NTA UGC NET Comparative Study of Religions Paper 2 Solved Question Paper 2012 June

Looking for NTA UGC NET Comparative Study of Religions Paper 2 Solved Question Paper 2012 June? Here get Paper 2 Solved Question Paper 2012 June.

 NTA UGC NET Comparative Study of Religions Paper 2 Solved Question Paper 2012 JuneNTA UGC NET Comparative Study of Religions Paper 2 Solved Question Paper 2012 June: To score better marks in the NTA UGC NET Comparative Study of Religions, you should have depth knowledge of the entire subject.

You can boost your preparation by referring to NTA UGC NET Comparative Study of Religions Question Paper 2 2012 June. It will give you information about the important chapters and concepts covered in all chapters.

You must have NTA UGC NET Comparative Study of Religions Solved Question Papers along with the latest Comparative Study of Religions Syllabus to enhance your semester exam preparation.

Here we provide you the complete guide on NTA UGC NET Comparative Study of Religions Paper 2 Solved Question Paper 2012 June.

NTA UGC NET Comparative Study of Religions Paper 2 Solved Question Paper 2012 June

NTA UGC NET Comparative Study of Religions Solved Question Papers are the best study materials to score good marks in the Comparative Study of Religions exam.

Practicing these NTA UGC NET Comparative Study of Religions previous year question papers assist the students in getting a clear idea about the question paper pattern and types of questions asked in the exam.

You can check the complete NTA UGC NET Comparative Study of Religions Paper 2 Solved Question Paper 2012 June.


1. Identify the incorrect statement.

(A) ‘Prophet’ means ‘the messenger’.

(B) ‘Messiah’ means ‘the anointed one’

(C) ‘Avtar’ means ‘the fighter’

(D) ‘Guru’ means ‘the teacher’

Answer: (C)

 

2. ‘Agnosticism’ is

(A) Approval of God

(B) Disapproval of God

(C) Disapproval of Gods

(D) None of the above

Answer: (D)

 

3. ‘Avesta’ is the scripture of which religion ?

(A) Bahaism

(B) Ahamadiyas

(C) Zoroastrianism

(D) Taoism

Answer: (C)

 

4. Match the following Item – I and Item – II and identify the correct combination:

List – I                                    List – II

(1) Max Weber                        (a) The elementary forms of religious life

(2) Max Mullar                        (b) The Protestant ethics and spirit of Capitalism

(3) Emile Durkheim                (c) The Golden Bough

(4) James Frazer                      (d) The Sacred Books of the East Identify the correct combination :

Codes :

       (1) (2) (3) (4)

(A) (c) (a) (d) (b)

(B) (d) (b) (c) (a)

(C) (a) (c) (d) (b)

(D) (b) (d) (a) (c)

Answer: (D)

 

5. Which one of the following is not correct combination ?

(A) Hinduism – Transmigration of Soul

(B) Sikhism – Guru Granth Sahib

(C) Buddhism – God

(D) Christianity – Trinity

Answer: (C)

 

6. Read the following :

List – I                                    List – II

(1) Amritsar                             (a) Takhat Hazur Sahib

(2) Mecca                                (b) Alexandria

(3) Bathlahem                                     (c) Ka’ba

(4) Varanasi                             (d) Jagannath Temple Identify the correct combination.

(A) 1 – (d)

(B) 2 – (c)

(C) 3 – (a)

(D) 4 – (b)

Answer: (B)

 

7. Vedic hymns were revealed in the hearts of

(A) R. is

(B) Munis

(C) Saints

(D) Acaryas

Answer: (A)

 

8. Satpath Brahman is the main source scripture of

(A) Mathematics

(B) Sociology

(C) Ethics

(D) Rituals

Answer: (D)

 

9. The author of Yoga-Sutra is

(A) Patanjali

(B) Pa ini

(C) Vyas

(D) Kapil

Answer: (A)

 

