NTA UGC NET Criminology Paper 2 Solved Question Paper 2012 December

Looking for NTA UGC NET Criminology Paper 2 Solved Question Paper 2012 December? Here get Paper 2 Solved Question Paper 2012 December.

NTA UGC NET Criminology Paper 2 Solved Question Paper 2012 December NTA UGC NET Criminology Paper 2 Solved Question Paper 2012 December: To score better marks in the NTA UGC NET Criminology, you should have depth knowledge of the entire subject.

You can boost your preparation by referring to NTA UGC NET Criminology Question Paper 2 2012 December. It will give you information about the important chapters and concepts covered in all chapters.

You must have NTA UGC NET Criminology Solved Question Papers along with the latest Criminology Syllabus to enhance your semester exam preparation.

Here we provide you the complete guide on NTA UGC NET Criminology Paper 2 Solved Question Paper 2012 December.

NTA UGC NET Criminology Paper 2 Solved Question Paper 2012 December

NTA UGC NET Criminology Solved Question Papers are the best study materials to score good marks in the Criminology exam.

Practicing these NTA UGC NET Criminology previous year question papers assist the students in getting a clear idea about the question paper pattern and types of questions asked in the exam.

You can check the complete NTA UGC NET Criminology Paper 2 Solved Question Paper 2012 December.


1. In Ramamurthy vs. State of Karnataka the Supreme Court of India has given direction for.

(A) Juvenile justice reforms

(B) Prison reforms

(C) Judicial reforms

(D) Police reforms

Answer: (D)

 

2. On whose authority, prisoners are admitted to open air jail

(A) Police

(B) Judiciary

(C) Jail Authorities

(D) None of the above

Answer: (C)

 

3. Actions that are wrong in themselves are called.

(A) Actus Reus

(B) Mens Rea

(C) Mala Prohibita

(D) Mala in se

Answer: (C)

 

4. The aggregate of all operating, administrative and technical support agencies that perform criminal justice functions is called.

(A) Social Justice System

(B) Civil Justice System

(C) Criminal Justice System

(D) Consensus approach

Answer: (C)

 

5. The due course of legal proceedings according to the rules and forms that have been established for the protection of private right is

(A) Due process of law

(B) Crime control model

(C) Trial

(D) Bail

Answer: (A)

 

6. Human trafficking is a form of

(A) Hate crime

(B) Organised crime

(C) Violent crime

(D) Property crime

Answer: (B)

 

7. A human male who has XYY chromosome structure is called

(A) Superman

(B) Superhuman

(C) Super female

(D) Super male

Answer: (D)

 

8. A developing intellectual approach which emphasizes gender issues in the subject matter of criminology is called

(A) Labelling criminology

(B) Post-modern criminology

(C) Radical criminology

(D) Feminist criminology

Answer: (D)

 

9. Who among the following is connected to critical criminology?

(A) R.E. Park

(B) E.H. Sutherland

(C) William J. Chambliss

(D) Cloward

Answer: (C)

 

10. In D.K. Basu case the Supreme Court has laid down guidelines regarding

(A) Rape victims

(B) Child rights

(C) Women rights

(D) Arrest by police

Answer: (D)

 

11. Match the List – I with List – II:

List – I                                                List – II

(a) Justice A.N. Mulla                         (i) National Police Commission

(b) Mr.DharmVira                               (ii) Committee on Criminal Justice Reforms

(c) Justice Krishna Iyer                       (iii) All India Committee on Prison Reforms

(d) Justice V.S. Malimath                   (iv) Committee on Women Prisoners

Codes:

       (a) (b) (c) (d)

(A) (i) (ii) (iii) (iv)

(B) (iv) (iii) (ii) (i)

(C) (iii) (i) (iv) (ii)

(D) (i) (ii) (iv) (iii)

Answer: (C)

 

12. Arrange the following in the order in which they proceed for consideration of probation. Use the codes given below:

I. Judgement

II. Trial

III. Release on probation

IV. Successful completion of probation on revocation of probation.

Codes:

(A) III, I, IV, II

(B) III, II, I, IV

(C) I, II, IV, III

(D) II, I, III, IV

Answer: (D)

 

13. Under Juvenile Justice Act, the observation home is mainly meant for

I. Thrown away children

II. Children in conflict with law

III. Run-away children

IV. Children whose cases are pending.

Find the correct combination using the codes given below:

(A) I & II are correct.

(B) II and IV are correct.

(C) III and IV are correct.

(D) III and II are correct.

