NTA UGC NET Comparative Study of Religions Paper 3 Solved Question Paper 2012 December

Looking for NTA UGC NET Comparative Study of Religions Paper 3 Solved Question Paper 2012 December? Here get Paper 3 Solved Question Paper.

NTA UGC NET Comparative Study of Religions Paper 3 Solved Question Paper 2012 DecemberNTA UGC NET Comparative Study of Religions Paper 3 Solved Question Paper 2012 December: To score better marks in the NTA UGC NET Comparative Study of Religions, you should have depth knowledge of the entire subject.

You can boost your preparation by referring to NTA UGC NET Comparative Study of Religions Paper 3 Question Paper 2012 December. It will give you information about the important chapters and concepts covered in all chapters.

You must have NTA UGC NET Comparative Study of Religions Solved Question Papers along with the latest Comparative Study of Religions Syllabus to enhance your semester exam preparation.

Here we provide you the complete guide on NTA UGC NET Comparative Study of Religions Paper 3 Solved Question Paper 2012 December.

NTA UGC NET Comparative Study of Religions Paper 3 Solved Question Paper 2012 December

NTA UGC NET Comparative Study of Religions Paper 3 Solved Question Papers are the best study materials to score good marks in the Comparative Study of Religions exam.

Practicing these NTA UGC NET Comparative Study of Religions Paper 3 previous year question papers assist the students in getting a clear idea about the question paper pattern and types of questions asked in the exam.

You can check the complete NTA UGC NET Comparative Study of Religions Paper 3 Solved Question Paper 2012 December.


1. The concept of sacred was first used by

(A) Emile Durkheim

(B) Mircea Eliade

(C) E.B. Tylor

(D) Paul Ricoeur

Answer: (A)

 

2. As per Durkheim Totem is not

(A) Elementary form of religion

(B) A symbol of God

(C) Sacred

(D) Profane

Answer: (D)

 

3. Which is a correct match?

I                                   II

a. Rudolf Otto                        1. Varieties of Religious Experience

b. Paul Tillich              2. The idea of Holy

c. William James         3. The Dynamics of Faith

d. E.B. Tylor               4. Primitive Culture

Codes:

       a b c d

(A) 4 3 2 1

(B) 2 1 3 4

(C) 2 3 1 4

(D) 4 2 3 1

Answer: (C)

 

4. Who is not an evolutionary thinker?

(A) Auguste Comte

(B) Emile Durkheim

(C) Edward Burnett Tylor

(D) James George Frazen

Answer: (B)

 

5. Theology is a

(A) Study of religion

(B) Science of religion

(C) Philosophy of religion

(D) Comparative study of religion

Answer: (B)

 

6. Which is not a form of tribel religion?

(A) Totemism

(B) Animism

(C) Magic

(D) Belief in a God

Answer: (D)

 

7. Which is not true statement?

(A) Religion is a need of social life.

(B) Religion is essence of life

(C) Religion is useful for human life.

(D) Religion is against human life.

Answer: (D)

 

8. Which statement is incorrect?

(A) Secularization is a privatisation of religion.

(B) Secularization is a definition of religion.

(C) Secularization is a neutralization of religion.

(D) Secularization is fundamentalization of religion.

Answer: (D)

 

9. “Religion is an ultimate concern of man” who has given this statement:

(A) Mircea Eliade

(B) Paul Ricoeur

(C) Max Weber

(D) Paul Tillich

Answer: (D)

 

10. Religious pluralism means

(A) Exclusivism

(B) Fundamentalism

(C) Inclusivism

(D) None of these

Answer: (D)

 

11. Read the following:

I                                   II

a. Hinduism                 1. Vedas

b. Sikhism                   2. Guru GranthSahib

c. Judaiasm                  3. New Testament

d. Christianity                         4. Hebrew text

Find a correct combination:

Codes:

       a b c d

(A) 1 2 3 4

(B) 1 2 4 3

(C) 4 2 1 3

(D) 3 2 4 1

Answer: (B)

 

12. Which is correct?

1. Idea of Holy – Rudolf Otto

2. Varieties of Religious Experience – William James.

3. Primitive culture – Emile Durkheim.

(A) Only 1 is correct

(B) Only 3 is correct

(C) Both 1 and 2 are correct

(D) Both 2 and 3 are correct

Answer: (C)

 

13. Which religion has western origin?

(A) Judaism

(B) Christianity

(C) Islam

(D) None of these

Answer: (D)

 

