NTA UGC NET Comparative Literature Paper 2 Solved Question Paper 2013 September

Looking for NTA UGC NET Comparative Literature Paper 2 Solved Question Paper 2013 September? Here get Paper 2 Solved Question Paper 2013 September.

 NTA UGC NET Comparative Literature Paper 2 Solved Question Paper 2013 SeptemberNTA UGC NET Comparative Literature Paper 2 Solved Question Paper 2013 September: To score better marks in the NTA UGC NET Comparative Literature, you should have depth knowledge of the entire subject.

You can boost your preparation by referring to NTA UGC NET Comparative Literature Question Paper 2 2013 September. It will give you information about the important chapters and concepts covered in all chapters.

You must have NTA UGC NET Comparative Literature Solved Question Papers along with the latest Comparative Literature Syllabus to enhance your semester exam preparation.

Here we provide you the complete guide on NTA UGC NET Comparative Literature Paper 2 Solved Question Paper 2013 September.

NTA UGC NET Comparative Literature Paper 2 Solved Question Paper 2013 September

NTA UGC NET Comparative Literature Solved Question Papers are the best study materials to score good marks in the Comparative Literature exam.

Practicing these NTA UGC NET Comparative Literature previous year question papers assist the students in getting a clear idea about the question paper pattern and types of questions asked in the exam.

You can check the complete NTA UGC NET Comparative Literature Paper 2 Solved Question Paper 2013 September.


1. Andre Lefevere is the author of

(A) Translation, Rewriting and the Manipulation of Literary Fame

(B) The Translator’s Invisibility

(C) Of Grammatology

(D) Toward a Science of Translating

Answer: (A)

 

2. Comparison n’est pas raison: La crise de la littērature comparée is authored by

(A) Rene Etiemble

(B) Ferdinand Brunetiere

(C) Jean Frappiere

(D) Jean Jacques Rousseau

Answer: (A)

 

3. Which among the following is not a Gothic novel?

(A) The Sorrows of Young Weather

(B) The Castle of Otranto

(C) Ferdinand Count Fathom

(D) Rinaldo Rinaldini

Answer: (A)

 

4. Death of a Discipline which addresses the need to usher in changes within the discipline of Comparative Literature, is written by

(A) Gayatri Chakravorty Spivak

(B) Harry Levin

(C) Charles Bernheimer

(D) T.S. Eliot

Answer: (A)

 

5. Writing literary history by moving away from the author to the way the work is received at different moments is the method developed by

(A) Rene Wellek

(B) Viktor Shklovsky

(C) Hayden White

(D) Haus Robert Jauss

Answer: (D)

 

6. Which God named below is not a God of War?

(A) Hermes

(B) Mars

(C) Ares

(D) Reshep

Answer: (A)

 

7. In describing Indian literary history, who is critical of the use of period?

(A) Sisir Kumar Das in A History of Indian Literature

(B) Suniti Kumar Chatterjee in Languages and Literatures of Modern India

(C) Ganesh Devy in Of Many Heroes: An Indian Essay in Literary Historiography

(D) Douwe Fokkema in Literary History, Modernism and Post-Modernism

Answer: (C)

 

8. Rita Kothari’s Translating India is sub-titled

(A) The Politics of Translating from Gujarati into English

(B) Language, Culture, Industry

(C) The Linguistic Politics of India

(D) The Cultural Politics of English

Answer: (D)

 

9. ‘Hamartia’ means

(A) purging of excess emotions

(B) a lack of confidence on the part of the hero

(C) the poetic ability of the protagonist

(D) a tragic flaw or error in the protagonist

Answer: (D)

 

10. The following Malayalam film is an adaptation of Shakespeare’s Othello.

(A) Kāryam Nissāram

(B) Kaliveedu

(C) Kaliyāttam

(D) Kāthodu Kāthoram

Answer: (C)

 

