NTA UGC NET Comparative Study of Religions Paper 2 Solved Question Paper 2012 December

Looking for NTA UGC NET Comparative Study of Religions Paper 2 Solved Question Paper 2012 December? Here get Paper 2 Solved Question Paper.

 NTA UGC NET Comparative Study of Religions Paper 2 Solved Question Paper 2012 DecemberNTA UGC NET Comparative Study of Religions Paper 2 Solved Question Paper 2012 December: To score better marks in the NTA UGC NET Comparative Study of Religions, you should have depth knowledge of the entire subject.

You can boost your preparation by referring to NTA UGC NET Comparative Study of Religions Question Paper 2 2012 December. It will give you information about the important chapters and concepts covered in all chapters.

You must have NTA UGC NET Comparative Study of Religions Solved Question Papers along with the latest Comparative Study of Religions Syllabus to enhance your semester exam preparation.

Here we provide you the complete guide on NTA UGC NET Comparative Study of Religions Paper 2 Solved Question Paper 2012 December.

NTA UGC NET Comparative Study of Religions Paper 2 Solved Question Paper 2012 December

NTA UGC NET Comparative Study of Religions Solved Question Papers are the best study materials to score good marks in the Comparative Study of Religions exam.

Practicing these NTA UGC NET Comparative Study of Religions previous year question papers assist the students in getting a clear idea about the question paper pattern and types of questions asked in the exam.

You can check the complete NTA UGC NET Comparative Study of Religions Paper 2 Solved Question Paper 2012 December.


1. Match the following Item – I and Item – II and identify the correct combination:

Item – I                                   Item – II

1. William James                     a. The Golden Bough

2. James Frazer                        b. The varieties of religious experience

3. Emile Durkheim                  c. The primitive culture

4. Tylor                                    d. The elementary forms of religious life

Identify the correct combination:

Codes:

      1 2 3 4

(A) b a d c

(B) a c b d

(C) c b d a

(D) d a b c

Answer: (A)

 

2. Arrange the following scriptures in the Chronological order, choose the correct code:

i. Rigved

ii. Quran

iii. Srimad Bhagvad Gita

iv. Ishopnishad

Codes:

(A) i, iii, iv, ii

(B) i, iv, iii, ii

(C) i, iv, ii, iii

(D) i, iii, ii, iv

Answer: (B)

 

3. Tripitak means

(A) Three baskets

(B) Three wise men

(C) Three directions

(D) Three seats

Answer: (A)

 

4. What is the essential element for religious harmony?

(A) Faith in God

(B) Faith in sacred text

(C) Studying other’s religion

(D) Understanding and respecting other’s religion

Answer: (D)

 

5. Pluralistic society is

(A) In which people of different faiths live in peaceful manner.

(B) In which people worship God

(C) In which people are atheists.

(D) None among above is true.

Answer: (A)

 

6. Choose the correct statement from the following:

(A) Tribal religions have prophets.

(B) All tribal, religions have apostles.

(C) Tribal religions have their scripture.

(D) Tribal religions have special festivals.

Answer: (D)

 

7. Vedas are originally revealed in the language of

(A) Prākrit language

(B) Māgadhi language

(C) Sanskrit language

(D) Vedic Sanskrit language

Answer: (D)

 

8. Read the following:

Item – I                       Item – II

a. Vedas                      i. Gautama

b. Brahms– utra           ii. Kaāda

c. Kavyaprabandha     iii. R. sis

d. Drama                     iv. Vyāsa

Identity the correct pair:

(A) (a) and (iii)

(B) (b) and (iv)

(C) (c) and (ii)

(D) (d) and (i)

Answer: (A)

 

9. Which one of the following pairs is correctly matched?

(A) Sānkhya – Vaiśeik

(B) Yoga – Vedānta

(C) Sānkhya – Nyāya

(D) Sankhya – Yoga

Answer: (D)

 

10. The concept follows the Vedic culture

(A) Mahāyanism

(B) Communism

(C) Srama ism

(D) Puruārth-Ćatutya

Answer: (D)

 

11. One of the following is true, identify:

(A) Vālm –I ki Rāmāya a is a prose scripture

(B) Vālm –I ki Rāmāya a is a poetics

(C) Vālm –I ki Rāmāya a is an epic scripture

(D) Vālm –I ki Rāmāya a is a Drama scripture

Answer: (C)

 

12. Prominent preacher of Vaiavabhakti movement is

(A) AchāryaŚankar

(B) Śankar Deva

(C) Jagannāth

(D) Kabir

Answer: (B)

 

13. The founder of Arya Samaj is

(A) Keśava ĆandraS en

(B) Rājā Rāmamohan Rāi

(C) Swām–i Dayānand Saraswati

(D) Guru Virjānand

Answer: (C)

 