Answer: (B)

 

14. How many members are there in the Child Welfare Committee, including the Chairman?

(A) 6

(B) 5

(C) 4

(D) 3

Answer: (B)

 

15. Under Juvenile Justice Act, for whom the special home is mainly meant for?

I. Children in conflict with law

II. Thrown-away children

III. Run-away children

IV. Children whose cases are decided

Find the correct combination using the codes given below:

(A) I and IV are correct

(B) II and III are correct

(C) III and IV are correct

(D) II and IV are correct

Answer: (A)

 

16. At the individual level, examples for social disorganization are

(A) Drug Addiction

(B) Alcoholism

(C) Gambling

(D) All of above

Answer: (D)

 

17. Which among the following intoxicating drugs is not produced in India?

(A) Charas

(B) Cocaine

(C) Bhang

(D) Brown sugar

Answer: (B)

 

18. Alo Ano is an organisation meant for

(A) Alcoholics

(B) Drug addicts

(C) Family member of alcoholics

(D) Fellow drug users

Answer: (C)

 

19. Sub jails are mainly meant for

(A) Under trial prisoners

(B) Convict prisoners

(C) Political detenues

(D) Children in conflict with law

Answer: (A)

 

20. Which Commission given below has brought out a report on Capital Punishment?

(A) Police Commission

(B) Law Commission of India

(C) Human Rights Commission

(D) Central-State Commission

 

Answer: (B)

 

21. The Act which provides for community service in India is

(A) Domestic Violence Act

(B) Juvenile Justice Act

(C) Probation of Offender Act

(D) Indian Penal Code

Answer: (B)

 

22. Social change means

(A) Change in social structure

(B) Change in social relations

(C) Change in institutional framework

(D) All of the above

Answer: (D)

 

23. For studying habitual drug users, the most useful sampling method would be

(A) Simple random sample

(B) Snowball sampling

(C) Cluster sampling

(D) Stratified random sample

Answer: (B)

 

24. The first jail training school in India was established in

(A) Madhya Pradesh

(B) Uttar Pradesh

(C) Andhra Pradesh

(D) Kerala

Answer: (B)

 

25. Gottfredson and Hirschi’s theory mainly focuses on

(A) Learning

(B) Self-concept

(C) Self-control

(D) Anomie

Answer: (C)

 

26. Which of the following is not an integrative theory?

(A) Labelling theory

(B) Network analysis

(C) Integrated cognitive Anti-social Potential (ICAP) theory.

(D) Integrated strain control perspective

Answer: (A)

 

27. Lie Detector or Polygraph is an aid to :

(A) Investigative process

(B) Correctional process

(C) Rehabilitative process

(D) None of the above

Answer: (A)

 

28. Match List – I with List – II :

List – I                                                            List – II

(a) The principles of criminology                    (i) Vold

(b) Theoretical criminology                             (ii) Sue Titus Reid

(c) Crime & Criminology                                (iii) Donald Clemmer

(d) The prison community                               (iv) Sutherland &Cressy

Codes:

       (a) (b) (c) (d)

(A) (i) (ii) (iii) (iv)

(B) (iv) (i) (ii) (iii)

(C) (iv) (iii) (ii) (i)

(D) (i) (ii) (iv) (iii)

Answer: (B)

 

29. Restitution refers to

(A) Victim pays money to the offender

(B) Offender pays money to the victim of crime

(C) State pay money to the offender

(D) None of the above

Answer: (B)

 

30. Assertion (A): Enrico Ferri rejected the doctrine of free will, that is, it is not the criminal who wish to act.

Reason (R): Ferri believed that the situation actually influences the criminal’s actions. He believed that crime was produced primarily by the type of society from which the criminal comes.

(A) (A) is correct, but (R) is wrong.

(B) Both (A) and (R) are correct.

(C) (A) is wrong, but (R) is correct.

(D) Both (A) and (R) are wrong.

Answer: (B)

 

31. Phrenology is associated with

I. Anomie

II. Fransis Joseph Gall

III. Study of heads and head casts

IV. Investigation of the bumps and other irregularities of the skull.

Choose the correct combination using the codes given below:

(A) I, II, III & IV are correct.

(B) II, III & IV are correct.

(C) III & IV are correct.

(D) IV is correct.

Answer: (B)

 

32. Followings are included in Robert Merton’s modes of adaptation:

I. Conformity

II. Retreatism

III. Retribution

IV. Rebellion

Choose the correct combination, using the codes:

(A) I, II & IV are correct.

(B) I, II & III are correct.

(C) II, III & IV are correct.

(D) I & IV are correct.

