NTA UGC NET Comparative Study of Religions Paper 2 Solved Question Paper 2013 December

Looking for NTA UGC NET Comparative Study of Religions Paper 2 Solved Question Paper 2013 December? Here get Paper 2 Solved Question Paper.

 NTA UGC NET Comparative Study of Religions Paper 2 Solved Question Paper 2013 DecemberNTA UGC NET Comparative Study of Religions Paper 2 Solved Question Paper 2013 December: To score better marks in the NTA UGC NET Comparative Study of Religions, you should have depth knowledge of the entire subject.

You can boost your preparation by referring to NTA UGC NET Comparative Study of Religions Question Paper 2 2013 December. It will give you information about the important chapters and concepts covered in all chapters.

You must have NTA UGC NET Comparative Study of Religions Solved Question Papers along with the latest Comparative Study of Religions Syllabus to enhance your semester exam preparation.

Here we provide you the complete guide on NTA UGC NET Comparative Study of Religions Paper 2 Solved Question Paper 2013 December.

NTA UGC NET Comparative Study of Religions Paper 2 Solved Question Paper 2013 December

NTA UGC NET Comparative Study of Religions Solved Question Papers are the best study materials to score good marks in the Comparative Study of Religions exam.

Practicing these NTA UGC NET Comparative Study of Religions previous year question papers assist the students in getting a clear idea about the question paper pattern and types of questions asked in the exam.

You can check the complete NTA UGC NET Comparative Study of Religions Paper 2 Solved Question Paper 2013 December.


1. Primitive people are known as:

(A) Atheists

(B) Aborigines

(C) Ascetics

(D) Essenes

Answer: (B)

 

2. Primitive people believed in:

(A) Pantheism

(B) Henotheism

(C) Monism

(D) Animism

Answer: (D)

 

3. Epic of Gilgamesh is included in:

(A) Egyptian Civilization

(B) Babylonian Civilization

(C) Chinese Civilization

(D) Greek Civilization

Answer: (B)

 

4. Which one of the following was not a part of Primitive religion?

(A) Ancestor Worship

(B) Witch Craft

(C) Monotheism

(D) Shamanism

Answer: (C)

 

5. Who was the exponent of Phenomenology of religion?

(A) Max Muller

(B) Paul Tillich

(C) G. Van der Leeuw

(D) Bronislaw Malinowski

Answer: (C)

 

6. Totem may be represented by:

(A) Temple

(B) Animal or Plant

(C) Ocean

(D) Mountain

Answer: (B)

 

7. The author of ‘The Golden Bough’ was:

(A) Edward B. Tylor

(B) G.W.F. Hegel

(C) James Frazer

(D) Martin Heidegger

Answer: (C)

 

8. Identify the correct match from List I with II:

List I                                                   List II

(a) Rudolf Otto                                   (1) Primitive cultures

(b) Emile Durkheim                            (2) The idea of holy

(c) William James                                (3) Elementary forms of religion

(d) Edward B. Tylor                           (4) Varieties of religious experience

Codes:

       (a) (b) (c) (d)

(A) (4) (2) (1) (3)

(B) (2) (3) (4) (1)

(C) (3) (4) (2) (1)

(D) (1) (3) (4) (2)

Answer: (B)

 

9. This is the first scripture among the vedic samhitas

(A) Atharva veda

(B) Sam veda

(C) Rig veda

(D) Yajur veda

Answer: (C)

 

10. “Vedokhilo Dharma mu–lam” is found in this scripture

(A) Mahabharata

(B) Ramayana

(C) Upanishad

(D) Manu smriti

Answer: (D)

 

11. DaraShikola studied deeply this scripture

(A) Upanishads

(B) Abhi Dhamm pitaks

(C) Smritis

(D) Sanskrit Dramas

Answer: (A)

 

12. Which one of the following deals with law, justice and punishment process?

(A) Smritis

(B) Brahmans

(C) Aranyakas

(D) Upanishads

Answer: (A)

 

13. The author of Ramayana epic is

(A) Vyasa

(B) Shri Harsha

(C) Panini

(D) Valmiki

Answer: (D)

 

14. Who among the following believed in attribute-less and form-less God?

(A) Surdas

(B) Kabirdas

(C) Tulasidas

(D) Meerabai

Answer: (B)

 

15. Who among the following reformer was propounder of widow-marriage movement on the basis of vedic texts?

(A) Dayananda Saraswati

(B) Raja Ram Mohan Rai

(C) Jyotirba Phule

(D) Ishwar Chandra Vidya Sagar

Answer: (A)

 

16. Lord Mahavira attained Kevalajnana at the bank of

(A) Ganga

(B) Yamuna

(C) Kaberi

(D) Rjukula

Answer: (D)

