NTA UGC NET Comparative Study of Religions Paper 2 Solved Question Paper 2013 June

Looking for NTA UGC NET Comparative Study of Religions Paper 2 Solved Question Paper 2013 June? Here get Paper 2 Solved Question Paper 2013 June.

NTA UGC NET Comparative Study of Religions Paper 2 Solved Question Paper 2013 June NTA UGC NET Comparative Study of Religions Paper 2 Solved Question Paper 2013 June: To score better marks in the NTA UGC NET Comparative Study of Religions, you should have depth knowledge of the entire subject.

You can boost your preparation by referring to NTA UGC NET Comparative Study of Religions Question Paper 2 2013 June. It will give you information about the important chapters and concepts covered in all chapters.

You must have NTA UGC NET Comparative Study of Religions Solved Question Papers along with the latest Comparative Study of Religions Syllabus to enhance your semester exam preparation.

Here we provide you the complete guide on NTA UGC NET Comparative Study of Religions Paper 2 Solved Question Paper 2013 June.

NTA UGC NET Comparative Study of Religions Paper 2 Solved Question Paper 2013 June

NTA UGC NET Comparative Study of Religions Solved Question Papers are the best study materials to score good marks in the Comparative Study of Religions exam.

Practicing these NTA UGC NET Comparative Study of Religions previous year question papers assist the students in getting a clear idea about the question paper pattern and types of questions asked in the exam.

You can check the complete NTA UGC NET Comparative Study of Religions Paper 2 Solved Question Paper 2013 June.


1. The correct statement is

(A) Primitive man was afraid of natural forces.

(B) Primitive man was highly intellectual.

(C) Primitive man was very analytical.

(D) Primitive man was very scientific.

Answer: (A)

 

2. Which one of the following is the odd one?

(A) Avesta

(B) Guru Granth Sahib

(C) Muhammad

(D) Bible

Answer: (C)

 

3. Which one among the following was not the form of primitive society’s practices?

(A) Magic

(B) Animism

(C) Totemism

(D) Animation

Answer: (D)

 

4. Knowledge of ultimate reality is based upon

(A) Primitive scriptures

(B) Stories of the sages

(C) Blind faith

(D) None of the above

Answer: (D)

 

5. Which of the following is an incorrect match?

(A) Five Khands – Sikhism

(B) Five Pillars – Islam

(C) Five Mahavratas – Jainism

(D) Five Noble Truths – Buddhism

Answer: (D)

 

6. These people are baptized for initiation into their religion

(A) Zoroastrians

(B) Christians

(C) Buddhists

(D) Muslims

Answer: (B)

 

7. The following Sūkta in the Vedas is Philosophical:

(A) Sāmanjasya Sūkta

(B) Varu a Sūkta

(C) Prithivī Sūkta

(D) Nāsadīya Sūkta

Answer: (D)

 

8. The statement “Karma yevādhikāraste mā phaleshu Kadāchana” is mentioned in the following religious text

(A) Śatapatha Brāhma a

(B) Ka hopanishad

(C) Bhagavad Gītā

(D) Mahābhārata

Answer: (C)

 

9. The theme of Purusha element is a philosophical reality in

(A) Yoga Philosophy

(B) Sānkhya Philosophy

(C) Nyaya Philosophy

(D) Vaisheshik Philosophy

Answer: (B)

 

10. “Satyameva Jayate” is quoted from this literature.

(A) Upanishad literature

(B) Purā a literature

(C) Smriti literature

(D) Brāhma literature

Answer: (A)

 

11. The main preacher of Vaishnavism sect is

(A) Yā kacharya

(B) Vitthalacharya

(C) Vishveshwaracharya

(D) Vallabhacharya

Answer: (D)

 

12. The author of the Mahābhārata epic is

(A) Valmiki

(B) Vyas

(C) Dro

(D) Jaimini

Answer: (B)

 

13. Dayanand Saraswati is the founder of

(A) Arya Samaj

(B) Brahma Samaj

(C) Prarthna Samaj

(D) Ram Krishna Mission

Answer: (A)

 

14. Tirtha kara Pārśvanātha attained Nirvā a in

(A) Pāvā

(B) Sammedashikhara

(C) Girnār

(D) Ayoddhā

Answer: (B)

 

15. Kasāyapāhu a is treated as the main Āgama text in this sect of Jainism

(A) Sthānakavāsī

(B) Terāpanthī Śwetāmbara

(C) Digambara

(D) Śwetāmbara Mūrtipūjaka

Answer: (C)

 

16. The date of birth of Tirtha kara Mahāvīra is

(A) Tenth Century B.C.

(B) Seventh Century B.C.

(C) Eight Century B.C.