11. Strophe, anti-strophe and epode are parts of

(A) a sonnet

(B) a one-act play

(C) an ode

(D) a ballad

Answer: (C)

 

12. The first German adaptation of the legend of ‘The Chalk Circle’ was done by

(A) Goethe

(B) Brecht

(C) Klabund

(D) Mann

Answer: (C)

 

13. The Agony and the Ecstasy is a biography of

(A) Vincent Van Gogh

(B) Pablo Picasso

(C) Michelangelo

(D) Leonardo da Vinci

Answer: (C)

 

14. ‘Epinicia’ means

(A) Song of lamentation

(B) Wedding song

(C) Song of victory

(D) Divine hymns

Answer: (C)

 

15. Identify the person who wrote – “Just as this earth is not the sum of patches of land belonging to different people and to know the earth as such is sheer rusticity, so literature is not the mere total of works composed by different hands. Most of us, however, think of literature in what I have called the manner of the rustic.”

(A) U.R. Ananthamurthy

(B) Premchand

(C) Rabindranath Tagore

(D) Thakazhi Shivshankara Pillai

Answer: (C)

 

16. The Reluctant Fundamentalist is written by

(A) Kamila Shamsie

(B) Bapsie Sidhwa

(C) Mohsin Hamid

(D) Zulfikar Ghose

Answer: (C)

 

17. A Change of Skies is

(A) a novel

(B) an epic poem

(C) a tragi-comedy

(D) a silent film

Answer: (A)

 

18. In Indian poetics, the ‘Padya’ was divided as

(A) Sargabandha and Muktaka

(B) Prabandha and Muktaka

(C) Sargabandha and Prabandha

(D) Muktaka and Parva

Answer: (A)

 

19. Name the author of Jaisa ka Taisa, an adaptation of Moliere’s L’amowe medecin.

(A) Girish Karnad

(B) Bhartendu Harishchandra

(C) Girishchandra Ghosh

(D) K.P. Khadilkar

Answer: (C)

 

20. René is a

(A) play written by Moliere

(B) a novella written by Chetanbrind

(C) a play written by Chetanbrind

(D) tragedy by Racine

 

Answer: (B)

 

21. Thomas Mann in The Transposed Heads borrows his theme from

(A) Kathasaritsagara

(B) Hayavadana

(C) Nagamandala

(D) Aesop’s Fables

Answer: (A)

 

22. Nouvean roman means

(A) new romance

(B) new Romanticism

(C) non-romance

(D) new novel

Answer: (D)

 

23. The traditional ‘box in box tale’ model was attempted in modern fiction as an alternative to the western novel by

(A) Bankim Chandra Chattopadhyay

(B) Phaniswarnath Renu

(C) Qurratulain Hyder

(D) Trilokinath Mukhopadhyay

Answer: (D)

 

24. The Tale of Genji is

I. a Chinese story

II. written by Yukio Mishima

III. a Japanese novel

IV. written by Murasaki Shikibu

The correct combination according to the code is

(A) I and II are correct.

(B) II and III are correct.

(C) III and IV are correct.

(D) I and IV are correct.

Answer: (C)

 

25. Gilgamesh is

(A) a Roman epic

(B) a Sumerian epic

(C) a German romance

(D) a Spanish romance

Answer: (B)

 

26. Apuleius’ The Golden Ass includes the following stories:

(A) Pelops and Hippodemia + Cupid and Psyche

(B) Cupid and Psyche + Thyestes and Atreus

(C) Aristomenes + Cupid and Psyche

(D) Aristomenes + Pelops and Hippodemia

Answer: (C)

 

27. The international body of Comparatists is called

(A) International Association of Comparative Literature

(B) International Comparative Literature Association

(C) World Literature and Comparative Literature Association

(D) International Association of Comparative Literary Studies

Answer: (B)

 

28. “Gorkhey Jeep” is a very famous Indian short story written in Nepali language by