14. Tirthakar R. abhadev was born in

(A) Ayodhyā

(B) Kāśi

(C) Rājgiri

(D) Vasuku a

Answer: (A)

 

15. This principle is closely related to Jainism

(A) Theory of Ś–uyavāda

(B) Theory of Syadvāda

(C) Theory of Brahmavāda

(D) Theory of Satkāryavāda

Answer: (B)

 

16. AcharyaHaribhadra S– uri is the author

(A) Pramā a par –I kśā

(B) Devāgam s–utra

(C) Ātmānuśāsana

(D) adarśana Samuccaya

Answer: (D)

 

17. The meaning of ‘Pudgal substance’ in Jainism is

(A) Medium of motion

(B) Medium of rest

(C) Matter

(D) Immorality

Answer: (C)

 

18. The name of the third Jaināgama text is

(A) S–utrakataga S–utra

(B) Sthānāga S–utra

(C) Upāsakadaśānga S–utra

(D) Vipākas–utra

Answer: (B)

 

19. The Sramaavelagolā Jain temple is located in

(A) Orissa

(B) Rajasthan

(C) Madhya Pradesh

(D) Karnataka

Answer: (D)

 

20. The name of the Parśvanath’s mother was

(A) Vāmādev–i

(B) Marudev–i

(C) Trisalā

(D) Māyā

 

Answer: (A)

 

21. Author of Abhidharkośa is

(A) Vasumitra

(B) Vasubandhu

(C) Nagsen

(D) Nagarjuna

Answer: (B)

 

22. The commentator of the Tripitaka is

(A) Buddhaghosa

(B) Nāgasen

(C) Vasumitra

(D) Vasubandhu

Answer: (A)

 

23. Buddhism prominently consists of

(A) Theory of Karma

(B) Secularism

(C) Satyāgrah

(D) Tourism

Answer: (A)

 

24. The third Buddhist council was held at

(A) Bodhgaya

(B) Rajagaha

(C) Vesāl–i

(D) Pāaliputta

Answer: (D)

 

25. The propagator of Sarvastivāda Buddhist Philosophy was

(A) Asaga

(B) Nāgasena

(C) Nāgārjuna

(D) Vasubandhu

Answer: (D)

 

26. ‘Madhyamika Kārikā was authored by’

(A) Vasumitra

(B) Nāgārjuna

(C) Vasubandhu

(D) Śāntarakśita

Answer: (B)

 

27. Ananda belonged to

(A) Parśvanath

(B) Mahavir

(C) Buddha

(D) Makkhal–i

Answer: (C)

 

28. Who was Moses?

(A) A Disciple of Christ

(B) First Pope

(C) An Evangelist

(D) A Prophet

Answer: (D)

 

29. Letters of St. Paul are found in

(A) Jewish History

(B) Old Testament

(C) New Testament

(D) Roman History

Answer: (C)

 

30. The head of the Apostles was

(A) St. Peter

(B) St. Thomas

(C) St. John

(D) St. Paul

Answer: (A)

 

31. The Book of Genesis speaks about

(A) The Birth of Jesus

(B) Creation of the first humans

(C) Christian Roman Empire

(D) Egyptian Kings

Answer: (B)

 

32. Parables of Jesus are found in

(A) Books of the Prophets

(B) Gospels of the New Testament

(C) Acts of the Apostles

(D) Egyptian Kings

Answer: (B)

 

33. Identify the correct chronological order using the codes given below:

I. St. Paul

II. St. Augustine

III. Karl Barth

IV. Anselm of Canterbury

Codes:

(A) I, III, II, IV

(B) I, II, IV, III

(C) II, I, IV, III

(D) IV, I, III, II

Answer: (B)

 

34. Match the following and identify the correct codes:

a. Roman Emperor                              i. Protestant Reform

b. Archbishop of Canterbury              ii. Apostle of India

c. St. Thomas                                      iii. Anglican Church

d. Martin Luther                                 iv. Constantine the Great

Codes:

       a b c d

(A) iv iii ii i

(B) iii i iv ii

(C) i iv ii iii

(D) iii ii i iv

Answer: (A)

 

35. The Aqsa Mosque is situated in

(A) Medina

(B) Mecca

(C) Jerusalem

(D) Cairo

Answer: (C)

 

36. The Prophet Muhammad migrated from Mecca to Medina in the year

(A) 570 A.D.

(B) 600 A.D.

(C) 622 A.D.

(D) 630 A.D.

Answer: (C)

 

37. The battle of Badr was fought in the year

(A) 624 A.D.

(B) 625 A.D.

(C) 628 A.D.

(D) 630 A.D.