14. Religion means belief in God. Who does not believe in the above statement?

(A) Hinduism

(B) Sikhism

(C) Islam

(D) Buddhism

Answer: (D)

 

15. Which scripture is written by its founders?

(A) Bible

(B) Koran

(C) Vedas

(D) Guru Granth Sahib

Answer: (D)

 

16. Vedic hymns where revealed in the hearts of

(A) Monks

(B) Saints

(C) R. s

(D) Āchāryas

Answer: (C)

 

17. The concept of Vidyā-Avidyā is mentioned in

(A) Kahopani ad

(B) Iśopani ad

(C) Kenopani ad

(D) Mundakopani ad

Answer: (B)

 

18. Read the following:

List – I                        List – II

a. Veda                        1. Swami Sradhanand

b. Vaiśeika                  2. Goudapādāchārya

c. Nyāya                      3. Patanjali

d. Praśnopani ad         4. Kaāda

Identify the correct Author and Scripture.

(A) a and 1

(B) b and 4

(C) c and 2

(D) d and 3

Answer: (B)

 

19. “Brahman is the reality, World is false” is proclaimed by

(A) Bhadrāchārya

(B) Madhvāchārya

(C) Vallabhāchārya

(D) Āchārya Śankar

Answer: (D)

 

20. The number of Mahāpurānas is

(A) Twelve

(B) Twenty one

(C) Eight

(D) Eighteen

 

Answer: (D)

 

21. Mā Ni āda Pratihām Twamagamah Śāśwāti Samāh. Yat Krounchamithunādekamavadh h. Kamamohitam. This verse is related to

(A) Rāmāyana epic

(B) Mahābhārata epic

(C) Uttararāmacharitam

(D) Raghuvamśam

Answer: (A)

 

22. The author of S ra Sāgar is

(A) Ravidāsa

(B) Tulasdāsa

(C) S radāsa

(D) Kabrdāsa

Answer: (C)

 

23. The preachings are known by the name of “Viśitādvaita”, its preacher is

(A) Vallabhāchārya

(B) Nimbārkāchārya

(C) Mādhavāchārya

(D) Rāmānujācharya

Answer: (D)

 

24. In modern era social and religious reform movement begins from

(A) Fifteenth Century

(B) Sixteenth Century

(C) Eighteenth Century

(D) Nineteenth Century

Answer: (D)

 

25. In 1875, the Arya Samaj was founded by

(A) Rājā Rām Mohan Rāi

(B) Col. Alcott

(C) Jyotiba Phule

(D) Swām Dayānand Saraswat

Answer: (D)

 

26. Lord Mahavira attained Parinirvānaat

(A) Kāshi

(B) Pāvā

(C) Vaishali

(D) Ayodhya

Answer: (B)

 

27. Lord Pārśvanatha mainly propounded the concept of Religion.

(A) Chāturyāma Dharm

(B) Ś nyavāda

(C) Niyativāda

(D) jivakadharm

Answer: (A)

 

28. These are main sects of Jainism

(A) Akāli-Khālsā

(B) Heenyana - Mahayana

(C) Digambara-Swetāmbara

(D) Siya-Sunni

Answer: (C)

 

29. This is a Jaina Āgama text

(A) Sātrakratānga

(B) Setubandha

(C) Gahasaptasati

(D) Kadambari

Answer: (A)

 

30. The language of Samayasāra is

(A) Sanskrit

(B) Apabhramsa

(C) Pali

(D) ŚauraseniPrakrit

Answer: (D)

 

31. The Acārangasutra mainly deals with

(A) The concept of Karma theory

(B) Ten types of Religions

(C) Spiritual saying of Lord Mahaveera

(D) Vows of Householder

Answer: (C)

 

32. The meaning of ‘Aparigraha’ in Jainism is

(A) Non-stealing

(B) Non-attachment

(C) Non-absolutism

(D) Not telling lie

Answer: (B)

 

33. Abhaya Dāna is included in this group of Jaina Principles

(A) Tri atna

(B) Four kinds of Charity

(C) Six substance

(D) Seven fundamentals

Answer: (B)

 

34. The famous Jaina temples of Mount Abu are also known as

(A) Delawārā temples

(B) Keśariyaji temples

(C) Śāntinatha temples

(D) Gommatesh temples

Answer: (A)

 

35. Research Institute of Prakrit Jainology and Ahimsa is situated at

(A) Delhi

(B) Vaishali

(C) Varanasi

(D) Shravanabelagola

Answer: (B)

 