(A) Rabindrakumar Moktan

(B) Shivkumar Rai

(C) Indra Bahadur Rai

(D) Jas Youzon Piyasi

Answer: (A)

 

29. The Vaishnava love lyrics were composed by

(A) Chandidas and Ramprasad

(B) Ramprasad and Govindadas

(C) Bharatchandra and Vidyapati

(D) Vidyapati and Chandidas

Answer: (D)

 

30. The concept of estrangement was used differently for literary analysis by

(A) Wellek & Prawer

(B) Iser & Jauss

(C) Brecht & Shklovsky

(D) Freud & Lacan

Answer: (C)

 

31. He Aranya He Mahanagar is

(A) a collection of Ahamiya poems by Nabakanta Barua

(B) a collection of Bangla poems by Rabindranath Tagore

(C) an anthology of ecocritical essays in Bangla by Rabindranath Tagore

(D) a collection of Oriya poems by Nilakantha Das

Answer: (A)

 

32. “On Linguistic Aspects of Translation” is written by

(A) Friedrich Schleiermacher

(B) Roman Jakobson

(C) John Dryden

(D) Walter Benjamin

Answer: (B)

 

33. Abhinava Bharati is

(A) a commentary of Natyashastra

(B) a biography of Abhinava Gupta

(C) a history of Kashmir

(D) an exposition of Mahabharata

Answer: (A)

 

34. According to “Natyashastra”, women characters will talk in

(A) Sauraseni Prakrit

(B) Sanskrit

(C) Magadhi Prakrit

(D) Prachya

Answer: (A)

 

35. The Haun Saussy report deals with

(A) Problems of multiculturalism after the end of the Cold War

(B) Chinese Aesthetics

(C) State of the Discipline of Comparative Literature

(D) Orientalism

Answer: (C)

 

36. The writer of the travelogue, Englondey Bangamahila first published in 1885 was

(A) Krishnabhavini Das

(B) Rassundari Dasi

(C) Mirza Muhammad Hadi Ruswa

(D) Kasturba Gandhi

Answer: (A)

 

37. Identify the dominant ‘rasa’ of drama:

(A) Vira/Hasya

(B) Sringara/Vira

(C) Hasya/Raudra

(D) Sringara/Karuna

Answer: (B)

 

38. In a drama (Natyavastu) situationwise and meaningwise how many ‘Sandhis’ are there?

(A) 10

(B) 6

(C) 5

(D) 4

Answer: (C)

 

39. Jnanesvari is a famous

(A) Avadhi Commentary of Ramcharitmanas

(B) Hindi translation of Mahabharata

(C) Marathi exposition of Bhagavadgita

(D) Autobiography of Marathi saint poet Jnanesvara

Answer: (C)

 

40. Colonization provides a backdrop of

(A) The Magic Mountain

(B) Siddhartha

(C) Things Fall Apart

(D) The Little Prince

Answer: (C)

 

41. The first literary adaptation of the German story of Faust was done by

(A) Thomas Mann

(B) J.W. Goethe

(C) Murnau

(D) Christopher Marlowe

Answer: (D)

 

42. Aeosopica is

(A) a book of songs

(B) a book of legends

(C) a book of limerics

(D) a book of fables

Answer: (D)

 

43. “A translation has to be true to the translator no less than to the originals … Translation is choice, interpretation, an assertion of taste, a betrayal of what answers to one’s needs, one’s envies.” – Identify the author:

(A) A.K. Ramanujam

(B) Lawrence Venuti

(C) Salman Rushdie

(D) Susan Bassnett

Answer: (A)

 

44. Jakobson’s achievements include

(A) Communications functions

(B) Deconstruction

(C) Psychoanalytic study of literature

(D) New criticism

Answer: (A)

 

45. The American pioneer in the development of the theory and practice of Bible translation is

(A) Leonard Bloomfield

(B) Eugene A. Nida

(C) Edwin Gentzur

(D) Mildred L. Larson

 

Read the following passage and answer the questions:

Traditionally, readers of literature, postulated an instantly responsive reader and strove to read like one. It is possible, however, to replace this postulate with the postulate of an initially unresponsive reader. Although it is strictly a postulate, it seems to correspond to observed reader behaviour at first meetings with a literary work. It is well known that the first reaction to unfamiliar music is one of puzzlement, apathy, or even dislike and that only continued exposure builds up a ‘taste’ or a capacity for response. This applies, in varying degrees, to music in general and then at lower levels of generalization, to a composer, a composition, a musician or singer, and an individual piece of music or a song. It similarly applies, again, varying degrees to literature, a genre, an author, a literary work and a particular passage.

Answer: (B)

 

46. The author is of the view that

(A) readers of literature are dumb

(B) readers of literature are believed to naturally respond to texts

(C) readers of literature take their time in responding to what is before them

(D) readers of literature respond without any prejudice

Answer: (B)

 

47. That readers naturally and instinctively respond to literature is a/an _______

(A) antiquated view

(B) modern view

(C) traditional view

(D) erroneous view

Answer: (C)

 

48. On what basis does the author advance his postulate of “an initially unresponsive reader”?

(A) Personal observation

(B) Observed behaviour of readers

(C) Behaviour of observant readers

(D) General statistical information

Answer: (B)

 

49. What, according to the author, is conducive to better appreciation of art objects?

(A) Taste

(B) Continued exposure to art objects

(C) Postulates relating to art objects

(D) Patience

Answer: (B)

 

50. What does the expression “in varying degrees” refer to in this passage?

(A) Literature, genre, author, etc.

(B) Composer, composition, musician etc.

(C) Capacity for response

(D) Capacity for appreciation

 

Answer: (C)


Year Wise UGC NET Previous Year Question Papers Solved Comparative Literature

Year Wise NTA UGC NET Comparative Literature Solved question Papers from June 2006 till today are given below.

Download Year Wise NTA UGC NET Comparative Literature Paper 2 Solved Paper
UGC NET Comparative Literature Paper 2 Solved Question Paper 2020 June
UGC NET Comparative Literature Paper 2 Solved Question Paper 2019 December
UGC NET Comparative Literature Paper 2 Solved Question Paper 2019 June
UGC NET Comparative Literature Paper 2 Solved Question Paper 2018 December
UGC NET Comparative Literature Paper 2 Solved Question Paper 2018 July
UGC NET Comparative Literature Paper 2 Solved Question Paper 2017 November
UGC NET Comparative Literature Paper 2 Solved Question Paper 2016 July
UGC NET Comparative Literature Paper 2 Solved Question Paper 2015 June
UGC NET Comparative Literature Paper 2 Solved Question Paper 2015 December
UGC NET Comparative Literature Paper 2 Solved Question Paper 2014 June
UGC NET Comparative Literature Paper 2 Solved Question Paper 2014 December
UGC NET Comparative Literature Paper 2 Solved Question Paper 2013 December
UGC NET Comparative Literature Paper 2 Solved Question Paper 2013 September
UGC NET Comparative Literature Paper 2 Solved Question Paper 2013 June
UGC NET Comparative Literature Paper 2 Solved Question Paper 2012 December
UGC NET Comparative Literature Paper 2 Solved Question Paper 2012 June
UGC NET Comparative Literature Paper 2 Solved Question Paper 2011 June
UGC NET Comparative Literature Paper 2 Solved Question Paper 2011 December
UGC NET Comparative Literature Paper 2 Solved Question Paper 2010 June
UGC NET Comparative Literature Paper 2 Solved Question Paper 2010 December
UGC NET Comparative Literature Paper 2 Solved Question Paper 2009 June
UGC NET Comparative Literature Paper 2 Solved Question Paper 2009 December
UGC NET Comparative Literature Paper 2 Solved Question Paper 2008 June
UGC NET Comparative Literature Paper 2 Solved Question Paper 2008 December
UGC NET Comparative Literature Paper 2 Solved Question Paper 2007 June
UGC NET Comparative Literature Paper 2 Solved Question Paper 2007 December
UGC NET Comparative Literature Paper 2 Solved Question Paper 2006 June
UGC NET Comparative Literature Paper 2 Solved Question Paper 2006 December
UGC NET Comparative Literature Paper 2 Solved Question Paper 2005 June
UGC NET Comparative Literature Paper 2 Solved Question Paper 2005 December
UGC NET Comparative Literature Paper 2 Solved Question Paper 2004 December