Answer: (A)

 

38. The Shafeli Fiqh School of jurisprudence was founded by

(A) Malik Ibn Anas

(B) Abu Yusuf

(C) Muhammad Ibn Idris

(D) None of the above

Answer: (C)

 

39. Arrange the following battles in order in which they appeared. Use the code given below:

I. Yamamah

II. Siffin

III. Uhud

IV. Qadisia

Codes:

(A) I, II, III, IV

(B) III, I, IV, II

(C) I, III, IV, II

(D) II, III, IV, I

Answer: (B)

 

40. Which one of the following is correctly matched?

(A) IbnArabi – Wahdat al- Shuhud

(B) Imam Ghazali – Hujjatullahal-Balighah

(C) Shah Wali- Allah – Kitab al- Hind

(D) MaulanaMaududi – Tafhim al- Quran

Answer: (D)

 

41. Which one of the following is not correctly matched?

(A) The Prophetic Mosque – Medina

(B) Capital of the Abbasids – Damascus

(C) Quran – The Book of Allah

(D) Hadith – Sayings of Prophet Muhammad

Answer: (B)

 

42. Identify the KachiBani from the following:

(A) Bawan Akhri

(B) Patti

(C) Suchaji-Kuchaji

(D) PranSangli

Answer: (D)

 

43. Who were Guru Arjun Dev’s contemporary emperors?

(A) Babar and Akbar

(B) Akbar and Jehangir

(C) Humayun and Jehangir

(D) Jehangir and Shahjahan

Answer: (B)

 

44. Who is the Author of Ramkali Sad?

(A) Baba Sunder

(B) Bhai Mardana

(C) Satta and Balwand

(D) BhatKal

Answer: (A)

 

45. Identify the correct chronological order of the following events of life of Guru Gobind Singh?

(A) Battle of Chamkaur, Creation of Khalsa, Battle of Mukatsar, Battle of Bhangani

(B) Creation of Khalsa, Battle of Bhangani, Battle of Chamkaur,Battle of Mukatsar

(C) Battle of Mukatsar, Battle of Chamkaur, Creation of Khalsa, Battle of Bhangani

(D) Battle of Bhangani, Creation of Khalsa, Battle of Chamkaur, Battle of Mukatsar

Answer: (D)

 

46. Match the following Item – I and Item – II and identify the correct combination:

Item – I                                               Item – II

a. KabbitSwwayye                              i. Rattan Singh Bhangu

b. GurSobha                                        ii. Kesar Singh Chhiber

c. Bansawlinamaha                             iii. BhaiGurdas

d. PrachinPanthParkash                      iv. KaviSenapati

Codes:

       a b c d

(A) ii i iv iii

(B) iii i iv ii

(C) iii iv ii i

(D) iii iv i ii

Answer: (C)

 

47. GurwaraRori Sahib Amnabad is associated with

(A) Guru Nanak Dev

(B) Guru AngadDev

(C) Guru Amar Dass

(D) Guru ArjanDev

Answer: (A)

 

48. Maharaja Ranjit Singh belonged to the Misal

(A) Bhangian

(B) Shukarchakian

(C) Shahidan

(D) Phoolkian

Answer: (B)

 

49. Choose the correct definition of magic

(A) It is Divine Power.

(B) It is a way to control the secret powers.

(C) It is repetition of hymn.

(D) It is an art to please the Devil.

Answer: (B)

 

50. E.B. Taylor was

(A) An Anthropologist

(B) A Psychologist

(C) A Theologian

(D) A Magician

 

Answer: (A)


 

Year Wise UGC NET Previous Year Question Papers Solved Comparative Study of Religions

Year Wise NTA UGC NET Comparative Study of Religions Solved question Papers from June 2006 till today are given below.