Answer: (A)

 

33. In the year 2010 how many offences under the special and local laws were registered by the police?

(A) 35 – 40 lakh

(B) 40 – 45 lakh

(C) 45 – 50 lakh

(D) More than 50 lakh

Answer: (C)

 

34. In statistical analysis that does chi square indicate?

(A) Correlation

(B) Significance

(C) Association

(D) Difference

Answer: (B)

 

35. Who among the following is eligible for the appointment of the chairman of the National Human Rights Commission in India?

(A) Former Chief Justice of India

(B) Former Chief Justice of High Courts

(C) Former Supreme Court Judge

(D) All the above

Answer: (A)

 

36. That aspect of law that specifies the methods to be used in enforcing substantive law is

(A) Case law

(B) Procedural law

(C) Personal law

(D) Economic law

Answer: (B)

 

37. Victim compensation scheme has recently been made a part of the

(A) Indian Penal Code

(B) Code of criminal procedure

(C) Indian Evidence Act

(D) None of the above

Answer: (B)

 

38. The partial representation of constructs like social status, power and intelligence is called

(A) Measurement

(B) Operational Definition

(C) Variables

(D) Definition

Answer: (C)

 

39. Which of the following statistical technique can be used to find the relationship between two dichotomous variables?

(A) Regression

(B) Standard Deviation

(C) Chi-square

(D) Mode

Answer: (C)

 

40. Which one of the following is not correctly matched?

(A) Ensilo Femi – Positive school

(B) Drift theory – Gresham Syres

(C) Differential opportunity structure – E.H. Sutherland

(D) Power-control theory – John Hagan

Answer: (C)

 

41. Which one of the following is not correctly matched?

(A) Ecological theory – Ernest W. Burgess

(B) Subculture theories – William A. Bonger

(C) Defensible space – Oscar Newman

(D) Routine Activity theory – Marcus Felson

Answer: (B)

 

42. A statistical index of the strength of relationship between two variables is called

(A) Percentage analysis

(B) Correlation coefficient

(C) t-test

(D) Regression

Answer: (B)

 

43. Lie detector/ polygraph ascertain the changes in the following :

(A) Rate of heart beat

(B) Rate of Respiration

(C) Conductivity of skin

(D) All of above

Answer: (D)

 

44. Historically victims (or their families) were permitted to take measures to avenge crime. This is called

I. Revenge

II. Retaliation

III. Retribution

IV. Rehabilitation

Choose the correct combination using the codes given below:

(A) I, II, III & IV are correct.

(B) I, II & III are correct.

(C) II, III & IV are correct.

(D) III & IV are correct.

Answer: (B)

 

45. The idea that humans have mental conflicts because of desires and energies that are repressed into the unconscious is propounded by

(A) Eric Silver

(B) Michael Milken

(C) Sigmund Freud

(D) B.F. Skinner

Answer: (C)

 

The study of crime, criminals and the criminal law is of ancient origin, although the development of criminology as a descriptive took place in the 1900’s, with the first text books in the field published in 1920’s. For the community at large, it is important to recognize that criminal science is a large thing than criminal law. The legal profession, in particular, has a duty to familiarise itself with the principles of that science as the sole means for intelligent and systematic improvement of the criminal law. Most of the early teachers of criminology and related subjects were educated in sociology, psychology political science or some other related discipline or were practitioners in various fields of criminal justice.

 

46. The essay argues which is a larger science?

(A) Criminal law

(B) Criminology

(C) Law

(D) Community

Answer: (B)

 

47. The origins of criminology can be traced to

(A) Ancient times

(B) 1900’s

(C) 1920’s

(D) 1930’s

Answer: (A)

 

48. Who should familiarise themselves with principles of criminology?

(A) Criminals

(B) Lawyer

(C) Sociologists

(D) Criminologists

Answer: (B)

 

49. Why should others familiarize with principles of criminology?

(A) Only means for importance of criminal law

(B) Intelligent means for improvement of criminal law

(C) Systematic means to improve criminal law

(D) all of the above

Answer: (D)

 

50. The early teachers in criminology were from

(A) Political Science

(B) Sociology

(C) Practitioners from criminal justice

(D) All of the above

 

Answer: (D)


Year Wise UGC NET Previous Year Question Papers Solved Criminology

Year Wise NTA UGC NET Criminology Solved question Papers from June 2006 till today are given below.