10. Vedokhilo Dharmamoolam is mentioned in

(A) Manu Smr. ti

(B) Mahabharata

(C) Ramaya a

(D) R. igveda

Answer: (A)

 

11. “Vasudhaiva Kutumbakam” is the declaration of

(A) Bahahi culture

(B) Boudh culture

(C) Communism culture

(D) Vedic culture

Answer: (D)

 

12. The ‘ADI KAVI’ of Sanskrit literature is recognised as

(A) Valmiki

(B) Dandi

(C) Magha

(D) Kalidas

Answer: (A)

 

13. Read the following lists :

List – I                                    List – II

(a) Sursagar                             (i) Tulasidas

(b) Ramcaritmanas                  (ii) Swami Dayanand

(c) Satyarth Prakas                  (iii) Mah i Kapil

(d) Sankhya- Darsan               (iv) Surdas Identify the correct combination :

(A) (a) and (ii)

(B) (b) and (iv)

(C) (c) and (i)

(D) (d) and (iii)

Answer: (D)

 

14. The name of twenty third Tirtha kar is

(A) R. abhadev

(B) Mahavir

(C) Neminath

(D) Parsvanath

Answer: (D)

 

15. The text Praman. amima~ nsa is written by

(A) Hem Chandra

(B) Malli e a

(C) Haribhadra

(D) Kundakunda

Answer: (A)

 

16. The language of Tattvarthasutra is

(A) Prakrit

(B) Sanskrit

(C) Punjabi

(D) Bengali

Answer: (B)

 

17. Lord Mahavir died at

(A) Kailash

(B) Champapuri

(C) Girnar

(D) Pavapuri

Answer: (D)

 

18. The chief Teaching of Lord Mahavir is

(A) Pratitya-Samutpada

(B) Satkaryavada

(C) Aparigrahvada

(D) Sunyavada

Answer: (C)

 

19. Saptabha gavada is the Doctrine of

(A) Buddhism

(B) Brahma ism

(C) Jainism

(D) Ajivakism

Answer: (C)

 

20. The Kha dagiri-Udayagiri Jain caves are situated in the State of

(A) Rajasthan

(B) Orissa

(C) Uttar Pradesh

(D) Karnataka

 

Answer: (B)

 

21. The birth place of Lord Buddha is

(A) Kashi

(B) Kapilvastu

(C) Gaya

(D) Shravasti

Answer: (B)

 

22. The Lavikavatarasutra is related to the religious tradition of

(A) Jainism

(B) Hinduism

(C) Sikhism

(D) Buddhism

Answer: (D)

 

23. The Mahayanasutras are written in

(A) Pali

(B) Prakrit

(C) Sanskrit

(D) Tamil

Answer: (C)

 

24. Vij~nanavada Doctrine was propagated by

(A) Asa ga

(B) Nagasena

(C) Nagarjuna

(D) Buddhaghosa

Answer: (A)

 

25. Sanchi Baudha-Stupa is situated in the State of

(A) Bihar

(B) Karnataka

(C) Rajasthan

(D) Madhya Pradesh

Answer: (D)

 

26. Buddhism in Thailand is known as

(A) Mahayana

(B) Theravada

(C) Mahasa ghika

(D) Sarvastivada

Answer: (B)

 

27. The number of texts in the Abhidhammapitaka is

(A) 7 (seven)

(B) 9 (nine)

(C) 15 (fifteen)

(D) 5 (five)

Answer: (A)

 

28. Old Testament of the Bible was written in

(A) Greek

(B) Latin

(C) Hebrew

(D) Syriac

Answer: (C)

 

29. New Testament contains the books of

(A) Gospels

(B) Prophets

(C) Genesis

(D) Psalms

Answer: (A)

 

30. Twelve Apostles of Christ were from amongst

(A) Romans

(B) Egyptians

(C) Jewish people

(D) Greeks

Answer: (C)

 

31. Abraham of Old Testament is a father of

(A) Egyptians

(B) Romans

(C) Persians

(D) Jews, Christians and Muslims

Answer: (D)