(D) Sixth Century B.C.

Answer: (D)

 

17. The language of the earliest canons of Jainism is

(A) Prākrit

(B) Tibetan

(C) Sanskrit

(D) Pāli

Answer: (A)

 

18. One of the following is not correctly matched:

(A) Siddhasena – Sanmatitarka

(B) Haribhadrasūri – Mūlācāra

(C) Kundakunda – Samayasāra

(D) Umāswāti – Tattvārthasūtra

Answer: (B)

 

19. The actual meaning of the ‘Mahāvratas’ in Jainism is

(A) Vows of Householders

(B) Vows of Women

(C) Vows of Monks

(D) Vows regarding big things

Answer: (C)

 

20. The meaning of the ‘Adharma’ Substance in Jainism is

(A) Medium of Motion

(B) To hold life on

(C) Immorality

(D) Medium of rest

 

Answer: (D)

 

21. Famous Jaina Delavādā temples are situated in

(A) Rajasthan

(B) Gujarat

(C) Bihar

(D) Karnataka

Answer: (A)

 

22. The Buddha rejected the infallibility of the Vedic rituals

(A) Totally

(B) Partially

(C) Casually

(D) None of the above

Answer: (A)

 

23. It is believed that the earliest Mahāyāna Sūtra was

(A) The Saddharmapu arīka Sūtra

(B) The Lalitavistara

(C) The Samādhirāja Sūtra

(D) The A asāhasrikā Prajnāpāramitā Sūtra

Answer: (D)

 

24. The number of sects where in the Buddhism branched off immediately after the second council

(A) 20 (twenty)

(B) 18 (eighteen)

(C) 16 (sixteen)

(D) 14 (fourteen)

Answer: (B)

 

25. The Buddha’s Great Renunciation occurred at the age of

(A) 31 years

(B) 27 years

(C) 34 years

(D) 29 years

Answer: (D)

 

26. The Vaibhā ika subsect is one of the constituents of this sect

(A) Vajrayāna

(B) Hīnayāna

(C) Tantrayāna

(D) Mahāyāna

Answer: (B)

 

27. The number of participant monks in the second Buddhist Council was

(A) Seven hundred

(B) One thousand

(C) One thousand two hundred

(D) Five hundred

Answer: (A)

 

28. The number of kinds of Nibbāna according to the Theravāda Buddhism is

(A) Five

(B) Four

(C) Two

(D) Three

Answer: (C)

 

29. Jesus Christ preached the Gospel in the region of

(A) Egypt

(B) Judea

(C) Rome

(D) Corinth

Answer: (B)

 

30. Letters of St. Paul are found

(A) In the Gospels

(B) In the Book of Revelation

(C) In the historical books of Old Testament

(D) In the books of New Testament

Answer: (D)

 

31. The book of the Old Testament is generally common to the following:

(A) Jews and Hindus

(B) Jews and Christians

(C) Christians and Jains

(D) Christians and Zoroastrians

Answer: (B)

 

32. The present Roman Pontiff is

(A) Pope John Paul II

(B) Pope Francis

(C) Pope Benedict XVI

(D) Pope Paul VI

Answer: (B)

 

33. Arrange the following in chronological order selecting from the codes given below:

I. Arrival of Thomas of Cana in India.

II. Arrival of Apostle Thomas in India.

III. Arrival of Vasco de Gama in India.

IV. Arrival of St. Francis Xavier in India.

Codes:

(A) I, III, IV, II

(B) II, IV, I, III

(C) II, I, III, IV

(D) I, II, IV, III

Answer: (C)

 

34. The Indian born saint among the following is:

(A) St. Francis Xavier

(B) St. Alphonsa

(C) St. Augustine

(D) St. Ignatius of Loyola

Answer: (B)

 

35. According to tradition Apostle Thomas suffered martyrdom at

(A) Goa

(B) Kerala

(C) Mumbai

(D) Mylapore

Answer: (D)

 

36. The Prophet Muhammad was born in

(A) Mecca

(B) Medina

(C) Taif

(D) Jeddah

Answer: (A)

 

37. Yathrib was the old name of

(A) Mecca

(B) Cairo

(C) Jerusalem

(D) None of the above

Answer: (D)

 

38. The Prophet Muhammad was injured in the battle of

(A) Badr

(B) Uhud

(C) Khandaq

(D) Tabuk

Answer: (B)

 

39. The first Islamic state was established in

(A) Mecca

(B) Khaybar

(C) Medina

(D) Taif

Answer: (C)

 

40. Arrange the following battles in order in which they took place. Use the codes given below:

I. Qadisia

II. Uhud

III. Hunayn

IV. Badr

Codes:

(A) IV, I, II, III

(B) I, II, III, IV

(C) IV, II, III, I

(D) II, III, IV, I

Answer: (C)

 

41. Baitul Hikmat of Baghdad was established by

(A) The Rashidi Caliphs

(B) The Umayyads

(C) The Abbasids

(D) The Ayyubids

Answer: (C)

 

42. Which of the following pairs is not correctly matched?

(A) Ibne Tufayl – Hayy Bin Yaqazan

(B) Maulana Maududi – Kitabul Hind

(C) Imam Ghazali – Ihya Ulum al- Din

(D) Shah Wali- Allah – Hujjatullah al-Balighah

Answer: (B)

 

43. Match the following List – I and List – II and identify the correct combination:

List – I                                    List – II

1. Gur-bilas                             a. Bhai Kahn Singh

2. Kabitt Swayyas                   b. Sarup Das

3. Mahima Prakash                  c. Bhai Gurdas

4. Hum Hindu Nahin              d. Bhai Sukha Singh

Identify the correct combination:

Codes:

      1 2 3 4

(A) c b a d

(B) b c d a

(C) d c b a

(D) d b a c

Answer: (C)

 

44. Identify the correct chronological order of the following:

(A) Guru Nanak, Japji, Mehta Kalu, Rai Bular

(B) Sukhmani Sahib, Gur-Sobha, Garab-Ganjni, Bhai Vir Singh

(C) Bhai Lehna, Baba Atal, Bhai Santokh Singh, Kavi Senapati

(D) Bhai Gurdas, Anandghan, Baba Buddha, Prin-Teja Singh

Answer: (B)

 

45. Which statement is incorrect?

(A) Sikhism is a universal religion.

(B) Sikhism is a monotheistic religion.

(C) Sikhism is an idolatrous religion.

(D) Sikhism does not favour theocracy.

Answer: (C)

 

46. Match the following List – I and List – II and identify the correct combination:

List – I                                    List – II

1. Suchajee                              a. Suhi

2. Sidh-Goshati                       b. Tukhari

3. Bavan-Akhree                     c. Ramkali

4. Barah-Maha                        d. Gauri

Identify the correct choice:

Codes:

      1 2 3 4

(A) a c d b

(B) b d a c

(C) b a d c

(D) b c d a

Answer: (A)

 

47. Who is not the contemporary of Guru Nanak?

(A) Bahlol Lodhi

(B) Guru Amar Das

(C) Chaitanya Mahaprabhu

(D) Baba Handaal

Answer: (D)

 

48. ‘Janamsakhi’ is a literature

(A) Sacred as Guru Granth Sahib

(B) Written by Bhai Chaupa Singh

(C) Produced by Namdhari

(D) Deals with the life and teachings of Guru Nanak

Answer: (D)

 

49. The purpose of Gurdwara Reform Movement was

(A) To build new Gurdwaras of Gold.

(B) To check the corruption and misuse of Gurdwaras by Mahants.

(C) To implement old traditions.

(D) To liberate the country from the British.

Answer: (B)

 

50. The author of Dabistan-i-Mazahib

(A) Akbar

(B) Mohsin Fani

(C) Bhai Nand Lal

(D) Farishta

 

Answer: (B)


 

Year Wise UGC NET Previous Year Question Papers Solved Comparative Study of Religions

Year Wise NTA UGC NET Comparative Study of Religions Solved question Papers from June 2006 till today are given below.

Download Year Wise NTA UGC NET Comparative Study of Religions Paper 2 Solved Paper
UGC NET Comparative Study of Religions Paper 2 Question Paper 2020 June
UGC NET Comparative Study of Religions Paper 2 Question Paper 2019 December
UGC NET Comparative Study of Religions Paper 2 Question Paper 2019 June
UGC NET Comparative Study of Religions Paper 2 Question Paper 2018 December
UGC NET Comparative Study of Religions Paper 2 Question Paper 2018 July
UGC NET Comparative Study of Religions Paper 2 Question Paper 2017 November
UGC NET Comparative Study of Religions Paper 2 Question Paper 2016 July
UGC NET Comparative Study of Religions Paper 2 Question Paper 2015 June
UGC NET Comparative Study of Religions Paper 2 Question Paper 2015 December
UGC NET Comparative Study of Religions Paper 2 Question Paper 2014 June
UGC NET Comparative Study of Religions Paper 2 Question Paper 2014 December
UGC NET Comparative Study of Religions Paper 2 Solved Question Paper 2013 December
UGC NET Comparative Study of Religions Paper 2 Solved Question Paper 2013 September
UGC NET Comparative Study of Religions Paper 2 Solved Question Paper 2013 June
UGC NET Comparative Study of Religions Paper 2 Solved Question Paper 2012 December
UGC NET Comparative Study of Religions Paper 2 Solved Question Paper 2012 June
UGC NET Comparative Study of Religions Paper 2 Question Paper 2011 June
UGC NET Comparative Study of Religions Paper 2 Question Paper 2011 December
UGC NET Comparative Study of Religions Paper 2 Question Paper 2010 June
UGC NET Comparative Study of Religions Paper 2 Question Paper 2010 December
UGC NET Comparative Study of Religions Paper 2 Question Paper 2009 June
UGC NET Comparative Study of Religions Paper 2 Question Paper 2009 December
UGC NET Comparative Study of Religions Paper 2 Question Paper 2008 June
UGC NET Comparative Study of Religions Paper 2 Question Paper 2008 December
UGC NET Comparative Study of Religions Paper 2 Question Paper 2007 June
UGC NET Comparative Study of Religions Paper 2 Question Paper 2007 December
UGC NET Comparative Study of Religions Paper 2 Question Paper 2006 June
UGC NET Comparative Study of Religions Paper 2 Question Paper 2006 December
UGC NET Comparative Study of Religions Paper 2 Question Paper 2005 June
UGC NET Comparative Study of Religions Paper 2 Question Paper 2005 December
UGC NET Comparative Study of Religions Paper 2 Question Paper 2004 December