36. The number of omens which Siddhārtha saw before renunciation of the household life was

(A) Two

(B) Three

(C) Five

(D) Four

Answer: (D)

 

37. The Dhammacakkappavattana-Suttawas preached by the Buddha to

(A) Yasa

(B) Bhaddiya

(C) Sāriputta

(D) Vimala

Answer: (B)

 

38. The third Buddhist council was held under the chairmanship of

(A) Moggaliputta Tissa

(B) Mahākassapa

(C) Revata

(D) Yashomitra

Answer: (A)

 

39. The position of Samadhi in the Attáagika Magga happens to be

(A) The first

(B) The fourth

(C) The seventh

(D) The eighth

Answer: (D)

 

40. Sammādithi is a part of this Buddhist principle

(A) Samadhi

(B) Ratnatraya

(C) A āngikamarga

(D) Pancaś la

Answer: (C)

 

41. Sāchistp a is situated in

(A) Uttar Pradesh

(B) Maharashtra

(C) Madhya Pradesh

(D) Bihar

Answer: (C)

 

42. Nāgārjuna was the Ācārya of

(A) Vijñanavādi

(B) Ś nyavādi

(C) Vaibhaikas

(D) Sautrāntikas

Answer: (B)

 

43. The Nyāyabindu Text was composed in

(A) Tibetan

(B) Pali

(C) Sanskrit

(D) Prakrit

Answer: (C)

 

44. These are the main principles of Buddhism

(A) Anuvrata-Mahavrata

(B) Veda-Vijana

(C) Śila-Samādhi-Praña

(D) Anekāntavāda and Nayavāda

Answer: (C)

 

45. Buddhism was introduced in Tibet through

(A) Sri Lanka

(B) India

(C) Thailand

(D) China

Answer: (B)

 

46. Forerunner of Jesus Christ

(A) Mary

(B) Joseph

(C) Elizabeth

(D) John the Baptist

Answer: (D)

 

47. David is the author of

(A) Genesis

(B) Psalms

(C) Book of Revelation

(D) Acts of the apostles

Answer: (B)

 

48. Identify the chronological order of the great persons of the Bible

(A) Jacob, Abraham, Isaac, Jesus Christ.

(B) Jesus Christ, Jacob, Isaac, Abraham.

(C) Isaac, Abraham, Jesus Christ, Jacob.

(D) Abraham, Isaac, Jacob, Jesus Christ.

Answer: (D)

 

49. Official beginning of the Protestant reformation is with

(A) Henry VIII

(B) John Calvin

(C) John Hus

(D) Martin Luther

Answer: (D)

 

50. The Ten Commandments were given to

(A) Moses

(B) Abraham

(C) Isaac

(D) Jacob

Answer: (A)

 

51. Trinity according to Christian teaching means

(A) One God in one person

(B) One God in two persons

(C) Three Gods in one person

(D) One God in three persons

Answer: (D)

 

52. The author of the Book ‘City of God’

(A) Karl Rahner

(B) Joseph Ratzinger

(C) St. Thomas Aquinas

(D) St. Augustine

Answer: (D)

 

53. The most famous mystic of the Christian religion

(A) St. Theresa of Avila

(B) St. Thomas Aquinas

(C) St. Cyril of Alexandria

(D) St. Ambrose of Milan

Answer: (A)

 

54. Which is the correct match?

I                                               II

a. St. Francis Xavier                1. Mannanam

b. St. Thomas                          2. Goa

c. John Brito                            3. Mylapore

d. Blessed Chavara                 4. Madurai

Codes:

      a b c d

(A) 1 2 3 4

(B) 4 3 2 1

(C) 3 4 2 1

(D) 2 3 4 1

Answer: (D)

 

55. Father in faith of the Thomas Christians

(A) Apostle John

(B) Apostle Peter

(C) Apostle Andreas

(D) Apostle Thomas

Answer: (D)

 

56. The age in which Prophet Muhammad was born known as

(A) Era of Enlightenment

(B) Golden Age

(C) Era of Holy War

(D) Jahiliya Age

Answer: (D)

 

57. Status of Prophet Muhammad was that of

(A) Mehdi

(B) Caliph

(C) Nabi

(D) Imam

Answer: (C)

 

58. In pre-Islamic Arabia Daughters of Allah were

(A) Khadija, Hafsha and Fatima

(B) Hubal, Khadija and al-Uza

(C) al-Uza, al-Manat and al-Lat

(D) Hafsha, Aiysha and Fatima

Answer: (C)