 

32. Scriptures of Christians are collectively known as

(A) Gospels

(B) Prophets

(C) Bible

(D) New Testament

Answer: (C)

 

33. Identify the correct chronological order.

I. Arrival of Vasco da Gama in India

II. Arrival of St. Thomas in India

III. Arrival of Thomas of Cama in India

IV. Anglican Missionaries in India

Select the correct code :

(A) III, II, I, IV

(B) II, I, III, IV

(C) II, III, I, IV

(D) I, II, IV,

Answer: (C)

 

34. Match the following and identify the correct choice:

(a) Baptism                              (i) Golgotha

(b) Crucifixion of Christ         (ii) Sacrament of Initiation

(c) Christmas                           (iii) Birth of Christianity

(d) Day of Pentecost               (iv) Birth of Christ Identify the correct choice.

Codes :

       (a) (b) (c) (d)

(A) (iv) (iii) (i) (ii)

(B) (iii) (iv) (ii) (i)

(C) (i) (iii) (iv) (ii)

(D) (ii) (i) (iv) (iii)

Answer: (D)

 

35. Yathrib was the old name of

(A) Mecca

(B) Madina

(C) Taif

(D) Cairo

Answer: (B)

 

36. The first wife of the Prophet Muhammad was

(A) Hafra

(B) Aisha

(C) Khadija

(D) Maimuna

Answer: (C)

 

37. The pact of Hudaybiah was exacted by the Prophet Muhammad with

(A) Ansar

(B) Quraish

(C) Jews

(D) Christians

Answer: (B)

 

38. Arrange the following juristic schools in order in which they appeared. Use the code given below:

I. The Maliki School

II. The Shafi’i School

III. The Hanafi School

IV. The Hanbali School

Codes :

(A) III, I, II, IV

(B) I, II, III, IV

(C) II, III, IV, I

(D) IV, III, I, II

Answer: (A)

 

39. Which one of the following is correctly matched ?

(A) Caliph Abu Bakr – 630-635

(B) Caliph ‘Umar – 637-644

(C) Caliph Uthman – 644-656

(D) Caliph Ali – 656-666

Answer: (C)

 

40. Which one of the following is not correctly matched ?

(A) Al-Ghazali – Ihya Ulum al- Din

(B) Shah Wali- Allah – Hujjatullah al-Balighah

(C) Maulana Maududi – Fathul Bayan

(D) Maulana Abul Kalam Azad – Tarjumanul Quran

Answer: (C)

 

41. Author of the book Al-Muwatta was

(A) Malik bin Anas

(B) Ibn Arabi

(C) Shaikh Ahmad Sirhindi

(D) Abdul Qadir Jilani

Answer: (A)

 

42. With whom Rai Bullar was associated

(A) Bhai Nand Lal

(B) Bhai Gurdas

(C) Guru Nanak Dev

(D) Guru Arjan DevIII

Answer: (C)

 

43. Name the place where Guru Nanak- Dev received first revelation ?

(A) Talwandi

(B) Kartarpur

(C) Nanakana Sahib

(D) Sultanpur

Answer: (D)

 

44. Match the following List – I and List – II and identify the correct combination :

List – I                                                List – II

(a) Udasi                                             (i) Pandit Tara Singh Narotam

(b) Nirmala                                          (ii) Baba Jagtaji

(c) Sewa Panthi                                   (iii) Baba Gurditaji

(d) Nirankari                                       (iv) Baba Dayalji Identify the correct choice

Codes :

       (a) (b) (c) (d)

(A) (i) (iii) (iv) (ii)

(B) (ii) (iv) (i) (iii)

(C) (iii) (i) (ii) (iv)

(D) (iv) (i) (iii) (ii)

Answer: (C)

 