Download Year Wise NTA UGC NET Criminology Solved Paper
UGC NET Criminology Paper 2 Question Paper 2020 June
UGC NET Criminology Paper 2 Question Paper 2019 December
UGC NET Criminology Paper 2 Question Paper 2019 June
UGC NET Criminology Paper 2 Question Paper 2018 December
UGC NET Criminology Paper 2 Question Paper 2018 July
UGC NET Criminology Paper 2 Question Paper 2017 November
UGC NET Criminology Paper 2 Question Paper 2016 July
UGC NET Criminology Paper 2 Question Paper 2015 June
UGC NET Criminology Paper 2 Question Paper 2015 December
UGC NET Criminology Paper 2 Question Paper 2014 June
UGC NET Criminology Paper 2 Question Paper 2014 December
UGC NET Criminology Paper 2 Solved Question Paper 2012 December
UGC NET Criminology Paper 2 Question Paper 2011 June
UGC NET Criminology Paper 2 Question Paper 2011 December
UGC NET Criminology Paper 2 Question Paper 2010 June
UGC NET Criminology Paper 2 Question Paper 2010 December
UGC NET Criminology Paper 2 Question Paper 2009 June
UGC NET Criminology Paper 2 Question Paper 2009 December
UGC NET Criminology Paper 2 Question Paper 2008 June
UGC NET Criminology Paper 2 Question Paper 2008 December
UGC NET Criminology Paper 2 Question Paper 2007 June
UGC NET Criminology Paper 2 Question Paper 2007 December
UGC NET Criminology Paper 2 Question Paper 2006 June
UGC NET Criminology Paper 2 Question Paper 2006 December
UGC NET Criminology Paper 2 Question Paper 2005 June
UGC NET Criminology Paper 2 Question Paper 2005 December
UGC NET Criminology Paper 2 Question Paper 2004 December

We have covered the NTA UGC NET Criminology Paper 2 Solved Question Paper 2012 December.

If you have any questions about NTA UGC NET Criminology Solved Question Papers, please let us know in the comment section.

COMMENTS

Name

NTA UGC NET Adult Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Anthropology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Archaeology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Commerce Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Comparative Literature Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Comparative Study of Religions Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Computer Science and Applications Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Criminology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Defence and Strategic Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Economics Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Electronic Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET English Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Environmental Sciences Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Folk Literature Solved Question Papers,8,NTA UGC NET Forensic Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Geography Solved Question Papers,10,NTA UGC NET History Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Home Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Human Rights and Duties Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Indian Culture Solved Question Papers,10,NTA UGC NET International and Area Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Labour Welfare Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Law Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Library and Information Science Solved Question Papers,40,NTA UGC NET Linguistics Solved Question Papers,9,NTA UGC NET Management Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Mass Communication and Journalism Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Museology and Conservation Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Music Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Paper 1 Solved Question Papers,30,NTA UGC NET Performing Arts Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Philosophy Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Physical Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Political Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Population Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Psychology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Public Administration Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Social Medicine and Community Health Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Social Work Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Sociology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Tourism Administration and Management Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Tribal and Regional Languages Solved Question Papers,8,NTA UGC NET Visual Art Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Women Studies Solved Question Papers,10,UGC NET Answer Key,82,UGC NET Books,82,UGC NET Exam,99,UGC NET Question Papers With Solutions,83,UGC NET Subjects,1,UGC NET Syllabus,82,Year Wise Solved NTA UGC NET Question Papers,82,
ltr
item
My Exam Notification - Free UGC NET Guide: NTA UGC NET Criminology Paper 2 Solved Question Paper 2012 December
NTA UGC NET Criminology Paper 2 Solved Question Paper 2012 December
Looking for NTA UGC NET Criminology Paper 2 Solved Question Paper 2012 December? Here get Paper 2 Solved Question Paper 2012 December.
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEjdD_19mYz_c7XLHaK-f_bODH8KoXdNb1YL1qPYhBGg7Mqa_KD4dJAZsrB7qNyBRglKP9itcNiFXGrlMjpsz40yRjS6033qSsgcG5_uOE6FYEyGp3N04MAsFc2EV4NIoMPzoTcYwNDC5HqjleIoC2mY8mwG-1z5UxPG4WpHmSiKS87Z6aqLwT9OVyNGDw=s16000
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEjdD_19mYz_c7XLHaK-f_bODH8KoXdNb1YL1qPYhBGg7Mqa_KD4dJAZsrB7qNyBRglKP9itcNiFXGrlMjpsz40yRjS6033qSsgcG5_uOE6FYEyGp3N04MAsFc2EV4NIoMPzoTcYwNDC5HqjleIoC2mY8mwG-1z5UxPG4WpHmSiKS87Z6aqLwT9OVyNGDw=s72-c
My Exam Notification - Free UGC NET Guide
https://www.myexamnotification.com/2022/05/nta-ugc-net-criminology-paper-2-solved-question-paper-2012-december.html
https://www.myexamnotification.com/
https://www.myexamnotification.com/
https://www.myexamnotification.com/2022/05/nta-ugc-net-criminology-paper-2-solved-question-paper-2012-december.html
true
354141229938201693
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content