 

17. Twenty second Tirthankara of Jainism is

(A) Neminatha

(B) Parsvanatha

(C) Naminatha

(D) Ajitanatha

Answer: (A)

 

18. Sthanakavasisect belongs to

(A) Digambar Jaina

(B) Svetambar Jaina

(C) Buddhism

(D) Sikhism

Answer: (B)

 

19. The author of Pravachanasara is

(A) Umaswati

(B) Haribhadrasuri

(C) Kundakunda

(D) Yativrshabha

Answer: (C)

 

20. ‘The multi view point of reality’ is known in Jainism as:

(A) Ratnatraya

(B) Kevalajnana

(C) Anekantavada

(D) Mahavratas

 

Answer: (C)

 

21. The period of the famous Jaina Khajuraho temples

(A) 9th century A.D.

(B) 12th century A.D.

(C) 8th century A.D.

(D) 10th century A.D.

Answer: (B)

 

22. Read the following:

List I                                                   List II

(a) Samayasara                                    (1) Mulasutra

(b) Uttara-dhyanasutra                        (2) Samaraiccakaha

(c) Dravyasangraha                             (3) Kundakunda-charya

(d) Haribhadrasuri                               (4) Nemichandra-charya

Identify the correct combination from

Codes:

(A) (a) + (1)

(B) (b) + (4)

(C) (c) + (3)

(D) (d) + (2)

Answer: (D)

 

23. Lord Buddha obtained Maha-parinirvana at

(A) PAVA

(B) Bodha Gaya

(C) Kusinara

(D) Varanasi

Answer: (C)

 

24. Seven hundred Buddhist Monks participated in

(A) The First Buddhist Council

(B) The Fourth Buddhist Council

(C) The Third Buddhist Council

(D) The Second Buddhist Council

Answer: (D)

 

25. The propounder of the Vijnanavada theory in Buddhism was

(A) Vasubandhu

(B) Nagarjuna

(C) Nagasena

(D) Buddhagosa

Answer: (B)

 

26. The earliest Bodhisattva statue is found in the period of:

(A) Pusyamitra

(B) Milinda

(C) Kaniska

(D) Ashoka

Answer: (C)

 

27. The Sanchi Stupa is situated in

(A) Andhra Pradesh

(B) Bihar Pradesh

(C) Chhattisgarh

(D) Madhya Pradesh

Answer: (D)

 

28. Buddhism in Thailand is known as

(A) Sarvastivada

(B) Vajrayana

(C) Mahayana

(D) Theravada

Answer: (D)

 

29. Read the following:

List I                                                   List II

(a) Sammaditti                                    (1) Sanskrit

(b) Mogga-liputta Tissa                       (2) Suttapitaka

(c) Nyayabindu                                   (3) Astarigi-kamarka

(d) Dighanikaya                                  (4) Third Buddhist Council

Identify the correct combination from

Codes:

(A) (a) + (4)

(B) (b) + (2)

(C) (c) + (1)

(D) (d) + (3)

Answer: (C)

 

30. Identify the correct statement:

(A) Main Christian churches are: Catholic, Judaic and Protestant

(B) Main Christian churches are: Catholic, Protestant and Orthodox

(C) Main Christian churches are: Catholic, Protestant and Shia

(D) Main Christian churches are: Catholic, Protestant and Sunni

Answer: (B)

 

31. “The Sermon on the Mount” was delivered by:

(A) St. Peter

(B) St. Paul

(C) St. Thomas

(D) Jesus Christ

Answer: (D)

 

32. This is a prophet of the Old Testament

(A) St. Paul

(B) St. Thomas

(C) Jeremiah

(D) Jesus

Answer: (C)

 

33. It is believed that this apostle of Christ came to India:

(A) St. Mathew

(B) St. Thomas

(C) St. John

(D) St. Mark

Answer: (B)

 

34. Abraham of Old Testament is a father of:

(A) Egyptians

(B) Romans

(C) Persians

(D) Jews, Christians and Muslims

Answer: (D)

 

35. The head of the Apostles was

(A) St. Peter

(B) St. Thomas

(C) St. John

(D) St. Paul

Answer: (A)

 

36. The ancient city of Jerusalem is important for the following religions:

(A) Christians, Muslims and Hindus

(B) Christians, Jews and Muslims

(C) Christians, Muslims and Sikhs

(D) Christians, Muslims and Jains

Answer: (B)

 

37. Who among the following was the uncle of the Prophet Muhammad?

(A) Hashim

(B) Abbas

(C) Masud

(D) Ahmad

Answer: (B)

 