45. Match the following List – I and List – II and identify the correct combination :

List – I                                                List – II

(a) Baba Ram Rai                                (i) Kartarpur

(b) Baba Atal                                      (ii) Dehradun

(c) Baba Dhirmal                                 (iii) Bhaini

(d) Baba Ram Singh                           (iv) Guru Hargobind Identify the correct choice

Codes :

       (a) (b) (c) (d)

(A) (ii) (iv) (i) (iii)

(B) (iv) (i) (iii) (ii)

(C) (ii) (iv) (iii) (i)

(D) (i) (ii) (iv) (iii)

Answer: (A)

 

46. Who was the first president of Shiromani Gurdwara Prabandhak Committee ?

(A) Master Tara Singh

(B) Baba Kharak Singh

(C) Prof. Gurmukh Singh

(D) S. Sunder Singh Majithia

Answer: (D)

 

47. Identify the correct chronological order of the following :

(A) Talwandi, Anandpur, Khadoor, Kartarpur

(B) Rai Bular, Guru Amardas, Bhai Lehna, Bhai Bidhi Chand

(C) Gurbani, Janamsakhi, Dasam Granth, Gur-pratap Suraj

(D) Sukhmani, Asa di Var, Jaap Sahib, Anand Sahib

Answer: (C)

 

48. Sikhism does not believe in

(A) God

(B) Caste system

(C) Law of Karma

(D) Transmigration of Soul

Answer: (B)

 

49. ‘Shaman’ is a person who is supposed to

(A) Control the supernatural powers

(B) Heal the diseases

(C) (A) and (B)

(D) None of the above

Answer: (C)

 

50. ‘Arunta’ is a

(A) Tribe of Australia

(B) Name of God in Africa

(C) Roman Goddess

(D) None of the above

 

Answer: (A)


 

Year Wise UGC NET Previous Year Question Papers Solved Comparative Study of Religions

Year Wise NTA UGC NET Comparative Study of Religions Solved question Papers from June 2006 till today are given below.

Download Year Wise NTA UGC NET Comparative Study of Religions Paper 2 Solved Paper
UGC NET Comparative Study of Religions Paper 2 Question Paper 2020 June
UGC NET Comparative Study of Religions Paper 2 Question Paper 2019 December
UGC NET Comparative Study of Religions Paper 2 Question Paper 2019 June
UGC NET Comparative Study of Religions Paper 2 Question Paper 2018 December
UGC NET Comparative Study of Religions Paper 2 Question Paper 2018 July
UGC NET Comparative Study of Religions Paper 2 Question Paper 2017 November
UGC NET Comparative Study of Religions Paper 2 Question Paper 2016 July
UGC NET Comparative Study of Religions Paper 2 Question Paper 2015 June
UGC NET Comparative Study of Religions Paper 2 Question Paper 2015 December
UGC NET Comparative Study of Religions Paper 2 Question Paper 2014 June
UGC NET Comparative Study of Religions Paper 2 Question Paper 2014 December
UGC NET Comparative Study of Religions Paper 2 Solved Question Paper 2013 December
UGC NET Comparative Study of Religions Paper 2 Solved Question Paper 2013 September
UGC NET Comparative Study of Religions Paper 2 Solved Question Paper 2013 June
UGC NET Comparative Study of Religions Paper 2 Solved Question Paper 2012 December
UGC NET Comparative Study of Religions Paper 2 Solved Question Paper 2012 June
UGC NET Comparative Study of Religions Paper 2 Question Paper 2011 June
UGC NET Comparative Study of Religions Paper 2 Question Paper 2011 December
UGC NET Comparative Study of Religions Paper 2 Question Paper 2010 June
UGC NET Comparative Study of Religions Paper 2 Question Paper 2010 December
UGC NET Comparative Study of Religions Paper 2 Question Paper 2009 June
UGC NET Comparative Study of Religions Paper 2 Question Paper 2009 December
UGC NET Comparative Study of Religions Paper 2 Question Paper 2008 June
UGC NET Comparative Study of Religions Paper 2 Question Paper 2008 December
UGC NET Comparative Study of Religions Paper 2 Question Paper 2007 June
UGC NET Comparative Study of Religions Paper 2 Question Paper 2007 December
UGC NET Comparative Study of Religions Paper 2 Question Paper 2006 June
UGC NET Comparative Study of Religions Paper 2 Question Paper 2006 December
UGC NET Comparative Study of Religions Paper 2 Question Paper 2005 June
UGC NET Comparative Study of Religions Paper 2 Question Paper 2005 December
UGC NET Comparative Study of Religions Paper 2 Question Paper 2004 December