We have covered the NTA UGC NET Comparative Study of Religions Paper 2 Solved Question Paper 2013 June.

If you have any questions about NTA UGC NET Comparative Study of Religions Solved Question Papers, please let us know in the comment section.

COMMENTS

Name

NTA UGC NET Adult Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Anthropology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Archaeology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Commerce Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Comparative Literature Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Comparative Study of Religions Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Computer Science and Applications Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Criminology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Defence and Strategic Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Economics Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Electronic Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET English Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Environmental Sciences Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Folk Literature Solved Question Papers,8,NTA UGC NET Forensic Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Geography Solved Question Papers,10,NTA UGC NET History Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Home Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Human Rights and Duties Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Indian Culture Solved Question Papers,10,NTA UGC NET International and Area Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Labour Welfare Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Law Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Library and Information Science Solved Question Papers,40,NTA UGC NET Linguistics Solved Question Papers,9,NTA UGC NET Management Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Mass Communication and Journalism Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Museology and Conservation Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Music Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Paper 1 Solved Question Papers,30,NTA UGC NET Performing Arts Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Philosophy Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Physical Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Political Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Population Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Psychology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Public Administration Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Social Medicine and Community Health Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Social Work Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Sociology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Tourism Administration and Management Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Tribal and Regional Languages Solved Question Papers,8,NTA UGC NET Visual Art Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Women Studies Solved Question Papers,10,UGC NET Answer Key,82,UGC NET Books,82,UGC NET Exam,99,UGC NET Question Papers With Solutions,83,UGC NET Subjects,1,UGC NET Syllabus,82,Year Wise Solved NTA UGC NET Question Papers,82,
ltr
item
My Exam Notification - Free UGC NET Guide: NTA UGC NET Comparative Study of Religions Paper 2 Solved Question Paper 2013 June
NTA UGC NET Comparative Study of Religions Paper 2 Solved Question Paper 2013 June
Looking for NTA UGC NET Comparative Study of Religions Paper 2 Solved Question Paper 2013 June? Here get Paper 2 Solved Question Paper 2013 June.
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEg_ettogqTofMomNkxZKXkayDZ9ACoxDLLzkX-xhNJBoOoL0wmXYKN6iKBdVyjJs9yhNssWKqQCI-3zp86NeMCq6ZYxgqvAysfN_bfk9sR238r-AN0JPMbKmXdUzloebHHWcN6Ls1CCOpsr9I8WtmT3oKCf50gKkxvkE6PsSePlq34MqszhVgUcPCY6qg=w320-h192
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEg_ettogqTofMomNkxZKXkayDZ9ACoxDLLzkX-xhNJBoOoL0wmXYKN6iKBdVyjJs9yhNssWKqQCI-3zp86NeMCq6ZYxgqvAysfN_bfk9sR238r-AN0JPMbKmXdUzloebHHWcN6Ls1CCOpsr9I8WtmT3oKCf50gKkxvkE6PsSePlq34MqszhVgUcPCY6qg=s72-w320-c-h192
My Exam Notification - Free UGC NET Guide
https://www.myexamnotification.com/2022/05/nta-ugc-net-comparative-study-of-religions-paper-2-solved-question-paper-2013-june.html
https://www.myexamnotification.com/
https://www.myexamnotification.com/
https://www.myexamnotification.com/2022/05/nta-ugc-net-comparative-study-of-religions-paper-2-solved-question-paper-2013-june.html
true
354141229938201693
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content