Download Year Wise NTA UGC NET Comparative Study of Religions Paper 2 Solved Paper
UGC NET Comparative Study of Religions Paper 2 Question Paper 2020 June
UGC NET Comparative Study of Religions Paper 2 Question Paper 2019 December
UGC NET Comparative Study of Religions Paper 2 Question Paper 2019 June
UGC NET Comparative Study of Religions Paper 2 Question Paper 2018 December
UGC NET Comparative Study of Religions Paper 2 Question Paper 2018 July
UGC NET Comparative Study of Religions Paper 2 Question Paper 2017 November
UGC NET Comparative Study of Religions Paper 2 Question Paper 2016 July
UGC NET Comparative Study of Religions Paper 2 Question Paper 2015 June
UGC NET Comparative Study of Religions Paper 2 Question Paper 2015 December
UGC NET Comparative Study of Religions Paper 2 Question Paper 2014 June
UGC NET Comparative Study of Religions Paper 2 Question Paper 2014 December
UGC NET Comparative Study of Religions Paper 2 Solved Question Paper 2013 December
UGC NET Comparative Study of Religions Paper 2 Solved Question Paper 2013 September
UGC NET Comparative Study of Religions Paper 2 Solved Question Paper 2013 June
UGC NET Comparative Study of Religions Paper 2 Solved Question Paper 2012 December
UGC NET Comparative Study of Religions Paper 2 Solved Question Paper 2012 June
UGC NET Comparative Study of Religions Paper 2 Question Paper 2011 June
UGC NET Comparative Study of Religions Paper 2 Question Paper 2011 December
UGC NET Comparative Study of Religions Paper 2 Question Paper 2010 June
UGC NET Comparative Study of Religions Paper 2 Question Paper 2010 December
UGC NET Comparative Study of Religions Paper 2 Question Paper 2009 June
UGC NET Comparative Study of Religions Paper 2 Question Paper 2009 December
UGC NET Comparative Study of Religions Paper 2 Question Paper 2008 June
UGC NET Comparative Study of Religions Paper 2 Question Paper 2008 December
UGC NET Comparative Study of Religions Paper 2 Question Paper 2007 June
UGC NET Comparative Study of Religions Paper 2 Question Paper 2007 December
UGC NET Comparative Study of Religions Paper 2 Question Paper 2006 June
UGC NET Comparative Study of Religions Paper 2 Question Paper 2006 December
UGC NET Comparative Study of Religions Paper 2 Question Paper 2005 June
UGC NET Comparative Study of Religions Paper 2 Question Paper 2005 December
UGC NET Comparative Study of Religions Paper 2 Question Paper 2004 December

We have covered the NTA UGC NET Comparative Study of Religions Paper 2 Solved Question Paper 2012 December.

If you have any questions about NTA UGC NET Comparative Study of Religions Solved Question Papers, please let us know in the comment section.

COMMENTS

Name

NTA UGC NET Adult Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Anthropology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Archaeology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Commerce Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Comparative Literature Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Comparative Study of Religions Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Computer Science and Applications Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Criminology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Defence and Strategic Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Economics Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Electronic Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET English Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Environmental Sciences Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Folk Literature Solved Question Papers,8,NTA UGC NET Forensic Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Geography Solved Question Papers,10,NTA UGC NET History Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Home Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Human Rights and Duties Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Indian Culture Solved Question Papers,10,NTA UGC NET International and Area Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Labour Welfare Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Law Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Library and Information Science Solved Question Papers,40,NTA UGC NET Linguistics Solved Question Papers,9,NTA UGC NET Management Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Mass Communication and Journalism Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Museology and Conservation Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Music Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Paper 1 Solved Question Papers,30,NTA UGC NET Performing Arts Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Philosophy Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Physical Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Political Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Population Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Psychology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Public Administration Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Social Medicine and Community Health Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Social Work Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Sociology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Tourism Administration and Management Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Tribal and Regional Languages Solved Question Papers,8,NTA UGC NET Visual Art Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Women Studies Solved Question Papers,10,UGC NET Answer Key,82,UGC NET Books,82,UGC NET Exam,99,UGC NET Question Papers With Solutions,83,UGC NET Subjects,1,UGC NET Syllabus,82,Year Wise Solved NTA UGC NET Question Papers,82,
ltr
item
My Exam Notification - Free UGC NET Guide: NTA UGC NET Comparative Study of Religions Paper 2 Solved Question Paper 2012 December
NTA UGC NET Comparative Study of Religions Paper 2 Solved Question Paper 2012 December
Looking for NTA UGC NET Comparative Study of Religions Paper 2 Solved Question Paper 2012 December? Here get Paper 2 Solved Question Paper.
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEhl_5X1YwmmQSDOFIXfDKS3i5Ge4ufKnD5iFoPPlJk1zBMeZIwETHp-bAPMXx5Ynxzekizx4MAs5PvYlUvt6t0mEF0oogsjaNwuB92DaX6YkSyaxnflzXqyLW4-bD0Ed2g0T_On6OD7DfsOuQuxyqPRBL9JRR7MJEFkkGcQsS32XUUTmkxKCgluIocQKQ=w320-h192
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEhl_5X1YwmmQSDOFIXfDKS3i5Ge4ufKnD5iFoPPlJk1zBMeZIwETHp-bAPMXx5Ynxzekizx4MAs5PvYlUvt6t0mEF0oogsjaNwuB92DaX6YkSyaxnflzXqyLW4-bD0Ed2g0T_On6OD7DfsOuQuxyqPRBL9JRR7MJEFkkGcQsS32XUUTmkxKCgluIocQKQ=s72-w320-c-h192
My Exam Notification - Free UGC NET Guide
https://www.myexamnotification.com/2022/05/nta-ugc-net-comparative-study-of-religions-paper-2-solved-question-paper-2012-december.html
https://www.myexamnotification.com/
https://www.myexamnotification.com/
https://www.myexamnotification.com/2022/05/nta-ugc-net-comparative-study-of-religions-paper-2-solved-question-paper-2012-december.html
true
354141229938201693
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content