2 Question Paper 2008 June
UGC NET Criminology Paper 2 Question Paper 2008 December
UGC NET Criminology Paper 2 Question Paper 2007 June
UGC NET Criminology Paper 2 Question Paper 2007 December
UGC NET Criminology Paper 2 Question Paper 2006 June
UGC NET Criminology Paper 2 Question Paper 2006 December
UGC NET Criminology Paper 2 Question Paper 2005 June
UGC NET Criminology Paper 2 Question Paper 2005 December
UGC NET Criminology Paper 2 Question Paper 2004 December

We have covered the NTA UGC NET Criminology Paper 2 Solved Question Paper 2012 June.

If you have any questions about NTA UGC NET Criminology Solved Question Papers, please let us know in the comment section.

COMMENTS

Name

NTA UGC NET Adult Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Anthropology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Archaeology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Commerce Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Comparative Literature Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Comparative Study of Religions Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Computer Science and Applications Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Criminology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Defence and Strategic Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Economics Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Electronic Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET English Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Environmental Sciences Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Folk Literature Solved Question Papers,8,NTA UGC NET Forensic Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Geography Solved Question Papers,10,NTA UGC NET History Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Home Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Human Rights and Duties Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Indian Culture Solved Question Papers,10,NTA UGC NET International and Area Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Labour Welfare Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Law Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Library and Information Science Solved Question Papers,40,NTA UGC NET Linguistics Solved Question Papers,9,NTA UGC NET Management Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Mass Communication and Journalism Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Museology and Conservation Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Music Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Paper 1 Solved Question Papers,30,NTA UGC NET Performing Arts Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Philosophy Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Physical Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Political Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Population Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Psychology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Public Administration Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Social Medicine and Community Health Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Social Work Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Sociology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Tourism Administration and Management Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Tribal and Regional Languages Solved Question Papers,8,NTA UGC NET Visual Art Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Women Studies Solved Question Papers,10,UGC NET Answer Key,82,UGC NET Books,82,UGC NET Exam,99,UGC NET Question Papers With Solutions,83,UGC NET Subjects,1,UGC NET Syllabus,82,Year Wise Solved NTA UGC NET Question Papers,82,
ltr
item
My Exam Notification - Free UGC NET Guide: NTA UGC NET Criminology Paper 2 Solved Question Paper 2012 June
NTA UGC NET Criminology Paper 2 Solved Question Paper 2012 June
Looking for NTA UGC NET Criminology Paper 2 Solved Question Paper 2012 June? Here get Paper 2 Solved Question Paper 2012 June.
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEj9WskMKbMdm9OVEzfUpmojNugm32sgul8uLDfMUaUGPqgNy2osMShFzB9YKDUM9CQrP5VRzMBaVH4HmwvSONpYSdoEOx0OUrOeZ728sZj0nBxOPNyYiB9FkmsrJi21sJqOUwf58wu_2DyHS4B-pWbvoOKuVuPsRP7gzTfzR0pZEeFjnC7GmILVE64wPw=w320-h192
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEj9WskMKbMdm9OVEzfUpmojNugm32sgul8uLDfMUaUGPqgNy2osMShFzB9YKDUM9CQrP5VRzMBaVH4HmwvSONpYSdoEOx0OUrOeZ728sZj0nBxOPNyYiB9FkmsrJi21sJqOUwf58wu_2DyHS4B-pWbvoOKuVuPsRP7gzTfzR0pZEeFjnC7GmILVE64wPw=s72-w320-c-h192
My Exam Notification - Free UGC NET Guide
https://www.myexamnotification.com/2022/05/nta-ugc-net-criminology-paper-2-solved-question-paper-2012-june.html
https://www.myexamnotification.com/
https://www.myexamnotification.com/
https://www.myexamnotification.com/2022/05/nta-ugc-net-criminology-paper-2-solved-question-paper-2012-june.html
true
354141229938201693
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content