38. Arrange the following in chronological order and use the code given below:

I. Pact, al-Hudaybiyah

II. Battle of Badr

III. Migration to Abyssinia

IV Miraj

Codes:

(A) III, I, II, IV

(B) IV, II, I, III

(C) III, IV, II, I

(D) III, IV, I, II

Answer: (C)

 

39. Who among the following accompanied the Prophet Muhammad in the journey of Hijrat?

(A) Abu Bakr

(B) Umar

(C) Uthman

(D) Ali

Answer: (A)

 

40. One of the non-Jewish tribes in Yathrib was

(A) Qainqa

(B) Quraiza

(C) Nazir

(D) Khazraj

Answer: (D)

 

41. Who among the following was also called as al-saffah?

(A) Al-Hadi

(B) Al-Mahdi

(C) Al-Mansur

(D) Abul Abbas

Answer: (D)

 

42. Who among the following was called by the Arabs as al-shaykh al-rais?

(A) Ibn-Sina

(B) Ibn-al-Abbas

(C) Ibn-Zakariya

(D) Ibn-Ishaq

Answer: (A)

 

43. Which of the following pairs is not correctly matched?

(A) Ali – 656-661

(B) Ali – Battle of Siffin

(C) Ali – Fata-al-Arab

(D) Ali – Battle of Camel

Answer: (C)

 

44. Panja Sahib is situated in the town of:

(A) Nankana Sahib

(B) Hasan Abdal

(C) Peshawar

(D) Rawalpindi

Answer: (B)

 

45. The compilation of ‘Chaupai’ is a part of:

(A) Bachittar Natak

(B) Chrittropakhian

(C) Akal Ustat

(D) Ramavtar

Answer: (B)

 

46. In Guru Granth Sahib, raga Jaijawanti was included by:

(A) Guru Nanak Dev

(B) Guru Ramdas

(C) Guru Arjan Dev

(D) Guru Gobind Singh

Answer: (D)

 

47. Gurmukhi script was evolved by:

(A) Sheikh Farid

(B) Guru Nanak Dev

(C) Guru Angad Dev

(D) Guru Arjan Dev

Answer: (C)

 

48. Who was considered Guru of Hindus and Pir of Musalmans?

(A) Sheikh Farid

(B) Guru Nanak Dev

(C) Bulleh Shah

(D) Guru Gobind Singh

Answer: (B)

 

49. Zafarnamah is included in:

(A) Guru Granth

(B) Diwan-i-Goya

(C) Gur Sobha

(D) Dasam Granth

Answer: (D)

 

50. Identify the correct combination:

(a) Sarup Das Bhalla                           (1) Suraj Prakash

(b) Kesar Singh Chibber                     (2) Panth Parkash

(c) Ratan Singh Bhangu                      (3) Mahima Parkash

(d) Bhai Santokh Singh                      (4) Bansawali Nama

Codes:

       (a) (b) (c) (d)

(A) (4) (3) (2) (1)

(B) (1) (2) (3) (4)

(C) (3) (4) (2) (1)

(D) (2) (4) (3) (1)

 

Answer: (C)


 

Year Wise UGC NET Previous Year Question Papers Solved Comparative Study of Religions

Year Wise NTA UGC NET Comparative Study of Religions Solved question Papers from June 2006 till today are given below.

Download Year Wise NTA UGC NET Comparative Study of Religions Paper 2 Solved Paper
UGC NET Comparative Study of Religions Paper 2 Question Paper 2020 June
UGC NET Comparative Study of Religions Paper 2 Question Paper 2019 December
UGC NET Comparative Study of Religions Paper 2 Question Paper 2019 June
UGC NET Comparative Study of Religions Paper 2 Question Paper 2018 December
UGC NET Comparative Study of Religions Paper 2 Question Paper 2018 July
UGC NET Comparative Study of Religions Paper 2 Question Paper 2017 November
UGC NET Comparative Study of Religions Paper 2 Question Paper 2016 July
UGC NET Comparative Study of Religions Paper 2 Question Paper 2015 June
UGC NET Comparative Study of Religions Paper 2 Question Paper 2015 December
UGC NET Comparative Study of Religions Paper 2 Question Paper 2014 June
UGC NET Comparative Study of Religions Paper 2 Question Paper 2014 December
UGC NET Comparative Study of Religions Paper 2 Solved Question Paper 2013 December
UGC NET Comparative Study of Religions Paper 2 Solved Question Paper 2013 September
UGC NET Comparative Study of Religions Paper 2 Solved Question Paper 2013 June
UGC NET Comparative Study of Religions Paper 2 Solved Question Paper 2012 December
UGC NET Comparative Study of Religions Paper 2 Solved Question Paper 2012 June
UGC NET Comparative Study of Religions Paper 2 Question Paper 2011 June
UGC NET Comparative Study of Religions Paper 2 Question Paper 2011 December
UGC NET Comparative Study of Religions Paper 2 Question Paper 2010 June
UGC NET Comparative Study of Religions Paper 2 Question Paper 2010 December
UGC NET Comparative Study of Religions Paper 2 Question Paper 2009 June
UGC NET Comparative Study of Religions Paper 2 Question Paper 2009 December
UGC NET Comparative Study of Religions Paper 2 Question Paper 2008 June
UGC NET Comparative Study of Religions Paper 2 Question Paper 2008 December
UGC NET Comparative Study of Religions Paper 2 Question Paper 2007 June
UGC NET Comparative Study of Religions Paper 2 Question Paper 2007 December
UGC NET Comparative Study of Religions Paper 2 Question Paper 2006 June
UGC NET Comparative Study of Religions Paper 2 Question Paper 2006 December
UGC NET Comparative Study of Religions Paper 2 Question Paper 2005 June
UGC NET Comparative Study of Religions Paper 2 Question Paper 2005 December
UGC NET Comparative Study of Religions Paper 2 Question Paper 2004 December