 

59. Tauhid involves belief in

(A) Duality

(B) Trinity

(C) Monotheism

(D) Polytheism

Answer: (C)

 

60. Quran comprises

(A) 104 Surahs

(B) 114 Surahs

(C) 101 Surahs

(D) 144 Surahs

Answer: (B)

 

61. Muslims believe in

I. Jinn

II. Day of Judgement

III. Idol worship

IV. Quran

Codes:

(A) I and II are correct

(B) II and III are correct

(C) III and IV are correct

(D) II and IV are correct

Answer: (D)

 

62. Tasawaf means

(A) Exposition of Shariat

(B) Pilgrimage to Mecca

(C) Islamic Mysticism

(D) Holy War against the Kafirs

Answer: (C)

 

63. Which one is not correctly matched?

(A) Mecca – Kaaba

(B) Rabia – IshaqHaqiqi

(C) Allah – Shirk

(D) Bule Shah – Kasur

Answer: (C)

 

64. Identify the correct matched:

(A) Sunni – Karbala

(B) SahihBukhari – Hadith

(C) Hanbali – Philosophical school

(D) Mutazilites – School of Shariat

Answer: (B)

 

65. Sir Sayyid Ahmed Khan was associated with

(A) Dar-ul-Ulum

(B) Ahmadiya Movement

(C) Aligarh Muslim Movement

(D) Anjum-i-Taraqi-i-Shariat

Answer: (C)

 

66. Which of the following institutions was established by Guru Nanak?

(A) Akal Takht

(B) Sarbat Khalsa

(C) Gurmata

(D) Dharmsal

Answer: (D)

 

67. The Sikhs believe in

I. Ten Gurus one spirit

II. Trinity

III. Advaita Vedanta

IV. Miri-Piri

Codes:

(A) I and II are correct

(B) III and IV are correct

(C) IV and I are correct

(D) II and III are correct

Answer: (C)

 

68. Identify the correct match

(A) Guru Amar Das – Anand Sahib

(B) Guru Arjan – Akal Takht

(C) Guru Gobind Singh – Japuji

(D) Nand Lal – Gur Sobha

Answer: (A)

 

69. Janamsakhi literature deals with

(A) Exposition of Gurbari

(B) Life and Mission of Guru Nanak

(C) Sikh code of conduct

(D) Sikh-Muslim conflict

Answer: (B)

 

70. Arrange the followings in Chronological order:

I. Sarup Das Bhalla

II. Sukha Singh

III. Santokh Singh

IV. Sainapati

Codes:

(A) I, II, III, IV

(B) II, III, IV, I

(C) IV, I, II, III

(D) III, IV, I, II

Answer: (C)

 

71. Khalsa code of conduct allows:

(A) Consumption of drugs

(B) Worship of Ancestors

(C) Female Infanticide

(D) Unshorn hair

Answer: (D)

 

72. Identify the correct order in which the following appeared:

(A) Minas, Ramraias, Sewapanthis, Udasis.

(B) Udasis, Minas, Ramraias,Sewapanthis.

(C) Sewapanthis, Ramraias, Minas, Udasis.

(D)Ramraias, Sewapanthis, Udasis, Minas.

Answer: (B)

 

73. Guru ManyoGranth Means belief in

(A) Personal Guruship

(B) Worship of so many Granths

(C) Mystic body of the Panth

(D) Guru Granth Sahib is the Eternal Guru

Answer: (D)

 

74.Gurdwara Reform Movement aimed at

(A) Creation of Sikh State.

(B) Government Control OverGurdwaras.

(C) Liberation of Gurdwaras from the control of Mahants.

(D) Sikh-Muslim collaboration.

Answer: (C)

 

75. Which one of the following is not associated with the Sikh Diaspora ?

(A) KamagataMaru

(B) Ghadarite Movement

(C) KhalsaDiwan Society

(D) BhaiJodh Singh

 

Answer: (D)


 

Year Wise UGC NET Previous Year Question Papers Solved Comparative Study of Religions Paper 3

The old UGC NET Examination paper-3 in Comparative Study of Religions are of descriptive type till December 2011.

The paper-3 becomes objective type from June 2012 to November 2017. From July 2018 onward, the paper-3 was stopped and becomes the part of the paper-2 itself.

So, the old questions paper-3 from June 2012 to November 2017 which were of objective type (multiple choice questions) can be used by the UGC NET aspirants for their better preparation for the paper-2.