We have covered the NTA UGC NET Comparative Literature Paper 2 Solved Question Paper 2013 September.

If you have any questions about NTA UGC NET Comparative Literature Solved Question Papers, please let us know in the comment section.

COMMENTS

Name

NTA UGC NET Adult Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Anthropology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Archaeology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Commerce Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Comparative Literature Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Comparative Study of Religions Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Computer Science and Applications Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Criminology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Defence and Strategic Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Economics Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Electronic Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET English Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Environmental Sciences Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Folk Literature Solved Question Papers,8,NTA UGC NET Forensic Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Geography Solved Question Papers,10,NTA UGC NET History Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Home Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Human Rights and Duties Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Indian Culture Solved Question Papers,10,NTA UGC NET International and Area Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Labour Welfare Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Law Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Library and Information Science Solved Question Papers,40,NTA UGC NET Linguistics Solved Question Papers,9,NTA UGC NET Management Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Mass Communication and Journalism Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Museology and Conservation Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Music Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Paper 1 Solved Question Papers,30,NTA UGC NET Performing Arts Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Philosophy Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Physical Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Political Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Population Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Psychology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Public Administration Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Social Medicine and Community Health Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Social Work Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Sociology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Tourism Administration and Management Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Tribal and Regional Languages Solved Question Papers,8,NTA UGC NET Visual Art Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Women Studies Solved Question Papers,10,UGC NET Answer Key,82,UGC NET Books,82,UGC NET Exam,99,UGC NET Question Papers With Solutions,83,UGC NET Subjects,1,UGC NET Syllabus,82,Year Wise Solved NTA UGC NET Question Papers,82,
ltr
item
My Exam Notification - Free UGC NET Guide: NTA UGC NET Comparative Literature Paper 2 Solved Question Paper 2013 September
NTA UGC NET Comparative Literature Paper 2 Solved Question Paper 2013 September
Looking for NTA UGC NET Comparative Literature Paper 2 Solved Question Paper 2013 September? Here get Paper 2 Solved Question Paper 2013 September.
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEgJtDqkSPI7vao-3h8dMfHsDGn5pFWdTHNPd0vSr7NAaFOXEEoGtQyzvj_SsooZi3qr04a_BMNxoJAYyaW4vZwqqGyYeBOvuZIXi1J0DtoeVdbNHCYPDs0NIflXSJG6XOD7bEMLCPwBiF1DOgJTmlPrA4BILyrb-eWMpuU8SJdaTiCMz5UToT7I6FjtCQ=w320-h192
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEgJtDqkSPI7vao-3h8dMfHsDGn5pFWdTHNPd0vSr7NAaFOXEEoGtQyzvj_SsooZi3qr04a_BMNxoJAYyaW4vZwqqGyYeBOvuZIXi1J0DtoeVdbNHCYPDs0NIflXSJG6XOD7bEMLCPwBiF1DOgJTmlPrA4BILyrb-eWMpuU8SJdaTiCMz5UToT7I6FjtCQ=s72-w320-c-h192
My Exam Notification - Free UGC NET Guide
https://www.myexamnotification.com/2022/05/nta-ugc-net-comparative-literature-paper-2-solved-question-paper-2013-september.html
https://www.myexamnotification.com/
https://www.myexamnotification.com/
https://www.myexamnotification.com/2022/05/nta-ugc-net-comparative-literature-paper-2-solved-question-paper-2013-september.html
true
354141229938201693
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content