We have covered the NTA UGC NET Comparative Study of Religions Paper 2 Solved Question Paper 2013 December.

If you have any questions about NTA UGC NET Comparative Study of Religions Solved Question Papers, please let us know in the comment section.

COMMENTS

Name

NTA UGC NET Adult Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Anthropology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Archaeology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Commerce Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Comparative Literature Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Comparative Study of Religions Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Computer Science and Applications Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Criminology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Defence and Strategic Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Economics Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Electronic Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET English Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Environmental Sciences Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Folk Literature Solved Question Papers,8,NTA UGC NET Forensic Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Geography Solved Question Papers,10,NTA UGC NET History Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Home Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Human Rights and Duties Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Indian Culture Solved Question Papers,10,NTA UGC NET International and Area Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Labour Welfare Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Law Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Library and Information Science Solved Question Papers,40,NTA UGC NET Linguistics Solved Question Papers,9,NTA UGC NET Management Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Mass Communication and Journalism Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Museology and Conservation Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Music Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Paper 1 Solved Question Papers,30,NTA UGC NET Performing Arts Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Philosophy Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Physical Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Political Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Population Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Psychology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Public Administration Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Social Medicine and Community Health Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Social Work Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Sociology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Tourism Administration and Management Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Tribal and Regional Languages Solved Question Papers,8,NTA UGC NET Visual Art Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Women Studies Solved Question Papers,10,UGC NET Answer Key,82,UGC NET Books,82,UGC NET Exam,99,UGC NET Question Papers With Solutions,83,UGC NET Subjects,1,UGC NET Syllabus,82,Year Wise Solved NTA UGC NET Question Papers,82,
ltr
item
My Exam Notification - Free UGC NET Guide: NTA UGC NET Comparative Study of Religions Paper 2 Solved Question Paper 2013 December
NTA UGC NET Comparative Study of Religions Paper 2 Solved Question Paper 2013 December
Looking for NTA UGC NET Comparative Study of Religions Paper 2 Solved Question Paper 2013 December? Here get Paper 2 Solved Question Paper.
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEgz0umy4nxoROoSZxcV2o_El1zKxf5TTuJidhzfJHNp1tUQDd1hREG7MEdVZqNq1lgjLuT62Dc3AYUXY1sNazn98vFBMFY3YYf0FIjul5wYqgtZX-iwe4TCVXiSp0UhTp8_Jw1Ri1J1PnK1qxLO6Kc9t0L7nFhvGR78QWsVW7L0XwGc-x2XumRF_6uEnw=w320-h192
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEgz0umy4nxoROoSZxcV2o_El1zKxf5TTuJidhzfJHNp1tUQDd1hREG7MEdVZqNq1lgjLuT62Dc3AYUXY1sNazn98vFBMFY3YYf0FIjul5wYqgtZX-iwe4TCVXiSp0UhTp8_Jw1Ri1J1PnK1qxLO6Kc9t0L7nFhvGR78QWsVW7L0XwGc-x2XumRF_6uEnw=s72-w320-c-h192
My Exam Notification - Free UGC NET Guide
https://www.myexamnotification.com/2022/05/nta-ugc-net-comparative-study-of-religions-paper-2-solved-question-paper-2013-december.html
https://www.myexamnotification.com/
https://www.myexamnotification.com/
https://www.myexamnotification.com/2022/05/nta-ugc-net-comparative-study-of-religions-paper-2-solved-question-paper-2013-december.html
true
354141229938201693
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content