Year Wise NTA UGC NET Comparative Study of Religions Paper 3 Solved question Papers are given below.

Download Year Wise NTA UGC NET Comparative Study of Religions Paper 3 Solved Paper
UGC NET Comparative Study of Religions Paper 3 Question Paper 2017 November
UGC NET Comparative Study of Religions Paper 3 Question Paper 2016 July
UGC NET Comparative Study of Religions Paper 3 Question Paper 2015 June
UGC NET Comparative Study of Religions Paper 3 Question Paper 2015 December
UGC NET Comparative Study of Religions Paper 3 Question Paper 2014 June
UGC NET Comparative Study of Religions Paper 3 Question Paper 2014 December
UGC NET Comparative Study of Religions Paper 3 Solved Question Paper 2013 December
UGC NET Comparative Study of Religions Paper 3 Solved Question Paper 2013 September
UGC NET Comparative Study of Religions Paper 3 Solved Question Paper 2013 June
UGC NET Comparative Study of Religions Paper 3 Solved Question Paper 2012 December
UGC NET Comparative Study of Religions Paper 3 Solved Question Paper 2012 June

We have covered the NTA UGC NET Comparative Study of Religions Paper 3 Solved Question Paper 2012 December.

If you have any questions about NTA UGC NET Comparative Study of Religions Paper 3 Solved Question Papers, please let us know in the comment section.

COMMENTS

Name

NTA UGC NET Adult Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Anthropology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Archaeology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Commerce Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Comparative Literature Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Comparative Study of Religions Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Computer Science and Applications Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Criminology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Defence and Strategic Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Economics Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Electronic Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET English Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Environmental Sciences Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Folk Literature Solved Question Papers,8,NTA UGC NET Forensic Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Geography Solved Question Papers,10,NTA UGC NET History Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Home Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Human Rights and Duties Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Indian Culture Solved Question Papers,10,NTA UGC NET International and Area Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Labour Welfare Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Law Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Library and Information Science Solved Question Papers,40,NTA UGC NET Linguistics Solved Question Papers,9,NTA UGC NET Management Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Mass Communication and Journalism Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Museology and Conservation Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Music Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Paper 1 Solved Question Papers,30,NTA UGC NET Performing Arts Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Philosophy Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Physical Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Political Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Population Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Psychology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Public Administration Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Social Medicine and Community Health Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Social Work Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Sociology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Tourism Administration and Management Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Tribal and Regional Languages Solved Question Papers,8,NTA UGC NET Visual Art Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Women Studies Solved Question Papers,10,UGC NET Answer Key,82,UGC NET Books,82,UGC NET Exam,99,UGC NET Question Papers With Solutions,83,UGC NET Subjects,1,UGC NET Syllabus,82,Year Wise Solved NTA UGC NET Question Papers,82,
ltr
item
My Exam Notification - Free UGC NET Guide: NTA UGC NET Comparative Study of Religions Paper 3 Solved Question Paper 2012 December
NTA UGC NET Comparative Study of Religions Paper 3 Solved Question Paper 2012 December
Looking for NTA UGC NET Comparative Study of Religions Paper 3 Solved Question Paper 2012 December? Here get Paper 3 Solved Question Paper.
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiGshXCYwpE7X13oM2h7nZ_JqsyfnOg3WiCCUNRur9jK0NwQhN3nCNXG1PWBXVJvcbS2srrSRU4rpGOWrPt7aphT4YnEL2T4fX-jjp-tT80xmybwnnHoK-BAfsS0WHX5fqOJ5p_GLv7OrhXvX9fDJNAu-8n_Lue1_FZcqOYhb2QaGuDifFz7hJYf2XVYw=w320-h192
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiGshXCYwpE7X13oM2h7nZ_JqsyfnOg3WiCCUNRur9jK0NwQhN3nCNXG1PWBXVJvcbS2srrSRU4rpGOWrPt7aphT4YnEL2T4fX-jjp-tT80xmybwnnHoK-BAfsS0WHX5fqOJ5p_GLv7OrhXvX9fDJNAu-8n_Lue1_FZcqOYhb2QaGuDifFz7hJYf2XVYw=s72-w320-c-h192
My Exam Notification - Free UGC NET Guide
https://www.myexamnotification.com/2022/05/nta-ugc-net-comparative-study-of-religions-paper-3-solved-question-paper-2012-december.html
https://www.myexamnotification.com/
https://www.myexamnotification.com/
https://www.myexamnotification.com/2022/05/nta-ugc-net-comparative-study-of-religions-paper-3-solved-question-paper-2012-december.html
true
354141229938201693
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content