We have covered the NTA UGC NET Comparative Study of Religions Paper 2 Solved Question Paper 2012 June.

If you have any questions about NTA UGC NET Comparative Study of Religions Solved Question Papers, please let us know in the comment section.

COMMENTS

Name

NTA UGC NET Adult Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Anthropology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Archaeology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Commerce Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Comparative Literature Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Comparative Study of Religions Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Computer Science and Applications Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Criminology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Defence and Strategic Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Economics Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Electronic Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET English Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Environmental Sciences Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Folk Literature Solved Question Papers,8,NTA UGC NET Forensic Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Geography Solved Question Papers,10,NTA UGC NET History Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Home Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Human Rights and Duties Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Indian Culture Solved Question Papers,10,NTA UGC NET International and Area Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Labour Welfare Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Law Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Library and Information Science Solved Question Papers,40,NTA UGC NET Linguistics Solved Question Papers,9,NTA UGC NET Management Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Mass Communication and Journalism Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Museology and Conservation Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Music Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Paper 1 Solved Question Papers,30,NTA UGC NET Performing Arts Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Philosophy Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Physical Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Political Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Population Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Psychology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Public Administration Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Social Medicine and Community Health Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Social Work Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Sociology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Tourism Administration and Management Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Tribal and Regional Languages Solved Question Papers,8,NTA UGC NET Visual Art Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Women Studies Solved Question Papers,10,UGC NET Answer Key,82,UGC NET Books,82,UGC NET Exam,99,UGC NET Question Papers With Solutions,83,UGC NET Subjects,1,UGC NET Syllabus,82,Year Wise Solved NTA UGC NET Question Papers,82,
ltr
item
My Exam Notification - Free UGC NET Guide: NTA UGC NET Comparative Study of Religions Paper 2 Solved Question Paper 2012 June
NTA UGC NET Comparative Study of Religions Paper 2 Solved Question Paper 2012 June
Looking for NTA UGC NET Comparative Study of Religions Paper 2 Solved Question Paper 2012 June? Here get Paper 2 Solved Question Paper 2012 June.
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEjK9UqPx92DTlHGLhEn8l2ai3Xmbm455hjvZXgjUvoMXLfvT4YXNdEEIY4rOyRndxzmQt35Y2VVJR_NdkFk_NeNbUMnZT90JQMas5TKmtgUrjbX840Qx0gruosK_4MzKLJcnVaGfSvdfxdcLRy5CINZac6c6JA_acBuSzsJ_9xnEuhQNjR_ImsQ8P_cZA=w320-h192
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEjK9UqPx92DTlHGLhEn8l2ai3Xmbm455hjvZXgjUvoMXLfvT4YXNdEEIY4rOyRndxzmQt35Y2VVJR_NdkFk_NeNbUMnZT90JQMas5TKmtgUrjbX840Qx0gruosK_4MzKLJcnVaGfSvdfxdcLRy5CINZac6c6JA_acBuSzsJ_9xnEuhQNjR_ImsQ8P_cZA=s72-w320-c-h192
My Exam Notification - Free UGC NET Guide
https://www.myexamnotification.com/2022/05/nta-ugc-net-comparative-study-of-religions-paper-2-solved-question-paper-2012-june.html
https://www.myexamnotification.com/
https://www.myexamnotification.com/
https://www.myexamnotification.com/2022/05/nta-ugc-net-comparative-study-of-religions-paper-2-solved-question-paper-2012-june.html
true
354141229938201693
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content